Samsom heeft vertrouwen in uitslag

PvdA-leider Diederik Samsom heeft er vertrouwen in dat zijn partij woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen een goed resultaat boekt. Dat heeft Samsom dinsdagavond gezegd tijdens een verkiezingsdebat dat door de NOS werd uitgezonden.

Samsom zei desgevraagd geen ondergrens in zijn hoofd te hebben. "We staan inderdaad onder druk, maar in de tien grootste steden doet de PvdA mee om de grootste te worden. Het wordt heel spannend morgen", zei Samsom.

De PvdA-leider herhaalde tijdens het debat zijn 'zorggarantie' voor gemeenten met PvdA-wethouders. Als er straks meer zorgtaken naar de gemeenten worden overgeheveld, kan iedereen nog steeds de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft, zei Samsom. "PvdA-wethouders weten hoe dat gaat."

PVV-leider Geert Wilders haalde uit naar Samsom, omdat die in werkelijkheid alleen maar op de zorg zou willen bezuinigen. "Die garanties bestaan helemaal niet. U bent de Hans Kazan van het Binnenhof. Mensen geloven het niet."

Wilders kwam op zijn beurt ook onder vuur. Onder anderen D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Arie Slob verweten hem dat de PVV maar in twee gemeenten meedoet. "Voor de verkiezingen gebruikt u grote woorden, maar daarna is er alleen maar ruzie in de PVV", zei CDA-leider Sybrand Buma tegen Wilders.