Ordetroepen in Kiev

Oekraïense ordetroepen hebben zich maandag geposteerd bij bolwerken van de oppositie in de hoofdstad Kiev. Eerder maakten de autoriteiten bekend dat extra ordetroepen onderweg waren. Kennelijk willen de autoriteiten een einde maken aan de massale protesten in de hoofdstad.

Duizenden demonstranten blokkeren al dagenlang de toegang tot overheidsgebouwen. Enkele gebouwen, waaronder het gemeentehuis, worden bezet. Een Oekraïense rechtbank heeft de betogers tot maandag gegeven om de bezette gebouwen te verlaten.

Sommige betogers zijn maandag vertrokken uit het gemeentehuis, maar tientallen hardliners willen van geen wijken weten. Ze hebben zich gewapend met planken, metalen pijpen en flessen zonnebloemolie. Met de olie hopen ze het de oproerpolitie letterlijk onmogelijk te maken op de been te blijven, mocht deze het gebouw binnengaan.

Aanhangers van de oppositie hebben de toegangswegen tot het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, het brandpunt van de protesten van de afgelopen tijd, gebarricadeerd. Orthodoxe priesters gingen de betogers op het plein maandag voor in gebed en riepen op tot vrede. Sommigen richtten zich tot de aanwezige politie.

Zondag gingen honderdduizenden betogers de straat op. Ze zijn woedend op president Viktor Janoekovitsj, omdat deze besloot niet zijn handtekening te zetten onder een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie. Rusland is tegen de Europese toenadering gekant en heeft forse druk op Kiev uitgeoefend om van het akkoord af te zien.

De betogingen van zondag waren de grootste tot dusver. De tegenstanders van de regering trokken onder meer een standbeeld van oud-Sovjet-leider Vladimir Lenin van zijn sokkel.