Dijsselbloem: Fyra-deal acceptabel

De deal die de NS met AnsaldoBreda heeft gesloten over de afwikkeling van het Fyra-debacle is 'absoluut niet goed', maar 'in de gegeven omstandigheden acceptabel en verdedigbaar'. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem heeft kritiek op de deal omdat nog steeds verlies wordt geleden en de reiziger nadeel ondervindt van het debacle met de spaghettiboemels, antwoordde hij op vragen van Eddy van Hijum (CDA). Die vroeg zich af of de NS de handdoek niet te snel in de ring heeft gegooid. Maar omdat de NS de schade heeft weten te beperken is de overeenkomst volgens de bewindsman toch goed uit te leggen,

Met de overeenkomst is niet alleen een mogelijk jarenlang slepend juridisch conflict van de baan. Ook is het resultaat positiever dan het al ingeboekte verlies. "Onder die laatste voorwaarde zijn we ermee akkoord gegaan", zei Dijsselbloem. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van het spoorbedrijf. Dijsselbloem is geïnformeerd over de schikking die de NS wilde treffen.

Kern van de overeenkomst is dat alle aangeschafte roestbakken teruggaan naar de Italiaanse fabrikant. AnsaldoBreda stort 125 miljoen euro terug. Hierdoor beperkt de NS het verlies tot 88 miljoen euro. Aangezien de 125 miljoen al was afgeboekt zorgt de deal voor een meevaller van 37 miljoen, zei Dijsselbloem.

Het verlies is echter breder. De NS loopt ook nog honderden miljoenen euro's extra verlies omdat de komende jaren geen hogesnelheidstreinen rijden naar Brussel en Parijs. Dat bedrag komt voor rekening van de NS en zal ertoe leiden dat het bedrijf minder dividend afdraagt aan de staat.