CDU geeft groen licht voor akkoord met SPD

Redactie

De CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag ingestemd met het regeerakkoord dat Merkel met de beoogde coalitiepartner SPD is overeengekomen. De christendemocraten slikten hun bezwaren tegen de invoering van een minimumloon en vervroegd pensioen in.

Enkele CDU'ers liepen maandag tijdens de vergadering van de 'Bundesausschuss', de ledenraad van de partij, te hoop tegen de verlaging van de pensioenleeftijd voor sommige beroepen naar 63 jaar. Die maatregel gaat regelrecht in tegen de verhoging van de pensioenleeftijd waartoe de regering-Merkel de afgelopen jaren is overgegaan, betoogden de dwarsliggers op het 'kleine partijcongres'.

"Ik ben bang dat we de verkeerde boodschap afgeven", waarschuwde Philipp Missfelder van de jongerenafdeling van de CDU. Kurt Lauk, een kopstuk van de ondernemersgezinde rechterflank van de partij wees erop dat Duitsland de eigen arbeidsmarkthervormingen ten voorbeeld stelt aan de economisch sukkelende zuidelijke EU-lidstaten. "En nu draaien uitgerekend wij een deel van die hervormingen terug."

Merkel bracht daartegenin dat de beoogde regeringscoalitie de belastingen niet verhoogt, zich niet verder in de schulden wil steken en vasthoudt aan een strenge aanpak van de financiële crisis in de Europese Unie. Maar ze gaf toe dat ze ook pijnlijke offers heeft gebracht.

De bondskanselier, die een derde ambtstermijn aan haar zegekar kan rijgen, wist haar partijgenoten te overreden. Twee van de honderdtachtig leden onthielden zich, de rest gaf groen licht voor de nieuwe regering.

Merkel gaat een zogeheten grote coalitie (große Koalition of GroKo in het Duits) leiden waarin de twee grootmachten van de Duitse politiek samenwerken. De centrumrechtse CDU en centrumlinkse SPD vonden elkaar na de afgetekende overwinning van de christendemocraten in de Bondsdagverkiezingen van september niet eenvoudig. De kabinetsformatie duurt al langer dan ooit tevoren.

Het kan bovendien nog spaak lopen: de SPD heeft het lot van het regeerakkoord in handen van alle leden van de partij gelegd. De uitslag van de ledenraadpleging wordt komend weekeinde verwacht.

Ook de kabinetsposten zijn nog niet verdeeld. Dat gebeurt pas na de SPD-stemming.