Wilders doet aangifte om dreigvideo

Een videoclip waarin rapper Hozni PVV-leider Geert Wilders 'ontvoert' en met vuurwapens bedreigt is 'walgelijk'. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in een interview met RTL Z. Wilders heeft laten weten aangifte te zullen doen.

"Het is walgelijk. Het is echt vreselijk", zei Rutte. Nederland kent een hele open democratie waarbij politici in alle openheid hun werk kunnen doen. "Dat een of andere idiote cabaretier walgelijke filmpjes maakt, ik heb er geen woorden voor. Het is vreselijk."

In de video is te zien hoe een acteur met een blonde pruik geknield zit voor een groene vlag met islamitische teksten. Twee mannen houden hem onder schot met een pistool op zijn hoofd. Aan het eind van de clip klinkt buiten beeld vervolgens een pistoolschot.

Update 15.06 uur
Wilders gaat aangifte doen in verband met de videoclip. Hij spreekt van een 'ziekelijk en walgelijk' filmpje. "Het gaat door merg en been", zei Wilders dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Dat er een pistool tegen je hoofd wordt gehouden dat afgaat is 'te ziek voor woorden', zei Wilders. "Dit gun je je ergste vijand niet." Volgens Wilders kan de videoclip weer andere mensen op andere gedachten brengen. "Ik ben een democratisch gekozen politicus en je hoef het niet met me eens te zijn, maar ik ben niet vogelvrij."

Wilders doet aangifte omdat het filmpje oproept tot haat en geweld. "Dit is duidelijk de grens over."