FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 december 2013

Noord-Korea bevestigt ontslag oom van Kim Jong Un

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) het ontslag bevestigd van Jang Song Thaek, de oom van leider Kim Jong Un die tot voor kort als de een na machtigste figuur in het land werd beschouwd. Jang en diens medestanders 'hebben misdaden begaan die ieder voorstellingsvermogen te boven gaan en enorme schade berokkend aan onze partij en de revolutie', berichtte het staatspersbureau KCNA na een vergadering van het politbureau van de regerende Arbeiderspartij op zondag.

Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten meldden vorige week al dat Jang in ongenade was gevallen en dat twee van diens medewerkers waren terechtgesteld. De verwijdering van beelden van Jang uit een officiële staatsdocumentaire leek de geruchten over zijn val te bevestigen.

Volgens het KCNA-bericht had Jang een factie binnen de partij gevormd 'door een illusie rond zijn persoon te creëren' en de doelen van de partij te verdraaien en verzwakken.

Titelverdediger Fluminense degradeert

De Braziliaanse voetbalclub Fluminense is zondag gedegradeerd van het hoogste niveau. Daarmee is de ploeg de eerste geworden die als titelverdediger door het ijs zakt. De club uit Rio de Janeiro, waar oud-Olympique Lyon-spits Fred tegenwoordig zijn geld verdient, werd niet alleen vorig jaar, maar ook in 1970, 1984 en 2010 kampioen.

Fluminense won zondag op de laatste speeldag nog wel met 2-1 van Bahia. Daardoor kwam de ploeg op 46 punten, evenveel als Criciúma dat net boven de degradatiestreep eindigde. Die club had namelijk een zege meer geboekt dit seizoen.

[Serie A] Inter en Parma spelen gelijk in boeiend duel

Internazionale en Parma hebben zondag de punten gedeeld in de Serie A. In het Giuseppe Meazza Stadion in Milaan eindigde het duel in 3-3. Inter staat door het gelijkspel vierde in de stand. Met 27 punten uit vijftien duels staan de Milanezen vier punten achter de nummer drie Napoli. Parma is met achttien punten een middenmoter: tiende.

Parma liet zich in Milaan niet makkelijk intimideren en kwam na twaalf minuten op voorsprong via Nicola Sansone. Pas bij de achterstand nam Inter de wedstrijd in handen, maar op een paar halve kansjes na leverde dat weinig op. Een minuut voor rust maakte Rodrigo Palacio gelijk namens Inter, maar een blunder van zijn eigen doelman gaf Marco Parolo de kans om de ruststand in het voordeel van Parma te beslissen.

In de 54e minuut maakte Palacio andermaal gelijk en twee minuten later stond Inter voor het eerst op voorsprong. Fredy Guarin was voor die treffer verantwoordelijk. Lang kon Inter niet genieten van de voorsprong want met een uur op de klok tekende Sansone voor zijn tweede goal van de avond. Meer goals vielen er in het vermakelijke laatste kwartier niet.

Cut the Rope 2 komt er eindelijk aan

Na twee semi-sequels is het dan eindelijk zover. Cut the Rope , nog steeds door velen aanzien als de ebste iOS game, wordt op 19 december opgevolgd door, verrassing, Cut the Rope 2. Voorlopig verschijnt de game alleen voor iOS-apparaten.

In tegenstelling tot Experiments en Time Travel probeert de vierde telg uit de serie zich meer te distantiëren vand e originele game, zodner de typische feel van de eerste game te verliezen. Daarom ligt deze keer de nadruk vooral op het manipuleren van de omgeving en de interactie tussen enkele nieuwe wezens.

Zo zal OmNom onder meer kennis maken met Toss, een personage dat de groene protagonist de lucht ingooit, Blue, een kubusachtig wezentje dat zichzelf kan vermenigvuldigen en Boo, een spookachtig wezen dat OmNom kan laten verschieten.

Cut The Rope 2 in de maak (Foto: Novum)

Inspecteurs doen ronde in zwaarwaterreactor Iran

Twee inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) hebben zondag de zwaarwaterreactor in het Iraanse Arak bezocht. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie op gezag van het ministerie voor atoomzaken.

Deskundigen van het IAEA hebben de kerncentrale in Arak al eerder bezocht, maar hebben de afgelopen jaren geen kijkje kunnen nemen in de zwaarwaterreactor. Die is nog niet af, maar zou in de toekomst genoeg plutonium kunnen produceren om jaarlijks twee kernwapens te vervaardigen.

Iran kwam vorige maand met de grote mogendheden overeen het werk aan de centrale op te schorten. Met het IAEA sprak de regering in Teheran af dat inspecteurs haar nucleaire installaties aan een onderzoek mogen onderwerpen.

[Bundesliga] Hertha wint in Braunschweig

Hertha BSC heeft zondag in de Bundesliga gewonnen van Eintracht Braunschweig. De bezoekers uit Berlijn trokken in het duel tussen twee promovendi met 2-0 aan het langste eind. Adrian Ramos en Tolga Cigerci scoorden voor de ploeg van trainer Jos Luhukay die nu zevende staat. Braunschweig blijft hekkensluiter in de Bundesliga.

Eerder zondag was VfL Wolfsburg al met 3-0 te sterk voor SC Freiburg. Maximilian Arnold, Ivica Olic en Marcel Schäfer maakten in Freiburg de Wolfsburgse goals. Bas Dost bleef bij Wolfsburg de hele wedstrijd op de bank. Met 26 punten uit vijftien duels staat Dosts ploeg nu vijfde. Freiburg heeft elf punten en is de nummer zestien.

Arsenal ontmoet Spurs in FA Cup

Arsenal en Tottenham Hotspur nemen het in de derde ronde van de FA Cup tegen elkaar op. Dat bleek zondag uit de loting. De Noord-Londense derby is het mooiste affiche van de derde ronde, de ronde waarin clubs uit de Premier League en het Championship instromen.

Ook Manchester United - Swansea City is een duel tussen twee Premier League-clubs, net als Newcastle United - Cardiff City, Norwich City - Fulham en West Bromwich Albion - Crystal Palace.

Chelsea moet op bezoek bij Derby County en ook Manchester City moet op bezoek bij een lager ingeschaalde tegenstander: Blackburn Rovers. Everton speelt thuis tegen het vorig jaar gedegradeerde Queens Park Rangers.

Liverpool weet nog niet wie de tegenstander wordt. De winnaar van Oldham Athletic tegen Mansfield Town reist af naar Anfield Road. Aston Villa krijgt Sheffield United op bezoek, Southampton ontvangt Burnley en Stoke City speelt thuis tegen Leicester City. Hull City moet op bezoek bij Middlesbrough, terwijl West Ham United naar Nottingham reist voor een duel tegen Forest.

Voetbalduel Brazilië gestaakt na rellen

Een Braziliaans voetbalduel tussen Atletico Paranaense en Vasco da Gama is zondag gestaakt vanwege rellen op de tribune. Een helikopter moest op het veld landen om een zwaargewonde man af te voeren. Een andere fan werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

De fans van Atletico Paranaense uit Curitiba en Vasco da Gama uit Rio de Janeiro bestormden elkaar op de tribunes van het stadion in de stad Joinville. Het duurde enige tijd voor de politie arriveerde om met rubberen kogels de hooligans uit elkaar te drijven.

De wedstrijd was voor beide teams cruciaal. Atletico Paranaense probeerde een plaats in de Copa Libertadores veilig te stellen. Vasco da Gama poogt degradatie te voorkomen.

Brazilië wordt dit jaar geplaagd door supportersgeweld. In het Zuid-Amerikaanse land wordt volgend jaar het WK gespeeld.

Skiër Ligety wint weer, Miller terug op podium

De Amerikaanse skiër Ted Ligety heeft in Beaver Creek de reuzenslalom gewonnen. De wereldkampioen won met een grote marge ten opzichte van landgenoot Bode Miller, die zijn rentree op het podium maakte. Marcel Hirscher uit Oostenrijk werd derde.

Al in de eerste run nam topfavoriet Ligety een grote voorsprong op de rest. Lange tijd was Hirscher de man op de tweede plek, maar de laat gestarte Miller wist die plaats knap over te nemen. In de tweede run werd nog duidelijker dat deze drie zonder twijfel de besten van de dag waren. Het gat tussen nummer vier, Mathieu Faivre uit Frankrijk, en nummer drie Hirscher was meer dan een seconde. Miller liet vervolgens een mooie run zien, wat genoeg was om zich te verzekeren van zijn eerste podiumplek in bijna twee jaar. Tegen Ligety was echter niemand opgewassen. Hij won met meer dan een seconde voorsprong. In maart 2012 kwam de Amerikaan voor het laatst buiten het podium terecht. Sindsdien won hij maar liefst negen van de elf wedstrijden op de reuzenslalom.

[NBA] Knicks in eigen huis vernederd door Celtics

De New York Knicks zijn weer met beide benen op de grond gezet. Na twee indrukwekkende overwinningen op de Nets en Orlando Magic kreeg de ploeg in Madison Square Garden de grootste nederlaag van het huidige NBA-seizoen te verwerken. De Boston Celtics versloegen de Knicks met 114-73.

De Celtics wonnen de eerste twaalf punten van het duel en stonden na negentien punten zelfs met 18-1 voor. Later in de wedstrijd werd die voorsprong alleen maar groter. Het verlies gaat de geschiedenisboeken in als de op twee na zwaarste thuisnederlaag in de geschiedenis van de Knicks.

Dat deze enorme nederlaag juist tegen de aartsrivaal moest komen, werd door het thuispubliek extra zwaar beoordeeld en de zoemer ging dan ook gepaard met luid boegeroep. De playoffs zijn dan ook nog zeer ver weg voor de ploeg uit Manhattan.

Baby verdronken na val in sloot Eindhoven

Een baby van drie maanden oud uit Veldhoven is zondagmiddag in Eindhoven om het leven gekomen nadat hij door nog onbekende oorzaak in het water terecht was gekomen. Het jongetje overleed in een ziekenhuis, meldt de politie.

Het kind viel rond 17.00 uur in een sloot aan het Waterfront in de Brabantse stad. De moeder haalde hem uit het water en waarschuwde de hulpdiensten. De baby kon in eerste instantie worden gereanimeerd maar overleed later alsnog. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Volgens Omroep Brabant is het kind met kinderwagen en al in de sloot terechtgekomen. Haar moeder zou met nog een kind aan het wandelen zijn geweest. De vrouw is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht.

FBI volgt 'Mo' via malware

De FBI heeft een leuk stukje state of the art-software laten ontwikkelen om Mo de Terrorist iets simpeler op te snorren.  Dankzij vernuftige malware zijn ze in staat elke digitale beweging van een verdachte overal te volgen.

Een door Mo per ongeluk aangeklikt mailtje is alles dat hiervoor nodig is. Daarna is de FBI in staat om emails te lezen, zien waar wordt ingelogd, bestanden en foto’s te downloaden en men is zelfs in staat om de ingebouwde camera van een laptop aan te zetten, zonder dat het bijbehorende lampje gaat branden. 'Q' zou er een orgasme van krijgen.

Deze methode zou al een aantal keer gebruikt zijn om mogelijke terroristen, die geen vaste woon- en verblijfplaats hebben in de gaten te houden.

Naar verluidt vinden deze phishing-activiteiten niet massaal plaats en is voor het installeren van een stiekeme meekijker eerst toestemming van een rechtbank nodig. Niet elke rechtbank is gecharmeerd van deze nogal boude inbraak op privélevens: onlangs nog gaf een rechter in Houston geen toestemming om de zoveelste Mo via de digitale snelweg te laten schaduwen.

De FBI en de Openbaar ministerie hebben tot nu toe 'geen commentaar' op vragen over deze kwestie.

Medaille Jesse Owens levert miljoen euro op

Een gouden olympische medaille van atleet Jesse Owens heeft voor een recordopbrengst gezorgd. De medaille uit 1936 werd door veilinghuis SCP Auctions verkocht voor ruim een miljoen euro.

De Afro-Amerikaan Owens is één van de grootste legendes in de sportwereld. Tijdens de Olympische Spelen in 1936, in het Nazi-Duitsland van Adolf Hitler, won hij maar liefst vier gouden medailles. Hij was individueel de beste op de 100 en 200 meter en bij het verspringen. Met de estafette won hij ook nog de 4 x 100 meter. Dit was een grote doorn in het oog van Hitler, die juist wilde laten zien dat het Arische ras ook op sportief gebied superieur was. 

Welke medaille precies geveild is kan niet met zekerheid vastgesteld worden. In 1936 waren alle medailles nog hetzelfde, zonder opdruk van het evenement. Door een expert is echter wel bevestigd dat het inderdaad een medaille van Owens was. Hij gaf de medaille aan danser en filmster Bill Bojangles Robinson, die Owens had geholpen om een baan in de wereld van de showbizz te krijgen. De weduwe van de in 1949 overleden Robinson gaf de medaille aan haar zoon. Na haar overlijden in 2007 heeft hij nu besloten om de medaille te verkopen. Na enkele dagen van veilen kwam de opbrengst uiteindelijk op 1,46 miljoen dollar, ruim één miljoen euro.

Thomas Bach, voorzitter van het IOC, liet eerder al weten niet blij te zijn met de verkoop. "De medaille is niet alleen belangrijk voor de prestaties van Jesse Owens", aldus de Duitser. "Het is een belangrijk deel van de wereldgeschiedenis."

Jarig NEMO trekt veel bezoekers

Wetenschapsmuseum NEMO heeft zondag ruim drieduizend bezoekers getrokken. Dat laat een woordvoerder weten. Het Amsterdamse museum vierde zijn negentigste verjaardag en was daarom extra lang open.

NEMO ging in eerste instantie door het leven als het Museum van den Arbeid en veranderde daarna achtereenvolgens in het NINT en New Metropolis. Sinds 1997 is het museum gevestigd aan het Oosterdok boven de ingang van de IJtunnel. Om het jubileum te vieren konden bezoekers voor negentig cent naar binnen en was het museum van 09.00 tot 21.00 uur geopend.

Een woordvoerder kijkt terug op 'een gezellige dag met enthousiaste bezoekers'. In het eerste uur waren er al zeker duizend mensen binnen, terwijl dat normaal gesproken in het weekeinde na Sinterklaas over een hele dag langskomt. De drieduizend bezoekers waren overigens nog geen record voor NEMO. Dat aantal staat op zevenduizend.

Rellen na dodelijke aanrijding in Singapore

In de wijk Little India in Singapore zijn zondagavond ongeregeldheden uitgebroken, klaarblijkelijk nadat een Bengalese arbeider onder een bus was gekomen en overleden. Woedende buurtbewoners staken voertuigen in brand en probeerden met stokken en een vuilnisvat de voorruit van een bus stuk te slaan, meldde het televisiestation Channel News Asia.

Zulke onlusten zijn welhaast ongekend in de anders zo ordelijke stadstaat, die bekend staat om zijn strenge straffen en over het algemeen gehoorzame burgers.

De politie bevestigde dat er rellen waren uitgebroken, maar verschafte verder geen bijzonderheden. Zij zei alleen dat agenten ter plaatse waren in Little India, een wijk waar veel Bengalezen, Pakistanen, Sri Lankanen en Nepalezen wonen. Vooral zondag is het er druk met Zuid-Aziatische arbeiders die van hun vrije dag genieten.

Protesten Kiev lopen steeds meer uit de hand

De protesten tegen de beslissing van de Oekraïense regering om de Europese Unie de rug toe te keren en zich meer op Rusland te richten worden steeds feller. In de hoofdstad Kiev waren zondag honderdduizenden mensen op de been voor het grootste protest sinds de Oranjerevolutie van 2004. Demonstranten trokken een standbeeld van Sovjet-grondlegger Vladimir Lenin van zijn sokkel en legden blokkades rond belangrijke regeringsgebouwen.

De regering van president Viktor Janoekovitsj kondigde een onderzoek aan naar oppositieleiders, die zij beschuldigde van een poging de macht te grijpen. Zij waarschuwde demonstranten dat zij strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

"Oekraïne is Janoekovitsj beu. Wij hebben nieuwe regels nodig. Wij moeten degenen die aan de macht zijn volledig veranderen. Europa kan ons helpen", zei betoger Kostiantin Meseljoek (42).

Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev stond helemaal vol. Mensen zwaaiden met vlaggen van de Europese Unie, zongen het volkslieden en riepen de regering op tot aftreden. "Weg met de bende!", werd er geroepen.

"Ik ben ervan overtuigd dat na deze gebeurtenis de dictatuur in ons land nooit zal overleven", zei wereldkampioen boksen en oppositieleider Vitali Klitsjko. "Mensen zullen het niet tolereren dat ze worden geslagen, dat ze monddood worden gemaakt, dat hun principes en waarden worden genegeerd."

Bij het invallen van de duisternis namen de spanningen toe. Betogers begonnen belangrijke regeringsgebouwen te blokkeren met auto's, barricades en tenen. De betogingen hebben ook een anti-Russische ondertoon omdat Moskou er alles aan gedaan heeft om een samenwerkingsakkoord van Oekraïne met de EU te dwarsbomen, onder meer door te dreigen met handelssancties. Bij de protesten moest daarom het standbeeld van Lenin het ontgelden.

Nadat het beeld van de eerste leider van de Sovjet-Unie van zijn sokkel was getrokken werd het hoofd eraf geslagen. Vervolgens sloegen betogers om beurten met mokers in op de romp van het gevallen beeld.

"Vaarwel, communistisch erfgoed", twitterde Andrij Sjevtsjenko, parlementslid van de oppositie.

"Het is niet zomaar een revolutie", riep oppositielid Oleg Tiagnibok van de Svoboda-partij in een toespraak tot de menigte. "Het is een revolutie van waardigheid."

Ondertussen lijkt een oplossing voor de crisis ver weg. De regering doet geen concessies en de oppositie laat tegenstrijdige verklaringen horen over hoe het verder moet gaan. "Wij breiden onze demonstratie uit", zei oppositieleider Arsenij Jatsenjoek. "Wij zullen vechten tot de overwinning. Wij zullen vechten voor waar wij in geloven."

Het Westen roept de partijen op geweld te vermijden en roept op tot een dialoog. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie telefoneerde met Janoekovitsj en benadrukte 'de noodzaak van een politieke oplossing'. Hij stuurt EU-buitenlandchef Catherine Ashton komende week naar Kiev om te bemiddelen. Janoekovitsj besprak de situatie ook met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Het massale protest op het Onafhankelijkheidsplein roept herinneringen op aan de Oranjerevolutie van 2004, toen betogers ageerden tegen Janoekovitsj' overwinning in de frauduleuze presidentsverkiezingen. De uitslag werd vernietigd, waarna pro-westerse tegenstanders van Janoekovitsj aan de macht kwamen. Maar zij verbruiden hun kansen en in 2010 haalde Janoekovitsj alsnog de overwinning naar zich toe. Afgelopen week traden de autoriteiten hard op toen een groep betogers het kantoor van de president probeerden te bestormen.

Duizenden condoleances voor Mandela

De online condoleanceregisters voor de donderdag overleden Nelson Mandela zijn al duizenden keren getekend. Het register op condoleance.nl stond zondag even voor 20.00 uur op bijna 4300. Op condoleanceregister.nl hebben bijna 1600 Nederlanders een bericht achtergelaten.

Mandela stierf donderdag op 95-jarige leeftijd in zijn huis in Johannesburg. De voormalig president van Zuid-Afrika wordt door velen geroemd om zijn strijd tegen de apartheid. Mandela wordt verder als 'wereldverbeteraar' en 'held' gezien.

Dinsdag vindt in Johannesburg een herdenkingsdienst plaats voor Mandela. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aanwezig. De uitvaart van Mandela volgt volgende week zondag. Het is nog niet duidelijk of de koning daar ook bij aanwezig is.

40% verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

Bijna veertig procent van de afgestudeerden geeft een opgelopen studieschuld niet op bij een hypotheekaanvraag. Dat meldt BKR zondag op basis van eigen onderzoek. Volgens het schuldenadministratiebureau is het van essentieel belang dat hypotheekverstrekkers op de hoogte zijn van een studieschuld.

Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan niet te weten dat zij hun studieschuld moeten melden bij het afsluiten van een hypotheek. Ruim veertien procent meldt hun schuld niet omdat ze nog niet aan het aflossen zijn en zeven procent zegt de schuld zelfs bewust te verzwijgen.

BKR wil dat de studieschuld wordt geregistreerd zodat hypotheekverstrekkers een verantwoorde berekening van de hoogte van een hypotheek kunnen maken. "Hiermee voorkomen we onnodige overkreditering en problematische schulden", aldus BKR-directeur Peter van den Bosch in een verklaring. Hij wil dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dat meeneemt in haar plannen voor het leenstelsel.

Regime Syrië herovert weg naar het noorden

Syrische regeringstroepen hebben zondag een belangrijke weg van Damascus naar het noorden in handen weten te krijgen. De weg lijkt hiermee vrij om chemische wapens naar de kust te vervoeren, zodat ze op zee vernietigd kunnen worden.

Regeringstroepen begonnen vorige maand een offensief in de bergachtige regio ten noorden van de hoofdstad om de belangrijkste verbindingsweg tussen noord en zuid handen te krijgen en de aanvoerlijnen van de rebellen door te snijden. Door de strijd was de weg bijna drie weken onbegaanbaar, maar zondag namen de regeringstroepen de weg weer in gebruik nadat ze het grootste deel van de aan de weg gelegen stad Nabek hadden veroverd, meldde Rami Abdurrahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

"De weg is open, maar nog niet veilig", zei Abdurrahman. De route blijft 'gevaarlijk' omdat hij nog in schootsveld van de opstandeling ligt, zei hij.

Volgens twee Libanese televisiestations die allebei op de hand van het regime van de Syrische president Bashar Assad zijn, Al-Mayadeen en Al-Manar, heeft het leger de snelweg tussen Damascus en Homs wel veilig gesteld. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die de VN-missie leidt om de chemische wapens van Syrië op te doeken, liet vorige week weten te overwegen de wapens langs deze weg naar de havenstad Latakia te vervoeren. De VN-OPCW-missie hoopt de giftigste wapens nog dit jaar uit Syrië te kunnen verwijderen.

Skiester Gut wint ook in Lake Louise

De Zwitserse skiester Lara Gut heeft in Lake Louise de super-G op haar naam geschreven. Bij temperaturen van zo'n 25 graden onder nul wist de Zwitserse nipt de snelste tijd neer te zetten.

Voor Gut is het al de vierde overwinning van het seizoen. Eerder won ze de reuzenslalom in Sölden en de afdaling en super-G in Beaver Creek. De Zwitserse begon voortvarend aan haar run en nam gelijk een ruime voorsprong op de op dat moment leidende Tina Weirather. Op het onderste gedeelte was de Liechtensteinse echter bijzonder sterk, maar Gut hield nog drie honderdsten van een seconde over. Dit tot ergernis van Weirather, die voor de vierde keer in ruim een week het podium haalde, maar opnieuw niet kon winnen. De derde plaats was voor de Oostenrijkse Anna Fenninger op 0,33 seconden van Gut. Maria Hoefl-Riesch uit Duitsland, winnares van beide afdalingen in Lake Louise, was snel onderweg, maar maakte een grote fout en werd slechts negentiende. Hoefl-Riesch moet de leiding in de World Cup ook weer overgeven aan Gut.

Israël toch blij met scanner Nederland

De dag begon moeizaam, maar na een gesprek tussen premier Mark Rutte en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu leek zondag de kou uit de lucht. Beiden benadrukten vooral de economische kansen.

Eerder op de dag werd bekend dat een onderdeel van het bezoek van Rutte al enige tijd geleden was geschrapt. Een feestelijke ingebruikname van een containerscanner aan de grens met Gaza is eerder afgeblazen omdat Israël weigert goederen uit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever te laten gaan. Verder ging een bezoek van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan Hebron mis.

Netanyahu verklaarde blij te zijn met de containerscanner. Die zal stap voor stap volledig gaan functioneren, bezwoer hij. Maar om veiligheidsredenen is Israël nu nog niet klaar hiervoor. Volgens hem gaan wel via de scanner al producten richting Europa.

Over de problemen van Timmermans wist hij weinig. Israël wilde dat hij onder begeleiding van Israëlische militairen de oude Palestijnse markt in Hebron zou bezoeken, maar Timmermans weigerde dit om geen precedent voor andere buitenlandse bewindslieden te scheppen. Het was puur een veiligheidskwestie, aldus Netanyahu.

Man wordt wakker in donker vliegtuig

Een Amerikaan die vrijdag tijdens zijn binnenlandse vlucht naar Houston in slaap viel, ontwaakte even later in een afgesloten, leeg en donker vliegtuig. Medepassagiers en crew hadden hem bij het verlaten van het vliegtuig over het hoofd gezien, schrijft ABC News zondag.

"Ik werd wakker in het donker en vroeg mezelf af wat er aan de hand was. Misschien was het een tussenlanding, dacht ik", aldus passagier Tom Wagner, die achter in het vliegtuig aan het raam zat. Toen hij merkte dat hij de kist niet uit kon, belde hij zijn vriendin voor hulp. Zij belde United Airlines, maar volgens Wagner duurde het nog een half uur voordat luchthavenmedewerkers de man bevrijdden.

ExpressJet, onderdeel van United, laat weten dat het vliegtuig leeg is geïnspecteerd. Waarom Wagner niet was ontdekt, wordt nog onderzocht. Omdat de passagier zijn overstap op Houston had gemist, boekte de luchthavenmaatschappij een hotelkamer voor hem. Ook kreeg hij een voucher van 250 dollar en een pakketje met onder meer een tandenborstel ter compensatie.

Amerikaan ontwaakt in afgesloten vliegtuig
Amerikaan ontwaakt in afgesloten vliegtuig (Foto: ANP)

Handbalsters verliezen van Zuid-Korea op WK

De Nederlandse handbalsters hebben hun tweede groepswedstrijd op het WK in Belgrado verloren. Oranje ging zondag met 29-26 onderuit tegen Zuid-Korea. Laura van der Heijden en Cornelia Groot waren met elk vijf treffers het best op schot voor Nederland.

De ploeg van bondscoach Henk Groener versloeg zaterdag nog eenvoudig de Dominicaanse Republiek. Frankrijk is dinsdag de volgende tegenstander. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Congo en Montenegro. De beste vier landen uit de poule gaan door naar de hoofdfase van het WK.

Darter Wilson wint Zuiderduin Masters

De Engelse darter James Wilson is de verrassende winnaar geworden van de Zuiderduin Masters. Hij versloeg in de finale de favoriete Stephen Bunting met 5-1 in sets.

Wesley Harms was in Egmond aan Zee de beste Nederlander, hij ging in de halve finale met 3-2 onderuit tegen titelverdediger Bunting, die eerder vandaag ook al te sterk was voor  Benito van de Pas .

Bij de dames ging de titel naar  Aileen de Graaf. Zij was ook de nummer één van de plaatsingslijst en versloeg in de finale Ana Dombromislova, winnares in 2012, met 2-0.

FARC gaat staken

De Colombiaanse guerillabeweging FARC heeft een wapenstilstand aangekondigd die zondag 15 december begint en 30 dagen zal duren. De rebellen hopen dat de overheid meedoet met het staakt-het-vuren, zo maakten zij zondag bekend.

Het voornemen volgt op een bomaanslag zaterdag, waarbij 9 doden en 38 gewonden vielen in de zuidwestelijke stad Inza. Hoewel de aanslag niet is opgeëist, is president Juan Manual Santos ervan overtuigd dat de FARC erachter zit. "Als de FARC denkt dat deze acties tot een wapenstilstand leiden... dan hebben zij het helemaal mis, van begin tot eind", schreef hij zondagmorgen, nog vóór de aankondiging, op de website van de overheid.

De guerrillabeweging ligt al sinds 1960 in de clinch met de Colombiaanse overheid. Bij het conflict zijn inmiddels honderdduizenden doden gevallen. De twee partijen voeren sinds eind vorig jaar vredesonderhandelingen in Cuba. "We moeten offensief blijven en de daders geen minuut rust geven", schreef Santos.

[PL] Arsenal laat punten liggen tegen Everton

Arsenal heeft zondag punten laten liggen in de Premier League. De koploper van Engeland speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Everton. Mesut Özil zette in de tachtigste minuut Arsenal op voorsprong met een intikker bij de tweede paal. Barcelona-huurling Gerard Deulofeu maakte even later gelijk. Een hard schot van Olivier Giroud spatte in de 93e minuut nog op de lat uiteen.

Voor Everton is het al het tweede goede resultaat op rij. Woensdag werd in eigen huis van het bezoekende Manchester United gewonnen. De Toffees staan nu vijfde met 28 punten uit vijftien duels. Arsenal heeft zeven punten meer en houdt nog altijd een voorsprong van vijf punten op naaste belagers Liverpool en Chelsea.

Kromowidjojo wint ook 50 meter vrij in Amsterdam

Ranomi Kromowidjojo heeft na de 100 meter vrije slag ook de 50 meter vrije slag gewonnen bij de Swim Cup. De olympisch kampioene was zondag met een tijd van 24,20 seconden ruimschoots de beste en kwalificeerde zich ook direct voor het EK van volgend jaar in Berlijn. Maud van der Meer werd in 25,48 tweede.

Femke Heemskerk plaatste zich op de 200 meter vrije slag voor het EK. De Roelofarendsveense had 1.57,24 minuten nodig voor de vier baantjes in het Sloterparkbad. Daarmee bleef ze Rieneke Terink, die tweede werd, bijna tweeënhalve seconden voor: 2.00,69. Sebastiaan Verschuren mag in Berlijn meedoen aan de 100 meter vrije slag. In 49,25 seconden tikte hij op die afstand als eerste aan.

Bastiaan Lijesen won de 100 meter rugslag, maar liep plaatsing voor het EK mis. Zijn 54,77 seconden was vier honderdsten te traag voor de limiet. Ferry Weertman en Wendy van der Zanden plaatsten zich wel voor het EK. Weertman zwom met 3.50,39 op de 400 meter vrije slag ruim sneller dan de limiet van 3.51.80. Van der Zanden zwom op de 400 meter wisselslag een tijd van 4.45,85. Dit was slechts 0,17 seconde boven het NR van Lieke Verouden, maar ze bemachtigde hiermee wel een EK-ticket. 

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 16

Dit weekend stond de zestiende speelronde van de Eredivisie op het programma. Ook na deze week blijft Vitesse de ranglijst aanvoeren, nadat ze met grote cijfers bij PSV wisten te winnen. In de top van de stand verandert weinig. 

Vitesse haalt uit bij PSV en blijft koploper

FC Utrecht en N.E.C. Nijmegen trapten op vrijdagavond het voetbalweekend af. N.E.C. wist na vorige week niet nogmaals te winnen, maar dat hadden ze deels aan hunzelf te danken. In de eerste helft vielen er geen doelpunten, maar vlak na rust was het Markiet die de score voor Utrecht opende. Na ruim een uur spelen kreeg Koolwijk (N.E.C.) zijn tweede gele kaart en hij mocht inrukken. Even later miste Higdon een penalty, waardoor de voorsprong niet verdubbeld werd. Drie minuten later was het alsnog Utrecht dat de goal maakte: 2-0 door De Ridder. Utrecht stijgt door de winst naar de zevende plaats.

Ajax had in eigen huis geen partij aan NAC Breda. Na een half uur stond het 1-0 door een doelpunt van Klaassen. Dit bleek niet zijn laatste van de avond te zijn, want op slag van rust maakte hij ook de 2-0. Na rust ging de ploeg uit Amsterdam door waar ze in de eerste helft ook mee bezig waren: scoren. Weer was het Klaassen die het net wist te vinden in de 64e minuut. Vier minuten later zorgde Bojan voor de eindstand: 4-0.  

In Alkmaar speelden de nummer drie FC Twente en de nummer zes AZ tegen elkaar. Al na drie minuten kwam AZ op voorsprong door een treffer van Beerens. De thuisploeg had hierna het veldoverwicht, totdat Twente vijf minuten voor rust de gelijkmaker maakte. Mokhtar scoorde nadat Esteban de bal had losgelaten. In de tweede helft bleven doelpunten uit, tot in de slotminuut Mokhtar zijn tweede maakte. AZ leed zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen, maar blijft wel op de zesde plaats staan.

Koploper Vitesse ging op bezoek bij PSV, dat tot op heden een moeizaam seizoen kent. De ploeg staat momenteel op de tiende plaats en heeft al een tijd geen wedstrijd gewonnen. In de eerste helft speelden beide ploegen prima voetbal. Vitesse wist hun eerste kans meteen om te zetten in een doelpunt: Piazón scoorde de 0-1. Op slag van rust maakte Depay voor PSV weer gelijk. Na 66 minuten kwam Vitesse echt op stoom toen Havenaar de 1-2 maakte. Na de 1-3 kon PSV eindelijk iets terug doen door een treffer van Rekik, maar een minuut later was de voorsprong al weer uitgebreid. Vitesse ging nog even door en sloot de wedstrijd af met een 2-6 overwinning.

In het Noorden ging Feyenoord op bezoek bij sc Heerenveen. Al na een kwartier spelen stond het 2-0 voor de ploeg uit Rotterdam. sc Heerenveen werd wakker en ging op zoek naar een doelpunt. Op slag van rust lukte dit toen Otigba binnenkopte via Feyenoorder Van Beek. Na 90 minuten bleek dit ook de eindstand te zijn, want kansen van onder anderen Finnbogason, Immers en Boëtius gingen niet in het doel. Heerenveen zakt door het verlies een plaatsje en staat nu achtste.

Eveneens in het Noorden, maar dan in Groningen, speelde ADO Den Haag een wedstrijd tegen de plaatselijke FC. ADO opende de score na een half uur toen Kramer een voorzet binnenschoot. Kramer ging eerder deze week in beroep tegen een schorsing en mocht daardoor meespelen. Nog voor rust miste Groningen twee kansen die werden gestopt door Coutinho. Tien minuten voor tijd lukte het Kappelhof om de keeper te verschalken. Snel hierna keken ze echter al weer tegen een achterstand aan toen Beugelsdijk de winnende 1-2 maakte. ADO stijgt hierdoor twee plekken naar de veertiende plaats.

Dit weekend stond ook de veelbesproken IJsselderby weer op het programma. De wedstrijd tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles ging vooraf aan het incident rondom de kampioenssschaal van PEC, die gestolen was uit het stadion door fans uit Deventer. PEC kon echter geen sportief revanche nemen, want de wedstrijd werd gedomineerd door Go Ahead Eagles. Al na vijftien minuten stonden de Eagles met 2-0 voor. Zeker in de eerste helft had Zwolle niks in te brengen in het spel van de thuisploeg. Na rust veranderde er weinig. Go Ahead scoorde nog twee maal, waaronder één uit een penalty nadat Gravenbeek hands maakte in de 16. Invaller Nijland deed daarna nog wel iets terug door de 4-1 te maken, maar verder kwamen de Zwollenaren niet. 


AZ-spelers Ortiz, Wuytens en Gouweleeuw kijken toe na de 1-2 van Mokhtar (FC Twente) in de slotminuut. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Utrecht N.E.C. Nijmegen 2 - 0
Ajax NAC Breda 4 - 0
RKC Waalwijk SC Cambuur 2 - 2
AZ FC Twente 1 - 2
PSV Vitesse 2 - 6
sc Heerenveen Feyenoord 1 - 2
Go Ahead Eagles PEC Zwolle 4 - 1
FC Groningen ADO Den Haag 1 - 2
Roda JC Kerkrade Heracles Almelo 1 - 3 


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Vitesse 16 10 3 3 33 37 - 20
2 Ajax 16 9 4 3 31 37 - 15
3 FC Twente 16 8 6 2 30 37 - 16
4 Feyenoord 16 8 3 5 27 32 - 24
5 FC Groningen 16 6 6 4 24 31 - 29
6 AZ 16 7 3 6 24 28 - 26
7 FC Utrecht 16 7 3 6 24 24 - 27
8 sc Heerenveen 16 6 5 5 23 35 - 30
9 PEC Zwolle 16 5 7 4 22 24 - 19
10 PSV 16 5 5 6 20 28 - 24
11 Go Ahead Eagles 16 5 5 6 20 26 - 37
12 NAC Breda 16 5 4 7 19 26 - 29
13 Heracles Almelo 16 5 3 8 18 21 - 29
14 Roda JC Kerkrade 16 4 6 6 18 26 - 35
15 ADO Den Haag 16 5 2 9 17 20 - 36
16 SC Cambuur 16 4 4 8 16 15 - 23
17 RKC Waalwijk 16 3 5 8 14 22 - 32
18 N.E.C. Nijmegen 16 2 6 8 12 23 - 41


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 14 13
Graziano Pellè Feyenoord 12 14
Aron Jóhannsson AZ 10 16
Lucas Piazón Vitesse 8 14
Quincy Promes FC Twente 8 15
Luc Castaignos FC Twente 8 16
Erik Falkenburg Go Ahead Eagles 7 14
Steve de Ridder FC Utrecht 7 16
Davy Klaassen Ajax 6 8
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 6 13


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
PEC Zwolle sc Heerenveen 13 dec 2013 20.00
N.E.C. Nijmegen Roda JC Kerkrade 14 dec 2013 19.45
ADO Den Haag RKC Waalwijk 14 dec 2013 19.45
FC Twente Go Ahead Eagles 14 dec 2013 20.45
SC Cambuur Ajax 15 dec 2013 12.30
Vitesse NAC Breda 15 dec 2013 14.30
Heracles Almelo AZ 15 dec 2013 14.30
Feyenoord FC Groningen 15 dec 2013 14.30
FC Utrecht PSV 15 dec 2013 16.30

Uitslag Roda JC - Heracles Almelo

De slotwedstrijd van dit weekend was het duel tussen Roda JC en Heracles Almelo. Heracles won voor het eerst in de geschiedenis in Kerkrade dankzij twee doelpunten van invaller Tannane. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd.


Heraclesspeler Mikail Rosheuvel (l) in duel met Mark Jan Fledderus (r). (Foto: Pro Shots)

Roda JC

1 - 3

Heracles Almelo

 18' Pluim    35' Cziommer 
 79' Tannane 
 88' Tannane 
 
 Gele kaart: Bonevacia, Németh, (Roda JC), Linssen, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.781
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
v. Peppen
Hupperts
Pluim
Donald
Bonevacia (Demouge/65)
Fledderus (Höcher/23)
Németh
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
J. Veldmate
Dorda
Cziommer (Quansah/87)
Rienstra
Bel Hassani
Rosheuvel (Tannane/78)
Uth (Amoah/46)
Linssen

Filipijnen klimmen uit dal

De overheid is weer aan het werk en de marktkramen zijn afgeladen met vruchten, varkensvlees, vis en brood. Boomstronken lopen opnieuw uit en er klinkt een en al bedrijvigheid; vrachtwagens die puin afvoeren, shovels die over het asfalt schrap en overal geklop van hamers.

Een maand na de tyfoon Haiyan krabbelt de verwoeste Filipijnse kuststad langzaam weer overeind, al zijn er tussen de tekenen van vooruitgang zijn nog volop herinneringen aan de omvang van de ramp en de uitdagingen die nog in het verschiet liggen. Er worden nog altijd lijken gevonden en tienduizenden mensen wonen zo goed en zo kwaad als het gaat te midden van de puinhopen van hun vroegere leven, onder provisorische afdakjes van bij elkaar gesprokkelde spullen en uitgedeeld schutmateriaal.

Stadsbestuurder Tecson Lim zegt dat er een gevoel van 'normaliteit' is teruggekeerd. Hij ziet kansen 'om onze stad te veranderen in een wereldstad, een stad die klimaatbestendig is en misschienh als model kan dienen'.

De wederopbouw zal minstens drie jaar vergen en het succes zal afhangen van goed bestuur en toegang tot financiële middelen. De Filipijnen maken een indrukwekkende economische groei door, maar de corruptie is endemisch en miljoenen mensen leven nog steeds in grote armoede.

Nationale en regionale autoriteiten wisten ruim van tevoren dat de tyfoon eraan kwam, maar evacuatieorders werden niet opgevolgd of uitgevoerd. Haiyan trok een spoor van vernieling door Tacloban en andere kustgebieden. Meer dan 5700 mensen kwamen om en ruim 1700 worden vermist. Vier miljoen mensen raakten ontheemd.

Zeker een stel had zaterdag de blik gericht op de toekomst. Earvin Nierva en Rise Elmundo gaven elkaar in de kerk het jawoord en lieten zich in een zwaargetroffen deel van de stad op de foto zetten. "Dit geeft hoop aan de mensen dat wij weer overeind kunnen komen", zei Elmundo. Haar kersverse echtgenoot stak zijn vuist omhoog en zei 'Sta op, Tacloban!'

Na de storm is een grote internationale hulpactie op gang gekomen. De Filipijnse overheid biedt de mensen die hun middelen van bestaan verloren geld en eten als ze helpen de rommel op te ruimen, zo'n 8,25 euro per dag. De Wereldbank stelt 365 miljoen euro beschikbaar voor herstel en wederopbouw en biedt technische ondersteuning bij het ontwerp van huizen, ziekenhuizen, scholen en openbare voorzieningen die natuurrampen moeten kunnen doorstaan.

Sommigen zijn al aan het herbouwen geslagen in delen van de stad die wellicht als onveilig voor bewoning worden bestempeld. Volgens stadsbestuurder Lim wordt er hard gewerkt aan een plan voor ruimtelijke ontwikkeling waarin mensen mogelijk meer landinwaarts moeten verhuizen. Sommigen zullen het moeilijk vinden om hun oude buurt vaarwel te zeggen, maar velen zien nu het nut er wel van in, zegt Lim.

Kort na de storm stortten de openbare diensten in elkaar en heerste er chaos, waarbij overlevenden winkels, huizen en benzinestations plunderden. Inmiddels draaien 19 van de 26 overheidsdiensten in Tacloban weer en heeft vijftien procent van de stad weer elektriciteit.

"Psychologisch is er een gevoel van normaliteit", zegt Lim.

Nabestaanden Rishi eisen hardere vervolging

De moeder en broer van de door de politie doodgeschoten 17-jarige Rishi eisen dat de betrokken agenten door justitie veel harder worden aangepakt dan nu het geval is. Hun advocaat Michael Ruperti heeft de aanklager daarom om uitstel van het proces gevraagd dat maandag begint tegen de agent die de jongen op Hollands Spoor doodschoot.

Deze politieman staat maandag bij de rechtbank in Den Haag terecht voor doodslag op Rishi. Die aanklacht is volgens de familie van het slachtoffer te zwak. Daarom is Ruperti namens de nabestaanden vorige week een speciale procedure bij het gerechtshof in Den Haag begonnen. Daarin wordt geëist dat de betreffende agent alsnog voor de zwaardere aanklacht moord moet worden aangeklaagd.

Nabestaanden Rishi eisen hardere vervolging
Nabestaanden Rishi eisen hardere vervolging (Foto: ANP)

'Verbied voedsel met superbacterie'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet uitzoeken of er een wettelijk verbod moet komen van voedsel dat besmet is met multiresistente bacteriën. Dat stellen de PvdA en SP in een reactie op een uitzending van KRO Brandpunt zondagavond.

De partijen steunen een oproep van hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans. Volgens hem moeten vlees en groenten in Nederlandse supermarkten onmiddellijk gecontroleerd worden op de aanwezigheid van multiresistente bacteriën. Als dat voedsel besmet blijkt te zijn met zo'n superbacterie moet dat direct uit de schappen worden gehaald en niet meer worden verkocht.

Kluytmans is leider van het crisisteam dat momenteel een uitbraak van de zogeheten KPC-bacterie bestrijdt in een Brabants verpleeghuis. "Dit is de ergste vorm van resistentie waar we tot nu toe mee te maken hebben gekregen. Als deze bacterie in ons voedsel komt staan we echt met lege handen en kunnen we niet meer behandelen", stelt hij in Brandpunt.

Behalve de PvdA en de SP steunt ook de Consumentenbond de oproep van Kluytmans.

Britse politie bevrijdt drie slaven

De Britse politie zegt drie mannen te hebben bevrijd die vermoedelijk slachtoffer waren van slavernij en mensenhandel.

De mannen, van in de dertig, veertig en vijftig, werden aangetroffen bij invallen in woningen, een bedrijf en drie kampen van nomadische Travelers in het zuidwesten van Engeland. Zeven personen werden aangehouden, twee op verdenking van slavenhouderij en vijf op verdenking van marihuanateelt, witwassen en heling, zei de politie van Avon en Somerset.

Vorige maand meldde de politie in Londen drie vrouwen te hebben bevrijd in een slavernijzaak rond een maoïstische sekte.

Israëlfiasco: 'NL is ruziemaker'

Politiek Den Haag reageert verbijsterd en teleurgesteld op het gekrakeel tijdens het bezoek van premier Rutte en Minister Timmermans aan Israël en de Palestijnse gebieden. De PvdA is teleurgesteld, de SP spreekt van een fiasco en het CDA ontwaart een patroon van geruzie.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel kan de regering beter stoppen met dit soort buitenlandse samenwerkingsfora. "Dit zogenaamde neutrale bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden van Rutte en Timmermans is een fiasco", stelt hij op Twitter. PvdA-parlementariër Michiel Servaes spreekt van een 'teleurstellend begin'. Hij ziet het bezoek als kans om Israël en de Palestijnen aan te moedigen in hun vredesbesprekingen.

Maar Nederland als vredesduif, dat is afgaand op CDA'er Pieter Omtzigts woorden veel te hoog gegrepen. "Nederland ruziet met Israël én Nederland ruziet met Palestina", twittert hij. Dat is de 'verkeerde manier van gelijk behandelen', voegt Omtzigt er cynisch aan toe. De CDA'er verwijst naar eerdere kwesties met de Russen en de Turken. Hij stelt dat er een patroon van ruziemaken bij de regering ontstaat. In dit geval komt het volgens hem doordat het kabinet heeft verzuimd vooraf duidelijke afspraken te maken.

Bij het bezoek van Rutte en Timmermans ontstond eerst een rel over een door Nederland betaalde scancontainer bij de grens met Gaza. Die weigert Israël te gebruiken voor de controle van goederen, en daar is Nederland boos over. Vervolgens weigerde Timmermans begeleiding van Israëlische militairen voor een bezoek aan Palestijns gebied. Dat ging vervolgens niet door, en omdat Nederland daarmee Israël zijn zin zou geven werden de Palestijnen boos.

Ook voormalig PVV-Statenlid Van Unnik heeft er een mening over

La Grande Bellezza winnaar European Film Awards

Het Italiaanse drama La Grande Bellezza was zaterdagavond in Berlijn de grote winnaar van de European Film Awards. De film van Paolo Sorrentino won de prijzen voor beste film, regie, acteur en montage. Het drama gaat over een bejaarde Italiaan, gespeeld door Toni Servello, die zich altijd in het nachtleven heeft gestort, maar na zijn 65e verjaardag eindelijk de absurde schoonheid van het dagelijkse Rome ontdekt.

De prijs voor de beste korte Europese film ging naar de Frans-Belgische coproductie Dood van een Schaduw van Tom Van Avermaet. Het drama gaat over een gestorven man die schaduwen van andere doden verzamelt om zo opnieuw tot leven te kunnen worden gewekt.

De Vlaamse Veerle Baetens won de EFA voor beste actrice voor haar rol in The Broken Circle Breakdown. Het muzikale drama gaat over een echtpaar dat een schijnbaar perfecte relatie heeft, die echter onder zware druk komt te staan als hun dochter ernstig ziek wordt.

Het Duitse The Act of Killing won de EFA voor beste documentaire. De makers lieten Indonesische leiders van doodseskaders hun ervaringen met massamoorden verfilmen, van surrealistische films tot misdaadscenario's tot musicalnummers.

Ennio Morricone werd benoemd tot Europees componist van 2013. Hij won eerder dit jaar al de EFA voor beste filmmuziek voor het drama La Migliore Offerta, met Sylvia Hoeks in een hoofdrol. De Spaanse filmmaker Pedro Almodovar ontving de EFA Achievement in World Cinema 2013. Catherine Deneuve ontving een EFA voor haar gehele oeuvre, dat ruim vijftig jaar beslaat.

Betogers trekken Lenin omver

Betogers in Kiev hebben zondag het standbeeld van Lenin omvergetrokken. In de Oekraïense hoofdstad zijn honderdduizenden mensen op de been die protesteren tegen het besluit van president Viktor Janoekovitsj om zich van de Europese Unie af te keren en in plaats daarvan meer aansluiting te zoeken bij Rusland.

Het beeld van de leider van de bolsjewistische revolutie werd van zijn sokkel getrokken en onthoofd. Demonstranten stompten op de romp en riepen 'glorie aan Oekraïne'.

Het protest in Kiev is het grootste sinds de Oranjerevolutie van 2004. De regering heeft harde maatregelen tegen de betogers aangekondigd en heeft tal van activisten van de oppositie opgepakt, maar dit lijkt alleen maar olie op het vuur te zijn voor de demonstranten.

MAX-baas looft beloning uit na diefstal apparatuur

MAX-directeur Jan Slagter heeft een beloning van vijfduizend euro uitgeloofd voor de degene met de gouden tip die leidt naar gestolen apparatuur van de omroep. Dieven gingen in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de haal met onder meer een tv-camera en bijbehorende lenzen. De schade loopt in de tonnen.

"We geven vijfduizend euro beloning voor de gouden tip", beloofde Slagter zondagmiddag via Twitter. De diefstal vond plaats bij de Jaarbeurs in Utrecht, waar zaterdag het evenement MAX Proms plaatsvond. Twee vrachtwagens met apparatuur werden opengebroken. Naast de camera plus lenzen werd een groot aantal portofoons gestolen.

[WB] Nederland veel te sterk voor concurrentes

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft tijdens wereldbekerwedstrijden in Berlijn weinig heel gelaten van de concurrentie. Met een tijd van 2.58,19 waren Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors bijna drie seconden sneller dan nummer twee Polen.

Regerend olympisch kampioen op de ploegenachtervolging is Duitsland, maar dat kon deze jaargang net als in de twee vorige wedstrijden geen fatsoenlijk team op de been brengen, waardoor het land op de Spelen in Sochi niet op dit onderdeel uit mag komen. Slechts de beste zes uit het klassement plus de twee tijdsnelsten zouden zich kwalificeren. Voor Nederland waren deze zorgen er niet, omdat in Noord-Amerika al beide wedstrijden waren gewonnen, waardoor plaatsing voor de Spelen al een feit was.

Uitslag

# Land Tijd
1 Nederland 2:58.19
2 Polen 3:01.18
3 Zuid-Korea 3:02.04
4 Rusland 3:02.18
5 Canada 3:02.81
6 Verenigde Staten 3:03.02
7 Japan 3:03.53
8 Noorwegen 3:04.41
9 Duitsland 3:05.86
10 China 3:07.50
11 Italië 3:08.73


Wereldbekerstand

# Land Punten
1 Nederland 300
2 Polen 195
3 Canada 190
4 Japan 180
5 Zuid-Korea 160
6 Rusland 155
7 Verenigde Staten 150
8 Noorwegen 110
9 China 85
10 Duitsland 72
11 Italië 71
12 Tsjechië 18

Scheiding kinderloos stel makkelijker

Kinderloze stellen kunnen binnenkort makkelijker een echtscheiding aanvragen. Ze kunnen zonder tussenkomst van de rechter of een advocaat uit elkaar. In plaats van de rechter spreekt een ambtenaar van de burgerlijke stand dan de scheiding uit. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Volgens Teeven kan het op deze manier niet alleen 'lekker vlot', maar scheelt het bovendien een berg kosten, zo zei hij zondagmiddag in het televisieprogramma Jinek. "Dat is het grootste voordeel."

Het gaat om stellen die geen kinderen hebben en het verder overal over eens zijn. "Als je denkt dat er met z'n tweeën uitkomt dan kan je naar een ambtenaar van de burgerlijke stand en je zegt: in ons huwelijk zit geen toekomst meer. Vervolgens krijg je nog veertien dagen bedenktijd", aldus Teeven.

De staatssecretaris herhaalde in het programma verder dat hij voorlopig niets zegt over de zaak rond de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey. Teeven wil eerst zijn verhaal doen bij de rechter-commissaris voordat hij er publiekelijk iets over kwijt wil.

[Upd] Roemeense kinderen crashen in België

Vier Roemeense jongens van 12 tot 14 jaar oud zijn in België met een auto uit de bocht gevlogen en gewond geraakt tijdens een achtervolging door de politie. Eén van de kinderen bestuurde de wagen.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag in het Oost-Vlaamse Berlare. De auto met de kinderen reed met hoge snelheid een controlepost voorbij, waarop de politie de achtervolging inzette, aldus de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers.

Eén van de jongens is zwaargewond. De andere drie kwamen ervan af met lichte verwondingen.

Update 17.30 uur:
De Roemeense kinderen hadden reden om te willen vluchten. In de auto vervoerden ze namelijk spullen die zij bij een inbraak hadden buitgemaakt. Dat heeft de Gentse federale politie gemeld.

'Afghanistan moet vrouwen beschermen'

Afghanistan treuzelt met de tenuitvoerlegging van een wet die vrouwen beschermt tegen gedwongen huwelijken, huiselijk geweld en verkrachting. Onder de vier jaar oude wet zijn meer aangiften gedaan van geweld tegen vrouwen, maar het aantal gevallen waarin dit tot vervolging of veroordeling leidt blijft laag. Dat zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zondag in een verklaring.

Afghaanse vrouwen hebben veel rechten teruggekregen die hun in de jaren 1996 tot 2001 onder het strenge islamitische bewind van de Taliban waren ontnomen. Maar de vrees bestaat dat Afghaanse vrouwen veel van hun vrijheden weer moeten inleveren als de buitenlandse troepen eind volgend jaar vertrekken en er daarmee ook een eind komt aan een groot deel van de buitenlandse hulp.

De wet voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen uit 2009 verbiedt kindhuwelijken, het kopen of verkopen van vrouwen om geschillen bij te leggen, aanranding en tal van andere vormen van geweld of misbruik tegen vrouwen.

"De wet, mits toegepast, biedt Afghaanse vrouwen bescherming tegen geweld", zegt Georgette Gagnon, directeur mensenrechten van de VN-missie in Kabul. Maar het merendeel van de vrouwen blijft volgens haar onbeschermd, doordat de meeste incidenten niet of nauwelijks worden onderzocht en van geweld tegen vrouwen en meisjes weinig aangifte wordt gedaan, door discriminatie, bestaande maatschappelijke normen en culturele praktijken, alsook uit angst voor vergelding en gevaar voor leven.

De VN-missie verzamelde gedurende een jaar gegevens uit achttien van de 34 provincies van Afghanistan om er achter te komen in hoeverre de wet wordt toegepast.

Luiten zestiende in Sun City

Joost Luiten heeft de Nedbank Golf Challenge in Sun City afgesloten op een gedeelde zestiende plaats. De winnaar van de KLM Open ging op de slotdag rond in 69 slagen (3 onder par) en kwam daarmee uit op een totaal van 286 (-2).

Zijn zestiende plek betekende voor Luiten de middenmoot in een veld van slechts dertig deelnemers. Winnaar werd de Deen Thomas Björn die uitkwam op 268 (-20) slagen. Op twee slagen achterstand eindigden de de Spanjaard Sergio Garcia en de Welshmen Jamie Donaldson als tweede.

Schansspringer Freund wint in Lillehammer

Schansspringer Severin Freund heeft in Lillehammer de wedstrijd van de grote schans gewonnen. In rustige omstandigheden was de Duitser te goed voor thuisfavoriet Anders Bardal en de Japanner Daiki Ito.

Na de eerste ronde ging Freund gelijk aan de leiding. Hij werd gevolgd door Piotr Zyla en twee Japanners, Ito en de 41-jarige Noriaki Kasai. Opvallend was de viervoudig olympisch kampioen Simon Ammann. De Zwitser was in de kwalificatie al gevallen en ging in de wedstrijd op exact dezelfde manier tegen de vlakte. Hij kon nog net doordringen tot de tweede ronde, waarin hij met een sterke sprong nog tot de negentiende plek op kon rukken.

In de tweede ronde waren de omstandigheden wat lastiger. Anders Fannemel en Peter Prevc waren de grootste slachtoffers en vielen bijna tien plekken terug. Ook Zyla kon zijn tweede plek niet vasthouden, hij werd zesde. Bardal slaagde er juist wel in om zich te verbeteren en liet de beste sprong van de tweede ronde zien, genoeg voor plek twee. Vervolgens was het de beurt aan de twee Japanners. Ito kon zijn landgenoot Kasai, die tijdens de Olympische Spelen in Lillehammer 1994 al van de partij was, net voorblijven en werd derde. Op de Duitser Freund stond echter geen maat. Hij kon zijn leidende positie verdedigen en pakte de vijfde World Cup-overwinning uit zijn carrière.

FOK!toen: Doom, zonder aliens

In december 1993 is een icoon uit het shootergenre ontstaan. Doom. John Carmack en de zijnen bij id Software wilden een technisch superieure versie van Wolfenstein 3D maken. Omdat nazi's niet meer hip waren, hebben ze gekozen voor aliens monsters uit de hel.

In Doom speel je een naamloze space marine, die voor straf naar Mars wordt gezonden, omdat hij zijn officier heeft uitgescholden. Mars wordt gezien als de saaiste planeet, maar niet lang meer, want er gaat een experiment mis en niet heel veel later is er geen communicatie meer met de maan Phobos en is de maan Deimos geheel verdwenen. Jij en je team gaan op onderzoek uit op Phobos, de nog enige maan van Mars. Jij moet op wacht staan buiten een gebouw, maar al gauw hoor je door het stilgevallen radiocontact met je team dat je er alleen voor staat, want iedereen wordt binnen vermoord.

Doom-cover

Het spel werd gezien als extreem gewelddadig. De wapens liegen er dan ook niet om: een kettingzaag, een raketlanceerder en natuurlijk het ultieme wapen: de BFG-9000. Het is niet voor niets een afkorting voor Big Fucking Gun. De vijanden waren vooral aliens, monsters uit de hel, van ‘gewoon’ voetvolk dat met klauwen aanviel tot de meer geavanceerde beesten die je bestookten met vuurballen.

Doom had ook een multiplayermodus. Deathmatch, de modus die elke shooter wel heeft, zat daar al in, en er was een co-opmodus, waarin je met z'n vieren kon samenspelen. Het was alleen mogelijk om over je eigen netwerk te spelen; online multiplayer over internet kwam een jaar of wat later via een third-party service.

Doom

Technisch gezien is Doom niet eens echt 3D. De vijanden waren bitmaps, en de levels hadden beperkingen omdat de hoogte apart werd opgeslagen in het werkgeheugen. Er kunnen zich bijvoorbeeld geen kamers boven elkaar bevinden in het leveldesign. Maar met hoogteverschillen werd er van alles getruukt. Een vloer die telkens een stukje omhoog ging vormde een trap. De vloeren konden ook verticaal bewegen, zodat er liftplatformen gevormd konden worden. Technisch gezien was het misschien niet zoals het hoort, maar het zorgde wel voor een goede performance op pc’s.

Een van de belangrijkste kenmerken van Doom waren de WAD-bestanden. De afkorting staat voor ‘Where’s All the Data’. Deze bestanden werden gebruikt om alles van het spel, levels, objecten en geluiden, in te laden. Deze konden door iedereen worden aangepast. Daardoor kwamen er al snel mensen die hun eigen levels maakten. Er is van alles uit voortgekomen: Ghostbusters, DragonBall Z, Batman, Pokémon en The Simpsons hebben bijvoorbeeld allemaal een WAD-file gekregen door de grote DOOM-mod-community.

De Doom-engine werd door vele bedrijven gelicenseerd om hun eigen game mee te maken, Heretic en Hexen door Raven Software bijvoorbeeld. Er zouden ook talloze klonen verschijnen. De twee populairste moeten wel Dark Forces van Lucas Arts en System Shock van Looking Glass Studios zijn. Beide bedrijven zijn helaas al verdwenen, maar id Software is nog steeds in business.

Afgelopen maand heeft John Carmack zijn definitieve vertrek bekendgemaakt. Hij wil zich volledig kunnen storten op Oculus Rift, de bril die de virtuele wereld weer een stapje dichterbij moet brengen. Id Software zal nooit meer dezelfde zijn. Doom 4 is ondertussen al vijf jaar in de maak en blijkt heel veel last te hebben van mismanagement en miscommunicatie. Of we het spel nog ooit gaan zien is onbekend; in augustus van dit jaar is het hele zooitje weer terug naar de tekentafel gestuurd.

Oh, Japan: Kasou Taishou

Kasou Taishou is een zeer goed bekeken tv programma in Japan, waarbij kandidaten een mini toneelstukje uitvoeren. De 10-koppige jury heeft de mogelijkheid om 2 knoppen in te drukken (0 knoppen ingedrukt is slecht, 1 knop ingedrukt is OK en 2 knoppen ingedrukt is tof). De matrix ping-pong act is toch wel de bekendste. Hieronder zie je een compilatie van de beste.

Met dank aan Qunix voor de submit.

PVV wil arrestatie Bouterse bij herdenking Mandela

Nederland moet de regering van Zuid-Afrika vragen de Surinaamse president Desi Bouterse te arresteren als hij in Zuid-Afrika aankomt om de herdenkingsdienst van Nelson Mandela bij te wonen. Dat suggereren PVV-Kamerleden Geert Wilders en Raymond de Roon zondag in Kamervragen aan premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Bouterse zou na zijn arrestatie uitgeleverd kunnen worden aan Nederland om hier zijn gevangenisstraf van elf jaar uit te zitten wegens betrokkenheid bij cocaïnetransporten. De PVV vindt het vanwege het verleden van Bouterse ongepast dat hij samen met koning Willem-Alexander aanwezig is bij de plechtigheid.

Het verzoek van de PVV lijkt kansloos omdat Den Haag eerder al liet weten dat Bouterse als president probleemloos via Nederland kan reizen zonder daarvoor gearresteerd te worden. De voormalig legerleider kiest er overigens voor om via Brazilië naar Zuid-Afrika te reizen.

De herdenkingsdienst voor de donderdagavond overleden Mandela vindt dinsdag in Johannesburg plaats. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister Timmermans aanwezig.

Vleesetende bacterie treft komiek Rickles

Komedielegende Don Rickles is geopereerd aan zijn been wegens fasciitis necroticans. De infectie met wat bekendstaat als de vleesetende bacterie is met succes bestreden, laat de woordvoerder van de 87-jarige Amerikaanse grappenmaker weten.

Doktoren hebben het geïnfecteerde weefsel verwijderd en een huidtransplantatie uitgevoerd. Ze waren er snel bij en Rickles moet de komende tijd herstellen. De komiek heeft enkele shows moeten afzeggen. "Hij kijkt er naar uit om begin volgend jaar weer op tournee te gaan", zegt zijn woordvoerder tegen de Amerikaanse New York Post.

Rickles is al meer dan een halve eeuw actief als komiek en was te zien in films met grootheden als Clark Gable, Burt Lancaster, Clint Eastwood en Robert De Niro. Hij verzorgde ook de stem van Mr. Potato Head in de Toy Story-films.

Uitslagen Eredivisie 08/12/2013

Go Ahead Eagles heeft in de Eredivisie PEC Zwolle in de IJsselderby flink klop gegeven. In eigen huis werd het 4-1 voor de Deventenaren. Op hetzelfde moment deed ADO Den Haag belangrijke zaken door FC Groningen in het Euroborg Stadion met 1-2 te verslaan.

Go Ahead Eagles

4 - 1

PEC Zwolle

 6' Schmidt
 15' Falkenburg
 57' Antonia
 70' Van der Linden (pen)
   74' Nijland
 
 Gele kaart: Vriends, Turuc, Amevor (Go Ahead Eagles), Broerse, Klich (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.731
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt
Vriends
Van der Linden
Schenk
Overgoor (Amevor/71)
Rijsdijk
Turuc
Antonia
Falkenburg (Godee/74)
Houtkoop (Lambooij/85)
  Boer
Gravenbeek
Lachman
Broerse (Van der Werff/25)
Achenteh
Hiwat
Mokotjo
Drost (Klich/46)
Thomas
Saymak (Nijland/63)
Benson

FC Groningen

1 - 2

ADO Den Haag

 79' Kappelhof    32' Kramer
 83' Beugelsdijk
 
 Gele kaart: Letschert, Adorjan, Kappelhof (FC Groningen), Gehrt, Alberg (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Letschert (Texeira/80)
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Hiariej (De Leeuw/60)
Chery (Adorjan/60)
Kieftenbeld
Kirm
Zivkovic
Kostic
  Coutinho
Zuiverloon
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Van Haaren
Malone
Bakker
Gehrt
Van Duinen
Kramer (Alberg/75)

'Marktplaats moet verkoop nazispullen aanpakken'

Marktplaats moet stappen ondernemen om de verkoop van nazispullen op de site te stoppen. Die oproep doet het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zondag. De verkoop van relikwieën met een nazistisch gedachtegoed of een andere discriminerende boodschap is strafbaar, stelt directeur Esther Voet.

Het CIDI stelt in een verklaring geschrokken te zijn van het aantal nazi-items dat wordt aangeboden op de site. "Het lijkt wel een soort industrie te worden. Veel van de items die worden aangeboden, mogen niet worden verhandeld", aldus Voet. Omdat Marktplaats dit mogelijk maakt is het ook verantwoordelijk, vindt Voet. Ze wil graag met Marktplaats in gesprek over mogelijke maatregelen.

Zo zou Marktplaats de 'tipknop', de knop waarmee gebruikers van de website kunnen aangeven dat een aangeboden artikel niet door de beugel kan, duidelijker zichtbaar moeten maken. Ook moet de site beter met de aanbieder communiceren als een item wordt verwijderd omdat het aanzet tot discriminatie of haat. Zo weten gebruikers dat dergelijke spullen niet toegestaan zijn.

Marktplaats was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

MC Hammer heeft tonnen belastingschuld

MC Hammer kampt met een flinke belastingschuld. De 51-jarige rapper en zijn vrouw Stephanie worden voor de rechter gesleept omdat de belastingdienst nog bijna achthonderdduizend dollar van hen tegoed heeft.

De twee hebben geen belasting afgestaan over hun inkomen in 1996 en 1997, blijkt uit documenten ingezien door de Amerikaanse website TMZ. Bovendien moet MC Hammer al het geld dat hij verdient met zijn naamloze vennootschap gebruiken om de schuld af te lossen.

[WB] Bergsma Blokhuijsen maar net de baas op 5.000m

Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn heeft Jorrit Bergsma de 5.000 meter bij de mannen op zijn naam geschreven. Bergsma kwam in een tijd van 6.14,82 over de finish.

Jan  Blokhuijsen eindigde in 6.15,66 als tweede, de Koreaan Seung-Hoon Lee schaatste in 6.16,12 de derde tijd. Bob de Jong viel tegen. De veteraan kwam niet verder dan 6.22,14.

Sven Kramer liet de wereldbekerwedstrijden dit weekend aan zich voorbij gaan. Hij is op trainingskamp.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Jorrit Bergsma NED 6.14,82
2 Jan Blokhuijsen NED 6.15,66
3 Seung-Hoon Lee Kor 6.16,12
4 Bart Swings Bel 6.18,62
5 Douwe de vries NED 6.18,64
6 Ivan Skobrev Rus 6.18,66
11 Bob de Jong NED 6.22,14

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Sven Kramer NED 300
2 Jorrit Bergsma NED 250
3 Seung-Hoon Lee Kor 230
4 Bart Swings Bel 170
5 Alexis Contin Fra 162
7 Bob de Jong NED 161
10 Jan Blokhuijsen NED 143

Peres wil Rouhani wel ontmoeten

De Israëlische president Shimon Peres is bereid zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rouhani te ontmoeten om de spanningen in het Midden-Oosten te verminderen. Peres tekende daarbij zondag wel aan dat Rouhani's invloed maar beperkt is, en machtige haviken in Iran diens toenadering tot het Westen wellicht niet steunen.

Op de vraag of hij met Rouhani zou willen afspreken antwoordde de Israëlische president ''Waarom niet? Ik heb geen vijanden.'' Meer dan hypothetisch lijkt deze vraag voorlopig niet te worden. Iran en Israël zijn gezworen vijanden. Het onlangs gesloten akkoord tussen de grote mogendheden en Iran over het atoomprogramma van Teheran heeft daaraan niets veranderd.

De hoogbejaarde Peres sprak zondag de hoop uit dat de permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland de komende maanden een vreedzame manier vinden om te beletten dat Iran kernwapens bemachtigt. Veel Israëliërs hebben het voorlopige akkoord over Irans atoomprogramma met scepsis ontvangen.

[WB] M. Mulder tevreden met "laatste test"

Tijdens de wereldbekerwedstrijden dit weekend in Berlijn verscheen Michel Mulder driemaal aan de start en hij haalde ook drie medailles op. Vrijdag won hij goud op de 500 meter en gisteren zilver op de 1.000 meter. Op de tweede 500 meter van dit weekend pakte hij vandaag het brons.

"Het is lekker dat ik zo constant heb gepresteerd”, aldus Mulder die met vertrouwen vooruitkijkt naar het olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand in Heerenveen. "De laatste test is geslaagd. Dat heb ik liever dan wanneer ik niet mee had gedaan en tot het kwalificatietoernooi een beetje onzeker had moeten afwachten.”

Choukoud valt tegen op EK veldlopen

Khalid Choukoud heeft zondag teleurgesteld bij het EK veldlopen in Belgrado. De 27-jarige Haagse atleet kwam niet verder dan de negentiende plaats. Na het NK twee weken geleden in Tilburg verwachte hij nog een gooi naar de Europese titel te kunnen doen.

Choukoud volbracht de tien kilometer in dertig minuten en twaalf seconden en was daarmee bijna een minuut langzamer dan winnaar Alemayehu Bezabeh. De in Ethiopië geboren Spanjaard, ook al de beste in 2009, kwam na 29.11 minuten solo over de finish in de Servische hoofdstad. De Turk Polat Kemboi Arikan pakte het zilver. De Brit Andy Vernon werd derde.

Bij de vrouwen won Sophie Duarte goud. De Française deed 26.34 minuten over de acht kilometer. Ze klopte de Britse Gemma Steel met vijf seconden. Dulce Felix uit Portugal legde beslag op het brons.

Sifan Hassan veroverde eerder op de dag haar eerste internationale titel voor Nederland. De geboren Ethiopische, die vorige maand een Nederlands paspoort kreeg, was de beste in de wedstrijd voor atletes onder 23 jaar. Voor belofte Jesper van der Wielen was er een zevende plaats.

Frenzel pakt noordse combinatie Lillehammer

Eric Frenzel heeft in Lillehammer de noordse combinatie gewonnen. Na een geweldige sprong van de grote schans kwam hij bij het langlaufen geen moment in de problemen.

De overwinning bij het schansspringen ging opnieuw naar de jonge Rus Evgeniy Klimov. Het langlaufen is echter niet zijn onderdeel, van de 45 deelnemers zette hij veruit de langzaamste tijd neer. Tweede na het schansspringen was Frenzel, die een dag eerder nog opzichtig faalde op dat onderdeel. De Noor Håvard Klemetsen, bekend als goede springer, pakte de derde plek.

Bij het langlaufen mocht Frenzel ruim veertig seconden eerder vertrekken dan zijn naaste concurrent, de Noor Magnus Krog. De Duitser kwam echter geen moment in gevaar. Achter hem was het een spannende strijd om de podiumplaatsen tussen Krog en Akito Watabe uit Japan. Het was uiteindelijk de Noor die er met de tweede plek vandoor ging. Snelste langlaufer was wederom Mikko Kokslien, ook uit Noorwegen. Hij moest echter bijna twee minuten na Frenzel starten en kwam niet verder dan plek zeven. Fransman Jason Lamy Chappuis, die een dag eerder won de leiding in de World Cup overnam van Frenzel, moest zijn gele leidershesje weer teruggeven aan de Duitser.

Ferrari geeft toe gefaald te hebben

Pat Fry geeft toe dat het vanaf de race in Canada mis is gegaan met Ferrari. De technisch directeur weigert de windtunnel de schuld te geven maar legt die bij een mislukte upgrade.

Waar Fernando Alonso in China en Spanje nog kon winnen ging het vanaf Canada hard achteruit met de rode bolides. Fry legt in Autosport uit waar het mis ging: “We namen een andere carrosserie mee naar Canada waar we onzeker over waren. Het gaf wat problemen om die te begrijpen. Wat doe je tijdens de ontwikkeling van de auto met een onderdeel dat niet honderd procent werkt? Het model in de windtunnel is dan al vooruitgegaan en zo’n vier tot zes weken verder. Als je iets wil terugtrekken, krijg je een hoop andere problemen”.

Red Bull Racing profiteerde optimaal van de chaos bij Ferrari, Vettel boekte in elf van de dertiende races een zege. Nico Rosberg en Lewis Hamilton wonnen ieder één race vanaf Canada in hun Mercedes.“Als je me vraagt wanneer de ontwikkeling kantelde, was het rond die tijd. Ik denk niet dat je de schuld op de kalibratie van de windtunnel kan schuiven. We hebben qua ontwikkeling ook een goede winter gehad".

Roemenië: vrees Roemenen niet

Nederland hoeft niet te vrezen dat het land overspoeld wordt als Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari in de hele Europese Unie mogen werken. Dat heeft ambassadeur van Roemenië Ireny Comaroschi zondag gezegd in het discussieprogramma Buitenhof. Ze toonde zich verbaasd over de onderbuik van Nederland, die de komst van de Roemenen vreest.

De Telegraaf meldde dinsdag dat volgens onderzoek van Maurice de Hond zo'n tachtig procent van de bevolking tegen de vrije komst van Roemenen en Bulgaren is. Volgens Comaroschi stoelt dat gevoel niet op feiten en beschikbare gegevens. Er zijn volgens haar niet veel Roemenen in Nederland, en de verwachting is ook niet dat er veel bij komen.

De Roemenen die wel komen willen graag integreren. "Roemenen zijn een slag mensen dat graag wil integreren", aldus de ambassadeur. Daarom zouden Zuid-Europese landen als Spanje en Italië meer Roemenen trekken, vanwege de verwante taal. Volgens Comaroschi gaat het veelal om hooggekwalificeerde mensen.

De zorgen over criminaliteit snapt de ambassadeur. Criminaliteit moet bilateraal en op Europees niveau worden aangepakt, iets wat ook al zou gebeuren.

Ook op de arbeidsmarkt - die Roemenen zouden verpesten door genoegen te nemen met een lager loon dan het cao-loon - moeten misstanden volgens haar worden aangepakt. Tegelijkertijd wijst ze erop dat voor iedereen dezelfde regels moeten gelden. "Misbruik is nooit goed. Maar we moeten ons wel houden aan Europese waarden. Er zijn geen eerste- en tweederangsburgers in Europa."

De Tweede Kamer stemde dinsdag in grote meerderheid in met de vrije toelating van Roemenen en Bulgaren. Alleen PVV, SP en de Partij voor de Dieren willen dat werkvergunningen verplicht blijven. Toen Roemenië en Bulgarije in 2007 lid werden van de Europese Unie werd een maximale overgangstermijn van zeven jaar afgesproken.

[Serie A] Strootman en Roma maken eind aan remisereeks

Kevin Strootman heeft met AS Roma na vier gelijke spelen op rij weer eens een overwinning geboekt in de Serie A. De Romeinen waren zondag in eigen huis met 2-1 te sterk voor Fiorentina. Daarmee werd de achterstand op koploper Juventus teruggebracht tot drie punten. Fiorentina staat vijfde, maar geeft al dertien punten toe op de formatie uit Turijn.

Rechtsback Maicon opende de score voor Roma na zeven minuten, maar na een klein halfuur maakte Juan Vargas gelijk. Mattia Destro luisterde zijn rentree na een halfjaar blessureleed op met een treffer in de 67e minuut. Smetje op de zege van Roma was de rode kaart voor Miralem Pjanic kort voor tijd.

Strootman speelde de hele wedstrijd mee bij Roma. Francesco Totti, die ruim een maand moest toekijken met een dijbeenblessure, bleef nog op de bank.

Profiteur bedenkt zich na protest Paul Walker-fans

Een man heeft geprobeerd een slaatje te slaan uit het overlijden van Paul Walker. Hij verwijderde stukken schors van de boom waar de acteur vorige week tegenaan botste met zijn Porsche en bood die te koop aan op veilingsite eBay. Hij besloot de actie echter af te blazen nadat hij boze mails ontving.

"Ik wil mijn excuses aanbieden aan de familie, vrienden en fans van Paul Walker. Op het moment dat ik de schors te koop aanbood realiseerde ik me niet wat voor een emotionele impact het zou hebben", zegt de man tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Het ging om zes stukken verschroeide boomschors, die minstens honderd dollar per stuk moesten opleveren.

Paul Walker en zijn vriend Roger Rodas, die achter het stuur zat, kwamen vorige week zaterdag om in het noorden van Los Angeles toen hun wagen een lantaarnpaal en de boom raakte. De auto vloog vervolgens in brand. The Fast and The Furious-acteur Walker is 40 jaar geworden.

[WB] Richardson wint 1.000m in baanrecord

Heather Richardson heeft de 1.000 meter voor vrouwen op haar naam geschreven bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. De Amerikaanse klokte een tijd van 1.14,51 wat een nieuw baanrecord betekende.

Brittany Bowe werd in 1.15,42 tweede, Olga Fatkulina pakte in 1.15,49 de laatste podiumplek. Lotte van Beek was de beste Nederlandse schaatsster op de kilometer. Met haar tijd van 1.15,53 werd ze vierde.

Marrit Leenstra, die al in de eerste rit van start moest, had met 1,15,85 lang de snelste tijd, maar eindigde uiteindelijk als vijfde.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson Vs 1.14,51
2 Brittany Bowe Vs 1.15,42
3 Olga Fatkulina Rus 1.15,49
4 Lotte van Beek NED 1.15,53
5 Marrit Leenstra NED 1.15,85
8 Margot Boer NED 1.16,11
10 Manon Kamminga NED 1.16,27

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Heather Richardson Vs 380
2 Brittany Bowe Vs 330
3 Olga Fatkulina Rus 250
4 Lotte van Beek NED 172
5 Sang-Hwa Lee Kor 155
6 Margot Boer NED 131
8 Ireen Wüst NED 110

Noorse en Russische langlaufzeges

De World Cup langlaufen in Lillehammer is zondag afgesloten met de estafettes. Bij de vrouwen ging Noorwegen I met de overwinning aan de haal, bij de mannen lukte het Rusland I om de Noren af te troeven.

De wedstrijd bij de vrouwen, 4 x 5 kilometer, was voor de overwinning geen moment spannend. Heidi Weng, startloopster van het eerste Noorse team, gaf het stokje tegelijk over met Ingvild Flugstad Østberg, de eerste loopster van Noorwegen II. Voor het eerste team was het Therese Johaug die er vandoor ging, waarna Noorwegen I pas bij de finish weer door de concurrentie werd gezien. Verrassend sterk waren de Finse dames, normaal vooral sterk in de klassieke stijl. Nadat de eerste twee loopsters, in klassieke stijl, geweest waren was het in vrije stijl de beurt aan Kerttu Niskanen en Krista Lähteenmäki. Beiden bleken erg sterk en konden hun Amerikaanse tegenstanders van zich afhouden. Jessica Diggins wist de derde plek voor de Verenigde Staten nog wel vast te houden. Voorin maakten Kristin Størmer Steira en Marit Bjørgen het karwei af voor Noorwegen I.

De race bij de mannen, 4 x 7,5 kilometer, was vooral een strijd tussen de Noorse teams en Rusland. Een aantal landen als Tsjechië, Frankrijk en Zweden konden lange tijd volgen, maar zij wisten zich niet serieus te mengen in de strijd om de overwinning. Nadat elk team drie lopers had ingezet was er een duidelijke kopgroep. Rusland I, onder leiding van Alexander Legkov, en Noorwegen I en II hadden een ruime voorsprong op het derde Noorse team. Voor dat team echter was Tord Asle Gjerdalen de slotloper. Hij wist het gat van meer dan een halve minuut te dichten, waardoor de kopgroep bestond uit drie Noorse teams en het eerste Russische team. Kort voor het einde moest de moegestreden Gjerdalen echter weer lossen. De strijd om de overwinning ging tussen de Russen, met Maxim Vylzeghzanin en de Noren Finn Hagen Krogh (Noorwegen II) en Petter Northug (Noorwegen I). Vyleghzanin gaf op het laatste stuk gas en schudde de Noren van zich af. Northug leek de tweede plek te pakken in de sprint, maar hield het voor gezien en liet Krogh passeren.

Drugslab bij seksboerderij Drenthe

De politie heeft een drugslab gevonden bij een boerderij in Nijeveen (Drenthe). In een schuur naast de boerderij aan de Kolderveense Bovenboer vond de politie grondstoffen en apparatuur voor de productie van speed en xtc. Dat heeft de politie zondag gemeld. Het zou gaan om een seksboerderij.

De politie heeft de eigenaar van de seksboerderij verhoord als verdachte maar heeft de man niet opgepakt. Er zijn geen andere verdachten opgepakt. De politie heeft de gevonden spullen in beslag genomen.

Drugslab bij seksboerderij Drenthe
Drugslab bij seksboerderij Drenthe (Foto: ANP)

Gewonde bij gasexplosie Oosterhout

Bij een gasexplosie in een woning in Oosterhout is zaterdagmiddag een 72-jarige man gewond geraakt. Hij liep forse brandwonden op aan zijn gezicht, armen en benen, meldt de politie zondag. Het slachtoffer is naar een brandwondencentrum overgebracht.

De ontploffing vond rond 17.00 uur plaats in een huis aan de Korte Hoogstraat. De politie vermoedt dat het nieuwe kooktoestel van de man niet goed was aangesloten. De bewoner probeerde dat mogelijk zelf te verhelpen.

Bomaanslagen dompelen sjiieten Bagdad weer in rouw

Zeker negen bomaanslagen hebben een aantal sjiitische gemeenschappen in en rond Bagdad zondag in rouw gedompeld. De ontploffingen troffen markten, winkelstraten en autogarages en eisten minstens 33 levens.

Tot dusver maakt niemand aanspraak op de verantwoordelijkheid voor het geweld van zondag. Aanslagen als deze zijn doorgaans het werk van strijders van Al-Qaida in Irak en hun soennitische geestverwanten, die eropuit zijn de door sjiieten geleide Iraakse regering onderuit te halen en de onmin tussen de bevolkingsgroepen op te poken.

De dodelijkste aanslag van zondag trof een autodealer in de sjiitische wijk Baiyaa. Een autobom doodde daar zeven mensen en verwondde er veertien, liet de politie weten. Een tweede autobom kostte vier mensen het leven in een winkelstraat in het centrum van de hoofdstad.

In het oostelijke stadsdeel Ghadeer ontplofte een derde met explosieven volgeladen auto voor een belastingkantoor. Daar vielen zes doden en 22 gewonden. In de wijk Husseiniyah lieten drie mensen het leven toen een autobom ontplofte voor een restaurant. Dertien mensen raakten gewond. In Sadr City en Amil vielen respectievelijk nog eens twee en vijf doden.

Ook soennieten werden het slachtoffer. In Radhwaniya kostte een bomaanslag twee mensen het leven en in het even buiten Bagdad gelegen Taji nog eens drie.

Griekse agent en illegalen gedood in vuurgevecht

Een vuurgevecht aan de Grieks-Albanese grens is zondagochtend vroeg een Griekse politieman en twee Albanezen fataal geworden. De brigadier maakte deel uit van een politie-eenheid die op zoek was naar stiekem binnengedrongen migranten zonder verblijfsvergunning, liet de politie van Thessaloniki zondag weten.

De driekoppige politiepatrouille verraste de twee Albanezen bij een verlaten herdershut. Een van de mannen schoot het aanvalsgeweer dat hij bij zich droeg leeg op de 43-jarige brigadier. Diens collega's schoten vervolgens de twee Albanezen dood.

Zuid-Afrika bidt en mediteert

Miljoenen Zuid-Afrikanen zijn zondag naar hun bedehuizen getogen om daar Nelson Mandela te gedenken. President Jacob Zuma gaf op de door de regering afgekondigde dag voor gebed en overdenking het voorbeeld.

"Het leek ons belangrijk om een dag te hebben waarop wij Zuid-Afrikanen allemaal kunnen samenkomen en bidden voor onze eerste democratische president, en zijn staat van dienst overdenken", zei Zuma in een methodistische kerk in Johannesburg. "Maar ook om te bidden voor ons land (...), te bidden dat we enkele van de waarden waarvoor hij heeft gevochten niet vergeten."

In de rooms-katholieke Regina Mundi-kerk in Soweto, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen apartheid, woonden duizenden mensen een herdenkingsmis bij. Ook op talloze andere plaatsen kwamen rouwende Zuid-Afrikanen bijeen om te bidden, zingen of een kaars te branden.

De bededag was de aftrap van een groots afscheid voor de donderdag overleden Zuid-Afrikaanse vader des vaderlands, dat zich over meerdere dagen uitstrekt. Dinsdag bereikt dat een hoogtepunt met een nationale herdenkingsceremonie in het stadion van Johannesburg. Mandela's lichaam wordt vervolgens van woensdag tot vrijdag in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria, opgebaard.

Actrice overlijdt drie weken na man

Kate Williamson is vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden. De actrice speelde in films als Disclosure, Touch en Hi-Lo Country en tv-series als Ellen, NYPD Blue en Home Improvement. Haar echtgenoot, acteur Al Ruscio, overleed drie weken geleden op 89-jarige leeftijd.

Williamson was al een tijdje ziek, laat haar manager weten aan het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. De actrice trouwde in 1954 met Ruscio, die onder meer speelde in The Godfather: Part III en Showgirls. Ze kregen samen vier kinderen.

Wijers hekelt zwabberende overheid

Nederland zou consistent moeten investeren en heldere kaders scheppen op het gebied van verduurzaming. Dat zei oud-AkzoNobel-topman Hans Wijers zondag in Buitenhof. Het energieakkoord dat onlangs werd gesloten zou nu gewoon moeten worden uitgevoerd. "Laten we dat nou gewoon gaan dóen", aldus de oud-D66-minister.

Oude kolencentrales moeten volgens hem verdwijnen. "Het zijn de grootste roetmoppen die er zijn." Dat er desondanks nieuwe kolencentrales gepland staan, komt volgens hem door een gebrek aan consistent, duidelijk beleid.

Volgens Wijers, die in het overzicht van invloedrijkste Nederlanders vorige week op de tweede plek eindigde, is het bovendien belangrijk op Europees niveau het emissiehandelsysteem goed uit te voeren. Alleen als je dat over een langere periode goed doet, geef je de juiste signalen aan investeerders.

Als bedrijven weten wat CO2-emissies kosten, dan zouden ze de 'juiste dingen' gaan doen. "Zolang we dit soort dingen oplossen op nationaal niveau komt er niets van terecht", aldus Wijers.

Behalve over duurzame energie was Wijers ook niet te spreken over het plan om de bonussen van bankiers aan banden te leggen. Het voorstel van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om de bonussen te beperken tot twintig procent van het vaste salaris gaat veel verder dan in Europees verband is afgesproken. "Het is niet zo'n handig plan als je een bloeiende financiële sector wilt."

"We zijn de zaken helemaal aan het dichtregelen", aldus de oud-minister. "We moeten mensen veel meer aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid." Volgens hem moeten we een jonge generatie mensen in de financiële sector het vertrouwen geven. "Die wil niets anders dan leren van de lessen uit het verleden en een nieuwe toekomst bouwen."

Op Europees niveau zou overigens juist wel weer moeten worden doorgepakt. "We zijn nog lang niet klaar met ons huiswerk. Het bankentoezicht is nog steeds niet goed geregeld."

Mourinho: "Chelsea zit in de problemen"

Jose Mourinho is erg ontevreden over het vertoonde spel van Chelsea. De ploeg van de 50-jarige oefenmeester ging gisteren met 3-2 onderuit tegen Stoke City. Het aantal tegendoelpunten dat de Londense club om de oren krijgt baart de Portugees zorgen.

"Het is een zorg voor me. Ik vind het niks, zo stel ik mijn team niet op," aldus Mourinho tegenover de BBC. "We zitten in de problemen." Chelsea moest in de laatste drie duels in de Premier League maar liefst zeven tegendoelpunten incasseren, onder andere tegen laagvlieger Sunderland.

Chelsea domineerde de wedstrijd tegen Stoke aanvankelijk en stond al vroeg op een 1-0 voorsprong door een goal van Andre Schürrle. De Blues lieten echter meerdere kansen om ver uit te lopen liggen. Het verlies komt extra hard aan, aangezien koploper Arsenal vandaag bij winst zeven punten uitloopt op achtervolger Chelsea.

Golfer Derksen vierde in Hongkong

Golfer Robert-Jan Derksen heeft een vierde plaats behaald op de Hongkong Open. De Nederlander kwam na vier rondes uit op een totaal van 269 slagen (-11) en eindigde hiermee één slag achter winnaar Miguel Angel Jiménez.

Derksen liep een slotronde van 65 slagen (-5), maar het was net niet genoeg om de play-offs om de zege te behalen. Jiménez streed hierin met Prom Meesawat en Stuart Manley. Meesawat ging op de slotdag ook in 65 slagen rond en sloeg op zowel de dertiende als vijftiende hole een eagle, maar in de play-offs was hij net als Manley niet opgewassen tegen Jiménez die als enige van het trio een birdie sloeg op de achttiende hole die nogmaals aangedaan moest worden.

Nieuwe overwinning biatleet Fourcade

Biatleet Martin Fourcade heeft in Hochfilzen zijn derde overwinning van het seizoen geboekt. In de achtervolging ging de Fransman als eerste over de finish, voor de Noren Emil Hegle Svendsen en Tarjei Bø.

In de Oostenrijkse sneeuw ging de Noor Lars Berger, winnaar van de sprint en dus de eerste die mocht vertrekken, na de eerste schietbeurt aan de leiding. Fourcade had de tweede plek in handen, gevolgd door nog een Noor, Ole Einar Bjørndalen. Na de tweede schietbeurt kwam Fourcade iets dichterbij. Berger bleef echter opnieuw foutloos, en dus kon Fourcade de razendsnelle Noor nog niet inhalen. Bjørndalen maakte opnieuw een fout, waaardoor hij een paar plekken terugviel.

Bij de derde keer schieten ontstond er een ander beeld. Fourcade mistte één schijf, waar Berger er twee niet wist te raken. De Fransman kon de leiding overnemen, nu gevolgd door de nog altijd foutloze Duitser Simon Schempp en Oostenrijker Christoph Sumann. Na de laatste schietbeurt was duidelijk dat Fourcade ging winnen en dat Svendsen tweede zou worden. De strijd om de derde plek ging vooral tussen Sumann, de foutloos gebleven Evgeniy Ustyugov uit Rusland en de Noren Bø en Bjørndalen. Het was uiteindelijk Bø die de Rus nog van zich af wist te houden. Fourcade was bij lange na niet de snelste op de ski's, maar vanwege zijn sterke schieten en zijn in de sprint opgebouwde marge wist hij de wedstrijd nog te winnen, ruim zeven seconden voor Svendsen. 

Uitslag sc Heerenveen - Feyenoord

Om 12.30 uur werd er in de Eredivisie afgetrapt voor het duel tussen sc Heerenveen en Feyenoord. De Rotterdammers wisten het duel met 1-2 te winnen na goals in het eerste kwartier. Feyenoord blijft door de zege op de vierde plaats staan, terwijl Heerenveen op de achtste plaats blijft staan.

sc Heerenveen

1 - 2

Feyenoord

 45+2' v. Beek (e.d.)    9' Boëtius 
 16' Immers 
 
 Gele kaart: v. Anholt, (sc Heerenveen), Clasie, v. Beek, (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
De Roon
Eikrem (Ziyech/86)
v.d. Berg
v. La Parra (Wildschut/63)
Finnbogason
Basacikoglu (Slagveer/83)
  Mulder
Janmaat
v. Beek
Mathijsen
Martins Indi
Clasie (Kongolo/89)
Immers
Vilhena (Bakkal/81)
Schaken (W. Verhoek/74)
Pellè
Boëtius

Feyenoord topscorer Pellè in duel met Van Anholt. (Foto: Pro Shots)

[WB] Zege Mo op 500m, Mulder derde

De tweede 500 meter voor mannen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn is gewonnen door Tae-Bum Mo. De Koreaan, die gisteren ook al de 1.000 meter won, was tweeduizendste sneller dan de nummer twee, Joji Kato.

Michel Mulder, vrijdag winnaar van de eerste 500 meter, eindigde in 34,95 als derde. De tweede Nederlandse deelnemer, Jesper Hospes, werd vijfde. De Fries kwam in 35,04 over de meet.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Tae-Bum Mo Zko 34,87 (6)
2 Joji Kato Jpn 34,87 (8)
3 Michel Mulder NED 34,95
4 Keiichiro Nagashima Jpn 35,01
5 Jesper Hospes NED 35,04
6 Pekka Koskela Fin 35,15
7 Tucker Fredricks Vs 35,18

Ajax met Sigthórsson naar Milaan

Ajax-trainer Frank de Boer heeft Kolbeinn Sigthórsson opgenomen in zijn selectie voor het Champions League-duel tegen AC Milan. De IJslander is hersteld van een enkelblessure, die hij vorige maand opliep met het nationale team tegen Kroatië.

Het was de bedoeling dat de 23-jarige spits maandag minuten zou gaan maken bij Jong Ajax, maar hij meldt zich nu een dag later op Schiphol. Dan vertrekken de Amsterdammers naar Italië.

Ajax beschikt in San Siro niet over aanvoerder Siem de Jong, Nicolai Boilesen en Lerin Duarte. Verdediger Joël Veltman mist de wedstrijd vanwege een schorsing. Hij wordt vervangen door Stefano Denswil.

Ajax plaatst zich voor de achtste finales van de Champions League als het wint van Milan. Anders voetbalt de Nederlandse kampioen na de winterstop verder in de Europa League.

Susan Boyle heeft Asperger

Bij Susan Boyle is het syndroom van Asperger geconstateerd. De 52-jarige Schotse zangeres heeft een jaar geleden van een specialist te horen gekregen dat ze lijdt aan deze vorm van autisme. Vroeger werd haar verteld dat ze leed aan hersenschade door complicaties bij haar geboorte.

"Nu begrijp ik beter wat er mis is, voel ik me opgelucht en een beetje meer ontspannen over mezelf", zegt Boyle in de Britse krant The Observer. Het Asperger-syndroom bemoeilijkt onder meer de sociale omgang en het aangaan van relaties. Boyle werd vroeger dan ook gepest omdat ze anders was.

De zangeres verwacht dat de diagnose niet veel verandert in haar dagelijkse bezigheden. "Het gaat geen enkel verschil maken in mijn leven", zegt Boyle, die in 2009 beroemd werd dankzij Britain's Got Talent. "Het is gewoon een aandoening waar ik mee moet leven en leren omgaan."

Nederlander eet het liefst sperziebonen

De gemiddelde Nederlander eet het liefst sperziebonen. Deze groente wordt vaker op tafel gezet dan de (iets minder populaire)  bloemkool en spinazie, die in de top drie respectievelijk de plaatsen twee en drie bezetten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1600 mensen door TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn.

Groente is steeds vaker de hoofdrolspeler op de borden in de Nederlandse huiskamers. Het onderzoek laat namelijk zien dat ‘we’ steeds minder vaak voor vlees of vis als hoofdbestanddeel van de maaltijd kiezen.  Dit zou mede te maken hebben met de toenemende belangstelling voor gezond voedsel.

Verder valt op dat er steeds meer mensen zijn die kiezen voor seizoensgebonden groenten. Allerhande, de kooksite van de grootgrutter merkt op zijn site dat er steeds meer menu’s gekozen worden die hiervan afhankelijk zijn.

Spruitjes kunnen we nog steeds niet door onze strot krijgen. Qua minst populaire groenten staat deze groente op de eerste plaats. Ook postelein en tuinbonen eten we liever niet.

Blu-ray: Now You See Me

Een van de grootste verrassingen in de Nederlandse bioscopen dit jaar was misschien wel Now You See Me. Niet alleen de film zelf, maar ook het succes was iets dat niemand verwacht had. De magische thriller behoort tot de vijftien best bezochte films van dit jaar en is - op Mees Kees na - het grootste succes van de distributeur. Logischerwijs is een vervolg al aangekondigd met dezelfde regisseur (Louis Leterrier) en dezelfde topcast. Tot die tijd kun je op dvd en blu-ray de film (nog eens) bekijken.

Hans Vonk weg als teammanager AZ

Hans Vonk neemt per direct afscheid van AZ. De 43-jarige oud-doelman beëindigt zijn werkzaamheden als teammanager. Dat meldt de Alkmaarse club zondag op zijn website. De Zuid-Afrikaan was sinds het seizoen 2012-2013 verbonden aan AZ.

"De keuze om mijn werk bij AZ te beëindigen, geeft mij de vrijheid om over mijn eigen toekomst te beslissen", zegt Vonk. "Ik houd een goed gevoel over aan mijn periode in Alkmaar. Het was een mooie tijd waarin ik veel heb geleerd. Ik wens AZ alle goeds voor de toekomst."

De voormalige sluitpost van onder meer Ajax en sc Heerenveen werd de afgelopen weken in verband gebracht met sc Heerenveen. Bij de Friezen zou hij als technisch directeur aan de slag kunnen.

Complottheorieën: helemaal zo gek nog niet

Officiele versies van gebeurtenissen worden vaak gretig 'onderuitgehaald' door zogenoemde complotdenkers. Een onderzoekje van de universiteit van Kent laat echter zien dat de aanhangers van soms dubieus klinkende theorieën niet alleen maar onzin verkondingen.

Het onderzoek neemt zelf als voorbeeld gebouw 7 van wat ooit het WTC was in New York. Studies van sociologen en psychologen tonen aan dat mensen die bestempeld worden als 'aluminium hoedjes' vaak een meer neutrale kijk hebben op dergelijke zaken dan mensen die fanatiek de officiële lezing aanhouden. Over gebouw 7 zijn veel theorieën die de het algemeen geaccepteerde verhaal tegenspreken. Sterker nog: het instorten van het niet onaanzienlijke pand wordt nergens genoemd in het officiële rapport.

De studie heeft reacties vergeleken tussen 'samenzweerderssites' en reguliere nieuwssites. Wat bleek? De verhouding commentaren tussen complotters en mensen die niet verder kijken dan bijvoorbeeld de NOS lag op ongeveer 2 tegen 1.  Daarbij viel op dat aanhangers van de officiële lezing vaak fanatieker waren in het verdedigen van hun mening. De toon van deze mensen was vaak agressiever dan die van hun rivalen. Deze mensen hadden er geen enkel probleem mee om te geloven dat er een vliegtuig was gekaapt door 19 Arabieren, waarvan er geen een in bezit was van een vliegbrevet, aangestuurd door een man in een grot in Afghanistan. Daarentegen hadden ze er moeite mee om te geloven dat de officiële lezing van dit verhaal wel wat gaten en onvolledigheden kent. De zogenoemde samenzweerders hadden vaak meer als doel de algemeen aanvaarde rapporten onderuit te halen, in plaats van daar een waanzinnige theorie tegenover te zetten.

Kort samengevat komt het erop neer dat het negatieve beeld dat bestaat van de ‘aluminium hoedjes’ vaak eerder van toepassing is op de tegenpartij.   

Biatlete Solemdal wint achtervolging, Sloof vijftigste

De Noorse biatlete Synnøve Solemdal heeft in Hochfilzen de achtervolging op haar naam geschreven. Tweede werd de Oekraïense Juliya Dzhyma, voor Krystyna Palka uit Polen.

Selina Gasparin, winnares van de sprint, mocht als eerste vertrekken. De Zwitserse begon goed aan de missie om haar goede uitgangspositie te verzilveren. Ze schoot foutloos in de eerste beurt en ging samen met de Tsjechische Veronika Vitkova, als tweede gestart, aan de leiding. Na de tweede schietbeurt was hetzelfde beeld zichtbaar. Dit keer was Tora Berger echter weggevallen. De Noorse lag na de eerste vijf schoten nog op de derde plek maar mistte vervolgens drie keer en viel ver terug. 

Bij de derde beurt op de schietbaan moest Gasparin het veld laten gaan. Ze mistte twee keer en zakte naar de tiende plaats. Solemdal bleef op één fout staan, gemaakt tijdens de eerste keer schieten, en nam de leiding over. Dzhyma, gestart als vijfde, bleef voor de derde keer foutloos en nam de tweede plek over. De laatste vijf schijven werden door zowel Solemdal als Dzhyma omver geschoten, maar Solemdal was op de ski's sneller dan de Oekraïense.

Naast Dzhyma was Palka de enige die de hele wedstrijd foutloos bleef. Dat leverde de als elfde gestarte Poolse de derde plek op, achter winnares Solemdal en Dzhyma. De Tsjechische Gabriela Soukalova, die de leiding in de World Cup in handen had, werd in de sprint slechts 23e en was daardoor ook gelijk vrijwel kansloos voor de achtervolging. Toch wist ze nog een knappe negende plek te bereiken. Namens Nederland deed Chardine Sloof mee, zij mistte alleen bij de laatste schietbeurt een schijf en werd vijftigste, het beste resultaat uit haar carrière.

Sifan Hassan wint goud bij EK veldlopen

Sifan Hassan heeft zondag haar eerste internationale titel voor Nederland veroverd. De geboren Ethiopische, die vorige maand een Nederlands paspoort kreeg, was bij het EK veldlopen in het Servische Belgrado de beste in de wedstrijd voor atletes onder 23 jaar.

Hassan ontdeed zich in de laatste ronde van de zes kilometer lange race van haar twee overgebleven concurrenten. De Servische Amela Terzic finishte als tweede en de Britse Charlotte Purdue pakte het brons. De 20-jarige Hassan werd twee weken geleden al Nederlands kampioen bij de senioren.

Rangers FC winnen vijftiende duel op een rij

Rangers FC heeft dit seizoen nog geen punt verloren in de Schotse League One, het voormalige second division. Alle vijftien wedstrijden werden gewonnen. Zaterdag werd er thuis met 3-0 van Ayr United gewonnen. 

Rangers FC is na de doorstart hard op weg opnieuw promotie af te dwingen. De topclub van weleer heeft momenteel zestien punten voorsprong op de nummer twee Dunfermline. De club heeft nu 45 punten en een doelsaldo van +52. De club scoorde 59 keer en kreeg er zeven tegen. Jonathan Daly is topscoorder met veertien treffers. Promotie naar de Championship, het op één na hoogste niveau in Schotland, is een kwestie van tijd voor de Rangers.

Chinese export flink gestegen

De export van China is in november met 12,7 procent gestegen op jaarbasis en het handelsoverschot van de tweede economie ter wereld bereikte vorige maand het hoogste niveau in ruim 4 jaar. Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van de Chinese overheid.

De export nam daarmee sterker toe dan economen hadden verwacht. Zij gingen in doorsnee uit van een exportgroei met 7 procent. Het Chinese handelsoverschot klom naar 33,8 miljard dollar (24,7 miljard euro), het hoogste niveau sinds januari 2009. De Chinese import nam in november met 5,3 procent toe in vergelijking met een jaar eerder.

De invoer van ijzererts naar China bereikte een recordniveau. Het land is 's werelds grootste importeur van de grondstof voor staal.

De export van China naar de Verenigde Staten nam met 17,7 procent toe, de sterkste groei sinds mei vorig jaar. De uitvoer naar de Europese Unie klom met 18,4 procent, de sterkste stijging in meer dan 2 jaar.

'Laat moeders van couveusebaby langer thuis'

Beloftes van eerdere ministers over de duur van het zwangerschapsverlof van moeders van couveusekinderen moeten nu eindelijk eens worden waargemaakt.

Die oproep doet de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) aan de huidige minister van Sociale Zaken minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De vereniging dringt erop aan het zwangerschapsverlof uit te breiden naar 10 weken na thuiskomst van het kind.

De ouders vinden dat moeders van couveusekinderen te kort bij hun kindje kunnen zijn, nadat dat uit de couveuse is en thuis mag komen. Dit vooruitzicht levert in een toch al emotionele en zeer onzekere tijd veel extra stress op voor de moeder, zo stelt de VOC vast.

Feyenoord zonder De Vrij tegen Heerenveen

Feyenoord moet het zondag in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen stellen zonder Stefan de Vrij. De centrale verdediger is ziek en wordt in het Abe Lenstra-stadion vervangen door Sven van Beek. Trainer Ronald Koeman kiest verder voor dezelfde spelers die vorige week te sterk waren voor PSV.

De Rotterdammers moeten het behalve zonder De Vrij ook doen zonder linksback Miquel Nelom en aanvaller Samuel Armenteros. Feyenoord staat momenteel vierde in de Eredivisie. Heerenveen is de nummer acht van de ranglijst.

Obama tempert verwachtingen over deal Iran

De Amerikaanse president Barack Obama denkt dat de kans op een alomvattend nucleair akkoord met Iran ten hoogste vijftig procent bedraagt. Toch is diplomatie volgens hem de beste manier om te voorkomen dat Teheran een kernwapen ontwikkelt.

Obama deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met een pro-Israëlisch publiek. Hij zei dat hij niet naïef was over de kansen dat volgend jaar een akkoord kon worden bereikt met Iran. "Volgens mij is de kans niet meer dan fiftyfifty. Maar we moeten het proberen."

Eerder probeerde Obama de angst van veel Israëli's en sommige Amerikanen dat zijn regering vorige maand te veel toezeggingen zou hebben gedaan over het opheffen van economische sancties nog weg te nemen. Iran zou daar te weinig tegenover hebben gesteld.

Voor volgend jaar staan nieuwe onderhandelingen op het programma tussen Iran aan de ene zijde en de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland aan de andere. Die moeten leiden tot een definitief akkoord dat moet voorkomen dat Iran een kernwapenarsenaal ontwikkelt, ook als het land wel uranium zou mogen blijven verrijken voor kerncentrales.

Volgens Obama roept het reeds bereikte akkoord een halt toe aan kernelementen van Irans nucleaire programma. Ook biedt het de tijd om te bekijken of een crisis aan de onderhandelingstafel kan worden afgewend. "Als dat na zes maanden niet lukt, zijn we niet slechter af", aldus de president. De VS kunnen hun sancties tegen het land weer invoeren en zelfs aanscherpen.

Het bereikte akkoord bestaat er onder meer uit dat er grenzen worden gesteld aan het verrijken van uranium en dat Iran de komende tijd geen nieuwe nucleaire installaties bouwt. De installaties die al bestaan mogen worden geïnspecteerd door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

Trotse Paumen is een beetje van slag

"Ik ben een beetje van slag, ofzo. Ik weet niet zo goed hoe ik me voel", stamelde een dolblije Maartje Paumen na afloop van het knotsgekke duel tegen Argentinië. Haar ploeg versloeg Las Leonas in de halve finale, door de shoot-outs als beste te nemen.

"Volgens mij zat alles in deze halve finale, wat erin moest zitten. Het was superspannend", vervolgt de aanvoerder. "Ik ben enorm trots op mijn team. Hoe we met deze ploeg speelden, die zo jong en onervaren is, tegen een elftal met zoveel ervaring, in een heksenketel en een stadion vol Argentijnen. Het is gewoon super…"

Paumen snoerde al in de tweede minuut de mond van het publiek, door via de eerste corner meteen de score te openen. "Het is heel lekker om in zo'n wedstrijd op voorsprong te komen. Het was een superfijn begin. We hadden vervolgens een iets mindere fase. Maar als je kijkt naar de tweede helft, toen domineerden we ook en creëerden we veel kansen. We hadden de wedstrijd toen al over de streep moeten trekken."

Het lukten de Oranjevrouwen niet om het duel in de reguliere speeltijd te beslissen. Na zeventig minuten stond het 2-2, waardoor het op shoot-outs aankwam. "Ik had er meteen een goed gevoel over. Ik zag dat Argentinië best gefrustreerd het veld afliep en wij wilden ze gewoon meteen pakken. We begonnen ook lekker, Joyce (keeper Sombroek, red.) hield de eerste bal tegen. Voor onze shoot-out-nemers is dat dan fijn, de druk is dan minder groot."

"Dat we nu de wedstrijd op shoot-outs winnen, is na afgelopen zomer (toen Nederland in de halve finale van het EK na shoot-outs verloor van Engeland, red.) ook wel heel fijn. Overigens had ik voorafgaand aan de wedstrijd nog een weddenschap met Max (bondscoach Caldas, red.) afgesloten. Ik voorspelde dat we de wedstrijd zouden winnen op shoot-outs. Dat klopt dus. Wat de prijs is? Ha, dat weet ik nog niet, dat moet ik nog even bedenken."

Depay: "Cocu in de steek gelaten"

Memphis Depay zat er zaterdagavond na de pijnlijke thuisnederlaag tegen Vitesse (2-6) helemaal doorheen. "Ik zit heel erg stuk, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen", reageerde Depay voor de camera's van FOX Sports.

"Zo'n nederlaag als vandaag, terwijl we in de eerste helft wel goed speelden, zijn de meest zure nederlagen. Ik denk zelfs dat we onszelf moeten schamen." Depay scoorde voor PSV nog wel, maar daarmee kon hij de afgang van de ploeg van Phillip Cocu niet voorkomen.

"We laten hiermee eigenlijk de trainer in de steek. We hebben heel veel kracht opgeofferd aan deze wedstrijd. Uiteindelijk zie je dat we dat niet kunnen volhouden", ging de doelpuntenmaker verder.

"We kregen veel kansen, maar kwamen toch op 0-1 achter. Toen werd het nóg moeilijker. Dan komen we voor rust nog op 1-1 en kom je met een goed gevoel terug het veld op. Als de bal er dan zo gauw weer in ligt, dan wordt het alleen maar zuurder."

En zo wacht PSV nog steeds op de eerste competitiezege sinds begint oktober. De afgelopen zeven speelronden kwam PSV niet tot winnen. "Het wordt voor ons steeds moeilijker. We moeten onszelf gaan afvragen of we er wel alles aan doen. We mogen de trainer niet zo in de steek laten."

PSV staat door de zeperd nu op de tiende plaats in de Eredivisie. Het team van Cocu kan zondag zelfs nog een plekje zakken als Roda JC op eigen veld van Heracles Almelo wint. De achterstand van de Eindhovenaren op koploper Vitesse is opgelopen tot dertien punten.

De Boer met veel vertrouwen naar Milaan

Ajax tankte zaterdagavond veel zelfvertrouwen in de aanloop naar de kraker tegen AC Milan. Coach Frank de Boer was zeer tevreden. In eigen stadion kende Ajax weinig problemen met NAC Breda: 4-0.

Davy Klaassen was met drie doelpunten de belangrijkste speler. "We weten allemaal wat voor groot talent hij is. Het is mooi om te zien dat hij zijn kans krijgt en grijpt", reageerde De Boer volgens De Telegraaf.

De Ajax-trainer kijkt er niet helemaal van op dat Klaassen zo goed presteert. "Eigenlijk had ik wel verwacht dat hij zo goed zou kunnen spelen, maar zekerheid heb je nooit. We hebben hem echter niet voor niets opgesteld. We hebben veel vertrouwen in deze jongen."

Woensdag staat Ajax dus voor de lastige taak om van AC Milan te winnen. Alleen bij een zege in San Siro gaan de Amsterdammers naar de tweede ronde van de Champions League. "Dit was een goede generale voor de wedstrijd van woensdag. We gaan met veel vertrouwen naar Milaan", aldus De Boer.

De oud-international weet wat het is om in San Siro drie punten te pakken. Drie jaar geleden zat hij tegen Milan als interim-coach voor het eerst op de Ajax-bank. Het elftal van De Boer won met 0-2, maar dat was toen niet genoeg voor overwintering in de Champions League.

[WB] Zege De Jong 1.000m in B-groep

Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn heeft Antoinette de Jong vanmorgen de 1.000 meter voor vrouwen in de B-groep op haar naam geschreven. De Jong klokte een winnende tijd van 1.18,09 en bleef daarmee de Japanse Miho Yakagi (1.18,85) voor.

De Noor Espen Aarnes Hvammen pakte de overwinning op de 500 meter. Hvammen zette een tijd neer van 35,53. Hein Otterspeer werd in 35,64 vierde.

Timmermans zegt bezoek aan Hebron af

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) brengt zondag geen bezoek aan de oude stad van Hebron. De bewindsman vindt het niet aanvaardbaar dat hij in een Palestijnse straat wordt begeleid door gewapende Israëlische militairen. Bij eerdere bezoeken mochten hoogwaardigheidsbekleders zonder Israëliërs rondlopen.

Toen duidelijk werd dat de Israëliërs niet wilden dat Timmermans een deel van de oude stad op de Westelijke Jordaanoever alleen onder begeleiding van Palestijnse burgerlijke autoriteiten zou bezoeken besloot hij volgens een woordvoerder zelf dat het bezoek niet kon doorgaan. De bewindsman zou geen precedent willen scheppen.

In de binnenstad van Hebron woont een kleine groep joodse kolonisten. De straat waarin zij wonen is verboden gebied voor Palestijnen. Hoogwaardigheidsbekleders bezoeken die straat alleen onder begeleiding van Israëlische soldaten.

Vanaf het punt waar Palestijnen weer wel mogen komen, nemen die de begeleiding volgens de woordvoerder van Timmermans in de regel weer over. Waarom de Israëliërs dat zondag niet wilden toestaan werd niet duidelijk.

Het niet-doorgaan van het bezoek aan de oude stad van Hebron is niet de eerste smet op het bezoek dat premier Mark Rutte (VVD) en Timmermans brengen aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Nederland en Israël steggelen ook over het gebruik van een containerscanner die de handel tussen de Gazastrook en de Westoever mogelijk moet maken. Daardoor gaat de officiële ingebruikname door premier Rutte niet door.

'Paris verklaart oorlog aan Lohan'

Paris Hilton is woedend op Lindsay Lohan. Het broertje van de 32-jarige socialite zou afgelopen week in elkaar zijn geslagen in opdracht van de 27-jarige actrice. Hilton heeft aan Lohan weten dat ze daar niet ongestraft mee wegkomt.

Barron Hilton plaatste zaterdag een foto van zijn door de aanval gehavende gezicht op Instagram. Hij meent klappen te hebben gekregen van een man die was geïnstrueerd door Lohan. "Ze zullen allebei boeten voor wat ze hebben gedaan. Niemand flikt mijn familie wat zonder ermee weg te komen!", schreef Hilton volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ bij de foto.

De klappen zouden vrijdag zijn gevallen op een feestje in een villa in Miami, waar Lohan en Hiltons 24-jarige broer aanwezig waren. De actrice ontkent dat zij het brein achter de aanval is.

De Vroome verliest weer finale in Mexico

Indy de Vroome heeft zaterdag voor de tweede week op rij de finale van een ITF-toernooi in Mexico verloren. De als zevende geplaatste tennisster uit Cromvoirt verloor in Merida in drie sets van Rebecca Peterson. Het werd 7-5, 4-6 en 6-3 voor de 18-jarige Zweedse, de mondiale nummer 411.

De 17-jarige De Vroome, die 273e staat op de wereldranglijst, verloor vorige week in Monterrey al de eindstrijd. Toen moest de Brabantse buigen voor Adriana Perez uit Venezuela.

Naakte Miley Cyrus op sloopkogel best bekeken

Miley Cyrus' muziekvideo bij Wrecking Ball was dit jaar de best bekeken clip op Vevo. Wereldwijd werd het in september verschenen filmpje, waarin de zangeres naakt op een sloopkogel slingert, 371 miljoen keer gezien op de clipwebsite. 19,3 miljoen views vonden al op de eerste dag plaats.

Ook plek twee is voor Cyrus, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Time. Haar clip bij de single We Can't Stop was de op een na best bekeken clip van 2013. De top drie wordt gecompleteerd door de muziekvideo bij Scream and Shout, de hit van rapper Will.i.am met zangeres Britney Spears.

Cocu: "Tiende plaats PSV terecht."

Volgens trainer Phillip Cocu heeft PSV momenteel niets te zoeken in de top van de Eredivisie. Zijn ploeg ging zaterdag voor eigen publiek met 6-2 onderuit tegen koploper Vitesse, dat nu dertien punten meer heeft dan de nummer tien uit Eindhoven.

"Na de 2-3 hoopte ik dat de ploeg alles zou doen om de gelijkmaker te forceren", vertelde Cocu na afloop over de aansluitingstreffer van Karim Rekik in de 84e minuut. "Het is tekenend voor ons dat we door een kinderlijke fout dan juist de 2-4 tegen kregen. Het geeft bovendien aan dat de positie op de ranglijst momenteel terecht is."

De openingsfase was nog veelbelovend. "Wij hebben een geweldige eerste helft gespeeld", vervolgt Cocu op de website van zijn club. "We hebben de toon gezet door veel druk te zetten en constant in beweging te zijn. We scoren echter niet en geven daarna een ongelooflijke goal weg."

De Brabanders maakten op slag van rust 1-1, maar het geblesseerd uitvallen van Stijn Schaars was bepalend, oordeelde Cocu. "Toen hij de wedstrijd werd uitgetrapt, moest ik hem vervangen. Dat was een enorme aderlating. Vanaf dat moment verliep de samenwerking tussen de laatste linie en het middenveld minder. Daardoor raak je uit de wedstrijd."

[NBA] Indiana wint topper van San Antonio

De basketballers van Indiana Pacers hebben zaterdag de topper tegen San Antonio Spurs in de NBA gewonnen. In Texas was de nummer één van de Eastern Conference met 111-100 te sterk voor de nummer twee van de Western Conference. Sterspeler Paul George had met 28 punten een belangrijk aandeel in de overwinning.

Voor Indiana was het de eerste zege tegen San Antonio sinds april 2007. De elf daaropvolgende ontmoetingen werden allemaal gewonnen door de Texanen.

Portland Trail Blazers, de leider in het westen, ging voor eigen publiek nipt onderuit tegen Dallas Mavericks. Het werd dankzij een score van Monta Ellis in de zoemer 108-106 voor de bezoekers. De Duitser Dirk Nowitzki maakte 28 punten voor Dallas. Dami Lillard was met 32 punten topscorer, maar dat bleek niet voldoende voor de thuisploeg.

Miami Heat ontdeed zich na nederlagen tegen achtereenvolgens Detroit Pistons en Chicago Bulls wel van Minnesota Timberwolves. LeBron James nam de titelhouder bij de hand met 21 punten en acht assists. Dwyane Wade was goed voor negentien punten.

Alle uitslagen van zaterdag:

Philadelphia - Denver 92- 103
Cleveland - LA Clippers 88 - 82
Chicago - Detroit 75 - 92
Memphis - Golden State 82 - 108
Minnesota - Miami 82 - 103
Milwaukee - Brooklyn 82 - 90
San Antonio - Indiana 100 - 111
Utah - Sacramento 102 - 112 wnv
Portland - Dallas 106 - 108

Snookeraar Selby naar finale UK Championship

Snookeraar Mark Selby heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de finale van de UK Championship. De nummer twee van de wereld versloeg in de halve finale Ricky Walden met 9-5. Selby wist geschiedenis te schrijven door in deze wedstrijd de honderdste maximum break te maken in het professionele snooker. 

Na de middagsessie stond Selby al 6-2 voor. De avondsessie leek kort te duren want het werd snel 8-2 voor Selby. Walden pakte nog drie frames en daarna maakte The Jester from Leicester het af door een break van 129 te maken. In de finale wacht de Australiër Neil Robertson, de nummer één van de wereld.

De finale wordt zondag gespeeld en gaat over maximaal negentien frames. De winnaar krijgt een cheque van 150.000 Britse pond. De verliezer moet genoegen nemen met 70.000 Britse pond. 

[Copa del Rey] Real Madrid zonder Ronaldo niet langs derdeklasser

Real Madrid is er zaterdag zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo en de zieke Gareth Bale niet in geslaagd derdeklasser Olimpic Xativa te verslaan in het bekertoernooi. De Koninklijke kwam ondanks de aanwezigheid van onder anderen Angel Di Maria, Karim Benzema, Isco, Sergio Ramos en Luka Modric niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Madrid hoeft niet te vrezen voor uitschakeling. De tweede wedstrijd tegen Xativa staat over anderhalve week op het programma in Santiago Bernabeu.

Atletico Madrid had in tegenstelling tot zijn rivaal geen enkele moeite met een derdeklasser. Op bezoek bij Sant Andreu werd het 4-0 door treffers van Raul Garcia, Arda Turan (2x) en David Villa. Oud-Ajacied Toby Alderweireld speelde negentig minuten voor Atletico.

Tweedeklasser Recreativo Huelva zorgde voor een kleine stunt door Primera Division-club Levante met 1-0 te verslaan. Celta de Vigo, de nummer veertien op het hoogste niveau, verraste met een 1-0 zege op Athletic Bilbao, de nummer vier. Elche hield Getafe op een 1-1 gelijkspel.

Graaien? Geen subsidie meer!

Instellingen die een groot deel van het belastinggeld gebruiken om hun bestuur van een meer dan riant salaris te voorzien, kunnen in Amsterdam voortaan fluiten naar gemeentesubsidie.

Op initiatief van de lokale SP heeft het stadbestuur besloten om op deze manier de topinkomens in de publieke sector te bestrijden.

Als de maatregel enig effect heeft en instellingen hun subsidiedorst behouden, dan moeten zogenaamde toptalenten voortaan zien rond te komen van een salaris dat lager ligt dan 187.200 euro.  Hotshots uit de publieke sector mogen in Amsterdam namelijk vanaf heden niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris dat een minister voor zijn diensten ontvangt.

De SP is van mening dat een aantal subsidiesponzen in Amsterdam voor lastige keuzes komen te staan: blijft het bestuur zichzelf spekken of kiest men voor het belang van de instelling waar men werkzaam is? Vooral cultuur- en onderwijsinstellingen lijken de Sjaak te worden van deze maatregel. De Hogeschool van Amsterdam, het ROC en het Concertgebouw zijn voorbeelden van instellingen die voor moeilijke keuzes komen te staan.

'Weg met gereserveerde waterschapszetels'

Het moet afgelopen zijn met het reserveren van waterschapszetels voor vertegenwoordigers van landbouw, natuurorganisaties en bedrijfsleven. Dat vindt D66-Kamerlid Gerard Schouw.

"Dertig procent van de waterschapszetels zijn van die geborgde zetels, dat betekent 30 procent aan niet democratisch gekozenen. Stel dat 30 procent van de Tweede Kamerleden niet gekozen zou worden, maar benoemd. Vijftig Kamerleden zouden dan geen volksvertegenwoordigers meer zijn, maar aangesteld door allerlei instanties en belangenorganisaties. Dat zouden we zeer onwenselijk vinden."

Wat D66 betreft worden de Waterschappen overigens helemaal afgeschaft en ondergebracht bij de provincies. Daar bestaan ook al wel meer ideeën over.

De Tweede Kamer praat maandag de hele middag over de waterschapsverkiezingen.

Harms en Van der Horst naar kwartfinale Zuiderduin Masters

Darter Wesley Harms heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Zuiderduin Masters. Hij versloeg Jan Dekker met 5-4 en na een eerdere zege op Scott Mitchell was dat voldoende om groep D te winnen. 

Ook Michel van der Horst heeft zich gekwalificeerd voor de volgende ronde. Eerder won hij al van Scott Waites en nu versloeg hij Richie George met 5-4. Van der Horst en Harms spelen tegen elkaar in de kwartfinale. Danny Noppert heeft het niet gered. Tony O'Shea won met 5-3 van de Fries. 

De derde Nederlander bij de beste acht hoort is Benito van der Pas. Hij won van Martin Atkins met 5-3. In de kwartfinale zal hij aantreden tegen Stephen Bunting. Vandaag zal het toernooi worden afgesloten met de kwartfinales, halve finales en de finale. 

# Speler Speler Uitslag
A Stephen Bunting (1) (Eng) Martin Adams (Eng) 5-4
B Benito v. d. Pas (8) (Ned) Martin Atkins (Eng) 5-3
C Richie George (5) (Eng) Michel v. d. Horst (Ned) 4-5
D Wesley Harms (4) (Ned) Jan Dekker (Ned) 5-4
E Robbie Green (3) (Eng) Ross Montgomery (Sch) 3-5
F Alan Norris (6) (Eng) Gary Robson (Eng) 3-5
G Tony O'Shea (7) (Eng) Danny Noppert (Ned) 5-3
H Geert De Vos (2) (Bel) James Wilson (Eng) 2-5

Kwartfinale 

Speler Speler
Stephen Bunting (1) (Eng) Benito v. d. Pas (8) (Ned)
Michel van der Horst (Ned) Wesley Harms (4) (Ned)
Ross Montgomery (Sch) Gary Robson (Eng)
Tony O'Shea (7) (Eng) James Wilson (Eng)

Natuurclubs zien aanhang harder slinken dan ooit

Natuur- en milieuorganisaties hebbben hun aanhang in 2013 harder zien dalen dan ooit. Dat heeft het VARA-radioprogramma Vroege Vogels zondag gemeld op basis van onderzoek. In totaal hebben de ruim honderd grote organisaties nu bijna 3,7 miljoen leden of donateurs, een daling van ruim 120 duizend ten opzichte van een jaar geleden.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijft het grootst. Toch zag ook die organisatie het aantal donateurs met meer dan vijf procent slinken tot 826 duizend. In totaal staat ruim twee derde van alle groene clubs in de min, zo bleek uit het zondag gepresenteerde onderzoek. 36 organisaties weten het jaar positief af te sluiten.

Tot de relatief kleine groep stijgers van dit jaar hoort Natuurmonumenten, na het WNF de grootste natuurorganisatie. De organisatie telt tegen het eind van het jaar 735 duizend leden, drieduizend meer dan vorig jaar. In 2001 had de organisatie nog bijna een miljoen leden. Op nummer drie staat Greenpeace met 453 duizend donateurs, dertienduizend minder dan een jaar geleden.

"Bij onze eerste peiling in 1991 waren er 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat moment is er dertien jaar lang continu een grote groei geweest", licht eindredacteur Joost Huijsing van het VARA-programma in een verklaring toe. Na een aantal stabiele jaren zette de daling in.

Het meest gehoorde argument van leden en donateurs die opzeggen is volgens het radioprogramma de economische crisis. Tegelijkertijd is er ook een meer structurele beweging aan de gang. "Vele jaren achter elkaar lid zijn van een organisatie lijkt voor mensen onder de dertig niet meer zo gewoon als voor hun ouders", ziet Huijsing. Jongeren zouden liever eenmalig geld overmaken voor projecten of acties.

Rel bij Nederlands bezoek Israël

De Israëliërs staan niet toe dat een containerscanner die beschikbaar is gesteld door Nederland gebruikt wordt voor het transport van goederen van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Daar was de scanner echter wel voor bedoeld. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zondag.

De Israëlische krant Haaretz schreef zondagochtend dat de officiële ingebruikname in aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD) op het laatste moment niet doorgaat. Nog deze week zouden Nederland en Israël over het gebruik van de containerscanner hebben geruzied.

De onderhandelingen over het programma van Rutte tijdens zijn bezoek aan Israël zondag en maandag liepen al maanden, zegt een woordvoerder van de premier. Wanneer zou zijn besloten dat de feestelijke ingebruikname van de scanner niet kon de zegsman echter niet zeggen.

Premier Rutte zal het onderwerp aan de orde stellen tijdens een onderhoud dat hij zondagavond heeft met zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu. Rutte brengt vanaf zondag een tweedaags bezoek aan Israël. Sinds zaterdag is de premier al in de Palestijnse gebieden.

Nederland besloot de scanner ter beschikking te stellen om handelsverkeer tussen de Gazastrook en de Westoever mogelijk te maken. Israël staat echter alleen toe dat goederen naar de door Hamas beheerste Gazastrook worden gebracht. Goederen uit de Gazastrook die voor de Westoever bedoeld zijn, worden echter tegengehouden. Volgens de RVD wordt de scanner wel al gebruikt voor producten naar Gaza.

CDA stijgt in peiling

Het CDA staat in de peiling van Maurice de Hond op achttien zetels, twee meer dan vorige week. De VVD en D66 leveren allebei een zetel in en komen op respectievelijk twintig en 21 zetels uit. Het verschil tussen die drie partijen wordt daarmee kleiner. De grootste partij is nog steeds de PVV met 29 zetels. De SP volgt met 23 zetels op plek twee.

De verschuivingen bij CDA, VVD en D66 komen na een relatief lange periode met weinig verschuivingen. De Hond merkt op dat de christendemocraten sinds eind 2010 slechts één keer hoger stonden, en wel begin oktober.

De PvdA staat in de peilingen onveranderd op dertien zetels. Ook bij de andere partijen zijn geen verschuivingen: ChristenUnie blijft op zeven zetels staan, GroenLinks op zes, terwijl SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus het met elk vier zetels moeten doen. De Piratenpartij staat met één virtuele zetel onder aan de lijst.

De Hond heeft ook gepeild wie zijn stem bij de verkiezingen in september 2012 betreurt. Bij regeringspartijen is dat het vaakst het geval. Van de PvdA-stemmers heeft 46 procent spijt van zijn stem. Bij coalitiepartner VVD is dat 38 procent. Bij de overige partijen loopt het percentage uiteen van drie procent bij de SGP tot elf procent bij GroenLinks en 50Plus.

De winnaars van de VGX-awards

Tijdens de VGX-show zijn er allerlei awards uitgereikt. Dit jaar is er geen overduidelijke winnaar aan te wijzen. BioShock Infinite en The Last of Us namen uiteindelijk de meeste prijzen mee naar huis. Grand Theft Auto V is Game of the Year geworden.
 
 
  • Game of the Year: Grand Theft Auto V
  • Studio of the Year: Naughty Dog
  • Best shooter: BioShock Infinite
  • Best action adventure game: Assassin’s Creed IV: Black Flag
  • Best sports game: NBA 2K14
  • Best independent game: Gone Home
  • Best RPG: Ni No Kuni
  • Best fighting game: Injustice: Gods Among Us
  • Best driving game: Forza Motorsport 5
  • Best DLC: Far Cry 3: Blood Dragon
  • Best Xbox game: Brothers: A Tale of Two Sons
  • Best PlayStation game: The Last of Us
  • Best Nintendo game: Super Mario 3D World
  • Best pc game: Gone Home
  • Best handheld game: The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
  • Best casual game: Animal Crossing: New Leaf
  • Best voice actor: Troy Baker als Joel (The Last of Us)
  • Best voice actress: Ashley Johnson ls Ellie (The Last of Us)
  • Best soundtrack: Grand Theft Auto V
  • Best song in a game: 'Will the Circle be Unbroken' door by Courtnee Draper & Troy Baker (BioShock Infinite)
  • Most anticipated game: Destiny
  • Character of the Year: The Lutece Twins (BioShock Infinite)
  • Best mobile game: Plants vs. Zombies 2: It’s About Time

Joel is er blij mee
Joel van The Last of Us is er blij mee

Aymar beste hockeyster van 2013

De Argentijnse Luciana Aymar is tijdens  het World League-toernooi in Argentinië uitgeroepen tot beste hockeyster van 2013. Het was voor Aymar de achtste keer dat ze werd uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld. Aymar werd verkozen boven tien concurrenten, onder wie Maartje Paumen, Ellen Hoog en Eva de Goede.

Maria Verschoor werd uitgeroepen tot talent van het jaar. Zij versloeg in de verkiezing de Argentijnsen Augustina Albertarrio en Florencia Habif, de Engelse Lily Owsley en de Indiase Rani.

Alan Wake-ontwikkelaar bezig voor iOS

Ontwikkelaar Remedy, bekend van Alan Wake, heeft de iOS-game Agents of Storm aangekondigd tijdens de VGX, na in te zijn gegaan op hun veel grotere project, Quantum Break.

Volgens de makers is het een 'reverse tower defense action strategy game'. In Agents of Storm bouwen spelers tijdens een verhaalmodus een basis, maken daar een marine-vloot, en sturen hun schepen uit voor eenvoudige en snelle gevechten tegen vijanden.

Agents of Storm moet begin 2014 uitkomen voor iPad.

Diba zwaar geblesseerd

Tijdens een duel tussen Al-Wakrah en Qatar SC heeft Anouar Diba een gebroken enkel opgeleverd. Het herstel zal de oud speler van NAC Breda en FC Twente maanden aan de kant houden.

De Nederlandse Marokkaan liet vanuit het ziekenhuis het volgende weten: "Er was sprake van een gecompliceerde breuk, mijn enkel stond helemaal scheef. Daarom ben ik meteen geopereerd."

Er was ook goed nieuws deze week voor Diba, hij won namelijk een rechtszaak van Al Nasr. Daar speelde hij in 2009 maar kreeg er geen cent voor. Via een procedure bij de FIFA en een hoger beroep bij arbitragehof CAS kreeg hij alsnog zijn gelijk. De club uit Dubai moet hem binnen zes maanden 1,6 miljoen euro doen toekomen.

"De eerste termijn hebben ze reeds overgemaakt. Ik ben er blij mee, maar ik kan met die 1,6 miljoen euro geen nieuwe enkel kopen. Ik bedoel te zeggen: het geld weegt niet op tegen die blessure. Het ging echt heel lekker en nu dit. Zul je altijd zien," aldus de aanvallende middenvelder. "De president van mijn club heeft al op televisie gezegd dat ik ook met een gebroken enkel een nieuw contract krijg. Dat is mooi om te horen, maar voorlopig focus ik me op mijn herstel".

Diba is dit jaar vier keer uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd, hij scoorde zeven goals en gaf zes assists in negen competitiewedstrijden.

Nederland mag Palestijnse handel niet helpen

Nederland heeft miljoenen gestoken in twee containerscanners die de Palestijnse handel moeten bevorderen. Premier Mark Rutte hoopte een scanner bij de grens met Gaza tijdens zijn bezoek aan Israël te openen, maar kreeg nul op het rekest van de Israëlische regering.

Het onderwerp werd daarop van de agenda afgevoerd, aldus een woordvoerder van de premier zondag. Het kabinet vindt het Israëlische besluit 'vervelend' en blijft aandringen op het in gebruik nemen van de scanners. De kwestie zal ook aan de orde komen in het gesprek dat Rutte later op de dag heeft met de premier Benjamin Netanyahu.

Rutte brengt een driedaags bezoek aan de Palestijnse Gebieden en Israël.

Israël laat Rutte geen scanner openen
Israël laat Rutte geen scanner openen (Foto: ANP)

[HWL] Hockeysters via Argentinië naar finale

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdagavond in Argentinië de finale van de Hockey World League bereikt. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg in een zinderend duel het Zuid-Amerikaanse gastland op shoot-outs: 3-2. Na de normale speeltijd was de stand 2-2.

Oranje neemt het zondagnacht 01.00 uur (Nederlandse tijd) in de eindstrijd op tegen Australië, dat met 3-0 te sterk was voor Engeland.

De nummer één (Argentinië) en twee (Nederland) van de wereld kwamen sterk voor de dag in San Miguel de Tucuman. Nederland kende een droomstart dankzij Maartje Paumen, die in de tweede minuut de score opende uit een strafcorner. Tien minuten later stond het weer gelijk na een foutje van doelvrouw Joyce Sombroek.

Na de pauze golfde het spel op en neer en was Oranje opnieuw gevaarlijk uit een strafcorner van Paumen, terwijl Lidewij Welten een solo niet kon bekronen. In de 48e minuut viel de treffer aan de andere kant. De tweede strafcorner van de regerend wereldkampioen eindigde nog op de paal, maar de derde was wel raak.

Roos Drost maakte er op aangeven van Ellen Hoog acht minuten later 2-2 van, waarna Paumen uit een strafcorner nog dicht bij haar tweede goal van de wedstrijd was.

In de shoot-outs kwam namens Nederland alleen Welten niet tot scoren. Drie speelsters misten voor Argentinië, waarvan Oranje in de olympische finale vorig jaar in Londen al met 2-0 had gewonnen.

1000 dagen burgeroorlog in Syrië

Syrië kampt met de 'meest verwoestende humanitaire crisis in decennia', zo zei de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva zondag, precies duizend dagen na de start van de burgeroorlog daar.

De Europese Commissie dringt er zondag bij zowel bij het Syrische regime als de oppositie op aan om het conflict te beëindigen en de toegang tot humanitaire hulp te vergemakkelijken voor de bevolking.

"Duizend dagen van geweld, met als gevolg tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen die om het leven kwamen en miljoenen die ontheemd zijn en over de grens veiligheid zoeken", aldus de Georgieva. "Duizend dagen van de dood, angst, tegenspoed, ontbering en wanhoop. Duizend dagen waarin we getuige zijn van de oprichting van een verloren generatie."

Duitse president boycot Spelen in Sotsji

De Duitse bondspresident Joachim Gauck gaat in februari niet naar de Olympische Winterspelen in Rusland. Dat meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel zondag op zijn website. Door niet af te reizen naar Sochi zou Gauck een statement willen maken tegen mensenrechtenschendingen en het tegenwerken van de oppositie in Rusland.

Het bureau van de bondspresident zou Rusland afgelopen week hebben laten weten dat Gauck thuisblijft. Gauck bracht wel een bezoek aan de Olympische Spelen vorige zomer in Londen. Hij zou de Duitse deelnemers aan de winterolympiade na hun terugkeer willen ontvangen in München.

Gauck, met een verleden in de Oost-Duitse burgerrechtenbeweging, heeft meermaals kritiek geuit op gebreken in de rechtsstaat in Rusland. Ook is hij niet te spreken over de tegenwerking die kritische media ervaren. Sinds hij in maart 2012 president werd, heeft hij nog geen officieel bezoek aan Rusland gebracht.

In juli werd in Rusland een wet van kracht die propaganda van homoseksualiteit onder minderjarigen strafbaar maakt. Daartegen was internationaal veel protest.

Klaassen: "Ben wel lekker in vorm"

Davy Klaassen kroonde zich met een hattrick tot man van de wedstrijd tegen NAC Breda. In eigen huis won Ajax daardoor met 4-0.

Klaassen reageerde na afloop kalm voor de camera's van de NOS. "De eerste goal was niet echt mooi, de tweede en derde was gewoon goed timen." De 20-jarige speler is ook nuchter over het feit dat hij nu al één van de sleutelspelers bij Ajax is. "Ik ben wel lekker in vorm, ik voel me goed."

De laatste anderhalf jaar moest Klaassen hard werken om het eerste elftal te halen. "Ik ben veel geblesseerd geweest, dat duurde heel lang. Toen ik daarvan terugkwam, wilde het niet echt lukken. Dat is moeilijk. Maar des te leuker is het dat het nu zo lekker gaat."

Tijdens zijn revalidatieperiode was Klaassen een tijdje in Barcelona. "Ik heb daar een aantal injecties en behandelingen gehad. Met de fysiotherapie erbij die ik bij Ajax volgde." Volgens de jonge speler was zaterdag zijn tweede goal vlak voor rust beslissend. "Dan breekt er denk ik toch iets bij hun."

Woensdag mag Klaassen proberen om met Ajax te stunten in San Siro. Een overwinning op AC Milan levert de Amsterdammers een ticket voor de achtste finales van de Champions League op. "Als je gaat verslappen, krijg je het zwaar. We moeten gretig zijn en het balletje rond laten gaan."

"Het wordt volgens mij een hele mooie wedstrijd. Misschien is het wel goed dat we echt moeten winnen. Die situatie ligt ons wel."

Kindernatuurclub groeit keihard

Oerrr, het kinderinitiatief van Natuurmonumenten, voorziet in een behoefte. In iets meer dan een jaar tijd zijn 150.000 kinderen lid geworden van de club, die propageert dat natuur niet saai is, maar avontuurlijk.

Dat blijkt uit cijfers die Natuurmonumenten zondag presenteert. De natuurorganisatie is trots op de "explosieve groei" van het aantal Oerrr-leden. "Oerrr bereikt via de kinderen ook de ouders. Zodat iedereen weer leert dat natuur direct bij de voordeur begint", aldus Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten.

Oerrr is eind september vorig jaar van start gegaan. Doel van de natuurclub is vooral om kinderen buiten te laten spelen. Van den Tweel: "Kinderen zitten veel te veel binnen. Zijzelf en ook hun ouders vinden natuur gauw vies en gevaarlijk, is uit onderzoek gebleken. Wij laten ze slootjespringen, door plassen lopen, in bomen klimmen en met modder knoeien."

Het aantal volwassen leden van Natuurmonumenten is in 2013 opnieuw iets gestegen, nadat de organisatie tussen 2003 en 2012 bijna een kwart miljoen leden verloor.

Britse Kamerleden krijgen 11% loonsverhoging

Britse Kamerleden krijgen een loonsverhoging van 11 procent. De parlementariërs gaan per jaar 74.000 pond (88.000 euro) verdienen. Dat heeft de BBC zondag gemeld.

De leiders van de grote partijen in Groot-Brittannië hebben de verhoging veroordeeld toen die voor het eerst ter sprake kwam. Een woordvoerder van premier David Cameron liet weten dat "de kosten van de politiek naar beneden moeten, niet omhoog".

Het loon is vastgesteld door de onafhankelijke parlementaire toezichthouder Ipsa. Die instantie werd in 2009 in het leven geroepen na een declaratieschandaal in het parlement. De verhoging gaat in na de verkiezingen van 2015.

Nederlandse Kamerleden verdienen overigens fors meer dan dat. Zij mogen jaarlijks een ruime 100.000 euro opstrijken.

Korte staking in de zorg

Medewerkers in de zorg voeren vanaf dinsdag actie voor een betere cao. Vakbond Abvakabo FNV is niet tevreden met het woensdag bereikte principeakkoord. De bond stapte dinsdag uit het cao-overleg voor verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg.

Zorgmedewerkers leggen dinsdag op een aantal plaatsen in het land voor een halfuur het werk neer, zo maakte Abvakabo zondagochtend bekend. Voor de weken erna worden uitgebreidere acties gepland.

Abvakabo stapte uit het overleg omdat het akkoord volgens de bond de koopkracht niet verbetert en ook niets doet aan loondumping, hoge werkdruk en onzekerheid over roosters, contracten en werk. De bond vindt dat de grote werkgevers hun wil proberen op te leggen aan alle medewerkers in de sector.

Werkgeversorganisatie Actiz bereikte woensdag een principeakkoord met de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ. Behalve Abvakabo FNV, de grootste bond, waren ook de werkgevers in de thuiszorg uit het overleg gestapt.

Maker 'biologische' ham onder extra toezicht

Vleeswarenbedrijf Encebe in Boxtel staat voorlopig onder verscherpt toezicht. Dat heeft Skal, de toezichthouder op de biologische sector, bekendgemaakt. Vrijdag werd bekend dat het bedrijf, een dochter van vleesverwerker Vion, elfduizend kilo varkensham ten onrechte als biologische ham verkocht.

Skal zegt de overtreding van Encebe zeer serieus te nemen en stelt een onderzoek in om vast te stellen of de overtreding eenmalig was. Ook zal de tuchtrechter van de organisatie zich over de kwestie buigen.

Het 'biologische' vlees werd vorig jaar zomer onder meer door supermarkten verkocht. Volgens Encebe ging het om een eenmalig incident. De verantwoordelijk leidinggevende, die toestemming zou hebben gegeven voor de praktijken, werkt inmiddels niet meer bij het bedrijf. De biohamfraude kwam aan het licht dankzij klokkenluiders.

Moederbedrijf Vion raakte eerder in opspraak vanwege vermeende fraude met biologisch vlees. Een commissie onder leiding van oud-minister Hans Alders concludeerde echter dat de beschuldigingen onterecht waren. Volgens de commissie werd vanwege een overschot juist biologisch vlees als normaal vlees verkocht.

Geen nieuwe lening voor Griekenland

In Griekenland is zaterdagnacht de begroting voor 2014 goedgekeurd, maar het land krijgt dit jaar geen nieuwe noodlening. Een onderhandelingsteam van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie gaat pas in januari weer naar Griekenland. De trojka is ontevreden over de resultaten van de Grieken.

Volgens de Griekse premier Antonis Samaras heeft zijn land vier van de vijf doelstellingen dit jaar gehaald. Alleen de werkloosheid bleef nog boven de 27 procent steken. De begroting zou echter een klein overschot van achthonderd miljoen euro vertonen, voor het eerst in tientallen jaren. Het overschot zou in 2014 moeten groeien tot drie miljard euro.

Het parlement keurde de begroting goed na een debat van drie dagen. Premier Samaras sprak aan het einde van het debat van de 'eerste beslissende stap die een einde moet maken aan de reddingsoperatie'. De begroting, die het land volgens het kabniet uit een zes jaar durende recessie moet trekken, werd aangenomen met 153 tegen 142 stemmen.

De trojka betwist deze cijfers echter en reist volgende week niet af naar Griekenland, liet een woordvoerder zaterdagavond weten. IMF, ECB en Europese Commissie willen een nieuwe noodlening van tien miljard euro pas verstrekken wanneer Griekenland zijn begroting op orde heeft.

De Grieken ontvingen tot nu toe meer dan 240 miljard euro om te voorkomen dat het land failliet ging.

Linkse hogeropgeleiden willen jagen

De jacht neemt onder inwoners van de grote steden snel in populariteit toe. Met name linkse hogeropgeleiden melden zich volgens de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) de laatste tijd steeds vaker bij jachtclubs aan.

De nieuwe jagers laten hun traditionele bezwaren tegen het afschieten van dieren in toenemende mate varen, meent de jachtvereniging. Zo nam het aantal Amsterdamse jachtliefhebbers sinds 2005 met de helft toe. "Vooral hoger opgeleiden willen weten waar hun voedsel vandaan komt", stelt zegsvrouw Janneke Eigeman tegenover Het Parool. Ze zouden zijn geïnteresseerd in voedselvoorziening dichtbij huis, een uit de VS overgewaaide trend. Clubs groeien niettemin voorzichtig vanwege de schaarse jachtgrond.

De jagersverenigingen leiden hun stadse leden geduldig op zodat ze hun nieuwe manier om de natuur lief te hebben verantwoord kunnen beoefenen. Het behalen van de verplichte jachtakte is volgens de clubs geen fluitje van een cent. Jagersvereniging Amstelland zegt dat leerlingen alle eendensoorten moeten kunnen herkennen, op de grond en in volle vlucht. Een behoorlijke jager mikt namelijk enkel op wilde eenden, het uit de lucht schieten van beschermde soorten als de krakeend kan immers tot opschudding leiden.

In de Randstad lopen de cursussen van de Stichting Jachtopleidingen Nederland steeds sneller vol. De leerlingen zijn vaak mannen van in de veertig. Minder dan een op de tien jagers is vrouw, aldus opleidingshoofd Alice Schimmel, maar naar verluidt willen ook steeds meer vrouwen hun jagersinstinct de ruimte geven.

Die ruimte willen een aantal linkse partijen overigens niet geven, te weten de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (en D66 maar zij zijn niet links). Ze steunen een initiatiefnota om een eind te maken aan de vrije jacht op de wilde eend, fazant, patrijs, houtduif, haas en het konijn. De nota noemt dit 'plezierjacht', maar volgens de KNJV gaat het niet om plezier maar het instandhouden van diergezondheid en diversiteit.

Van der Laan opent Veronicaschip

Burgemeester Eberhard van der Laan 'opent' zondag officieel het Veronicaschip aan de kade van het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Het schip deed in de jaren 60 en 70 dienst als de zeezender Radio Veronica. Eerder lag het schip in Groningen, waar het is verbouwd.

Het voormalige zendschip is nu geschikt voor evenementen en mediaproducties. De Norderney biedt een podium voor muziek, cultuur en debat. Er kunnen 350 bezoekers in.

Na de officiële opening zondag volgt een gevarieerd programma waarin de verschillende aspecten van het schip aan de orde komen. Zo heeft Jeroen Pauw een gesprek met Lex Harding, voormalig diskjockey bij Radio Veronica. Ook treden Tim Knol en Sabrina Starke op.

De piratenzender zond sinds 1960 vanaf de Noordzee programma's uit gericht op Nederland. Radio Veronica moest op 31 augustus 1974 stoppen met uitzendingen vanaf het schip, een voormalige trawler, toen de antipiratenwet van kracht werd. Daarna zwierf het lange tijd door Nederland en België.

Vrijdagmiddag keerde een aantal Veronica-dj's al terug naar de Norderney voor een radio-uitzending. Onder anderen Erik de Zwart, Rick van Velthuysen en Patrick Kicken presenteerden vanaf het oude zendschip de eerste uren van de Top 1000 Allertijden, een ranglijst samengesteld door luisteraars van het radiostation.


De Norderney onderweg naar de NDSM-werf

Desi Bouterse naar Mandela-herdenking

President Desi Bouterse van Suriname reist zondag naar Zuid-Afrika naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela. Hij woont dinsdag een herdenkingsdienst bij als voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties. Dat werd zaterdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer sinds de arrestatie van zoon Dino Bouterse, eind augustus in Panama, dat het Surinaamse staatshoofd naar het buitenland reist. Bouterse junior staat momenteel terecht in de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van drugssmokkel, wapenhandel en terrorisme. Na de aanhouding van zijn zoon werd gespeculeerd of president Bouterse nog wel naar het buitenland zou durven reizen.

De voormalige legerleider, die in 1999 in Nederland bij verstek werd veroordeeld voor drugssmokkel, kiest er wel opnieuw voor om een tussenlanding op Schiphol te omzeilen. Hoewel Den Haag al liet weten dat Bouterse als president probleemloos via Nederland kan reizen, vliegt hij via Brazilië naar Zuid-Afrika.

Via een verklaring deelde Bouterse vrijdag al mee dat hij Nelson Mandela zag als een 'persoonlijke inspiratiebron'. Hij roemde de eerste zwarte president van Zuid-Afrika daarnaast als een man die in staat was zijn verdeelde volk te leiden naar een gezamenlijke toekomst.

Nelson Mandela overleed donderdagavond op 95-jarige leeftijd. De antiapartheidsstrijder krijgt een staatsbegrafenis in het dorp Qunu, waar hij opgroeide.

FOK! wat een weer...Wolkenvelden

Ik had afgelopen donderdag natuurlijk een prachtige dag, maar mooie liedjes duren nooit lang zeggen ze en in dit geval komt dat ook helemaal uit. Een groot en krachtig hogedrukgebied gaat vanaf vandaag ons weerbeeld voor lange tijd bepalen. Vanmiddag en morgen is het daarbij nog vrij zacht, echter de temperaturen gaan vanaf dinsdag zakken zónder dat het echt winter gaat worden.

Het zal echt nog een hele klus worden om de komende dagen met een leuk weerpraatje te komen, maar mijzelf kennende komt dat uiteraard wel weer goed. 

Net als gisteren zal het ook vandaag overwegend bewolkt zijn. Op een enkel spatje motregen na, blijft het verder wel overwegend droog. De kans op een paar opklaringen is iets groter dan gisteren. Het kwik loopt op tot ongeveer 9 graden en er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 StormSte
Afgelopen donderdag stormde het en het zou raar zijn geweest als ík niet buiten was geweest. Het was mooi om te ervaren dat je de wind steeds verder voelde aanwakkeren. In eerste instantie sloeg het water nog niet over de kade heen, maar na een half uurtje dus wel. Heerlijk was het!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Respawn onthult nieuwe Titans

Respawn heeft de Ogre- en Strider-robots in Titanfall tijdens de VGX onthuld. De Ogre kan dankzij een dikkere pantser wel tegen een stootje, terwijl de Strider de snelste is. Vince Zampella maakte verder bekend dat Titanfall geen gebruik gaat maken van Kinect en de studio een beta voor de game overweegt.

In Titanfall vecht je het in online multiplayer uit tegen andere spelers. De gevechten zijn met een twist: als soldaat zijnde kun je in de metalen huid kruipen van een Titan, gigantische robots met flink wat vuurkracht en mobileit.

Titanfall komt 13 maart uit voor pc, Xbox 360 en Xbox One.

Dying Light in daglicht

Techland's Dying Light werd tijdens VGX getoond deze avond. De demo draaide op PlayStation 4 en toont de stad overdag. De zombies zijn geduchte vijanden, maar 's nachts worden ze krachtiger.

Er zijn meerdere manieren om bij je doel te komen, door het freerunningsysteem kun je op vele plakken komen. Wapens zoals een moker, een bijl en meer moeten helpen bij het uitmoorden van zombies. Het spel wordt ontwikkeld met behulp van Techland's Chrome Engine 6.

Dying Light staat gepland voor een release in 2014 voor PlayStation 3, pc, Xbox 360, PlayStation 4 en Xbox One.

No Man's Sky gaat procedureel verkennen

Tijdens de VGX hebben de makers van Joe Danger, Hello Games, hun next-gen game aangekondigd: No Man’s Sky. Het is een ruimte-verkenningsgame met Spore-trekjes op de planeten zelf.

Sean Murray van Hello Games legt uit dat je allerlei planeten kunt bezoeken, en verkennen. Elke planeet heeft zijn unieke uiterlijk en unieke fauna en flora. Als mens ben je niet automatisch de dominante ras op de planeten, dus er komt ook actie in voor. Het is een first-person met gevechten in de ruimte en op de planeten. No Man’s Sky is MMO voor next-gen.

Nog meer geknal in Destiny's VGX trailer

Tijdens de VGX is de nieuwe trailer van Destiny uitgekomen. Eerder werd al bekend dat de game in september 2014 uitkomt en dat de bèta uitkomt in de zomer.

Destiny speelt zich zevenhonderd jaar in de toekomst af. De mensheid is druk bezig geweest met technologische vooruitgang en het verkennen van de ruimte. Er zijn vele kolonieen gesticht op andere planeten en iedereen leeft in vrede met elkaar. Deze Golden Age, zoals men het noemt, wordt bruut verstoord door The Collapse, een gebeurtenis waardoor de mensheid haast uitgeroeid wordt. De Traveler, een mysterieuze entiteit, redt de laatste stad op aarde.

Jij bent een Guardian of the City, een persoon die de onbekende kracht van The traveller kan gebruiken. Jij en alle andere Guardians moeten niet alleen de stad beschermen, maar ook het buitenaards ras uitschakelen over de gehele Melkweg.

Destiny komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Tien seconden gameplay van Quantum Break

Tijdens de VGX heeft Remedy een heel, heel klein beetje gameplay getoond van Quantum Break, de exclusive voor Xbox One. De hoofdpersonage heeft tijdmanipulerende krachten.

De hoofdpersonages Jack en Beth zijn te zien en je kunt schakelen tussen de held en de bad guy. Tijdens deze 'junction moments' schakelen spelers over naar de schurk Paul Serene. De tijd is terug over vooruit te spoelen en het tijdmechanisme kan stotteren of falen.

Quantum Break komt in 2014 uit, alleen op Xbox One.

Rutte: geen Israël-geruzie in kabinet

Met een evenwichtige benadering van het Palestijns-Israëlische conflict wordt een zogeheten proxy-fight hierover in het kabinet vermeden. Dat zei premier Mark Rutte zaterdag aan het eind van een bezoek aan de Palestijnse gebieden.

"Onze evenwichtige verhouding wordt hier gewaardeerd. Zo voorkomen we dat het Palestijns-Israëlisch conflict een 'proxy-fight' wordt in het Nederlandse kabinet", zei Rutte. "Zo’n gevecht leidt tot helemaal niets, want dan is de enige vraag nog: aan welke kant sta je en dat lost hier niets op. In de Tweede Kamer lukt het misschien niet altijd en dat is ook niet erg, maar wel in het kabinet."

De premier ontkent dat dit een andere benadering is dan die van zijn vorige kabinet toen in het regeerakkoord alleen Israël werd genoemd. "Ook toen streefde Nederland evenwicht na. Ik nodig bijvoorbeeld zowel Netanyahu als Abbas uit in het Catshuis. Ook toen veroordeelden we de bouw van nederzettingen", zei Rutte.

Rutte voerde zaterdag overleg met onder anderen de Palestijnse premier Rami Hamdallah en president Mahmoud Abbas. De driedaagse reis naar Israël en de Palestijnse gebieden staat vooral in teken van de handel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.