Timmermans: Bouterse kan niet worden opgepakt

Desi Bouterse kan tijdens de uitvaart van Nelson Mandela niet worden aangehouden en uitgeleverd aan Nederland, omdat hij als president van Suriname immuniteit geniet. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in antwoord op Kamervragen van Geert Wilders (PVV).

De PVV-leider wil dat Bouterse wordt uitgeleverd aan Nederland om hier zijn gevangenisstraf van elf jaar uit te zitten wegens betrokkenheid bij cocaïnetransporten. Wilders vindt het vanwege het verleden van Bouterse ongepast dat hij samen met koning Willem-Alexander aanwezig is bij de plechtigheid.

Hij krijgt echter nul op het rekest. "De uitspraak van de rechtbank waarbij Bouterse is veroordeeld blijft van kracht, maar kan niet tot uitvoering worden gebracht, zolang hij als staatshoofd van Suriname internationaal immuniteit geniet", schrijft Timmermans. Verder hecht Nederland er belang aan om de bijeenkomst bij te wonen; daar spelen uitnodigingen aan 'andere genodigden' geen rol bij.

Wilders reageert teleurgesteld. "Erg teleurstellend dat het kabinet niet eens een poging zal doen de veroordeelde crimineel Bouterse te laten aanhouden en uitleveren als hij in Zuid-Afrika is en zich bij voorbaat al neerlegt bij zijn immuniteit", stelt hij. "De angst om op te treden tegen Bouterse overheerst blijkbaar bij de heer Timmermans."