Verdachte vleesbijlmoord 'soldaat van Allah'

Een van de twee moslimextremisten die terechtstaan voor de uiterst brute moord op de Britse militair Lee Rigby zegt te hebben gehandeld als 'soldaat van Allah'. Michael Adebolajo heeft net als veel van zijn geloofsgenoten de wapens opgenomen voor de islam in de oorlog met het Westen, zei hij maandag in de rechtszaal in Londen.

"Ik ben een soldaat (...). Ik kon niet anders", antwoordde Adebolajo op de vraag of hij spijt had van zijn daad. "Gehoorzamen aan de bevelen van Allah zal mij nooit berouwen." Hij noemde zich een jihadstrijder en doodde Rigby naar eigen zeggen uit protest tegen de invallen van Groot-Brittannië in islamitische landen.

De 28-jarige verdachte verklaarde dat hij nooit iemand van Al-Qaida heeft ontmoet, maar erg tegen leden van het terreurnetwerk opkijkt. "Ik houd van hen. Ik beschouw hen als mijn broeders in het geloof."

Adebolajo en de 22-jarige Michael Adebowale is de moord op tamboer Lee Rigby van afgelopen mei, op klaarlichte dag in een drukke straat in de Britse hoofdstad, ten laste gelegd. De twee reden Rigby volgens de openbaar aanklager aan en sleepten diens lichaam vervolgens naar het midden van de straat, zodat iedereen kon zien hoe hij eraan toe was. Het tweetal ontkent schuldig te zijn.

Adebolajo vertelde de jury maandag dat hij, voor hij Rigby ombracht, alles in het werk heeft gesteld om na te gaan of hij een militair voor zich had. "Ik wilde dat het voor iedereen duidelijk was (...) dat het maar om één reden gebeurde, en dat is het buitenlandbeleid."

Ook voor de poging tot moord op een politieman die hem ten laste wordt gelegd verschafte de oudste van de twee verdachten uitleg. Adebolajo stormde na de moord op toegesnelde agenten af omdat zijn geloof hem verbiedt te vluchten voor de vijand, beweerde hij.

Adebolajo deed maandag in de rechtszaal uitgebreid zijn levensverhaal. Hij vertelde te zijn opgegroeid in een christelijk gezin en gewend was de Bijbel te lezen. Maar hij raakte teleurgesteld in het christendom en ging in zijn studententijd over tot de islam. Hij ondernam naar eigen zeggen een poging naar Somalië te emigreren om daar te kunnen leven onder de islamitische wet. Keniaanse troepen staken daar echter een stokje voor.