Schoonmakers dreigen met acties rond nucleaire top

Wereldleiders die de komende dagen per vliegtuig aankomen voor de nucleaire top in Den Haag, treffen mogelijk een slecht schoongemaakt vliegveld aan. Schoonmakers gaan de komende dagen verrassingsacties houden, vooral op plaatsen en momenten waar de werkgevers en opdrachtgevers het hardst worden getroffen. Acties rond de Nuclear Security Summit (NSS) zijn daarbij 'een mogelijkheid'. Dat heeft FNV Schoonmaak dinsdag laten weten.

Een ultimatum van de bond liep dinsdag om 12.00 uur af. De OSB, waarin de schoonmaakwerkgevers zijn verenigd, kon tot dat moment ingaan op de eisen van de bonden. OSB liet de termijn verstrijken. FNV is 'helemaal klaar' met de schoonmaakbranche, zegt bestuurder Ron Meyer dinsdag.

"Na vijf maanden ludieke acties is het tijd voor het serieuze werk", zegt Meyer. "En laat er volgende week nou toevallig een belangrijke top plaatsvinden. Maar we kunnen overal opduiken waar we niet worden verwacht. Dat kan dinsdag al gebeuren, of woensdag, of donderdag, op elk moment van de dag", zegt Meyer. Grote massale stakingen, zoals in 2012, zijn vooralsnog niet aan de orde. De top vindt maandag en dinsdag plaats, maar veel deelnemers komen al daarvoor aan in Nederland.

Vakbond CNV Vakmensen had maandag laten weten juist geen acties te gaan voeren. Met goed overleg wordt meer bereikt, zei de bond.

Gesprekken tussen werkgevers en bonden liepen spaak door verschillen van mening over de wachtdagen bij ziekte, het loonbod en de reiskostenvergoeding.