Meer fruit op Nederlandse grond

Redactie

Nederlandse boeren hebben dit jaar voor het eerst sinds 2009 hun fruitareaal weer zien stijgen. Het grondgebied waarop fruit wordt verbouwd groeide dit jaar met anderhalf procent tot ruim negentienduizend hectare. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De groei kwam vooral door de stijging van het perenareaal met vier procent. De oppervlakte aan perenboomgaarden is tussen 1990 en 2013 vrijwel onafgebroken toegenomen. In 1990 werd op ruim vijfduizend hectare grond peren gekweekt. Dit jaar was dat 8,5 duizend hectare.

Het perenareaal was daarmee dit jaar zelfs groter dan het appelareaal. Dat nam dit jaar met een half procent af tot 7,9 hectare. In 1990 was nog 16,4 duizend hectare grond gewijd aan appelbomen.

Appel- en perenboomgaarden maken samen 86 procent uit van het totale Nederlandse fruitareaal. Acht procent van het areaal is bestemd voor kleinfruit, zoals frambozen en zwarte en blauwe bessen. Het areaal kleinfruit is dit jaar met een procent gedaald.