FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 maart 2014

[CL] Uitslagen achtste finales (12/03/2014)

Vanavond stonden wederom twee returns in de achtste finales van de Champions League op het programma. FC Barcelona had het makkelijk tegen Manchester City, want na de 0-2 in Engeland werd het in Camp Nou nu 2-1. PSG zegevierde met 2-1 tegen Bayer Leverkusen nadat het eerste duel in 0-4 geëindigd was voor de Parijzenaren.

FC Barcelona - Manchester City

Barcelona had een eenvoudige avond en was in eigen stadion duidelijk de betere ploeg. De ploeg had na twintig minuten op voorsprong moeten komen. Een doelpunt van Neymar werd echter ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor rust kreeg Manchester City zelfs de kans om Barcelona zenuwachtig te maken. Samir Nasri stuitte echter van dichtbij op doelman Victor Valdes.

Messi maakte na ruim een uur spelen aan alle illusies van Manchester City een eind. De aanvaller, die eerder al de paal had geraakt, wipte de knap over doelman Joe Hart in het doel. Met de moed der wanhoop probeerden de Engelsen nog iets te forceren. Een rode kaart voor Pablo Zabaleta, die boos was nadat zijn ploeg geen strafschop kreeg, maakte de missie alleen maar moeilijker.

Vlak voor tijd leek City toch nog een nederlaag af te wenden met een goal van Kompany uit een corner. Zelfs dat was de Engelse titelkandidaat echter niet gegund. Na knap voorbereidend werk van Andres Iniesta schoot Alves de huidige nummer drie van Spanje in blessuretijd naar een 2-1 overwinning.

Paris Saint-Germain - Bayer Leverkusen

PSG was in twee duels veel te sterk voor Leverkusen dat zich vandaag ondanks de verpletterende thuisnederlaag niet bij het onvermijdelijke neer wilde leggen. Al na zes minuten kwamen de Duitsers door een rake kopbal van Sidney Sam op voorsprong. Het sprankje hoop van Leverkusen werd echter een paar minuten later al teniet gedaan. De Braziliaan Marquinhos kopte raak uit een corner.

Nadat Zlatan Ibrahimovic namens PSG de lat had geraakt, kreeg Simon Rolfes de kans om Leverkusen voor een tweede keer op voorsprong te zetten. Hij schoot zijn penalty echter veel te slap in. Vlak na rust sloeg de thuisploeg via Ezequiel Lavezzi wel voor een tweede keer toe. Leverkusen beëindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Emre Can.

Gregory van der Wiel ontbrak bij PSG. De rechtsback is geblesseerd en werd vervangen door Christophe Jallet.

Pinkpop betaalt miljoenen voor Rolling Stones

Pinkpop betaalt miljoenen euro's voor het optreden van The Rolling Stones op het festival. Dat zei Pinkpop-directeur Jan Smeets in De Wereld Draait Door.

"Wat stellen zes nullen nu nog voor", antwoordde Smeets op de vraag van Matthijs van Nieuwkerk over de Britse rockers meer dan een miljoen krijgen voor hun concert. "Dus het gaat om miljoenen?", vroeg Van Nieuwkerk. "Ja, natuurlijk", antwoordde Smeets. "Dat was bij Bruce Springsteen ook al zo." Hoe veel Pinkpop precies betaalt voor Mick Jagger en consorten, is niet bekend. Wel zei Smeets eerder al dat de Stones de 'duurste act ever' zijn voor het festival.

The Rolling Stones hebben nog geen rare eisen gesteld, zei Smeets verder. "Ze willen een catwalk, da's geen probleem. En een compound, maar die hebben we voor andere groepen ook, voor Arctic Monkeys en Metallica." Smeets is verbaasd over het feit dat de rockers geen eigen kok meenemen. "Ze maken gebruik van de 'local catering'. Da's heel opmerkelijk. Maar het scheelt een hoop werk."

The Guardian mag brieven prins Charles inzien

De Britse krant The Guardian mag brieven van prins Charles inzien. Dat heeft een rechter woensdag bepaald na een rechtszaak die de krant tegen de kroonprins had aangespannen.

The Guardian spande zich al langere tijd in om de brieven te mogen lezen die Charles naar zeven Britse overheidsafdelingen stuurde. De krant vermoedt dat de prins zijn functie misbruikt om zich in de politiek te mengen, terwijl een vorst politiek neutraal hoort te zijn. Als inderdaad blijkt dat Charles zich met de politiek heeft bemoeid, brengt dat een deuk in zijn imago en dat van de Britse monarchie.

Procureur-generaal Dominic Grieve wilde de brieven van Charles niet openbaar maken, omdat ze de persoonlijke denkbeelden van Charles bevatten. Grieve zal de uitspraak van het hof aanvechten bij het Hooggerechtshof.

Boze studenten brengen nacht door in VU

De studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam die woensdag een deel van het hoofdgebouw hebben bezet, brengen de nacht door in het gebouw. De studenten van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen laten woensdagavond weten dat aan hun eisen niet is voldaan.

De studenten hebben de kerkzaal op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Zuidas bezet. Ze maken zich boos over de op handen zijnde reorganisatie van hun faculteit. De studenten vrezen onder meer dat de kwaliteit van de opleiding verloren gaat.

De actievoerders eisen dat alle studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn. Ook moeten de plannen voor reorganisatie gewijzigd worden. De studenten willen onder meer dat er vaste financiering voor de afdelingen komt in plaats van een bedrag op basis van het aantal studenten.

Een gesprek met VU-voorzitter Jaap Winter leverde niets op. "De reactie van het bestuur blijft nog steeds in dezelfde lijn", schrijft actiegroep Titanic woensdagavond op Facebook. "De reorganisatie gaat door en de problemen moeten worden opgelost door de werkvloer, zonder enige financiële speelruimte of garantie dat ernaar geluisterd wordt."

De studenten hadden al aangekondigd de hele nacht door te gaan met de bezetting als de universiteit hen niet tegemoet zou komen. "De bedjes zijn uitgerold en er wordt ondertussen ook nog hard gestudeerd! Tot morgen!"

Mogelijk wrakstukken vermist vliegtuig gesignaleerd

De Chinese regering heeft op haar website satellietbeelden geplaatst van wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat al sinds zaterdag wordt vermist. Dat heeft persbureau Xinhua woensdag gemeld. De foto's van 'drie vermoedelijke drijvende voorwerpen' zijn gemaakt in de ochtenduren van 9 maart.

Bij de beelden zijn coördinaten gevoegd van een locatie op zee tussen het zuidelijkste puntje van Vietnam en het oosten van Maleisië.

Het grootste van de drie vermoedelijke wrakstukken is ongeveer 22 bij 24 meter.

Zwemleraar vast voor ontucht in Noord-Holland

Een 28-jarige man uit de provincie Utrecht is deze week aangehouden voor ontucht met drie jongens van 5 en 6. Hij wordt ervan verdacht de kinderen onzedelijk te hebben betast toen hij werkte als zwemleraar bij een zwembad in Spaarnwoude, meldt de politie woensdagavond.

De politie in Noord-Holland heeft tot nu toe drie aangiften opgenomen. Woensdagavond zijn de ouders van de ongeveer 190 kinderen die zwemles van de man hebben gehad op een besloten bijeenkomst in IJmuiden op de hoogte gebracht.

Bij de bijeenkomst waren naast politie en justitie onder anderen de burgemeester van Velsen, Slachtofferhulp Nederland en de GGD Kennemerland aanwezig.

De verdachte werd maandag aangehouden. Hij zal donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Wie kreeg in '13 te veel aandacht?

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft aan de hand van een aantal polls een lijst samengesteld van de tien bekendheden die in 2013 het meest onterecht aandacht kregen.  

Op de vraag of een bepaalde beroemdheid al dan niet 'overexposed' was, antwoordden respondenten in de volgende percentages met 'ja':

1. Justin Bieber: 67 % 
2. Kim Kardashian: 61 % 
3. Lindsay Lohan: 59 %
4. Miley Cyrus: 57 %
5. Honey Boo Boo: 56 %
6. Kris Jenner: 55 %
7. Snooki: 55 %
8. Paris Hilton: 53 %
9. Kourtney Kardashian: 50 %
10. Khloe Kardashian: 49 %

Volgens Forbes werden er bij het onderzoek meer dan 6600 namen van grootheden der aarde voorgelegd. 

[PS] Sochi dag 6, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Na zon, mist en regen was er vandaag sneeuw:

Vandaag kwam Anna Jochemsen weer in actie. Na een goede eerste run had ze zicht op een medaille. Jammer genoeg ging het mis in de tweede run:

Herman was trouwens niet de enige die een sneeuwpop tegen kwam:

De Amerikaanse sleehockeyers vonden troost bij de McDonalds na hun verlies van gisteren:

Zoals David Bowie en Mick Jagger al zongen:

Ook paralympische atleten zijn bijgelovig:

Morgen mag Bibian Mentel dan eindelijk voor het echie:

De medaillewinnaars van vandaag:

Basketballer Bryant mist rest van seizoen

Kobe Bryant komt dit seizoen niet meer in actie voor Los Angeles Lakers. Dat heeft de medische staf van de Amerikaanse basketbalploeg woensdag bekendgemaakt. De sterspeler kampt sinds december met een breukje in zijn linkerknie en het herstel verloopt langzamer dan verwacht.

Bryant beleefde weinig plezier aan dit seizoen. Voordat hij de knieblessure opliep, hield een gescheurde achillespees hem aan de kant. "Dit is een teleurstellend en frustrerend seizoen geweest", laat hij in een verklaring weten. "Ik waardeer de steun van de fans en kijk al vooruit naar het trainingskamp in voorbereiding op volgend seizoen."

Zonder Bryant presteren de Lakers dit seizoen ondermaats. De zestienvoudig kampioen staat in de Western Conference op een gedeelde laatste plaats.

'Nee' geen optie bij Krimreferendum

Het lijkt erop dat op het referendum aanstaande zondag 'nee' stemmen tegen de annexatie van de Krim door Rusland geen optie is. Dat meldt persbureau Reuters. 

Kiezers hebben de keuze tussen twee opties. Een: "Ben je voorstander van hereniging van de Krim met Rusland als deel van de Russische Federatie?" [Vul dan hier het kruisje in.]

Optie twee: "Ben je voorstander van het in ere herstellen van de Grondwet van 1992 en de status van de Krim als deel van Oekraïne?"

Die grondwet was echter de allereerste die het land na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aannam en is nogal pro-Russisch. Er werd door het kersvers onafhankelijke Oekraïne al snel een andere, veel onafhankelijkere grondwet aangenomen.

Experts geven aan dat het kortom een schijnkeuze is en dat een meerderheid die voor optie twee stemt hooguit leidt tot een iets langer annexatieproces. De G7 -zeven der grootste industriële machten in de wereld die Rusland onlangs uit de G8 schopten- hebben al aangegeven het referendum noch de uitkomst te erkennen.

Hype van de maand: Twitch Plays Pokemon

Velen hebben het al gevolgd, en voor hen komt deze blog misschien als mosterd na de maaltijd. Maar toch is twitchplayspokemon nog vol aan de gang. Voor de nieuwkomers, twitchplayspokemon is een 'sociaal experiment' waarbij tienduizenden mensen tegelijk Pokemon Red speelden (en nu pokemon crystal). Op het hoogtepunt speelden er zelfs meer dan honderdduizend.

Hoe dan? Iedereen kan commanderen in de chat (up, down, A, B etc), en het spel reageert daarop. Het duurde zo'n twee weken (24/7!) om Pokemon Red uit te spelen. Inmiddels is de elite 4 van pokemon crystal klaargespeeld. En nu wordt er zelfs een poging gedaan om het eens te proberen met fokkers! Spannond! Voor nu: een retrospect door TheJwittz met de leukste momenten van het eerste avontuur.

)

Economie Grieken kromp 3,9% in '13

Dat het slecht gaat met de Griekse economie is geen geheim. Sinds de crisis ook daar toesloeg in 2008 zakt de economie als een plumpudding in elkaar. Zo was de krimp in 2012 7 procent, schrijft de Volkskrant. In 2013 ging het iets beter: 3,9 procent achteruitgang. 

Dat was alsnog een tegenslag voor de Grieken, die rekening gehouden hadden met 3,7 procent. Volgens het Griekse ministerie zal de economie echter eindelijk aan gaan trekken in 2014. Men gaat uit van een optimistische 0,6 procent groei.

De Grieken protesteerden en staakten vandaag opnieuw tegen de bezuinigingen van de overheid. Onder meer de onderwijssector en openbare ziekenhuizen werden platgelegd of door betogers bezocht. De bezuinigingen zouden duizenden ambtenaren hun baan gaan kosten.


Dat het al een tijdje niet zo goed meer met het land gaat, blijkt uit docu's als deze. Voor de (gesloten) universiteitsbibliotheek van Athene zaten bij de opnames ervan slechts nog junkies en lagen tientallen gebruikte naalden op en rondom het bordes. Naast drugsgebruik en de crisis speelt ook neonazisme de Grieken parten. 

Veel Werelderfgoed Syrië vernietigd

Unesco, secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de speciaal Syriëgezant Lakhdar Brahimi waarschuwden woensdag dat veel Unesco-Werelderfgoed in Syrië onherstelbaar vernietigd is en wordt.

Dat schrijft de Volkskrant. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen: sommige locaties zijn als slagveld gebruikt en andere werden geplunderd. Ook worden historische voorwerpen illegaal verkocht.

Vier locaties worden door de VN bij naam genoemd, waaronder de 3- tot 4000 jaar oude toeristentrekpleister Palmyra, bekend als 'de stad van 1000 zuilen'.

De andere drie vernietigde (of momenteel vernietigd wordende) locaties zijn het Byzantijnse Simeonklooster, de citadel van Aleppo en de Krak des Chevaliers, een burcht die nog door Kruisvaarders werd gebouwd. 

De Syrische regering en de oppositie worden door de VN dringend verzocht om te stoppen met het vernietigen van Syrisch cultureel erfgoed en het beter te beschermen.

Nieuwe Angry Birds is een role-playing game

Rovio laat zien nog steeds te kunnen verrassen. Na de eerdere teaser over de volgende titel in de Angry Birds-serie is nu duidelijk geworden dat het hier gaat om een role-playing game met turn-based gevechten.

Angry Birds Epic, de officiële titel van het spel, zal een zeer uitgebreid crafting-systeem bevatten. Door te craften is het mogelijk om uitrusting en potions te maken. Dit wordt gedaan met items die je verdient door het winnen van gevechten of door ze te kopen met echt geld.

Angry Birds Epic zal deze week in een soort alpha-fase te downloaden zijn via iTunes in Canada en Australië. Een volledige release staat voor later die jaar geplanned voor Android, iOS en Windows Phone 8.

Angry Birds Epic

Angry Birds Epic 2

Naam 't Hart van logo's zeehondencrèche

De zeehondencrèche in Pieterburen heeft de naam van Lenie 't Hart van alle borden en logo's gehaald. Dat meldt RTV Noord woensdag. 't Hart had vorige maand al gezegd dat ze wil dat haar naam niet meer verbonden is aan de opvang. Ook diende ze toen haar ontslag in.

't Hart trad in 2012 terug als directeur van de zeehondencrèche, maar oefende nog wel invloed uit op het beleid via de raad van toezicht, omdat haar vriend Wibo van de Linde daarin zat. De raad stapte vorige maand op vanwege een ruzie over het beleid tussen de toezichthouders en het personeel.

't Hart gaf daarop ook aan ook weg te willen bij de opvang omdat ze het niet eens is met nieuw beleid van de opvang, waarin zeehonden eerder teruggezet worden in de natuur. De nieuwe raad van toezicht praat volgende week met de advocaat van 't Hart over haar vertrek. Oud-staatssecretaris Henk Bleker is voorzitter van de nieuwe raad.

Rijk bestelt energieopwekkende planten

De overheid heeft een partij energie-opwekkende planten besteld waarmee mobiele telefoons kunnen worden opgeladen. De zogenoemde e-plants zijn bedoeld voor een bedrijventerrein in Zaandam en gaan daar ook stroom leveren voor verlichting, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag weten.

De e-plants komen bij het bedrijf Plant-e vandaan. Dat heeft samen met de Wageningen University technologie ontwikkeld waarmee elektriciteit wordt opgewekt uit planten. Bij de wortels van de plant worden elektronen afgegeven die worden opgevangen en vervolgens worden omgezet in elektriciteit.

De planten die het rijk nu heeft besteld worden geplaatst op het Hembrugterrein in Zaandam. Het systeem kost tachtigduizend euro. De overheid doet de investering om ruimte te geven aan innovatie en om het jonge bedrijf op de markt te introduceren.

Contactverbod voor Zandvoortse verkrachter

De man die vastzit voor het verkrachten van een inwoonster van Zandvoort mag geen contact meer opnemen met zijn slachtoffer. Ook heeft hij een gebiedsverbod opgelegd gekregen, schrijft RTV Noord-Holland woensdagavond.

De man zou vorig weekeinde een proefverlof doorbrengen bij zijn moeder, die in Zandvoort woont. Zijn slachtoffer bleek echter van niets te weten, waardoor ophef ontstond en het verlof werd opgeschort.

Het 25-jarige slachtoffer is jarenlang door de man, haar ex-stiefvader, misbruikt. De man kreeg er dertig maanden cel voor.

Burgemeester van Zandvoort Niek Meijer gaf vorige week al aan dat hij zou proberen de man uit de kustplaats te weren. Hij is daarover in gesprek gegaan met justitie. De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft hem vervolgens het contact- en gebiedsverbod opgelegd. Dat geldt zolang hij in detentie zit. Voor daarna zijn er nog geen maatregelen genomen.

Releasedatum Wildstar bekend

WildStar is nu al een tijdje in bèta, maar er is nu eindelijk een releasedatum bekend. 3 juni 2014 is de dag dat het spel officieel uitkomt en kan je eindelijk de planeet Nexus bezoeken. Vanaf 19 maart is WildStar te bestellen.

Maar heb je zo een enorme zin om WildStar nog eerder te spelen, dan is dat mogelijk wanneer je het spel in de pre-order plaatst. Wanneer je het spel bestelt kan je al op 31 mei spelen én heb je toegang tot de bèta. Ook is vanaf vandaag de NDA niet meer aan orde.

Onderaardse 'oceanen aan water' dankzij diamant bewezen

Een klein, gehavend en waardeloos diamantje dat in een rivierbedding in Brazilië werd gevonden levert volgens geologen bewijs voor giganteske onderaardse waterreservoirs waar mogelijk minstens evenveel water in zit als in alle oceanen en zeeën bij elkaar. 

Dat schrijft The Guardian op basis van de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Daarin deed o.a. geoloog Graham Pearson, die de diamant onderzocht, uit de doeken wat er precies is ontdekt.

"Het is geen Jules Verne-achtige oceaan die je kunt bevaren met een boot", stelt hij. Het water zit opgeslagen in de zogeheten manteltransitiezone, een dikke laag mineralen tussen 410 en 660 kilometer onder het aardoppervlak. The Guardian heeft een mooi plaatje gemaakt om de ontdekking (en locatie) te verduidelijken.

Die mineralen worden bij hoge druk samengepakt tot andere mineralen en diamanten en kunnen met vulkaanuitbarstingen met 70 kilometer per uur richting de aardkorst omhooggestuwd worden. Ook bij de gevonden diamant was dat het geval. Het zwaargehavende ding 'ziet eruit alsof-ie naar de hel en terug is geweest' en zou bij de juwelier volgens Pearson nog geen twee tientjes opleveren.

De meeste diamanten vormen zich veel minder diep, rond 150 kilometer onder de aardkorst. Bij het bekijken hoe oud het ding precies is stuitte het team onverwacht op een fragment aan ringwoodiet, een mineraal dat op zeer diepe dieptes wordt gevormd als het aldaar wijdverbreide mineraal olivijn onder hoge druk komt te staan.

Geologen vermoedden al decennia dat ringwoodiet net als de tegenhanger olivijn (heel veel) voorkomt diep in onze aarde, maar hadden daar tot dusver nooit bewijs voor gevonden. Het uit de mantel afkomstige ringwoodiet bestaat voor ongeveer 1,5 procent aan water.

Pearson: "Dat klinkt als niet veel, maar als je meeneemt in de berekening dat er ontzettend veel ringwoodiet diep in de aarde zou moeten zitten, dan zou er evenveel water in kunnen zitten als in alle oceanen in de wereld bij elkaar." Er zouden tevens 'natte plekken' of 'oases' in de mantel moeten zitten, waar water zich heeft opgehoopt.

Geologen hopen enkele vreemde dingen die men in de aardkorst heeft opgemerkt dankzij het bewijs voor onderaards water te kunnen gaan verklaren. Zo zou water dat omhoog komt in gesmolten magma kunnen oplossen en de onderkant van continentale platen kunnen bereiken, waar de kilometerslange platen steen verzwakt worden.

Dat zou op z'n beurt kunnen zorgen voor zwakke plekken in de aardkorst waar vulkanen vaak voorkomen. Ook zou het de aardkorst omhoog kunnen duwen, hetgeen inderdaad bij een aantal tektonische platen het geval is.

'Nieuwe privacyregels EU schieten tekort'

De nieuwe privacyregels waar het Europees Parlement woensdag mee instemde gaan niet ver genoeg. Er zijn veel kansen op een betere privacybescherming gemist, vindt de organisatie voor digitale burgerrechten Bits of Freedom (BoF).

"Het had erger gekund, maar op veel punten gaan de regels nu niet ver genoeg", zegt een BoF-woordvoerder in een reactie. De onthullingen over spionage door inlichtingendiensten van Edward Snowden kwamen misschien net te laat, stelt ze. "Veel amendementen waren medio vorig jaar al ingediend en zijn niet meer gewijzigd, ondanks alle aandacht voor het onderwerp privacy na 'Snowden'."

Bits of Freedom baalt ervan dat bedrijven straks massaal privégegevens kunnen gebruiken als ze die maar 'pseudonimiseren'. "Dan geldt een lichter regime voor de dataverwerking. Bedrijven hoeven niet altijd toestemming te vragen. Maar ook 'pseudonieme' gegevens zijn vaak te herleiden tot individuele personen", aldus de zegsvrouw.

Ook het volgen en profileren van gebruikers wordt volgens haar onvoldoende aan banden gelegd. Gebruikers kunnen zich hiervoor wel afmelden (opt-out), maar Bits of Freedom had liever expliciete toestemming (opt-in) gezien. "Profilering is populair in het bedrijfsleven. Veel bedrijven storten zich op data-analyse. De nieuwe regels maken dat mogelijk."

De nieuwe meldplicht bij het lekken van data van consumenten gaat Bits of Freedom ook niet ver genoeg. Bedrijven hoeven datalekken niet te melden als er geen grote negatieve gevolgen voor klanten zijn. "Zelfs in de VS is er een bredere meldplicht."

Het Europees Parlement nam woensdag ook een resolutie aan waarin wordt gesteld dat Amerikaanse bedrijven geen data van Europeanen meer mogen opslaan in de VS volgens het zogeheten Safe Harbor-akkoord. Maar tegelijkertijd liet het parlement dit systeem van data-uitwisseling in de privacyregels nog wel intact. "De raad van ministers zou dit nog kunnen opschorten", zegt de BoF-woordvoerder. Deze raad van de EU-lidstaten moet de nieuwe privacyregels nog goedkeuren.

'Advocaat vertrekt bij AZ'

Dick Advocaat vertrekt aan het eind van het seizoen bij AZ. De 66-jarige trainer heeft in kleine kring laten weten zijn aflopende contract niet te verlengen, meldt De Telegraaf woensdag op zijn website. Advocaat zou moeite hebben met het niveau en weer in de top willen werken.

Advocaat werd in oktober aangesteld als opvolger van de ontslagen Gertjan Verbeek. Hij tekende een contract tot het einde van het seizoen, maar de mogelijkheid van een langer verblijf werd de laatste tijd nadrukkelijk opengehouden. Advocaat beloofde eerder al in maart duidelijkheid te verschaffen.

Mogelijk lonkt voor Advocaat een terugkeer naar de Russische competitie. Zijn naam zingt rond bij zijn oude club Zenit Sint-Petersburg, waar eerder deze week de Italiaanse trainer Luciano Spalletti werd ontslagen.

Ruiter verbaasd over voorselectie Vermeer

Nu het WK met rasse schreden nadert beginnen de contouren van de Nederlandse WK-selectie langzaam vorm te krijgen. De doelmannen tasten echter nog volledig in het duister. Louis van Gaal doet bij het samenstellen van zijn wedstrijdselectie bijna beurtelings een beroep op sluitposten als Jasper Cillessen, Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Tim Krul, Jeroen Zoet en Kenneth Vermeer. Voor Robbin Ruiter ruimde hij nog nooit een plek in.

De 26-jarige doelman is bij FC Utrecht bezig aan een ijzersterk seizoen, en wordt steeds vaker met het Nederlands Elftal in verband gebracht. Ruiter zelf wil zich nog niet bezig houden met Oranje, en trapt op de rem.

"Stel dat ik nu zeg dat ik een kans verdien in Oranje en ik ga over twee weken onder een hoge bal door. Wat denk je dan dat je voor reactie krijgt? Precies: 'Kijk hem nou, met zijn Oranje'. Daarom hou ik me er niet mee bezig", legt hij uit in Voetbal International. "Laat anderen het maar zeggen, dat voelt als een mooi compliment."

Ruiter weet dat de vijver waarin Van Gaal vist rijkelijk gevuld is. Het zal dan ook lastig worden om een plek in de WK-selectie te bemachtigen. "Volgens mij heeft Nederland momenteel de beschikking over een grote groep uitstekende keepers."

De geboren Amsterdammer had echter wel verwacht hoger dan Vermeer in de pikorde te staan. Dat bleek niet het geval te zijn, toen Van Gaal de reservedoelman van Ajax opnam in zijn voorlopige Oranje-selectie.

"Kenneth Vermeer vind ik een goede doelman, maar dat hij in de voorselectie zit, vind ik wel vreemd", aldus Ruiter. "Een reservedoelman van Ajax, die geen minuten maakt in het eerste elftal. Volgens mij is dat toch altijd een belangrijke voorwaarde in het selectiebeleid van Louis van Gaal."

Nu al grof geld geboden op kaarten Pinkpop

Op kaarten voor Pinkpop wordt woensdag al grof geld geboden. Sommige illegale verkoopsites vragen 250 euro voor valse kaarten. Pinkpop-baas Jan Smeets waarschuwde in De Wereld Draait Door voor zwarthandel. Tickets voor het festival zijn pas vanaf zaterdagochtend te koop.

"Het is echt niet zo duur", zei Smeets over zijn festival. Ook op Marktplaats zijn de eerste advertenties voor Pinkpop-kaarten al opgedoken. Een toegangskaart voor de drie festivaldagen kost dit jaar 175 euro, voor een losse dagkaart moeten festivalgangers negentig euro betalen.

Pinkpop maakte woensdag het grootste deel van zijn line-up bekend. The Rolling Stones, die voor het eerst op het Limburgse festival staan, kondigden woensdagochtend zelf aan naar Landgraaf te komen. Het wordt het 37e concert dat de Britse rockers in Nederland geven.

[vid] Stel rent naakt over Inca-monument

De Peruaanse media zijn woedend op een stel toeristen. Een filmpje van hen staat op YouTube, waarop is te zien hoe zij naakt over Inca-monument Machu Picchu rennen.

Op de beelden is te zien hoe de man en vrouw poedelnaakt door de oude stad rennen. In adam- en evakostuum hollen ze over het gras en springen over de muurtjes van de heilige stad.

Het nog onbekende stel is niet de eerste. Vorig jaar werd een jong koppel uit Nieuw-Zeeland in de kraag gevat. Hoewel streng verboden, renden zij naakt door de stad. Zij moesten alle beelden van de actie wissen.

En opnieuw is Peru opgeschrikt door streakers in de eeuwenoude stad. Het ministerie van Cultuur heeft toegezegd de bewaking flink te zullen aanscherpen.

Nog iets voor mijn todo-list...

Sijsling naar tweede ronde Challenger Irving

Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor de sterk bezette challenger in het Amerikaanse Irving. De nummer vier van de plaatsingsranglijst won in twee sets van de Amerikaan Alex Kuznetsov; 6-3 en 7-5.

Sijsling, die afgelopen week nog in de eerste ronde van het ATP Masters Series-toernooi van Indian Wells werd uitgeschakeld, treft in de tweede ronde de winnaar van de partij tussen Illya Marchenko en Bobby Reynolds. Later vandaag komt ook Jesse Huta Galung nog in actie bij het toernooi. Hij moet het opnemen tegen Sergiy Stakhovsky.

[PS] Een 1-2-3-4-5-6 voor de Russen

Dat Rusland het goed doet op de Paralympics, is een understatement. Rusland neemt op de medaillespiegel plek één in beslag met 47 medailles, waarvan er zestien van goud zijn. De helft van alle uitgereikte medailles tot nu toe zullen in Rusland blijven.

In het langlaufen weten de Russen het meest te domineren. Op dit moment zijn negentien van de zesendertig medailles voor de Russen. Vandaag kwamen daar weer zes plakken bij. Na de halve finales op de één kilometer sprint was het al zeker dat het een volledig Russisch podium zou worden. Alle finaleplaatsen werden bezet door de Russische atleten. 

Een spectaculaire finale was het wel. Het goud ging uiteindelijk naar Kirill Michailov. Voor hem was het zijn eerste medaille in Sochi. Rushan Minnegulov pakt het zilver, voor de bronzen medaille van Vladislav Lekomchev. 

Een andere Rus, Roman Petushkov, is niet te stoppen. In het biatlon en langlaufen in de zittende categorie domineerde hij al met drie gouden medailles en vandaag kwam daar de vierde bij. Petushkov bleef zijn landgenoot Grigori Murigin maar net voor op de één kilometer sprint. Het brons ging naar Maksym Yarovyi uit Oekraïne. 

Petushkov kan deze Spelen zeven gouden medailles pakken als hij deze score weet vol te houden. Hij zal nog uitkomen op de tien kilometer langlaufen, de vijftien kilometer biatlon en de 4 x 2,5 kilometer estafette in het langlaufen.

Tweede goud voor McKeever
De uitslag op de één kilometer sprint voor visueel gehandicapten was iets gevarieerder. De Canadees Brien McKeever pakte daar zijn tweede goud van dit toernooi. Een val weerhield hem er niet van om alsnog de race te winnen. Zebastian Modin uit Zweden pakte het zilver. Er kwam toch nog een Rus op het podium. Het brons ging naar Oleg Ponomarev. 

Leden verscheuren cao-akkoord CNV en NXP

CNV Vakmensen moet waarschijnlijk weer terug naar de onderhandelingstafel van chipfabrikant NXP uit Eindhoven. De vakbondsleden hebben het akkoord dat CNV maandag sloot woensdag van de hand gewezen, zo heeft de vakbond woensdag gemeld.

De leden vinden dat het resultaat niet in de buurt komt van de eisen die de vakbonden bij de fabriek op tafel hadden gelegd. Ze vinden dat het akkoord zorgt voor een tweedeling tussen hogere en lagere echelons werknemers, waarbij die laatste groep er 'bekaaid' vanaf komt. De werknemers staakten in februari al voor hogere lonen.

CNV had maandag loonsverhogingen afgesproken tussen de drie en 4,25 procent. Daarvoor in ruil moeten de werkgevers dan wel meer pensioenpremie gaan betalen.

Volgende week wordt een nieuwe ledenvergadering gehouden. Na afloop besluit CNV wat de volgende stap is. De bond baseert zich dan op de uitkomst van de ledenraadpleging bij de andere bonden.

FNV Metaal, dat maandag ook overeenstemming met NXP bereikte, weet vrijdag 28 maart of de leden instemmen met het akkoord.

NXP heeft locaties in Eindhoven en Nijmegen. Er werken ongeveer 2500 mensen.

Van den Hoogenband adviseur bij zwembond

Pieter van den Hoogenband is door de Nederlandse zwembond KNZB aangesteld als adviseur. De voormalig topzwemmer gaat samenwerken met technisch directeur Joop Alberda. De samenwerking loopt in ieder geval tot en met het EK in Berlijn van eind augustus, maakte de KNZB woensdag bekend.

De aanstelling van Van den Hoogenband past in de plannen van Alberda om oud-topzwemmers meer bij het beleid te betrekken. Binnenkort wordt er ook gesproken met Inge de Bruijn, Maarten van der Weijden, Nick Driebergen, Johan Kenkhuis en Hinkelien Schreuder.

"Ik ga met hen in gesprek over de toekomst van het zwemmen en wil leren van hun ervaringen", zegt Alberda. De technisch directeur volgde eind vorig jaar de naar Australië vertrokken Jacco Verhaeren op.

De bedoeling is dat de 35-jarige Van den Hoogenband Alberda adviseert bij sportinhoudelijke vraagstukken en meedenkt over de toekomst van het topzwemmen in Nederland. Daarnaast zal hij een inspiratiebron zijn voor de nationale zwemselectie en mee gaan naar trainingskampen.

Eerder vandaag had Van den Hoogenband nog kritiek op de zwembond. Van den Hoogenband vond dat de KNZB en de Stichting Internationale Zwem Evenementen (SIZE) een "melkkoe" hebben gemaakt van de zogeheten Pieter Cup. Deze ruzie lijkt echter te zijn uitgesproken.

Slagter: "Ik had dit niet verwacht"

Tom-Jelte Slagter won vandaag de vierde etappe van Parijs - Nice. De renner boekte daarmee, nadat hij vorig jaar de Tour Down Under won, alweer een mooie grote zege. De Garmin-renner kon het na afloop nog niet helemaal bevatten.

"Ik kan het haast niet geloven. Ik had dit echt niet verwacht", zei Slagter na afloop, die door zijn nieuwe werkgever als kopman voor deze koers naar voren geschoven was. "Ik denk dat ze blij zijn. Dit was ook mijn opdracht."

"Die klim ligt me gewoon erg goed. Vandaag was de beste optie om iets te doen voor mij." Hij sloeg een gaatje en alleen Thomas sloot nog bij hem aan in de resterende veertien kilometers naar de finish. Op de meet bleek Slagter de sterkste. "Ik ken Thomas goed, ik wist dat hij snel en sterk is. Ik moest wachten, wachten, wachten, wilde ik hem kloppen. En het ging perfect."

[upd] Twee doden bij explosie in Manhattan

In de wijk Manhattan in New York heeft zich woensdag een explosie voorgedaan. Amerikaanse media melden dat er een gebouw is ingestort. De nooddiensten zijn massaal uitgerukt.

Details over eventuele slachtoffers ontbreken nog.

Update 19.50 uur
De krachtige explosie in de wijk Harlem in New York heeft woensdag zeker twee levens geëist. Twee gebouwen zegen door de ontploffing ineen. Meer dan twintig mensen raakten gewond, van wie er twee in levensgevaar verkeren. Volgens burgemeester Bill de Blasio worden er nog steeds mensen vermist. Een gaslek was mogelijk de oorzaak van de explosie.

De straten rondom de gebouwen lagen vol glas en puin. De metro in het gebied is stilgelegd, omdat er puin op de rails ligt. De knal was zo krachtig dat in nabijgelegen winkels de producten van de planken vielen. Ooggetuigen zeiden zelfs dat de explosie kilometers verderop te voelen was.

Volgens De Blasio werd een kwartier voor de explosie een gaslek gemeld bij nutsbedrijf Con Edison. Medewerkers van Con Edison kwamen echter te laat om de explosie te voorkomen.

Na de explosie brak brand uit. De brandweer heeft bijna 170 brandweerlieden naar de plaats des onheils gestuurd.

Burny Bos kan aan de slag met Wiplala-film

Producent Burny Bos kan zijn film over Wiplala gaan maken. Hij haalde maandag het gewenste investeringsbedrag van een half miljoen euro, laat distributeur In the Air weten. Begin vorig jaar werd een crowdfundingsactie gestart. Eind december was de eerste honderdduizend euro binnen.

Tim Oliehoek gaat de film gebaseerd op het personage van Annie M.G. Schmidt regisseren. Hij maakte eerder onder meer Vet Hard, Chez Nous en de tv-serie Shouf Shouf!. Wiplala de Film wordt er één voor het hele gezin.

Tot nu toe deden verfilmingen van Schmidts boeken het uitstekend in de Nederlandse bioscopen. Abeltje uit 1998 haalde ruim negenhonderdduizend bezoekers, voor Pluk van de Petteflet uit 2004 werd ruim 483 duizend keer een kaartje verkocht.

Wiplala de Film gaat op 19 november in première.


Burny Bos kan aan de slag met Wiplala-film (Foto: Novum)

UEFA opent onderzoek naar Bayern

Bayern München verzekerde zich dankzij een 1-1 remise tegen Arsenal van de kwartfinale van de Champions League, maar de ontmoeting met de Londenaren krijgt wellicht een staartje. De UEFA is een onderzoek gestart naar discriminerende uitingen vanuit het Bayern-publiek tijdens de return in Beieren dinsdagavond.

Bovendien is de Europese voetbalbond ook van plan om gevolgen te verbinden aan de late aftrap. Het treffen tussen beide ploegen ging enkele minuten later dan gepland van start.

"De UEFA onderzoekt de mogelijkheden voor disciplinaire maatregelen tegen Bayern München, vanwege discriminerende spandoeken, discriminatoir gedrag van de toeschouwers in het algemeen, en de verlate aftrap", staat te lezen in een officiële verklaring.

Omdat Bayern op bezoek bij Arsenal met 2-0 wist te winnen, was het 1-1 gelijkspel van dinsdagavond voldoende voor de formatie van Pep Guardiola om de kwartfinale te bereiken.

Kerry spreekt Lavrov over Krim

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft vrijdag in Londen een onderhoud met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Het zal een laatste poging zijn een nieuwe crisis over Oekraïne te vermijden, zei hij woensdag.

Zondag wordt op de Krim een referendum gehouden over aansluiting van het Oekraïense schiereiland bij Rusland. Het Westen erkent de volksraadpleging niet, omdat die in strijd is met de Oekraïense grondwet. Rusland spreekt daarentegen van een legitieme wijze om de wens van zelfbeschikking van de bevolking van de Krim na te streven.

Kerry probeert al een week zonder resultaat Russische, Oekraïense en Europese diplomaten om de tafel te krijgen om de spanningen weg te nemen.

Coutinho naar tuchtcommissie na afwijzen voorstel

De tuchtcommissie van de KNVB buigt zich donderdag over een mogelijke straf voor Gino Coutinho. De doelman van ADO Den Haag kreeg van de aanklager een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, maar besloot daar niet mee akkoord te gaan.

Coutinho wordt verweten zondag in de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk met een te hoog geheven been te zijn ingegleden op Romeo Castelen. De doelman kreeg geen kaart voor zijn actie, maar op basis van televisiebeelden werd door de aanklager alsnog actie ondernomen.

De tuchtzaak in Zeist vindt donderdagavond rond 20.30 uur plaats. De uitspraak volgt de ochtend daarna

Huiskamerseks geen misdaad

Een glunderende gluurder belde direct de politie van het Zweedse Blekinge toen hij zag hoe de buren elkaar alle hoeken van de huiskamer lieten zien. Brømsnør weigerde echter het verwarmde bureau te verlaten. Volgens de pliesie is seks in de huiskamer geen misdaad.

De 34-jarige geilaard was al een tijdje de buren aan het begluren. Toen hij zag hoe zij hun kleren uittrokken en de bronstige buurman buuv aan zijn spermaspeer reeg, belde hij direct de politie.

"Seksuele intimidatie!", zeurde de beste man. De Heilige Hermandad weigerde echter uit te rukken. "Neuken in je eigen huis is geen misdaad", laat glimknoop Johan Berntsson weten. Waarom de buurman zat te gluren, is helaas niet bekendgemaakt.

Amersfoort lost woningprobleem weggepeste homo op

Amersfoort koopt de woning van de homo die vorig jaar werd weggepest uit de wijk Liendert. "De optie dat de gemeente de woning koopt kwam uiteindelijk als enige haalbare optie naar voren", laat burgemeester Lucas Bolsius (CDA) woensdag weten.

De weggepeste man deed vorige week dinsdag op Facebook zijn beklag over de situatie waarin hij vanwege zijn seksuele geaardheid verzeild was geraakt. Hij beschreef dat hij vijf jaar geleden op 22-jarige leeftijd een flat kocht en al vrij snel te maken kreeg met groepen die het op hem hadden voorzien.

Hij werd bedreigd en uitgescholden en uiteindelijk werden zijn ruiten ingegooid en zijn banden lek gestoken. De gemeente reageerde volgens hem in eerste instantie niet op zijn noodkreten. In augustus kreeg hij een vervangende woning toegewezen, maar dat was tijdelijk, waardoor de man terug moest keren 'naar een omgeving die niet veilig is'. Vanwege de restschuld kon hij de woning naar eigen zeggen niet verkopen, omdat hij dan in de schuldsanering terecht zou komen.

De gemeente liet na de noodkreet weten op zoek te zijn naar een woning voor de man. Amersfoort heeft nu dus besloten de woning over te nemen. "Met Henk worden hierover individuele afspraken gemaakt", vervolgt burgemeester Bolsius in de verklaring op de gemeentesite. "Dat wat Henk heeft ervaren, is schokkend. Het is een uitzonderlijke oplossing voor een unieke situatie."

De politie wil achterhalen wie de daders zijn van de pesterijen en roept de hulp in van inwoners uit de wijk Liendert. "Wie pest, discrimineert en bedreigt moet hard worden aangepakt", aldus Bolsius. Verder hebben de 'roze' organisaties in Amersfoort een verklaring opgesteld waarin ze vertellen hoe zij zich sterk maken voor een stad waar iedereen goed kan wonen.

Amerikaanse kritiek op uraniumgebruik Nederland

Drie vooraanstaande Amerikaanse experts op het gebied van nucleaire veiligheid hebben kritiek op Nederland. De gastheer van de nucleaire top in Den Haag komt afspraken over het stoppen met het gebruik van hoogverrijkt uranium bij de productie van medisch materiaal niet na, stellen de drie in een brief die in handen is van de NOS.

Nederland sprak in 2012 met de Verenigde Staten, België en Frankrijk af dat vanaf 2015 bij de productie van medisch materiaal laagverrijkt uranium wordt gebruikt, omdat dat veiliger is. Nederland gaat dat echter niet halen.

De experts, adviseurs van de Amerikaanse regering, wijzen Nederland op de afspraken in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Een van de auteurs noemt het tegenover de NOS 'nogal gênant' dat uitgerekend Nederland als gastheer van de Nuclear Security Summit (NSS) zijn verplichtingen niet nakomt.

De Nederlandse hoofdonderhandelaar Piet de Klerk heeft namens Timmermans een brief teruggeschreven aan de Amerikanen. Daarin legt hij uit dat wel degelijk vooruitgang is geboekt, maar dat het doel door onvoorziene problemen niet gehaald kan worden. Daardoor kan met laagverrijkt uranium nog niet dezelfde hoeveelheid medische isotopen worden geproduceerd als met hoogverrijkt uranium.

De Klerk sluit de brief af met de belofte dat Nederland zich aan de afspraak zal houden. "Ik geloof niet dat dit op een of andere manier negatief op Nederland afstraalt", zegt hij tegen de NOS. Hij is de Nederlandse hoofdonderhandelaar bij de NSS-top.De overheid heeft er vertrouwen in dat de gestelde doelen zo snel mogelijk worden gehaald.

OM in hoger beroep tegen straffen homomishandelaars

Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen de straffen die twee Utrechtse tieners kregen voor het mishandelen van twee homo's. Justitie vindt dat de jongens er met deels voorwaardelijke werkstraffen te makkelijk vanaf komen.

De jongens van 14 en 16 werden vorige week veroordeeld tot een werkstraf van respectievelijk tachtig en zestig uur. Omdat een deel voorwaardelijk is, blijft voor beiden nog twintig uur werkstraf over. De oudste kreeg ook een leerstraf van veertig uur en de jongste moet zich van de rechtbank in Utrecht laten begeleiden door de jeugdreclassering.

Justitie vindt de straffen niet in verhouding staan tot wat de jongens hebben gedaan en de gevolgen voor de slachtoffers. Het OM had tegen beide jongens een werkstraf van zestig uur en voorwaardelijke jeugddetentie van twee weken geëist.

De mishandeling vond in juli plaats in een winkelcentrum in de Utrechtse wijk Zuilen, waar de slachtoffers boodschappen aan het doen waren. Een van de mannen liep bij het geweld een blauw oog, schrammen en een scheve neusbrug op. De ander had een gekneusde ribbenboog.

Damrak kleurt rood om aanhoudende zorgen Oekraïne

(Novum/ABM FN) - Het Damrak is woensdag lager gesloten na rode koersen in China en aanhoudende zorgen omtrent Oekraïne. De AEX verloor, in lijn met andere Europese beurzen, 0,7 procent op 391,41 punten.

Binnen de AEX hield slechts een handjevol fondsen het hoofd boven water. Hiervan was ASML met een winst van 0,4 procent de sterkste stijger, gevolgd door Aegon, dat bijna 0,4 procent bijschreef.

Verder sloot TNT Express licht lager. De pakketbezorger liet weten de activiteiten in het Belgische Luik te voorzien van een forse kwaliteitsimpuls door tientallen miljoenen te investeren in modernisatie.

De grootste verliezers waren SBM Offshore en Air France-KLM. De oliedienstverlener verloor 2,8 procent nadat uit een rondvraag onder analisten door ABM Financial News was gebleken dat SBM Offshore mogelijk een fors hogere boete krijgt opgelegd voor het betalen van steekpenningen dan was verondersteld. Verder werd bekend dat in Brazilië een parlementair onderzoek wordt gehouden naar SBM Offshore en dat Braziliaanse parlementariërs naar Nederland komen om het onderzoek dat het Openbaar Ministerie al enige tijd naar SBM Offshore zou uitvoeren te volgen

Air France-KLM kleurde 2,3 procent rood nadat brancheorganisatie IATA de winstverwachting voor de mondiale luchtvaartsector voor dit jaar neerwaarts bijstelde van 19,7 naar 18,7 miljard dollar. Aanleiding voor de lagere winstverwachting was vooral de hogere olieprijs.

In de Midkap (-0,9 procent) was Aperam met een winst van 1,0 procent één van de weinige fondsen die tegen de trend in hoger eindigde.

TKH Group, dat 0,1 procent in waarde steeg, profiteerde van de voorbeurs afgegeven jaarcijfers. Het bedrijf voldeed in 2013 aan de eigen doelstellingen met een nettowinst van 56 miljoen euro. Daarbij liet TKH volgens SNS Securities een positiever geluid horen over 2014 dan bij de resultaten over het derde kwartaal.

Delta Loyd sloot onveranderd, gesteund door een verhoging van het koersdoel door Bank of America Merrill Lynch naar twintig euro bij een ongewijzigd Neutraal advies.

De grootste verliezers in de AMX waren Nieuwe Steen Investment en USG People. Beide fondsen werden 3,4 procent goedkoper.

Smallcap Telegraaf Media Groep schreef 4,2 procent bij nadat het mediabedrijf door de boekwinst op de verkoop van het belang in ProSiebenSat.1 over 2013 zwarte cijfers liet optekenen. KBC Securities verlaagde het advies voor TMG van Kopen naar Accumuleren en stelde het koersdoel neerwaarts bij, terwijl SNS Securities het fonds juist op de Kooplijst plaatste.

Het lokaal genoteerde Ctac verloor maar liefst vijf procent na het openen van de boeken over 2013.

Samsom klaar met ronselende PvdA'er Soest

Osman Suna, de voormalige PvdA-lijsttrekker in Soest die in verband wordt gebracht met het ronselen van stemmen, mag nooit meer de functie van volksvertegenwoordiger beoefenen binnen de partij. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdagavond in het programma Eenvandaag.

Samsom stelde dat dergelijke incidenten schadelijk zijn voor de partij. "Dat helpt absoluut niet. We hebben landelijk achtduizend vrijwilligers rondlopen. Dan zit er altijd wel iemand tussen die niet deugt", zei hij. Met Suna is Samsom in ieder geval klaar. "Hij treedt niet meer op als volksvertegenwoordiger. Nu niet en straks ook niet."

Justitie maakte woensdag bekend dat een oriënterend onderzoek te hebben ingesteld naar de mogelijke ronselpraktijken in Soest. Het onderzoek moet uitwijzen of in strijd met de Kieswet is gehandeld. Suna heeft zich overigens al teruggetrokken als raadslid en lijsttrekker.

[PS] Canadese en Russische curlers door naar halve finales

Topfavoriet Canada en gastland Rusland hebben zich vandaag weten te plaatsen voor de halve finales in het rolstoelcurling. Aanstaande zaterdag staan deze halve finales op het programma, morgen zijn de laatste groepswedstrijden. 

De Russen behaalde vandaag hun zesde en zevende winst door Groot-Brittannië (11-2) en Noorwegen (6-5) te verslaan. Canada had vrij weinig moeite met Zuid-Korea en won met 10-4. Canada kwam daarmee op zes overwinningen uit zeven wedstrijden. Door deze stand kunnen ze een plek bij de top vier niet meer uit handen geven. 

Om de laatste twee plekken in de halve finales zal het nog spannend worden. Maar liefst vier landen maken nog kans op deze plaatsen. De Verenigde Staten, Slowakije, Groot-Brittannië en China hebben allemaal vier keer gewonnen. De Britten spelen uitgerekend morgen tegen de VS én China. 

Alle drie de ploegen zullen vol aan de bak moeten. China en de VS mogen absoluut niet verliezen terwijl Groot-Brittannië minimaal één van de wedstrijden zal moeten winnen. Ook de Slowaken hebben de plaatsing nog in eigen hand, maar zullen wel minimaal één wedstrijd moeten winnen. Makkelijk wordt het niet, de Slowaken spelen morgen tegen de beide halve finalisten.

Overige uitslagen: Verenigde Staten - China 10-2, Noorwegen - Slowakije 4-11, China - Finland 8-2, Zweden - Verenigde Staten 3-8.

OVSE: Russische militairen op Krim

Bij controleposten op het Oekraïense schiereiland de Krim zijn ogenschijnlijk Russische militairen gestationeerd. Dat hebben waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gezegd.

Het is voor het eerst dat internationale waarnemers spreken van Russische militairen - en niet door Rusland gesteunde plaatselijke milities - op de Krim. OVSE-waarnemers zijn herhaaldelijk bij blokkades op de toegangswegen tot de Krim onder schot gehouden en teruggestuurd.

De waarnemers moeten de militaire situatie op de Krim in kaart brengen. Volgens de OVSE stuitte het team op 'significante aanwijzingen (...) die op de aanwezigheid' van Russische eenheden wijzen, waaronder Russische kentekenplaten en kenmerken van het Russische leger.

One Piece Unlimited World: Red komt naar Europa

Namco Bandai heeft vandaag aangekondigd dat One Piece Unlimited World: Red in 2014 naar Europa komt. Na de Japanse release voor Nintendo 3DS zal de Europese versie ook beschikbaar zijn voor Nintendo Wii U, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

In het spel speel je uiteraard als Monkey D. Luffy en zijn vrienden in de zoektocht naar de verborgen schat One Piece. De verhaallijn van de manga zal worden gebruikt als rode draad, maar er zijn ook vele extra's te vinden. Ook is er meer te doen dan alleen maar vechten. Zo is er tijd om vredig insecten te verzamelen en te vissen.

Bekijk de trailer van One Piece Unlimited World: Red hieronder.

Grote raketaanval vanuit Gaza op Israël

Opstandelingen in de Gazastrook hebben woensdag zeker twintig raketten op Zuid-Israël afgevuurd. De bevolking zocht onderdak in schuilkelders en er vielen geen doden of gewonden. Het was het grootste raketoffensief in maanden tijd.

Het Iron Dome-afweersysteem onderschepte zeker drie raketten, aldus het Israëlische leger. Een van de raketten explodeerde bij een benzinestation, een andere bij een openbare bibliotheek, aldus een politiewoordvoerder.

De Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist. De groep zei twintig raketten te hebben afgevuurd als vergelding voor de dood van drie van hun kameraden, die een dag eerder omkwamen bij een Israëlische luchtaanval. Een andere militante beweging in Gaza, de Populaire Verzetscomités, zeiden ook raketten te hebben afgevuurd.

Iraanse Kuifje brengt ruim 4000 euro op

Een Iraanse versie van Kuifje is op een online veiling verkocht voor 4200 euro. Een Belg kocht de Farsi-vertaling van het album Mannen op de Maan, laat veilinghuis Catawiki woensdag weten. Volgens het online veilinghuis is het stripboek van Hergé uniek na de massale vernietiging van westerse boeken in Iran in 1979. Het Iraanse album werd waarschijnlijk in 1975 uitgegeven door de Belgische uitgeverij Casterman.

Ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van Kuifje heeft Catawiki een tweeledige veiling georganiseerd. In het eerste deel gingen 175 Kuifje-memorabilia onder de hamer. De veiling heeft in totaal zestigduizend euro opgebracht. Voor een beeld van Kuifje werd 2400 euro betaald en een zijden Kuifje-sjaal uit 1945 werd verkocht voor 2500 euro.

Een tweede deel van de veiling is nog in volle gang. Zo kan nog worden geboden op een tekening die geestelijk vader Hergé maakte op een ansichtkaart. Daarvoor is inmiddels bijna tienduizend euro geboden. Belangstellenden kunnen tot donderdagavond een bod uitbrengen.

Steden willen tram naar Rotterdamse luchthaven

De verkeerswethouders van Den Haag en Rotterdam willen dat er een rechtstreekse tramverbinding komt naar Rotterdam The Hague Airport. Het zou na de Randstadrail de tweede tramverbinding tussen beide regio's zijn. De lijn moet er in 2020 zijn, zo lichtten beide gemeenten hun streven woensdag toe.

"Als je de tram doortrekt kun je de economie van deze regio een mooie stimulans geven", stellen de Haagse wethouder Peter Smit (VVD) en zijn Rotterdamse partijgenote Jeannette Baljeu in een gezamenlijke verklaring. "Zowel vanuit Den Haag als vanuit Rotterdam wordt dan tevens Technopolis Delft veel beter bereikbaar."

De tramlijn is een langgekoesterde wens van beide bestuurders. Zeker nu Rotterdam The Hague Airport steeds belangrijker wordt voor vakantiegangers. Nu is de luchthaven alleen per auto of met de bus vanuit Rotterdam bereikbaar. Dat duurt te lang, vinden Smit en Baljeu.

"Die verbindingen zijn onvoldoende. Met een rechtstreekse tram ben je vanuit het centrum van Rotterdam en Delft met vijftien minuten op de luchthaven. Vanuit het centrum van Den Haag duurt het veertig minuten", zo denken ze. De nieuwe verbinding zorgt ook voor een directe verbinding tussen de badplaats Scheveningen en Rotterdam-Zuid.

Duizenden bij begrafenis Turkse tiener

Tienduizenden mensen zijn woensdag in Istanbul bijeengekomen voor de begrafenis van de 15-jarige Berkin Elvan. Hij overleed dinsdag in een ziekenhuis in de Turkse stad, waar hij in coma lag sinds hij afgelopen zomer werd getroffen door een traangasgranaat. Elvan was per ongeluk in een antiregeringsdemonstratie verzeild geraakt.

De rouwenden kwamen bij een gebedshuis bijeen. Ze riepen daar de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan op om af te treden, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het politiegeweld. In diverse steden kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen betogers en oproerpolitie. In de havenstad Izmir werden 102 mensen opgepakt.

Hoewel diverse agenten zijn gehoord in verband met de zaak is nooit iemand aangeklaagd. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep Turkije dinsdag op de verantwoordelijke agenten te straffen. Volgens HRW is Elvan een 'symbool geworden van het Turkse politiegeweld en de straffeloosheid'.

Privacywaakhond waarschuwt voor 'big data'

Het verzamelen en analyseren van 'big data' door overheden en bedrijven brengt grote risico's met zich mee. In een aantal sectoren zou deze praktijk aan banden moeten worden gelegd. Dat heeft voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) woensdag gezegd.

Door het opslaan, koppelen en analyseren van grote hoeveelheden persoonsgegevens kunnen bedrijven, maar ook de overheid, voorspellen of iemand gebruik zal maken van een bepaald aanbod, maar ook of iemand kans heeft op een bepaalde ziekte. "Dat kan ertoe leiden dat het ene individu anders wordt behandeld dan het andere. En dan zitten we met een groot probleem", zei Kohnstamm bij de presentatie van het CBP-jaarverslag in de Tweede Kamer.

Kohnstamm bepleit 'heel grote terughoudendheid' met het gebruik van tot individuen herleidbare data in sectoren die iedereen nodig heeft, zoals het onderwijs, politie en justitie, maar ook het bankwezen. Kohnstamm verwees naar het plan van ING om betalingsgegevens van klanten te verkopen aan bedrijven. "Wie zegt mij dat mensen die dat niet willen over een paar jaar veel meer moeten betalen voor hun rekening?"

Het fenomeen van 'big data' is niet per definitie slecht, zei Kohnstamm. "Als we bijvoorbeeld kunnen voorspellen hoe een griepepidemie zich zal ontwikkelen en zo kunnen voorkomen dat mensen ziek worden, is dat prachtig. Zolang het maar anoniem is."

Koetsier komt om na op hol slaan paarden

Een 58-jarige koetsier uit Meliskerke is om het leven gekomen nadat zijn twee paarden dinsdag door nog onbekende oorzaak op hol waren geslagen. De man raakte bekneld toen de koets in een sloot in het Zeeuwse Grijpskerke tot stilstand kwam.

Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, waar hij woensdagmiddag bezweek. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Poels wint met OPQS ploegentijdrit in Tirreno

Omega Pharma-Quick-Step is de Tirreno-Adriatico begonnen met een zege in de ploegentijdrit. De ploeg van Wout Poels legde de 18,5 kilometer af in 20.13 minuten, goed voor een gemiddelde van 54,905 kilometer per uur. Sprinter Mark Cavendish kwam als eerste over de streep en mag donderdag in de leiderstrui starten.

Elf seconden achter Omega Pharma-Quick-Step kwam Orica-Greenedge, de ploeg van Jens Mouris, als tweede over de streep. Movistar gaf achttien tellen toe en werd derde. Belkin was op de negende plaats de beste Nederlandse formatie en gaf 37 seconden toe. Giant-Shimano werd op 55 tellen zestiende.

[upd] PvdA Heusden: 'Andere partij schuldig'

De Brabantse gemeente Heusden maakte woensdag bekend dat burgemeester Jan Hamming aangifte zal gaan doen bij de politie. Dit omdat er net als in Soest stemmen zouden worden geronseld in zijn gemeente. 

Dat schrijft de Volkskrant. Een woordvoerder van de gemeente stelde: "Er worden stemmen geronseld. Over wie of welke partij dat doet, doen we geen uitspraken."

De aan de lokale gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen is gevraagd geen stemmen (meer) te ronselen. Ook zal er scherp worden toegezien dat het verbod op stemmen ronselen wordt nageleefd.

Ook in Soest lijken er ronselpraktijken aan de gang te zijn. In dit geval zou de lokale PvdA-lijsttrekker bij de moskee stemmen hebben laten ronselen.

Update 16.20 uur:
Op Geenstijl meldt men dat op sociale media wordt vermoed dat ook in Heusden de PvdA de schuldige is. Dat ontkent de PvdA zelf ten stelligste, maar het feit dat de PvdA-burgemeester geen partij bij naam wil noemen is volgens sommigen veelzeggend. 

Update 16.55 uur:
De PvdA in Heusden 'neemt nadrukkelijk afstand' van de door Geenstijl aangehaalde berichten en stelt in een verklaring op haar website dat een andere partij de schuldige is:  "Burgemeester Jan Hamming van Heusden gaat aangifte doen van het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA-Heusden neemt nadrukkelijk afstand van berichten op enkele sociale media dat wij hierbij betrokken zouden zijn."

"Signalen over het ophalen van stempassen hebben ons, en andere partijen in onze gemeente, ook bereikt. Wij vinden het echter niet aan de PvdA-Heusden om andere partijen te beschuldigen. Wel roept de PvdA-Heusden de partij die het betreft op openheid te geven."

Boze studenten bezetten opnieuw deel van VU

Studenten van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben woensdag opnieuw een deel van het hoofdgebouw bezet. Ze maken zich boos over de op handen zijnde reorganisatie van hun faculteit, laat de actiegroep in een verklaring weten. Ze vrezen onder meer dat de kwaliteit van de opleiding verloren gaat.

De studenten hebben de kerkzaal op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Zuidas bezet. Op straat staan tientallen actievoerders met spandoeken. Vorige maand hielden de studenten al de vleugel bezet waar de kantoren van het universiteitsbestuur zijn gevestigd.

De actievoerders eisen dat alle zittende studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn. Ook moeten de plannen voor reorganisatie gewijzigd worden. De studenten willen dat het onderwijs daarin centraal staat. Verder moet er vaste financiering voor de afdelingen komen in plaats van een bedrag op basis van het aantal studenten.

Naar aanleiding van de bezetting heeft VU-voorzitter Jaap Winter een gesprek met de studenten gehad over een aantal voorstellen en afspraken, zegt een woordvoerder van de universiteit. Woensdagmiddag moet er uiteindelijk een definitief voorstel komen. Tot die tijd blijft de actie van de studenten doorgaan.

Als de VU en de studenten er woensdag niet uitkomen, verwacht de woordvoerder dat de studenten de hele nacht doorgaan met de bezetting. In dat geval zorgt de universiteit voor eten.

[vid] De val van Ruud Lubbers

Een bezoek aan de inauguratie van de Chileense president Michelle Bachelet ging onze oud-premier dinsdag belubberd af. Terwijl hij over de rode loper struinde en gevraagd werd waar hij vandaan kwam, struikelde Lubbers plots en maakte hij een lelijke smak.

Ruud bleek gelukkig losse handjes te hebben en bezeerde zich verder niet. De laag-bij-de-grondse 74-jarige kon wel lachen om het voorval. Een goede CDA-vedette is dan ook afgestudeerd in kruipen, door het slijk gaan en (uiteindelijk) keihard vallen.

Een filmpje van de gebeurtenis is hieronder te aanschouwen: 

Donderdag Kamerdebat over deal Teeven

De Tweede Kamer houdt donderdagmiddag een debat over de omstreden witwasdeal die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in 2000 als officier van justitie heeft gesloten met de drugscrimineel Cees H.

Nog voor het debat moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schriftelijke vragen van de Kamer beantwoorden. De antwoorden moeten uiterlijk donderdag om 12.00 uur binnen zijn. Naar aanleiding daarvan kan de Kamer nog besluiten het debat uit te stellen naar dinsdag, als er meer tijd nodig is om de antwoorden te bestuderen.

Bij het debat moet ook staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) aanwezig zijn, omdat de deal geheim is gehouden voor de Belastingdienst. De fiscus valt onder Wiebes. Teeven zelf hoeft niet te komen, omdat Opstelten politiek verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie.

Het tv-programma Nieuwsuur meldde dinsdagavond dat de schikking inhield dat H. 750.000 gulden aan de staat betaalde, maar ook dat de staat meer dan vijf miljoen gulden witwaste voor H. De Belastingdienst werd hierbuiten gehouden. Waarom hiervoor werd gekozen, is niet duidelijk. De advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, ontkende in Nieuwsuur dat H. informatie heeft geleverd.

Volgens Opstelten was de schikking 'in lijn met de toen geldende wet- en regelgeving', zo meldde hij dinsdagavond in een schriftelijke verklaring. Teeven zelf sprak woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer van 'oude koeien'. Hij wilde geen vragen over de zaak beantwoorden.

Zowel Opstelten als Teeven verwees naar antwoorden op Kamervragen uit 2002 over de zaak, van toenmalig minister van Justitie Benk Korthals, de huidige VVD-voorzitter. In die antwoorden wordt echter niet ingegaan op het feit dat de deal is verzwegen voor de fiscus.

Fred Teeven (Foto: Novum)
Staatssecretaris Fred Teeven (Foto: Novum)

Trambestuurder snel gehoord over botsing Rotterdam

De bestuurder van de achterste tram die maandag in Rotterdam betrokken was bij een kop-staartbotsing wordt zo snel mogelijk gehoord. Zijn gezondheidstoestand laat dat inmiddels toe, laat de politie woensdag weten.

De tram die de man bestuurde man botste rond het middaguur op het Breeplein in Rotterdam-Zuid op een stilstaande tram, die vervolgens weer op zijn voorligger knalde. Er vielen 31 gewonden, van wie twee ernstig.

De politie weet nog niet of sprake was van een menselijke fout of een technisch mankement. Om te achterhalen wat er precies is gebeurd wordt naast het verhoor de zogeheten black box van de trams onderzocht. Ook worden camerabeelden van het ongeluk bekeken.

[upd] Grote stroomstoring in Alphen aan den Rijn verholpen

Ruim veertienduizend huishoudens en bedrijven in Alphen aan den Rijn zitten sinds dinsdagmiddag zonder stroom. De storing is vermoedelijk ontstaan toen een kabel werd geraakt bij graafwerkzaamheden, zegt een woordvoerder van netbeheerder Liander.

De stroom viel even na 14.00 uur uit in een groot gedeelte van de Zuid-Hollandse gemeente. Onder meer winkelcentrum De Ridderhof heeft geen stroom. Ook de verkeerslichten op straat werken niet. De brandweer moest twee keer uitrukken om mensen te bevrijden uit een vastgelopen lift.

Liander verwacht dat de storing rond 16.15 uur opgelost is. Monteurs werken momenteel aan herstel.

Update 16.37 uur:
De storing is even na 16.00 uur opgelost. Dat laat een woordvoerder van netbeheerder Liander weten. Mensen die schade hebben geleden, kunnen een claim indienen bij Liander.

Meer kinderen slachtoffer seksuele uitbuiting

Zonder doorslaggevende tegenmaatregelen zal seksueel misbruik van kinderen wereldwijd toenemen, stelden experts van de Verenigde Naties woensdag in Genève. Nu wordt van miljoenen meisjes en jongens hun jeugd 'gestolen'. Dat meldde de VN-expert Najat Maalla M'jid woensdag in haar jaarverslag voor de Mensenrechtenraad.

Volgens haar is de seksuele uitbuiting van kinderen een lucratieve industrie, waarin waarschijnlijk wereldwijd miljarden dollars aan winst wordt gemaakt. De vraag neemt nog steeds toe. Vaak gaat het om pornografische afbeeldingen en films van kinderen die op het internet worden verspreid. "De trend is dat de slachtoffers steeds jonger worden en de beelden steeds ingrijpender en gewelddadiger worden", aldus Maalla. Door opsporing en vervolging is het aantal kinderpornosites weliswaar afgenomen, maar de uitwisseling gebeurt nu vaker via directe computerverbindingen tussen pedofielen.

Ook is er een toename te merken van kindersekstoerisme en kinderhandel met het doel om de kinderen te misbruiken, aldus het rapport. Meldingen over toeristen die speciaal naar een vaak arm land afreizen om daar kinderen te misbruiken, komen uit 55 landen. Kinderhandel komt met name voor in gebieden waar de armoede groot is na een conflict of een natuurramp.

Specifieke aantallen zijn volgens Maalla moeilijk te geven omdat in veel landen betrokkenen geen aangifte doen uit schaamte en angst voor wraak. Veel landen hebben volgens de VN-experts ondersteuning nodig om minderjarigen beter te kunnen beschermen tegen deze misdaden.

Jennifer Lopez laat exen gewoon verzuipen

Jennifer Lopez heeft geen warme gevoelens voor haar exen Ben Affleck en Diddy. Op de vraag wie van de twee ze zou redden als beide mannen hulpeloos in een oceaan dobberen, antwoordde Lopez: "Ik zou allebei die klojo's laten verzuipen."

"Dat is verschrikkelijk", kwam de 44-jarige zangeres al snel terug op haar uitspraak. "Ben en Puffy, jullie weten dat ik dol op jullie ben", riep Lopez snel tijdens een niet al te serieus interview op de Amerikaanse radiozender Power 106.

Lopez en Diddy vormden in de jaren negentig een stel. De rapper, die destijds door het leven ging als Puff Daddy, hielp Lopez met haar debuutalbum. Toen haar tweede huwelijk strandde, papte de zangeres en actrice aan met Affleck. De twee verloofden zich in november 2002, maar een bruiloft kwam er nooit. Begin 2004 was het definitief over tussen de twee.

Sinds oktober 2011 is Lopez gelukkig met de achttien jaar jongere achtergronddanser Casper Smart.

[upd] Alarm om cyanide op Schiphol blijkt loos

Op Schiphol is groot alarm geslagen na het vrijkomen van de giftige stof cyanide. Meerdere brandweerkorpsen zijn uitgerukt naar het KLM-milieucentrum. Er zijn ook ambulances opgeroepen.

Update 16.15 uur:
De brandweer vond in de KLM-loods niets van de gevaarlijke stof, zegt een woordvoerder van Schiphol. Het gebouw aan de Van Weerden-Poelmanweg op Schiphol-Oost werd uit voorzorg ontruimd, licht een brandweerzegsman toe. De loods is niet in de buurt van de terminals. Op Schiphol-Oost zijn kantoren en hangars van verschillende bedrijven. Het personeel werd opgevangen in een naastgelegen pand.

In het gebouw wordt cyanide opgeslagen. De gevaarlijke stof wordt gebruikt bij werkzaamheden aan vliegtuigen. Het alarm ging af tijdens werkzaamheden. Waardoor de melder aanging zonder de aanwezigheid van cyanide wordt onderzocht.

Elders op Schiphol woedde een kleine brand in een opslagloods. Volgens de brandweer had dat niets met het cyanidealarm te maken.

Man gaf jonge tieners vuurwerk in ruil voor seks

Een 21-jarige Amsterdammer moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden omdat hij zwaar vuurwerk zou hebben gegeven aan kinderen in ruil voor ontuchtige handelingen. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. De man maakte voor zover bekend twee slachtoffers, van wie een zijn hand verloor na het afsteken van een vuurwerkbom.

De verdachte werd half december opgepakt en zit sindsdien vast. Het ontucht met de twee jongens van 11 en 13 jaar vond volgens justitie plaats tussen mei en november. Het jongste slachtoffer raakte gewond toen hij zijn 'verdiende' vuurwerk afstak. Hoe de man aan het vuurwerk kwam is niet duidelijk.

De slachtoffers en hun ouders worden bijgestaan door de GGD. In het belang van het onderzoek is het OM terughoudend met het geven van informatie over de zaak.

Slagter wint in Parijs-Nice

Tom-Jelte Slagter heeft de vierde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Voor de 24-jarige Nederlander van Garmin-Sharp was het de derde World Tour-overwinning uit zijn carrière. 

In de rit over 201,5 kilometer, van Nevers naar Belleville, ging lange tijd een kopgroep van vier man aan de leiding. Perrig Quéméneur van Europcar, die een dag eerder ook al mee zat in de ontsnapping, kreeg dit keer Valerio Agnoli (Astana), Laurent Didier (Trek) en Jesús Herrada (Movistar) mee. De vier wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van ruim zes minuten alvorens de achtervolging in werd gezet.

Onder leiding van Orica-GreenEDGE en Sky werden de koplopers op 17,5 kilometer van de streep teruggepakt. Na enkele aanvallen waren het Slagter en Geraint Thomas (Sky) die een gat wisten te slaan met nog ruim tien kilometer te rijden. Renners uit de achtervolgende groep probeerden het duo wel in te halen, maar zonder succes. Ook Wilco Kelderman (Belkin) slaagde er niet in, maar hij werd wel derde.

In de sprint hoefde Slagter weinig meer te doen dan afwachten, waarna hij op tweehonderd meter van de streep uit de rug van Thomas kon springen. In het algemeen klassement gaat Thomas nu aan de leiding, die hij overneemt van de Duitser John Degenkolb. Slagter staat op vier seconden van Thomas op de derde plek.

Russische minister hekelt trage bouw WK-stadions

De Russische sportminister Vitali Moetko is niet tevreden over de voortgang van de bouw van de stadions voor het WK voetbal in 2018. Volgens Russische persbureaus mopperde Moetko dat het trage tempo 'een zekere onrust' veroorzaakt. Hij eiste dat de bouw van alle twaalf stadions voor het einde van het jaar is begonnen.

Het WK in 2018 vindt plaats in twaalf stadions in elf steden. De meeste van de stadions worden nieuwe gebouwd. Daarvan is er een, het Fisjt-stadion in Sochi al af. Daar werden de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen gehouden, Het Loezjniki-stadion in Moskou wordt drastisch gerenoveerd.

Trainer Favre tot 2017 bij Gladbach

Trainer Lucien Favre heeft zijn contract bij Borussia Mönchengladbach verlengd tot de zomer van 2017. Dat heeft de Bundesligaclub woensdag bekendgemaakt. De 56-jarige Zwitser staat al sinds 2010 aan het roer van Gladbach.

In zijn eerste seizoen behoedde hij de club voor degradatie, een seizoen later leidde hij zijn ploeg naar een plaats in de kwalificatie van de Champions League. Vorig jaar werd Gladbach achtste.

De timing van de contractverlenging is opmerkelijk aangezien Mönchengladbach al negen wedstrijden op rij niet won in de Bundesliga. De clubleiding liet echter weten dat Favre 'de afgelopen drie jaar uitstekend werk heeft verricht'. "Ons gezamenlijke pad is verre van over."

Drugsdealer met schuld van drie ton opgepakt

Een 44-jarige man die nog ruim 295.000 euro moet betalen aan de Nederlandse staat is dinsdagmiddag aangehouden aan de grensovergang bij Hazeldonk. Het gaat om crimineel geld dat hij heeft verdiend met drugshandel, meldt het Openbaar Ministerie

De man heeft een celstraf uitgezeten voor grootschalige hasjhandel. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in 2004 dat hij de winst die hij met zijn drugsactiviteiten heeft gemaakt moet afstaan.

Het politieteam strafvonnissen uitvoert hield de hasjhandelaar aan toen hij Nederland binnenkwam. Hij was kort daarvoor geland op de luchthaven van Brussel. De marechaussee zette zijn auto aan de kant toen hij Nederland binnenreed.

De dealer moet nu maximaal 540 dagen zogeheten lijfsdwang uitzitten, omdat hij nog altijd een kleine drie ton moet betalen. Deze straf is geen vervanging voor de ontnemingsmaatregel.

Advocaat: "Van Gaal beslist over Gudelj"

De Nederlands-Servische AZ-middenvelder Nemanja Gudelj liet eerder in de media weten dat hij open staat voor een uitnodiging bij het Nederlands elftal. Zijn coach, Dick Advocaat, peinsde er echter niet over om een uitspraak te doen over de mogelijkheden van de middenvelder in Oranje. “Louis van Gaal bepaalt of Nemanja in het Nederlands elftal kan spelen.”

Gudelj kan ook nog voor Servië en Bosnië uitkomen, maar liet recent doorschemeren dat hij open staat voor een keuze voor het Nederlands elftal. Door de blessure van Kevin Strootman, die daardoor het WK moet missen, is een gat ontstaan in de vermoedelijke selectie van Oranje voor dit toernooi. Sommigen zien in Gudelj een goede vervanger van de middenvelder die bij AS Roma speelt.

De speler van AZ zei zelf dat hij ook al een vermoeden had dat hij het niveau van de Nederlandse internationals aan kan. Advocaat onderkende dat zijn pupil een goede speler was. Verder deed hij geen uitspraken over de kwestie. Gudelj speelt donderdagavond met AZ een Europa League-wedstrijd tegen het Russische Anzhi Makhachkala

Uitvinder van het www wil digitale grondwet

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web (www), heeft woensdag gepleit voor een digitale grondwet om internetgebruikers te beschermen tegen afluisteren en spionage. Berners-Lee zei in een toespraak ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van zijn vinding te hopen dat zijn pleidooi leidt tot een wereldwijde discussie over de basisprincipes die van het www een succes hebben gemaakt.

In een interview met de Britse krant The Guardian zei Berners-Lee dat het internet steeds verder onder druk komt te staan als gevolg van de belangen van regeringen en bedrijven. Het systeem heeft volgens hem een online 'Magna Carta' nodig om de openheid en neutraliteit te beschermen. Het internet moet volgens Berners-Lee 'toegankelijk zijn voor een ieder, vanaf elk apparaat en ons in staat stellen om onze waardigheid, rechten en mogelijkheden als mens te bereiken'.

Europarlement stemt voor privacywet

Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg ingestemd met strengere regels voor de bescherming van persoonlijke data. Burgers krijgen hierdoor meer controle over hun digitale gegevens.

Het EP besloot dat bedrijven (zoals een zoekmachine, een sociaal netwerk of een aanbieder van cloudopslag) eerst toestemming moeten krijgen van een nationale instantie voor databescherming in de EU voordat ze privégegevens over personen doorgeven aan een derde land. Ook moet de betrokken persoon hierover worden geïnformeerd. Bedrijven die zich hier niet aan houden riskeren een boete van maximaal honderd miljoen euro of vijf procent van hun jaaromzet.

Het bedrijfsleven krijgt het makkelijker doordat dezelfde privacyregels overal in de EU gaan gelden. "Privacy is geen vijand van economische groei, maar juist een prikkel voor innovatie", aldus D66-europarlementariër Sophie in 't Veld.

Burgers mogen eisen dat hun data worden gewist (het recht om te worden vergeten) en er komen maatregelen tegen 'profiling', pogingen om iemands situatie en gedrag te analyseren of te voorspellen aan de hand van data. Ook zijn er afspraken opgesteld voor het gebruik van data door politie, justitie en veiligheidsdiensten.

De plannen moeten nog wel de goedkeuring krijgen van de EU-lidstaten, waarbij vooral Duitsland dwarsligt. "We hebben twee jaar onderhandeld, verder uitstel is onverantwoordelijk", waarschuwt Europarlementariër Jan Philipp Albrecht de lidstaten. Ook In 't Veld maakt zich zorgen. "Ik ben bezorgd dat de lidstaten het beschermingsniveau verder willen afzwakken, in plaats van het te versterken."

De aanvaarding van het privacypakket door het EP was al een flinke dobber, met intens gelobby. Er werden maar liefst vierduizend amendementen ingediend. De nieuwe afspraken moeten de oude EU-privacyregels uit 1995 moderniseren voor het digitale tijdperk.

Gerbrands: "Volleybal is op sterven na dood"

Oud-volleybalbondscoach en huidig directeur algemene zaken bij AZ Toon Gerbrands ziet weinig toekomst voor het volleybal in Nederland. "De zaalsporten in Nederland zijn op sterven na dood, en zeker het volleybal", aldus Gerbrands in een interview met RTVNH

"In de eredivisie zijn er nog nauwelijks teams te vinden. Daar hebben de nationale ploegen ook last van", aldus Gerbrands die de financiële middelen steeds minder ziet worden. Maar hij maakt ook een verwijt aan Nederlandse volleybalbond. "Het verwijt dat het volleybal zichzelf kan maken is dat het geen visie en geen idee heeft. Ik heb de laatste zes jaar geen persconferentie gezien over een goed onderbouwd plan."

Gerbrands werd als bondscoach Europees kampioen met Oranje en behaalde de vijfde plaats tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Hij ziet geen toekomst voor de sport: "We zijn terug bij af, zeker gezien de commerciële slagkracht van de sport. Het komt nooit meer terug."

Minimale systeemeisen Watch Dogs

Creative director Jonathan Morin van Ubisoft Montreal heeft de minimale systeemeisen voor het sandbox-spel Watch Dogs bekendgemaakt op Twitter. Ook heeft de developer nog wat te zeggen over de graphics van het spel.

De systeemseisen zijn als volgt;
-CPU: Intel Core 2 Quad Q8400 @ 2.66Ghz of AMD Phenom II X4 940 @ 3.0Ghz 
-6 GB Ram
-Videokaart: 1024 VRAM DirectX 11 met Shader Model 5.0
-Besturingssysteem: Windows Vista SP2 64bit, Windows 7 SP1 64bit, Windows 8 SP1 64bit.
-Geluidskaart: DirectX 9

Ook zei Jonathan Morin in een later bericht dat de laatste trailer niet goed referentie-materiaal is voor de pc-versie van het spel, volgens de developer zelf ziet de pc-versie er geweldig uit.

Watch Dogs komt uit op 27 mei voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en Windows. De Wii U-versie volgt later. 

Van den Hoogenband haalt uit naar zwembond

Pieter van den Hoogenband heeft woensdag in een open brief hard uitgehaald naar de Nederlandse zwembond KNZB. De drievoudig olympisch kampioen beticht de bond onder meer van "asociaal gedrag" en "leugens".

Van den Hoogenband vindt dat de KNZB en de Stichting Internationale Zwem Evenementen (SIZE) een "melkkoe" hebben gemaakt van de zogeheten Pieter Cup, een evenement voor jonge zwemmers dat de afgelopen jaren onderdeel was van de prestigieuze Swim Cup.

De Pieter Cup is sinds het afscheid van 'VDH' in 2008 een populair jeugdevenement tijdens de Swim Cup in Eindhoven. Volgens de voormalige zwemkampioen, directeur van dat toernooi, hebben de KNZB en SIZE het oorspronkelijke concept echter dusdanig aangepast dat hij zich gedwongen voelt om de Pieter Cup uit het programma te schrappen.

PvdA'er 'lacht met haatimam'

De PVV in Almere spreekt er schande van dat een kandidaat-raadslid van de PvdA op de foto is gegaan met de omstreden Britse imam en shariageleerde Haitham al-Haddad. PVV-lijsttrekker Toon Van Dijk noemt de PvdA'er Hassan Buyatui op Twitter woensdag een 'haatsjeikfan'.

De foto is vorige maand genomen tijdens een bezoek van Al-Haddad aan de Moslimjongeren Almere. Het bezoek van de imam was veelbesproken en zorgde voor protest. Zo is Al-Haddad voorstander van de doodstraf voor afvallige moslims en mensen die overspel plegen.

Buyatui, die op plek 22 van de kieslijst in Almere staat, wijst in een tweet de extreme opvattingen van Al-Haddad af. "Grondwet en universele rechten van de mens zijn wezenlijke waarden, neem afstand van alle uitspraken die daar niet mee te verenigen zijn."

Daarmee lijkt voor de PvdA de kous af te zijn. Lijsttrekker John van de Pauw stelt dat de opvattingen van de sjeik niet bij de PvdA passen, en spreekt van een onbezonnen actie. "Buyatui heeft afstand genomen van de extremistische uitspraken van die imam. Zulke opvattingen passen niet bij de PvdA", zegt Van de Pauw. "Voor de PvdA is vrijheid van godsdienst een essentiële waarde."

Directeur Vloet direct weg bij Sparta Rotterdam

Algemeen directeur Wiljan Vloet vertrekt per direct bij Sparta Rotterdam. Dat heeft de eerstedivisionist woensdag bekendgemaakt. Hij wordt tijdelijk vervangen door Manfred Laros, de manager financiële zaken. Vloet was eerder deze maand al van zijn taken als technisch directeur ontheven. Commissaris Leo Beenhakker neemt die taken waar.

De matige sportieve prestaties van Sparta stonden Vloets toekomst volgens Sparta in de weg. "Interne stromingen en emoties maakten het in toenemende mate onmogelijk voor Wiljan Vloet om als directeur binnen de club te functioneren. In gezamenlijk overleg is besloten om met wederzijds goedvinden het contract te ontbinden."

Bij Sparta rommelt het al enige tijd. De Rotterdamse club staat momenteel tiende in de Eerste Divisie na een reeks slechte resultaten. Sinds half december werd nog maar een wedstrijd gewonnen. Vloet zegde begin december al trainer Adrie Bogers de wacht aan. Toen het daarna alleen maar minder ging kwam hij zelf onder vuur te liggen.

De raad van commissarissen wuift Vloet desondanks de nodige complimenten toe in de verklaring die Sparta heeft uit doen gaan. "Wiljan heeft zich de afgelopen drie jaar met ongelooflijk veel inzet, kennis en passie ingezet voor Sparta Rotterdam. Hij heeft leiding gegeven aan een organisatie in een hele moeilijke periode. Er is veel gerealiseerd."

Nintendo met indies naar GDC

Volgende week gaat de Game Developers Conference weer van start. Vandaag heeft Nintendo haar plannen bekend gemaakt voor de conferentie. De focus zal liggen op de Nintendo Web Framework en indies.

Nintendo zal de eerste demo tonen welke is ontwikkeld met het Nintendo Web Framework. De demo is gebaseerd op de Mario vs. Donkey Kong-serie. Ook wordt het ontwikkelproces getoond aan de aanwezige bezoekers. Vice-president licensing bij Nintendo van Amerika Steve Singer: ''We want to demonstrate to developers how easy it is for them to bring their creative ideas to Nintendo systems. Nintendo offers wide-ranging support for indie developers, whether they want to use NWF, Unity or their own proprietary code.''

De aandacht zal verder gaan naar indie-titels ontwikkeld met Unity Pro voor Wii U. Aanwezige titels zijn onder andere Cubemen 2 door Nnooo en Teslagrad door Rain Games.

NWF

Wilde in tv-serie van Scorsese

Olivia Wilde gaat een hoofdrol spelen in de nog titelloze serie over rock-'n-roll van Martin Scorsese. Dat schrijft het Amerikaanse blad Entertainment Weekly woensdag. Bobby Cannavale tekende al voor de andere hoofdrol. Rolling Stones-frontman Mick Jagger is coproducent.

De serie gaat over de van seks en drugs vergeven muziekindustrie in het New York van de jaren zeventig. Door de ogen van een muziekproducent wordt de opkomst van de punkrock gadegeslagen, terwijl hij probeert zijn noodlijdende bedrijf nieuw leven in te blazen.

Wilde, die de laatste jaren vooral op het witte doek is te zien, speelde eerder al in een tv-serie. Ze was van 2007 tot 2012 te zien in de doktersserie House.

De opnames van de serie staan gepland voor dit najaar. De serie wordt waarschijnlijk volgend jaar uitgezonden, bij de Amerikaanse betaalzender HBO. Of de serie ook naar Nederland komt, is nog onbekend.


Olivia Wilde in tv-serie van Martin Scorsese (Foto: Novum)

'Gemeenten schrappen opnieuw duizenden banen'

Nederlandse gemeenten snijden opnieuw fors in het aantal ambtenaren. Tot en met 2016 verdwijnen in totaal 8900 arbeidsplaatsen, stelt organisatieadviesbureau Berenschot op basis van onderzoek. Gemeenten schrapten de afgelopen vijf jaar al duizenden arbeidsplaatsen.

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat gemeenten in 2014 gemiddeld 7,2 arbeidsplaatsen per duizend inwoners inzetten. 92 gemeenten mee aan het onderzoek, waarvan de uitkomsten werden gecombineerd met de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Steden met meer dan honderdduizend inwoners (exclusief de grote vier Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) verwachten tussen nu en 2016 zelfs een verdere afname van dertien procent van het aantal voltijdbanen. Dit terwijl zij al zeventien procent zijn gedaald ten opzichte van 2009, stelt Berenschot.

Naarmate gemeenten groter worden zetten zij meer ambtenaren in, aldus de onderzoekers van Berenschot. Meer dan honderdduizend inwoners betekent gemiddeld 8,8 formatieplaatsen per duizend inwoners. Voor kleine gemeenten tot vijftienduizend inwoners is dit 6,7 voltijdbanen per duizend inwoners.

Vakbond Abvakabo FNV reageert kritisch op het schrappen van banen. "Overal zie je dat gemeenten het werk met steeds minder mensen willen doen. Tegelijkertijd krijgen de gemeenten er veel taken bij. Denk aan de jeugdzorg, de sociale werkvoorziening, de langdurige zorg. De obsessie van de politiek met een kleine overheid moet gewoon stoppen", zegt cao-onderhandelaar Bert de Haas. "Als de politiek maar blijft doorgaan met banen schrappen, dan gaat de kwaliteit van de publieke diensten echt achteruit. We hebben een slimme, goed werkende overheid nodig, met goede mensen die het werk doen."

Berenschot onderzocht ook de verwachte uitgaven van gemeenten. Hieruit blijkt dat in 2014 bijna 2400 euro per inwoner wordt uitgegeven. Door de bank genomen daalden de begrote kosten per inwoner de afgelopen vijf jaar met twee procent. De uitgaven voor ruimtelijke ordening en volkshuisvesting daalden het meest. De bestedingen aan sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening stegen daarentegen het sterkst.

In deze cijfers is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de overheveling van taken van de landelijke overheid naar gemeenten per januari 2015. Het gaat dan om taken op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen.

Gemeenten weten nog niet hoeveel geld ze hiervoor krijgen, aldus Berenschot. "Wel staat vast dat deze 'decentralisaties' vanuit het rijk gepaard gaan met forse bezuinigingen", melden de onderzoekers.

Skiester Gut wint, Höfl-Riesch hard ten val

Skiester Lara Gut heeft in Lenzerheide voor eigen publiek de laatste afdaling van het World Cup-seizoen op haar naam geschreven. Ze bleef de Oostenrijkse Elisabeth Görgl nipt voor.

De tweede skiester die naar beneden mocht was Fränzi Aufdenblatten. Voor de 33-jarige Zwitserse was het de laatste race uit haar carrière, en dat werd duidelijk gevierd. Nadat ze met een snelle tijd bij de finish aankwam stond de Liechtensteinse skiester Tina Weirather haar op te wachten met champagne, en ook de Zwitserse legende Didier Cuche was van de partij.

Het duurde heel lang voor iemand de tijd van Aufdenblatten wist te verbreken. Uitgerekend landgenote Gut, als achttiende gestart, slaagde daar in. Kort daarop deed Görgl hetzelfde, maar zij wist Gut niet te verslaan. Voor Aufdenblatten was het, uitgerekend in haar laatste wedstrijd, pas de vierde keer in haar loopbaan dat ze het podium haalde en de eerste keer in meer dan vier jaar. 

Doordat de Oostenrijkse Anna Fenninger niet won ging de World Cup op de afdaling naar Maria Höfl-Riesch. De Duitse kon de kristallen bol echter niet in ontvangst nemen, want als laatste starter ging ze hard onderuit. Nadat ze over de sneeuw schoof kwam Höfl-Riesch met volle vaart in de netten terecht, waarna haar pijnkreten duidelijk hoorbaar waren. Volgens de eerste berichten heeft ze een schouderblessure opgelopen.

Fränzi Aufdenblatten sluit haar carrière af met pas haar vierde podiumplek (Foto: Pro Shots/GEPA)
Fränzi Aufdenblatten sluit haar carrière af met pas haar vierde podiumplek (Foto: Pro Shots/GEPA)

Fey onkent geruchten Mean Girls 3

Tina Fey denkt niet dat er een vervolg komt op de komedie Mean Girls 2. De comédienne was samen met Lindsay Lohan te zien in Mean Girls uit 2004, maar niet in het vervolg uit 2011. "We doen vast iets rondom het tienjarig jubileum van de eerste film, maar er komt geen nieuwe", zegt Fey tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

De eerste Mean Girls was een onverwachte hit en bracht wereldwijd ruim 129 miljoen dollar op. Het volgens vele fans slechts officieuze vervolg werd beduidend minder groots gelanceerd en verscheen in de meeste landen alleen op dvd. Toch blijven geruchten over een derde film hardnekkig de ronde doen.

"We worden misschien gebeld voor een reünie of iets dergelijks", gaat de 43-jarige Fey verder. "Maar ik verwacht niet meer dan een paneldiscussie met een bord kippenvleugeltjes."

"Iedereen mag zijn roze shirtje tevoorschijn halen", zegt Fey. "Het is tien jaar geleden. Dat kun je ook wel zien als je naar me kijkt."

Fey is momenteel volop haar nieuwe film Muppets Most Wanted aan het promoten. De komedie verschijnt in mei in de Nederlandse bioscopen.


Tina Fey onkent geruchten Mean Girls 3 (Foto: Novum)

Republikeinse kiezers misgunnen slavenfilm Oscar

Een meerderheid van de Republikeinse kiezers in de Verenigde Staten vindt het onterecht dat de film 12 Years a Slave begin deze maand de Oscar voor beste film heeft gewonnen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Amerikaanse enquêtebureau Public Policy Polling.

Van de 1152 ondervraagden bleek 53 procent van de Republikeinse ondervraagden tegen de Oscarwinst voor het slavernijdrama te zijn. Bij de Democraten lag dit percentage op vijftien.

Daarnaast zei 23 procent van de Republikeinse kiezers het oneens te zijn met het feit dat 12 Years a Slave überhaupt was geselecteerd voor een Oscar voor beste film. Een van de tien Democratische kiezers was het daarmee oneens.

De meeste vragen in de enquête gaan over het beleid van de huidige Amerikaanse overheid, zoals over president Barack Obama, het Congres of over een eventuele verhoging van het minimumloon. Één van de vragen luidt echter: Bent u het eens met de verkiezing van 12 Years a Slave tot beste film dit jaar bij de Oscars?

32 procent beantwoordde deze vraag positief, 16 procent negatief en 52 procent had geen mening. Bij een verdere opdeling naar politieke voorkeur ontstond echter een duidelijker beeld.

De bevinding van de enquête is niet helemaal verrassend. Veel van de zuidelijke Amerikaanse staten zijn in meerderheid Republikeins, en in die staten is de slavernij het laatst afgeschaft. In de film wordt de zuidelijke mentaliteit tegenover slaven hard bekritiseerd.

12 Years a Slave is gebaseerd op het verhaal van Solomon Northup, een vrije zwarte Amerikaan uit de negentiende eeuw. Hij wordt in New York gekidnapt en als slaaf verkocht aan een sadistische plantage-eigenaar in het zuiden van de VS. De film wist drie van de negen Oscarnominaties te verzilveren, voor beste film, scenario en actrice in een bijrol.


Republikeinse kiezers misgunnen slavenfilm Oscar (Foto: Novum)

KNVB wil ADO-doelman Coutinho drie duels schorsen

ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho wordt als het aan de aanklager betaald voetbal van de KNVB ligt voor drie duels geschorst. De sluitpost wordt verweten een tegenspeler te hebben getrapt of met een te hoog geheven been het duel te zijn aangegaan. Coutinho wacht bovendien een wedstrijd voorwaardelijke schorsing met een proeftijd van een jaar.

NAC Breda-doelman Jelle ten Rouwelaar komt er voor het maken van een obsceen gebaar zonder uitsluiting vanaf. De keeper van de Bredanaars krijgt alleen een voorwaardelijke schorsing van één duel.

Zowel Coutinho als Ten Rouwelaar heeft tot 15.00 uur de tijd om het schikkingsvoorstel te accepteren. Doen ze dat niet dan komt de zaak voor de tuchtcommissie.

Hoeness geeft hoger fraudebedrag toe

Bayern München-voorzitter Uli Hoeness erkent dat hij 27,2 miljoen euro aan belasting heeft ontdoken. Hoeness' advocaat Hans Feigen zei woensdag niet te twijfelen aan het bedrag dat dinsdag in de rechtszaal werd voorgerekend. Hoeness werd aanvankelijk vervolgd voor belastingontduiking van 3,5 miljoen euro.

Maandag gaf Hoeness al toe dat hij nog eens vijftien miljoen euro af had moeten dragen. Hoeness stelt dat de aanklagers al lang hadden kunnen weten hoeveel geld hij schuldig was. Feigen verklaarde volgens het Duitse persbureau dpa dat 'alle cijfers beschikbaar waren' toen Hoeness zichzelf vorig jaar aangaf.

Donderdag wordt een uitspraak verwacht in de rechtszaak. Als Hoeness schuldig wordt bevonden kan hij een straf krijgen die uiteenloopt van een boete tot een gevangenisstraf van tien jaar.

OM onderzoekt ronselen stemmen in Soest

Justitie heeft een oriënterend onderzoek ingesteld naar mogelijke ronselpraktijken in Soest. Dat is besloten na een melding van burgemeester van Soest Rob Metz (VVD) en overleg met de Kiesraad, meldt het OM in Utrecht woensdag.

Het onderzoek van de Rijksrecherche moet uitwijzen of in strijd met de Kieswet is gehandeld. In een uitzending van het tv-programma Pownews was afgelopen maandag te zien hoe de lokale PvdA-lijsttrekker Osman Suna bij een moskee probeerde stembiljetten en kopieën van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Hij zou hierbij hulp hebben gekregen van een ander PvdA-lid. Suna heeft zich teruggetrokken als raadslid en lijsttrekker.

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat het nog niet om een 'volledig opgetuigd' strafrechtelijk onderzoek gaat. "We kunnen niet alleen afgaan op de uitzending van Pownews. We zullen praten met betrokkenen en de beelden bekijken. We willen weten hoe groot dit allemaal is en hoe vaak het is voorgekomen", zegt een woordvoerder.

In de wet staat dat van ronselen van stemmen sprake is als iemand met giften of beloften wordt omgekocht, licht de woordvoerder toe. Dat roept de vraag op of het handelen van Suna wettelijk strafbaar is omdat hij om stemkaarten vroeg zonder hiervoor iets aan te bieden. In het onderzoek wordt ook naar de omvang van de beweerde ronselpraktijken gekeken.

'Vier PVV'ers wilden weg'

Gisteren schreef FOK.nl al dat PVV-Kamerlid Roland van Vliet in 2013 eigenlijk naar de VVD had willen gaan. Vandaag meldt het AD nog drie namen van PVV'ers die weg zouden willen uit hun partij.

Nummer vier op de lijst Lilian Helder wilde na de val van het vorige kabinet ook al naar de VVD overlopen, maar die partij zag dat niet zitten. Stef Blok stak persoonlijk een stokje voor haar toetreding tot zijn ooit liberale, tegenwoordig conservatief-rechtse partij.

Uit uitgelekte mailtjes bleek reeds dat Helder geen vriendin van Wilders is: "Mensen gewoon schofferen en negeren is mij een brug te ver. (...) Ik pik het niet langer. Als de tijd daar is, doe ik wat goed is voor mijzelf." Helaas bleek wat goed voor Helder zou zijn, niet goed voor de VVD.

Ook Dion Graus overwoog na Rutte-I weg te lopen. Hij zou zijn benaderd door een bestuurder van de 50Plus-partij en schermde daarmee in een interne mail aan o.a. Wilders, Agema en Bosma: "Men wil mij graag als rechterhand van Nagel aanstellen. Dierenwelzijn staat in de top 3 onder hun achterban."

Het AD meldt verder nog dat ook PVV-Kamerlid Joram van Klaveren heeft overwogen om een andere partij op te richten. De afgelopen vier jaar hebben reeds zes PVV-Kamerleden er de brui aan gegeven, vier anderen overwogen dat kortom.

Daarmee lijkt inmiddels bijna een meerderheid binnen de PVV geen voorstander meer te zijn van de 'verstikkende partijcultuur'. Als de partij ook maar enige vorm van interne democratie had gehad, hadden de Kamerleden wellicht iets aan zo'n meerderheid gehad.

Ook Asus mengt zich in spelcomputerstrijd

Ook Asus mengt zich in de strijd die zich richt op de gamer. Ze doen dat met de Asus Game Box, een console met controller waarmee niet alleen games bestuurd kunnen worden, maar ook smart-tv's bediend mee zouden kunnen worden.

De controller heeft het bekende uiterlijk met analoge controls, een d-pad, gewone knoppen en schouderknoppen. De analoge controls zijn echter geen sticks, maar trackballs zoals we die kennen uit verschillende muizen.

Het apparaat loopt op Android, heeft een batterij van 430 mAh, goed voor twaalf uur gamen en ondersteunt bluetooth 3.0. Het bereik van de controller is maximaal 10 meter.

Volgens de geruchten zou de Game Box draaien op een Tegra 4-chip met 2GB Ram en 8GB opslag.

De Asus Game Box (Beeld: Tweakers)

CDA wil opheldering over Teeven

Oppositiepartij CDA wil opheldering van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) over de 'witwasoperatie' waar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bij betrokken was als officier van justitie. Dat laat Kamerlid Pieter Omtzigt woensdag weten.

Omtzigt wil weten wanneer de Belastingdienst wist van de deal die werd gesloten met drugshandelaar Cees H. en hoe de fiscus daarop reageerde. Ook wil hij weten of de deal legaal was. "Als veroordeelde misdadigers in Italië hun geld via de overheid, buiten de belastingdienst om, witgewassen had, had Nederland zijn oordeel klaar", twittert de politicus.

Behalve Wiebes moet ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) opheldering geven over de omstreden deal. Kamerlid Ard van der Steur (VVD) wil een brief van de bewindsman over de kwestie. Ook de oppositiepartijen SP en GroenLinks zitten nog vol vragen.

Jan de Wit (SP) wil weten of echt sprake is geweest van witwassen. "Als dat zo is, is het buitengewoon ernstig", zei De Wit woensdagochtend op Radio 1. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil weten of destijds nog meer van dit soort deals zijn gesloten en hoe het nu is geregeld. "Het is toch een heel raar verhaal", zei Van Tongeren eveneens op de radio. "Als gewone trouwe belastingbetaler gaan je wenkbrauwen wel een flink stuk omhoog."

Nieuwsuur bracht dinsdag het nieuws over de deal van Teeven naar buiten. In 2000 werd meer dan vijf miljoen gulden aan zwart geld via justitie vrijgegeven zonder dat de Belastingdienst daarvan wist. De drugshandelaar, Cees H., moest 750 duizend gulden betalen. Deskundigen zeggen dat de deal tegen de regels was.

Teeven zelf maakt zich geen zorgen. Volgens hem is er niets aan de hand. "Ik was toen officier van justitie en de minister was verantwoordelijk voor het Openbaar Ministerie. Ik weet precies wat er gebeurd is, maar de minister voert het woord. Ik maak me totaal geen zorgen", aldus Teeven.

Opstelten heeft ook al laten weten dat zijn staatssecretaris niets te verwijten valt. Het was een 'normale en goede procedure voor die tijd', zei de minister op Radio 1.

Strafmaatregelen tegen zus van Assad

Het Europese Gerecht heeft woensdag bepaald dat Bushra Assad, de zus van de Syrische president Bashar Assad, mag worden opgenomen op een lijst met Syriërs tegen wie strafmaatregelen van kracht zijn. Haar tegoeden in lidstaten van de Europese Unie worden bevroren en ze krijgt een reisverbod opgelegd.

In een verklaring schrijft de rechtbank dat Bushra Assad, die was getrouwd met generaal Assef Shawkat, geprofiteerd heeft van haar banden met het Syrische regime. Bushra heeft beroep aangetekend tegen plaatsing op de sanctielijst, maar het Gerecht wees haar bezwaren af. Volgens de rechter zijn de familiebanden en de persoonlijke banden van Bushra met het regime voldoende aanleiding haar op de lijst te plaatsen.

Generaal Shawkat was een van de meest gevreesde figuren in de Syrische top. Hij kwam in juli 2012 om het leven bij een zelfmoordaanslag op het gebouw van de nationale veiligheidsdienst in Damascus. Bushra Assad woont naar verluidt in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten.

PVV gevraagd als waarnemer Krimreferendum

Wie nodig je uit als je een expert op het gebied van vrijheid en democratie nodig hebt? Júist, Geert Wilders! Dat vinden de Russen in elk geval.

De Volkskrant schrijft dat enkele Russische organisaties de PVV namelijk opgeroepen hebben om bij het referendum over aansluiting met Rusland, dat zondag op de Krim gehouden wordt, te komen kijken of alles naar wens verloopt.

Het Russische verzoek is gericht aan de PVV'ers in het Europese Parlement. Andere EU-criticasters in het EP, waaronder de Oostenrijkse FPÖ, zijn ook uitgenodigd.

De PVV heeft aangegeven niemand op de Krim af te sturen 'wegens andere verplichtingen'. De FPÖ is nog aan het overwegen of men iemand gaat sturen: "Wij zijn een van de weinigen die proberen Rusland de begrijpen."

Of naast de Freiheitspartei en de Partij voor de Vrijheid ook de Democratische Republiek Congo en de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea gepolst zijn is onbekend.

'Zorgpremie is onnodig hoog'

De zorgpremie is momenteel onnodig hoog, omdat zorgverzekeraars ook een vergoeding moeten geven aan aanbieders waarmee ze geen contract hebben. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die daarom pleit voor afschaffing van het wetsartikel waarin dat is geregeld. Een voorstel daartoe ligt momenteel bij de Tweede Kamer.

Verzekeraars zijn nu verplicht om voor niet-gecontracteerde zorg 75 tot 80 procent van het gebruikelijke tarief te vergoeden. Als verzekeraars ervoor zouden kunnen kiezen om dergelijke zorg niet te vergoeden, zou de zorginkoop effectiever werken, meent de NZa. "Bovendien zorgt deze standaardvergoeding ervoor dat zorgaanbieders minder druk ervaren om betere of efficiëntere zorg te bieden."

Zorgverzekeraars Nederland zegt in een reactie blij te zijn met de steun van de autoriteit. "Hopelijk pakt de politiek de bal nu snel op en start de Tweede Kamer de behandeling van het wetsvoorstel, zodat dit nog in het polissen voor 2015 verwerkt kan worden", laat algemeen directeur Pieter Hasekamp in een verklaring weten.

Volgens het rapport van de NZa kopen zorgverzekeraars al wel effectiever in dan voorgaande jaren, omdat ze meer kennis hebben over de verschillen tussen zorgaanbieders. In de mondzorg, huisartsenzorg en GGZ zou de informatievoorziening nog wel beter moeten, zodat ook daar de zorginkoop effectiever kan.

Kleine zorgaanbieders hebben regelmatig geklaagd over de grote macht van de zorgverzekeraars, omdat die kunnen besluiten al dan niet een contract af te sluiten. Volgens de NZa is het juist de bedoeling dat de verzekeraars 'enige inkoopmacht' hebben, 'om de publieke belangen van de verzekerden en patiënten te beschermen'. De NZa ziet dan ook geen aanleiding om in te grijpen.

Trajectcontrole A20 weer actief

De trajectcontrole op de A20 bij Rotterdam staat vanaf maandag weer aan. Hardrijders moeten er dan weer rekening mee houden dat hun snelheid over langere afstand wordt bijgehouden, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Het controlesysteem tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein stond meer dan een jaar uit omdat er verschillende maximumsnelheden werden ingevoerd. Het systeem moest daarop worden aangepast. Zo wordt de maximumsnelheid in de richting van Rotterdam aangepast aan de verkeersdrukte.

The Rolling Stones bevestigen komst naar Pinkpop

The Rolling Stones staan dit jaar op Pinkpop. De legendarische rockgroep heeft woensdag op de eigen smartphone-app onthuld dat ze in juni een concert geven op het festival in Landgraaf.

De rockers staan zaterdag 7 juni op het podium van het pinksterfestival. Het festival was al langer aan het onderhandelen met de Stones, maar de band liet steeds niet weten of het wel of niet tot een optreden zou komen.

De mannen beklimmen daarnaast ook het podium van het Belgische festival TW Classic. Het festival, dat is ontstaan uit Rock Werchter, vindt plaats op 28 juni. De band laat weten zin te hebben in de optredens. "Ik hou van festivals in de zomer en ik kan niet wachten met de tournee naar Europa te gaan", laat Mick Jagger weten op de applicatie.

The Rolling Stones traden in 2007 voor het laatst op in Nederland. Toen stond de band in het Nijmeegse Goffertpark. Hoewel de Stones nog nooit eerder op Pinkpop hebben gestaan, is het festivalterrein de heren niet onbekend. In 1999 verzorgden de rockers een concert op Megaland in Landgraaf.

Eerder werd de komst van onder meer Stromae, Rudimental en Arcade Fire aangekondigd. Metallica is dit jaar de grote afsluiter, de metalband speelt op maandag 9 juni een show vol verzoeknummers.

Google neemt Green Throttle Games over

Green Throttle Games, ontwikkelaar van een eigen Android-console, is overgenomen door Google. Green Throttle Games ging eind 2013 bijna failliet wegens het uitblijven van echt succes, maar Google heeft mogelijk plannen om een eigen 'spelcomputer' te ontwikkelen.

De console van Google zou onder andere geschikt zijn voor tv kijken, opnemen, media streaming en videogames. De controller die door Green Throttle is ontworpen zou als basis dienen voor de controller die Google in gedachten heeft. Met de controller is het ook mogelijk om games op je smartphone of tablet te spelen.

Op dit moment zijn de exacte plannen van Google overigens niet bekend.

De Green Throttle-controller (Foto: Pandodaily)

Zo'n 25 tips over dood oud-minister Els Borst

De politie heeft rond de 25 tips gekregen over de dood van oud-minister Els Borst. Dat bevestigde een woordvoerder van de politie woensdagochtend. Hoeveel van de tips bruikbaar zijn, kan nog niet worden gezegd.

De politie deed dinsdagavond een brede oproep in het programma Opsporing Verzocht. Mensen die iets gehoord of gezien hebben in de omgeving van de Ruysdaellaan in Bilthoven werd gevraagd zich te melden.

Els Borst werd op 10 februari dood in haar garage in Bilthoven gevonden. De politie gaat ervan uit dat ze twee dagen eerder om het leven was gebracht. Getuigen die de 81-jarige Borst op 8 februari nog hebben gezien nadat ze het D66-congres in Amsterdam had bezocht wordt gevraagd de politie te benaderen. Ook wordt gezocht naar een vrouw en een verwarde man die mogelijk belangrijke informatie hebben.

Het forensisch onderzoek in de omgeving van de woning heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd. Volgens de zegsman is 'alles' wat duikers in het bosvijver bij het huis van Borst dinsdag hebben aangetroffen meegenomen. Of er iets belangrijks voor het onderzoek tussen zit moet nog worden uitgezocht.

"Door publiciteit Hiddink alles verstoord"

Gerard Bouwer, terugtredend commissaris en voorheen lid van sectie-bestuur van de KNVB, heeft kritiek op de aanstaande bondscoach Guus Hiddink.

Bouwer (72) vindt dat Hiddink zich te nadrukkelijk in de media heeft gepresenteerd. Het nieuws dat de ervaren oefenmeester de opvolger zou worden van Louis van Gaal was bekend voordat de KNVB het nieuws officieel had bevestigd. Vanuit Zeist is nog steeds geen officiële bevestiging gekomen.

Hiddink heeft in de media aangegeven bezig te zijn met het formeren van een technische staf. De Achterhoeker was eerder tussen 1994 en 1998 bondscoach van het Nederlands elftal. De verwachting is dat Danny Blind na het WK in Brazilië aanblijft als assistent. Giovanni van Bronckhorst, Ruud van Nistelrooy en Jaap Stam worden ook genoemd als mogelijke assistenten.

De commotie rond de opvolging van Van Gaal had voorkomen kunnen worden volgens ex-commissaris Bouwer, die na twintig jaar afscheid neemt. Ronald Koeman ergerde zich aan de procedure rond de benoeming. Koeman merkte vanuit de media dat Hiddink de voornaamste kandidaat bleek om Van Gaal op te volgen. De trainer van Feyenoord had ook de ambitie Oranje te leiden.

"Ik vind dat Guus een behoorlijke procedure onmogelijk gemaakt heeft. Door de publiciteit te zoeken is alles verstoord", zegt Bouwer tegen Voetbal International. "Pagina's vol met Guus en met Cees van Nieuwenhuizen (zaakwaarnemer), dan heb je geen procedure meer."

Bouwer was niet betrokken bij de aanstelling van Hiddink. Het voormalig lid van sectie-bestuur van de KNVB moet gissen naar de beweegredenen van Hiddink en zijn management om zich in de media te profleren. "Ik weet het niet. Toen ik dat in de krant las, vond ik het onbegrijpelijk. Maar de KNVB werd er mee geconfronteerd. De afgelopen aanstellingen verliepen altijd gladjes, zonder problemen", besluit Bouwer.

Hiddink is de opvolger van Louis van Gaal (PROSHOTS/Kay int Veen)

Olympisch kampioen Mayer wint laatste afdaling

Olympisch kampioen Matthias Mayer heeft in Lenzerheide de laatste afdaling van het World Cup-seizoen gewonnen. Tijdens de World Cup-finales was de Oostenrijker in een zeer spannende wedstrijd de beste.

De eerste die een goede tijd neer wist te zetten was de Amerikaan Ted Ligety. De olympisch kampioen op de reuzenslalom skiet zelden een afdaling in de World Cup en als hij dat doet eindigt hij doorgaans niet bij de beste twintig. Christof Innerhofer, erkend specialist, slaagde er echter niet in de tijd van Ligety te verbeteren, maar kwam al vallend wel in dezelfde tijd over de streep.

Na Innerhofer was het de beurt aan de olympisch kampioen. Mayer liet een uitstekende run zien, en kwam op de finish uiteindelijk binnen in een tijd die 0,11 seconden sneller was dan die van Ligety en Innerhofer. Nadat de Noor Aksel Lund Svindal op 0,20 seconden bleef steken was het gevaar voor Mayer geweken en mocht hij zijn eerste World Cup-zege bijschrijven. 

Het klassement op de afdaling werd evenals vorig seizoen gewonnen door Svindal, die daarmee zijn elfde World Cup-klassement won. In het algemeen klassement neemt de Noor de leiding over van Marcel Hirscher, maar de Oostenrijker heeft nog de slalom en reuzenslalom te gaan in Lenzerheide, tegenover de super-G en reuzenslalom voor Svindal.

Parkeren in garage in vier jaar kwart duurder

De tarieven voor parkeren in parkeergarages zijn de afgelopen vier jaar met 26 procent gestegen. Parkeren op straat werd in dezelfde periode zeventien procent duurder. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland. De stijgingen zijn volgens de belangenorganisatie 'desastreus' voor winkelgebieden.

Dit jaar stegen de tarieven volgens de parkeertest van Detailhandel Nederland in garages met vijf en op straat met twee procent. In de tachtig onderzochte garages was het gemiddelde tarief 2,73 per uur. De duurste garage, 5,71 euro per uur, stond in Amsterdam. Op straat moet gemiddeld 2,64 euro worden betaald in de 25 onderzochte gemeenten.

Detailhandel Nederland hoopt dat gemeenteraden, na de verkiezingen volgende week, ervoor kiezen winkelgebieden aantrekkelijker te maken door tarieven juist te verlagen. Ook moeten de tarieven eerlijker. Nu betalen automobilisten vaak een vol uur, terwijl ze maar kort geparkeerd staan.

"Consumenten zijn het zat om deze bizarre tarieven op te hoesten voor een parkeerplek", stelt secretaris vestigingszaken van Detailhandel Nederland Jildau Schuilenberg. "Dus blijven ze weg uit parkeergarages. Het enige antwoord dat gemeenten en parkeerbedrijven daar tot nu toe op hadden was nog verdere tariefsverhoging."

Volgens eind vorig jaar uitgebracht onderzoek van adviesbureau Spark en de Erasmus Universiteit Rotterdam in negentien gemeenten staan steeds meer parkeergarages in binnensteden leeg. Tussen 2008 en 2012 daalde de bezetting met een kwart.

Gemeenten verwachten dit jaar 660 miljoen euro op te halen uit parkeergelden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Dat is vijftien miljoen euro ofwel 2,2 procent meer dan een jaar eerder. De ondanks de leegstand begrote stijging komt volgens het statistiekbureau behalve door tariefstijgingen ook door uitbreiding van de zones. "Op steeds meer plaatsen en gedurende een steeds groter deel van de dag moet voor parkeren worden betaald."

AZ en Advocaat wachten met besluit

Dick Advocaat gaat vooralsnog niet bekend maken waar zijn toekomst ligt. AZ legde Advocaat vlak voor de winterstop tot het einde van het seizoen vast. Beide partijen ogen tevreden over hun dienstverband, maar er is geen haast met nieuwe contractonderhandelingen.

In de komende vijftien dagen staan er vijf cruciale wedstrijden voor de Alkmaarders op het programma. Advocaat staat met AZ twee keer tegenover FC Anzhi in de kwartfinale van de Europa League. Daarna volgt de halve finale van de KNVB Beker tegen Ajax. In de Eredivisie staan wedstrijden tegen FC Twente en PEC Zwolle op het programma.

Technisch directeur Earnest Stewart bevestigde al dat gesprekken over de toekomst in de planning staan. "Kennelijk maakten veel mensen automatisch daaruit op dat wij sowieso verder willen met Dick, maar we zullen eerst rustig met elkaar van gedachten wisselen", zegt hij tegen Voetbal International.

"Dat we in een drukke periode zitten, speelt op dit moment wel mee. In de tussentijd hebben we echt nog een paar keer contact met Dick, maar de beslissing zal vermoedelijk niet eerder dan eind maart vallen", verklaart Stewart.

Advocaat wordt genoemd als hoofdkandidaat bij het Russische Zenit Sint-Petersburg, de club waarmee hij eerder de UEFA Cup in de wacht sleepte. Doordat de coach al heeft aangegeven dat hij graag nog een nieuwe uitdaging aan zou gaan voor het einde van zijn trainerscarrière, is het aannemelijk dat hij besluit om AZ te verlaten.

Swansea City toont interesse voor Ibarra

Renato Ibarra vertrekt mogelijk komende zomer bij Vitesse. De vleugelaanvaller staat in de belangstelling van onder meer Swansea City. Ibarra (23) wordt volgens Voetbal International door verschillende Premier League-clubs gevolgd. De aanvaller uit Ecuador heeft een aflopend contract in Arnhem. Vitese heeft een tweejarige optie in het contract, maar die is volgens technisch directeur Mo Allach niet gelicht.

"Onlangs is de zaakwaarnemer van Renato langs geweest. Hij was op doorreis. We hebben gesproken over het contract van Ibarra, maar er is nog geen besluit genomen. Ik weet niet waar die informatie vandaan komt", zegt Allach in gesprek met het weekblad.

De kans bestaat dat Vitesse de optie in verbintenis licht, gezien de financiële huishouding in Arnhem lijkt een vertrek ook niet uitgesloten. Een delegatie van Swansea City zat recentelijk op de tribune voor de 17-voudig international van Ecuador. Bij de nummer veertien van de Premier League speelt voormalig Vitesse-aanvaller Wilfried Bony sinds vorig jaar zomer.

Ibarra speelt komende zomer met het Zuid-Amerikaanse land op het WK in Brazilië. Ecuador treft in groep E Frankrijk, Zwitserland en Honduras. De Ecuadoriaan staat sinds juli 2011 onder contract bij Vitesse. Ibarra kwam over van Club Deportivo El Nacional.

Sinds de overstap naar Europa speelde de snelle vleugelaanvaller 82 competitiewedstrijden. Daarin wist Ibarra zeven keer het net te vinden en was hij goed voor dertien assists. Met Vitesse staat hij dit seizoen na 27 duels op de tweede plek achter Ajax. Het gat met de Amsterdammers is zes punten.

DeLange en Waylon ontkennen lek songfestivalnummer

Het nummer dat Giel Beelen woensdagochtend draaide in zijn radioshow is niet het officiële songfestivalliedje van Ilse DeLange en Waylon. Dat zeggen de twee, die als The Common Linnets deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Beelen gaf later ook toe dat het ging om een neppe versie.

Het nummer wordt woensdagavond gepresenteerd, maar de dj zei een uitgelekte versie te hebben. "Het was een geintje natuurlijk", twittert Beelen nu. "De opname is best oké, maar het is niet van ons. Er is dus niets uitgelekt", valt te lezen op het twitteraccount van The Common Linnets. "Het zijn niet eens wij die zingen! Wat hilarisch."

Het nummer van DeLange en Waylon is getiteld Calm after the Storm en is woensdagavond voor het eerst te horen in De Wereld Draait Door. De twee moeten zich via de halve finales zien te plaatsen voor de grote finale van het Songfestival. Die vindt plaats op 10 mei in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Van Reys partij gepeild als grootste in Roermond

De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van de in opspraak geraakte oud-VVD'er Jos van Rey zou de grootste partij in Roermond kunnen worden. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Overheid in Nederland in opdracht van het Limburgs Dagblad.

De LVR zou op tien van de 31 zetels uitkomen, blijkt uit de peiling waarvoor 412 inwoners zijn ondervraagd. De VVD komt uit op vijf zetels, het CDA behoudt het huidige aantal van vijf zetels.

D66 en GroenLinks winnen allebei een zetel en komen in de peiling uit op respectievelijk twee en drie zetels. Grote verliezer is de PvdA. Deze partij zou na 19 maart nog maar twee van de huidige vier zetels overhouden, schrijft de krant.

Veertig procent van de ondervraagden weet nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen. Vijftien procent gaat niet stemmen.

Op de vraag of Van Rey, tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt, wethouder zou kunnen worden, antwoordde 43 procent dat ze Van Rey liever niet op die post zien zolang justitie onderzoek doet. 35 procent vindt dit echter geen probleem.

De 68-jarige Van Rey trad in oktober 2012 af als VVD-senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Van Rey is nog altijd verdachte. Het OM heeft nog geen besluit over vervolging genomen.

Toots Thielemans (91) bergt mondharmonica op

Toots Thielemans heeft al zijn geplande concerten geannuleerd. De 91-jarige mondharmonicaspeler beëindigt zijn muzikale carrière, melden Belgische media woensdag. De Belgische jazzgrootheid zou in maart en mei nog enkele concerten geven in Antwerpen, maar zijn gezondheid laat hem in de steek.

Jean 'Toots' Thielemans is naar eigen zeggen niet sterk genoeg meer om een heel concert uit te spelen. De mondharmonicaspeler - die bij het grote publiek bekend werd met Bluesette uit 1962 en in Nederland tekende voor de muzikale intro van de politieserie Baantjer - wil zijn publiek niet teleurstellen en zegt daarom alle geplande concerten af.

"Toots Thielemans wil genieten van de rust die hij heeft verdiend", zegt zijn manager Veerle Van de Poel tegen de Vlaamse omroep VRT. Bij monde van zijn manager bedankt hij zijn fans en medemuzikanten. "Hij hoopt dat iedereen hem zal blijven herinneren als het ketje uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger."

De Belgische jazzgrootheid begon zijn muzikale carrière op 3-jarige leeftijd met een accordeon en nam al snel ook de harmonica ter hand. Hij was in zijn jeugd al dol op de gitaarmuziek van Django Reinhardt en werd ook beïnvloed door jazzlegende Charlie Parker. Toots werd in eerste instantie bekend door zijn spel op gitaar en fluit. Zijn grote doorbraak kwam in 1950 als begeleider van Benny Goodman.

De Belgische muzikant verhuisde naar de Verenigde Staten en werkte samen met grote musici als Ella Fitzgerald, Quincy Jones en Billy Joel. Hij werd in 2001 door koning Albert II tot baron verheven. Een verheffing in de adelstand is het Belgische equivalent van een Nederlandse koninklijke onderscheiding.

Vogel is nog niet bezig met vervolg Hartenstraat

Sanne Vogel denkt nog niet aan een vervolg op haar regiedebuut Hartenstraat. "Al weet ik dat dat wel gebruikelijk is als een film het goed doet", zegt de actrice woensdag in Spits. De romantische komedie draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Vogel heeft wel al een idee voor het tweede deel van de film. "Wel hebben we op de set stiekem voor de grap gefantaseerd over een sequel over alleen maar homo's in het centrum van Amsterdam: de Berenstraat."

De 29-jarige actrice, die bezig is met de voorbereidingen van de remake van de Belgische film Brasserie Romantiek, vindt het ondanks de positieve reacties op Hartenstraat moeilijk om die te zien. "Ik kan op dit moment zelf alleen nog maar zien wat er allemaal niet klopt", legt ze uit.

Vogel is niet al te veel bezig met wat mensen vinden van de film, waar onder anderen Marwan Kenzari en Bracha van Doesburgh in spelen. "Ik weet uit ervaring dat er altijd mensen zijn, die het leuk vinden, en ook mensen die het niet leuk gaan vinden." De actrice hoopt dat ze wel driehonderdduizend kaartjes verkoopt. "Romantische komedie is best een populair genre."

Sanne Vogel werkt het best met goede vriendinnen (Foto: Novum)

Chris Evans zegt wilde haren kwijt te zijn

Chris Evans is naar eigen zeggen klaar met feesten. Met zijn 32 jaar is de Amerikaanse acteur vaak liever thuis dan dat hij gaat stappen met zijn maten. "Als je 20 bent, denk je dat je altijd wilt blijven feesten. De laatste jaren zit ik vaak in een club en bedenk ik me dat ik eigenlijk liever thuis zou zijn", zegt de Captain America-acteur tegen de entertainmentzender E!.

Met zijn tegenspelers uit de Avengers-films is Evans echter nog vaak degene die iedereen de disco in krijgt. "Met hen is het anders. Het is een heel leuke groep mensen en ik besef steeds dat dit niet eeuwig kan duren. Ik probeer iedereen te motiveren. 'Kom op jongens, laten we dronken worden'."

Maar ook onder zijn tegenspelers ziet Evans al meerdere met een gezinnetje. Dan begint het bij hem toch ook te kriebelen.

"Ik wil graag een vrouw en kinderen, dat is het ultieme", zegt Evans eerlijk. "Als je later op je sterfbed ligt, word je niet beoordeeld op de films die je hebt gemaakt, maar op je relaties. De mensen van wie je houdt en die van jou houden. Dat is wat na jou overblijft."

Binnenkort is Evans weer te zien als zijn stoere zelf in Captain America: The Winter Soldier. De superheldenfilm gaat op 27 maart in Nederland in première.

Chris Evans

SBS gaat Cheers verkrachten

Campingtokkiezender SBS6 heeft het plan opgevat om de klassieke, geniale comedy Cheers te gaan verkrachten, door hiervan een Nederlandse versie te maken met de naam 'Bar Gezellig'. Dat maakt SBS woensdag bekend.

Bastiaan Ragas, Sytske van der Ster, Anne-Mieke Ruyten en Dick van den Toorn spelen de hoofdrollen in de sitcom. Bar Gezellig wordt met een live-publiek opgenomen en speelt zich net als Cheers geheel af in een café.

Cheers werd oorspronkelijk van 1982 tot en met 1993 uitgezonden.

De Nederlandse serie wordt vanaf eind april uitgezonden op SBS, dus het is verstandig om tegen die tijd SBS6 te mijden of deze gewoon compleet uit je zenderlijst te blokkeren.

 

 
Dit was wèl leuk 

Ook ultra-orthodoxe joden voortaan dienstplichtig

Het Israëlische parlement heeft een omstreden wet aangenomen die de uitzonderingspositie voor ultra-orthodoxe joden aangaande de dienstplicht schrapt. De ultra-orthodoxen waren voorheen vrijgesteld van de dienstplicht, zodat ze zich op hun religieuze studies konden richten. De stemming werd geboycot door de oppositie, die de regering er van beticht koste wat kost de hervorming er door te drukken.

De kwestie was een splijtzwam tijdens de vorige verkiezingscampagne.

De partijen die in de huidige regering zitten zetten voor de verkiezingen al in op hervorming van de dienstplicht. De ultra-orthodoxen zijn fel tegen de dienstplicht, maar seculiere Israëliërs vinden de uitzonderingspositie juist een schande.

[EL] Italiaanse arbiter voor AZ

De eerste wedstrijd tussen AZ en Anzhi Makhachkala in de achtste finale van de Europa League staat onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato. Het is de eerste keer dat 38-jarige Italiaan een Nederlandse club fluit. 

De wedstrijd in Alkmaar begint donderdag om 21.05 uur. Volgende week volgt de return in Rusland. Ook Björn Kuipers is actief in Europa. Hij fluit het Italiaanse onderonsje tussen Juventus en Fiorentina. 

Hard oordeel Italiaanse pers over Seedorf

De uitschakeling van AC Milan in de achtste finale van de Champions League is hard aangekomen in Italië. De Italiaanse pers is woensdag dan ook niet mals voor trainer Clarence Seedorf. De Corriere dello Sport vergelijkt hem met Diego Simeone, de trainer van tegenstander Atletico Madrid. "Simeone en Seedorf zijn twee grote middenvelders geweest in de Serie A. Simeone is het ook als trainer, Seedorf moeten we nog zien."

De Gazzetta dello Sport, die op de voorpagina groot kopt 'Zero Milan', is sarcastisch en hard. "Seedorf, met de handen in de jas, was als een staker bij de tramhalte, immuun voor de ramp die zich aftekende." Volgens de krant moet hij het nu ook begrijpen: 'weg uit twee bekers, zes nederlagen op elf, een verdediging die gisteren drie minuten heeft gewerkt, één schot op doel van de aanval en een middenveld waar niets werd gecreëerd. Hij heeft verkeerde keuzes gemaakt'.

Volgens de Gazzetta staat de positie van Seedorf ter discussie. "Ook Seedorf realiseert zich dat mooie woorden nergens toe leiden als het materiaal niet in orde is. Hem nu ontslaan heeft echter weinig zin, maar het goed draaiende Parma is aan de horizon. Nog een nederlaag zou hem duur kunnen komen te staan."

Parma wordt getraind door Roberto Donadoni, de oud-Milanspeler die eerder een optie leek voor Milan als opvolger van Allegri. Voor La Repubblica kan Donadoni deel uitmaken van een 'plan B', helemaal als Parma zondag wint. "Van de verdediging tot de aanval, er is haast niets meer dat werkt. Waar Allegri de rol van schuldige op zich wist te nemen, is Seedorf tot nu toe een salontrainer, die niets heeft te maken met de buitengewone speler die hij was.''

Seedorf zegt in de Corriere della Sera geen spijt te hebben gehad van de overstap."Dit zijn mijn kleuren, ik ben hier voor de wederopbouw.'' Volgens de krant blijft Seedorf de architect, 'maar dat aan de tekeningen moet heel snel iets veranderen'.

Piraten: 'Teeven moet ophoepelen'

Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij, stelt naar aanleiding van de belastingfraude waar Fred Teeven in Nieuwsuur in verband mee wordt gebracht, dat de posities van ministers Plasterk en Hennis, evenals die van staatssecretaris Teeven, onhoudbaar zijn geworden.

Dat meldt de partij in een persbericht. De lijsttrekker: "Het is onaanvaardbaar dat de hoogst verantwoordelijken voor onze rechtsstaat zo respectloos om blijken te gaan met de regels van die rechtstaat en onze grondrechten. Als deze bewindslieden aan mogen blijven laat de Tweede Kamer daarmee zien dat zij partijpolitiek belangrijker vindt dan het controleren van de macht."

"Ministers Hennis en Plasterk dragen de verantwoordelijkheid voor de MIVD en AIVD. Uit het rapport van de CTIVD is naar voren gekomen dat deze diensten herhaaldelijk op meerdere fronten de wet hebben overtreden."

De arrrgwanende Piraten vervolgen: "Het gaat om veel meer dan de geloofwaardigheid van de 'crimefighter' die het tot staatssecretaris schopte, het gaat om een bewindspersoon die in strijd met alle regels van zijn eigen ministerie gehandeld zou hebben."

De Piraten concluderen: "Wat de Piratenpartij betreft hebben de inlichtingendiensten zich altijd aan de geldende wetgeving te houden. De ministers dragen de verantwoordelijkheid over het functioneren en de gedragingen van de diensten, daarom horen de betreffende ministers deze overtredingen niet te bagatelliseren en moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen."

[PS] Jochemsen verliest medaille

Skiester Anna Jochemsen is er niet in geslaagd haar goede uitgangspositie op de paralympische slalom te verzilveren. De 28-jarige Nederlandse stond na de eerste run op een knappe tweede plek, maar ging in de beslissende run onderuit.

Jochemsen had al tijd ingeleverd ten opzichte van de op dat moment leidende Russische Inga Medvedeva. Bij het meetpunt halverwege had ze nog een voorsprong van negen tienden van een seconde, de helft van wat ze in de eerste run had opgebouwd. Enkele poorten voor de finish ging ze echter onderuit.

De Duitse Andrea Rothfuss, leidster na de eerste run, vergrootte haar voorsprong en won met maar liefst 6,85 seconden voorsprong op Medvedeva. Rothfuss won in Turijn zilver en pakte in Vancouver twee keer zilver en twee keer brons, waardoor dit haar eerste gouden medaille is. Het brons ging naar de Slowaakse Petra Smarzova.

Bij de visueel beperkte vrouwen ging het goud naar het thuisland. Aleksandra Frantceva, met guide Pavel Zabotin, stond na de eerste run op plek twee. Dankzij een zeer sterke tweede run wist ze de Britse Jade Etherington en haar guide Caroline Powell echter in te halen. Tweevoudig wereldkampioene Henrieta Farkasova pakte met guide Natalia Subrtova het brons namens Slowakije.

Voor Duitsland was er goud in de categorie zittend. Anna-Lena Forster leverde in haar tweede run wel een beetje in, maar hield ruim genoeg over voor de titel. Kimbery Joines pakte voor Canada het zilver, terwijl de Amerikaanse Laurie Stephens er net als op de afdaling en super-G met het brons vandoor ging.

Puber ziet mama naakt op Facebook

Een 14-jarige jongen uit Hanover Township, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft onlangs een schokkende ontdekking gedaan. Het ventje liep op Facebook tegen naaktfoto's van zijn bloedeigen moeder aan.

Het kereltje in kwestie kreeg op de socialenetwerksite een vriendschapsverzoek van een voor hem onbekende vrouw. Om te zien wat voor vlees hij in de kuip had, keek hij op het profiel van de dame in kwestie. De schrik sloeg de puber om het hart. Hij keek namelijk recht in de brievenbus van zijn mama. Maar liefst twee naaktfoto's van zijn moeder stonden op het profiel.

Uiteraard was het niet zijn moeder zelf die de kiekjes op Facebook had gezet. Al snel kwam de aap uit de mouw. Ene Julie Ottaviani bleek achter de pagina te zitten.

Ottaviani is woest op de moeder van het kereltje. Haar kerel is er namelijk vandoor gegaan met de moeder van het ventje. Hierop besloot de furieuze vrouw zoete wraak te nemen op de minnares van haar man.

Zij wist de hand te leggen op enkele naaktfoto's van haar liefdesrivale. Ottaviani maakte een profiel aan op Facebook met een fictieve naam. Zij wilde de zoon van de maîtresse als vriend toevoegen en zo doende ontdekte het arme slachtoffer dat hij niet van de ooievaar komt.

De bedrogen vrouw moest gisteren voor de rechtbank verschijnen wegens het verspreiden van wraakporno. Zij heeft een volledige bekentenis afgelegd. Zij wilde 'dat de vrouw werd ontslagen en haar kind net zoveel kwetsen als het hare'. Ottaviani is op borgtocht vrijgelaten. In juni zal de zaak worden voortgezet.

Krim onafhankelijk verklaard

Van de 99 parlementsleden van het pro-Russische Krimparlement stemden er vandaag 78 vóór onmiddellijke afscheiding van Oekraïne en de Kiev-regering. Dat meldt de Volkskrant.

De grondwettelijke meerderheid is daarmee gehaald. Het officieel verklaren van de eigen onafhankelijkheid baant de weg voor het referendum over annexatie bij Rusland, dat zondag zal worden gehouden.

Vorige week al stemde het parlement voor aansluiting bij Rusland. Vandaag scheurden ze zich dus officieel af van Oekraïne en de pro-Europese regering in Kiev.

NAVO oefent op Zwarte Zee

Marineschepen van de VS, Roemenië en Bulgarije begonnen vanochtend met een NAVO-oefening in de Zwarte Zee, schrijft de Volkskrant.

Terwijl internationaal recentelijk nogal wat heibel is ontstaan om de Krim, besloot de NAVO dat het tijd was voor wat oefeningen. Onder andere de torpedojager USS Truxtun en het Bulgaarse fregat Drazki zijn bij de oefening betrokken.

Het potje oefenoorlog stond voor dinsdagochtend gepland maar werd 24 uur uitgesteld vanwege rotweer in het gebied.

Vrouw die dochter voor seks aanbood alsnog vervolgd

Justitie mag de vrouw die wordt verdacht van het voor seks aanbieden van haar destijds 8-jarige dochter alsnog vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bepaald. De moeder ontliep eerder een straf omdat ze door de politie was gehoord zonder dat daar een advocaat bij was.

De vrouw uit Hardinxveld-Giessendam werd als getuige gehoord, terwijl ze eigenlijk als verdachte had moeten worden verhoord. Daarbij had ze moeten worden gewezen op het recht op een advocaat. De rechtbank verklaarde het OM daarom niet-ontvankelijk. Het gerechtshof noemt de fout ernstig, maar niet zo ernstig dat justitie de vrouw niet mag vervolgen.

De vrouw wordt ervan verdacht een advertentie op internet te hebben gezet waar ze seksuele handelingen tegen betaling aanbood. Daarbij vermeldde ze dat ze een 8-jarige dochter heeft. Ze zou met geïnteresseerden hebben gemaild en naaktfoto's van haar dochter hebben opgestuurd. Ook zou ze hebben onderhandeld over de prijs.

De vader van het meisje werd in 2012 veroordeeld tot twee jaar cel door de rechtbank in Dordrecht. Een man uit Heusden met wie de ouders onderhandelden over het hebben van seks met hun dochter werd eerder al veroordeeld tot een jaar cel. Hij had vijftienduizend euro en zijn Volkswagen Golf over voor seks met het meisje.

'NS profiteert te veel van investeringen stations'

De NS profiteert ten koste van de regionale vervoerders van de miljoeneninvesteringen van de overheid in stations. Daarover klagen concurrenten Connexxion, Arriva en Veolia, schrijft De Telegraaf woensdag.

Volgens de vervoerders, die actief zijn op regionale treinlijnen, is er sprake van oneerlijke concurrentie omdat de NS het alleenrecht heeft de winkels op de stations uit te baten. De inkomsten daaruit zet de NS volgens de vervoerders in om aanbestedingen van regionale lijnen te winnen.

Momenteel worden er zeven grote stations verbouwd, waaronder in Amsterdam, Rotterdam, Breda en Arnhem. Op al die stations worden flink meer winkels geopend. De twee miljard euro die de vernieuwingen kosten, wordt voor negen procent opgebracht door het onderdeel NS Stations. De rest is afkomstig van Prorail, het ministerie van Infrastructuur en regionale overheden.

De Autoriteit Consument en Markt heeft eind december al aan de bel getrokken over de situatie op de stations die worden gedeeld door de NS en de andere vervoerders. De monopoliewaakhond adviseerde toen om het beheer van de winkelactiviteiten op dat soort stations los te koppelen van de NS. 

'Onduidelijkheid over koers vermist vliegtuig'

Meer dan vier dagen na de mysterieuze verdwijning van een toestel van Malaysia Airlines is nog altijd niet duidelijk in welke richting het toestel vloog. Het werd voor het laatst gezien boven de Zuid-Chinese Zee, maar volgens de Maleisische luchtvaartautoriteiten en het leger is niet duidelijk of het vliegtuig vervolgens is omgekeerd of is doorgevlogen.

Rond de plek waar het toestel voor het laatst werd gezien wordt gezocht naar brokstukken, maar ook in de Straat van Malakka, ingeklemd tussen Indonesië en het westen van Maleisië wordt met schepen en vliegtuigen gezocht naar sporen.

Hoe het toestel precies van de radar heeft kunnen verdwijnen is een mysterie. Mogelijk waren er problemen met de elektrische systemen of met de transponders die radarsystemen in staat stellen het toestel te volgen. Als dat het geval was, en het toestel in de lucht bleef, dan is dat in strijd met andere theorieën dat het toestel plots zou zijn geëxplodeerd. Daar werd in eerste instantie vanuit gegaan, omdat er geen noodsignaal van het vliegtuig was opgepikt. Totdat het toestel of resten daarvan zijn gevonden is het echter onmogelijk om de exacte oorzaak van de verdwijning vast te stellen.

De onduidelijkheid over de gebieden waar moet worden gezocht naar het vliegtuig is te wijten aan tegenstrijdige verklaringen van regeringsfunctionarissen. De baas van de Maleisische luchtmacht, generaal Rodzali Daud, zou in een verklaring hebben gezegd dat een radar van het leger het toestel had opgepikt toen het van zijn oorspronkelijke koers was afgeweken en was omgekeerd. Het zou over land richting de Straat van Malakka zijn gevlogen. Dinsdag kwam Daud echter terug op die verklaring. Hij zei dat 'de mogelijkheid van een omkeer niet uitgesloten is' en voegde daar aan toe dat ook in de buurt van het eiland Penang, in het noorden van de Straat van Malakka, wordt gezocht.

"We doen nog steeds onderzoek en we bekijken de radarbeelden", aldus Azharuddin Abdul Rahman, chef van de Maleisische civiele luchtvaartautoriteiten.

Als gevolg van de onduidelijkheid wordt volop gespeculeerd dat verschillende takken van de regering er andere meningen op nahouden en zelfs dat de regering informatie achterhoudt.

Songfestivalnummer DeLange en Waylon is uitgelekt

Het songfestivalliedje van Ilse DeLange en Waylon is al uitgelekt. Giel Beelen draaide een fragment van Calm after the Storm woensdagochtend in zijn ochtendshow op 3FM. DeLange en Waylon, die als gelegenheidsduo The Common Linnets meedoen, zouden het nummer woensdagavond officieel presenteren in De Wereld Draait Door.

Beelen draaide een fragment uit het liedje, maar het is niet duidelijk of het ook dezelfde versie is als die naar het Songfestival gaat. De dj lijkt in ieder geval niet onder de indruk van het rustige en akoestische nummer. "Ik weet niet of we het met dit nummer gaan halen."

Het duo moet zich via de halve finales zien te plaatsen voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2014, die plaatsvindt op 10 mei in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De halve finales worden gehouden op 6 en 8 mei.

Vettel met 'Suzie' aan de rol

Formule 1-coureur Sebastian Vettel gaat komend seizoen met 'Suzie' op jacht naar zijn vijfde wereldtitel op rij. Die prikkelende naam prijkt op de nieuwe bolide van de 26-jarige Duitser. Dat maakte de piloot van Red Bull woensdag op zijn website bekend.

"De nieuwe RB10 noemen we ook wel 'Suzie'. Daar is eigenlijk geen reden voor. De naam beviel ons gewoon", legde Vettel uit.

'Suzie' is de opvolger van 'Hungry Heidi'. Vettel en zijn team kozen eerder ook voor onder anderen 'Randy Mandy', 'Kate's Dirty Little Sister' en 'Kinky Kylie'. RB10 verwijst naar de initialen van de succesvolle renstal en naar het tiende seizoen dat Red Bull in de Formule 1 uitkomt.

Veel plezier heeft 'Suzie' haar baas nog niet gegeven. Van alle titelkandidaten heeft Vettel voor de openingsrace zondag in Melbourne het minste aantal testkilometers gereden.

Wenger hekelt "duikelaar" Robben

Arsenal-manager Arsene Wenger vindt dat Arjen Robben zich ook dinsdagavond in de wedstrijd tussen Bayern München en Arsenal weer te makkelijk liet vallen. Bayern was over twee wedstrijden met 3-1 te sterk voor The Gunners en plaatsten zich derhalve voor de kwartfinales van de Champions League.

Robben eiste een hoofdrol op tijdens de return. Hij was opzichtig op zoek naar een strafschop en maakte in de tweede helft een fopduik, welke werd weggewuifd door de scheidsrechter. Vlak voor tijd ging de Nederlandse international opnieuw naar de grond in de zestien na een overtreding van Laurent Koscielny, en kreeg toen wel een strafschop. Invaller Thomas Müller wist dit buitenkansje niet te verzilveren met een 1-1 eindstand als gevolg.

Na afloop was Robben het onderwerp van gesprek bij Wenger. "Robben is ontzettend goed in het maximale halen uit een kansloze situatie", zei de Fransman na afloop tegenover ITV Sport. "Hij is een geweldige speler, maar ook een goede duikelaar. In de eerste wedstrijd maakte hij al een schwalbe en vanavond deed hij het weer."

Wenger doelt op de overtreding die doelman Wojciech Szczesny maakte in de heenwedstrijd en daar rood voor kreeg. Het kwam Robben op kritiek te staan van Arsène Wenger, die vond dat Robben gemakkelijk ging liggen. "Bij het terugzien van de beelden liepen de rillingen over mijn lijf. Het had helemaal fout kunnen aflopen als de keeper vol doortrapt", zei Robben toen. "Typisch een reactie van een verliezende coach."

"Robben is een van de beste speler ter wereld. Maar hij passeert zijn tegenstander, remt dan af, hopend op een overtreding", analyseert Wenger de Nederlandse international.

Familie ziet 'bemoedigende tekenen' bij Schumacher

De familie van racelegende Michael Schumacher ziet steeds 'kleine en bemoedigende tekenen' dat de Duitser zal ontwaken. Dat heeft ze woensdag via manager Sabine Kehl laten weten. "Wij zijn en blijven er zeker van dat Michael hierdoor komt en zal ontwaken." De 45-jarige voormalige Formule 1-coureur viel eind december tijdens het skiën en ligt sindsdien in coma.

Schumachers naasten beseffen dat de oud-coureur nog een lange weg te gaan heeft. "Het was vanaf het begin duidelijk dat dit een lang en zwaar gevecht zou worden." Moeite om de situatie te accepteren is er ook. "Ook omdat het zo'n banale situatie was waarin Michael verongelukte", verklaarde de familie. "Terwijl hij eerder zoveel netelige situaties heeft doorstaan."

De familie bedankt nogmaals voor alle steun en aandacht die zij ontving, maar vraagt ook haar privacy te respecteren. "Alle energie die we hebben willen we gebruiken om Michael bij te laten komen. We geloven er allemaal vast in dat dat gaat lukken, dat het Michael helpt en hij ook deze strijd wint."

Ecclestone: "Problemen GP India gaan over geld"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft aangegeven dat de problemen die rond de Grand Prix van India spelen over geld gaan. Eerder zei de 83-jarige Brit nog dat de belastingregels en de bureaucratie ervoor gezorgd hebben dat de races van dit en waarschijnlijk ook volgend jaar niet door zullen gaan.

Ecclestone sprak met IANS over de problemen. "De promotors daar (Jaypee, red.) voldoen gedeeltelijk niet aan het contract en dit heeft voornamelijk te maken met geld." De Brit hoopt echter op een spoedige terugkeer op de kalender. "India hoort bij de weinige nieuwe F1-locaties waar mensen de sport begrijpen en zich erin interesseren. Daarom heb ik meer vertrouwen in India dan in China. Ik heb nog steeds goede banden met de Indiase organisatoren en we willen de twee resterende jaren die het contract nog loopt gewoon uitdienen. Dat kan echter alleen gebeuren als we de financiële garanties krijgen."

Seedorf: "Milan loopt al twee jaar achter de feiten aan"

AC Milan werd dinsdagavond uitgeschakeld in de Champions League. Atlético Madrid bleek in het Vicente Calderon te sterk voor de ploeg van Clarence Seedorf. Door een 0-1 overwinning in San Siro begon Atlético Madrid al met een voorsprong aan het duel. En na drie minuten werd het nog erger voor de mannen van Seedorf.

Diego Costa bracht de thuisploeg dinsdagavond al na drie minuten op voorsprong. Daarna nam Milan het heft in handen en werd het 1-1 via Kaka. Vlak voor rust tekende Arda Turan voor de 1-2 en knakte er iets bij de Italianen. De Spanjaarden liepen uiteindelijk uit naar een 4-1 overwinning.

"Het zat er op gegeven moment wel even in", zei Seedorf na afloop in gesprek met de NOS. "We kwamen in het begin op achterstand, herstellen dan de wedstrijd en kregen het onder controle. Dan moeten we eigenlijk de 2-1 maken. Maar dan krijg je vijf minuten voor tijd een doelpunt tegen. Dat was voor onze ploeg net even te veel. We lopen al voor een te lange tijd achter de feiten aan. Je merkte dat er daarna geen kracht meer was om te reageren."

Seedorf is sinds januari trainer van Milan en heeft vooralsnog niet de successen geboekt waarop hij hoopte. "Ik heb al heel wat dingen kunnen veranderen en verbeteren", legt de trainer uit. "In ieder geval door weer wat rust terug te brengen en wat meer zelfvertrouwen aan de ploeg te geven. De resultaten komen niet altijd. Maar we hebben in verschillende wedstrijden meer verdiend. Dat geldt ook voor de eerste wedstrijd tegen Atlético Madrid en ook tegen Juventus."

De Nederlandse coach hoopt het seizoen goed af te sluiten en kijkt al uit naar volgend seizoen. "We weten dat het in de voetballerij zo kan lopen, maar het is nu al zo lang het geval. Het is nu al bijna twee jaar geloof ik, dat deze ploeg achter de feiten aanloopt. Dat is gewoon te lang. Wat ik nu probeer te doen is tot aan het einde van het seizoen zorgen dat de beste resultaten worden gehaald. En vanuit daar bouwen voor volgend seizoen. Dan gaat het gebeuren."

Na de uitschakeling in de Champions League zit het seizoen erop voor Milan. "Ik ben teleurgesteld", besluit Seedorf. "Of de beste ploeg door is, weet ik niet. Zeker als ploeg is Atletico dit seizoen heel erg goed bezig. Het is zeker geen schande om daar van te verliezen."

Haug wordt DTM-commentator

Norbert Haug keert terug in de motorsportwereld. De 61-jarige Duitser moest vorig jaar bij Mercedes het veld ruimen als hoogste motorsportbaas waar hij werd opgevolgd door Toto Wolff. Nu heeft hij volgens Bild een nieuwe baan gevonden als DTM-commentator voor televisiezender ARD.

Officieel is het nieuws nog niet, maar Bild zegt dat de deal gisteren rond is gekomen. Haug zal als deskundige op gaan treden. Daarnaast heeft hij werk gevonden bij een bedrijf dat voertuigen aanpast voor mindervalide mensen.

Mercedes F1-baas Niki Lauda, die ook voor het Duitse RTL actief is, bevestigde het nieuws. "Norbert welkom bij de club. Ik ben blij voor hem. Het is begrijpelijk dat BMW en Audi niet staan te springen, maar ik heb nooit een probleem gehad om objectief te zijn. Norbert zal dat ook hebben."

Robben: "Dit is niet de Bundesliga"

Bayern München speelde dinsdag met 1-1 gelijk tegen Arsenal. Op deze manier plaatste Der Rekordmeister zich voor de kwartfinale van de Champions League. Bayern bereikte betrekkelijk eenvoudig de kwartfinale van de Champions League, zonder echt heel goed te spelen. Na de 0-2 uitzege van drie weken geleden volstond een 1-1 gelijkspel in de Allianz Arena. Arjen Robben stond na afloop met een grote glimlach op zijn gezicht bij de NOS.

"We zijn natuurlijk erg blij, want je speelt toch tegen een goede ploeg", aldus de aanvaller van Bayern. "We hebben het vorig jaar ook gezien. Toen wonnen we uit, maar gingen we thuis ten onder. Ik vind dat we vandaag beter hebben gespeeld dan toen."

"In de eerste helft hadden we de controle", vervolgt de 30-jarige Robben. "In de tweede helft scoren we en dan denk je dat het voorbij is. Maar dan krijgen we snel een doelpunt tegen en waren we even de kluts kwijt. Dat mag eigenlijk niet gebeuren. Toch hebben we ons vervolgens goed hersteld. Arsenal kreeg wat countermogelijkheden en dat is stom van ons. We stonden dan met te veel mensen voor de bal, waardoor ze eruit konden komen."

"Maar al met al zijn we verdiend een ronde verder. Als we in de slotfase die penalty maken dan winnen we nog gewoon" doelt Robben op de gemiste strafschop van Thomas Müller in de slotfase. Robben versierde even daarvoor de strafschop, toen hij neerging na een overtreding van Laurent Koscielny.

Dat Bayern niet zo superieur speelde als in de voorbije weken had volgens Robben vooral met de tegenstander te maken. "Dit is geen Bundesliga. Dat zag je ook in de uitwedstrijd in de eerste tien minuten. Het duurde gewoon even voordat we na de winterstop op dit niveau zaten. Gelukkig komen de wedstrijden in de kwartfinale wat sneller achter elkaar."

Tot slot werd Robben ook gevraagd naar zijn mening over de blessure van Kevin Strootman. "Een enorme teleurstelling. Ik voelde de pijn van hem. Ik stond in de keuken toen ik het hoorde en was echt aan het vloeken."

"Hij is natuurlijk heel belangrijk voor ons elftal, dat staat buiten kijf", vervolgt Robben. "Maar het is vooral voor hemzelf verschrikkelijk. We geloven allemaal dat hij sterker terug komt, maar op dit moment is het niet leuk. Hij is onmisbaar."

Opstelten: Teeven valt niets te verwijten

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) valt niets te verwijten rond een deal die hij als officier van justitie sloot met een drugshandelaar. "Het was een normale en goede procedure voor die tijd", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op Radio 1.

De deal die Teeven in 2000 sloot hield in dat drugshandelaar Cees H. 750 duizend gulden moest betalen, waarna hij miljoenen aan zwart geld kreeg teruggestort. De Belastingdienst werd hier niet van op de hoogte gesteld. Toch ontkent Opstelten dat de overheid zich hier schuldig maakte aan het witwassen van zwart geld. "Er is een schikking gesloten naar de normen en wetgeving van toen. Teeven hoeft zich zeker geen zorgen te maken."

Opstelten stelde verder dat 'het gezag van toen' het optreden van Teeven heeft goedgekeurd. Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals (VVD) zou pas in 2002 op de hoogte zijn gebracht, toen alles al geregeld was. Maar daar wilde Opstelten niet op ingaan. "Het is uiteindelijk goegekeurd door de autoriteiten die er de verantwoordelijkheid voor droegen."

VVD-Kamerlid Ard van der Steur liet dinsdagavond al via Twitter weten dat hij Opstelten VVD om verdere opheldering heeft gevraagd over de deal. Teeven stelde dat er veertien jaar geleden ook al Kamervragen zijn gesteld. Toen was er 'niks aan de hand', zegt hij. "En dat is nog steeds zo."

Man zat 26 jaar onterecht vast in dodencel

Een man die bijna 26 jaar doorbracht in de dodencel in de Amerikaanse staat Louisiana in afwachting van de voltrekking van zijn vonnis is dinsdag vrijgelaten. Een rechter bepaalde maandag dat de veroordeling van de man, de 64-jarige Glenn Ford, voor de moord op een juwelier in 1983 moest worden vernietigd. De rechter kwam tot dat oordeel nadat er nieuwe informatie was opgedoken, waaruit duidelijk werd dat Ford niet betrokken was bij de moord.

Ford zat sinds augustus 1988 vast in verband met de moord op de 56-jarige Isadore Rozeman. Hij heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Bij zijn vrijlating zei hij zich goed te voelen, maar wel wrok te koesteren, omdat hij jarenlang onterecht vast heeft gezeten. "Ja, omdat ik dertig jaar vast heb gezeten, terwijl ik niets heb gedaan. Ik kan nu niet teruggaan en alles doen wat ik zou hebben gedaan toen ik 35, 38, 40 jaar was."

"We zijn erg blij dat de naam van Glenn Ford eindelijk gezuiverd is en we zijn in het bijzonder dankbaar dat de aanklagers en de rechtbank daadkrachtig hebben opgetreden om meneer Ford vrij te laten", zeiden Gary Clements en Aaron Novod, de advocaten van Ford.

In de wet van Louisiana staat dat mensen die vast hebben gezeten, maar later worden vrijgesproken recht hebben op een schadevergoeding. Per jaar dat iemand onterecht achter de tralies zit, moet een bedrag van 25 duizend dollar worden betaald, met een maximum van 250 duizend dollar. Daar kan nog een bedrag van maximaal tachtigduizend dollar bij komen voor 'het verlies van kansen in het leven'.

ING noemt student 'boef uit Curaçao'

Een Rotterdamse student die stage wilde lopen bij ING is door een medewerker van de bank omschreven als 'die boef uit Curaçao'. Dat deed de medewerker in een intern bedoelde mail, maar die werd per ongeluk ook naar de 23-jarige student bedrijfseconomie gestuurd, meldt het AD woensdag. De student heeft inmiddels aangifte gedaan.

De student zou eind januari een sollicitatiegesprek hebben bij de ING-afdeling lease. Na wat heen en weer mailen kreeg hij per ongeluk een e-mail. "Die boef uit Curaçao wil misschien vanmiddag komen om 15.00 uur. Ben je dan in the house?", zou daar in hebben gestaan. "Ik heb die mail meerdere keren gelezen en kon werkelijk mijn ogen niet geloven", zegt de student in de krant.

De student ging naar de balie van het Rotterdamse hoofdkantoor om de kwestie te bespreken, maar vertrok na een tijd wachten om aangifte te doen. Onderweg zou de medewerker hem nog hebben gebeld met de mededeling dat het 'een grapje' was.

De student wijst erop dat de medewerker hem niet kent. "En toch noemt hij mij 'die boef uit Curaçao'. Waar slaat dat op?" Hij geeft aan een blanco strafblad te hebben.

De zaak is ook gemeld bij antidiscriminatiebureau Radar. De Hogeschool Rotterdam, waar de man studeert, spreekt in de krant van een 'hele botte vorm van racisme'. "Een stageplek moet een veilige plek voor onze studenten zijn", zegt voorzitter Ron Bormans. ING heeft inmiddels excuses aangeboden en 'passende maatregelen' tegen de medewerker genomen.

Daarmee is de zaak voor de hogeschool afgedaan. De student kreeg een nieuwe stageplek aangeboden, maar die heeft hij geweigerd.

De zaak roept herinneringen op aan sollicitant Jeffrey Koorndijk, die vorig jaar ook per ongeluk een intern bedoelde mail kreeg toen hij naar een stageplaats bij een bedrijf in Arnhem solliciteerde. "Heb nog even gekeken, is niks", stond te lezen in de mail die de medewerker richtte aan zijn baas. "Ten eerste een donker gekleurde (neger)." Het tweede argument was gebrek aan ervaring. De zaak zorgde voor veel verontwaardiging. Justitie kondigde eind vorige maand aan dat deze medewerker wordt vervolgd voor discriminatie.

'Flappy Bird komt terug!'

Het beste nieuws van de dag komt vandaag uit Vietnam. Flappy Bird komt mogelijk terug.

Vorige maand trok Dong Nguyen de stekker uit de razend populaire app. Hoewel de maker dagelijks een halve ton in dollars binnenharkte met de game, stond het huilen hem nader dan het lachen. Omdat het spelletje te verslavend zou zijn, besloot hij het offline te halen.

De beste man heeft in een interview met Rolling Stone gezegd bezig te zijn met een doorstart van Flappy Bird. De nieuwe versie zal dan worden vergezeld van vele waarschuwingen. Bovendien zullen er meldingen met de tekst 'Las een pauze in!' in beeld komen. Die uiteraard straal zullen worden genegeerd.

'Laag btw-tarief schiet doel voorbij'

Het huidige btw-systeem met een hoog en laag tarief werkt niet om de belastingdruk voor lagere inkomens te verminderen. De vrijstelling van de btw voor heel veel sectoren zorgt daarnaast voor een verstoring op de markt, wat vooral ten koste gaat van het midden- en kleinbedrijf. Twee onderzoekers van het Centraal Planbureau pleiten daarom voor één btw-tarief en minder vrijstellingen.

De onderzoekers schrijven in een woensdag gepubliceerd rapport dat vooral de hogere inkomens in Nederland profiteren van het lage tarief van zes procent. In euro's is dat voordeel bijna twee keer zo hoog. Dat komt doordat zij meer dan lagere inkomensgroepen diensten afnemen die onder dat tarief vallen. Zo kopen zij duurder voedsel, en gaan vaker naar cafés en andere horeca, musea en concerten.

Om lagere inkomens tegemoet te komen zou daarom voor andere oplossingen gekozen moeten worden, zoals een compensatie via de inkomstenbelasting of sociale uitkeringen, schrijven de onderzoekers. Door beide btw-tarieven - de hoogste staat nu op 21 procent - gelijk te trekken zou er bovendien een enorme welvaartswinst kunnen worden bereikt.

De onderzoekers hekelen daarnaast dat een groot deel, ongeveer zestig procent, van de consumptie vrijgesteld is van btw. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld, zorg, onderwijs en financiële dienstverlening. De instellingen in deze sectoren rekenen geen btw aan hun klanten.

Omdat die instellingen echter de door hun betaalde btw ook niet kunnen aftrekken, wordt het inkoopbeleid verstoord, constateren de onderzoekers. "Zij nemen activiteiten in eigen beheer die zij anders zouden hebben uitbesteed", schrijven de onderzoekers. "Dit ontmoedigt economische specialisatie en is dus inefficiënt." Dit soort instellingen, zoals de overheden, hebben bovendien een concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die wel btw moeten berekenen.

Het staat Nederland vrij om de btw-tarieven te veranderen. De vrijstellingen zijn echter in Europa vastgesteld. "Een modern btw-stelsel vraagt dus om veranderingen op nationaal en Europees niveau", concluderen de CPB-onderzoekers.

Ex-terrorist droeg bomschoen op vluchten Nederland

Een Brit heeft verklaard dat hij op vluchten naar en van Nederland een bomschoen heeft gedragen. Dat deed hij dinsdag in een terreurproces tegen een schoonzoon van Osama bin Laden.

De man, Saajid Badat, getuigde via een videoverbinding vanuit Groot-Brittannië in een zaak die in de Verenigde Staten in New York dient. Hij getuigde tegen Sulaiman Abu Ghaith, een schoonzoon van Bin Laden die na de aanslagen op 11 september 2001 als woordvoerder van Al-Qaida optrad.

Badat droeg de bomschoen in december 2001, kort na de aanslagen, op een vlucht van de Pakistaanse stad Karachi naar Nederland en vervolgens op een vlucht van Nederland naar Groot-Brittannië. Hij besloot de bom toen niet af te laten gaan omdat hij die wilde inzetten tegen een Amerikaans toestel.

Diezelfde maand bezocht de man zijn ouders in het Britse Gloucester. Die vroegen hem wat hij in Afghanistan had gedaan. "Het is je geraden dat je niet een van die slapende terroristen bent", zou zijn vader toen hebben gezegd. Zijn moeder zei dat ze niet wil dat haar zoon zo'n terrorist blijkt te zijn. Hierop besloot Badat van de zelfmoordaanslag af te zien.

Badat droeg maar een schoen omdat hij de andere schoen eerder die maand aan enkele Maleisische mannen had gegeven. Die wilden de schoen gebruiken om de deur van een cockpit open te blazen, het vliegtuig te kapen en ergens tegenaan te vliegen.

In trainingskampen van Al-Qaida in Afghanistan ontmoette de man Bin Laden dertig tot vijftig keer. Destijds zag hij op tegen de mannen die de aanslagen in de Verenigde Staten uitvoerden.

In 2003 werd Badat gearresteerd. In Groot-Brittannië zat hij meer dan zes jaar cel uit. Vanwege zijn bekentenis en zijn medewerking met de Amerikaanse en Britse autoriteiten werd hij vervroegd vrijgelaten. Tijdens zijn arrestatie had hij de explosieven van de bomschoen overigens nog omdat hij toen nog niet van standpunt was veranderd. Hij had alleen afgezien van de zelfmoordaanslag en dacht dat hij de explosieven nog eens nodig kon hebben.

De man getuigde via video omdat hij vreest dat hij in de VS levenslang wordt opgesloten.

Jongens en meisjes dichter bij elkaar met Citotoets

De verschillen tussen de scores van jongens en meisjes op de Citotoets zijn dit jaar iets kleiner dan vorig jaar. Dat blijkt uit de uitslagen van de toets die Cito woensdag bekend heeft gemaakt. Het verschil tussen de scores van de jongens en de meisjes liep met een halve punt terug van 0,7 naar 0,2.

De jongens maakten de toets dit jaar iets slechter dan vorig jaar met een score van 535,1, tegenover 535,5 in 2013. De meisjes deden het beter dan vorig jaar en haalden een gemiddelde score van 534,9 tegenover 534,8.

Verder blijkt dat meisjes hoger scoren op het onderdeel taal en jongens het er beter vanaf brengen in de categorieën rekenen en studievaardigheden. Maar ook die verschillen zijn volgens Cito dit jaar kleiner geworden.

Cito laat weten dat één jongen alle tweehonderd opgaven van de toets goed heeft beantwoord. Vier leerlingen maakten één fout. 7991 kinderen haalden een score van 550. Zij maakten 19 fouten of minder.

De gemiddelde score van alle leerlingen bij elkaar is dit jaar precies 535. Vorig jaar was dat 535,1 en in 2012 535,5. Leerlingen met deze score krijgen een advies voor de havo of voor de gemengde of theoretische leerweg. Leerlingen kunnen op de Citotoets een score halen tussen de 501 en 550.

Deze week ontvangen deelnemende scholen de uitslagen van de Citotoets. De uitslag van de toets is een hulpmiddel bij het maken van een keuze voor het onderwijsniveau dat een leerling gaat volgen op de middelbare school.

The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson bewijst met The Grand Budapest Hotel opnieuw hoe divers hij is binnen zijn eigen werk. Deze ouderwetse whodunit wordt gekenmerkt door de ongeëvenaard prachtige en gedetailleerde stijl van de excentrieke regisseur, waarbij Ralph Fiennes een grootse cast met overtuiging aanvoert. Het resultaat is een herkenbare doch geheel unieke film, die humor en intrige combineert met melancholie en een speelsheid die het oeuvre van Anderson kenmerkt.

[PS] Jochemsen halverwege tweede op slalom

Op de Paralympische Winterspelen in Sochi staat Anna Jochemsen na de eerste run van de slalom op de knappe tweede plek. De in Swaziland geboren Bennekomse, zesde in de World Cup, moest alleen de Duitse Andrea Rothfuss voor laten gaan.

Rothfuss is de wereldkampioene slalom van 2011, en won daarnaast talloze medailles op WK's. Jochemsen, die tot nu toe weinig succes kende in Sochi, moest 2,45 seconden toegeven op de Duitse. De Russische Mariia Papulova staat op de derde plek en moet in de tweede run 3,46 seconden goedmaken op Rothfuss. De Française topfavoriete Marie Bochet, winnares van goud op de afdaling en super-G, ging al snel onderuit.

Bij de visueel beperkte vrouwen gaat de Britse Jade Etherington aan de leiding van de slalom. Samen met haar guide Caroline Powell bleek ze 0,55 sneller dan de Russische Aleksandra Frantceva en haar guide Pavel Zabotin. De Slowaakse regerend wereldkampioene Henrieta Farkasova was samen met guide Natalia Subrtova goed voor plek drie, op 1,33 seconden. 

FIFA doet 345.000 WK-kaartjes in verkoop

Mensen die nog op zoek zijn naar toegangsbewijzen voor het WK in Brazilië komen woensdag aan hun trekken. Dan gaan er op de site van de FIFA zo'n 345.000 kaartjes in de verkoop. Er zijn tickets voor bijna alle wedstrijden. Alleen voor de openingswedstrijd, de halve finales en de finale zijn geen plekken beschikbaar.

De verkoopperiode opent om 12.00 uur Nederlandse tijd en duurt tot en met 1 april. De wereldvoetbalbond raadt geïnteresseerden echter aan er snel bij te zijn. In deze verkoopfase geldt namelijk wie het eerst komt, het eerst maalt.

Oorspronkelijk zouden er in deze verkoopfase slechts 160.000 kaartjes in de verkoop gaan. De extra kaartjes zijn bijvoorbeeld door sponsoren teruggegeven of in de vorige verkoopperiode wel besteld, maar niet betaald.

In totaal zijn er 3,3 miljoen kaartjes beschikbaar voor het WK. Daarvan zijn er volgens de FIFA al meer dan 2,3 miljoen aan de man gebracht. Anderhalf miljoen ging naar de gewone fans, merendeels uit Brazilië, de rest naar sponsoren en bobo's. De openingswedstrijd en finale zijn tot nu toe het populairst gebleken.

De laatste tickets gaan vermoedelijk 15 april in de verkoop. Ook bij die lastminuteverkoop wordt niet geloot zoals in eerdere verkoopfases wel gebeurde.

[PS] Sochi vandaag - woensdag 12 maart

Vandaag is de vijfde wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Alpineskiën Vrouwen, slalom, visueel beperkt, 1ste run Nee
06.15 uur Alpineskiën Vrouwen, slalom, staand, 1ste run Nee
06.30 uur Curling Ronde 9: Rusland - Groot-Brittannië Nee
06.30 uur Curling Ronde 9: Verenigde Staten - China Nee
06.30 uur Curling Ronde 9: Noorwegen - Slowakije Nee
06.30 uur Curling Ronde 9: Canada - Zuid-Korea Nee
06.40 uur Alpineskiën Vrouwen, slalom, zittend, 1ste run Nee
07.00 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, zittend, kwalificatie Nee
07.16 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, zittend, kwalificatie Nee
07.35 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, staand, kwalificatie vrije stijl Nee
08.00 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, staand, kwalificatie vrije stijl Nee
08.17 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, visueel beperkt, kwalificatie vrije stijl Nee
08.33 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, visueel beperkt, kwalificatie vrije stijl Nee
09.00 uur Alpineskiën Vrouwen, slalom, visueel beperkt, 2de run Ja
09.10 uur Alpineskiën Vrouwen, slalom, staand, 2de run Ja
09.30 uur Alpineskiën Vrouwen, slalom, zittend, 2de run Ja
09.30 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, zittend, halve finales Nee
09.40 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, zittend, halve finales Nee
09.51 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, staand, halve finales vrije stijl Nee
10.01 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, staand, halve finales vrije stijl Nee
10.12 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, visueel beperkt, halve finales vrije stijl Nee
10.22 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, visueel beperkt, halve finales vrije stijl Nee
10.48 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, zittend, finale Ja
10.57 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, zittend, finale Ja
11.06 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, staand, finale vrije stijl Ja
11.15 uur Langlaufen Vrouwen 1 kilometer sprint, staand, finale vrije stijl Ja
11.24 uur Langlaufen Mannen, 1 kilometer sprint, visueel beperkt, finale vrije stijl Ja
11.33 uur Langlaufen Vrouwen, 1 kilometer sprint, visueel beperkt, finale vrije stijl Ja
12.30 uur Curling Ronde 10: China - Finland Nee
12.30 uur Curling Ronde 10: Zweden - Verenigde Staten Nee
12.30 uur Curling Ronde 10: Noorwegen Rusland Nee
13.00 uur IJshockey Klassificaties plaatsen 5-8: Italië - Zweden Nee
17.00 uur IJshockey Klassificaties plaatsen 5-8: Tsjechië - Zuid-Korea Nee

Nederlanders in actie:

Ook vandaag komt Anna Jochemsen aan de start. Na gisteren wederom gevallen te zijn zal ze vandaag zeker gebrand zijn om te blijven staan. Om 06.00 uur Nederlandse tijd zal ze aan de start komen van de slalom in het alpineskiën. Kijkend naar haar resultaten in het wereldbekercircuit maakt zij zeker kans op eremetaal, maar dan zal ze wel moeten finishen.

Prominenten:

Vandaag zullen bij het ijshockey de eerste "prijzen" verdeeld worden. De strijd om de vijfde tot en met achtste plaatsen en dus de paralympische diploma's zullen gaan tussen Italië en Zweden, Tsjechië en Zuid-Korea. 

De missie van Henrieta Farkasova is inmiddels mislukt. Haar doel was om in de categorie visueel beperkt bij het alpineskiën vijf keer goud te halen. Afgelopen maandag lukte het haar niet om goud te halen op de super-G, maar dat zal haar er niet van weerhouden om op de slalom goud te pakken. We kunnen concurrentie verwachten van de Britse dames Jade Etherington en Kelly Gallagher. Beide dames hebben inmiddels al een aantal medailles op zak. 

Opmerkelijk:

Het wordt een mooie dag voor het langlaufen vandaag. Het onderdeel sprint staat op het programma en daar zullen ze via een knockoutsysteem gaan bepalen wie uiteindelijk de kampioenen worden op dit onderdeel. Voor het eerst zullen de deelnemers met meerdere tegelijk gaan starten. 

Landen Cariben willen excuses voor slavernij

Landen in het Caribisch gebied willen excuses en herstelbetalingen van Europese staten die betrokken waren bij slavernij. Lidstaten van de gemeenschap Caribbean Community (Caricom) hebben een tienpuntenplan goedgekeurd dat daartoe moet leiden. Dat zei de Britse advocaat Martyn Day, die betrokken is bij de zaak, dinsdag.

De Europese staten worden verantwoordelijk gehouden voor slavernij, genocide, honderden jaren van apartheid en het lijden van bevrijde slaven. Volgens Caricom hebben de Europese mogendheden "geweigerd zulke misdaden te erkennen of slachtoffers en nazaten ervoor te compenseren".

Er is nog niet bepaald naar welke landen de aanklacht gaat, maar volgens Day zijn dat "ongetwijfeld" Engeland, Frankrijk en Nederland. Mogelijk worden ook Zweden, Noorwegen en Denemarken aansprakelijk gesteld. De aanklacht zal waarschijnlijk in april de Europese regeringen bereiken.

Naast formele excuses, willen de Caribische landen onder meer repatriëring naar Afrika, financiering voor culturele instituties, steun bij afbetaling van staatsschulden en annulering van internationale schulden.

Nederland was in de zeventiende en achttiende eeuw verkoper en handelaar van slaven. Ze werden veelal uit Afrika verscheept naar Curaçao om daar verkocht te worden. Nederland schafte slavernij in 1863 af, 30 jaar nadat de Britten dat deden.

Landen Cariben willen excuses voor slavernij
Beeldjes van hout (Foto: ANP)

Bom ontploft bij Israëlische ambassade in Caïro

Een explosief is dinsdag ontploft bij de Israëlische ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat heeft persbureau Reuters dinsdag gemeld.

Het zou gaan om een zelfgemaakt explosief. De bom was gericht op een politieauto die bij het gebouw geparkeerd stond en niet op de ambassade zelf. Bij de explosie vielen geen gewonden. De aanslag is nog niet opgeëist.

In 2011 werd de ambassade aangevallen door duizenden Egyptische demonstranten. Zij waren woedend vanwege gevechten in de grensregio tussen Egypte en Israël. Bij die aanval kwamen drie betogers om het leven.

Frankrijk geeft nazikunst terug aan eigenaren

De Franse regering heeft dinsdag drie schilderijen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gestolen door de nazi's teruggegeven aan hun rechtmatige eigenaren.

Minister van cultuur Aurélie Filippetti overhandigde de kunstwerken aan de kleinkinderen en achterkleinkinderen van de oorspronkelijke eigenaren, die inmiddels zijn overleden. Filippetti noemde het 'een stap richting gerechtigheid'.

Na de Tweede Wereldoorlog belandden veel gestolen kunstwerken in Franse musea, waaronder het Louvre. Van de ruim honderdduizend kunstwerken die tussen 1940 en 1944 in Frankrijk door de nazi's werden gestolen zijn de meeste teruggegeven aan de nazaten van de oorspronkelijke joodse eigenaars. Er liggen echter nog zo'n tweeduizend kunstwerken in Franse musea.

PvdA-lijsttrekker stopt na ophef ronselen

De lokale politicus Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Dat laat de partij dinsdag in een persverklaring weten. Suna raakte in opspraak omdat hij stemmen zou hebben geronseld onder moslims in zijn gemeente.

Suna ontkent schuldig te zijn, maar legt vanwege alle negatieve berichten ook zijn werk als raadslid tijdelijk neer. Hij wil wachten op de uitkomsten van een onderzoek. "Ik wil zeggen dat ik nimmer de intentie heb gehad de kieswet te overtreden. In de politiek gaat het echter vaak om beeldvorming en ik heb daar tot mijn spijt onvoldoende oog voor gehad."

Burgemeester van Soest Rob Metz (VVD) heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld. Suna's partij is een intern onderzoek begonnen. Kiezers treffen hem woensdag overigens nog wel aan op de kieslijst, omdat die al een maand officieel vastligt.

In een uitzending van het tv-programma Pownews was afgelopen maandag te zien hoe PvdA-lijsttrekker Suna bij een moskee probeerde stembiljetten te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Hij zou hierbij hulp hebben gekregen van een ander PvdA-lid.

"Ik neem deze gebeurtenis zeer hoog op, omdat ik het uitermate belangrijk vind dat inwoners uit Soest en Soesterberg met vertrouwen naar de stembus gaan", stelt Metz. Hij wil dat het OM bekijkt of er sprake is van een strafbaar feit.

"We hopen dat er snel duidelijkheid komt", gaat Metz verder. "We gaan ondertussen verder met de voorbereidingen op deze voor ons allemaal belangrijke gemeenteraadsverkiezing", aldus de burgemeester. Het OM kon dinsdag nog niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Voor de bewuste uitzending kwam ook naar buiten dat een webmaster van de PvdA-site een inwoner van Soest, die zelf niet kan stemmen, had verteld dat de partij iemand kan regelen die namens hem een stem uitbrengt. Suna zei toen tegen RTV Utrecht dat dit een incident was en dat deze actie niet door de beugel kon.

De lokale PvdA-afdeling blijft achter Suna staan zolang zijn schuld niet onomstotelijk is bewezen, zegt het raadslid Herman Posthuma. "We kennen hem al tien jaar. Hij is altijd op een goede manier actief voor de PvdA geweest. Wij laten hem niet vallen op grond van gemonteerde beelden."

Haïtianen klagen VN aan voor cholera-epidemie

Bijna vijftienhonderd Haïtianen hebben dinsdag een aanklacht ingediend tegen de Verenigde Naties voor het veroorzaken van een cholera-epidemie waarbij meer dan achtduizend mensen zijn omgekomen. De burgers eisen een schadevergoeding.

Naast duizenden doden werden meer dan 600.000 mensen ziek in het Caribische land. De ziekte werd volgens onderzoekers meegenomen door Nepalese VN-medewerkers die hulp verleenden na de aardbeving van 2010 die Haïti in puin legde.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon legde een eerdere oproep voor schadevergoeding naast zich neer. Hij deed hierbij een beroep op diplomatieke immuniteit. Wel zei Ban in december 2012 ruim anderhalf miljoen euro te willen investeren om Haïti choleravrij te maken.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric weigerde op de aanklacht te reageren. De Haïtianen hopen dat de rechter beslist dat de VN geen diplomatieke immuniteit hebben.

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.