Ook signalen van ronselpraktijken in Dongen

Harry

De burgemeester van de Brabantse gemeente Dongen René van Diessen (VVD) heeft dinsdag aangifte gedaan van het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Lijsttrekker Martin Montens van de lokale partij Democratisch Podium zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Dongen is de zoveelste gemeente waarin mogelijk stemmen zijn geronseld.

Van Diessen kreeg een mail waarin een oproep werd gedaan om stemgerechtigden actief te benaderen tot het afgeven van een volmacht om te stemmen voor de verkiezingen wanneer zij niet willen of kunnen stemmen, zo meldt de gemeente. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of het tot strafrechtelijke vervolging komt. Gedurende het onderzoek doet de gemeente geen inhoudelijke mededelingen meer.

Montens laat in een verklaring weten dat hij in een interne mail aan leden van zijn partij aandacht heeft gevraagd voor het 'instrument van de volmacht'. "Niets meer en niets minder. Ik heb mij niet gerealiseerd dat hierbij sprake zou kunnen zijn van enige vorm van ronselen, anders had ik het zeker niet gedaan. Ik heb gehandeld vanuit emotie en heb daar nu enorme spijt van."

De lijsttrekker is naar eigen zeggen door partijleden aangesproken op zijn mail en heeft toen meteen een mail gestuurd 'waarin ik heb gevraagd de mail als niet verstuurd te beschouwen'. "Toch heb ik hiermee niet kunnen voorkomen dat mijn mailwisseling werd gemeld bij de voorzitter van het stembureau die mij hierop heeft aangesproken", aldus Montens.

Het bestuur van het Democratisch Podium laat weten de actie van de politicus te 'verwerpen en ten zeerste te betreuren'. "Dit had niet mogen gebeuren."

In de afgelopen weken kwamen onder meer berichten uit Soest, Heusden, Roermond, Bergen en Het Bildt over mogelijke stemmenronselaars. In de laatste twee gemeenten zijn tot nu toe geen bewijzen gevonden dat er echt stemmen zijn geronseld.