'Ziggo en Caiway bieden snelste verbinding'

De internetaanbieders Caiway en Ziggo biedt volgens een onderzoek van de Amerikaanse videodienst Netflix de snelste internetverbinding van Nederland. Tele2 en UPC scoren het slechtst. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Netflix. Volgens de videodienst staat Nederland qua snelheid wereldwijd bovenaan.

Met 3,58 megabit per seconde haalt Caiway de hoogste snelheid. Ziggo zit daar met 3,56 mbps net onder. Tele2 en UPC scoorden met 2,87 en 2,64 mbps het slechtst. Het onderzoek is alleen gebaseerd op de internetsnelheid van klanten van Netflix. Hoeveel dat er in Nederland zijn, wil het bedrijf niet bekendmaken.

De gemiddelde internetverbinding in Nederland is goed voor 3,16 megabit per seconde. Zweden en Denemarken volgen met respectievelijk 2,83 en 2,8 megabit per seconde. Netflix biedt zijn videodienst aan in de Verenigde Staten, Mexico, Ierland, Groot-Brittannië, Scandinavië en Nederland.

Bijna iedereen in Nederland had eind vorig jaar toegang tot breedbandinternet, meldde onderzoeksbureau Analysys Mason woensdag. Groot-Brittannië en Duitsland volgen op de twee en derde plek qua dekkingsbereik.

Wat betreft de downloadsnelheid moet Nederland alleen Japan en Zuid-Korea voor zich laten, gevolgd door Zweden, aldus Analysys Mason. Volgens het onderzoeksbureau volgen Groot-Brittannië en Duitsland op afstand.

Netflix is een van de grootste dataverbruikers. Op piekmomenten is de videodienst in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor een derde van het totale dataverkeer. Per maand wordt voor meer dan een miljard uur aan videomateriaal online gestreamd.