Krijgsmacht koopt 1667 terreinwagens van Volkswagen

De Volkswagen Amarok gaat een groot deel van de huidige terreinwagens van het leger vervangen. De huidige Mercedes- en Landrover-terreinvoertuigen maken in de loop van 2014 en 2015 plaats voor 1667 nieuwe pick-ups. Met de Nederlandse Volkswagen-importeur Pon is donderdag een contract gesloten, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Dealers van Pon in en buiten Nederland gaan het onderhoud van de Amarok DC 103kW verzorgen, waarmee defensie bespaart op het onderhoud. De krijgsmachtsonderdelen hoeven geen eigen monteurs meer op te leiden. Pon garandeert snelle hulp bij pech in oefengebieden in onder meer Duitsland, Noorwegen en Spanje.

De keuze voor de Amarok bespaart kosten aangezien dit type in grotere aantallen wordt geproduceerd dan militaire wagens. Hoeveel geld is gemoeid met de aanschaf is niet bekendgemaakt. De wagens worden wel 'gemilitariseerd'. Zo worden een militaire radio en wapenklemmen ingebouwd en zogenoemde sjorogen aangebracht voor lucht- of zeetransport.

Overigens riep Volkswagen vorige maand Amaroks terug naar de garage vanwege het gevaar dat de brandstofslang gaat lekken door trillingen die haarscheurtjes kunnen veroorzaken. Daardoor zou brandstof kunnen weglekken.