School sloeg geen alarm om vermiste Pedro

Bij de Burgemeester Amersfoordtschool in Badhoevedorp gingen geen alarmbellen rinkelen toen de inmiddels gevonden Pedro Altes maandagochtend niet kwam opdagen. De 9-jarige jongen was 's ochtends op de fiets vertrokken, maar kwam niet op school aan.

De ouders van de jongen werden echter niet gewaarschuwd, zegt directeur van de school Eelco Kosterman. "In onze protocollen staat dat dit voor 10.30 uur moet gebeuren, maar dat heeft de leerkracht niet gedaan."

Er zijn ook geen pogingen ondernomen om de ouders te bereiken. Waarom dat niet is gebeurd, wordt nog onderzocht. "We waren de afgelopen avond en nacht alleen bezig met de zoekactie. We hebben later vandaag een gesprek met de leerkracht. Maar ik ben bang dat het niet gaat lukken een uitleg te geven die iedereen tevreden stelt", zegt Kosterman.

Het is volgens de directeur te vroeg om te zeggen of de leerkracht wordt berispt. "We wachten eerst af hoe het gesprek verloopt."

De school prijst zich op zijn website aan als een kleinschalige school waar iedereen elkaar kent. "Een veilige omgeving, met aandacht voor ieder kind." Toch werd de politie pas tegen het eind van de middag gewaarschuwd toen zijn ouders merkten dat hij niet thuis kwam.

De politie voerde eerst een Burgernet-actie uit. Toen dat niks opleverde, werd kort voor middernacht alarm geslagen met een Amber Alert.

Dinsdagochtend meldde de politie dat de jongen in goede gezondheid is aangetroffen.