Geen Gouden Bal voor Robben en Van Persie

Arjen Robben en Robin van Persie maken niet langer kans op de Gouden Bal. De FIFA maakte maandag bekend dat Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Franck Ribéry de drie overgebleven kanshebbers zijn voor de titel wereldvoetballer van het jaar. De winnaar wordt op 13 januari bekendgemaakt.

Robben beleefde een uitstekend seizoen met Bayern München, waarmee hij de Champions League, de landstitel en de Duitse beker won. Van Persie werd met Manchester United kampioen van Engeland. Naast de Nederlanders viel onder anderen Zlatan Ibrahimovic af.

Ribéry speelde net als Robben een hoofdrol in het Champions League-succes van Bayern. De Fransman werd enkele maanden geleden al verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Messi is voor de zevende keer op rij genomineerd. De afgelopen vier keer mocht hij de prijs ook daadwerkelijk in ontvangst nemen. Ronaldo won de Gouden Bal in 2008.

Voormalig Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson, die afgelopen zomer met pensioen ging, is in de race voor de titel coach van het jaar. Hij heeft concurrentie van Jupp Heynckes, die na het winnen van de Champions League vertrok bij Bayern, en Jürgen Klopp van Borussia Dortmund.

Zlatan Ibrahimovic maakt met zijn omhaal voor Zweden in de interland tegen Engeland nog kans op de Puskás Award. Neymar, die namens Brazilië met een volley succesvol was tegen Japan, en Benfica-speler Nemanja Matic zijn de uitdagers van de flamboyante aanvaller.