'Yukos witte geld via Nederlandse stichting'

Het Russische oliebedrijf Yukos heeft in 2005 via een stichting in Nederland 10 miljard dollar witgewassen. Dat meldt de Russische zakenkrant Vedomosti. Yukos was destijds in handen van Michaïl Chodorkovski, een Russische zakenman die sinds 2003 gevangen zit wegens verduistering en witwassen van geld.

De 10 miljard dollar zou volgens de Russische aanklager afkomstig zijn geweest van de verkoop van door Yukos gestolen olie. Om de buitenlandse bezittingen te beschermen tegen de Russische overheid, richtte Yukos in april 2005 de Stichting Administratiekantoor International UK B.V. op. Volgens het bedrijf was Moskou er destijds op uit het bedrijf te onteigenen en op te delen. Dat is later ook daadwerkelijk gebeurd.

Vedomosti meldde eerder dat er een nieuwe strafzaak komt tegen Chodorkovski, die nu al een gevangenisstraf uitzit tot 2017. De amnestie die Russische gevangenen mogelijk krijgen vanwege het twintigjarig bestaan van de Russische grondwet zou niet gelden voor Chodorkovski en zijn toenmalige Yukos-partner Anton Lebedev.

De zaak rond Chodorkovski wordt breed gezien als een politieke zaak. De multimiljardair is een tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Die zou hem achter slot en grendel hebben gewild, omdat Chodorkovski politieke ambities had.