'Weinig vertrouwen in Samsom en Zijlstra'

Redactie

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-voorman Halbe Zijlstra krijgen weinig vertrouwen van hun achterban. Dit blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag onder ruim 25.600 mensen.

Een op de drie kiezers (36 procent) die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA stemde, heeft op dit moment vertrouwen in partijleider Samsom. Zijlstra krijgt het vertouwen van vijftig procent van de VVD-stemmers.

Het lage vertrouwen in Samsom heeft zijn wortels in het vertrouwen in het kabinet, aldus EenVandaag. Veel PvdA-kiezers zijn teleurgesteld. Volgens hen is er te weinig van het sociaaldemocratische gedachtegoed terug te vinden in het kabinet met de VVD. Ze voelen zich bedrogen door Samsom als de leider van deze partij. Niet meer dan een kwart (26 procent) heeft vertrouwen in het kabinet. Bij het aantreden had 71 procent van de PvdA-stemmers nog vertrouwen in dit kabinet.

Zowel Zijlstra als Samsom bungelt onder aan de lijst. De overige fractievoorzitters krijgen juist veel vertrouwen van de kiezers. D66-leider Alexander Pechtold geniet het meeste vertrouwen van zijn achterban, 93 procent van de kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen op D66 stemde, vindt dat hij het prima doet. Na hem komen PVV-voorman Geert Wilders (92 procent) en Emile Roemer van de SP (89 procent).

De peiling werd gehouden in aanloop naar het EenVandaag-lijsttrekkersdebat van maandagavond. Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) gingen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen met elkaar in debat over onderwerpen die zowel landelijk als lokaal spelen.