Premier Thailand ontbindt parlement

Redactie

De Thaise premier Yingluck Shinawatra gaat het parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitschrijven. Volgens een regeringswoordvoerder gaat de bevolking 2 februari naar de stembus. De aankondiging viel samen met een protest in de hoofdstad Bangkok, waarbij tienduizenden betogers de val van de regering eisten. De oppositie heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van de premier.

Yingluck leek geëmotioneerd toen ze haar land op televisie toesprak. "Na geluisterd te hebben naar alle partijen heb ik besloten een koninklijk decreet aan te vragen om het parlement te ontbinden", zei ze. Yingluck blijft tot de verkiezingen aan als premier.

Het is nog maar de vraag of Yinglucks tegenstanders genoegen zullen nemen met de vervroegde verkiezingen. Zij zijn namelijk niet alleen uit op Yinglucks val. Ze willen de politieke macht van haar hele familie breken. De leiders van de protesten, onder wie ex-premier Suthep Thaugsuban, willen dat een niet-gekozen raad van wijzen de leiding over het land overneemt. De oppositie beticht Yingluck ervan een marionet te zijn van haar broer, ex-premier Thaksin Shinawatra. Thaksin is wegens corruptie veroordeeld en leeft tegenwoordig in ballingschap.

De oppositie heeft mensen opgeroepen maandag massale en vreedzame demonstraties te houden. Vanaf negen verschillende plekken in de hoofdstad willen de betogers optrekken naar Yinglucks kantoor. Ondanks de oproep om vreedzaam te protesteren overheerst de vrees voor geweld. Meer dan zestig Thaise en internationale scholen in Bangkok houden uit voorzorg de deuren dicht.

Volgens de politie zijn er zo'n honderdduizend mensen op de been. "We blijven protesteren, want we willen dat haar familie het land verlaat", zei een van de betogers.

De protesten in Thailand houden nu al weken aan. De gehele fractie van de oppositie stapte afgelopen weekeinde uit het parlement. Suthep zei dat hij zou reageren op de ontbinding van het parlement als de protestmars waar hij in meeloopt aankomt bij Yinglucks kantoor.