Bezoek Oerlemans in Giel-show was nep

Lex Uiting heeft niet echt een bezoek gebracht aan Reinout Oerlemans op de intensive care. Dat zei de Rambam-presentator dinsdagochtend in het radioprogramma van Giel Beelen. Het fragment dat maandag een dag eerder in de 3FM-show was uitgezonden was niet echt. Die opname van het songfestivallied van Ilse DeLange en Waylon was vorige week ook al nep.

"Het is in elkaar gezet, het was een hoorspel", aldus Uiting, die met zijn column een discussie wilde losmaken. "Ik heb één ding willen bereiken: deze discussie, die nu aan de hand is. Hoe ver kun je gaan als je een directeur van een programma confronteert met z'n eigen plannetje?"

De actie was een reactie op 24 Uur: tussen Leven en Dood, een programma van Oerlemans' bedrijf Eyeworks. In dat programma, dat na ophef over privacyschending van de buis werd gehaald, werden ziekenhuispatiënten in het VU medisch centrum gefilmd. Oerlemans zelf lag op de intensive care na een hartaanval.

"Ik zou zelf nooit Reinout in deze toestand opzoeken, dat gaat me veel te ver", aldus Uiting. "Het is alleen de schijn wekken en hopen dat mensen er wat van gaan roepen." De verslaggever ging donderdag wel echt naar het AMC, waar de producent lag. "Ik heb bij de receptie gevraagd naar meneer Oerlemans, maar hij stond toen al niet meer in de systemen en toen ben ik weggegaan."

Aan de echtheid van het fragment werd al getwijfeld en in verschillende programma's, zoals RTL Boulevard, werd met afschuw gereageerd op de actie van Beelen en Uiting. Albert Verlinde zei dinsdagochtend nogmaals tegen Beelen dat hij zijn excuses aan zou moeten bieden. "Ik kom nu gewoon op voor Reinout, want hij kan het zelf niet", aldus de showbizzkenner. "Waarom kun je niet gewoon zeggen: dit was een beetje raar. Het houdt toch ergens op?"

"Om te beginnen is het een column, da's een vrije plek om dingen te sprake te brengen", bracht Beelen ertegenin, voor de discussie over en weer ging. Uiteindelijk hing Verlinde op. "Ik ga niet op dit moment deze discussie voeren. Ik wens je een ongelooflijk prettige dag."

Beelen hield vorige week woensdag zijn luisteraars voor de gek door naar eigen zeggen het songfestivalnummer van Ilse DeLange en Waylon te laten horen. Het lied van de twee, Calm after the Storm, ging dezelfde avond in première bij De Wereld Draait Door. Achteraf gaf de radiomaker toe dat het ging om een neppe versie.