25 miljoen minder kerstkaarten op de bus

Redactie

Nederlanders sturen dit jaar een stuk minder kerstkaarten. Die verwachting spreekt PostNL maandag uit. De komende weken worden naar schatting 145 miljoen kaarten op de bus gedaan, 25 miljoen minder dan de 170 miljoen van vorig jaar. In 2005 werden er nog ruim tweehonderd miljoen verstuurd.

PostNL verwacht dat negentig procent van de huishoudens minimaal een kaart verstuurt. Het gemiddelde is ongeveer 37 kaarten per gezin. Op de drukste dag van het jaar bezorgen postbodes ongeveer 16,7 miljoen poststukken, meer dan het totaal aantal inwoners in Nederland. Bezorgers maken tijdens de kerstperiode zo'n vijftig procent meer uren.

De laatste weken van het jaar zijn traditioneel de drukste voor postbezorgers. Na het vertrek van Sinterklaas druppelen steevast de eerste kerstkaarten binnen. Dat het aantal verstuurde kaarten daalt, komt volgens PostNL doordat veel mensen tegenwoordig hun kerstwens ook via internet en sms verzenden.

Maandag werd het 'eerste setje' kerstkaarten voor prinses Beatrix symbolisch overhandigd aan de deur van paleis Huis ten Bosch in Den Haag.