Oom Kim Jong Un weg om drugs, gokken en vrouwen

Redactie

De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, Jang Song Thaek, die zondag is ontslagen wordt beschuldigd van corruptie, drugsgebruik, gokken, het versieren van vrouwen en het leven van een 'losbandig en verdorven leven'. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA maandag gemeld. Kim Jong Un staat er nu alleen voor en kan niet meer terugvallen op Jang, die tot voor kort als de een na machtigste figuur in het land werd beschouwd.

Sommige analisten zien het ontslag van Jang als een teken van Kims groeiende zelfvertrouwen, maar er wordt ook gevreesd dat het wegvallen van een belangrijk figuur als Jang, die werd gezien als voorstander van hervormingen, kan leiden tot gevaarlijke instabiliteit in het land of zelfs een aanval op de zuiderbuur. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn nog altijd onverminderd hoog.

Volgens KCNA maakte Jang misbruik van zijn machtspositie en was hij betrokken bij 'ongeregeldheden en corruptie'. Bovendien zou hij drugs gebruiken en geld verkwanselen in casino's terwijl hij in het buitenland vertoefde voor een medische behandeling. Daarnaast zou hij er 'ongepaste relaties met diverse vrouwen' op na houden en in dure restaurants hebben gegeten. In het bericht schrijft KCNA ook dat 'Jang de economische zaken van het land en het verbeteren van de levensstandaard ernstige schade heeft toegebracht'.

Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten meldden vorige week al dat Jang in ongenade was gevallen en dat twee van diens medewerkers waren terechtgesteld. De verwijdering van beelden van Jang uit een officiële staatsdocumentaire leek de geruchten over zijn val te bevestigen.