Grote brand in Duits natuurgebied nabij Enschede

Vlak over de grens bij Enschede heeft een grote brand enkele vierkante kilometers natuurgebied in de as gelegd. De brand brak maandagavond uit en was volgens de brandweer van Bad Bentheim dinsdag rond half elf onder controle. "Er brandt niets meer. We ruimen net onze spullen weer op."

De Duitse brandweer had grote moeite de brand te bedwingen, omdat het natuurgebied, het Gildehauser Venn, op sommige plekken zo zompig is dat brandweerlieden tot hun knieën in de modder wegzakten. Omdat het in het donker te gevaarlijk was verder het natuurgebied in te trekken werd besloten de brandhaard vooral onder controle te houden en de belangrijkste bluswerkzaamheden tot de ochtend uit te stellen.

In totaal werden honderden brandweerlieden van korpsen uit onder andere Bad Bentheim, Gildehaus, Schüttorf en Isterberg ingezet. Er waren geen Nederlandse brandweerlieden bij de bluswerkzaamheden betrokken. Tot de namiddag zal de brandweer het veengebied nog bewaken, om er zeker van te zijn dat geen nieuwe branden ontstaan.

De oorzaak van de brand is nog ongewis. Ten minste drie vierkante kilometer veen- en heidegebied zou door het vuur zijn verwoest.