'Voormalige FIFA-bons kreeg acht ton uit Qatar'

Voormalig FIFA-bestuurder Jack Warner heeft twee weken na de toewijzing van het WK voetbal 2022 aan Qatar een bedrag van ruim 860.000 euro gekregen. Dat meldt The Daily Telegraph dinsdag op basis van documenten die de Britse krant in zijn bezit heeft. Het geld werd in december 2010 gestort door een bedrijf van Mohammed Bin Hammam, een ander oud-FIFA-bestuurslid.

Warner, die vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond was, had samen met Bin Hammam zitting in het uitvoerend comité. Die 22-koppige instantie gaat over de toewijzing van WK's. Zowel Warner als Bin Hammam is niet meer betrokken bij de FIFA na eerdere omkoopaffaires.

De 71-jarige Warner stuurde namens zijn bedrijf Jamad een factuur van 860.000 euro naar Kemco, een van de firma's van Bin Hamman. Warner, afkomstig uit Trinidad en Tobago, verzocht 860 duizend euro over te maken om 'juridische en andere kosten' te compenseren voor 'professionele diensten over de periode tussen 2005 en 2010'.

Ten minste één bank op de Kaaimaneilanden voelde nattigheid en weigerde de betaling te verwerken. Het geld werd uiteindelijk verwerkt via een bank in New York. De transactie zou inmiddels op de radar van de FBI zijn verschenen. Naast Warner zouden ook zijn twee zonen (537.000 euro) en een werknemer van zijn bedrijf (296.000 euro) flinke sommen geld hebben ontvangen.

Warner, die veertien jaar als vice-voorzitter diende, stapte in juni 2011 op omdat hij betrokken zou zijn bij een poging tot omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de bond.

Bin Hammam legde in december 2012 al zijn functies neer. De Qatarees was eerder vanwege corruptie levenslang geschorst. Bin Hammam vocht zijn schorsing succesvol aan bij het internationaal sporttribunaal CAS, maar werd later opnieuw geschorst vanwege fraude.

Over de keuze voor Qatar is ook op sportief gebied veel te doen. Zeer waarschijnlijk wordt het toernooi naar de winter verplaatst vanwege de extreem hoge temperaturen in de zomer.