Huta Galung direct in hoofdschema Australian Open

Jesse Huta Galung is zeker van een plaats in het hoofdtoernooi van de Australian Open in januari. De Nederlandse tennisser zakte op de maandag verschenen wereldranglijst van de honderdste naar de 101e plaats. Een notering bij de beste 104 volstond voor deelname aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Huta Galung deed een keer eerder mee aan de Australian Open. In 2012 sloeg hij zich door de kwalificaties, waarna hij in de eerste ronde verloor van de Argentijn Carlos Berlocq. De 28-jarige Haarlemmer, die nog nooit een partij op een grandslamtoernooi won, strandde dit seizoen in de eerste kwalificatieronde in Melbourne.

Naast Huta Galung zijn ook Robin Haase en Igor Sijsling rechtstreeks toegelaten tot de Australian Open. Haase staat 43e op de wereldranglijst. Sijsling is de mondiale nummer zeventig.

Bij de vrouwen maakt alleen Kiki Bertens direct deel uit van het hoofdtoernooi in de Australische plaats. De Wateringse bezet de 87e plek op de wereldranglijst. Arantxa Rus (157) en Richel Hogenkamp (210) volgen op gepaste afstand.

Indy de Vroome bereikte haar hoogste ranking ooit. Ze boekte negentien plaatsen winst en staat nu 254e. De Brabantse dankt die sprong aan haar finaleplaats in Monterrey vorige week. Volgende week stijgt ze nog verder doordat ze ook in Merida, eveneens in Mexico, in de eindstrijd stond.