Provincies verwachten weer meer autoinkomsten

Door het wegvallen van de vrijstelling voor energiezuinige auto's verwachten de meeste provincies volgend jaar weer meer inkomsten uit de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Alleen Limburg voorziet minder inkomsten door de verlaging van het tarief. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt.

Volgend jaar verwachten de twaalf provincies gezamenlijk 1,52 miljard euro aan autobelastingen binnen te halen. Dat is 68 miljoen euro meer dan dit jaar. De opbrengst van de opcenten motorrijtuigenbelasting neemt dit jaar nog licht af. Dat komt door het hoge aantal energiezuinige auto's op de Nederlandse wegen, waarvoor minder belasting verschuldigd is.

In vijf provincies, Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant, stijgen de opbrengsten onder meer door de stijgende tarieven. In de overige zes provincies blijven de tarieven ongewijzigd, maar neemt de opbrengst toe vanwege de toename van het aantal auto's waarover belasting wordt geheven. "Dit komt vooral omdat er vanaf 2014 geen vrijstelling meer is voor energiezuinige auto's", verklaart het statistiekbureau. "Alleen voor elektrische auto's blijft de vrijstelling voorlopig bestaan."