Moord toegevoegd aan aanklacht agent in Rishi-zaak

De agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi neerschoot in Den Haag wordt ook moord ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie zal vrijspraak vragen van moord, maar wil met de verzwaring van de aanklacht de familie van het slachtoffer tegemoetkomen. Dat bevestigt het OM maandag. Bovendien kan de rechtbank zo een oordeel vellen over de mogelijke moord.

Volgens het OM is voorbedachten rade in de zaak niet bewezen en is daarom in eerste instantie doodslag ten laste gelegd. Daarnaast wordt de agent beschuldigd van zware mishandeling met dodelijk gevolg en dood door schuld.

De familie van het slachtoffer vreesde dat de strafeis te licht zou worden en wilde dat de klacht tegen de agent werd verzwaard. Toen het OM begin deze maand op de hoogte werd gesteld van de wensen van de familie, werd besloten de verdenking moord toe te voegen aan de tenlastelegging.

De aangeklaagde agent schoot op 24 november vorig jaar op station Hollands Spoor Rishi in de hals, nadat NS-personeel had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had. De agent had de jongen in zijn been willen schieten.

Maandag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De zitting is openbaar. Wel zijn enkele maatregelen genomen om zijn identiteit geheim te kunnen houden.