Cybercriminelen eisen losgeld vaker in bitcoins

Criminelen proberen steeds vaker dwangmatig betalingen in bitcoins af te dwingen door computers te kraken. Met illegale software blokkeren zij een computer en wordt een betaling met de anonieme, digitale valuta geëist om de pc weer bruikbaar te maken. Dat zei softwarebeveiligingsbedrijf McAfee tegenover de Amerikaanse krant The Financial Times.

Het aantal aanvallen met de zogeheten ransomware is in de afgelopen tweeënhalf jaar flink toegenomen. Volgens het beveiligingsbedrijf komt deze vorm van cybercriminaliteit tegenwoordig tien keer zo vaak voor. In het afgelopen kwartaal is dit zeker driehonderdduizend keer gebeurd.

Voordat bitcoin populair was, eisten cybercriminelen betalingen via diensten als Paysafe en Moneypak. Ook tegoedkaarten voor iTunes waren populair. Omdat de bitcoin anoniem is en betalingen niet te achterhalen zijn, neemt de vraag naar de virtuele munt onder cybercriminelen toe.

De ransomware die de meeste zorgen baat, heet Cryptolocker. Hierbij worden alle bestanden op de pc en het aansluitende netwerk gecodeerd. Volgens de krant is onder meer een politiekorps in de Amerikaanse staat Massachusetts getroffen door de hack.