FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 maart 2014

Nicki Minaj overdenkt leven na aardbeving

Nicki Minaj heeft even goed nagedacht over haar leven nadat Los Angeles maandagochtend werd getroffen door een aardbeving. "Deze aardbeving heeft me aan het denken gezet over mijn hele leven", schreef de rapper op Instagram.

Hoewel de aardbeving vooralsnog geen ernstige schade heeft aangericht, was de 31-jarige Minaj erg geschrokken. "Het voelde alsof mijn hele huis werd opgetild en door de straat werd gesmeten", legt ze uit. "Dit was de engste aardbeving die dit meisje uit New York ooit heeft meegemaakt in Californië."

De 'rapper' is niet de enige ster die flink is geschrokken. "Aardbeving was eng. Met ons is alles goed", twitterde Kim Kardashian. "Ik heb mijn baby gepakt en me verstopt", zei actrice Evan Rachel Wood op Twitter. Lindsay Lohan grapte op Twitter dat ze behoefte aan steun had. "Waar is Oprah als je haar nodig hebt?"


Nicki Minaj

Chris Brown nog ruim een maand in de bak

Chris Brown moet nog ruim een maand brommen. De 24-jarige zanger zit nog zeker tot 23 april achter tralies, schrijft entertainmentwebsite TMZ. Brown zit in Californië vast totdat meer duidelijk is over de rechtszaak die in Washington tegen hem loopt. Die zaak gaat in april verder.

Brown werd vrijdag uit een afkickkliniek gegooid. Daar moest hij echter op last van de rechter blijven nadat hij voor de zoveelste keer de voorwaarden van zijn proeftijd had overtreden. Zodra Brown op straat stond, werd hij gearresteerd. De zanger werd uit de kliniek gezet omdat hij de regels van de instelling had overtreden. Brown moest uit de buurt van alle vrouwen blijven, maar kon niet van de dames afblijven. Ook weigerde hij een drugstest te ondergaan.

Omdat de zanger niet meer in de kliniek zat, werd hij vrijdag in een cel gegooid. Een rechter bepaalde maandagavond dat Brown daar voorlopig blijft. Volgens de rechter is het voor Brown 'onmogelijk uit de problemen te blijven'. Zo zou de zanger, tot groot ongenoegen van de rechter, in de kliniek hebben opgeschept over hoe goed hij om kan gaan met vuurwapens en messen.

Brown is sinds februari 2009 geregeld in de rechtbank te vinden. Toen timmerde de zanger zijn toenmalige vriendin Rihanna in elkaar. Brown kreeg onder meer een proeftijd opgelegd, aan de voorwaarden daarvan kan hij zich keer op keer niet houden.

Het lot van de zanger ligt nu bij een rechter in Washington. Daar zou Brown zich in oktober schuldig hebben gemaakt aan mishandeling. De zaak wordt vanaf 17 april behandeld, het is onduidelijk of Brown toestemming krijgt de inhoudelijke behandeling bij te wonen.

Als Brown in Washington wordt veroordeeld, kan dat grote gevolgen hebben voor zijn zaak in Californië. Een veroordeling in Washington betekent dat Brown wederom de voorwaarden van zijn proeftijd heeft overtreden. Mogelijk verdwijnt de zanger dan voor vier jaar achter tralies. Hoe het verder gaat met Browns zaak in Californië blijkt op 23 april, dan wordt zijn proeftijd nogmaals geëvalueerd.

Kanye in therapie om razernij

Kanye West zal door een deal met justitie eventuele celstraf ontlopen door in therapie te gaan voor zijn woedeuitbarstingen. Dat schrijft Novum.

In plaats van veroordeeld te worden voor geweld tegen een paparazzo, die door West werd aangevlogen in juli op het vliegveld van Los Angeles, gaat Kanye dus naar de psycholoog.

Hoog tijd wellicht, maar de fotograaf vindt het akkoordje om verdere vervolging te voorkomen klassejustitie: "Als ik had gedaan wat hij heeft gedaan, zou ik gestraft worden." Hij hoopt dat West alsnog de gevangenis in moet.

Kanye gaat 24 keer naar sessies om te voorkomen dat hij veroordeeld werd voor het geweldsincident. Ook betaalt West de medische kosten van de fotograaf, alsook zijn proceskosten.

Novum meldt verder nog: "De paparazzo vertelde de rechter dat hij zich gebruikt voelde. West zou overgegaan zijn tot de aanval om aandacht te genereren voor zijn nieuwe album Yeezus en bijbehorende tournee. West, die zich opmaakt voor zijn huwelijk met Kim Kardashian, heeft het geregeld aan de stok met de vele paparazzi die zijn gezin volgen."

Rutte oneens met kritiek Samsom

Premier Mark Rutte (VVD) is het oneens met PvdA-leider Diederik Samsom, die vindt dat hij harder stelling moet nemen tegen de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over minder Marokkanen in Nederland. Dat heeft Rutte maandagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

"Moet ik elke keer reageren als Wilders een idiote uitspraak doet? Dan maak je het echt te belangrijk", zei Rutte. "Je moet problemen aanpakken, en dat doet Wilders niet. Mensen weten heel goed wat ze aan deze man hebben, namelijk niet heel veel."

Samsom zei eerder op de dag dat Rutte Wilders op 'kousenvoeten' heeft aangepakt vanwege diens uitspraak Nederland beter af is met 'minder Marokkanen'. "Dat bevalt allerminst", zei Samsom tegen RTL-Z.

Tijd dringt in vredesoverleg IsraŽl-Palestijnen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag toegegeven dat de deadline voor de omtrekken van een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen snel nadert. Het werk dat hier nog voor moet worden verricht is 'zeer lastig, zeer uitdagend'.

"Wij zullen enkele lastige politieke besluiten en risico's moeten nemen om vooruit te komen", zei hij voor zijn besprekingen met de bezoekende Palestijnse leider Mahmoud Abbas in het Witte Huis. Met het gesprek waagde Obama zich weer eens in het diplomatieke mijnenveld dat hij grotendeels heeft overgelaten aan zijn minister van buitenlandse zaken, John Kerry.

Eind april verstrijkt de termijn die de VS voor de onderhandelingen hebben gesteld. Twee weken geleden ontving Obama de Israëlische premiern Benjamin Netanyahu. Ook toen drong hij aan op het nemen van 'lastige besluiten'.

Obama zei dat iedereen begrijpt hoe de omtrekken van een vredesregeling eruit moeten zien - een Palestijnse staat op basis van het grondgebied dat Israël in de oorlog van 1967 veroverde, met 'wederzijds overeengekomen ruilingen' om de veiligheid van de staat Israël te garanderen. Van zijn kant benadrukte Abbas dat de Palestijnen een staat willen op basis van 'de grenzen uit 1967, zodat de Palestijnen hun eigen zelfstandige staat kunnen hebben met Oost-Jeruzalem als hoofdstad'.

Netaynahu verwerpt een terugkeer naar die grenzen. Het verdelen van het grondgebied wordt gecompliceerd door de aanwezigheid van joodse nederzettingen in gebieden die de Palestijnen opeisen.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat gaf aan dat de Palestijnen er weinig voor voelen om de gesprekken voort te zetten als er geen vooruitgang wordt geboekt. Sinds de onderhandelingen in juli weer begonnen heeft Israël meer dan tienduizend nieuwe woningen voor kolonisten gebouwd en zijn meer dan tweehonderd woningen van Palestijnen gesloopt. "Is dat vooruitgang?" vroeg Erekat. "Het kan, maar ik hoop en bid dat de Israëlische regering een keus maakt: nederzettingen of vrede. Ze kunnen niet allebei hebben."

De mogelijkheid van voortzetting van de onderhandelingen na het verstrijken van de deadline was volgens Erekat niet aan de orde. "De onderhandelingen zijn voorbij op 29 april. Je hoeft dan niet meer te onderhandelen. Je hebt besluiten nodig."

Abbas stipte een belofte van Israël aan om voor 29 maart voor de vierde keer een grote groep Palestijnse gevangenen vrij te laten. Israël kan hier mee tonen dat het echt vrede wil, zei hij.

In de afgelopen dagen is ook de vraag naar boven gekomen in hoeverre de Palestijnen Israël als joodse staat willen erkennen. Voor Abbas is dit een heikel onderwerp, omdat dit het recht op terugkeer van Palestijnen die bij het ontstaan van Israël zijn gevlucht kan ondergraven. Abbas gaf maandag ontwijkende antwoorden, door op te merken dat de Palestijnen sinds 1988 het bestaansrecht van Israël erkennen en 'wij in 1993 de staat Israël hebben erkend'.

Volgens de Amerikaanse Midden-Oostenkenner Aaron David Miller kan Abbas noch Netanyahu zich veroorloven het overleg te laten mislukken, al was het maar om daar niet de schuld van in de schoenen geschoven te krijgen. "Niemand wil toegeven dat de keizer geen kleren aan heeft. Niemand wil de onderhandelingen laten mislukken. Kerry krijgt misschien wel of niet zijn stuk papier, maar hij heeft heel kundig Abbas en Netanyahu genoeg laten investeren om hen aan het onderhandelen te houden."

Bertens naar tweede kwalificatieronde Miami

Tennisster Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Miami bereikt. Ze had drie sets nodig om zich de als zeventiende geplaatste Kroatische Petra Martic van het lijf te schudden: 4-6, 6-3 en 6-4.

In de tweede en laatste kwalificatieronde treft Bertens Jana Cepelova (1) uit Slowakije of de Tsjechische Andrea Hlavackova. Voor Michaëlla Krajicek viel eerder maandag in de eerste kwalificatieronde het doek.

Jesse Huta Galung (21) sneuvelde in de eerste ronde. Tegen Paul-Henri Mathieu uit Frankrijk won hij alleen de tweede set: 4-6, 6-4 en 4-6. Thiemo de Bakker haalde eerder wel de tweede ronde.

[Serie A] HiguaŪn bezorgt Napoli winst in slotfase

Napoli heeft ternauwernood drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd bij Torino. Gonzalo Higuaín bezorgde de Napolitanen een late zege.

I Partenopei had een lastige avond in Turijn. De thuisploeg bleef zonder veel moeite overeind tegen de nummer drie van de Serie A. Nummer tien Torino kreeg voor rust zelfs een goede kans om aan de leiding te komen. Een schot van Riccardo Meggiorini werd gekeerd door doelman Pepe Reina.

De Spanjaard moest ook optreden toen Cesare Bovo na een half uur spelen uithaalde. Het schot ging maar net over de kruising. Napoli kon zelden gevaarlijk worden. Bij de gasten uit Napels begonnen met Dries Mertens in de basis. Midweeks tegen Porto begon de Belg vanaf de bank.

Napoli hoopte zich in de competitie te herstellen van Europese verliespartij. Torino bleef echter ook na de rust gevaarlijk. De ploeg van trainer Rafael Benitez ontsnapte weer aan een tegentreffer. Meggiorini raakte de paal. Het duel leek op een doelpuntloos gelijkspel uit te lopen, maar Napoli ontsnapte aan puntenverlies.

Higuaín dook vlak voor tijd alleen voor doelman Daniele Padelli op en schoot via de doelman de bevrijdende goal binnen voor Napoli. De formatie van Benitez blijft 3 punten achter op AS Roma, die thuis Udinese klopten. De Romeinen hebben wel een wedstrijd minder gespeeld

[Serie A] AS Roma wint voor Kevin Strootman van Udinese

AS Roma heeft maandag met 3-2 van Udinese gewonnen. De wedstrijd werd gebruikt om Kevin Strootman, die vorige week geblesseerd raakte, een hart onder de riem te steken. Roma deed de warming-up in oranje shirts en Francesco Totti juichte na zijn doelpunt met een shirt van Strootman.

Roma kwam in eigen huis op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Totti en Mattia Destro. Giampieri Pinzi deed zes minuten na rust iets terug toen Roma in de tweede helft veel minder speelde. Vasilis Torosidis zette de thuisploeg uit het niets op 3-1, maar in de slotfase werd het toch nog spannend. Dusan Basta was daar met een doelpunt verantwoordelijk voor.

Roma blijft tweede in de Serie A met 61 punten uit 27 duels. Napoli heeft drie punten minder, maar speelde een wedstrijd meer. Torino staat tiende, Udinese veertiende.

[JL] Willem II geeft zege uit handen bij Jong PSV

Willem II heeft maandag verzuimd de koppositie in de Eerste Divisie weer over te nemen. Op bezoek bij Jong PSV gaf het een 2-0 voorsprong uit handen en speelde uiteindelijk met 2-2 gelijk. De Tilburgers blijven nu tweede met 58 punten uit 31 duels. FC Dordrecht heeft een punt meer. Jong PSV staat zesde.

Willem II was aanvankelijk de bovenliggende partij en kwam na dertien minuten terecht op voorsprong via Ruud Boymans. Vier minuten na rust verdubbelde Terrell Ondaan de marge, maar Jong PSV kwam steeds beter in de wedstrijd.

Joshua Brenet liet het publiek in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven in de 89e minuut geloven in een stuntje. In de resterende speeltijd zette Jong PSV veel druk op het Tilburgse doel en uiteindelijk leverde dat resultaat op. Alex Schalk scoorde de gelijkmaker.

Jong FC Twente won ondertussen in eigen huis met 1-0 van FC Eindhoven. Krisztopher Vida maakte al in de achtste minuut het verschil voor de Tukkers. Eindhoven zakt naar de zevende plaats met evenveel punten als Jong PSV, maar een minder doelsaldo. Jong FC Twente blijft zeventiende.

Blaudzun en Die Antwoord toegevoegd aan Lowlands

Blaudzun en Die Antwoord zijn deze zomer op Lowlands te vinden. Beide acts werden maandagavond toegevoegd aan de line-up. Ook Black Lips, Shlohmo en I Am Legion staan in augustus op het podium in Biddinghuizen.

De organisatie van Lowlands kondigde maandag tien nieuwe namen aan. Daaronder zijn eveneens SOHN, Dub FX, FunkinEven, Johnny Flynn & The Sussex Wit en Roy de Roy. De komst van acts als Queens of the Stone Age, Imagine Dragons en London Grammar werd eerder al aangekondigd.

Lowlands vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 17 augustus. In tegenstelling tot voorgaande jaren verkocht het festival dit jaar niet binnen een paar uur uit. Voor Lowlands zijn nog steeds kaarten verkrijgbaar. De tickets gingen op 1 februari in de verkoop.

'Geen gewelddadige betogers tijdens NSS'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er gewelddadige groepen demonstranten naar Nederland willen komen voor de nucleaire top volgende week in Den Haag. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van de Kamercommissie voor buitenlandse zaken.

Wanneer er wel dergelijke signalen binnenkomen worden er uit voorzorg grenscontroles uitgevoerd, schrijft Timmermans. Op dit moment is er geen aanleiding te veronderstellen dat er gewelddadige betogers naar Nederland komen. "Wel is het zo dat steekproefsgewijs controles worden uitgevoerd", aldus de minister.

De Nuclear Security Summit (NSS) wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. De stad verwacht 58 wereldleiders, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten.

Timmermans verwacht geen gewelddadige demonstranten bij NSS (Foto: FOK.nl | Peter)
Timmermans verwacht geen gewelddadige demonstranten bij NSS (Foto: FOK.nl | Peter)

FOK!toen: John Wayne Gacy, de moordende clown

In deze aflevering van FOK!toen richten we ons vizier op een van de meest moordzuchtige clowns die ooit op deze planeet rondliepen. Het was namelijk op dinsdag 17 maart 1942 dat John Wayne Gacy, Jr. werd geboren. In de ogen van zijn vrienden en bekenden was Gacy een zakenman die, als hij niet bezig was met zijn eigen bedrijf, feestjes organiseerde voor vrienden en buren, waarbij hij optrad als de clown Pogo. Gacy was een hardwerkende man, die gek was op zijn gezin en die veel deed voor de gemeenschap. Gacy had echter ook een kant waarvan maar weinig getuigen het na konden vertellen.

Uit de Herald Journal van 28 december 1978
Uit de Herald Journal van 28 december 1978

De jonge jaren
John Wayne Gacy, Jr. werd op 17 maart 1942 geboren in Chicago, als tweede van de drie kinderen in het gezin Gacy. Tijdens zijn jeugd had John nogal last van overgewicht en kon vooral goed opschieten met zijn twee zusjes en zijn moeder. Vader John Stanley Gacy was echter een akelige kerel met een kwade dronk, die regelmatig zijn vrouw en kinderen aftuigde als hij weer eens teveel had gezopen.

Vooral John jr was vaak het bokje als enige zoon in het gezin. De jonge Gacy streefde ernaar om zijn vader trots te maken maar kreeg in plaats van lof een pak slaag met een leren riem omdat hij onderdelen van een automotor in een verkeerde volgorde aangaf. Bij een ander incident sloeg vader zijn zoon bewusteloos met een bezemsteel. Vader schepte er ook genoegen in om zijn zoon te kleineren in het bijzijn van andere mensen. Hij was 'dom' en 'nutteloos' volgens zijn vader. In latere interviews zou John Wayne Gacy, Jr. regelmatig aanhalen dat hij niet goed genoeg was in de ogen van zijn vader, maar dat hij zichzelf er nooit toe had kunnen brengen om hem te haten.

Als John 9 jaar oud is wordt hij misbruikt door een vriend van de familie, maar de jongen durft het niet aan zijn vader te vertellen. Vanwege een hartkwaal mocht hij ook niet meedoen aan sportactiviteiten op school en werd zodoende ook een beetje de pispaal op school. Als Gacy in de vierde klas zit heeft hij regelmatig last van black-outs. Toen hij 11 jaar oud was kreeg hij in een speeltuin een schommel tegen zijn hoofd die een bloedprop in de hersens veroorzaakte. Het zou echter nog vijf jaar duren voordat men dat ontdekte. Vanaf zijn 14e tot zijn 18e ligt Gacy vanwege de toevallen regelmatig in het ziekenhuis.

Als hij 18 jaar is gaat John voor de lokale Democratische Partij aan de slag. Nadat hij voor de zoveelste keer weer een ruzie heeft met zijn vader besluit de jonge Gacy om naar Las Vegas te verkassen. Daar vindt hij werk als conciërge bij een mortuarium. In deze hoedanigheid zag de jongen hoe de lichamen van de doden werden gebalsemd door de begrafenisondernemer. Gacy kon geen normale baan vinden in Las Vegas en besluit in 1962 om terug te gaan naar Chicago. Hij volgt een opleiding aan de Northwestern Business College en voltooit deze in 1963. Niet lang daarna gaat Gacy als verkoper aan de slag bij de Nunn-Bush Shoe Company, waar hij al snel de positie van manager te pakken heeft.

De verhuizing naar Iowa
In juni 1964 ontmoet John voor het eerst zijn collega Marlynn Myers. John is helemaal verliefd op het meisje en na een negen maanden verkering besluit het stelletje om te gaan trouwen. John's schoonvader Myers had ondertussen een drietal Kentucky Fried Chicken-restaurants gekocht en zorgde ervoor dat het versgebakken echtpaar in het huis van de ouders ging wonen. John was ondertussen ook lid geworden van het JCI (Junior Chamber International), een internationaal netwerk voor ondernemers en ondernemende mensen tussen de 18 en 40 jaar oud, ook wel Jaycees genaamd.

In 1965 was Gacy al opgeklommen tot vicepresident van de Jaycees en werd datzelfde jaar nog uitgeroepen tot de op twee na meest opvallende en succesvolle persoon in de organisatie. In het daaropvolgende jaar verhuist John met zijn vrouw naar Iowa om daar in de plaats Waterloo één van de KFC-restaurants te gaan beheren. In maart 1967 wordt zoon Michael geboren, gevolgd door zijn zusje Christine in oktober 1968. Gacy zou dit één van de beste periodes uit zijn leven noemen. Hij had een goedbetaalde baan, een fijn gezinnetje en zelfs zijn vader had hem eindelijk de waardering laten blijken waar hij al jaren op zat te wachten.

In Waterloo was Gacy uiteraard ook lid geworden van de lokale Jaycees en kwam daarmee in een duistere wereld terecht, waar partnerruil, prostitutie, pornografie en drugsgebruik als normaal werden bekeken. Ook John ging vaak vreemd in die tijd. In het Kentucky Fried Chicken-restaurant van Gacy werkten zowel jonge mannen als vrouwen, maar Gacy had duidelijk alleen aandacht voor zijn mannelijke personeel. Gacy gaf hun in zijn club in de kelder van zijn huis alcohol te drinken en maakte vervolgens seksueel getinte avances. Als iemand vervolgens liet merken dat hij daar niet van gediend was deed Gacy het af als een grapje.

Uit de The Milwaukee Sentinel van 15 februari 1983
Uit de The Milwaukee Sentinel van 15 februari 1983

De eerste wandaden
In augustus 1967 sloeg John Wayne Gacy voor de eerste keer toe. Gacy had Donald Voorhees, de 15-jarige zoon van een Jaycee naar zijn huis gelokt met de belofte dat ze pornofilms zouden gaan kijken. Gacy goot de puber vol drank en dwong hem vervolgens om hem oraal te bevredigen. In de daaropvolgende maanden zou Gacy zich regelmatig vergrijpen aan tienerjongens. Voor het bedrag van 50 dollar deed Gacy, in het kader van de wetenschap, homoseksuele experimenten. In maart 1968 bekende Voorhees aan zijn vader dat hij aangerand was door Gacy. Vader Voorhees belde meteen de politie en niet veel later zat Gacy voor het eerst in zijn leven achter de tralies.

In november 1968 bekende Gacy schuld in één zaak en werd voor sodomie veroordeeld tot een straf van tien jaar in de Anamosa State Penitentiary. Op dezelfde dag dat Gacy zijn straf te horen kreeg liet ook zijn vrouw weten van hem te willen scheiden. Gacy zou zijn vrouw en kinderen nooit terugzien. Gacy gedroeg zich als een modelgevangene in Anamosa State Penitentiary en schopte het al snel tot hoofdkok. Ook zorgde hij dat er in de gevangenis een midgetgolfbaan kwam voor de langgestraften.

Tijdens zijn gevangenschap overleed de vader van Gacy op kerstavond 1969. John kreeg dit pas twee dagen later te horen van de bewakers. Gacy kreeg ook geen toestemming om bij de begrafenis aanwezig te zijn.

Uit de The Palm Beach Post van 4 maart 1980
Uit de The Palm Beach Post van 4 maart 1980

Vrij
Nadat Gacy 18 maanden van zijn straf had uitgezeten mocht hij in juni 1970 met verlof. Gacy moest zich daarbij aan twee dingen houden. Ten eerste moest hij weer bij zijn moeder in Chicago gaan wonen en ten tweede mocht hij na tien uur 's avonds niet meer het huis uit. In februari 1971 wordt Gacy opnieuw aangeklaagd wegens een poging tot aanranding. De tienerjongen gaf aan dat Gacy hem had meegelokt vanaf een busstation om hem daarna in zijn auto aan te randen. Toen de aanklager niet bij de rechtszaak verscheen werd de zaak geseponeerd. Acht maanden later was Gacy's voorwaardelijke tijd verlopen en werd het strafdossier afgesloten.

Met financiële steun van zijn moeder koopt John in augustus 1971 een huis en gaat samen met zijn moeder op het adres 8213 West Summerdale Avenue in Cook County wonen. Hij raakt in die tijd ook bevriend met Carole Hoff, een gescheiden vrouw met twee dochters. In juni 1972 zouden ze in het huwelijk treden. Een week voor de trouwerij was er echter weer een aanklacht wegens een poging tot seksuele molestatie. Een jongeman deed aangifte dat Gacy zich had voorgedaan als politieagent en had geprobeerd om hem aan te randen. Nadat men ontdekte dat een kompaan van de aanklager Gacy probeerde te chanteren werd de rechtszaak afgewezen.

Uit de Leeuwarder Courant van 14 mei 1994
Uit de Leeuwarder Courant van 14 mei 1994

Gacy de zakenman en modelburger
In 1972 stopte Gacy met zijn werk als kok en begon zijn eigen bouwbedrijf PDM Contractors. Als Gacy in 1973 met een werknemer in Florida is verkracht hij de jongen in hun hotelkamer. De werknemer weigerde om nog in hetzelfde hotel als Gacy te verblijven en sliep op het strand. Terug in Chicago ging de werknemer naar het huis van Gacy en sloeg hem daar in de tuin in elkaar. Nadat moeder Gacy tussenbeide was gekomen ging de woedende werknemer er vandoor. John verklaarde dat het een boze werknemer was die vast te weinig betaald had gekregen.

Voor zijn buren in Norwood Park was Gacy een ideale buurman. Hij hield leuke tuinfeestjes en was bovendien actief in de Democratische Partij. Gacy werd lid van de Moose Club, een instelling die zich bezighield met het opzetten van acties voor goede doelen. Het was in deze tijd dat hij ook voor het eerst hoorde over de Jolly Jokers, mannen die zich verkleden als clown om zo mee te doen aan parades en bijeenkomsten voor goede doelen en die ook bij zieke kinderen op bezoek gingen. Gacy werd al snel lid van de Jolly Jokers en ontwikkelde door zijn alter-ego Pogo the Clown. Pogo the Clown zou daarna op vele feestjes te gast zijn.

Uit The Telegraph van 28 december 1978
Uit The Telegraph van 28 december 1978

Het beest ontwaakt
Op 2 januari 1972 had Gacy de 15-jarige Timothy Jack McCoy opgepikt bij een plaatselijk busstation. Gacy liet de jongen van alles zien in Chicago en beloofde hem de volgende ochtend weer bij het busstation af te zetten. Gacy zou later verklaren dat hij de volgende ochtend wakker werd en McCoy in de deuropening zag staan met een groot mes in zijn hand. Gacy sprong in een reflex van zijn bed en de jongen deed van schrik zijn handen omhoog. Hierbij raakte hij met het mes een arm van Gacy. Gacy sloeg het mes uit zijn handen, sloeg de jongen met zijn hoofd tegen een muur en begon op hem in te slaan. Daarna pakte Gacy het mes en begon op McCoy in te steken.

Gacy liep vervolgens naar de keuken en zag daar dat de jongen de ontbijttafel had gedekt voor twee personen, een geopende eierdoos en een stuk spek. McCoy had hem gewoon willen wekken voor het ontbijt. Gacy begroef het levenloze lichaam in de kruipruimte onder zijn huis en zou de plaats later nog eens afdekken met een laag cement. Gacy had ook ontdekt dat hij tijdens het vermoorden van de weerloze jongen een orgasme had gehad. Dat was het moment geweest waarop Gacy ontdekte dat alleen dood hem de ultieme kick kon bezorgen. In januari 1974 sloeg Gacy weer toe. Het slachtoffer was ditmaal een onbekend gebleven jongen die door Gacy werd gewurgd.

Vanaf 1975 begonnen de zaken steeds beter te lopen en Gacy maakte 12- tot 16-urige werkdagen. Veel van de werknemers bij PDM Contractors waren studenten en andere jonge mensen. Gacy raakte ondertussen ook goed bevriend met zijn buren Edward en Lillie Grexa, een oud stel die al in de buurt woonden toen deze nog opgebouwd werd. De Grexas hadden geen flauw benul van de voorgeschiedenis van John. Wel was het hun opgevallen dat er in het huis van Gacy een vreemde geur hing alsof er een dode rat onder de vloer lag. Ondanks de stank waren de feesten van Gacy ongekend populair bij de gemeenschap. Bij één feest had Gacy zelfs 300 feestgangers over de vloer.

Uit de The Argus-Press van 16 januari 1979
Uit de The Argus-Press van 16 januari 1979

De omslag
In 1975 bekent John aan zijn vrouw dat hij biseksueel is. Na 11 mei 1975 (moederdag) liet hij zijn vrouw weten dat ze nooit meer samen seks zouden hebben. Gacy kwam steeds vaker laat thuis en beweerde dan over te hebben gewerkt. Ook zag zijn vrouw hoe hij jonge jongens in de garage meenam en vond ook homo pornoblaadjes in het huis. In maart 1976 zou John voor de tweede keer scheiden.

Na het kapotlopen van zijn tweede huwelijk ging Gacy actief op zoek naar jonge jongens. Op zekere avond ging hij op bezoek bij één van zijn werknemers, de 15-jarige Anthony Antonucci. Gacy voerde de jongen dronken en wilde hem vervolgens een goocheltruc laten zien met handboeien. Gacy had echter niet gezien dat hij de handboeien niet goed vast had gedaan en nadat hij de kamer had verlaten wist Antonucci, die ook lid was van een worstelteam, los te komen. Antonucci sloeg Gacy neer en deed hem daarna zijn handboeien om. Gacy gilde als een speenvarken maar kalmeerde daarna en wist de jongen over te halen om hem te laten gaan. Dat zou Gacy niet nog eens laten gebeuren.

Uit de Star-News van 9 mei 1994
Uit de Star-News van 9 mei 1994

Het onderzoek begint
In 1978 raakt de 15-jarige Robert Jerome Piest vermist. De jongen werkte bij een lokale apotheek en was voor het laatst gezien in gezelschap van een aannemer die op zoek was naar personeel. Gacy werd door de politie uitgenodigd voor een gesprek maar ontkende iets van de zaak af te weten. De politie van Des Plaines wist echter alles van de achtergrond van Gacy en waren er van overtuigd dat hij iets met de zaak te maken moest hebben. Bij huiszoeking werd er echter geen enkel spoor gevonden van Piest en zodoende zat de politie zonder hard bewijs.

Uit de Sarasota Herald-Tribune van 10 februari 1980
Uit de Sarasota Herald-Tribune van 10 februari 1980

John Wayne Gacy werd vanaf dat moment 24 uur per dag in de gaten gehouden door een observatieteam. Gacy zag dit als een leuk spelletje en nodigde politieagenten bij hem thuis uit voor een etentje. Bij een etentje was het de agenten wel opgevallen dat er een penetrante lucht in het huis hing maar hadden er verder geen acht op geslagen. Wel zou één van de agenten later zeggen dat het rook als de geur in een lijkenhuis. Gacy vertelde de agenten vol trots over zijn optredens als Pogo the Clown. "You know, a clown can get away with murder."

Op 22 december 1978 ging Gacy bij een aantal vrienden op bezoek. Het observatieteam kreeg het idee dat Gacy van plan was om een einde aan zijn leven te maken en wisten dat het tijd werd om hem om hem op te gaan pakken. Die avond ging Gacy naar zijn advocaat Sam Amirante. Amirante vroeg wat hij voor Gacy kon doen. Deze wees naar een krantenartikel in de Daily Herald over de vermiste Piest. "Deze jongen is dood. Hij ligt in de rivier." Gedurende de daaropvolgende uren zou Gacy 33 gruwelijke moorden aan zijn advocaat bekennen.

Uit de Observer-Reporter van 28 december 1978
Uit de Observer-Reporter van 28 december 1978

Waardeloze flikkertjes en punks
Gacy werd in eerste instantie opgepakt voor de handel in drugs maar al snel werden er in de kruipruimte onder het huis menselijke resten aangetroffen. Gacy wist dat hij niet meer kon ontkennen en bekende 33 moorden te hebben gepleegd. Gacy bleek jarenlang jonge mannen naar zijn huis te hebben gelokt. Veel van hen werkten als escorts, anderen werkten voor het bouwbedrijf van Gacy. Geen van de vermissingen vielen op omdat het vaak personen waren die weinig contact hadden met anderen of die weg waren gelopen van huis.

Tussen 22 en 29 december 1978 werden de resten van 26 lichamen gevonden in de kruipruimte van het huis van Gacy. Het lichaam van John Butkovitch werd teruggevonden onder de betonnen vloer van de garage. Door de invallende winter kon het onderzoek pas in maart 1979 afgerond worden. In de tuin bij het huis werden nog twee lichamen aangetroffen. Het inmiddels leegstaande huis zou in april van dat jaar worden gesloopt. Diezelfde maand werd ook het lichaam van de vermiste Piest gevonden in de Des Plaines rivier.

De rechtszaak
Gacy zag de slachtoffers van zijn moordlust als uitschot. De psychopaat zag zichzelf als de geschikte persoon om deze 'waardeloze flikkertjes en punks' op te ruimen. Op woensdag 6 februari 1980 begon de rechtszaak tegen Gacy, die verdacht werd van 33 moorden. Een jury, bestaande uit 5 vrouwen en 7 mannen kregen van aanklager Bob Egan de gruwelijke details van elke moordzaak te horen. Robert Motta, de advocaat van Gacy, liet weten dat zijn cliënt niet toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moorden.

Uit de Herald Journal van 30 september 1988
Uit de Herald Journal van 30 september 1988

In de daaropvolgende dagen zouden meer dan zestig personen een verklaring afleggen tegen Gacy. Sommigen lieten weten dat hun baas Gacy niet van hun af kon blijven, anderen wisten te vertellen dat ze door Gacy met handboeien waren vastgemaakt en daarna onzedelijk waren betast. Gacy was echter overtuigd van zijn onschuld en liet weten dat men hem hooguit kon oppakken voor het runnen van een illegaal kerkhof. Gacy's moeder en zus getuigden nog voor hem maar het mocht niet baten. Na een overleg van twee uren kwam de jury met het volgende besluit; Gacy was schuldig aan alle aanklachten. Gacy werd ter dood veroordeeld.

Uit de Bangor Daily News van 9 mei 1984
Uit de Bangor Daily News van 9 mei 1994

Pogo de schilder
John Wayne Gacy zou nog veertien jaar op deathrow zitten alvorens hij werd geëxecuteerd. Gacy bracht zijn dagen door met het maken van schilderijen waarop clowns vaak het onderwerp zijn. Ook maakte hij graag schilderijen met Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Ook schreef de moordenaar het boek A Question of Doubt waarin hij beweerde onschuldig te zijn en dat hij slachtoffer was van een samenzwering.

Uit de Daily News van 11 mei 1994 2
Uit de Daily News van 11 mei 1994

Op 10 mei 1994 werd Gacy door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd in Joliet Prison. Buiten de gevangenis stond een enorme menigte mensen te juichen toen ze te horen kregen dat de moordende homo was gaan hemelen. De executie van Gacy ging ook niet helemaal vlekkeloos. Zo duurde het zo'n 27 minuten voordat de dodelijke chemicaliën hun werk begonnen te doen. Gacy was er nog steeds gemakkelijker vanaf gekomen dan veel van zijn slachtoffers.

Uit de Daily News van 11 mei 1994
Uit de Daily News van 11 mei 1994

Gacy als inspiratiebron
Over het gruwelijke bestaan van John Wayne Gacy werden diverse films gemaakt. De meest indrukwekkende is wel de mini-serie To Catch a Killer (1992) waarin we Brian Dennehy zien in de rol van de moordende clown.Ook Clive Saunders' Gacy (2003) en Dear Mr. Gacy (2010) zijn zeer de moeite waard.

Dear Mr. Gacy
Dear Mr. Gacy

Ook de clown Pennywise uit het boek It van Stephen King werd gedeeltelijk gebaseerd op Pogo the Clown. De Amerikaanse tv-serie Prison Break werd gedeeltelijk opgenomen in de voormalige cel van Gacy. In 2006 was Gacy samen met Ted Bundy en Jeffrey Dahmer te zien in een episode van South Park, waarin ze de verjaardagstaart van Satan moeten ophalen op aarde.

To Catch a Killer
To Catch a Killer

Over Gacy werden ook diverse liedjes opgenomen. Zo lieten onder meer Band Dog Fashion Disco ('Pogo the Clown'), Nights Like These ('The Only Clown I'm Down With Is Gacy'), Macabre ('Gacy's Lot'), GG Allin ('J.W. Gacy') en diverse anderen zich inspireren door de moordenaar.

Sheila de Vries is World Designer of the Year

Sheila de Vries is gekroond tot World Designer of the Year. Dat heeft Bewonder Nederland, de organisatie die het World Fashion Festival organiseert, maandagavond bekendgemaakt in Amsterdam.

De jury, die werd voorgezeten door journalist Phia Baruch, gaf de titel aan de 64-jarige De Vries vanwege 'haar veertigjarig jubileum als modeontwerper en vanwege haar grote bijdrage aan de opening van de Floating Fashion Week'. De Vries ontwierp kleding voor onder anderen prinses Beatrix en was verantwoordelijk voor de trouwjurken van sterren als Linda de Mol en Willeke Alberti.

De onderscheiding wordt toegekend door het World Fashion Festival dat in mei voor het eerst wordt georganiseerd in Amsterdam. Verschillende ontwerpers, die later bekend worden gemaakt, verzorgen tijdens het evenement een show.

Aangifte van mishandeling tegen Amsterdamse PvdA'er

Tegen het Amsterdamse PvdA-raadslid Emre Ünver is aangifte gedaan van mishandeling. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving hierover van AT5. Ook Ünver heeft aangifte gedaan.

Ünver was zondagmiddag betrokken bij een vechtpartij op het Leidseplein. Hij zou slaags zijn geraakt met een groep Turkse jongeren. De politie zegt dat er een aantal 'rake klappen' zijn gevallen. Wat er precies is gebeurd en wie de aanstichter van het handgemeen was, wordt door de politie onderzocht.

Leterme voor groeiagenda

De Nederlandse economie komt er langzaam maar zeker weer bovenop, hoewel het bruto binnenlands product nog steeds lager is dan vóór de financiële crisis in 2008 begon. Dat zei adjunct-secretaris-generaal van De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) Yves Leterme maandag tijdens een lezing van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag.

Leterme stelde dat Nederland nog voor 'grote uitdagingen' staat. Hij noemde vooral de verbetering van de arbeidsproductiviteit en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. "Heeft vertrouwen in een herstructurering van uw arbeidsmarkt", aldus Leterme. De Belg beval bovendien aan dat Nederland een groeiagenda moet uitwerken om gezamenlijk de economie weer volledig op gang te krijgen.

Al voor de SER-lezing op maandagavond had Yves Leterme in een interview met het AD verklaard dat het voor de Nederlandse arbeidsproductiviteit en de economische groei beter zou zijn als Nederlandse vrouwen minder vaak in deeltijd maar in voltijd gaan werken. Dat lichtte Leterme tijdens de lezing nader toe: "Ik heb absoluut niets tegen deeltijdwerk." Leterme vroeg zich gewoon af waar de redenen liggen dat Nederlandse vrouwen massaal in deeltijd werken, zo zei hij. "Kiezen ze daar bewust voor of zijn er andere oorzaken?"

Als grootste troef van Nederland noemde Leterme de goed opgeleide Nederlandse bevolking. Niet alleen de PISA-scores onder leerlingen zijn hoog, ook de IT-kennis onder de volwassenen is groter dan in anderen OESO-landen. "De mensen in dit land zijn heel goed toegerust", concludeerde Leterme.

Ook op de zogenoemde 'better life index' heeft Nederland een redelijk goede score: bijna acht van tien punten. De index wordt berekend uit inkomen, werkgelegenheid, loonhoogte, maar ook de situatie op de woningsmarkt, de balans tussen werk en privé, opleiding, de sterkte van sociale netwerken en de kwaliteit van het leefmilieu wordt meegeteld.

'Poetin creŽert conflicten in Zwarte Zeegebied'

Rusland heeft een keten van conflicten rond de Zwarte Zee gecreëerd zodat de Russische president Vladimir Poetin zijn doel kan realiseren om ten westen van Rusland de Sovjet-Unie nieuw leven in te blazen. Dat heeft de Roemeense president Traian Basescu maandag gezegd. Volgens Basescu is buurland Moldavië 'in groot gevaar'.

"Als je kijkt naar de kaart, dan zie je een hele keten van 'bevroren' conflicten rond de Zwarte Zee die op elk moment weer kunnen worden opgerakeld", aldus Basescu. Hij doelde op de conflicten in Oekraïne, Georgië en Moldavië. Volgens de Roemeense president ligt Poetins prioriteit bij landen die grenzen aan de Europese Unie en de NAVO. Oekraïne en Moldavië hebben derhalve de meeste aandacht van Poetin.

Rusland heeft in de separatistische republiek Transnistrië sinds 1990, toen de republiek zich afscheidde van Moldavië, zo rond de vijftienhonderd militairen gestationeerd uit vrees dat Transnistrië samen gaat met Roemenië. Transnistrië wordt behalve door Rusland niet internationaal erkend.

De Europese Unie heeft maandag sancties ingesteld tegen Rusland, maar volgens Basescu blijft het daar niet bij. De EU is volgens hem bezig met het voorbereiden van nog strengere sancties. Hij verwacht echter niet dat het tot oorlog komt in Europa, omdat noch de NAVO noch Rusland op een oorlog zit te wachten. Wel bestaat er een kans op politieke instabiliteit in de regio als gevolg van de sancties. "Veel regionale regeringen en Europese regeringen moeten nog maar zien of ze de Europese sancties tegen Rusland wel aan kunnen."

Van Vossen nieuwe coach Fortuna Sittard

Peter van Vossen wordt na dit seizoen hoofdtrainer van Fortuna Sittard. De voormalig Oranje-international volgt Wil Boessen op in Zuid-Limburg. Boessen vertrekt na dit seizoen bij de huidige nummer veertien in de Jupiler League. Van Vossen begint vanaf komende zomer aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. De 31-voudig international tekent een contract voor twee seizoenen bij Fortuna Sittard.

"Afgelopen jaar heb ik mijn trainersdiploma gehaald", verklaart Van Vossen tegenover Voetbal International. "Ik heb stage bij Fortuna gelopen en zo een heel goed beeld gekregen van de club. Ze hebben op financieel gebied een aantal heel zware jaren achter de rug en ze staan nu voor de wederopbouw."

"Het is een roemruchte voetbalclub met een heel grote en rijke historie. Het is mooi dat ik mee kan helpen iets van die glorie terug te krijgen", aldus Van Vossen, die in het verleden als assistent-coach werkzaam was voor AGOVV Apeldoorn, RBC Roosendaal en Almere City. 

Robert van der Weert en Jeffrey Kooistra gaan de oud-speler van onder meer Ajax, Feyenoord, Anderlecht en Glasgow Rangers assisteren. Van Vossen veroverde in zijn actieve loopbaan twee landstitels met Ajax en eentje met Feyenoord. Met de Amsterdammers won de voormalig buitenspeler in 1995 de Champions League.  Voor Oranje was hij actief op het WK in 1994 en het EK in 2000.

"Wij zijn zeer verheugd dat we een trainer met een dergelijke naam en statuur hebben kunnen aantrekken", zei Fortuna Sittard-directeur Martin Masset. "Peter is een trainer met een duidelijke visie en speelstijl die mede door zijn achtergrond als topspeler voetballers daadwerkelijk beter kan maken."

Zware loting voor Robin Haase in Miami

Tennisser Robin Haase krijgt het bij het masterstoernooi van Miami niet makkelijk. In de eerste ronde neemt hij het in Florida op tegen de Australische veteraan Lleyton Hewitt. Wint de Hagenaar die partij, dan treft hij in de tweede ronde Rafael Nadal.

Igor Sijsling krijgt in de eerste ronde Édouard Roger-Vasselin uit Frankrijk tegenover zich. Hij speelt bij winst in zijn tweede partij tegen Marin Cilic uit Kroatië.

Indy de Vroome is de enige Nederlandse vrouw die direct tot het hoofdtoernooi is toegelaten. De 17-jarige wildcardhoudster werd aan de 19-jarige Slowaakse Anna Schmiedlova gekoppeld. De winnaar van die partij wacht een ontmoeting met Venus Williams in de tweede ronde.

Fyra's naar ItaliŽ, geld naar NS

Hoezee, hang de vlag maar uit: de Nederlandse Spoorwegen krijgen geld terug voor de Italiaanse rammelbakken die Fyra heten. Dat meldt de NOS.

Een akkoord tussen NS, fabrikant AnsaldoBreda en moedermaatschappij Finmeccanica zorgt effectief voor terugbetaling van 125 miljoen euro. Daarnaast worden de Fyra's linea recta naar de Italianen teruggestuurd.

NS heeft niet weten te voorkomen dat het project alsnog een flinke aderlating is geworden: er wordt een netto verlies beraamd van 88 miljoen euro.

Studenten VU geven bezetting op na akkoord

De bezetting van de Vrije Universiteit in Amsterdam door tientallen boze studenten is voorbij. De groep heeft hun actie maandag na ruim zes dagen beëindigd. Na overleg met het college van bestuur van de universiteit zijn afspraken gemaakt over de toekomst van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, meldt de VU.

Zo'n vijftig studenten van de faculteit trokken woensdag de kerkzaal op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Zuidas in. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van een aangekondigde reorganisatie.

VU-voorzitter Jaap Winter deelt die zorgen, zegt hij in een verklaring. "Wij hebben hierover de laatste dagen constructief met de studenten gesproken en afspraken gemaakt die het vertrouwen geven dat we tot goede oplossingen zullen komen."

De actievoerders eisten onder meer dat alle studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn. Ook zou er een vaste financiering voor de afdelingen moeten komen in plaats van een bedrag op basis van het aantal studenten.

Naar aanleiding van de bezetting wordt dit de komende maanden breed ter discussie gesteld op de universiteit, onder andere in een hoorzitting voor studenten en medewerkers. De uitkomsten worden meegewogen in een nieuw advies over de reorganisatie.

De actiegroep is blij met het akkoord, maar benadrukt dat er nog veel moet gebeuren. "We zijn het nog steeds niet eens met de beslissingen die als onderdeel van de reorganisatie zijn genomen, maar hebben door een aantal belangrijke tegemoetkomingen in onze overeenkomst voldoende vertrouwen in de continuïteit en kwaliteit van onze opleidingen", stelt Bertram Uunk in een verklaring.

De faculteit moet reorganiseren omdat zij met een structureel tekort kampt dat de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs in gevaar brengt. In de afgelopen jaren lukte het de VU niet om de juiste balans te vinden tussen kosten en opbrengsten.

De bezetting van het VU duurde met zes dagen langer dan de bekende studentenopstand in het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam in 1969. De studenten bezetten toen het bestuurlijke centrum van de universiteit en eisten meer inspraak.

[PS] Sochi, de allerleukste tweets van de Winterspelen

De afgelopen paralympische week kon je dagelijks genieten van de leukste tweets uit Sochi. Nu de Spelen voorbij zijn zetten we de allerleukste tweets nog één keer voor jullie op een rijtje.

Bibian Mentel maakte haar rol als topfavoriet waar en won goud:

De vrijwilligers kwamen van over de hele wereld:

Die vrijwilligers zorgden ook voor de modernste vormen van communicatie:

Curlingspelers zijn overal op voorbereid:

Er was ook minicurling voor de fans:

En terwijl de Krim langzaam werd binnengehaald was Vladimir Putin in Sochi om de Russische sporters te steunen:

Al was er tijdens de openingsceremonie ook een pleidooi voor vrede:

Over Putin gesproken.........:

De sneeuw zorgde voor extra bezoekers op de skipistes:

Ook de fans thuis lieten zich inspireren door de Paralympische Spelen:

Eén van de sensaties van de Winterspelen was wel het sleehockey, uiteindelijk gingen de Verenigde Staten er met het goud vandoor:

Ook de Nederlandse fans waren van de partij in Sochi:

En zo is het maar net:

En we sluiten af met nog één keer dat adembenemende uitzicht op de bergen bij Sochi:

ICC accepteert uitleg Nederlandse cricketbond

De internationale cricketbond (ICC) accepteert de uitleg van de Nederlandse cricketbond (KNCB) over het vervangen van Tim Gruitjers door Tom Cooper. Volgens Gruijters ging zijn vervanging niet uit vrije wil. Dit liet hij weten met een video op YouTube.

De ICC stelde een onderzoek in naar dit filmpje en vroeg om een reactie van de KNCB. De cricketbond gaf aan dat de vervanging van Gruijters geheel volgens de regelementen verlopen is en dat het technisch committee van het WK de wissel heeft goed gekeurd. 

De ICC is blij dat de KNCB gehandeld heeft volgens de regels en beschouwt de zaak als gesloten. Het bestuur van de KNCB heeft inmiddels naar aanleiding van de ontstane ophef ook een onderzoek ingesteld en zal alle betrokkenen horen om inzicht te krijgen in de gang van zaken.

'Buitenaards contact binnen twintig jaar'

Seth Shostak, astronoom van het SETI-instituut, is ervan overtuigd dat de mensheid binnen nu en twintig jaar signalen van buitenaardse levensvormen zullen oppikken. De wetenschapper is ervan overtuigd dat op andere planeten- in tegenstelling tot op aarde- wèl intelligent leven moet voorkomen.

De man met wiens naam je prima voorzitter zou kunnen zijn van een intergalactische handelsfederatie, komt tot deze conclusie op basis van de snelheid waarmee de huidige technologie zich ontwikkelt. Met betere apparatuur en snellere computers is het mogelijk om veel sneller de radioactiviteit rondom diverse sterren te scannen en analyseren. Sinds de start van het SETI-project zijn ettelijke duizenden sterren beluisterd, maar tot nu toe heeft dat niets opgeleverd. In de nabije toekomst moet het mogelijk zijn om in kortere tijd miljoenen sterren te onderzoeken. Seth van SETI heeft goede hoop dat daar wat leuks tussen zou moeten zitten. En - wie weet- kunnen we dus binnen twintig jaar buitenaardse versies bekijken van irritante spelshows of een programma vergelijkbaar met lingo.

De onderzoeker heeft trouwens niet de illusie dat we ook daadwerkelijk een goed gesprek kunnen voeren met groene mannetjes. Hij vermoedt namelijk dat de dichtstbijzijnde ster met een planeet waarop intelligent leven te vinden zou zijn, zich al snel op ettelijke honderden lichtjaren bij ons vandaan bevindt. In een gunstig geval zou je zo om de vierhonderd jaar elkaar een whatsappje kunnen sturen. Veel te lang natuurlijk voor een beetje normale communicatie.

SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) is een grootschalig onderzoek naar buitenaards intelligent leven. Met flinke radiotelescopen wordt de hemel afgezocht naar signalen uit de ruimte die kenmerken hebben dat ze veroorzaakt zouden kunnen zijn door een soort beschaving.

FA-adviesraad tegen naamswijziging Hull City

Voetbalclub Hull City mag zijn naam hoogstwaarschijnlijk niet wijzigingen in Hull Tigers. Een adviesraad van de Engelse voetbalbond FA keerde zich maandag tegen de verandering. Begin april volgt een stemming in de FA council. In die raad zitten vertegenwoordigers van alle profdivisies. Ook regionale afdelingen en supporters zijn vertegenwoordigd.

Het idee om de naam te veranderen komt uit de koker van Hull City-eigenaar Assem Allam. De wijziging van de 109 jaar oude clubnaam zou marketingtechnisch beter zijn en dus ook meer investeerders aan moeten trekken. De Brit van Egyptische afkomst heeft eerder gedreigd de club te verkopen als de naamswijziging er niet komt.

Fans van Hull City voeren al sinds de plannen aan het begin van het seizoen bekend werden actie tegen de naam. Ze verenigden zich onder de naam 'City Till We Die'. Allam liet in december weten dat ze zo snel als ze wilden dood mochten gaan.

5 jaar cel geŽist voor relikwierovers Utrecht

De drie mannen die verdacht worden van de monstransroof uit het Utrechtse Museum Catharijneconvent vorig jaar januari moeten alsnog celstraffen krijgen tot vijf jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag geëist.

De verdachten kregen in september gevangenisstraffen tot twee jaar en drie maanden opgelegd, fors lager dan justitie had geëist. Het OM vindt dat te weinig en ging daarom in beroep. Twee van de drie verdachten stapten ook naar het gerechtshof.

Justitie vindt dat de geëiste straffen recht doen aan de ernst van het feit. "Wat in deze zaak gebeurd is, is niet een standaarddiefstal met braak. Het betreft hier een diefstal van een uniek kunstvoorwerp", aldus de officier van justitie.

Het museum had de monstrans met een geschatte waarde van een kwart miljoen euro in bruikleen. De overvallers verbrijzelden een vitrine en gristen het voorwerp op klaarlichte dag weg.

Een vierde verdachte, de man die een van de scooters zou hebben bestuurd waarop de dieven na de roof vluchtten, werd vorige maand vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs. Het OM tekende ook in deze zaak beroep aan.

Het hof in Arnhem doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

MGS V: Ground Zeroes mag geen platinum van Sony

Er is veel te doen omtrent Hideo Kojima's game Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Een van de dingen die iedereen roept is dat de game bijzonder klein is en met nog geen twee uur uit te spelen. Een ander ding is dat de game op PlayStation geen platinum trophy heeft.

Over het eerste heeft Kojima al meerdere malen geroepen dat het een showcase is om te laten zien wat er staat aan te komen bij Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Over het tweede is Kojima heel kort, bondig en duidelijk. Het mocht niet van Sony.

Volgens een tweet van de vooral eten postende Japanner staat Sony geen platinum trophy toe voor games waar niet het volle pond voor wordt betaald. Er valt dus in deze prequel geen platinumeer te behalen voor trophyjagers.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes is vanaf 20 maart te koop voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

China zet in op verstedelijking voor groei economie

China heeft plannen bekendgemaakt om steden uit te breiden en de dienstverlening van de overheid te verbeteren. De regering hoopt de economische groei een impuls te geven door miljoenen mensen uit het platteland toestemming te geven naar de stad te verhuizen. Het percentage Chinezen dat in de stad woont ligt nu nog op 53,7 procent, maar dit moet toenemen tot zestig procent.

De Communistische Partij ziet mensen die naar de stad vertrekken en daar beter betaald werk verrichten als een steunpilaar voor duurzame, economische groei, die vooral gebaseerd is op de binnenlandse bestedingen en niet op handel en investeringen. "Een toename van de binnenlandse vraag is een fundamentele impuls voor de ontwikkeling van China en de grootste mogelijkheden voor het stimuleren van de binnenlandse bestedingen liggen in verstedelijking", schrijft de regering in een rapport.

De komende vijf jaar wil de Chinese regering de productiviteit van de economie verhogen door ondernemers en de markt een belangrijkere rol in de economie te geven. Ook moeten hervormingen worden doorgevoerd bij banken en andere industrieën. Tevens wordt het spoornetwerk uitgebreid. Alle steden met meer dan tweehonderdduizend mensen worden aangesloten op het spoor en steden met een half miljoen inwoners worden opgenomen in het hogesnelheidsnetwerk, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De regering is volgens Xinhua 'een milieuvriendelijke en op de mens gerichte' weg ingeslagen.

"Er moet een wetenschappelijk en redelijk model voor stedelijke ontwikkelingen worden gevolgd, met groene productiemethoden en consumptie als belangrijkste drijfveer voor stedelijke economische activiteit", aldus Xinhua. "China moet streven naar harmonieuze en plezierige leefomstandigheden."

De evolutie van China van een plattelandsmaatschappij naar een stedelijke samenleving begon in de jaren tachtig met een marktgerichte hervorming van de Chinese economie. Steden als Beijing en Shanghai zijn uitgegroeid tot de grootste ter wereld, maar voor migranten is het lastig zich in steden te vestigen. Vanwege een bureaucratisch registratiesysteem hebben ze geen toegang tot scholen, zorg en pensioenen, zelfs niet als ze al jaren in de stad wonen.

De Chinese overheid wil nu honderd miljoen mensen de mogelijkheid geven zich in de steden te vestigen. In 2030 moeten in totaal driehonderd miljoen mensen in steden wonen.

Advocaat geschorst voor return tegen Anzhi

AZ-trainer Dick Advocaat moet donderdag de Europa League-wedstrijd tegen FC Anzhi vanaf de tribune volgen. Vorige week werd de coach in Alkmaar weggestuurd. Advocaat werd in de heenwedstrijd naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Daniele Orsato. De Hagenaar had commentaar op de Italiaanse arbitrage en met name de vierde official.

De UEFA heeft de trainer van AZ voor één wedstrijd geschorst. Advocaat moet daarom donderdagavond op de tribune plaatsnemen bij de return in Moskou.

AZ verdedigt in de Russische hoofdstad een nipte voorsprong. Vorige week maakte Aron Jóhannsson het enige doelpunt vanaf de strafschopstip. FC Anzhi speelt Europese thuiswedstrijden in Moskou. De club uit Dagestan kwam maandag nog in actie in de de Premjer Liga.

De tegenstander van AZ wist in de slotfase een punt te pakken tegen Spartak Moskou. Serder Serderov maakte voor Anzhi de late gelijkmaker (2-2). De Moskovieten stonden na een half uur spelen op een 2-0 voorsprong. Anzhi wist zich na de rust terug te knokkken in de wedstrijd en voorkwam een twaalfde competitienederlaag.

Pitt genoemd voor tweede reeks True Detective

Brad Pitt speelt mogelijk een van de hoofdrollen in het tweede seizoen van True Detective. "Brads naam is vaak genoemd. Het hangt er alleen van af wat voor andere verplichtingen hij heeft staan", vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentsite Hollywoodlife.

"Het is één van de series waar iedereen in wil spelen omdat het zo briljant is geschreven en de personages zo uniek en complex zijn", vervolgt de ingewijde. Ook zou Pitt een logische keuze zijn omdat hij al eerder heeft gewerkt voor HBO, de zender die de serie uitzendt. "Iedereen zou dolblij zijn als hij erbij komt."

Het eerste seizoen van de serie, die tot 9 maart werd uitgezonden, draaide om twee rechercheurs, gespeeld door Woody Harrelson en Matthew McConaughey. McConaughey liet begin deze maand al weten dat ze allebei niet terugkeren in het vervolg. Het tweede seizoen van True Detective richt zich namelijk op andere rechercheurs en een andere zaak.

Brad Pitt kondigt U2 aan

Zivkovic: "Ik heb ook ambities"

Richairo Zivkovic speelt vanaf komend seizoen bij Ajax. De 17-jarige aanvaller kijkt enorm uit naar de volgende jaargang. Op de officiële website geeft de spits een reactie op zijn transfer. "Aanvankelijk was het de bedoeling langer bij FC Groningen te blijven en uit te groeien tot een vaste waarde in het eerste elftal. Maar ik heb ook ambities en toen deze kans zich voordeed, wilde ik die heel graag grijpen."

"Het is een volgende stap in mijn carrière", vervolgt de talentvolle aanvaller. Toch wil Zivkovic zich eerst richten op FC Groningen. "Maar voordat ik over Ajax ga praten, wil ik het seizoen hier eerst goed afsluiten bij FC Groningen."

"Ik heb veel aan deze club te danken. Ze hebben me al op heel jonge leeftijd in de jeugdopleiding opgenomen en ik heb op jeugdcomplex Corpus den Hoorn alle ruimte en mogelijkheden gehad me te ontwikkelen. Alle jeugdtrainers, die ik heb gehad, hebben me hierbij geholpen. Dat kan en mag ik niet vergeten.”

"De komende periode wil ik mijn bijdrage leveren aan het eerste elftal en richt ik me volledig op FC Groningen. Alleen bij mijn contractondertekening bij Ajax en vanaf volgend seizoen wil ik over mijn nieuwe club praten. Tot die tijd hoeft niemand te twijfelen aan mijn inzet voor FC Groningen. Ik wil me de resterende weken hier nog heel graag laten zien en op een positieve wijze mijn periode bij FC Groningen afsluiten."

SGP viert feest: 30.000 leden

Kosten noch moeite werden vrijdag in de SGP-burelen gespaard om het binnenhengelen van het 30.000e lid te vieren. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Hoewel er geen coke, hoeren en drank aanwezig waren, kreeg economiestudent Hans den Hartog wel twee boeken over de SGP, een taart én een bos bloemen.

30.000 leden op een totaal aantal Nederlandse gereformeerden van rond de 500.000 is dan ook best wat. Op een vrijdag ter plekke genomen foto is de vreugde van de 24-jarige Ridderkerker en de SGP-bonzen die hem flankeren dan ook duidelijk zichtbaar.

Voorman Kees van der Staaij was bij de festiviteiten aanwezig en stelt: "Het is heel bijzonder dat we deze grens gepasseerd zijn. Dertigduizend is een mooie mijlpaal. Het is prettig om te merken dat jongeren zich thuis voelen bij de SGP en ik hoop dat er de komende jaren nog velen volgen."

Het RD meldt dat de SGP gemiddeld bijna dagelijks een nieuw lid verwelkomt, terwijl andere partijen al jaren krimpen. Zo hebben de drie partijen die hun idealen al decennia geleden in het pluche kwijtgeraakt zijn -PvdA, CDA en VVD- nog respectievelijk 52.317, 56.310 en 33.498 leden. 

De SP kan tot slot rekenen op 44.242 partijcontributies en zoals bekend heeft de PVV vooralsnog slechts één lid: Geert himself.

Rossanna Kluivert voelt zich stukken beter

Rossanna Kluivert voelt zich stukken beter. Bij de styliste en vrouw van Patrick Kluivert werd een jaar geleden lymfeklierkanker geconstateerd. "Het gaat redelijk goed", zegt de oud-voetballer in RTL Boulevard.

"Ze heeft gisteren haar tweede onderhoudskuur gehad en daar is ze gelukkig helemaal niet ziek van", vervolgt de 37-jarige Kluivert. De styliste heeft acht chemokuren achter de rug. "Het is heel zwaar geweest."

Kluivert zegt dat zijn vrouw, met wie hij sinds 2006 getrouwd is, steeds meer opknapt. "Ze is sterk en ze doet het heel goed. Ze voelt zich stukken beter." De oud-voetballer probeert er volledig voor haar te zijn. "We kunnen haar steunen bij hoe zij zich voelt en daar op inspelen."

Poetin erkent afscheiding Krim

De Russische president Vladimir Poetin erkent de afscheiding van de Krim van Oekraïne. Hij heeft een decreet getekend waarmee hij de Krim erkent als soevereine staat. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Inwoners van de Krim hebben zich zondag in een referendum uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Een meerderheid van de inwoners is Russisch. Het Russische leger viel de Krim onlangs binnen.

Poetin erkent afscheiding Krim
Poetin erkent afscheiding Krim (Foto: ANP)

Samsom verwijt Roemer bangmakerij

SP-leider Emile Roemer doet aan bangmakerij met zijn verzet tegen de veranderingen in de zorg. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond gezegd tijdens een fractievoorzittersdebat van het tv-programma EenVandaag.

Roemer stelde dat gemeenten helemaal niet toegerust zijn op de zorgtaken die ze straks toebedeeld krijgen. Hij voorspelde ontslagen en slechtere zorg. Samsom hoort juist van wethouders dat die de taken veel beter denken te kunnen uitvoeren dan het rijk.

Op een vraag uit de zaal zei Samsom dat hij nog steeds openstaat voor samenwerking met de SP. Hij ziet het er echter niet van komen, omdat de SP zich niet constructief opstelt. Roemer weersprak dat. Volgens hem is het Samsom die de deur dichtgooide. "U bent meteen bij de VVD op schoot gaan zitten."

Het debat stond verder in het teken van de economie en het woonbeleid. Zo verweet Samsom D66-leider Alexander Pechtold dat zijn huurbeleid alleen is gericht op de 'happy few'. "Maar bij u zijn er maar few happy", repliceerde Pechtold.

Andere deelnemers aan het debat waren CDA-leider Sybrand Buma en ChristenUnie-leider Arie Slob. Slob, een van de leden van de 'constructieve oppositie', verweet Buma dat hij een jaar lang met 'politieke sabbatical' is geweest. Buma repliceerde dat de ChristenUnie mede heeft gezorgd voor belastingverhoging. "En daar werkt het CDA niet aan mee."

Bij het debat ontbrak VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij zou komen, maar zegde af omdat hij zich niet kon vinden in de opzet van het debat. Ook PVV-leider Geert Wilders deed niet mee.

Dijsselbloem ziet bank-cao's graag soberder

Nederlandse banken moeten in de cao-onderhandelingen met vakbonden nog meer inzetten op het versoberen van arbeidsovereenkomsten. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Vooral op het gebied van pensioenen en secundaire voorwaarden is nog veel winst te boeken, zo vindt Dijsselbloem.

De minister heeft de twee Nederlandse staatsbanken ABN AMRO en SNS Reaal daarom gevraagd om fors in te zetten op versobering. "Zij hebben dit verzoek tot versobering ter harte genomen in de onderhandelingen", schrijft Dijsselbloem. De onderhandelingen bij die banken hebben nog niet tot een akkoord geleid.

Door in de loonkosten te snijden kunnen werkgevers een bijdrage leveren 'aan een stabieler financieel stelsel', aldus de bewindsman. Bij banken gaat een groot deel van de totale kosten namelijk op aan personeel. Bovendien helpt het versoberen bij het 'het overbruggen van de kloof die is ontstaan tussen de maatschappij en de financiële sector'.

Dijsselbloem stelt wel dat banken al een voorzichtig begin hebben gemaakt met het versoberen van cao's. Zo stopte Rabobank al met het uitkeren aan bonussen voor vrijwel alle werknemers. Ook besloot de bank de lonen niet collectief te verhogen.

'Raadsleden sjoemelen met gemeentesubsidie'

Gemeenteraadsfracties sjoemelen geregeld met de toelage die ze krijgen om hun werk in de raad te doen. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek onder driehonderd fracties. Raadsleden geven het geld onder meer uit aan wijn, dure diners en cadeautjes.

In Amersfoort declareren de fracties zo veel aan diners, cadeaus en bloemen 'dat openbaarmaking schadelijk kan zijn voor het imago van de politiek', stelde de kascommissie van de raad tegenover RTL. Ook in Breda ontstond een zelfde beeld. De accountant meldt dat 'jaar in jaar uit' fracties wel heel royaal drank en diners declareren, zonder dat duidelijk is wat dat met het raadswerk te maken heeft.

In de gemeente Haarlemmermeer kocht de VVD-fractie onder meer voor veertienhonderd euro aan paraplu's die bedrukt werden met een VVD-logo. Ook sponsort de fractie een plaatselijk golftoernooi voor zeshonderd euro. De raadsleden van de PvdA in Haarlemmermeer haalden uit het potje geld voor de verplichte partijcontributie wat zo'n negenduizend euro kostte.

Gemiddeld krijgen raadsfracties in middelgrote en grote gemeenten twintigduizend euro per jaar als ondersteuning voor het raadswerk. De toelage, die in de meeste gemeenten aan regels is gebonden, is bedoeld om bijvoorbeeld een secretaresse in te huren, een cursus te volgen of het laten doen van onderzoek.

EU straft Krim-premier en vlootcommandanten

De Europese Unie heeft sancties uitgevaardigd tegen de premier van de Krim, de bevelhebbers van de Russische en Oekraïense Zwarte Zeevloten en verscheidene Russische parlementariërs. Dat blijkt uit een officiële EU-lijst die maandag is gepubliceerd. Het gaat om zeven Krim-functionarissen, een Oekraïense en drie Russische militaire commandanten en tien leden van het Russische parlement.

Bovenaan de lijst staat Krim-premier Sergej Aksionov, die op 27 februari werd gekozen in het lokale parlement toen dat bezet werd door gewapende pro-Russische militieleden. De volgenden op de lijst zijn Krim-parlementsvoorzitter Vladimir Konstantinov, vicepremier Roestam Temirgalijev en Aleksej Tsjali, die door een menigte in Sebastopol werd aangewezen als 'burgemeester'.

Een andere bestrafte is Deniz Berezovski, de commandant van de Oekraïense Zwarte Zeevloot die overliep naar de Krim-separatisten en daarmee zijn eed van trouw aan Oekraïne verloochende. Ook de commandant van de Russische Zwarte Zeevloot Anatoli Sidorov is het mikpunt van EU-sancties, evenals twee legercommandanten in Zuidwest-Rusland wier troepen de Krim zijn binnengevallen.

De Russische parlementariërs worden bestraft omdat zij in het openbaar de Russische militaire actie in de Krim ondersteunden. Een van hen is Sergei Mironov, leider van de pro-Kremlinfractie Rechtvaardig Rusland, die wetgeving voorbereidde om de annexatie van de Krim door Rusland mogelijk te maken.

De 31 genoemde personen mogen niet meer de EU binnen. Als ze tegoeden in EU-lidstaten hebben, dan worden die bevroren.

Krim-premier Aksionov, een van de twee Russische legerleiders en twee van de Russische parlementariërs staan ook op een lijst van elf personen die maandag door Amerikaanse sancties zijn getroffen. Opvallend is dat op de Amerikaanse lijst meer vooraanstaande Russische politici staan, zoals de nationalistische vicepremier Dmitri Rogozin, voorzitter Valentina Matvijenko van de Russische Senaat (Federatieraad) en twee naaste adviseurs van president Poetin: Sergei Glaziëv en Vladislav Soerkov, die de afgelopen maanden in Kiev was gestationeerd.

D66: 'Privacyhandvest nodig'

De toename van het aantal drones, het cameratoezicht en het uitwisselen van parkeergegevens zijn D66'er Gerard Schouw een doorn in het oog. Er zou volgens het Tweede Kamerlid een privacyhandvest moeten worden opgesteld door gemeenten in heel het land.

Dat schrijft de Volkskrant. Schouw vindt dat gemeenten niet genoeg doen om de privacy van inwoners te waarborgen. In het op te stellen handvest zou moeten worden opgenomen wie er allemaal precies de Gemeentelijke Basisadministratie kunnen inzien.

Een 'privacyfunctionaris' zou op handhaving moeten toezien en burgers zouden de mogelijkheid moeten hebben om bepaalde gegevens uit het systeem te laten verwijderen. Lokale D66-fracties in de vier grote steden zullen zich volgens Schouw gaan inzetten om dit beleid te verwezenlijken.

Nieuwe naam voor Ghost Recon Online

Ubisoft heeft blijkbaar zo veel feedback gekregen op de bèta van hun gratis online shooter Ghost Recon Online, dat zij direct maar hebben besloten om er een gewijzigde naam voor te verzinnen. Nu, na het eindigen van de bèta, gaat Ghost Recon Online verder als Ghost Recon Phantoms.

Op basis van de vijf miljoen bèta-spelers heeft Ubisoft een aantal dingen veranderd voor het finale produkt. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan verbeterde personages en maps en aanpassingen in het matchmaking- en customisation-systeem.

Met de aanpassing van de naam en het einde van de bèta heeft Ubisoft overigens ook gelijk de releasedatum van de shooter verklapt. Ghost Recon Phantoms zal vanaf 10 april te downloaden zijn op pc.

Sprintzege Cavendish in Tirreno-Adriatico

Mark Cavendish heeft maandag in een massasprint de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step verwees na een rit van 189 kilometer zijn ploeggenoot Alessandro Petacchi naar de tweede plaats. De Spanjaard Alberto Contador begint dinsdag in de leiderstrui aan de slottijdrit.

De massasprint werd ontsierd door een val van Sacha Modolo op anderhalve kilometer van de streep. André Greipel vloog daardoor bijna uit de bocht en was op slag kansloos voor de ritzege. Cavendish won uiteindelijk met ruime voorsprong. Vlak achter Petacchi kwam Peter Sagan als derde over de streep.

Met alleen nog een 9,1 kilometer lange tijdrit in San Benedetto del Tronto voor de boeg, kan Contador de eindzege nauwelijks meer ontgaan. Zijn voorsprong op nummer twee Nairo Quintana bedraagt 2.08 minuten. Roman Kreuziger staat op 2.15 minuten derde.

De Bakker verder in kwalificatie, Krajicek strandt

Thiemo de Bakker heeft een flinke stap gezet richting het hoofdtoernooi van Miami. De Nederlandse tennisser, nummer 162 van de wereld, boekte een knappe zege op de Indiër Somdev Devvarman: 7-6 (4) en 6-1. Voor Michaëlla Krajicek viel in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi het doek.

De Bakker won de eerste set in een tiebreak en had daarna weinig meer te duchten van de nummer 76 van de wereld. De tweede set trok hij met een dubbele break naar zich toe. De Bakker strijdt nu met de Rus Evgeny Donskoy (22) om een plaats in het hoofdtoernooi.

Krajicek ging in drie sets onderuit tegen Katarzyna Piter. De Poolse, van wie ze twee weken geleden in de kwalificaties van Indian Wells nog wist te winnen, was met 7-5, 1-6 en 6-4 te sterk.

Jesse Huta Galung en Kiki Bertens proberen zich ook nog via de kwalificaties voor het prestigieuze tennistoernooi te plaatsen. Robin Haase, Igor Sijsling en Indy de Vroome zijn direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. Die laatste dankt haar deelname aan een wildcard.

Leger vaker ingezet in eigen land

Het leger wordt steeds vaker ingezet in eigen land. Dat zei commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maandag tijdens een persbijeenkomst op het ministerie van Defensie over de zogeheten nationale operaties. Deze inzet gaat niet ten koste van de militaire operaties in het buitenland, maar zijn eerder een 'goedkope training'.

De inzet in eigen land heeft de afgelopen vijf jaar een 'enorme vlucht' genomen. In 2013 werd het leger ruim 2300 keer ingezet. Het grootste deel daarvan kwam voor rekening van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Al met al slokken de nationale operaties een derde van de capaciteit van defensie op. Defensie levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in Nederland, zei Middendorp.

Het leger heeft een wettelijke taak om het eigen grondgebied te beveiligen. Daarnaast houdt veiligheid zich 'steeds minder aan grenzen', lichtte 's lands hoogste militair toe. Ook zou het zonde van het belastinggeld zijn als de politie en brandweer geen beroep zouden doen op de expertise die de krijgsmacht in huis heeft.

Defensie heeft een aantal eigen taken als het gaat om de inzet in Nederland, zoals de grensbewaking door de marechaussee of de bewaking van het luchtruim met F-16's. Ook wordt bijzondere bijstand verleend bij terroristische acties of zware criminaliteit. Daarnaast kan de hulp van de krijgsmacht worden ingeroepen, bijvoorbeeld bij rampenbestrijding of voor beveiligingstaken.

Dit vindt allemaal plaats onder aansturing van het plaatselijke lokale gezag. Zo vallen de uitgebreide veiligheidsmaatregelen tijdens de nucleaire top volgende week onder de verantwoordelijkheid van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Defensie zorgt bijvoorbeeld tijdens de beveiliging van het luchtruim tijdens de internationale topconferentie in het Haagse World Forum.

Middendorp ziet mogelijkheden om de inzet van het leger in eigen land uit te breiden. Zo zou hij veiligheidsregio's willen trainen met hoe zij omgaan met het aansturen van complexe situaties. Ook weten nog veel regio's niet waarvoor zij allemaal de hulp van het leger kunnen inroepen.

De generaal is niet bang dat het uitvoeren van meer eenvoudige taken in Nederland ten koste gaat van de gevechtstaken die zijn militairen in complexe crisisgebieden het buitenland moeten kunnen uitvoeren. "Het een hoeft het ander niet te bijten", zei hij. Beide taken vullen elkaar veeleer aan. De hele organisatie is gebouwd op het uitvoeren van langdurige missies in het buitenland. Als militairen in Nederland zijn, kunnen ze hun expertise inzetten in eigen land. "Voor mij is het ook een vorm van goedkoop trainen."

[vid] 'Ze horen ons al, nu nog luisteren'

Gisteren beantwoordde Ancilla Tilia nog prangende vragen van FOK!'ers in een livechat.

Vandaag is ze alweer te zien, dit keer in een door de Piratenpartij geüpload YouTube-filmpje:


In het filmpje, dat met de webcam van een laptop lijkt te zijn opgenomen, houdt de overheid haar middels een Matrixiaanse overlay in de gaten. Vervolgens richt ze zich tot diezelfde overheid. 

Ancilla: "Ik wil niet dat we altijd en overal worden bespied. Ik wil niet dat alles over iedereen voor altijd wordt vastgelegd, opgeslagen en geanalyseerd. Dat onze rechten worden geschonden en we hier niets over horen totdat er iemand over lekt."

De 28-jarige politica vervolgt: "Ik wil niet dat wij geen geheimen mogen hebben, maar jullie wel. En ik wil al helemaal niet dat de paar mensen die dapper genoeg zijn om ons hierover te waarschuwen, zo genadeloos worden vervolgd. Jullie controleren ons, maar niemand controleert jullie. Dat moet anders en daar wil ik wat aan gaan doen."

Tilia heeft reeds aangegeven dat ze zal overwegen de Amsterdamse gemeenteraad in te gaan als ze meer voorkeursstemmen heeft dan Piraten één en twee op de lijst. Al is dat wellicht onnodig, stelt ze: in Berlijn hebben de Piraten negen zetels veroverd en de hoop is dat men in de Amsterdamse gemeenteraad ook drie of meer zetels weet te bemachtigen.

VN-chef 'diep teleurgesteld' over stemming Krim

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is 'diep teleurgesteld en bezorgd' dat het zondag gehouden referendum op de Krim de crisis in Oekraïne zal verergeren.

Zevenennegentig procent van de opgekomen kiezers zou voor aansluiting van het schiereiland bij Rusland hebben gestemd. De Oekraïense regering en westerse landen hebben de stemming onwettig genoemd.

Ban doet volgens zijn woordvoerder een dringend beroep op alle partijen om zich van geweld te onthouden en 'stappen die de spanningen verder kunnen vergroten' te vermijden. Hij dringt aan op een politieke en diplomatieke oplossing op basis van het VN-handvest, waarbij de eenheid en soevereiniteit van Oekraïne geëerbiedigd worden en rekening wordt gehouden met de aspiraties van alle inwoners van het land. "Een verslechtering van de situatie zal ernstige repercussies hebben voor de bevolking van Oekraïne, de regio en daarbuiten", zei de woordvoerder van Ban, Stephane Dujarric.

Smog Parijs verdwijnt, verkeer mag weer rijden

De verkeersrestricties die vanwege de luchtvervuiling in Parijs waren ingesteld worden dinsdag niet verlengd. De smog is nadat bijna de helft van de auto's maandag aan de kant moest blijven staan grotendeels verdwenen. Ook voor het openbaar vervoer, dat sinds vrijdag gratis was, moet dinsdag weer gewoon worden betaald. Dat heeft de Franse minister van milieu, Philippe Martin, maandag meegedeeld.

Martin verklaarde dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht ook is gedaald door gewijzigde meteorologische omstandigheden, in het bijzonder het opsteken van de wind. Maar hij prees ook de burgerzin en medewerking van de bevolking.

Maandag mochten alleen auto's met oneven nummerplaten zich op de weg begeven. Dinsdag zouden auto's met even kentekens weer aan de beurt zijn. Voor carpoolers, elektrische auto's en hybrides werd een uitzondering gemaakt.

De autoriteiten hadden zevenhonderd politieagenten ingezet om er op toe te zien dat de maatregelen werden nageleefd. Voor de middag waren bijna vierduizend boetes uitgedeeld en waren 27 auto's in beslag genomen omdat de bestuurders weigerden mee te werken.

Door de restricties waren er ook beduidend minder verkeersopstoppingen. Het aantal files was 62 procent minder vergeleken met vorige week maandag, zei de minister.

Het was voor het eerst sinds 1997 dat de uitzonderlijke verkeersmaatregel werd getroffen. Martin was blij dat het in tegenstelling tot de vorige keer niet tot chaos heeft geleid.

Beurzen hoger door opluchting Krim

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met mooie winsten gesloten, waarmee een deel van de verliezen van vorige week werd goedgemaakt. Er was opluchting bij beleggers dat het referendum op de Krim achter de rug is en een escalatie van het conflict is uitgebleven.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent hoger op 386,92 punten. De MidKap klom ook 1,1 procent, tot 659,57 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,4 procent. In Moskou won de beurs 3,7 procent.

Zo'n 97 procent van de inwoners van de Krim wil dat het autonome schiereiland onderdeel wordt van Rusland en zich afsplitst van Oekraïne, zo bleek uit het referendum. De Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen de uitkomst van het referendum niet en staan klaar om de Russen sancties op te leggen, maar die lijken bepaald geen indruk te maken op beleggers.

Koploper in de AEX was bank en verzekeraar ING met een winst van 3,4 procent. Pakketbezorger TNT Express volgde met een plus van 2,4 procent. Philips kreeg er 1,5 procent bij. Het elektronicaconcern neemt voor ongeveer 170 miljoen euro een meerderheidsbelang in het Saudische verlichtingsbedrijf General Lighting Company. Alleen Heineken en Ziggo lieten verliezen zien in de AEX met minnen van 0,2 procent

In Londen won Vodafone 1,7 procent. Het Britse telecomconcern neemt de Spaanse kabelexploitant ONO over voor 7,2 miljard euro. Met de transactie vervalt een voorgenomen beursgang van ONO.

RWE klom 1,3 procent in Frankfurt. Het Duitse energiebedrijf verkoopt zijn olie- en gastak RWE Dea aan de LetterOne Groep, het investeringsvehikel van de Russische miljardair Michaïl Fridman. Met de verkoop is een bedrag van 5,1 miljard euro gemoeid. Industrieconcern Siemens steeg 3,4 procent dankzij een opwaardering van Bank of America.

De euro was 1,3923 dollar waard, tegen 1,3916 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 97,56 dollar per vat. Brentolie daalde 1,4 procent tot 106,67 dollar per vat.

Beurzen hoger door opluchting Krim
Beurzen hoger door opluchting Krim (Foto: ANP)

'Vriendin Mick Jagger pleegt zelfmoord'

Modeontwerper L'Wren Scott lijkt zelfmoord te hebben gepleegd. De 47-jarige vriendin van Mick Jagger werd maandag door haar assistent dood gevonden in haar appartement in Manhattan. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Scott zou zich aan een sjaal op hebben gehangen aan een deurknop, laat de politie weten aan de Amerikaanse krant New York Daily News. Agenten troffen geen afscheidsbrief aan en gaan niet uit van een misdrijf, schrijft entertainmentsite TMZ.

De modeontwerper werd sinds 2001 aan de zanger van The Rolling Stones gekoppeld. De 70-jarige rocker laat via zijn woordvoerder aan het blad The Hollywood Reporter weten 'volledig gechoqueerd en kapot te zijn' door het nieuws. Scott lanceerde haar eerste kledinglijn in 2006 en kleedde sterren als Nicole Kidman, Penelope Cruz en Christina Hendricks.

Jagger is momenteel op tournee met de Stones, het eerstvolgende concert staat voor woensdag gepland in het Australische Perth. Of dat concert doorgaat, is nog onduidelijk. In juni staat een concert van The Rolling Stones gepland in Nederland. De rockers maakten vorige week bekend voor het eerst naar Pinkpop te komen.

Bewijs uitdijen heelal gevonden

Het universum werd bijna veertien miljard jaar geleden 'geboren'. Negen miljard jaar na de oerknal was vervolgens het ontstaan van de aarde een feit. Wetenschappers zeggen nu bewijzen te hebben gevonden dat vlak na de oerknal de kosmos in zeer korte tijd in hoog tempo uitdijde. Als de vondst wordt bevestigd, dan is dat volgens deskundigen een grote stap vooruit in de studie van het universum.

Veel wetenschappers gingen er al van uit dat kort na de oerknal het universum een groeispurt doormaakte, maar het is de eerste keer dat hier bewijs voor lijkt te zijn gevonden. Theoretisch natuurkundige Lawrence Krauss van de Arizone State University, die niet bij het onderzoek betrokken was, noemde de ontdekking 'fantastisch'. Het biedt volgens hem een 'inkijkje in het universum', vlak na de oerknal. "We kunnen nu terugkijken naar het begin van de tijd."

De resultaten van het onderzoek naar de oerknal werden maandag bekendgemaakt door een groep wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten en NASA. Voor hun onderzoek zochten de wetenschappers zo'n twee procent van de hemel drie jaar lang af met een telescoop die staat opgesteld op de Zuidpool. Ze waren op zoek naar een specifiek patroon van lichtgolven die ontstonden bij de oerknal. Dit specifieke patroon wordt gezien als het bewijs voor de uitdijing van het heelal.

Het patroon is gevormd door gravitatiegolven, een soort rimpels in het vlechtwerk van tijd en ruimte die zich voortbewegen door het universum. Als het patroon van lichtgolven daadwerkelijk is gevonden, dan is het eerste keer dat dergelijke golven van vlak na de geboorte van het universum zijn opgevangen.

Wetenschappers waarschuwen dat de resultaten eerst moeten worden geverifieerd met vervolgonderzoek. Marc Kamionkowski, theoretisch natuurkundige van de Johns Hopkins University, noemde de ontdekking desondanks 'groot nieuws' voor de wetenschap. "Het gebeurt niet elke dag dat je wakker wordt en iets volledig nieuws over het heelal leert", zei hij.

Kort na de oerknal bestond het universum uit een gloeiend hete brij van deeltjes. Het duurde 380 duizend jaar voordat die deeltjes voldoende afgekoeld waren om atomen te kunnen vormen. Daarna volgden de sterren en melkwegstelsels. Miljarden jaren later ontstonden planeten uit gas en stofdeeltjes die rond sterren cirkelden.

Samsom: Rutte moet harder zijn tegen Wilders

Premier Mark Rutte (VVD) moet harder stelling nemen tegen de omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over minder Marokkanen in Nederland. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag in een interview met RTL Z.

Samsom vindt dat Rutte Wilders nu op 'kousenvoeten' heeft aangepakt vanwege diens uitspraak Nederland beter af is met 'minder Marokkanen'. "Dat bevalt allerminst". Samsom is blij dat zijn eigen vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wel scherp stelling durfde te nemen.

Rutte zou dat ook vaker moeten doen. "Ik snap dat het verkiezingstijd is, maar niet alles hoeft te wijken voor verkiezingen", aldus Samsom.

De premier nam het Wilders vrijdag kwalijk dat hij een hele groep over één kam scheert. Dat lost de problemen niet op. "We moeten nooit de ogen sluiten voor problemen met bepaalde groepen, maar dan moet je het wel over de problemen hebben", aldus Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

[upd] Suna: 'Samsom is een despoot'

De lijsttrekker van de PvdA in Soest bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, Osman Suna, noemt Diederik Samsom 'als het ware een despoot'. Dat meldt het ANP.

Suna, die bij de moskee stond om stempassen in ontvangst te nemen en daarmee een van de eersten was die in de aanloop van de verkiezingen van stemmen ronselen werd beticht, werd door Samsom hard aangepakt.

In EenVandaag zei de politiek leider van de arbeiderspartij dat Suna nooit meer voor de PvdA op de lijst komt te staan. 'Wegwezen', zei Samsom over Suna.

Suna laat het er niet bij zitten en overweegt naar eigen zeggen naar de rechter te stappen omdat hij en zijn gezin schade zouden hebben geleden door Samsoms uitspraken.

De Soestse (ex-)PvdA'er verdedigt zich: "Samsom is door zijn uitlatingen in de rol gekropen van zowel de aanklager als de rechter en heeft mij al schuldig bevonden terwijl het onderzoek nog niet eens was opgestart. Hij heeft niet het recht om mij te veroordelen voor de ogen van miljoenen kijkers. Dit soort uitlatingen past niet bij een politiek leider van een regeringspartij."


Update 18.00 uur
Osman Suna roept kiezers alsnog op om op hem te stemmen. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. Suna zei vorige week nog dat hij zijn zetel niet zou innemen.

De Rijksrecherche onderzoekt of Suna zich schuldig heeft gemaakt aan verkiezingsfraude. Aanleiding is een uitzending van Pownews, waarin te zien was dat Suna in een moskee probeerde stembiljetten in handen te krijgen van mensen die niet willen gaan stemmen op 19 maart.

Doordat de kandidatenlijsten al zijn vastgesteld, stond overigens hoe dan ook al vast dat Suna woensdag op de stembiljetten nog steeds boven aan de lijst van de PvdA zou prijken.

Cricketers verslaan VAE op WK T20

Het Nederlands cricketteam heeft op het WK Twenty20 hun eerste wedstrijd gewonnen. In Bangladesh werd de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verslagen met zes wickets. 

VAE won de toss en begon met batten. De start van Oranje was prima, na tien ballen waren er al twee wickets gepakt. Het duurde even voordat het volgende wicket viel. Khurram Khan en Swapnil Patil komen samen 67 runs binnen halen. In over elf vond Tom Cooper het genoeg en bowlde beide spelers uit. Shaiman Anwar bracht met 32 runs de meeste runs binnen voor de VAE. De Emiraten kwamen in totaal tot 151 runs in 19.5 overs (all out). 

Nederland ging goed van start met Stephan Myburgh en Michael Swart. Nadat het duo 69 runs had geslagen ging Swart uit (over 6.3). Myburgh (uit in over 9.6) zelf was uiteindelijk goed voor 55 runs. Cooper liet ook bij het batten zijn waarde blijken (34 runs, not out). Hij werd op het laatste moment aan de selectie gevoegd doordat Timothy Gruijters zich moest afmelden met een rugblessure. Volgens Gruijters moest hij zich gedwongen afmelden voor Oranje. 

Nederland kwam uiteindelijk tot 152 runs in 18.5 overs tegenover het verlies van vier wickets. Over twee dagen speelt Oranje zijn tweede groepswedstrijd tegen Zimbabwe, dat zijn eerste groepswedstrijd verloor van Ierland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de volgende ronde.

Parijs krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

In Parijs is de strijd om het burgemeesterschap in volle gang. Eén ding staat bij voorbaat al vast: de nieuwe burgemeester is voor het eerst geen man, maar een vrouw. De strijd, die zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt beslist, gaat tussen de stille, hardwerkende socialiste Anne Hidalgo en haar rechtse tegenstreefster Nathalie Kosciusko-Morizet.

De 54-jarige Hidalgo heeft al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Ze was dertien jaar lang locoburgemeester onder Betrand Delanoë. In alle peilingen ligt ze voor op haar rivale, ondanks de groeiende impopulariteit van de socialistische regering van president François Hollande. Kosciusko-Morizet, die ook bekend staat als NKM, is een rijzende ster binnen de UMP, de partij van voormalig president Nicolas Sarkozy.

Beide kandidaten beloven de veiligheid in de hoofdstad te verbeteren en de vervoersproblemen aan te pakken. Ook zeggen ze meer sociale woningen te willen bouwen. Maar het belangrijkste is dat een vrouw het ambt gaat bekleden. "Een vrouw aan het hoofd van een van de belangrijkste steden ter wereld heeft natuurlijk een behoorlijke invloed", aldus Hidalgo. Bovendien is het een belangrijk signaal voor de regering en de kiezers in Frankrijk, waar vrouwen pas na de Tweede Wereldoorlog stemrecht kregen en nog altijd last hebben van seksisme.

Hidalgo, die op 2-jarige leeftijd vanuit Spanje naar Frankrijk kwam, zoekt voor haar campagne niet de media op. In plaats daarvan probeert ze zoveel mogelijk Parijzenaren persoonlijk te spreken te krijgen. Haar campagne lijkt zo buiten de media om te worden gevoerd, dat ze door het conservatieve kamp wordt beticht van een 'winterslaap'.

"Ik ben rustig, erg ontspannen en enorm vastberaden", zei Hidalgo. "We gaan een nieuwe bladzijde opslaan voor deze stad. We gaan nieuwe uitdagingen aan op het gebied van ecologie, solidariteit en democratie." Ze is van plan om vijf procent van de begroting van de stad - jaarlijks zo'n 71 miljoen euro - te gebruiken om burgerinitiatieven van de grond te krijgen.

Kosciusko-Morizet was onder Sarkozy minister van milieu. Ze laat duidelijk doorschemeren dat ze uiteindelijk president wil worden. De post van burgemeester lijkt een mooie opstap in die richting, maar onenigheid binnen de UMP strooit roet in het eten. In sommige districten van Parijs staan enkele conservatieve dissidenten op de kieslijst, die haar wel eens stemmen kunnen kosten.

Desondanks zegt Kosciusko-Morizet nog altijd in de overwinning te geloven. "Parijzenaren willen verandering. Parijs heeft meer veiligheid nodig en schonere straten en Parijs moet een avantgardistische stad zijn die een weerspiegeling is van zijn reputatie en zijn geschiedenis."

Om in de gunst van de kiezer te komen hebben de beide vrouwen spectaculaire voorstellen gedaan. Zo wil Hidalgo het oude spoornetwerk rond Parijs een nieuwe bestemming geven. De tunnels kunnen volgens haar gebruikt worden om champignons te telen of vissen te kweken. Ook moet er ruimte zijn voor kunst. Kosciusko-Morizet op haar beurt wil oude, ongebruikte metrostations omtoveren tot zwembaden, sportscholen of nachtclubs.

Hoewel Hidalgo kan bogen op enkele succesvolle projecten die onder Delanoë zijn gerealiseerd, zoals een wittefietsenplan, meent Kosciusko-Morizet dat de socialisten die de afgelopen dertien jaar in Parijs aan de macht waren er niet in zijn geslaagd de stad aantrekkelijk te maken voor jongeren. "Er is nu een hele generatie die ervan droomt in het buitenland te wonen, een bedrijf in Londen te beginnen of kunstenaar in Berlijn te worden", aldus Kosciusko-Morizet.

Kosciusko-Morizet wordt volgens onderzoeken gezien als dynamisch en strijdlustig, terwijl Hidalgo's kracht vooral zit in haar 'aandacht voor de Parijzenaar', aldus politiek analist Yves-Marie Cann. Bovendien zien mensen haar als een 'aardig persoon'. Dat kan komende zondag wel eens de doorslag geven.

KNVB maakt werk van klacht Van Basten

Marco van Basten vindt met zijn klacht over de rode kaart voor Christian Kum gehoor bij de KNVB. De voetbalbond is net als de trainer van sc Heerenveen niet blij met de regel dat voor het ontnemen van een scoringskans standaard een rode kaart moet worden gegeven. De kwestie zal nu worden aangekaart bij de internationale spelregelcommissie IFAB.

Van Basten wond zich zondag enorm op toen Kum na een overtreding op Feyenoorder Ruben Schaken niet alleen een penalty tegen kreeg, maar ook met rood van het veld werd gestuurd. Hij zocht zelfs de televisiecamera op om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Scheidsrechter Pieter Vink liet na afloop weten het met Van Basten eens te zijn, maar geen andere keuze te hebben.

Over de 'triple punishment rule' is internationaal veel onvrede. Dat een speler voor een relatief licht vergrijp kan worden bestraft met een rode kaart een penalty en een schorsing is in de ogen van veel mensen teveel van het goede. De UEFA vroeg onlangs de regel aan te passen, maar de IFAB wil daar voorlopig niets van weten.

De spelregelcommissie heeft het vraagstuk nu bij twee gespecialiseerde panels neergelegd en daar hoopt de KNVB op in te spelen. "De bond verzamelt een aantal relevante situaties uit de Nederlandse competities waarbij deze regel is toegepast en tot ongenoegen heeft geleid", staat in een persverklaring. "Deze wedstrijdsituaties worden door de KNVB voorgelegd aan de gespecialiseerde panels. Ook de situatie bij Feyenoord - Heerenveen wordt hierbij meegenomen."

Zivkovic tekent voor drie jaar bij Ajax

Ajax heeft zich verzekerd van de komst van Richairo Zivkovic. De 17-jarige aanvaller komt aan het eind van het seizoen over van FC Groningen, waar hij in december 2012 zijn debuut maakte in het betaald voetbal. Zivkovic tekent bij de koploper van de Eredivisie een contract voor drie seizoenen.

De transfer van Zivkovic komt niet als een verrassing. Groningen-directeur Hans Nijland liet vorige week al weten dat de overgang zo goed als rond was. Het is niet bekend hoeveel Ajax betaalt voor het talent, dat bij Groningen nog een contract had tot medio 2016.

Zivkovic speelde dit seizoen tot nu toe 23 competitieduels, waarvan zes als basisspeler. Zaterdag tegen ADO Den Haag maakte hij zijn zesde doelpunt in de Eredivisie.

Stempassen te koop op Marktplaats

Op veilingsite Marktplaats zijn tot nu toe elf stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen aangeboden. Het afgelopen weekend ging het om drie stempassen, aldus een woordvoerder maandag.

De advertenties zijn via een meldsysteem bij Marktplaats boven water gekomen en onmiddellijk van de site verwijderd. "Dit gebeurt altijd met alle advertenties die in strijd zijn met de wet", aldus een woordvoerder.

De Kiesraad bevestigt dat een stempas verkopen strafbaar is. "Het stemrecht is een individueel recht, het is persoonlijk. Dat mag je niet verkopen", legt een woordvoerder uit. Als er een advertentie doorheen glipt en de aanbieder verwijdert deze niet op eigen initiatief, dan draagt de Kiesraad de zaak over aan het Openbaar Ministerie.

Een van de aanbieders vertelde aan de webredactie van NRC Handelsblad dat zijn actie als grap was bedoeld. "Stemmen betekent voor mij, en veel mensen, vrij weinig. Dat wilde ik laten zien. Maar is het strafbaar? Dat wist ik niet. Maar het was dus een grap."

Arbeidsmarkt vergrijst in rap tempo

De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen tien jaar in rap tempo vergrijsd. De gemiddelde leeftijd steeg sinds 2003 met iets meer dan tweeënhalf jaar naar 41,7 jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook waren er vorig jaar voor het eerst meer vijftigers dan dertigers op de arbeidsmarkt.

Ook ten opzichte van 2012 is de leeftijd van de gemiddelde werkende vorig jaar opnieuw gestegen, met 0,3 jaar. De gemiddelde leeftijd stijgt al sinds het begin van de jaren negentig, het moment dat de eerste babyboomers met pensioen gingen. Tussen 1971 en 1991 bleef de leeftijd van werknemers grofweg gelijk, op iets meer dan 36 jaar.

Dat de beroepsbevolking steeds ouder wordt, blijkt ook uit de 'generatie-index' van het CBS. Daarin wordt het aantal vijftigers op de arbeidsmarkt uitgezet tegen het aantal dertigers. Als de graadmeter boven een stand van 1 uitkomt, hebben vijftigers de overhand, terwijl een stand onder de 1 duidt op meer dertigers.

In 2013 bereikte de generatie-index voor het eerst sinds een stand boven de 1, tegenover 0,99 in 2012. Tien jaar geleden sloeg de meter zelfs nog flink uit in het voordeel van de dertigers, met een stand van 0,64. Op dat moment waren er 64 vijftigers voor elke honderd dertigers op de arbeidsmarkt.

Slechtste slogan: 'Koen moet je doen'

Politici verzinnen soms tenenkrommende slogans om stemmen te trekken. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 komt de slechtste slogan van CDA'er Koen Hawinkels uit Maasgouw. De slogan "Koen moet je doen" kwam op de website slechteslogans.nl als allerslechtste uit de bus.

In een week tijd brachten 298 bezoekers van de site hun stem uit. Met bijna een kwart van de stemmen wint de slogen van Hawinkels het van andere pareltjes als "Stem op een goede Peer. Daar plukt Uden de vruchten van!" van VVD'er René Peerenboom uit Uden of "Wij willen meer kunstgras voor onze hockeyers – Stem VVD! Omdat het beter moet!" van de VVD in Nunspeet.

Hawinkels wordt door de makers van de site voor zijn 'prestatie' beloond met het Rode Potlood. Hij reageert sprotief op zijn 'eerste verkiezingswinst'. Op twitter schrijft de politicus: "Geweldig! De eerste verkiezingsoverwinning is binnen, nu op naar 19 maart! Alle kiezers hartelijk bedankt!"

Opmerkelijk is dat maar liefst de helft van de slechte slogans in de top tien uit de koker van de VVD komt. Het CDA volgt met twee slogans. De volledige top tien vind je op deze pagina.

5 families even rijk als armste 20% VK

De vijf rijkste Britse families bezitten evenveel als de armste 20 procent van het land. Dat schrijft The Guardian op basis van een rapport van Oxfam. 

Hoewel algemeen bekend is dat wereldwijd inkomensongelijkheid een probleem is en ook in bepaalde Westerse landen als de VS al decennia toeneemt, lijkt het aan de overkant van de Noordzee ook niet goed te gaan.

De armste 12 miljoen Britten bezitten gezamenlijk ongeveer 28,1 miljard pond aan vermogen, ofwel gemiddeld 2800 euro per persoon. De vijf rijkste families, individuen en duo's kunnen zich op een ongeveer even groot bedrag beroepen: 28,2 miljard pond.

Daarvan hebben de aanvoerders van de lijst, de Grosvenor-familie, 7,9 miljard pond. Dat is evenveel als de (aller)armste 6 miljoen Britten bij elkaar.

Volgens Oxfam neemt de ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk al sinds midden jaren negentig toe. De top-0,1% zag het inkomen sindsdien jaarlijks met 24.000 pond per persoon per jaar toenemen. Bij de onderste 90% was dat 147 pond p.p.p.j.

De hele top vijf van Britse superrijken:

1. Hertog van Westminster (familie Grosvenor): 7,9 miljard pond
2. Simon en David Reuben: 6,9 miljard
3. Srichand en Gopichand Hinduja: 6 miljard
4. Cadogan-familie: 4 miljard
5. Mike Ashley: 3,3 miljard

OVSE-waarnemers naar Nederland

Oekraïne is niet het enige land dat heden ten dage OVSE-waarnemers over de vloer krijgt. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa komt namelijk ook een bezoekje aan Nederland brengen.

Dat schrijft de Volkskrant. Na een hele rij aan plaatsen die in het nieuws kwamen wegens het ronselen van stemmen middels volmachten gaat de organisatie woensdag het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen inspecteren.

Momenteel vermoeden autoriteiten in o.a. de gemeenten Soest, Heusden, Bergen, Roermond en Valkenburg dat er een smerig spelletje gespeeld wordt rondom stemkaartvolmachten. Verschillende partijen waaronder CDA en PvdA worden ermee in verband gebracht.

De OVSE stelt dat 'stemmen per volmacht niet geheel in lijn is met [onze] eigen richtlijnen en andere internationale normen.' Al in 2012 vonden OVSE-waarnemers dat het internationaal geaccepteerde 'one man, one vote'-principe in Nederland geschonden wordt.

De organisatie is verder van mening dat stemmen middels volmacht fraude en misbruik in de hand zou kunnen werken. Hoewel landelijke verkiezingen al sinds 1998 door de OVSE worden geïnspecteerd, is woensdag de eerste keer dat waarnemers ook op lokale verkiezingen komen toezien.

'Explosief gebruikt bij aanslag op ex-Hells Angel'

De woning van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers in het Limburgse Nieuwstadt is mogelijk zwaar beschadigd geraakt door een explosief. Dat is gebleken uit onderzoek van de forensische opsporing, zo meldt een woordvoerder van de politie maandag. De politie ging er eerder nog vanuit dat de woning was beschoten.

Volgens de zegsman is het rechercheteam nog 'volop' bezig met het onderzoek naar het incident bij de woning in de straat Aan de Linde. "Zondag is een buurtonderzoek gehouden en daarin hebben omwonenden verteld dat ze in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een klap hebben gehoord."

"Uit een eerste analyse van de forensische opsporing blijkt bovendien dat de woning niet is beschoten, maar dat een explosief mogelijk de schade heeft veroorzaakt", zegt de woordvoerder. Door de aanslag raakten de woning en enkele geparkeerde auto's ernstig beschadigd.

De politie weet nog niet wie achter de vernielingen zit of van welk motief moet worden uitgegaan. "Dat moet het onderzoek uitwijzen. Verder roepen wij getuigen op om zich te melden", aldus de zegsman.

Ramakers was vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek. Hij is inmiddels lid van de rivaliserende motorclub Bandidos, die sinds dit weekeinde een chapter heeft in Sittard. Hij was zelf op het moment van de aanslag niet thuis. Er zijn verder ook geen gewonden gevallen.

Brussel velt oordeel over overname Ziggo

De Europese Commissie gaat kijken of de overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, door de beugel kan. Dat heeft een woordvoerder van de commissie maandag gemeld. Eurocommissaris Joaquín Almunia heeft tot 23 april de tijd om een oordeel te vellen of te besluiten dat een diepgaander onderzoek nodig is.

Omdat Ziggo en UPC op de Nederlandse markt actief zijn, gaat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) overigens vragen of zij het onderzoek mag uitvoeren, laat een woordvoerder weten. Ziggo en UPC hebben samen toegang tot negentig procent van alle Nederlandse huishoudens.

Europees directeur van Liberty Global Diederik Karsten liet bij de bekendmaking van de overname in januari overigens weten niet al te veel problemen te verwachten van de Nederlandse en Europese toezichthouders. Omdat de twee kabelaars andere regio's bedienen, denkt hij dat er eerder meer dan minder concurrentie zal komen.

Pechstein meldt zich af voor WK allround

Claudia Pechstein doet komend weekeinde niet mee aan het WK allround in Heerenveen. De 42-jarige Duitse maakt zich zorgen over haar toekomst en kan zich daarom niet voldoende concentreren. Pechstein werd in 2000 wereldkampioene allround en stond in totaal elf keer op podium.

Pechstein wil graag nog een paar jaar doorgaan met schaatsen, maar is de laatste tijd aan het piekeren geslagen. "De laatste twee keer dat ik een 3000 meter reed, kon ik mijn ene been nauwelijks voor het andere zetten zonder na te denken over hoe het nu eigenlijk verder moet", meldt ze op haar persoonlijke website.

Voor Pechtstein is nog totaal onduidelijk bij welke trainingsgroep ze zich volgend seizoen kan aansluiten. "Met wie zal ik trainen? Waar zal ik trainen?", vraagt ze zich af. "Heeft de bond voldoende geld om professionele voorwaarden te bieden? In de huidige situatie is het zelfs voor mij onmogelijk om mijn beste prestaties te leveren."

De afmelding van Pechstein is een nieuwe aderlating voor het toernooi. Zaterdag liet Martina Sablikova al weten het WK te laten schieten. Bij de mannen is regerend kampioen Sven Kramer niet van de partij.

Extraatje voor laagste inkomens

De laagste inkomens krijgen dit jaar een extraatje. Een echtpaar kan eenmalig honderd euro tegemoetzien, een alleenstaande ouder negentig euro en een alleenstaande zeventig euro. Daarover zijn staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het eens geworden, meldt Klijnsma's ministerie maandag.

Klijnsma heeft zeventig miljoen euro in kas voor deze tegemoetkoming voor bijstandsgerechtigden, die al stond ingeboekt in de begroting voor dit jaar. Het geld wordt in de tweede helft van dit jaar uitgekeerd. De bewindsvrouw wijst erop dat de koopkracht van minima 'in deze financieel zware tijden' onder druk staat.

Uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bleek maandag dat en gezin met twee kinderen dat van een bijstandsuitkering rond moet komen, maandelijks gemiddeld vijftig euro tekortkomt voor huur, voeding en verzorging. Gezinnen met drie kinderen hebben maandelijks 150 euro te weinig.

Verder is afgesproken dat gemeenten de bevoegdheid krijgen een tegemoetkoming te verstrekken aan mensen van 21 jaar of ouder die een inkomen hebben van maximaal 110 procent van het sociaal minimum. Dat betekent dat behalve mensen met een uitkering ook werkenden met een laag inkomen hiervoor in aanmerking kunnen komen.

'Beyoncť wil niet naar bruiloft West en Kardashian'

Beyoncé wil de uitnodiging voor het huwelijk van Kanye West en Kim Kardashian liever afslaan. Ingewijden zeggen tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online dat de zangeres niet gefilmd wil worden voor de realityserie Keeping Up with the Kardashians.

"De bruiloft van Jay-Z en Beyoncé was heel erg privé en er waren extreme maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het huwelijk alleen voor familie en vrienden was", legt een ingewijde uit. "Dit wordt iets wat totaal tegenovergesteld is en dat vindt ze ordinair."

Jay-Z is goede vrienden met West en volgens een ingewijde is de kans klein dat de zangeres niet met hem meegaat naar de bruiloft die naar verluidt op 24 mei plaatsvindt in Parijs. "West ziet ze als familie, maar de enige reden dat Beyoncé gaat is omdat Jay beste vrienden met Kanye is."

Berlusconi: "Seedorf blijft trainer Milan"

Clarence Seedorf is ook volgend seizoen trainer van AC Milan. Ondanks de povere resultaten hoeft de Nederlandse trainer niet te vrezen voor zijn baan, belooft Silvio Berlusconi. "Seedorf staat niet ter discussie en staat ook volgend jaar nog voor de groep", vertelt de clubeigenaar aan persbureau ANSA.

AC Milan verloor zondag thuis met 4-2 van Parma en zakte daardoor naar de elfde plaats in de Serie A. Na afloop ging Seedorf in gesprek met boze supporters om de gemoederen tot bedaren te brengen. Vorige week werden de rossoneri door Atletico Madrid uitgeschakeld in de Champions League.

Seedorf werd in januari aangesteld als opvolger van de ontslagen Massimiliano Allegri. Hij tekende een contract tot medio 2016.

EU en VS stellen sancties in om Krim-referendum

De Europese Unie heeft maandag sancties ingesteld tegen 21 functionarissen uit Rusland en Oekraïne. De strafmaatregelen zijn een reactie op het omstreden referendum dat zondag op de Krim werd gehouden. Ook de Verenigde Staten hebben sancties opgelegd.

De Europese sancties treffen naar verluidt dertien mensen uit Rusland en acht uit de Krim, allen militairen en politici. Volgens een EU-functionaris worden zij gestraft 'wegens ondermijning van de soevereiniteit en integriteit van Oekraïne'. Ze waren betrokken bij de Russische militaire bezetting van de Krim en de organisatie van het referendum.

Een van de mensen tegen wie sancties zijn ingesteld zou de commandant van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol op de Krim zijn, aldus diplomatieke bronnen in Brussel.

De 21 personen krijgen geen inreisvisum voor de EU en hun tegoeden in EU-lidstaten worden bevroren. De maatregel geldt voor zes maanden en kan verlengd worden. Ook kunnen er na overleg tussen de lidstaten nieuwe namen aan de sanctielijst worden toegevoegd. De sancties worden maandag nog van kracht.

Amerikanen
Ook de Amerikaanse regering besloot maandag om sancties op te leggen. Die zijn gericht tegen zeven Russische regeringsfunctionarissen. President Barack Obama zette maandag zijn handtekening onder het besluit. De Verenigde Staten zijn ook bezig met het opstellen van een sanctielijst met individuen die niet tot de Russische regering horen.

Ook tegen vier Oekraïners worden strafmaatregelen ingesteld. Onder hen zijn de voormalige president Viktor Janoekovitsj en twee separatistische leiders op de Krim.

VS benoemen nieuwe gezant voor SyriŽ

De Amerikaanse regering heeft maandag Daniel Rubinstein benoemd als speciale gezant voor Syrië. Rubinstein volgt veteraan Robert Ford op, die eind februari met pensioen ging nadat gesprekken tussen de Syrische regering en de oppositie waren stukgelopen.

Net als Ford spreekt Rubinstein vloeiend Arabisch. Hij heeft op diverse Amerikaanse ambassades in het Midden-Oosten gewerkt, waaronder die in Israël, Jordanië, Irak, Tunesië en Syrië. De diplomaat reist deze week nog naar het Midden-Oosten.

Vrouw aangehouden voor dode in chalet Ermelo

Een 58-jarige man uit Amersfoort die vrijdagavond dood werd aangetroffen bij het blussen van een brand in een chalet in Ermelo is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Een 28-jarige vrouw uit Kampen is maandagochtend in Brabant aangehouden als verdachte.

Het slachtoffer was vrijdag na een etentje niet thuisgekomen, waarna zijn familie hem als vermist opgaf. Zijn auto is nog steeds zoek. De nabestaanden van de man zijn in kennis gesteld van de gebeurtenissen.

De vrouw is voor nader verhoor en onderzoek naar haar rol overgebracht naar het politiebureau in Zwolle. Aan de zaak werken zo'n 25 rechercheurs. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De melding over de brand in het chalet aan de Strokel kwam vrijdag iets voor 21.30 uur binnen. De brandweer trof bij het blussen een stoffelijk overschot aan in de vakantiewoning. De omgeving werd afgezet en om vast te stellen hoe de man om het leven is gekomen werd een forensisch onderzoek ingesteld. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog.

Getuigen of mensen die meer weten of iets hebben gezien op het vakantiepark wordt gevraagd de politie te bellen. Ook hoort de politie het graag als mensen een donkerblauwe Audi Q5 met kenteken 1-SZS-62 hebben gezien.

Jada Borsato zingt titelsong animatiefilm

Jada Borsato brengt volgende week de single Als Jij Maar van Me Houdt uit. Het nummer van de 11-jarige dochter van Marco en Leontine Borsato is de titelsong van de animatiefilm Flits en Het Magische Huis. Jada is in de film ook te horen als Izzie.

"Het maakt niet uit waar je woont, maar met wie. Als er altijd maar iemand is die van je houdt", laat ze weten in een verklaring. "Ik vind het een heel vrolijk liedje, het maakt me blij." Het nummer, geproduceerd door Jaap Kwakman van de 3JS, verschijnt volgende week vrijdag.

Jada Borsato scoorde vorig jaar een nummer 1-hit met Samen voor Altijd, waarop ook haar vader en John Ewbank met zijn dochter Day te horen waren. Ze nam ook al de titelsong van de sprookjesmusical Klaas Vaak voor haar rekening.

Cricketbond onderzoekt rel over blessure

De Nederlandse cricketbond stelt een onderzoek in naar aanleiding van de beschuldigingen van Tim Gruijters. De international plaatste een video op internet waarin hij zegt dat de bondscoach hem onder valse voorwendselen uit de selectie heeft gezet. Het bestuur van de bond wil nu dat de onderste steen boven komt.

Gruijters zegt dat de trainersstraf hem uit de selectie wilde hebben om plaats te maken voor Tom Cooper, die op het laatste moment toch beschikbaar bleek voor het WK Twenty20. Aan dat toernooi begint Oranje maandag met een wedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

"Ze vertelden me dat ze een geblesseerde speler nodig hadden en dwongen me om een scan te laten maken", beweert Gruijters. "Die toonde aan dat ik een slechte rug heb, maar dat is geen verrassing. Ik had best kunnen spelen, maar de coaches hebben de regels misbruikt om de internationale cricketbond om de tuin te leiden." Cooper mocht alleen aan de selectie worden toegevoegd als een van de andere spelers geblesseerd zou afhaken.

De Nederlandse cricketbond zit met de kwestie in de maag. "Het bestuur betreurt de ophef die is ontstaan na het vertrek van Tim Gruijters uit de selectie van het Nederlands elftal", staat in een verklaring. "De lezing over de gang van zaken van de speler zelf verschilt met de lezing van het teammanagement in Bangladesh." Onduidelijk is hoe lang het onderzoek gaat duren.

Sabella: "Niemand weet waar Messi's grens ligt"

Ook in een seizoen waarin hij geteisterd wordt door blessureleed breekt Lionel Messi records. Alejandro Sabella hoopt dat de Argentijn zijn huidige vorm meeneemt naar het WK. De bondscoach van Argentinië zag zijn kleine landgenoot zondag drie doelpunten maken tijdens de 7-0 oorwassing die FC Barcelona gaf aan Osasuna. Dankzij die hattrick brak Messi het clubrecord van Paulino Alcántara en mag hij zich alltime clubtopscorer noemen.

Sabella verbaast zich nog steeds over de kwaliteiten van zijn sterspeler bij de nationale ploeg. "Iedere keer denk je dat het onmogelijk is voor Messi om zich te verbeteren, maar dat is precies wat hij blijft doen. Niemand weet waar de grens van Messi ligt", zo vertelde hij aan Goal.

Dit seizoen keeg Messi voor het eerst in zijn loopbaan te maken met kritiek op zijn spel. Nadat hij hersteld was van blessureleed leek de technisch begaafde dribbelaar moeite te hebben om zijn oude vorm weer op te pakken.

Volgens Sabella behoort die vormdip inmiddels tot het verleden. "Zijn blessure heeft invloed gehad op zijn spel", aldus de 59-jarige keuzeheer. "Daardoor heeft hij een slechte voorbereiding meegemaakt. Maar nu is hij weer volledig fit, en speelt hij weer de pannen van het dak. Dat heeft hij ook tegen Manchester City weer laten zien."

Bij de nationale ploeg heeft Messi nog niet kunnen brengen wat hij Barcelona bijna wekelijks brengt. Sabella denkt de oplossing in pacht te hebben, en voorspelt een mooie zomer met een hoofdrol voor La Pulga op het WK.

"Messi heeft een bepaalde vrijheid nodig in het veld. Je kunt hem wel vertellen dat hij het team moet helpen bij balverlies, maar dit werkt slechts tot op zekere hoogte. Het is veel belangrijker dat hij zich fris voelt wanneer zijn teamgenoten hem de bal bezorgen."

Oprah doet Harpo Studios van de hand

Oprah Winfrey heeft haar beroemde Harpo Studios verkocht. In die studio's in Chicago nam ze jarenlang haar talkshow The Oprah Winfrey Show op. Winfrey vangt volgens The Hollywood Reporter 32 miljoen dollar voor de studio's.

Hoewel Winfrey Harpo Studios van de hand heeft gedaan, blijft ze de komende twee jaar nog gebruikmaken van de opnameruimten. Daarvoor is een huurovereenkomst gesloten met het vastgoedbedrijf dat de studio's heeft gekocht. "We verwachten dat de verkoop binnen dertig dagen rond is", lichtte een woordvoerder van Harpo toe in lokale media. "De gebouwen worden verhuurd aan Harpo, de studio blijft programma's maken voor OWN."

Winfrey nam naar wereldberoemde talkshow van 1990 tot 2011 op in de studio's in Chicago. In 2011 besloot de talkshowkoningin te stoppen met haar programma om haar eigen televisienetwerk OWN op te zetten. In datzelfde jaar werd de straat voor de Harpo Studios vernoemd naar de talkshowkoning. De studio's liggen sindsdien aan de Oprah Winfrey Way.

Gauntlet keert terug

De originele Gauntlet verscheen voor het eerst in 1985 en was een game die het Dungeon Crawler-genre opnieuw op de kaart zette. Dit jaar wordt de game opgepoetst en opnieuw uitgebracht voor de pc in de vorm van een coöperatieve actie RPG.

Arrowhead Game Studios, onder andere bekent van Magicka, ontwikkelt de nieuwe Gauntlet. De game val volledig intrigeren met Steam Machine en SteamOS. Daarnaast zal de game zowel lokale als online multiplayer ondersteunen.

Valkenburg wilde huurder uit aquarium zetten

De gemeente Valkenburg aan de Geul was ontevreden over de bedrijfsvoering bij het Grottenaquarium en wilde van de huurder af. De gemeente was daarvoor al een juridische procedure gestart, zo is maandag in een verklaring op de website van de gemeente te lezen. Toen de gemeente contact zocht met de huurder zocht, bleek dat hij was overleden.

Overigens was niet alleen de gemeente ontevreden. Bezoekers blijken in het verleden te hebben geklaagd over de toestand van de dieren en het onderhoud van het aquarium. De gemeente heeft daarop meerdere keren aan de bel getrokken bij de Dierenbescherming, zo meldt zij in de verklaring.

Bij het aquarium in de Valkenburger grotten werden zaterdag zo'n veertig reptielen, zestig amfibieën en honderden vissen aangetroffen. De meeste dieren waren zeer ernstig verwaarloosd, enkele waren dood. De gemeente noemt de situatie 'vreselijk' en 'een aanfluiting voor het imago van Valkenburg'.

Maar zo stelt de gemeente, die eigenaar is van de grot en deze verhuurde, als we geen actie hadden ondernomen 'was de dierenramp waarschijnlijk niet te overzien geweest'. De gemeente betreurt het dat zij niet eerder is geïnformeerd over de dood van de huurder, die in België woonde.

Nadat de gemeente op de hoogte was van het overlijden van de man werden de dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming ingeschakeld. Die hebben zaterdag alle nog levende dieren verwijderd uit het aquarium en elders in Nederland ondergebracht.

Politie vindt 1,3 kilo speed bij stalkende militair

In de woning van een 40-jarige militair uit Culemborg heeft de marechaussee donderdag 1,3 kilo speed aangetroffen. De man is aangehouden. Hij was vorige week maandag al gearresteerd wegens stalking en bedreiging. Dat meldt de politie maandag.

Bij een onderzoek in zijn huis dat naar aanleiding van die aanhouding werd ingesteld, werd de speed gevonden. De politie heeft zaterdag een tweede verdachte opgepakt in de zaak. Het gaat om een 41-jarige man uit Culemborg. Beiden zitten in de cel. Politie en marechaussee onderzoeken de zaak.

Prof neukt 85 studentes voor antwoorden

De politie van Caïro heeft een professor in de boeien geslagen. De man heeft met zijn liefdeslans zeker 85 studentes beroerd. Zo konden de dames hun cijfers opkrikken.

De Egyptische politie kreeg onlangs een melding dat de hoogleraar aan de Ain Shams Universiteit studentes had gechanteerd. Hierop besloot men bewakingscamera's op te hangen in het appartement van de viespeuk.

Het duurde dan ook niet lang of op de bewakingsbeelden was te zien hoe de professor een studente een flinke veeg gaf. Al snel stond Al Bromsnor bij de man op de stoep om hem te arresteren. Ook de rechterhand van de man is in de boeien geslagen.

De prima prof ontkent echter alle aantijgingen. De meeste studentes hebben echter toegegeven seks met hem te hebben gehad in ruil voor de examenantwoorden.

Burgemeester Sittard niet blij met Bandidos

De burgemeester van Sittard-Geleen Sjraar Cox is niet blij met de afdeling die motorclub Bandidos in de Limburgse plaats is opgericht. Cox vreest een toename van de criminaliteit in zijn gemeente, laat hij maandagmiddag via zijn woordvoerder weten.

"Het blijkt dat leden die bij motorclubs zijn aangesloten vaak een criminele achtergrond hebben", legt de zegsvrouw uit. "En dat willen wij liever niet hebben in onze gemeente."

Tegen L1 zei Cox maandag dat hij in ieder geval wil voorkomen dat het chapter een clubhuis in een woonwijk krijgt. Hij erkende wel dat de gemeente verder weinig kan doen zolang de leden zich aan de wet houden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf gemeenten twee jaar geleden meer mogelijkheden om motorclubs aan te pakken. Hij kondigde onder meer een landelijk team aan dat burgemeesters moet helpen 'outlawbikers' te weren door ze bijvoorbeeld geen eigen clubhuis te geven.

Op de site van de club staat dat er sinds dit weekeinde een chapter van Bandidos in Sittard is. De afdeling zou bestaan uit voormalige leden van motorclub No Surrender.

Dit weekeinde werd een aanslag gepleegd op het huis van een lid van de motorclub in Nieuwstadt, vlak bij Sittard. Wie daarachter zitten is nog niet duidelijk.

Verdachte van kinderverkrachting naar PBC

De 40-jarige man uit het Groningse Westerlee die ervan wordt verdacht twee meisjes van 4 en 6 jaar te hebben ontvoerd en verkracht, wordt volgende week voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De zaak werd om die reden maandag aangehouden door de rechtbank in Groningen.

De man werd begin december door de politie opgepakt voor de ontvoering en verkrachting van een 4-jarig meisje uit Delfzijl in oktober. Het kind was door een man in de auto getrokken en misbruikt. Het meisje werd een uur later in Appingedam aangetroffen.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek het aangetroffen dna-materiaal overeen te komen met dat uit een zedenzaak in 2011. Toen werd in Stadskanaal een meisje van 6 jaar in de auto meegenomen en misbruikt. Dat slachtoffer werd elders in de Groningse plaats aangetroffen.

Martinair-crew blijft onder aan de ladder bij KLM

De stewards en stewardessen die in het verleden bij Martinair werkten, hebben geen recht op betere arbeidsvoorwaarden bij hun nieuwe werkgever KLM. Dat heeft de rechter maandag bepaald, melden vakbonden De Unie en VNC. Het voormalig Martinair-personeel blijft bij KLM daarom onder aan de ladder staan.

Het cabinepersoneel eiste dat het bij KLM kon instromen met dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij Martinair. Toen ze in februari 2011 in dienst traden bij KLM werden die voorwaarden versoberd. Het personeel raakte bijvoorbeeld zijn dienstjaren kwijt, waardoor het langer zou duren om door te stromen naar een hogere functie.

De ruim tweehonderd voormalig Martinair-medewerkers stelden dat sprake was van een 'overgang van onderneming' - een verandering van eigenaar - toen zij begonnen bij KLM. In dat geval had de blauwe luchtvaartmaatschappij de arbeidsvoorwaarden van de stewardessen bij Martinair moeten behouden.

De rechter wees er echter op dat Martinair al eigendom was van KLM toen de medewerkers van werkgever veranderden. Martinair werd namelijk al in 2008 overgenomen door het grotere KLM. Pas in 2011 besloot KLM de passagierstak van Martinair te schrappen en verder te gaan als vrachtvervoerder.

Vakbond VNC stelt in een verklaring 'blij' te zijn met de uitspraak. Bij VNC zijn namelijk zo'n negenduizend stewards en stewardessen aangesloten die voor KLM werken. Wanneer het oud-personeel van Martinair 'horizontaal zou instromen' met hun oude arbeidsvoorwaarden, zou dat de loopbaan van de KLM'ers onderbreken.

Ook De Unie is tevreden met het besluit van de rechter. "Hoewel het voor een grote groep collega's wrang zal voelen, vinden wij het vooral belangrijk dat er nu duidelijkheid is voor de hele groep medewerkers", aldus onderhandelaar Swen Laarveld. Hij stelt dat het Martinair-personeel juist 'meer perspectief op de lange termijn' heeft.

Schultz tegen opheffen waterschappen

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) verzet zich tegen het opheffen van de waterschappen, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. "Ik ga er niks mee doen. Als iets goed is, moet je er niet aan morrelen", stelt de bewindsvrouw maandag in een interview met NRC Handelsblad.

Het kabinet wil de huidige waterschappen samenvoegen met de vijf nieuw op te richten landsdelen, die op hun beurt de provincies moeten vervangen. Bovendien moeten de huidige 23 waterschappen fuseren tot tien à twaalf.

Ook daarin ziet Schultz niets. "Ze kunnen zelf bekijken waar opschaling nuttig is. Ik zie geen aanleiding om bestuurlijke organisatorische veranderingen door te voeren." De minister zegt verder dat ze haar standpunt intern heeft besproken met de departementen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) - verantwoordelijk voor de bestuurlijke herindeling - en met het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte (VVD).

BŤta Transformers Universe dit weekend van start

Transformers Universe begint aankomend weekend met de gesloten bèta voor het spel. Wil je kans maken om mee te doen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in, want wie het eerst komt wie het eerst maalt. 

Om warm te lopen voor de bèta onthult Jagex ook twee nieuwe Transformers genaamd Front-Line voor Autobot en Conduit voor Decepticon.

Front-Line is een brawler, als eerste in het gevecht en als laatste eruit. Gewapend met een geweer, bijl en hamer is hij een tegenstander die je niet tegen wilt komen.

Speel je liever als support dan is Conduit de keuze voor jou. Zijn doel is om teamgenoten te genezen en ze net dat laatste zetje te geven waardoor de overwinning aan hun is.

Samsom vindt PVV 'rechts als de richel'

De PVV is en blijft een rechtse partij. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom maandag gezegd in een interview met RTL Z. Samsom reageert hiermee op uitspraken van premier Mark Rutte (VVD) dat de partij van Geert Wilders juist definitief is vertrokken uit het rechtse kamp.

"Het linkse blok is groter geworden, want de PVV is toegetreden", zei Rutte in een interview met nu.nl. Rutte doelt dan met name op het financieel-economische programma van de PVV dat volgens hem 'heel erg links is'.

Samsom vindt dit een 'onbegrijpelijke stellingname'. Hij wees erop dat Wilders wil bezuinigingen op linkse thema's als ontwikkelingshulp, het milieu en tegelijkertijd de hypotheekrente in stand wil houden waarmee hij de hoogste inkomens subsidieert. "De PVV is echt zo rechts als de richel. Ook economisch gezien."

OM wil geen straf voor schietende agent

Een agent die in 2011 in IJsselstein op een auto met drie voortvluchtigen schoot, moet daarvoor geen straf krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag voor de rechtbank in Utrecht. Wel vindt justitie dat hij schuldig moet worden bevonden aan drievoudige poging tot doodslag.

Justitie had aanvankelijk besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren, maar dat besluit werd met succes aangevochten door de drugsdealer die de auto bestuurde. Het OM vindt dat de man fout zat door te schieten, maar de officier van justitie vindt een celstraf niet op zijn plaats.

De agent schoot op het voertuig nadat de drugsdealer op hem in was gereden toen de agent hem wilde arresteren. De inzettenden werden op een haar na geraakt. De dealer zelf werd veroordeeld tot een celstraf en een rijverbod.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

'Westen saboteert atoomprogramma Iran'

De sabotage bij een Iraanse zwaarwaterreactor waar Iran afgelopen weekeinde melding van maakte is het werk van westerse inlichtingendiensten. Dat heeft Asghar Zarean, die namens de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie waakt over nucleaire veiligheid, maandag gezegd, aldus de Iraanse staatstelevisie.

Volgens Zarean zijn er met opzet pompen voor de zwaarwaterreactor geleverd die kapot waren. Wetenschappers kwamen daar echter achter voordat de pompen werden geïnstalleerd en in gebruik genomen. Zarean meent dat de sabotage van de pompen het werk van westerse inlichtingendiensten is. De leverancier van de pompen zei niet te weten dat er iets mis mee was.

De zwaarwaterreactor in Arak is volgens Iran al eerder doelwit van sabotagepogingen geweest.

Krim voert roebel en Russische klok in

De inwoners van de Krim kunnen met ingang van volgende week ook met de roebel betalen. De autoriteiten op het schiereiland, dat zondag in een omstreden referendum voor aansluiting bij Rusland koos, voeren de Russische munt in naast de Oekraïense hrivnia. Dat heeft de premier van de Krim maandag aangekondigd, melden Russische en Oekraïense media.

De hrivnia blijft tot 1 januari 2016 een geldig betaalmiddel, besloot het Krimparlement volgens het Russische persbureau ITAR-Tass. Het parlement was maandag in buitengewone zitting bijeen om de losmaking van Oekraïne te regelen.

De Krim gaat ook over op de klok die in Moskou geldt. Het schiereiland schuift in de vroege ochtend van 30 maart twee tijdzones op. Omdat het vasteland van Oekraïne, net als de rest van Europa, in diezelfde nacht overgaat op de zomertijd is het daar vervolgens een uur later dan op de Krim. In oktober loopt het verschil op tot twee uur.

Premier Sergej Aksionov van de Krim denkt dat de 'integratie' met Rusland binnen een jaar kan zijn voltooid.

Samsom laconiek onder kritiek op functioneren

PvdA-leider Diederik Samsom reageert laconiek op de kritiek van anonieme Kamerleden op zijn functioneren. "Het is nooit leuk, maar zeker bij de PvdA is het bijna een traditie aan het worden dus ik kijk er niet meer van op", zei Samsom maandag in een interview met RTL Z.

Een anoniem Kamerlid uitte maandag in De Telegraaf kritiek op Samsom. "Er wordt veel over hem geklaagd als je langs de deuren gaat", zei het fractielid. "Dat snap ik eerlijk gezegd wel. Misschien is het nu niet slim om van leider te wisselen, maar bij de Kamerverkiezingen wel."

Samsom herkent zich niet in deze kritiek. "Ik voer veel van die gesprekken zelf aan de deur. Die gaan nooit over mij, niet over de PvdA en niet over Haags gedoe."

ING zegt sorry en zet plannen op laag pitje

ING heeft maandag excuses aangeboden voor de onrust die de bank veroorzaakte na het bekendmaken van plannen voor het commercieel aanwenden van klantgegevens voor bedrijven. De bank doet voorlopig nog geen proeven en neemt eerst rustig de tijd om te spreken met klanten, toezichthouders, privacyorganisaties en consumentenorganisaties over de invulling van de plannen. Alleen als er genoeg draagvlak is, wordt de proef doorgezet, meldt ING maandag.

ING betreurt dat de openbaring van de plannen, vorige week maandag in Het Financieele Dagblad, veel kritiek en vragen opwierp. "In dit interview zijn wij niet duidelijk genoeg geweest over dit zo gevoelige onderwerp", zegt directievoorzitter van ING Nederland Nick Jue maandag in een brief aan de miljoenen klanten van de bank.

Maandag benadrukte ING nogmaals dat de bank niet van plan is klantgegevens met derden te delen of te verkopen. De bank zegt dat klantdata alleen zal worden gebruikt als de klant daar vooraf toestemming voor geeft. Klanten hebben de mogelijkheid om deelname op elk moment te stoppen.

De plannen waren volgens Jue bedoeld om 'klanten te helpen met hun persoonlijke geldzaken en voor hen besparingen te realiseren'. "Het doel is nadrukkelijk niet om informatie over transacties met externe bedrijven te delen en daarmee commercieel te gebruiken", schrijft Jue.

Kort na de bekendmaking van de voornemens van ING barstte een storm van kritiek los. Volgens de Consumentenbond zijn de plannen in strijd met de gedragscode waar ING zich aan moet houden en schaden dergelijke initiatieven het toch al broze vertrouwen tussen consument en bank. De organisatie eiste donderdag stopzetting van de plannen en laat nu weten blij te zijn met het uitstel.

"Voor ING heeft bescherming van de persoonsgegevens van onze klanten de hoogste prioriteit", vervolgt Jue. "Want wij realiseren ons dat uw privacy een groot goed is. Onze dienstverlening draait om vertrouwen en het dienen van uw belang. Daarop kunt u als klant vertrouwen."

Walker: "Stille turbomotor is contractbreuk"

De organisatoren van de Australische Grand Prix hebben hun beklag gedaan over het tegenvallende geluid van de nieuwe V6-turbomotoren. Volgens de voorzitter van de organisatie, Ron Walker, is er zelfs sprake van contractbreuk.

"Ik vond het een fantastisch weekend, maar ik was niet tevreden over het geluid. We zijn hierover in overleg met Bernie. Dit is duidelijk contractbreuk. Hier hebben we niet voor betaald. Er zal verandering komen", zo vertelde Walker tegen de Australische krant The Age.

"Hij vindt het ook vreselijk. Deze kwestie zal bij promotors over de hele wereld spelen. We zijn er om het publiek te vermaken. Iedereen had het erover. Wanneer je de opwinding wegneemt, zal dit gevolgen hebben voor de kaartverkoop. Je moet vraag creëren en het lawaai van de Formule 1-wagens is daar onderdeel van", concludeerde de Australiër.

Op heterdaad betrapt

En geloof me, die verhalen zijn niet mals. Ik realiseer me opeens dat ik mijn sokken wel eens aanhoud tijdens de seks. Hebben ze mij dan in hun macht? Of is het de lust die het wint van de geduld om mijn sokken eerst uit te trekken? En dan nog. Waarschijnlijk liggen ze dan naast mijn (of haar) bed op luisterafstand. Om nog maar te zwijgen over mijn bedovertrek. Wat zal hij allemaal wel niet gezien en gehoord hebben?

Kuipers fluit return Man United in Champions League

Björn Kuipers is aangesteld als scheidsrechter voor de Champions League-wedstrijd van woensdag tussen Manchester United en Olympiakos Piraeus. Dat maakte de UEFA maandag bekend. Manchester moet in de return op Old Trafford een 2-0 nederlaag uit het eerste duel wegpoetsen om de kwartfinale te bereiken.

Kuipers, die wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Angelo Boonman en Erwin Zeinstra, maakt deel uit van de elitegroep van de UEFA. Het wordt voor de arbiter uit Oldenzaal zijn 27e wedstrijd op het hoogste Europese clubniveau.

[NBA] Goede reeks Clippers en Spurs

Los Angeles Clippers en San Antonio Spurs hebben hun goede serie in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA voortgezet. De Clippers boekten thuis tegen Cleveland Cavaliers hun elfde overwinning op rij. San Antonio versloeg Utah Jazz en pakte daarmee de tiende opeenvolgende zege.

Blake Griffin had het grootste aandeel in de 102-80 overwinning van de Clippers. Hij vierde zijn 25e verjaardag met het maken van 21 punten en elf rebounds. Chris Paul was namens de nummer drie van de Western Conference goed voor zestien punten en vijftien assists.

San Antonio versloeg Utah Jazz met 122-104 en bracht het totaal aantal overwinningen dit seizoen daarmee op vijftig. De Argentijnse sterspeler Manu Ginobili maakte 21 punten. Tony Parker en Tim Duncan kwamen tot respectievelijk achttien en zestien punten. San Antonio blijft koploper in de Western Conference, voor Oklahoma en LA Clippers.

Overige uitslagen
Milwaukee - Charlotte 92-101
Toronto - Phoenix 113-121
Miami - Houston 113-104
New Orleans - Boston 121-120 (n.v.)
Minnesota - Sacramento 104-102
Oklahoma - Dallas 86-109
Portland - Golden State 112-113

Ook aanklager niet in beroep tegen straf Hoeness

Uli Hoeness moet definitief voor 3,5 jaar de gevangenis in. De openbaar aanklager liet maandag weten niet in beroep te gaan tegen de straf die vorige week door de rechtbank in München werd uitgesproken. Eerder had de inmiddels afgetreden voorzitter van Bayern München zelf al laten weten zich bij de uitspraak neer te leggen.

Hoeness kreeg de straf opgelegd wegens het ontduiken van de belasting voor een bedrag van ruim 27 miljoen euro. Het openbaar ministerie had een gevangenisstraf van vijf jaar geëist, maar berust nu in een straf van 3,5 jaar.

Nu de uitspraak onherroepelijk is geworden, kan Hoeness beginnen met het uitdienen van zijn straf. De verwachting is dat hij binnen enkele weken achter de tralies verdwijnt. De 62-jarige Duitser zal zijn straf uitzitten in de gevangenis in Landsberg am Lech.

Advies: superwindmolens langs snelwegen Utrecht

De provincie Utrecht moet op slechts een paar plekken tientallen windmolens neerzetten van wel 120 meter hoog. Zo wordt een 'rommeltje' van groepjes kleine windmolens voorkomen en wordt het landschap zo min mogelijk aangetast. Dat staat in een maandag gepresenteerd adviesrapport.

De overgang naar duurzame energie is onafwendbaar, zegt onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit van de provincie Ingeborg Thoral in het rapport. Doordat er steeds meer windmolens, zonnepanelen en vergistingsinstallaties komen verandert het landschap 'onherroepelijk'.

Thoral is door de 'veelheid aan initiatieven' bang voor een 'verrommeling' van het landschap. Volgens haar lijkt er een trend te ontstaan van kleine groepjes van drie windmolens. Ze noemt dat zorgwekkend omdat zo ieder stukje landschap wordt gedomineerd door windturbines.

Haar oplossing is gigantische turbines in grote groepen bij elkaar te zetten. Als locaties denkt ze aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelwegen A2 en A12.

Windmolens hebben meestal een masthoogte van tussen de veertig en honderd meter. De windmolens die Thoral voor ogen heeft zijn met een masthoogte van 120 meter nog hoger dan de Utrechtse Domtoren.

Jailbait-meisje (17) stuurt naaktselfies

Een Zuid-Afrikaans tienermeisje moest zich onlangs voor de rechter van Welkom verantwoorden. Het 17-jarige meisje had namelijk naaktfoto's van zichzelf gestuurd.

Vorige maand keek de vader van het meisje in de telefoon van het meisje, en ontdekte hierin naaktfoto's van zijn dochter. Ook stonden er pikante sms'jes in. Hierop stapte papa direct naar de politie.

Al snel kwam uit dat het kind, dat overigens zwanger is, had gecorrespondeerd met een 42-jarige man en twee tienerjongens. Zowel het tienermeisje als de vieze ouwe kerel moest zich voor de rechter verantwoorden.

Het meisje zelf is wegens het maken en verspreiden van kinderporno tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar veroordeeld. Ook de 42-jarige man hoorde drie jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. De vader heeft zich inmiddels bij de kinderbescherming gemeld voor hulp bij de opvoeding.

Activisten Greenpeace willen schadevergoeding

De activisten van Greenpeace die vorig jaar enkele maanden in de Russische gevangenis hebben gezeten omdat ze hadden geprotesteerd bij een boorplatform in de Barentszzee, stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze eisen een schadevergoeding van de Russen. Ook willen ze dat hun gevangenneming onrechtmatig wordt verklaard.

Advocaat Sergej Goloebok stelt in een verklaring van Greenpeace dat met het oppakken en vastzetten van de groep 'internationale en Russische wetten zijn geschonden'. "Daarom hebben we een klacht in gediend bij het Europees Hof." Volgens de raadsman was de reactie van de Russische autoriteiten op het 'vreedzame' protest van Greenpeace 'buitenproportioneel'.

De dertig mannen en vrouwen zijn volgens hem 'onrechtmatig behandeld en van hun vrijheid beroofd'. Ze zaten vast tussen 18 september en 28 november toen ze op borgtocht werden vrijgelaten.

Ook stelt Goloebok dat Rusland de activisten het recht op vrijheid van meningsuiting heeft ontnomen door 'zeer vergaande maatregelen' te nemen door eerst het schip Arctic Sunrise te enteren, de bemanning op zee vast te houden en hen vervolgens twee maanden in de gevangenis te stoppen.

De activisten willen een schadevergoeding voor het feit dat ze onrechtmatig zijn vastgehouden en voor de kosten die ze hebben gemaakt om zich in Rusland te kunnen verdedigen en de zaak naar het Europees Hof in Straatsburg te brengen.

Greenpeace roept het hof op om snel werk te maken van de zaak, al vreest de milieuclub dat het wel een jaar of langer kan duren voor de zaak met Rusland wordt opgenomen.

De Arctic Sunrise werd medio september tijdens een protestactie van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd. Eind vorig jaar besloot Rusland de aanklachten tegen de activisten te laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement had aangenomen.

Nederland veel groener dan jaar geleden

Door de zachte winter en het warme lenteweer is Nederland in maart bijna twintig procent groener dan vorig jaar rond die tijd. Dat blijkt uit de Groenmonitor waar Natuurbericht.nl maandag over schrijft. Zowel het gras als de bomen zijn door de hoge temperaturen al een stuk groener dan vorig jaar.

Zo zijn over heel Nederland de graslanden gemiddeld dertig procent groener dan vorig jaar. In Friesland is het verschil het grootst. Het gras is daar op dit moment vijftig procent groener dan in 2013.

Ook de bomen zijn dit jaar eerder groen. De loofbossen zijn twaalf procent groener dan vorig jaar en de naaldbossen tien procent. In de provincies Limburg, Groningen en Drenthe is het meeste verschil zichtbaar. Daar zijn de bossen negentien, achttien en zestien procent groener dan vorig jaar.

In de loofbossen kwam vorig jaar vanaf 21 april het blad aan de bomen. Dit jaar is de verwachting dat de bomen al bladeren hebben in de eerste week van april.

De groene aanblik van Nederland heeft alles te maken met het weer. Dat is dit jaar heel anders dan in 2013. Maart had toen in de eerste week een paar warme dagen, maar vervolgens werd het weer koud en vroor het bijna elke nacht. Daardoor stokte toen de groei van planten en bomen.

'Gezinnen in bijstand komen structureel tekort'

Een gezin met twee kinderen dat van een bijstandsuitkering rond moet komen, komt maandelijks gemiddeld vijftig euro tekort voor huur, voeding en verzorging. Gezinnen met drie kinderen hebben maandelijks 150 euro te weinig. Geld voor cadeautjes, sport of uitjes is er voor deze gezinnen niet bij. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maandag.

De budgetvoorlichter publiceerde maandag een gemiddelde huishoudbegroting voor gezinnen in de bijstand. Een gezin met twee kinderen heeft maandelijks netto 1809 euro te besteden, terwijl 1859 euro minimaal nodig is. In Nederland hebben ongeveer 413 duizend mensen een bijstandsuitkering. Negen procent van hen heeft kinderen.

Het is voor het eerst dat het Nibud constateert dat gezinnen in de bijstand geld tekortkomen voor basisbehoeften. Vorig jaar waarschuwde de budgetvoorlichter al dat de gezinnen geen geld voor sociale participatie overhielden, maar van een tekort was toen nog geen sprake.

Bijstandsgezinnen met één kind houden naar schatting wel iets over: 25 euro. "Dat is voor extra uitgaven, zoals een ijsje of een huisdier", aldus een woordvoerder.

Het structurele tekort leidt er in de dagelijkse praktijk toe dat gezinnen met meer kinderen na het betalen van de vaste lasten moeten bezuinigen op posten als kleding en voeding, zegt het Nibud. "Om rond te kunnen komen staan ze dagelijks voor moeilijke keuzes tussen bijvoorbeeld een warme maaltijd of toch eindelijk nieuwe schoenen voor de jongste."

Het is voor deze gezinnen van belang dat ze goed kunnen budgetteren en alle tegemoetkomingen en toeslagen aanvragen, zegt het Nibud. Onvermijdbare kosten, bijvoorbeeld door ziekte, vormen een groot probleem.

Kwart meer verkochte huizen gemeld bij Kadaster

Het aantal verkochte woningen dat het Kadaster in februari registreerde was ruim een kwart hoger dan een jaar eerder. In vergelijking met de maand daarvoor werden 12,6 procent meer woningverkopen in het kadastraal register opgenomen. Dat heeft het Kadaster maandag bekendgemaakt.

Het Kadaster registreerde in februari 10.030 verkochte woningen. In januari waren dat er 8905 en in december 15.463. Traditiegetrouw worden in december altijd meer akten aangeboden.

In februari vorig jaar meldden notarissen 7897 woningverkopen bij het Kadaster aan, 27 procent minder dan afgelopen februari. Aan het begin van het jaar werden toen echter sowieso flink minder huizen verkocht. Door de per 1 januari 2013 strengere hypotheekregels werden toen namelijk extra veel woningverkopen in december 2012 afgerond.

'Politiek laat middenklasse links liggen'

De middenklasse dreigt in grote problemen te raken door banenverlies en de Nederlandse politiek heeft daar te weinig oog voor. Dat zegt voorzitter van vakbond De Unie Reinier Castelein in een interview in Het Financieele Dagblad maandag.

Volgens de vakbond neemt het aantal banen voor de middenklasse de komende jaren flink af door de verdergaande automatisering. Castelein spreekt in het interview over een slagveld. "Ik voorspel een miljoen werklozen in Nederland bij ongewijzigd beleid."

Volgens Castelein is het banenverlies vooral voelbaar in de sectoren waar de bond voor middelbaar en hoger personeel goed vertegenwoordigd is. "Op Schiphol en de financiële sector zijn we de grootste bond, maar ook in andere sectoren zijn we sterk aanwezig in de laag vlak onder de raad van het bestuur. Het wrange is dat veel van mijn leden hun eigen reorganisatieplan schrijven."

Volgens De Unie-voorman is het dan ook niet gek dat de middenklasse zich in de steek gelaten voelt door de politiek. "Mijn leden gaan niet meer stemmen. Of ze vluchten naar de SP, en voor anderen is het nog maar een kleine stap naar de PVV."

De volgens De Unie tachtigduizend leden stemden tot nu toe traditioneel. "We trappen iedere keer weer in dezelfde verkiezingspraatjes", zegt Castelein. "Nu ook weer met de vage beloftes over lastenverlichting." De duizend euro van Rutte kwam er echter ook nooit, illustreert Castelein, en de PvdA heeft ook geen idee hoe de moderne werknemer eruitziet. "Instituties in de polder en politieke partijen zijn als generaals die de vorige oorlog uitvechten. Hun oplossingen sluiten niet meer aan bij de veranderingen in de samenleving en de arbeidsmarkt."

Siem de Jong heeft scheurtje in hamstring opgelopen

Siem de Jong heeft zondag in de uitwedstrijd van Ajax tegen NAC Breda een scheurtje in zijn rechter hamstring opgelopen. Dat wees onderzoek in het ziekenhuis maandag uit. De aanvoerder is voorlopig niet inzetbaar. Over twee weken wordt zijn blessure nogmaals onderzocht. Dan moet duidelijk worden of De Jong dit seizoen nog voor Ajax in actie kan komen.

De Jong viel zondag al na zes minuten geblesseerd uit in Breda. Hij stond deze competitie al twee keer eerder met een hamstringblessure aan de kant en miste eveneens een aantal duels wegens een ingeklapte long.

Nieuwslezer noemt islam 'achterlijk'

De VRT heeft vanochtend Johan De Ryck op het matje geroepen. De Belgische nieuwslezer heeft afgelopen nacht tijdens een nieuwsuitzending de islam 'achterlijk' genoemd.

De beste man deed de kwetsende uitspraak tijdens het radionieuws van 2 uur. Het nieuwsitem ging over de Belgische handelsmissie naar Saoedi-Arabië. De Belgische prinses Astrid is daar op bezoek met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en een aantal zakenlieden

De prinses hoeft als enige vrouw geen hoofddoek om of een allesverhullende jurk aan. Uiteindelijk besluit De Ryck het nieuws met: '‘Saoedi-Arabië belijdt een van de meest achterlijke vormen van islam."

"Dit kan uiteraard niet", laat de verantwoordelijke hoofdredacteur Griet De Craene van de VRT weten. "We beraden ons over de mogelijke gevolgen." De nieuwslezer zelf, al jarenlang in dienst als nachtlezer, was niet bereikbaar voor commentaar.

Stormloop bij lichtgevend Mariabeeldje

België is in de ban van een stenen Mariabeeldje dat op onverklaarbare wijze licht geeft. Zeker 1500 nieuwsgierigen zakten zondagavond nog af naar het Belgische dorpje Jalhay, bij Luik, om daar een laatste blik te werpen op het stenen Mariabeeldje. Het was zondagavond voorlopig de laatste keer dat het beeldje te bewonderen was.

De 'Maria van Jalhay' gaat maandag naar de universiteit van Luik om te onderzoeken waarom het licht geeft. Totdat dit onderzoek is afgerond, kunnen bezoekers het beeldje niet bekijken.

Al weken vergapen tientallen mensen zich dagelijks aan het kleine stenen sculptuurtje. Om de toestroom van alle 'pelgrims' aan te kunnen, laste de gemeente de afgelopen weken snelheidsbeperkingen in.

Stormloop bij Luiks lichtgevend Mariabeeldje
Stormloop bij Luiks lichtgevend Mariabeeldje (Foto: ANP)

'Fabrieken Toyota dicht na bedreigen management'

Toyota heeft de productie in twee fabrieken in India stilgelegd vanwege een te hoog opgelopen ruzie met werknemers over de hoogte van de lonen. 's Werelds grootste autoproducent zei maandag dat de werkzaamheden worden gestaakt omdat het management werd bedreigd.

Een groep werknemers zou volgens Toyota de productie hebben gehinderd en opzichters hebben bedreigd en mishandeld. Het personeel zou door de vakbonden zijn opgehitst, zegt Toyota. De beslissing tot sluiting werd genomen om het personeel te beschermen, aldus de Japanse fabrikant.

Er zijn geen meldingen van gewonden of schade. De vakbonden waren niet bereikbaar voor commentaar. Toyota en de bonden waren sinds april vorig jaar in gesprek. Begin dit jaar klapten de onderhandelingen.

De twee fabrieken, gelegen in het zuiden van het land, produceren samen 310.000 auto's per jaar.

Navy SEAL's enteren Libische olietanker

Amerikaanse elitetroepen hebben zondagavond een olietanker geënterd die eerder deze maand werd gekaapt door drie gewapende Libiërs. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie maandag bekendgemaakt.

De Navy SEAL's werden ingezet op verzoek van de Libische en Cypriotische regering. Volgens het Pentagon raakte niemand gewond. De Morning Glory werd in internationale wateren ten zuiden van Cyprus geënterd, staat in de verklaring van het Pentagon. De tanker had Libische olie aan boord, die door de rebellen in de haven Al-Sidra was overgeslagen. Het schip gaat terug naar Libië onder begeleiding van een team Amerikaanse matrozen.

Urker vissers staken tegen te lage visprijs

De vissers op Urk hebben besloten zondagavond niet uit te varen vanwege de lage visprijs. Ook de komende dagen blijven de vissers aan wal. Dat bevestigt een woordvoerder van de Urker visafslag maandag, na berichtgeving van de NOS.

Volgens de vissers kan het met de huidige prijzen niet meer uit om uit te varen. Maandagmiddag hebben de vissers een gesprek met de handelaren over de afzetprijzen.

De actie van zondagavond was spontaan, aldus de woordvoerder. De visafslag, waar de vissers zelf eigenaar van zijn, blijft de komende week ook dicht. De coöperatieve visveiling is de grootste in Nederland.

Afdeling motorclub Bandidos in Sittard

De motorclub Bandidos heeft sinds dit weekeinde een afdeling in Nederland. De club schrijft op zijn site dat er een chapter is in het Limburgse Sittard. De afdeling zou bestaan uit voormalige leden van motorclub No Surrender.

Bandidos heeft verder afdelingen in onder meer de Verenigde Staten, Australië, Italië, Zweden, Rusland en Spanje. De club wordt internationaal gezien als de grote rivaal van de Hells Angels.

Leden van de club zijn in het verleden vaak in verband gebracht met criminaliteit. In het Duitse Aken werd de club daarom verboden. In het buitenland leidden ruzies tussen motorclubs eerder ook tot bloedige confrontaties, zoals de strijd tussen de Hells Angels en de Bandidos in Scandinavië in de jaren negentig.

Minder geld voor wetenschappelijk onderzoek

De overheid geeft de komende jaren minder geld uit aan wetenschappelijk onderzoek. Het bedrag loopt de komende jaren terug tot 4,1 miljard in 2018, blijkt maandag uit cijfers van het Rathenau Instituut. Dit jaar besteden de ministeries nog 4,5 miljard aan onderzoek.

De daling komt voor een groot deel doordat programma's die zijn gefinancierd met geld uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) aflopen. In het inmiddels opgeheven FES werd een deel van de aardgasbaten ondergebracht, dat vervolgens weer werd geïnvesteerd in onder meer de kenniseconomie.

Het grootste deel van het geld gaat direct naar universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven. Bedrijven die aan onderzoek doen kunnen daarnaast aanspraak maken op belastingvoordelen. Daarvoor is dit jaar een miljard uitgetrokken.

In de loop der jaren zijn belastingvoordelen een groter deel gaan uitmaken van het bedrag dat de overheid investeert in wetenschappelijk onderzoek. In 1999 waren de indirecte bedragen bijvoorbeeld nog acht procent van het geheel. Nu is dat negentien procent. Het instituut verwacht dat dit percentage de komende jaren stabiel blijft.

Het Rathenau Instituut stelt het overzicht jaarlijks samen op verzoek van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken. Het instituut vraagt voor het overzicht informatie op bij alle ministeries.

Verkeersrestricties Parijs vanwege smog

De spits in en rond Parijs zal maandag een stuk rustiger zijn dan normaal. Vanwege de zware luchtvervuiling van de afgelopen dagen heeft de regering restricties ingevoerd voor automobilisten. Maandag mogen alleen auto's met oneven nummerplaten zich op de weg begeven. Voor carpoolers, elektrische auto's en hybrides wordt een uitzondering gemaakt.

Parijs wordt al dagen geplaagd door smog. Volgens het Europese Milieuagentschap heeft Frankrijk te kampen met de ergste luchtvervuiling sinds 2007. Vorige week kondigde de regering al aan dat het openbaar vervoer in verschillende steden van zaterdag tot en met maandag gratis is. Caen, Rouen en Parijs kunnen mensen gratis met de bus, metro en trein. De smog wordt veroorzaakt door een combinatie van warme dagen en koude nachten. Daardoor krijgt het vuil in de lucht niet de kans uiteen te drijven. De verwachting is dat de zware luchtvervuiling in ieder geval maandag en dinsdag nog aanhoudt. Dinsdag mogen de auto's met de even nummerplaten zich op de hoofdstedelijke wegen begeven.

'Aanslag op woning oud-Hells Angel in Limburg'

Onbekenden hebben zaterdagnacht een aanslag gepleegd op de woning van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers. Zijn woning in het Limburgse Nieuwstadt raakte daarbij zwaar beschadigd. Hij was zelf niet thuis, schrijven Limburgse media maandag.

De politie meldde zondag al dat een woning in de straat Aan de Linde 'mogelijk beschoten' is. Naast de woning raakten geparkeerde auto's beschadigd. Agenten hebben zondag een sporen- en een buurtonderzoek gedaan. De politie is nog op zoek naar getuigen.

Ramakers was vicepresident van de Hells Angels-afdeling Nomads uit Oirsbeek. Hij is inmiddels lid van de rivaliserende motorclub Bandidos, die sinds dit weekeinde een chapter heeft in Sittard. Drie leden van de club kwamen volgens de Limburgse omroep L1 zondag tijdens het politieonderzoek poolshoogte nemen bij de woning.

De politie kon maandagochtend niet direct reageren op de berichtgeving.

Trein ontspoord na botsing met vrachtwagen

Een trein is maandagochtend ontspoord na een aanrijding met een vrachtwagen bij het dorp Almen in de buurt van Zutphen. Dat meldt spoorvervoerder Syntus. Drie passagiers zijn gewond geraakt. Een van hen is met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd.

In de trein zaten honderd mensen. De machinist en de vrachtwagenchauffeur zijn ongedeerd gebleven.

De trein botste rond 07.30 uur op een aanhanger van een vrachtwagen. "Die stond bij een onbewaakte overgang nog op het spoor", zegt een woordvoerder van Syntus. "Geen idee waarom. De machinist heeft nog geclaxonneerd, maar dat mocht niet baten. De vrachtwagen kon niet op tijd wegkomen."

Door de ontsporing rijden tussen Zutphen en Lochem geen treinen maar bussen. De extra reistijd bedraagt een halfuur tot een uur. De zegsvrouw verwacht dat de situatie nog de hele dag duurt.

Schansspringlegende Okabe stopt

Schansspringer Takanobu Okabe heeft aangekondigd na dit seizoen te stoppen met schansspringen. De 43-jarige Japanner is een levende legende binnen de sport. Met het Japanse team werd hij in 1998 voor eigen publiek olympisch kampioen.

Okabe begon zijn internationale carrière in 1989, een half jaar na zijn illustere landgenoot Noriaki Kasai, net als Okabe geboren in het kleine dorpje Shimokawa. In de eerste jaren sprong hij alleen mee tijdens de World Cups in eigen land, maar in 1993 mocht hij zijn debuut maken op het wereldkampioenschap. Met een twaalfde en veertiende plaats liet hij duidelijk van zich spreken. Door deze resultaten mocht hij het seizoen afmaken in de World Cup, waar hij al direct een tweede plek haalde. Ook won hij met het Japanse team al een wedstrijd in Planica.

Okabe tijdens de Olympische Spelen in Turijn 2006 (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Okabe tijdens de Olympische Spelen in Turijn 2006 (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

In 1994 werd hij genomineerd voor het Japanse team op de Olympische Spelen van Lillehammer. Samen met onder anderen Kasai haalde hij daar de zilveren medaille met het team, terwijl hij individueel met de vierde plek net naast de prijzen greep. Zijn eerste individuele overwinning liet vervolgens even op zich wachten, maar het was het wachten waard.

In 1995 werd Okabe in het Canadese Thunder Bay wereldkampioen op de kleine schans. Hij versloeg daar onder anderen de Nederlander Peter van Hal, huidig Eurosport-commentator, die de voorlaatste positie pakte. Individueel won hij daarna niet veel wedstrijden meer, maar het absolute hoogtepunt uit zijn loopbaan moest nog komen.

De Olympische Spelen van 1998 waren in eigen land, in Nagano. Hier werd Okabe geselecteerd voor het Japanse team en samen met Masahiko Harada, Hiroya Saito en Kazuyoshi Funaki won hij de gouden medaille. Tien jaar na het gouden olympische seizoen won hij nog één keer een World Cup, in 2009 was hij de beste in Kuopio. Met 38 jaar werd hij de oudste World Cup-winnaar ooit, totdat landgenoot Kasai dit seizoen op 41-jarige leeftijd won in Tauplitz/Bad Mitterndorf.

Okabe tijdens de World Cup in Oslo in 2010, de laatste keer dat hij op de beroemde Holmenkollen sprong (Foto: WikiCommons/Alexander Nilssen)
Okabe tijdens de World Cup in Oslo in 2010, de laatste keer dat hij op de beroemde Holmenkollen sprong (Foto: WikiCommons/Alexander Nilssen)

Vanaf seizoen 2011/2012 kwam Okabe alleen nog in actie in eigen land, tijdens nationale wedstrijden en tijdens de internationale wedstrijden wanneer die vooral Sapporo aandeden. Deze winter maakte hij nog een internationale comeback, door geselecteerd te worden voor de Vierschansentournee. Hier kwam hij echter niet door de kwalificaties.

Zijn laatste wedstrijd buiten Japan was een week na de Vierschansentournee, in Tauplitz/Bad Mitterndorf, uitgerekend de wedstrijd waar Kasai zijn record afpakte. Wel heeft Okabe het record in handen van oudste deelnemer aan een World Cup-wedstrijd ooit, door op 26 januari 48e te worden in Sapporo.

In januari werd hij tijdens de Continental Cup in Sapporo tweede, zijn laatste internationale podium. Sapporo, de plaats waar het voor Okabe allemaal begon, zal ook de afsluiter zijn van een schitterende carrière. Op 22 maart springt hij daar zijn laatste wedstrijd.Hij zal samen met Harada, zijn gouden teamgenoot van 1998, trainer worden bij het Snow Brand Ski Team, waar onder anderen Daiki Ito onder contract staat. Het duo neemt daar het stokje over van Hiroya Saito, eveneens lid van het gouden team van 1998.

Na 25 jaar, meer dan tweehonderd wedstrijden, een wereld- en olympische titel en vele andere successen neemt de schansspringwereld afscheid van een groot sporter.

Okurayama, de schans in Sapporo waar Okabe zijn carrière begon en zal eindigen (Foto: WikiCommons/Eckhard Pecher)
Okurayama, de schans in Sapporo waar Okabe zijn carrière begon en zal eindigen (Foto: WikiCommons/Eckhard Pecher)

Horner niet meer van start in Tirreno-Adriatico

Chris Horner zal niet meer starten in Tirreno-Adriatico. De Amerikaan van Lampre-Merida heeft een blessure in de achillespees en moet rust houden. 

Horner was niet slecht bezig in de Tirreno. De Amerikaan stond op een elfde plek, maar zijn team wil geen risico's lopen. Hoe lang de blessure hem aan de kant houdt, zal de komende dagen bekeken moeten worden.

Federer terug bij beste vijf dankzij finaleplaats

Roger Federer behoort weer tot de vijf beste tennissers van de wereld. De Zwitser was de laatste weken weggezakt naar de achtste positie, maar dankzij zijn finaleplaats bij het masterstoernooi van Indian Wells boekt hij drie plaatsen winst. Alleen Rafael Nadal, Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka en David Ferrer staan boven hem.

De winst van Federer gaat ten koste van Tomas Berdych en Juan Martin del Potro. De Tsjech daalt van vijf naar zeven, de Argentijn van zeven naar acht. Andy Murray blijft staan op de zesde plaats. Richard Gasquet en John Isner maken de top tien compleet.

Robin Haase blijft staan op plaats 46 en is daarmee nog altijd de beste Nederlander. Igor Sijsling stijgt van 55 naar 54. Jesse Huta Galung (116), Thiemo de Bakker (162) en Thomas Schoorel (183) zijn de andere Nederlanders in de top tweehonderd.

De Vroome nadert top tweehonderd wereldranglijst

Indy de Vroome heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De 17-jarige tennisster klom dankzij haar toernooizege van ruim een week geleden in het Mexicaanse Irapuato van de 228e naar de 202e plaats en bereikte daarmee haar hoogste notering ooit.

De Vroome, die aan het seizoen begon als de nummer 272 van de wereld, krijgt komende week de kans om nog meer punten te vergaren. De Brabantse doet dankzij een wildcard mee aan het prestigieuze tennistoernooi van Miami.

Kiki Bertens is nog altijd de beste Nederlandse, al duikelde ze wel van de 126e naar de 147e plaats. Ook Arantxa Rus, die van 155 naar 153 steeg, staat nog boven De Vroome.

Boven aan de wereldranglijst doet Simona Halep goede zaken. Ze stijgt van de zevende naar de vijfde plaats en is daarmee de hoogst geplaatste Roemeense tennisster ooit. Flavia Pennetta stijgt dankzij haar toernooizege in Indian Wells van 21 naar 12. Serena Williams voert de ranglijst nog steeds aan, voor Na Li en Agnieszka Radwanska.

Red Bull: "Ricciardo verdient tweede plaats"

De leiding van de formule 1-renstal van Red Bull zegt zeker te weten dat Daniel Ricciardo onterecht zijn tweede plaats in de Grand Prix van Australië is ontnomen. "Het was geen fout van de coureur en geen fout van de ploeg", zegt teamchef Christian Horner. "Het lag allemaal aan een sensor bij de brandstofmeter die niet werkte."

De wedstrijdleiding van de Grand Prix in Melbourne schrapte Ricciardo na lang beraad uit de uitslag, na de ontdekking dat de Australiër de nieuwe brandstofregels had overtreden. De coureur van Red Bull overschreed volgens stewards de maximaal toegestane hoeveelheid brandstof van 100 kilogram per uur.

Red Bull had in plaats van de door de FIA uitgegeven en geijkte sensoren, toch de door het team zelf geteste sensor geplaatst. De wedstrijdleiding had tijdens de race al verzocht om de hoeveelheid brandstof per uur terug te schroeven, maar het team hield vol dat hun eigen sensor van de brandstofmeter wel de juiste waarden aangaf.

De Oostenrijkse renstal, die wereldkampioen Sebastian Vettel vroeg in de race zag uitvallen met mechanische problemen, ging direct in beroep tegen de beslissing van de wedstrijdleiding.

Red Bull: Ricciardo verdient tweede plaats
Red Bull: Ricciardo verdient tweede plaats (Foto: ANP)

Pine rijbewijs kwijt na dronkemansrit

Chris Pine heeft maandag bekend onder invloed te hebben gereden. De Amerikaanse acteur moet zijn dronkemansrit op 1 maart in Nieuw-Zeeland bekopen met een boete van 93 Nieuw-Zeelandse dollars. Bovendien is hij zijn rijbewijs voor in het land een halfjaar kwijt.

De 33-jarige Pine is in Nieuw-Zeeland voor opnames van de film Z for Zachariah. De acteur, bekend van films als Star Trek en Rise of the Guardians, was de avond voor zijn aanhouding op een feestje in een café. Tijdens een routineonderzoek bleek hij te veel te hebben gedronken.

Jack Ryan screen 3

PSV vraagt Van Bommel voor rol bij eerste elftal

Mark van Bommel wordt volgend seizoen waarschijnlijk toegevoegd aan de technische staf van het eerste elftal van PSV. De Eindhovense club wil de oud-international, die komende zomer begint aan de cursus Coach Betaald Voetbal, als stagiair bij de hoofdmacht betrekken. Van Bommel doet bij PSV al ervaring als trainer op bij de B-jeugd.

De kans dat Van Bommel op het voorstel ingaat is groot. "Hij is ontzettend enthousiast", zegt technisch directeur Marcel Brands maandag in De Limburger. "Vorige week hadden onze spelers van de B1 met 5-0 bij Ajax B1 gewonnen. Direct na de wedstrijd belde hij me al op. Voor iemand als Mark willen we altijd plek maken bij PSV."

De 36-jarige Van Bommel zette aan het eind van vorig seizoen een punt achter zijn actieve loopbaan en richtte direct het vizier op een carrière als coach. Begin dit jaar werd hij toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal onder 17 jaar.

[Video] Cricketer beschuldigt staf Oranje

Bij de start van het wereldkampioenschap cricket Twenty20 in Bangladesh is het Nederlands cricketteam ernstig in verlegenheid gebracht. Timothy Gruijters speler van Oranje en Quick Haag vertelt in een video dat hij gedwongen werd om zich met een blessure af te melden voor het toernooi. Zo kon hij plaats maken voor Tom Cooper.

De Nederlandse Australiër Cooper is één van de beste spelers van Oranje. Voor dit WK was hij niet beschikbaar omdat hij nog verplichtingen had voor South Australia, het team waar hij voor uitkwam. Die ploeg miste echter de finale van de Sheffield Shield en daardoor kon Cooper mogelijk weer voor Oranje uitkomen.

De Nederlandse cricketbond (KNCB) had uiteindelijk besloten om Cooper op te roepen ter vervanging van Gruijters, die zou kampen met een rugblessure. Volgens Gruijters ging dat niet uit vrije wil. In de verklaring van Gruijters op YouTube zegt hij dat hij door interim-bondscoach Anton Roux en manager Roland Lefebvre gedwongen werd om een scan van zijn rug te laten maken.

De scan zou laten zien dat Gruijters een slechte rug heeft. Volgens Gruijters speelt hij al jaren met deze 'slechte' rug. Deze blessure belet niet om niet te spelen. "Het is duidelijk dat de Nederlands coaches hebben besloten de reglementen te misbruiken om Tom Cooper in de selectie te krijgen", zegt Gruijters. "Het is een schande, het is vals spelen en daar wil ik geen deel van uitmaken."

Het statement van Tim Gruijters. (Bron: YouTube)

Rutte: PVV vaak linkser dan SP

"Het linkse blok groter is geworden, want de PVV is toegetreden. De partij van Wilders is definitief vertrokken uit het rechtse kamp." Dat zegt premier Mark Rutte maandag in een gesprek met NU.nl.

"Als je kijkt naar het financieel-economische programma van de PVV is dat natuurlijk heel erg links." Hij denkt dan onder meer aan "alles wat te maken heeft met het eisen stellen aan een uitkering, het bezuinigen op de sociale zekerheid, de noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg."

"In de Tweede Kamer gaat 70 procent van de debatten over geld en in dat opzicht is de PVV een linkse partij. Linkser dan de SP nog", vindt de minister-president.

Rutte verwacht overigens dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag voor zijn VVD "beter zal zijn dan peilingen suggereren."

Rutte: PVV vaak linkser dan SP
Rutte: PVV vaak linkser dan SP (Foto: ANP)

3FM bezocht Arnie op Intensive Care

Spannende radio op 3FM maandagochtend. Lex Uiting, producer van Giel Beelen en presentator bij RamBam had geluidsopnames van een bezoekje aan Reinout - Arnie - Oerlemans op de Intensive Care.

Oerlemans lag vorige week op de IC na een hartaanval. Uiting wilde na een format van EyeWorks waar mensen stiekem werden gefilmd in het ziekenhuis voor het programma 24 uur tussen leven en dood Oerlemans een koekje van eigen deeg geven. UIting lulde zich in het ziekenhuis naar de IC en je hoorde Oerlemans even verdwaasd praten. Of het bezoekje echt was is niet bekend, het kan ook zijn dat er gewoon oude GTST opnames van Arnie zijn gebruikt. Lex Uiting was niet bereikbaar voor commentaar.

'Agent nalatig in zedenzaak zwemleraar'

De vader van een jongetje dat zwemles had van de vorige week opgepakte zwemleraar beschuldigde de man vorig jaar al van ontucht. De agent tegen wie hij de beschuldiging uitte deed echter niets met die melding. Dat schrijft het Haarlems Dagblad maandag.

De melding kwam door de nalatigheid van de Noord-Hollandse agent niet terecht bij de zedenrecherche. De politie geeft tegenover de krant toe dat 'dit niet had mogen gebeuren'. De politie zoekt uit waarom de agent niets met het signaal deed.

De vader heeft alsnog aangifte gedaan tegen de 28-jarige zwemleraar uit Soest, die bij een zwembad in Velsen werkte. De teller staat inmiddels op zes aangiftes.

Jacob V. was eerder ook al in beeld als verdachte in een ontuchtzaak die speelde rond een zwembad in de provincie Utrecht. Hij werd toen niet veroordeeld.

NS neemt dubbeldekkers onder handen

Ruim vierhonderd dubbeldekkers krijgen van de NS een flinke opknapbeurt. Het bovenste deel wordt ingericht voor lezende en werkende treinreizigers terwijl het interieur beneden 'informeler' wordt met loungebanken. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

De 418 dubbeldekkers krijgen verder nieuwe schermen voor reisinformatie en draadloos internet. Ook komen er nieuwe toiletten, die ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.

De NS wil met de modernisering 'beter inspelen op de wensen van reizigers', zegt topman Timo Huges tegen de krant. Ook wordt de trein twintig procent zuiniger. De opgeknapte treinen moeten in het voorjaar van 2016 gaan rijden.

Sociale huurwoning fors duurder in steden

Sociale huurwoningen in Amsterdam en Utrecht zijn vorig jaar voor nieuwe huurders gemiddeld honderd euro duurder geworden. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van een rondgang langs woningcorporaties.

De woningen worden steeds vaker onbetaalbaar voor de laagste inkomens. Het aantal mensen dat hun huis uit is gezet is vorig jaar met acht procent toegenomen tot bijna zevenduizend, blijkt uit cijfers van vereniging van woningcorporaties Aedes. In negen van de tien gevallen is een huurschuld de reden van de huisuitzetting.

In dure woningmarktgebieden zoals Amsterdam en Utrecht, maar ook in Den Bosch en Haarlem, wordt de huur vaak opgetrokken tot net onder de sociale huurgrens van 699 euro. De corporaties zeggen zich ertoe gedwongen te voelen. Ze zeggen het geld nodig hebben om de verhuurdersheffing te betalen, de extra belasting die ze krijgen opgelegd door het rijk.

Trajectcontrole A20 bij Rotterdam weer aan

Automobilisten op de snelweg A20 moeten sinds maandag weer goed op hun snelheid letten. De trajectcontrole tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein is weer aangezet. Het controlesysteem op het traject van 3,5 kilometer bij Rotterdam stond uit omdat in 2012 verschillende maximumsnelheden werden ingevoerd.

Op het traject in westelijke richting geldt sinds juli van dat jaar een snelheid van 80 of 100 kilometer per uur, afhankelijk van de drukte. Het systeem moest daarop worden aangepast. In oostelijke richting geldt een vaste snelheidslimiet van 80 kilometer per uur. De trajectcontrole die sinds maandag weer wordt uitgevoerd staat 24 uur per dag aan.

De A20 is niet de enige weg waar de trajectcontrole terugkeert. Ook op de ringweg A10 bij Amsterdam en de A13 tussen Den Haag en Rotterdam moet de trajectcontrole nog dit jaar terugkeren.

Behalve op deze deeltrajecten staat ook op de A12 bij Den Haag en Utrecht, op de A4 bij Nieuw-Vennep en op de A58 bij Bergen op Zoom en in Zeeland de trajectcontrole uit. Eerder deze maand werd duidelijk dat de apparatuur daar moet worden onderhouden of vervangen. Op meerdere plekken stonden nog wel borden die waarschuwden voor de trajectcontrole.

OekraÔne beschermt gasinfrastructuur

De Oekraïense veiligheidsdiensten beschermen de gasinstallaties in het land. Dat heeft de regering in Kiev zondagavond bekendgemaakt.

In een verklaring zei de regering dat het gaat om zowel de distributiepunten als de gasleidingen die door het land lopen. De veiligheidsdiensten worden ingezet om de veiligheid en het functioneren van de gasinstallaties te garanderen.

Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor gas. Veel Russisch aardgas loopt via Oekraïne naar West-Europa.

[PD] Real Sociedad is thuis Valencia de baas

Real Sociedad heeft in de subtop van de Primera Division een zege op Valencia geboekt. De Basken waren zondag in eigen huis met 1-0 te sterk. Imanol Agirretxe werd de matchwinner met een goal in de 61e minuut. Real Sociedad klimt naar de vijfde plaats met 46 punten. Valencia heeft tien punten minder en staat achtste.

Sevilla won met 4-1 van laagvlieger Real Valladolid, dat vorige week nog FC Barcelona versloeg. Ivan Rakitic opende de score uit een strafschop, waarna Kevin Gameiro er 2-0 van maakte. Na de pauze sloeg Gameiro ook vanaf de penaltystip toe en gooide Diogo Figueiras het duel in het slot. Javi Guerra deed iets terug.

Sevilla bezet de zevende plaats met 44 punten. Bij Valladolid nemen de degradatiezorgen toe. De ploeg staat achttiende en heeft twee punten minder dan Getafe, de nummer zeventien.

[Serie A] Pirlo redt Juventus met vrije trap

Juventus is zondag ontsnapt aan puntverlies in de Serie A. De ploeg van coach Antonio Conte won door een laat doelpunt van Andrea Pirlo met 1-0 bij Genoa. De ervaren middenvelder schoot in de 89e minuut een vrije trap in de kruising.

Emanuele Calaiò liet twintig minuten voor tijd na om de koploper pijn te doen. Zijn strafschop werd gekeerd door doelman Gianluigi Buffon. Juventus voert de ranglijst aan met 75 punten uit 28 duels. Nummer twee AS Roma, dat nog een duel tegoed heeft, staat liefst zeventien punten achter.

Fiorentina, de nummer vier, was thuis met 3-1 te sterk voor Chievo Verona. Juan Guillermo Cuadrado, Alessandro Matri en Mario Gomez waren trefzeker voor de formatie uit Florence. David Pizarro miste nog een strafschop. Alberto Paloschi deed iets terug namens Chievo.

Djokovic verslaat Federer in finale Indian Wells

Novak Djokovic heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan het masterstoernooi van Indian Wells gewonnen. De Serviër, als tweede geplaatst, won in de finale van Roger Federer (7) met 3-6, 6-3 en 7-6 (3). Voor Djokovic, die in 2008 en 2011 ook de beste was op het hardcourt in Californië, is het zijn eerste titel van het seizoen.

De 26-jarige Djokovic begon moeizaam aan zijn eerste finale van 2014. In zijn eerste servicegame sloeg hij twee dubbele fouten en dat strafte Federer direct af. De Zwitser speelde ijzersterk en met name met zijn backhand sloeg hij de ene winner na de andere.

In het tweede bedrijf slaagde Federer er niet in die lijn door te trekken. Djokovic vond steeds beter zijn draai en kreeg in de achtste game zijn eerste breakpunten van de partij. Op 30-40 miste Federer een forehand, waarna de Serviër hem zijn eerste setverlies toebracht dit toernooi.

Djokovic zette de viervoudig winnaar in Indian Wells in de hoogstaande derde set meteen onder druk. Nadat hij in de eerste nog de kans op een snelle break had laten liggen, sloeg Djokovic op de tweede servicegame van zijn rivaal wel toe. Hij mocht op 5-4 serveren voor de wedstrijd, maar een knappe break bracht Federer langszij.

In de beslissende tiebreak nam Djokovic echter al snel afstand. Federer wist het hem daarna niet meer moeilijk te maken, waardoor de nummer twee van de wereld de 42e toernooizege in zijn loopbaan boekte.

De 32-jarige Federer, die in onderlinge ontmoetingen nog altijd leidt met 17-16, kan ook met een goed gevoel terugkijken op het toernooi. Hij klimt maandag van de achtste naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.

Gravity mist gravitas

 De mooiste zich in de ruimte afspelende film ooit. Zo stond Gravity al snel bekend en de Oscarnominaties waren dan ook niet van de lucht. Nadat de film als kaskraker bakken geld en tig Oscars binnengesleept had, keek ik de film toch ook maar eens. Vanzelfsprekend waren er torenhoge verwachtingen: Oscarhype, prachtige trailer, de regisseur van één van de beste films van de afgelopen tien jaar (Children of Men), twee steracteurs - wat kon er nog fout gaan? 

Poetin: Referendum volgens de regels

Het referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland heeft plaatsgevonden in 'volledige overeenstemming met het internationaal recht en het Handvest van de VN'. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zondagavond in een verklaring laten weten.

Ondanks de dreiging van Amerikaanse en Europese sancties weigerde Poetin op de Krim in te binden. In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak Rusland zaterdag zijn veto uit over een resolutie die het referendum als onwettig bestempelde. China onthield zich van stemming, de overige dertien leden van de raad stemden allemaal voor.

Poetin heeft volgens de verklaring van het Kremlin wel met de Amerikaanse president Barack Obama getelefoneerd en steun uitgesproken voor een voorstel van Duitsland om een internationale waarnemersmissie in Oekraïne uit te breiden. "De staatshoofden merkten ondanks de verschillen in hun beoordelingen op dat het noodzakelijk is om samen een manier te vinden om de toestand in Oekraïne te stabiliseren", luidde de verklaring.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zondag ook met Poetin. Zij wil meer waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stationeren in spanningsgebieden in Oekraïne, met name in het oosten van het land. Poetin liet aan Obama weten dat een dergelijke missie welkom zou zijn, maar dan in alle regio's van het land.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.