Docente krijgt celstraf na ontucht met leerling

Redactie

Een voormalig docente (32) van een vmbo-school in Zaandam is maandag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor ontucht met een 14-jarige leerling. De Purmerendse kreeg 120 dagen celstraf, waarvan 75 dagen voorwaardelijk en 180 uur werkstraf.

Ook mag de vrouw geen contact meer opnemen met haar jeugdige ex-vriend, moet ze hem in totaal ruim 1750 euro schadevergoeding en smartengeld betalen en moet ze een psychische behandeling afmaken van de rechtbank. De officier van justitie had een jaar gevangenisstraf geëist tegen de vrouw, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de Purmerendse van 1 maart tot en met 30 april een relatie had met de minderjarige jongen. Er was volgens de rechtbank sprake van 'verregaande ontuchtige handelingen'. Door het grote leeftijdsverschil was het een ongelijkwaardige relatie en heeft de vrouw de lichamelijke integriteit van de jongen geschonden.

De ex-docent kreeg de straf ook omdat ze de jongen in elkaar liet slaan toen de relatie over was. Ze wilde hem er op die manier toe bewegen om te stoppen met het telefonisch lastigvallen van haar familieleden en vrienden. De rechtbank hield er rekening mee dat de vrouw een borderlinestoornis heeft en daarom enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.

Een levenslang beroepsverbod kreeg ze niet. De officier van justitie had dat wel geëist, maar de rechtbank vindt dat niet nodig. De vrouw krijgt door de straf geen Verklaring Omtrent het Gedrag en kan daarom geen les gaan geven. Bovendien heeft ze geen lesbevoegdheid.