FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 november 2011

NOCNSF kijkt naar Jeugd Olympische Spelen

NOCNSF wil mogelijk de Jeugd Olympische Spelen naar Rotterdam halen. Dat meldt de sportkoepel dinsdag. NOCNSF haakt daarmee aan op een plan dat al in de Rotterdamse gemeenteraad werd geopperd. Als een poging wordt gedaan de JOS binnen te halen, dan zouden ze in 2018 of 2022 in Nederland moeten worden gehouden.

De Jeugd Olympische Spelen zijn een nieuw evenement voor sporters tussen de 15 en 18 jaar oud. Vorig jaar werden in Singapore de eerste Zomerspelen gehouden, begin volgend jaar staan in Innsbruck de eerste Winterspelen op het programma. Bij de Zomerspelen staan de 28 olympische sporten op het programma. Sommige daarvan worden in aangepaste vorm afgewerkt.

NOCNSF-directeur Gerard Dielessen noemt de Jeugd Olympische Spelen 'een prachtig evenement'. "Er zijn tientallen internationale topatleten als rolmodel betrokken bij de Jeugd Olympische Spelen, die daarmee op een unieke wijze de jeugd inspireren. Wij zijn blij met het enthousiasme waarmee Rotterdam samen met ons gaat onderzoeken op welke wijze wij dit evenement naar Nederland kunnen halen."

Nederland onderzoekt ook al enige tijd of de Olympische Spelen van 2028 kunnen worden georganiseerd. Het is dan precies honderd jaar geleden dat Nederland gastland was van de Zomerspelen.

[Primera División] Ruime overwinning voor FC Barcelona

FC Barcelona heeft vanavond in eigen huis met 4-0 weten te winnen van Rayo Vallecano. De van Udinese overgekomen Alexis Sánchez scoorde tweemaal. De andere doelpunten kwamen op naam van David Villa en Lionel Messi.

Vallecano kon in de eerste twintig minuten goed mee met Barcelona, maar moest na een klein half uur de eerste tegentreffer incasseren. Sánchez scoorde en de Chileense aanvaller wist dit even later opnieuw te presteren. Op slag van rust scoorde David Villa de 3-0.

Kort na de pauze bracht Lionel Messi de marge naar vier. Barcelona kon de winst goed gebruiken, aangezien de achterstand op Real Madrid door het verlies bij Getafe (1-0) gegroeid was naar zes punten. Nu staat Barcelona op drie punten van Real Madrid, al heeft de lijstaanvoerder nog wel een duel tegoed. Op 10 december nemen beide Spaanse topclubs het tegen elkaar op.

Seksloze Française krijgt geld van ex

Jaren zonder seks zijn een Fransman duur komen te staan. Hij moet zijn ex-vrouw 10.000 euro smartengeld betalen, omdat hij in de laatste jaren van het huwelijk niet meer met haar naar bed wilde. Dat heeft een rechtbank in de Zuid-Franse stad Aix-en-Provence bepaald.

Volgens de rechtbank is seks "een uiting van wederzijdse liefde" en daarom een verplichting binnen het huwelijk. De man verklaarde tijdens het proces dat hij door gezondheidsklachten en lange werkdagen geen puf meer had, maar de rechters geloofden dat niet.

De man en de vrouw, beiden 51 jaar oud, trouwden in 1986. Ze hebben samen twee kinderen. In januari 2009 scheidden ze.

Seksloze Française krijgt geld van ex
Seksloze Française krijgt geld van ex (Foto: ANP)

Pardew: "Krul heeft een mooie toekomst voor zich"

Dankzij een aantal fraaie reddingen groeide Tim Krul zaterdag uit tot de absolute uitblinker bij Newcastle United in de wedstrijd tegen Manchester United (1-1).

Het leverde de derde doelman van Oranje lovende kritieken op. De 23-jarige Krul is dit seizoen eerste doelman bij The Magpies. Zijn trainer Alan Pardew voorspelt zijn pupil in de Engelse media een grote toekomst. "Tim heeft een mooie toekomst voor zich als hij zijn voeten op de grond weet te houden en werkt aan zijn kwaliteiten. Wie weet wat hij kan bereiken?"

In Newcastle wordt de vergelijking gemaakt met Shay Given. De Ierse doelman stond tot een paar seizoenen geleden onder de lat bij de club en groeide daar uit tot een van de beste doelmannen van Engeland. "In potentie kan Tim dat ook. Maar hij heeft nog een lange weg te gaan."

Krul staat nog onder contract in Newcastle tot de zomer van 2014. De Engelsen contracteerden hem na een goed Europees Kampioenschap onder 17 jaar met het Nederlands elftal. De club hoefde geen vergoeding te betalen omdat hij slechts als amateur onder contract stond bij ADO Den Haag.

[Serie A] Juventus vecht zich terug tegen Napoli

Napoli heeft dinsdag Juventus in de Serie A laten ontsnappen. In Napels kwam de thuisploeg met 3-1 voor, maar werden de punten uiteindelijk gedeeld: 3-3. Marek Hamsik en Goran Pandev zetten Napoli op 2-0, maar vlak na rust werd het 2-1 via Alessandro Matri. Pandev zorgde halverwege de tweede helft nog voor de 3-1 voordat Marcelo Estigarribia en Simone Pepe een punt redden voor Juve.

Juventus vergroot door het gelijkspel de voorsprong aan de kop van de Serie A naar twee punten op AC Milan. Napoli bezet de zesde plaats met zeventien punten.

Iraanse politie bevrijdt gijzelaars ambassade

De Iraanse politie heeft dinsdag zes medewerkers van de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran bevrijd. Zij waren door demonstranten gegijzeld. Dat meldde het semi-officiële persbureau Fars. Staatsmedia hadden de gijzeling aanvankelijk gemeld, maar het bericht daarna om onduidelijke redenen ingetrokken.

De Britse ambassade in Iran was dinsdag aangevallen door tientallen betogers. De bestorming volgt op oplopende diplomatieke spanningen tussen Londen en Teheran. Iran meldde de diplomatieke banden met Groot-Brittannië op een lager pitje te zetten. President Mahmoud Ahmadinejad is van plan de Britse ambassadeur Dominick Chilcott het land uit te zetten.

Groot-Brittannië besloot vorige week om sancties op te leggen aan Iraanse banken. De Verenigde Staten en Canada volgden dat voorbeeld. De drie landen willen Iran straffen voor zijn nucleaire programma. Volgens VN-atoomwaakhond IAEA heeft de islamitische republiek tot voor kort gewerkt aan een atoombom, en doet het land dat mogelijk nog steeds.

Iraanse politie bevrijdt gijzelaars ambassade
Iraanse politie bevrijdt gijzelaars ambassade (Foto: ANP)

Eis: negen jaar cel voor doodsteken drugsdealer

Tegen een 38-jarige man is dinsdag negen jaar cel geëist voor het doodsteken van een drugsdealer in de Utrechtse wijk Overvecht in maart. Justitie verdenkt de man van doodslag.

Het slachtoffer en de verdachte troffen elkaar op 19 maart op de Camera Obscuradreef nadat vrienden van de verdachte de drugsdealer hadden gebeld. De verdachte herkende de 19-jarige man van een eerdere deal waarbij slecht spul zou zijn geleverd. Hij probeerde de dealer daarom af te persen.

Al snel werd de sfeer agressief en kwam het tot een vechtpartij, waarbij de verdachte volgens getuigen een mes zou hebben getrokken. Het slachtoffer liep twee diepe steekwonden op, maar wist zwaargewond weg te komen. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

De man wordt ook verdacht van drie woninginbraken en had nog drie voorwaardelijke straffen openstaan voor eerdere delicten. De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Jurk Amy Winehouse voor 43.000 pond verkocht

Een jurk van Amy Winehouse is voor ruim 43.000 Britse pond verkocht. De jurk die de zangeres droeg op de cover van haar cd Back to Black ging dinsdag onder de hamer, weet de Britse krant The Telegraph.

De jurk van de overleden Winehouse werd in een modemuseum in Chili geveild. De opbrengst gaat naar de Amy Winehouse Foundation. Amy's vader Mitch richtte deze stichting op 14 september op, de dag dat Amy 28 jaar zou zijn geworden.

"We zijn heel erg blij, het is een geweldige start voor de stichting", reageert Mitch Winehouse. "We gaan binnenkort naar een daklozenopvang, dus het geld gaat naar een goed doel."

De Amy Winehouse Foundation is opgezet om probleemjongeren te helpen. Amy Winehouse stierf in juli op 27-jarige leeftijd. Ze kampte jaren met een drank- en drugsverslaving.

[League Cup] Chelsea, Arsenal uitgeschakeld

Vanavond werden de eerste drie partijen uit de kwartfinales van de League Cup afgewerkt. Liverpool mocht op bezoek bij Chelsea, terwijl Arsenal in eigen huis aantrad tegen Manchester City. De derde partij ging tussen Championship-ploeg Cardiff City en Blackburn Rovers. Morgen speelt Manchester United tegen Crystal Palace

Chelsea - Liverpool* 0-2

Negen dagen terug stond de ontmoeting tussen beide ploegen ook al op het programma op Stamford Bridge. Liverpool won destijds met 1-2 en vanavond trokken The Reds opnieuw aan het langste eind. Voor rust kreeg Liverpool de grootste kans van de wedstrijd. Andy Carroll wist de penalty, na hands van oud-PSV'er Alex, echter niet te benutten. Romelu Lukaku, die in de spits begon bij Chelsea ontsnapte voor rust aan rood, maar was met een kopbal wel het dichtst bij een treffer.

Na rust zette Chelsea, zonder onder meer John Terry, Michael Essien en Petr Cech, aan. Het was echter Liverpool, dat zonder Luis Suárez en Dirk Kuijt aantrad, dat op voorsprong kwam. Na een mooie rush van Craig Bellamy wist Maxi Rodriguez, hij scoorde negen dagen terug ook al, de voorzet van de Welshman binnen te lopen. Niet veel later kopte Martin Kelly, uit een prachtige vrije trap van Bellamy de 0-2. Chelsea-trainer André Villas-Boas bracht aanvallers Nicolas Anelka en Juan Mata nog binnen de lijnen, maar de score veranderde niet meer. Bij Liverpool viel Kuijt tien minuten voor tijd nog in.

Arsenal - Manchester City* 0-1

Beide ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Beide ploegen kregen kansen, maar voor rust werd er niet gescoord. Zo wist Adam Johnsson zijn persoonlijke tegenstander Ignasi Miquel te passeren, maar vervolgens wist hij geen doel te treffen. Ook Arsenal, zonder Robin van Persie, kreeg kort daarna een grote mogelijkheid. Francis Coquelin wist Chu Young Park te vinden, maar de Zuid-Koreaan wist reservedoelman Costel Pantilimon nie tte passeren. Ook op een schot van Alex Oxlade-Chamberlain had hij een passend antwoord.

Na rust was het Manchester City dat via Edin Dzeko gevaarlijk werd. De spits draaide gevaarlijk weg, maar schoot net naast. Arsenal kwam daarna tot leven en nam het initiatief van de wedstrijd over. Er werd, zoals wel vaker, uitstekend gespeeld, maar grote kansen waren er nauwelijks. Kort voor tijd waren het The Citizens die er met de zege vandoor gingen. Na een corner van Arsenal belandde de bal bij Johnson, die Dzeko wegstuurde. Hij zag invaller Sergio Agüero, die op zijn beurt de messcherpe counter in stijl afrondde; 0-1.

Cardiff City* - Blackburn Rovers
2-0

Cardiff City, uitkomend in de Championship, wist in eigen huis Premier League-ploeg Blackburn Rovers met 2-0 te verslaan. Na twintig minuten spelen bracht Kenny Miller zijn ploeg op voorsprong. Na rust was het Anthony Gerrard die de score verdubbelde. Daardoor stroomt Cardiff City door naar de halve finales.

* naar halve finales

Britse ambassade Iran bestormd

Tientallen Iraanse studenten hebben dinsdag de Britse ambassade in Teheran bestormd. Ze haalden de Britse vlag naar beneden en gooiden documenten uit de ramen. Hierbij riepen zij leuzen als 'de Britse ambassade moet worden ingenomen' en 'dood aan Engeland'. Na ongeveer twee uur kreeg de politie de situatie weer in de hand, maar enkele honderden betogers bestormden elders in de stad een wooncomplex voor ambassademedewerkers, waar ze Britse vlaggen vervingen door Iraanse.

De Britse premier David Cameron reageerde woedend. Hij noemde de actie 'waanzinnig en onvergeeflijk'. Hij waarschuwde de Iraanse regering dat 'haar onaanvaardbare falen' om diplomaten te beschermen 'ernstige gevolgen' zal hebben, waarover de komende dagen meer duidelijkheid zal komen.

Cameron zei dat al het ambassadepersoneel terecht was en prees de Britse ambassadeur, die de gevaarlijke situatie 'kalm en professioneel' het hoofd heeft geboden. De premier eiste ook dat Iran het Britse complex onmiddellijk beveiligt en de veiligheid van het personeel garandeert.

Ook de Verenigde Staten en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben de bestorming van de ambassade scherp veroordeeld.

Het is voor het eerst in jaren dat het diplomatieke terrein van een buitenlandse mogendheid werd aangevallen in Iran. De aanval vond plaats na kantooruren. De politie probeerde de ambassade te ontzetten, maar gaandeweg drongen alleen maar meer belagers het gebouw binnen.

Gijzeling
Uit sommige delen van het gebouw kringelde rook omhoog, terwijl de aanvallers de Britse vlag vervingen voor een banier met de naam van de zevende-eeuwse sjiitische heilige Imam Hussein. De bezetters riepen op tot het sluiten van de ambassade, die zij een 'spionnennest' noemden. Dezelfde benaming werd in 1979 gebezigd door strijders die de Amerikaanse ambassade in de stad bestormden en 52 gijzelaars 444 dagen gevangen hielden. Die gijzelingsactie betekende het einde van de diplomatieke betrekkingen tussen Iran en de Verenigde Staten.

Voor het ambassadegebouw droegen sommige betogers afbeeldingen van de atoomwetenschapper Majid Shahriari, die vorig jaar bij een aanval in Iran werd gedood. Teheran betichtte de geheime diensten van Israël en Groot-Brittannië van deze aanval. Andere betogers, studenten van universiteiten en religieuze scholen, verbrandden Britse vlaggen en raakten slaags met de politie.

Sancties
Twee dagen geleden nam het Iraanse parlement een wet aan om de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië op een lager pitje te zetten vanwege de steun van Londen aan nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran wegens het Iraanse atoomprogramma. De wet bepaalt dat Iran en Groot-Brittannië hun ambassadeurs uit elkaars land terugtrekken en hun vertegenwoordiging terugbrengen tot het niveau van zaakgelastigde. Daarnaast wordt opgeroepen de handel tussen beide landen tot een 'minimum' terug te brengen.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague liet in een reactie in het Lagerhuis weten dat Londen 'krachtig' zal reageren als de autoriteitein in Teheran de Britse ambassadeur inderdaad de deur wijzen. "We zijn woedend over het gebeuren", liet het ministerie weten. "Het is volstrekt onacceptabel en we veroordelen het."

De spanningen tussen Groot-Brittannië en Iran gaan terug tot de negentiende eeuw, toen de Perzische monarchie grote industriële concessies deed aan Londen, zodat de Britten grote controle bemachtigden over de Iraanse olie-industrie.

Rushdie
In 2007 toonde Teheran zich verontwaardigd over de Britse beslissing schrijver Salman Rushdie tot ridder te slaan. Rushdie zag zich eind jaren tachtig genoodzaakt onder te duiken nadat de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini een fatwa, een religieus edict, tegen hem had uitgesproken, waarmee de auteur in feite vogelvrij werd verklaard. Rushdie zou de islam in zijn roman De Duivelsverzen hebben beledigd. Datzelfde jaar werden vijftien Britse militairen opgepakt omdat ze zich in Iraanse territoriale wateren zouden hebben begeven. Na bijna twee weken werden ze weer vrijgelaten.

In 2006 verbrandden woedende menigtes een Deense vlag en werden Deense en andere westerse ambassades in Teheran aangevallen uit protest tegen de publicatie van een Mohammed-cartoon in een Deense krant.

[Jupiler League] Sparta in restant duel niet langs Emmen

Sparta Rotterdam en FC Emmen speelden vanavond het eerder gestaakte duel uit. In 75 minuten kwam de thuisploeg terug van een 0-1 achterstand.

Maandag 21 november stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar in Rotterdam. Vanwege hevige mist moest het duel destijds al na een kwartier stilgelegd worden. De uitploeg stond op dat moment al op voorsprong. Randy Wolters had de Drentenaren na tien minuten op een 0-1 gebracht.

Vandaag stond het restant van de wedstrijd op het programma. Zowel Sparta als Emmen begon met dezelfde elf waarmee het geëindigd was. De KNVB-regels staan niet toe dat er wijzigingen in de opstelling plaatsvinden, tenzij een speler ziek of geblesseerd is. Een doktersverklaring is dan nodig om de voetbalbond te overtuigen.

Jaime Bruinier bezorgde in het restant van de wedstrijd de thuisploeg een punt. In de 36ste minuut was de middenvelder goed voor de gelijkmaker. Het doelpunt bleek ook de eindstand, waardoor Sparta duur puntenverlies lijdt in de strijd om de bovenste plaatsen in de Jupiler League. De Rotterdammers blijven steken op de zevende plaats, Emmen blijft zestiende.

Kijkoperatie voor ongelukkige Hadouir

Anouar Hadouir zal morgen een kijkoperatie ondergaan. De speler van Alemannia Aachen kampt met aanhoudende pijn aan zijn rechterknie.

 

De Duitse club heeft nog maar weinig plezier beleefd aan Hadouir. De afgelopen zomer van Roda JC Kerkrade overgekomen middenvelder kwam pas zes keer in actie voor de club. In Aken staan ook de Nederlanders Bas Sibum en Boy Waterman onder contract.

Vanwege de pijn in zijn knie zal hij morgen een kijkoperatie ondergaan, meldt Voetbal International. Deze moet duidelijkheid geven wat de Nederlander van Marokkaanse afkomst daadwerkelijk mankeert. Hadouir had zojuist de training hervat, maar de knie speelde opnieuw op.

De resterende drie competitiewedstrijden voor de winterstop zal Hadouir niet meer in actie komen. Waterman en Sibum vergaat het beter bij de Duitsers. Laatstgenoemde ontbrak slechts tijdens één van de zestien speelronden. Waterman stond twaalf duels onder de lat.

Opnieuw drugskoerier in internationale trein gepakt

De spoorwegpolitie heeft dinsdagmiddag in een internationale trein naar Brussel een drugskoerier aangehouden. De Fransman had 6,2 kilo heroïne en 180 gram hasjiesj in zijn tas. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) laten weten. Vorige week werd op hetzelfde traject ook al een drugskoerier aangehouden.

Een drugshond van de spoorwegpolitie sloeg ter hoogte van Zevenbergen aan bij de 24-jarige man. Hij werd aangehouden en de drugs werden in beslag genomen.

Occupy Eindhoven moet verkassen

De betogers van Occupy in Eindhoven moeten woensdag het Clausplein verlaten. Het college van burgemeester en wethouders heeft een andere plek aangewezen na klachten van omwonenden, zegt een woordvoerder.

De demonstranten mogen hun tentenkamp woensdag opzetten op de parkeerplaats bij het Centraal Station. "Daar wonen minder mensen in de directe omgeving", legt de zegsman uit. De betogers mogen in elk geval tot en met 22 december op de nieuwe plek blijven.

Occupy Eindhoven verloopt volgens de gemeente relatief rustig. De groep die permanent aanwezig is bestaat uit ongeveer vijftien mensen.

Cúper vertrekt bij Racing Santander

Héctor Cúper vertrekt al na dertien wedstrijden als trainer van Racing Santander. Dat meldt de nummer laatst uit de Primera División dinsdag. Volgens de Spaanse club heeft de 56-jarige Cúper in zijn vertrek toegestemd 'om negatief nieuws dat de spelers zou kunnen beïnvloeden te voorkomen'. Onder de Argentijn won Racing slechts één duel.

Cúper behaalde zijn grootste successen rond de eeuwwisseling bij Valencia. Die club leidde hij naar twee Champions Leaguefinales op rij. Hij is na Michael Laudrup, die ontslag nam bij Real Mallorca, de tweede trainer in Spanje die het einde van het seizoen niet haalt. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door Juan Jose Gonzalez, Fede Castanos en Pablo Pinillos.


Cuper vertrekt bij Racing Santander (Foto: Novum)

Delta Tour verandert in Ronde van Zeeland

Vanaf komend seizoen zal de Delta Tour Zeeland vervangen worden door de Ronde van Zeeland Seaports. Dit maakte de Stichting Zeeuws Wielerweekend vandag bekend. Daarmee kiezen ze voor een nieuwe opzet van de wielerwedstrijd.

De Ronde van Zeeland Seaports zal een ééndaagse wedstrijd zijn, die op 9 juni 2012 op het programma staat. De startplaats is Middelburg en de finishlijn zal in Goes liggen. De organisatoren verwachten dat in de nieuwe opzet ongeveer acht ploegen uit de Pro Tour naar Zeeland zullen komen. Seaports, de sponsor van het evenement, is een Zeeuws havenbedrijf.

Willems definitief bij selectie PSV

Jetro Willems behoort vanaf nu definitief tot de hoofdmacht van PSV. De verdediger, die als vervanger van de geblesseerden Erik Pieters en Abel Tamata fungeert, vervult zijn rol met verve en krijgt daar nu een beloning voor.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Willems, die in de zomer overkwam van Sparta Rotterdam, mee zou draaien bij de beloften van PSV. De blessures van Pieters en Tamata noopten trainer Fred Rutten echter de speler al snel naar de selectie te halen.

Inmiddels kan Rutten niet meer om Willems heen en maakt hij dus deel uit van de selectie van de Eindhovenaren. De verwachting is dat hij morgenavond, tijdens het Europa League-duel tegen Legia Warschau, in de basis zal starten.


Willems behoort vanaf nu definitief tot de selectie van PSV (Foto: Pro Shots)

Contador wil meedoen aan de Olympische Spelen

Alberto Contador ziet het wel zitten om volgend jaar deel te nemen aan de Olympische Spelen. Dit zei de Spanjaard vandaag vlak voordat hij met zijn ploeg Saxo Bank voor een trainingsstage naar Israël vertrok.

"Waarom zou ik de uitdaging in Londen niet aangaan? Het klinkt interessant. Als het kan, dan doe ik mee." In 2008 werd Contador bij de Olympische Spelen in Peking nog vierde op de individuele tijdrit. De Tour de France, die Contador al drie keer won, blijft komend seizoen uiteraard het hoofddoel. "Maar die winnen is zoals altijd een heel moeilijke opgave. Ik zal er hard voor moeten werken."

Contador hangt ook nog altijd een schorsing boven het hoofd nadat hij na de Tour van 2010 werd betrap op Clenbuterol. het sporttribunaal CAS zal waarschijnlijk pas in januari een uitspraak doen.

Komiek Patrice O'Neal (41) overleden

Patrice O'Neal is op 41-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder bevestigt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat de komiek dinsdagochtend is gestorven aan de gevolgen van een beroerte.

"Een aantal van ons is een goede vriend verloren, de hele wereld moet nu een briljante komiek missen", reageert de woordvoerder. De moeder van O'Neal was bij hem toen hij overleed. Hij laat een vrouw en stiefdochter achter.

O'Neal was eerder dit jaar nog te zien in Comedy Central Roast of Charlie Sheen. Ook speelde hij een rol in de series The Office en Chappelle's Show.

Senaat Nigeria neemt anti-homowet aan

De Nigeriaanse Senaat heeft dinsdag een voorstel aangenomen om het homohuwelijk, groepen die ijveren voor homorechten en openlijke uitingen van 'amoureuze verhoudingen' tussen personen van hetzelfde geslacht strafbaar te stellen.

Het wetsvoorstel moet nog door het Huis van Afgevaardigden worden aangenomen en door president Goodluck Jonathan ondertekend, maar de publieke opinie en parlementsleden willen eigenlijk nog strengere straffen dan in het voorstel staan. "Zulke elementen in de samenleving moeten worden gedood", zei senator Baba-Ahmed Yusuf Datti van de oppositiepartij Congress for Progressive Change.

Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is al sinds de Britse koloniale tijd verboden in Nigeria. Homoseksuele mannen en vrouwen worden openlijk gediscrimineerd, zowel door christenen als door moslims. In die gebieden in het noorden waar de shariah is ingevoerd kunnen homo's en lesbiennes zelfs gestenigd worden.

In het wetsvoorstel kunnen homostellen die trouwen veertien jaar gevangenisstraf krijgen. Getuigen of anderen die daarbij helpen lopen het gevaar voor tien jaar achter tralies te verdwijnen, net als mensen die homoclubs of -verenigingen oprichten. De straffen zijn nog zwaarder dan in het oorspronkelijke voorstel stonden.

Groupama als laatste aangekomen in Kaapstad

De Groupama is dinsdag als derde en laatste deelnemer aan de Volvo Ocean Race aangekomen in Kaapstad. De Franse boot had voor de eerste etappe van het Spaanse Alicante naar Zuid-Afrika 24 dagen, 4 uur, 28 minuten en 31 seconden voor nodig. Dat waren bijna drie volle dagen meer dan etappewinnaar Telefonica. Drie boten, Abu Dhabi Ocean Racing, Team Sanya en Puma, moesten de etappe staken wegens averij.

Na een havenrace in Alicante en de eerste etappe staat de Telefonica bovenaan met 31 punten. Camper, de nummer twee van de eerste etappe, heeft er 29 en is tweede in de stand voor de Groupama met 22 punten. Abu Dhabi Ocean Racing won de havenrace en heeft daardoor zes punten, een meer dan Puma. Team Sanya is met drie punten de hekkensluiter.

Zaterdag 10 december gaat de Ocean Race verder. Dan staat de havenrace in Kaapstad op het programma. Een dag later gaat de tweede etappe van start. Dan wordt koers gezet naar Abu Dhabi.


Groupama als laatste aangekomen in Kaapstad (Foto: Novum)

Räikkönen: "Miste het racen"

Kimi Räikkönen tekende vandaag een contract bij Lotus Renault GP. Hiermee keert de Fin na twee seizoenen afwezigheid terug in de Formule 1. De wereldkampioen van 2007 zei het racen tegen de tegenstanders te missen en besloot daarom zijn avontuur in de rallysport en de NASCAR voor gezien te houden.

"De belangrijkste reden is dat ik de passie voor het racen in de Formule 1 altijd gehad heb, maar dat de andere zaken me minder lagen. Toen ik dit jaar enkele wedstrijden in de NASCAR reed besefte ik me dat ik het tegen elkaar racen miste, omdat je in de rallysport alleen maar tegen de klok rijdt," zei Räikkönen.

"Ik kreeg een telefoontje van wat mensen in de Formule 1. Er waren twee opties: Lotus Renault GP en Williams. De gesprekken met Lotus Renault GP verliepen goed, daarom heb ik hier getekend," zei de Fin die denkt dat het grootste verschil na zijn afscheid in 2009 de banden zullen zijn. Tot vorig jaar werd er geracet met Bridgestones, terwijl er nu Pirelli's onder de auto's zitten.

Bijverdienende student moet dokken

De gunstiger regeling voor bijverdienende studenten die 1 januari vorig jaar inging, geldt alleen voor bijverdiensten van na die datum. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld, nadat het ministerie van Onderwijs naar de raad was gestapt.

Het ministerie was het niet eens met de rechtbank in Den Haag, die eerder bepaalde dat er een nieuw besluit moest worden genomen over een vordering op een student. Deze student moest 2.226,70 euro terugbetalen, omdat hij over 2007 te veel had verdiend.

De student had in 2007 een basisbeurs, een lening en een ov-studentenkaart en had een inkomen van 11.897,80 euro. Dat had 10.630,74 mogen zijn. De student kreeg in april vorig jaar te horen dat hij het verschil, ruim 2200 euro, aan het ministerie moest betalen.

De student vocht het besluit aan bij de rechtbank. Volgens de nieuwe regeling zou hij slechts 1.267,06 euro moeten betalen en hij vond dat hij daar onder moest vallen. De rechtbank oordeelde in juni nog dat er inderdaad een nieuw besluit moest komen over de vordering, omdat het oorspronkelijke besluit was genomen nadat de nieuwe regels waren ingegaan.

De Centrale Raad van Beroep vindt dat de vordering wel degelijk moet worden beoordeeld aan de hand van de regels die golden in het jaar waarin de inkomsten zijn verdiend. Op 1 januari 2008 was immers duidelijk hoeveel de student te veel had verdiend. Dat de vordering pas later werd verstuurd, doet daar niets aan af.

Hoogervorst vindt euro mislukt

Oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst vindt dat de euro is mislukt. Dat zegt hij in een aflevering van het televisieprogramma Andere Tijden die op 11 december wordt uitgezonden.

"Als we van tevoren hadden geweten van de enorme problemen op de kapitaalmarkten die we nu hebben, denk ik niet dat iemand bij zijn volle verstand eraan was begonnen", zegt Hoogervorst. "Ik denk dat het uiteindelijk een misgeboorte is geweest en dat we het beter niet hadden kunnen doen."

Dinsdag werd Hoogervorst gehoord door de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzoekt. Daar noemde de oud-minister en oud-topman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de crisis een 'orgie van kredietverlening'. Hij doelt hiermee op het opbouwen van hoge schulden onder zowel banken, overheden als consumenten.

Jongen opnieuw aangehouden voor fatale schietpartij

Een 17-jarige jongen uit Rotterdam is opnieuw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een fatale schietpartij in Rotterdam eind oktober. Dat meldt de politie dinsdag. Bij het incident kwam een 26-jarige vrouw om het leven.

De jongen was eerder ook al aangehouden voor de schietpartij in de woning aan de Geuzenlaan in Rotterdam-West, maar werd op 15 november op vrije voeten gesteld. Toen nieuwe feiten aan het licht kwamen, is de man donderdag opnieuw aangehouden.

In verband met de schietpartij zaten al een 26-jarige en een andere 17-jarige Rotterdammer vast.

Er komt geen vierde Batman

De kogel is door de kerk. Er komt definitief geen vierde deel van de Batman-serie met Christian Bale, die al eerder liet weten dat hij niet voor een vierde deel zou terugkeren. Maar nu heeft hij dit officieël verklaard.

De filmmaatschappij Warner Bros. zal hier echter niet zo blij mee zijn. Vooral omdat ook regisseur Christopher Nolan het ook voor gezien houdt. The Dark Knight Rises, dat medio 2012 uitkomt, zal dan ook de laatste film van de twee heren zijn. En zo ziet Warner in korte tijd, na Harry Potter, een tweede succesvolle franchise eindigen. Daarom heeft het al te kennen gegeven dat Batman wordt voortgezet met een nieuwe acteur en regisseur. Maar of dit het succes van de eerdere films kan evenaren is de vraag.

Nederlandse darters loten gunstig op PDC-WK

Gisteren kwam de loting voor de Player Championship Finals al naar buiten, vandaag werd de loting voor de eerste ronde van het PDC World Darts Championship bekendgemaakt. De zes Nederlandse deelnemers wisten allen de grote namen te ontlopen in de eerste ronde. Het toernooi duurt van 15 december 2011 tot 3 januari 2012.

Raymond van Barneveld treft, in de jacht naar een zesde wereldtitel, in de eerste ronde James Richardson. Michael van Gerwen neemt het op tegen Colin Osborne, terwijl Roland Scholten aan Jamie Caven werd gekoppeld. Jelle Klaasen zal het mogen opnemen tegen Peter Wright.

Co Stompé, tijdens de Player Championship Finals gekoppeld aan Phil Taylor, mag het opnemen tegen het jonge talent Michael Smith. De 21-jarige Engelsman won dit jaar al een toernooi op de Pro-Tour.

Loting eerste ronde:

Phil Taylor - Muramatsu/Nilsson
Mark Dudbridge - Dave Chisnall
Vincent van der Voort - Mark Hylton
And Hamilton - Antonio Alcinas
Raymond van Barneveld - James Richardson
Brendan Dolan - Kim Huybrechts
Paul Nicholson - Mensur Suljovic
Alan Tabern - Burger/Perez
Simon Whitlock - Dennis Smith
Steve Beaton - Magnus Caris
Mervyn King - Geoff Kime
Colin Osborne - Michael van Gerwen
Gary Anderson - Jyhan Artut
Steve Brown - Petersen/de Sousa
Colin Lloyd - Darin Young
Andy Smith - Scott Rand
Adrian Lewis - Nigel Heydon
Robert Thornton - Ian White
Wayne Jones - Barham/MacKenzie
Jamie Caven - Roland Scholten
Wes Newton - Kurt van de Rijck
Justin Pipe - Sean Reed
Terry Jenkins - Cullen/Ferenc
Co Stompe - Michael Smith
Mark Webster - Richie Burnett
John Part - John Henderson
Mark Walsh - Finnan/French
Kevin Painter - Arron Monk
James Wade - Laursen/Korte
Peter Wright - Jelle Klaasen
Ronnie Baxter - Steve Farmer
Denis Ovens - Munch/Choon Peng

Ronaldo voorzitter organisatie WK 2014

De organisatie van het WK 2014 in Brazilië krijgt voormalig topvoetballer Ronaldo Luís Nazário de Lima als voorzitter. Hij zal volgens diverse Braziliaanse media donderdag officieel worden gepresenteerd als preses van het organisatiecomité.

Ricardo Teixeira, de huidige voorzitter van het comité en tevens preses van de Braziliaanse voetbalbond, heeft Ronaldo gevraagd deze taak op zich te nemen. Het Fenomeen liet afgelopen zaterdag in een interview met O Globo al weten: "Ik wil graag een bijdrage leveren aan de voorbereiding en de organisatie."

De voormalig speler van onder meer PSV, FC Barcelona, Internazionale en Real Madrid boekte tussen 1994 en 2002 diverse grote successen met de Braziliaanse ploeg. Zo wist hij tweemaal de wereldtitel te veroveren en is hij met vijftien treffers de speler die de meeste doelpunten ooit maakte op mondiale eindrondes.

Ronaldo is niet de eerste gewezen voetballer die de functie als voorzitter krijgt aangewezen voor een WK. Michel Platini was dit tijdens het WK 1998 in Frankrijk, terwijl Franz Beckenbauer dezelfde functie had tijdens het WK 2006 in Duitsland.

'Ophef bezoek Balkenende-Bush ergerlijk'

Jaap de Hoop Scheffer vindt het nog steeds verbazingwekkend dat veel Nederlanders zo schamper reageerden op het eerste bezoek van toenmalig premier Jan-Peter Balkenende aan het Witte Huis in 2003. Dit zegt de CDA-coryfee en oud-minister dinsdag in de Volkskrant.

"Het heeft me verbaasd en geërgerd", zegt De Hoop Scheffer over de ophef, naar aanleiding van het bezoek van huidig premier Mark Rutte aan de Amerikaanse president president Barack Obama dinsdag. De beelden van een schuchtere Balkenende en een zichtbaar trotse De Hoop Scheffer leidden destijds in Nederland tot veel commentaar.


Bezoek Jan-Peter Balkenende aan George W. Bush in 2003

"Het is heel bijzonder om het Oval Office te betreden. Je weet: Hier zit de machtigste man ter wereld", verklaart De Hoop Scheffer acht jaar later. Maar er is nog altijd veel ergernis over de reacties bij de oud-NAVO-baas. "Sommigen gebruikten de beelden om de premier te ridiculiseren."

President George W. Bush was toentertijd wel onder de indruk van Balkenende. Hij noemde de CDA-premier 'Eén van de grote leiders van Europa'. Nederland behoorde tot de landen die de Amerikaanse aanval in Irak politiek hadden gesteund.


'Ophef bezoek Balkenende-Bush ergelijk'

Hogenkamp verder in ITF Rosario

Richel Hogenkamp heeft de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Argentijnse Rosario weten te bereiken. Onze landgenote won in de eerste ronde in twee sets van de Italiaanse qualifier Benedetta Davato; 7-5 en 6-4.

Hogenkamp treft in de tweede ronde de als zesde geplaatste Spaanse Ines Ferrer-Suarez. Zij won haar eerste partij van het toernooi in twee sets van Andrea Gamiz uit Venezuela; 6-3 en 6-1.

Voor Hogenkamp betekende de overwinning op Davato dat ze voor de tweede keer op rij de tweede ronde van een ITF-toernooi weet te behalen. In Bratislava reikte de Doetinchemse tot de kwartfinales.

"The Witcher 2 meer dan vier miljoen keer illegaal gedownload"

CEO Marcin Iwinski van CD Projekt heeft aangegeven dat The Witcher 2 meer dan 4.5 miljoen keer is gedownload. Iwinksi geeft aan dat dit waarschijnlijk nog aan de lage kant is en dat er in werkelijkheid veel meer mensen de game hebben gedownload.

Iwinski geeft aan regelmatig op torrentsites gekeken te hebben hoeveel mensen de game aan het downloaden waren en in de eerste twee maanden waren er continu 20.000 tot 30.000 mensen de game aan het downloaden. Door daarna een berekening er op los te gooien komt hij op 4,5 miljoen.

Iwinski geeft aan dat als 4,5 miljoen keer klopt dat er per verkochte game zo'n vier tot vijf stuks gedownload worden. Alhoewel Iwinski dit geen slecht getal vindt is het werkelijke getal waarschijnlijk slechter. Ondanks dit blijft Iwinski achter zijn standpunt staan dat DRM niet werkt en gamers afschrikt. Iwinski geeft daarnaast aan dat het niet eerlijk is om de eerlijke gamers, die de games kopen, op te zadelen met DRM-maatregelen.

Lees het volledige interview hier.

Tweede Kamer tegen downloadverbod

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af tegen een voorstel dat het downloaden van muziek en films moet verbieden. Er wordt onder meer gevreesd dat het beloofde onderscheid tussen grote en kleine downloaders juridisch niet is te maken.

Een Kamermeerderheid, bestaande uit de PVV, D66 en de linkse oppositie, is van mening dat de gewone internetgebruiker door een verbod zou worden getroffen. Dat is onwenselijk in het licht van het belang van vrije toegang tot internet, aldus de tegenstanders. Bovendien, stellen ze, zou een verbod controle op downloadgedrag impliceren, waarmee de privacy in het geding komt.

Met het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zouden bijvoorbeeld websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal aanbieden, via de burgerrechter kunnen worden aangepakt. Teeven stelt dat het hem alleen om dit soort gevallen te doen is, en niet om de 'kleine' thuisdownloader. In het recht zou dat onderscheid mogelijk echter niet eens te maken zijn, stellen sommige fracties.

Anderen, waaronder de PVV, pleiten in plaats van een downloadverbod voor een verruiming van het legale aanbod. D66 ziet meer in het hervormen van de licentiemodellen, zodat onbeperkt gebruik van muziek en films eenvoudiger te regelen wordt. De kunst- en entertainmentvakbond FNV schaart zich achter dat idee, en is eveneens tegen een downloadverbod. Woensdag debatteert de Kamer over het voorstel.

Conrad Murray veroordeeld tot vier jaar celstraf

Conrad Murray gaat vier jaar de cel in. Dat heeft een rechter in Los Angeles dinsdag bepaald. De voormalige lijfarts van Michael Jackson werd drie weken geleden schuldig bevonden aan de dood van de King of Pop.

Vier jaar cel is de hoogste straf die de 58-jarige Murray kon krijgen en gelijk aan de eis van de aanklagers. Murrays advocaten hadden een voorwaardelijke straf bepleit, omdat Murray al genoeg zou zijn gestraft nu hij moet leven met het feit dat hij schuldig is bevonden aan de dood van Jackson.

Tijdens de rechtszaak, die zes weken in beslag nam, werd Murray door aanklagers neergezet als een roekeloze arts die Jackson in de steek liet toen de King of Pop op 25 juni 2009 onder invloed was van propofol. De zanger overleed die dag aan een overdosis van het slaapmiddel.

De advocaten van Murray beweerden dat Jackson zelf het middel tot zich had genomen toen de arts even naar het toilet was. Ook zeiden zij dat de zanger verslaafd was aan propofol. Later trokken de raadslieden deze verklaring weer in.

Een lijkschouwer verklaarde dat het onwaarschijnlijk is dat Jackson zelf propofol heeft genomen. Hij achtte de kans groter dat Murray de overdosis verstrekte aan de zanger, nadat hij verkeerd had ingeschat welke dosis van het medicijn genoeg zou zijn om Jackson te behandelen voor zijn slapeloosheid.

Murray was eerder deze maand te zien in de documentaire Michael Jackson and the Doctor: A Fatal Friendship. Hierin liet de arts weten dat hij zich niet schuldig voelt over de dood van Jackson. De documentaire werd tijdens het proces uitgezonden door de Amerikaanse zender MSNBC.

De familie van Michael Jackson liet eerder weten blij te zijn dat Murray schuldig bevonden is. "Het recht heeft gezegevierd", zeiden Michaels ouders Katherine en Joe. Ook Michaels zus LaToya was zeer tevreden met de uitspraak. "Overwinning!", twitterde ze.

RvC Ajax stapt niet op

De Raad van Commissarisen van Ajax zal vooralsnog gewoon doorgaan. Dit lieten vier van de vijf leden (Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids) in een schriftelijke verklaring weten. De RvC kreeg maandagavond van de ledenraad het verzoek om op te stappen.

"De RvC wacht op een formeel verzoek, de nadere toelichting en een gesprek over de gestelde vraag. In de tussentijd zal de RvC haar werkzaamheden ten behoeve van Ajax en de stakeholders voortzetten", aldus de verklaring van de RvC.

Binnen de RvC ligt Johan Cruijff al een tijd overhoop met de overige vier commissarissen. Cruijff liet eerder al weten dat hij wel uit de RvC wil stappen, als de andere commissarissen besluiten dit ook te doen.

Verder valt er in de verklaring te lezen: "Als het in het belang is van Ajax, de vennootschap en al haar stakeholders zal de RvC haar positie heroverwegen en indien nodig terugtreden en ruim baan maken voor nieuwe vrijwilligers."

Doodsoorzaak Speed is bekend

Gary Speed heeft zich door verhanging van het leven beroofd. Dit wees de autopsie door een patholoog-anotoom uit.

Volgens inspecteur Peter Lawless van de politie van Cheshire heeft het gerechtelijk onderzoek naar het overlijden van de bondscoach van Wales geen verdachte omstandigheden aan het licht gebracht.

Speed, die slechts 42 jaar oud werd, werd zondagmorgen door zijn vrouw Louise Speed dood aangetroffen in zijn huis. Het is nog altijd een raadsel waarom de voormalig international van Wales, die ook twee kinderen achterlaat, zelfmoord pleegde.

'Mario Kart 7-clan was eerst 3DS-feature'

In Mario Kart 7 is het mogelijk om een soort 'clan' op te richten waarbij het mogelijk is om met vrienden te racen zonder het gebruik van de vriendencodes. Deze manier van gamen was eerst een feature bedoeld voor de 3DS in het algemeen maar die is er nooit ingekomen.

Doordat er geen tijd meer was om deze feature in de 3DS te implementeren heeft gamedirector Kosuke Yabuki aangegeven dat hij het ging gebruiken voor Mario Kart 7. Yabuki geeft dit aan in een interview met Satoru Iwata, baas van Nintendo, over Mario Kart 7. Lees het volledige interview tussen de ontwikkelaars van Mario Kart 7 en Iwata hier.

Europa League blijft bij RTL 7

De wedstrijden van de Europa League zijn ook de komende drie jaar te zien bij RTL 7. Dat heeft de televisiezender dinsdag bekendgemaakt. Het toernooi, dat de opvolger is van de UEFA Cup, is sinds de start in 2009 te zien op het kanaal dat zich wil profileren als 'echte mannen-zender' met veel voetbal.

Naast de Europa League zendt RTL 7 het onlangs met een Gouden Televizierring bekroonde programma Voetbal International, de samenvattingen uit de Jupiler League en de wedstrijden van Jong Oranje uit.

Dit seizoen zijn namens Nederland AZ, FC Twente en PSV actief in de Europa League. De presentatie rondom de wedstrijden is in handen van Wilfred Genee en de analyses worden verzorgd door Johan Derksen.

'Ullrich overweegt toegeven dopinggebruik'

De kans bestaat dat Jan Ullrich deze week toe zal geven dat hij doping heeft gebruikt tijdens zijn wielercarrière. De voormalige Duitse rondespecialist zal dit alleen doen als het zijn zaak bij het Internationaal Sporttribunaal CAS zal helpen, zei zijn agent Falk Nier vandaag.

"Of en wanneer Jan zal opbiechten dat hij doping heeft gebruikt kan ik vandaag niet bevestigen", zei Nier tegen Cyclingnews. "Als het toegeven zal helpen bij zijn rehabilitatie dan is het zeker het overwegen waard."

Ullrich is in augustus gehoord door het CAS in verband met zijn vermeende betrokkenheid bij Operacion Puerto. Oorspronkelijk zou hierover in oktober een uitspraak volgen, maar het CAS zei pas op 30 november (morgen, red) met een uitspraak te komen. Op het moment dat er een uitspraak komt zal ook Ullrich met een verklaring komen.

"Het kan zijn dat hij dan een bekentenis aflegt, maar dat zou dan niks te maken hebben met de beslissing van het CAS", zo besloot Nier.

Duitsland doet Dead Island in de ban

Duitsland heeft Dead Island officieel op lijst B gezet. Deze lijst bestaat uit verschillende media die niet meer in Duitsland verkocht of geïmporteerd mogen worden omdat het de jeugd kan beschadigen. Ontwikkelaar Techland en uitgever Deep Silver hadden dit al zien aankomen.

De game was nooit uitgegeven in Duitsland maar wel in Oostenrijk. Hierdoor konden Duitse gamers toch de game importeren in het Duits. Maar nu de game op de B-lijst is gezet is ook het importeren van de game bij wet verboden. Wat de precieze reden is waarom de game verbannen is maakt de Duitse overheid niet bekend aan het publiek maar vermoedelijk heeft het iets te maken met het vele geweld in de game gericht op de zombies.

Speciale nVidia GTX 560 TI met 448 CUDA cores uitgebracht

Nieuws voor de nerdjes onder ons. Zotac heeft aangekondigd dat ze een speciale grafische kaart op de markt brengen. Deze upgrade van de nVidia GTX 560 Ti zal 448 CUDA cores bevatten. Hij loopt op 1.46GHz, bevat 1.25 GDDR5 geheugen geklokt op 3800MHz, en de engine loopt op 765MHz.

Deze kaart is gericht op degene die gebruik maken van DirectX11. Hij krijgt een Amerikaans prijskaartje van $289. Deze kaart zal geen release in de Benelux krijgen. Deze kaart kan met drie van zijn soort samenwerken door middel van de SLI interface, en zal hierdoor een preformance boost van 2.8 keer halen.

 

Meer details?

*NVIDIA GeForce GTX 560 Ti 448 Cores GPU
*Engine clock: 765 MHz
*Bevat 448 unified shaders
*Shader clock: 1,530 MHz
*Bevat 1280MB GDDR5 memory
*Memory clock: 3800 MHz
*Heeft een 320-bit geheugen-interface
*Bevat Dual DVI, HDMI & DisplayPort poorten
*Bevat DirectX 11 technologie & Shader Model 5.0
*Ondersteunt OpenGL 4.2
*Nevat NVIDIA CUDA technology
*Full HD video playback
*Blu-ray 3D ready
*Ondersteunt een Loss-less audio bitstream
*Bevat de ZOTAC Boost Premium software bundle

Specificaties
*Naam: ZOTAC GeForce GTX 560 Ti 448 cores Limited Edition
*GPU: NVIDIA GeForce GTX 560 Ti 448 cores
*Engine Clock snelheid: 765 MHz
*Unified Shaders: 448
*Shader Clock: 1530 MHz
*Geheugen Clock: 3800 MHz
*Geheugen: 1280MB GDDR5
*Geheugen-interface: 320-bit
*Display poorten: Dual DVI, HDMI & DisplayPort
*HDCP: Ja
*Koeling: Fan (dual-slot)
*DirectX Versie: DirectX 11 met Shader Model 5.0
*Speciale hardware-functies: Hardware accelerated Blu-ray 3D ready
*Software-functies: Hardware Video Decode Acceleration Technology, NVIDIA CUDA technology, OpenGL 4.2
*Windows 7 ondersteuning: Windows 7 met DirectCompute

Arnhemmer meldt zich na moord

Een 26-jarige Arnhemmer is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een nog onbekende man. Het slachtoffer werd maandagavond gevonden in een woning in de Gelderse stad. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De man meldde zich dinsdagmiddag zelf op het bureau. Het slachtoffer werd maandag dood gevonden in een woning aan de Egelantierstraat. De man bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. De politie onderzoekt welke rol de 26-jarige Arnhemmer bij het misdrijf heeft heeft gespeeld.

Zware storm stelt niks voor

Grote koppen in de media vandaag zoals, "Storm met orkaankracht op pakjesavond". Feitelijk klopte dit ook, echter de kaarten waren op het moment van publiceren wat bijgedraaid. Als het maar sensatie is dan wordt het wel geplaatst.

Gisteren liet het Amerikaans weermodel GFS duidelijk een zware storm zien op de weerkaarten. Een diepe depressie, die zich vormde bij Engeland trok richting het noordoosten. De kerndruk van die depressie was 951 Hpa. Daarbij zat een behoorlijk windveld op die 12 Bft aangaf, in combinatie met windstoten die opliepen tot zo'n 140 kilometer per uur. We spreken dan over een storm met orkaankracht. De laatste keer dat op een enkele plaats aan onze kust eventjes windkracht 12 is gemeten was 16 december 1979. Ook in de nacht van 2 op 3 januari 1976 werd in IJmuiden windkracht 12 gemeten, maar toen is op verscheidene andere plaatsen enkele uren achtereen een gemiddelde windsnelheid van 115 km/u gemeten, net iets onder orkaankracht. Op 7 september 1944 registreerde Vlissingen gemiddeld over een uur een windsnelheid van 122 km/u. Voor zover bekend is dat de enige storm geweest ooit, waarin de windmeter geruime tijd op windkracht 12 stond. Dit is was dus een zeer zeldzame situatie wat op de kaarten stond aangegeven.

Het verloop
De kaarten daaropvolgend gaven aan dat de storm minder zou zijn dan eerst berekend werd, echter het Europees weermodel ECMWF deed er nog een schepje boven op sinds de laatste berekeningen. Het noordwestelijk deel van het land en het noorden kunnen te maken gaan krijgen met een 10 Bft (storm) en windstoten die op kunnen gaan lopen tot zo'n 120 kilometer per uur. Het Amerikaans weermodel doet het wat rustiger aan en berekende een 9 Bft met windstoten oplopend tot zo'n 110 kilometer per uur.

Actuele stand van zaken
De actuele stand van zaken, volgens het weermodel GFS is dat er geen zware storm komt en ook geen storm. Een stormachtige wind, 8 Bft lijkt vooralsnog het hoogst haalbare. Echter dit wil nog niet zeggen dat er geen storm of zware storm voor kan gaan komen. De aankomende runs van de Weermodellen ECMWF en GFS zullen daar meer duidelijkheid over moeten geven.

Weermodel
Volgens de kenners geen storm des doods

Citadel komt terug in Mass Effect 3

In een interview met Official Xbox Magazine heeft Mac Walters, scriptschrijver, aangegeven dat de Citadel terug zal komen in Mass Effect 3. Het ruimtestation speelde een grote rol in het eerste deel maar een veel kleinere rol in het tweede deel.

Hoe het ruimtestation precies terug zal komen is niet bekendgemaakt maar Walters gaf aan dat ze een queeste zullen gebruiken voor het ruimtestation dat ze uiteindelijk niet in het eerste deel hebben gebruikt. Mass Effect 3 komt in maart 2012 uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Carey Mulligan nam tattoo voor filmrol

Carey Mulligan wilde zo graag een rol in het drama Shame dat ze een tatoeage heeft laten zetten. In een poging regisseur Steve McQueen te overtuigen haar te casten, vertelde ze hem over haar plannen. "Ik denk dat hij me daarom de rol aanbood", zegt de Engelse actrice tegen het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

De 26-jarige Mulligan speelt in Shame een zangeres die onaangekondigd intrekt bij haar seksverslaafde broer, gespeeld door Michael Fassbender. De Engelse actrice ontmoette McQueen tijdens het filmfestival van Londen waar ze hem vertelde in het stuk De Meeuw van Anton Tsjechov een soortgelijke rol te hebben gespeeld.

"Ik zei hem dat ik erover dacht een tatoeage van een meeuw op mijn pols te laten zetten." McQueen reageerde enthousiast en belde een paar uur later om haar de rol aan te bieden. "Ik heb de tatoeage de volgende morgen laten zetten." De actrice speelt een losbandige vrouw in Shame en is ook naakt te zien in de film. "Jezelf op een scherm zien is al erg genoeg, maar jezelf naakt zien is een helse nachtmerrie."

Shame draait vanaf 9 februari in de Nederlandse bioscopen. Mulligan is ook nog te zien in het misdaaddrama Drive, met Ryan Gosling in de hoofdrol. Ze werkt momenteel aan de opnamen van The Great Gatsby van Baz Luhrmann.

Human Centipede-trilogie aan elkaar te naaien

De drie films die regisseur Tom Six maakt over The Human Centipede lopen naadloos in elkaar over. "Je kunt de films letterlijk aan elkaar vast plakken", zegt de Nederlandse regisseur tegen Novum Nieuws.

"Deel twee begint met het einde van deel een en het derde deel begint weer met het einde van deel twee," legt Six uit. Ook de drie dvd's grijpen straks in elkaar. De opnamen van The Human Centipede III (Final Sequence) staan gepland voor medio volgend jaar en komt later dat jaar uit. Waar die film over gaat is nog onbekend, maar controversieel wordt het zeker. "Het scenario daarvan is nog top secret."

De twee Human Centipede-films doen al veel stof opwaaien. The Human Centipede II (Full Sequence) is maandag in Australië verboden, na protesten van de christelijke groep FamilyVoice Australia. "Al die commotie is wel leuk", vindt Six, die ook veel online bedreigingen krijgt. Hij is er onder meer van beschuldigd erger te zijn dan Hitler. "Maar anderen vergelijken me weer met Jezus, dus de reacties lopen nogal uiteen."

Het is niet de eerste keer dat zijn film wordt verbannen. De British Board of Film Classification (BBFC) kondigde in juni aan The Human Centipede II te verbieden. De film werd alsnog goedgekeurd nadat de distributeur van de film er ruim tweeënhalve minuut uitknipte. "Het is verschrikkelijk", aldus de 38-jarige regisseur. "Het is alsof alle grappen uit een komedie worden geschrapt."

The Human Centipede II gaat over een man die seksueel geobsedeerd raakt door The Human Centipede (First Sequence). Die film draaide om een chirurg die drie mensen met mond en aars aan elkaar naait om een menselijke duizendpoot te creëren. De hoofdpersoon in het tweede deel gaat dat experiment verder ontwikkelen.

De film wordt niet in Nederland uitgebracht, omdat de regisseur nog geen geschikte distributeur heeft gevonden. Six maakte drie Nederlandstalige speelfilms, waaronder I Love Dries uit 2008. Die ervaringen waren teleurstellend en daarom richt hij zich nu voornamelijk op het buitenland. "Nederland stelt na dit succes niks meer voor."

Begrotingstekort van 1,5 miljoen voor FC Groningen

FC Groningen heeft over het seizoen 2010/2011 een tekort van bijna 1,5 miljoen euro in de begroting, maakte de club vandaag bekend op haar officiële website.

Ondanks het tekort voldoen de jaarcijfers aan de verwachtingen van de directie. Zij maakten begin augustus 2010 al bekend rekening te moeten houden met een begrotingstekort van 1,5 miljoen euro.

"De directie van FC Groningen is tevreden met het bereikte operationele resultaat. Dit is binnen de vastgestelde begroting gebleven", aldus algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen. "De cijfers betekenen onder meer dat de KNVB FC Groningen zal blijven indelen in categorie 2, hetgeen wil zeggen dat de club voldoende gezond is."

De Trots van het Noorden
rekent op betere cijfers over het seizoen 2011/2012. In augustus werd aanvaller Tim Matavz voor 3,5 miljoen euro verkocht aan PSV. Omdat deze transfer echter pas na de balansdatum van 30 juni 2011 is gerealiseerd, komt deze boekwinst pas terug in het financieel jaarverslag over het seizoen 2011/2012.

Honkballer Halman begraven in Driehuis

Onder zeer grote belangstelling is honkballer Gregory Halman vandaag in Driehuis begraven. De 24-jarige Halman kwam vorige week maandag om het leven, nadat hij werd neergestoken in een woning in Rotterdam. Zijn jongere broertje is daarvoor opgepakt.

De dienst werd vandaag geleid door dominee Keith Louis. Er waren veel Amerikaanse gasten, onder meer van Halmans club Seattle Mariners, om de dienst te volgen. Daardoor deed de dominee de dienst in het Engels. De moeder van Halman sprak nog op de begrafenis en probeerde uit te leggen dat het niet goed ging met haar jongste zoon.

Treinporno vindt gretig aftrek

Je zult er uiteraard nog nooit een film van hebben gezien, maar toch is Michael Ryan een bekende in zijn pornogenre. De Zwitser heeft enorm veel succes met pornofilms geschoten in treinen. Over de reden waarom kan hij kort zijn: "Video's geschoten in treinen worden driemaal zo vaak gedownload als standaard pornofilms."

Ryan maakt al zeven jaar op deze manier pornofilms.  's Ochtends in alle vroegte sneakt hij een coupeetje in de trein van Winterthur naar Zürich in om aldaar aan de slag te gaan. De ene keer neemt hij de vrouwen zelf te grazen, de andere keer hanteert hij de camera.

"Mijn meest recente film heb ik drie maanden geleden geschoten", zo laat hij weten. "Ik heb er inmiddels ongeveer tien gemaakt. Ik vind het spannend, en blijf er gewoon mee doorgaan."

Slechts een keer werd hij door twee conducteurs betrapt. Hij werd afgevoerd naar het politiebureau, maar al snel weer vrijgelaten. "Het was behoorlijk vernederend. Eenmaal op het bureau moesten de agenten om mij lachen. Ik kwam er vanaf met een boete."

Treinporno blijkt gretig aftrek te vinden. Zijn films worden maar liefst drie keer zo vaak bekeken als recht-op-en-neer pornofilms. De meeste kijkers zijn afkomstig uit Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS.

Zelf treinen en neukende mensen bekijken? Klik hier voor een filmpje! (Zwaar NSFW, uiteraard)

Onthulling nieuwe PlayStation-exclusive op VGA

Hou je vast, alle PlayStation-fanaten. Er is groot nieuws voor jullie. Over iets minder dan 2 weken, tijdens de Spike Video Game Awards, zal een nieuwe PlayStation-exclusive worden onthuld. Wat zal het zijn? God of War 4? De nieuwe Sony Smash Bros.? Wellicht een nieuwe Uncharted?

Er zal een nieuwe PlayStation-exclusive worden onthuld op de Spike Video Game Awards, die plaatsvindt op 10 december. Volgens onderstaande foto is het een exclusive die je niet zult verwachten. Het zal waarschijnlijk een hele grote titel zijn. De mensen van Spike geven jullie 2 weken de tijd om erop los te speculeren. We zullen afwachten.

spike vga

Eyeworks gaat films maken in Denemarken

Het mediabedrijf Eyeworks wil films en tv-drama gaan maken in Denemarken. Het heeft samen met producent Thomas Gammeltoft een nieuw productiehuis opgericht in het Scandinavische land.

De positie van Eyeworks is in Denemarken vooral sterk op het gebied van reality-tv, liet het bedrijf dinsdag weten. Het gaat om programma's als De Italiaanse Droom, Obese en Girls in the Wild.

Het mediaconcern wil het aanbod nu uitbreiden met speelfilms en series. Gammeltoft was onder andere verantwoordelijk voor de serie Lulu and Leon en de film Terribly Happy.


Eyeworks gaat films maken in Denemarken (Foto: Novum)

Kleine details nieuwe game Square Enix

Square Enix Japan is momenteel bezig met hun eerste game die gebruik maakt van de Unreal Engine. Het Japanse tijdschrift Famitsu mocht op bezoek en de eerste concept art bekijken voor de game. De game heeft een Westers-uiterlijk maar is niet specifiek gericht op de Westerse-gamer.

Voor het concept van het spel is behoorlijk wat onderzoek gedaan om niet te zorgen dat een Westers-uiterlijk te nep aanvoelt voor de Japanners. Daarom is onder andere goed samengewerkt met andere studio's. Momenteel bestaat het ontwikkelteam uit 35 personen die allemaal erg bekend zijn met het RPG-genre. Voor andere onderdelen van het spel wordt hulp gevraagd bij andere mensen met verschillende expertises.

Voor welke console het spel ontwikkeld wordt is nog niet duidelijk, het is zelfs mogelijk dat de game naar een Next Gen-console zal komen als de tijd dat toelaat. Informatie zoals een naam of waar het spel over zal gaan is nog niet bekendgemaakt.

Tony Scott verfilmt drugssmokkel met duikboten

Tony Scott gaat de film Narco Sub regisseren en coproduceren. Hoewel details over het scenario nog geheim worden gehouden, lijkt het logisch dat de film gaat over de kleine onderzeeërs die in Zuid-Amerika worden gebouwd om drugs de Verenigde Staten in te smokkelen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Zowel drugssmokkel als onderzeeërs zijn bekend filmterrein voor de 67-jarige Scott. Hij maakte eerder de actiefilms Man on Fire en Crimson Tide, beide met Denzel Washington in de hoofdrol.

Het scenario van Narco Sub is van David Guggenheim, een aanstormend talent in Hollywood. De misdaadfilm Safe House, naar zijn script en met Washington en Ryan Reynolds in de hoofdrollen, verschijnt in februari in de bioscoop. Verder bevinden zijn scenario's Stolen, Puzzle Palace en 364 zich in verschillende stadia van productie.

Wanneer Scott aan Narco Sub begint, is nog onbekend. Scott staat er, net als zijn broer Ridley, om bekend zich aan de lopende band bij filmprojecten aan te sluiten om deze dan lange tijd op de plank te laten liggen.

Directeur GelreDome vast na dood echtgenote

De directeur van het GelreDome zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. De 45-jarige vrouw werd maandagnacht zwaargewond aangetroffen na een melding over huiselijk geweld. Ze bezweek dinsdagmiddag in een ziekenhuis aan haar verwondingen. Dat meldt de politie dinsdag.

De 47-jarige man belde rond 02.30 uur zelf de politie en gaf aan dat hij zijn vrouw had gedood. Agenten troffen in de woning in Arnhem-Zuid de zwaargewonde vrouw aan. De directeur van het GelreDome was nog in de woning aanwezig. Hij is aangehouden en zit voor nader onderzoek vast.

Gezellig kringrukken bij de VPRO

De aankondiging van een nieuw programma van de VPRO doet nu al veel stof opwaaien. Eind december staat het programma 'Metropolis' geheel in het teken van masturberen. In het programma zullen veel rukkende pubers te zien zijn.

Zo heeft men onder andere gefilmd op de Filippijnen. "Een Metropolis-correspondent is te gast bij de Aeta-stam, waar een masturbatiecoach de jochies de fijne kneepjes bijbrengt", zo laat de VPRO weten. Na deze rukklas mag men zich eindelijk man noemen. "Dit wordt groots gevierd met een gezamenlijke masturbatiesessie bij het kampvuur."

In Nicaragua wordt ene Jonathan het hemd van het lijf gevraagd. De moeder van de 14-jarige knul is geschokt dat haar zoon regelmatig de hand aan zichzelf slaat. "En ook nog eens in de kamer waar het hele gezin slaapt! Maar de pret is gauw voorbij als de pastoor aan Jonathan komt vertellen dat zelfbevrediging een zonde is."

Uiteraard komen er nog meer rukkers aan bod. "We ontmoeten de wereldkampioen aftrekken uit Japan, een Keniaan die ondanks angst voor impotentie niet van zichzelf af kan blijven en we maken een treinrit met de Hollandse Jan. Hij is expert meditatief masturberen en kan het, zonder aanraking, altijd en overal."

Op het forum wordt al met afschuw gereageerd op de aankondiging van het programma, dat op donderdag 22 december om 21.00 uur op Nederland 3 te zien zal zijn. Zo wordt zelfs al gesproken over 'kinderporno bij de Publieke Omroep'.

Gotham Film Awards eindigt in gelijkspel

Voor het eerst hebben twee films tijdens de 21e editie van de Gotham Independent Film Awards de prijs voor beste film gewonnen. Het fantasiedrama The Tree of Life van Terence Malick en de komedie Beginners van Mike Mills liepen beide weg met de hoofdprijs in New York.

De aankondiging werd gedaan door jurylid Natalie Portman. De 30-jarige actrice gaf aan dat de jury, waar ook Nicole Kidman en Jodie Foster deel van uitmaakten, het niet eens kon worden over een winnaar en ervoor gekozen had beide films te eren.

De Gotham Independent Film Awards gelden als een goede indicator van de Oscars. Beginners ontving tijdens het festival ook de prijs voor beste cast. Tree of Life won eerder dit jaar de Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes.

Charlize Theron, Gary Oldman en David Cronenberg werden onderscheiden met een Gotham Career Tribute Award, een prijs voor onafhankelijke filmmakers. Ook filmbaas Tom Rothman kreeg een carrièreprijs.


Gotham Film Awards eindigt in gelijkspel (Foto: Novum)

Utrechters winnen tweede deel Verhoeven-project

iO Filmproducties heeft het tweede deel van het filmproject van Paul Verhoeven gewonnen. De Utrechtse Peter Henneman en Charmène Sloof maakten de tweede drie minuten van de korte film. Regisseur Verhoeven kondigde deze herfst aan het publiek ook een versie te laten maken zijn filmproject Entertainment Experience.

De inzending van de Utrechters werd door het publiek uit tien producties gekozen. De productie van iO Filmproducties kreeg meer dan tweeduizend stemmen. Sloof en Henneman regisseerden de drie minuten film samen en Sloof is er ook in te zien.

De eerste drie minuten van de nog titelloze film zijn gemaakt door mediastudenten uit Breda. De film moet uiteindelijk bestaan uit acht delen van elk ongeveer drie minuten. Het beginscenario is geschreven door Kim van Kooten. Verhoeven stelt samen met scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm de rest van het script samen op basis van inzendingen.

In de versie die Paul Verhoeven maakt op basis van het script spelen Robert de Hoog, Peter Blok, Ricky Koole en Gaite Jansen de hoofdrollen. De 73-jarige Verhoeven heeft ook twee acteurs gecast die in het kader van Entertainment Experience auditie deden.


Utrechters winnen tweede deel Verhoeven-project (Foto: Novum)

Tom Hanks weer in Tweede Wereldoorlogfilm

Tom Hanks gaat zich weer toeleggen op een film over de Tweede Wereldoorlog. De 55-jarige acteur heeft met de filmmaatschappij Universal de filmrechten gekocht van het boek In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler's Berlin. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het boek van de Amerikaanse auteur Erik Larson gaat over de Amerikaanse ambassadeur William Dodd, die in 1933 met enige tegenzin naar Duitsland verhuist. Daar is hij getuige van de opkomst van het nazisme. Hij komt steeds meer in de problemen als zijn dochter affaires krijgt met een lid van de Gestapo en een Russische spion.

Hanks was eerder te zien in de oorlogsfilm Saving Private Ryan, waarin zijn personage na D-Day ver achter de geallieerde linies op zoek moet naar een vermiste parachutist. Ook coproduceerde hij de tv-series Band of Brothers en Pacific, over het westelijke en het oostelijke front tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hanks nam ook de regie van enkele afleveringen op zich.

In februari gaat Hanks' film Extremely Loud and Incredibly Close in première. Hierin speelt hij een vader die bij de aanslagen van 11 september is omgekomen en nog steeds contact heeft met zijn zoontje, dat op zoek is naar een slot waar een mysterieuze sleutel van zijn vader in past. De acteur is momenteel bezig met de opnames van een andere boekverfilming, Cloud Atlas, die volgend jaar november moet verschijnen.


Tom Hanks weer in Tweede Wereldoorlogfilm (Foto: Novum)

Houdbaarheidsdatum van danser Jan Kooijman voorbij

Jan Kooijman zou het niveau van zijn danscarrière van een aantal jaar geleden niet meer aan kunnen. "Je weet dat je een bepaalde houdbaarheidsdatum hebt en soms verloopt die", vertelt de voormalige danser voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik denk dat ik overbelastingsklachten zou krijgen", vertelt Kooijman, die twee jaar geleden zijn danscarrière verruilde voor een rol in Goede Tijden, Slechte Tijden. "Een lies die niet meer goed werkt en een rug die als ik opsta 's ochtends pijn doet. Dat was aan het eind van mijn carrière al een beetje het geval."

Volgens de 30-jarige acteur is dansen vergelijkbaar met topsport. "Dus je gemiddelde leeftijd om te dansen ligt tussen je 3e en 35e. En dan is het vaak klaar voor de meesten."

Toch heeft hij er geen problemen mee dat hij de rest van zijn leven niet op topniveau kan dansen. "Het is wel jammer, maar je weet het van tevoren. Als je 12 bent en je start met je opleiding, dan weet je dat het op een gegeven moment ook klaar is."

Kooijman heeft het dansen niet helemaal uit zijn leven verbannen. Naast zijn acteercarrière is hij te zien als jurylid in So You Think You Can Dance. Binnenkort neemt hij plaats achter de jurydesk voor Sunday Night Fever. De nieuwe talentenjacht is zaterdagavond voor het eerst te zien bij RTL 4.

'Coronel wilde Cruijff helemaal verbannen'

Ajax-erelid Uri Coronel heeft tijdens de ledenraadvergadering van gisteravond geopperd om Johan Cruijff helemaal te verbannen en buiten de club te houden. Dit werd echter niet door de meerderheid van de ledenraad gesteund.

Coronel, voormalig voorzitter en bestuurslid van Ajax, zou Louis van Gaal graag zien komen naar de ArenA. Hij zou gisteren hebben voorgesteld om Cruijff niet alleen als commissaris weg te sturen, maar ook niet meer als adviseur bij de Amsterdamse ploeg te betrekken. De ledenraad zag hier niets in, al werd Cruijff, net als de vier andere commissarissen verzocht op te stappen.

Bij de stemming kreeg het ingeperkte voorstel van Arie van Os om het vertrouwen in de volledige RvC op te zeggen vervolgens een ruime meerderheid. 17 leden stemden voor, slechts vijf stemden tegen.

Meer exemplaren Modern Warfare 3 verkocht dan melk.

Modern Warfare 3 is het snelst verkopende game in de wereld. In één dag zijn er 6.5 miljoen exemplaren verkocht. De supermarktketen Sainsbury's in het Verenigd Koninkrijk verkoopt nu  niet meer alleen kant-en-klare pizza en eieren, maar ook Call of Duty: Modern Warfare 3 en dit resulteerde in een eigen verkoop record.

Tijdens de eerste week na het uitkomen van Modern Warfare 3 zijn er, gebaseerd op het inkomsten en niet op het volume, meer exemplaren verkocht dan alle basis behoeften van een mens. Hierbij kun je denken aan melk, bananen en kipfilet.

De reden dat er zo veel exemplaren zijn verkocht is dat één exemplaar £28.99 kostte, dit is omgerekend €34. Niet alleen Sainsbury's verkoopt Modern Warfare 3, ook de supermarktketen Tesco. Zij vragen je £25, tenzij je een PlayStation Network bon of een Xbox Live abonnement erbij koopt.

Call of Duty: Modern Warfare 3 is nu te koop en is beschikbaar voor pc, Xbox360 en PlayStation 3.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op Anno 2070 te winnen! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wie is de leider van de Eco-factie? Het antwoord is Seamus Green.

De gelukkige die het spel in de brievenbus mag verwachten is RTB. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Packshot

 

Vennegoor kan weer genieten van voetbal

Jan Vennegoor of Hesselink is gelukkig dat hij weer is teruggekeerd bij PSV. De spits voelde zich niet thuis in de Oostenrijkse competitie.

De 33-jarige Vennegoor verliet PSV in 2006 en speelde vervolgens voor Celtic, Hull City en Rapid Wien. In Oostenrijk kon de Oldenzaler niet aarden. "In Schotland en Engeland is voetbal heel belangrijk in de levens van mensen. Dat miste ik in Oostenrijk", zei Vennegoor tegen Schotse media. "Er zijn niet veel betere plekken dan op Celtic Park te spelen. Dat realiseer ik me nu."

"Als je het elke dag meemaakt, dan waardeer je het misschien niet genoeg", aldus de spits. "In Schotland wordt de hele dag over voetbal gesproken. Het hoort bij het leven. Als je een krant openslaat gaat het op elke pagina over voetbal. In Oostenrijk schrijven ze er ook over, maar lang niet zoveel. Als het ski-seizoen weer gaat beginnen verdwijnt het voetbal naar de achtergrond."

"De beleving van het voetbal in Oostenrijk is heel anders dan in Schotland en Engeland. Ik kon daar niet aan wennen", verklaart Vennegoor. "Ik miste de Britse cultuur. Zoiets had ik nooit eerder meegemaakt, daarom ging in weg uit Oostenrijk. Ik wilde dagelijks genieten van het voetbal en dat vond ik gelukkig weer bij PSV. Het is een nieuw hoofdstuk. Ik ken de club nog van vroeger."

[Video] Schwalbe keeper voorkomt tegendoelpunt

Ook in Roemenië staat de arbitrage nogal eens ter discussie. Zo ook afgelopen weekend, tijdens het duel tussen CFR Cluj en Vointa Sibiu. Cluj-doelman Beto kreeg een bal teruggespeeld van zijn teamgenoot, maar ging gruwelijk in de fout bij een uittrap.

De bal kwam uiteindelijk in de voeten van een speler van Sibiu, die vervolgens in een leeg doel wist te scoren. Beto ging echter als een stervende zwaan naar de grond. Van contact met de tegenstander was totaal geen sprake, maar de scheidsrechter besloot toch om een vrije trap toe te kennen aan Cluj. De wedstrijd kreeg voor Sibiu een bittere nasmaak, aangezien Cluj de wedstrijd met 0-1 wist te winnen.

Hieronder de beelden.

Revaliderende Derkx niet naar Champions Trophy

De Bossche verdediger Frederique Derkx gaat definitief niet mee met de Nederlandse ploeg naar de Champions Trophy in het Argentijnse Rosario. Het toernooi komt, evenals de Oranjestage in Alicante, te vroeg voor de tiener die terugkomt van een rugblessure.

De ploeg van bondscoach Max Caldas slaat van 8 tot en met 18 december de tenten op in de Spaanse stad. Op 28 januari begint Oranje aan de Champions Trophy. De selectie voor het achtlandentoernooi wordt na afloop van de oefenstage bekend gemaakt.

Drogba zinspeelt op vertrek bij Chelsea

Didier Drogba lijkt Chelsea na dit seizoen te verlaten. De Ivoriaanse spits heeft een aanbieding van de Londense ploeg om zijn aflopende contract te verlengen naast zich neergelegd.

Thierno Seydi, agent van Drogba, liet vandaag weten dat de spits volgend jaar bij de ploeg speelt die hem het meeste biedt. In 2004 kwam Drogba voor ongeveer dertig miljoen euro over van Olympique Marseille. In zijn tijd bij Chelsea scoorde de spits bijna 150 doelpunten.

Seydi liet weten dat er belangstelling is vanuit Rusland, Azië en de Verenigde Staten. Volgens de agent is een eventuele overgang op huurbasis naar AC Milan niet aan de orde.

Lodeiro: "Voelde me triest na reden komst"

Nicolás Lodeiro was teleurgesteld nadat hij hoorde dat hij met zijn komst bij Ajax een zoethoudertje was om Luis Suárez te behouden voor de club.

De inmiddels vertrokken Suárez verlengde in januari 2010 zijn contract bij Ajax, maar had met de club afgesproken dat landgenoot Lodeiro zou worden aangetrokken. De middenvelder werd daarvan pas later op de hoogte gebracht. "Ik voelde me triest", aldus de kleine Uruguayaan.

"Niemand op de club had dat me ooit verteld. Het was een klap voor mijn vertrouwen. Nu ben ik dat helemaal vergeten. Zo gaat dat", aldus Lodeiro tegen NUsport. De middenvelder staat door blessures van Kolbeinn Sigthórsson, Dmitry Bulykin en Siem de Jong in de punt van de aanval.

"Nu ik een kans krijg, wil ik er volop van genieten en me bewijzen. Ik hoef niet weg bij Ajax, het blijft een mooie club en ik voel me goed in Nederland. Als de trainer me op doel zet, vind ik dat ook goed. Al ben ik daar wel een beetje klein voor", besluit de 21-jarige gelegenheidsspits.

Cavani mist topper tegen Juventus

Edinson Cavani kan vanavond niet in actie komen namens Napoli in de competitiewedstrijd tegen Juventus. De aanvaller heeft nog te veel last van zijn enkel. Die blessure liep hij vorige week op in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City.

Afgelopen weekend werd de blessure tegen Atalanta Bergamo verergerd. Trainer Walter Mazzarri hoopte Cavani op te kunnen stellen en wachtte tot het laatste moment met zijn beslissing. Op de clubwebsite van Napoli wordt dinsdagmiddag gemeld dat Cavani niet in staat is om te spelen. Dinsdagochtend had de international nog te veel last.

Door de afwezigheid van Cavani zal Goran Pandev waarschijnlijk in de punt van de aanval starten bij Napoli. De spits maakte sinds zijn komst afgelopen zomer nog geen doelpunt voor zijn nieuwe club.

Beachvolleyballer Nummerdor beste verdediger 2011

Beachvolleyballer Reinder Nummerdoor is uitgeroepen tot beste verdediger van 2011 in het internationale beachvolleybalcircuit. De voormalig international boekte in het pre-Olympische seizoen samen met teamgenoot Richard Schuil veel succes.

Nummerdoor, die jarenlang in de zaal ervaring opdeed als passer-loper, won de individuele prijs ook al in 2009. De onderscheiding voor het beste team van dit jaar ging naar de Brazilianen Alison Cerutti en Emanuel Rego.

Nederlander Özyakup in selectie Arsenal

Arsenal-trainer Arsène Wenger heeft het Nederlandse talent Oğuzhan Özyakup opgenomen in zijn selectie voor de Carling Cup-wedstrijd tegen Manchester City. De oefenmeester geeft Robin van Persie vanavond rust.

Ook Theo Walcott en Aaron Ramsey behoren niet tot de 18-koppige selectie van Wenger. Eerder vandaag liet de trainer al weten dat de drie smaakmakers aan rust toe zijn: "We hebben een paar spelers, zoals Robin, die op de rand zitten. Walcott liep al een hamstringblessure op, Ramsey kan ook niet in dit tempo doorgaan. Ik moet spelers rust gaan geven."

De wedstrijd tussen Arsenal en Manchester City begint vanavond om 21:00 uur. Ook Chelsea en Liverpool treffen elkaar vanavond in het bekertoernooi.

Davis Cup-team op hardcourt tegen Finland

Het Nederlandse Davis Cup-team zal in februari volgend jaar tegen Finland aantreden op hardcourt. DIt maakte captain Jan Siemerink vandaag bekend.

De ontmoeting tegen Finland in de eerste ronde van groep 1 van de Europees/Afrikaanse zonde vindt van 10 tot en met 12 februari plaats in Den Bosch. "We zijn van mening dat dit de beste baansoort is om de Finnen te bestrijden", lichtte Siemerink zijn keuze toe. De laatste thuiswedstrijd tegen de Italiaanse ploeg werd ook op hardcourt gespeeld.

Enkelblessure voor C. Ronaldo

Cristiano Ronaldo heeft een enkelblessure opgelopen. De kwetsuur komt op een ongelegen moment voor Real Madrid, aangezien over een kleine twee weken het topduel tegen FC Barcelona op het programma staat.

Volgens zijn ploeg heeft Ronaldo een lichte verrekking en een kneuzing in het gewricht. Afgelopen weekend werd de Portugese spelmaker diverse keren keihard aangepakt in de wedstrijd tegen stadsgenoot Atlético Madrid (4-1 winst).

Het is onzeker of Ronaldo komend weekend inzetbaar is tijdens de competitiewedstrijd tegen Sporting Gijon. Volgende week woensdag staat tevens de Champions League-wedstrijd tegen Ajax op het programma. Real Madrid is echter al geplaatst voor de volgende ronde.

Kortere zomervakantie voor middelbare scholen

De zomervakantie in het voortgezet onderwijs gaat van zeven naar zes weken. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV en SGP stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). De kortere zomervakantie wordt gecompenseerd door roostervrije dagen.

Het aantal lesuren wordt niet teruggebracht naar duizend. Gedoogpartij PVV was tegen het verminderen van het aantal uren les, waardoor er geen meerderheid voor was. Volgens PVV-Kamerlid Harm Beertema biedt de norm van 1040 lesuren ruimte om leerlingen met achterstanden of juist excellente leerlingen meer specifiek onderwijs te geven.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) voerde dinsdag, voorafgaand aan de stemming, nog actie tegen de 1040-urennorm. Enkele tientallen scholieren demonstreerden voor het gebouw van de Tweede Kamer tegen wat zij 'ophokuren' noemen: uren waarin geen les wordt gegeven maar leerlingen wel op school moeten blijven. Hun protest bleek tevergeefs.

Opgevoerde scooter direct in beslaggenomen

Opgevoerde scooters en brommers moeten bij controles direct in beslag kunnen worden genomen. Vervolgens moeten ze door een pers onbruikbaar worden gemaakt. Een Kamermeerderheid stemde dinsdag voor dit voorstel, dat overlast van opgevoerde scooters en brommers tegen moet gaan.

De Kamer wil het opvoeren van brommers, waardoor ze harder rijden en meer lawaai maken dan is toegestaan, ontmoedigen. Het in beslag nemen van de rijwielen zou een 'sterk afschrikkende werking' hebben.

Het kabinet moet voor de zomer met een plan komen zodat scooters kunnen worden ingenomen en vernietigd als de bestuurder ervan tegen de lamp loopt.

Kamer pakt Poolse automobilist aan

De Tweede Kamer wil automobilisten die rondrijden in een auto met buitenlands kenteken aanpakken. Het parlement nam dinsdag een aantal moties aan die het innen van boetes en belasting moet verbeteren bij deze veelal Poolse chauffeurs.

Polen en werknemers uit andere voormalige Oostbloklanden verblijven voor hun werk vaak langere tijd in Nederland. Dan moeten zij dus ook wegenbelasting betalen, vindt de Kamer. Nu zijn de eigenaren van deze voertuigen niet te achterhalen.

De regering moet binnen drie maanden plannen ontwikkelen om te kunnen controleren of er belasting is betaald voor auto's met een buitenlandse nummerplaat, bijvoorbeeld door automatische nummerplaatherkenning. Om het innen van boetes en wegenbelasting te verbeteren, moet de regering ervoor zorgen dat de buitenlandse kentekens worden opgenomen in het Nederlandse kentekenregister.

De Kamer wil verder dat de regering actie onderneemt om fraude met geïmporteerde auto's tegen te gaan.

Suarez: "Geen problemen met El Hamdaoui"

Luis Suarez vertrok bijna een jaar geleden naar Liverpool, maar kijkt met veel genoegen terug op zijn periode bij Ajax.

Suarez voel zich goed bij Liverpool, maar bewaart warme gevoelens voor zijn oude club. "We missen Amsterdam wel. Ik kreeg zoveel liefde van de fans en voelde me heel erg gewaardeerd. Als ik niet naar Liverpool had gemogen, had ik met veel plezier nog voor Ajax gespeeld", zei de Uruguayaanse spits in Helden Magazine. "Ik bewaar aan iedereen bij Ajax warme herinneringen."

"Zelfs aan El Hamdaoui. Het is zo'n onzin dat ik niet goed met hem overweg kon. De waarheid is dat ik het juist goed met hem kon vinden, Mounir sprak een beetje Spaans. Sterker nog: voordat hij naar Ajax kwam, heeft Jol nog met me gesproken. Hij vroeg of ik graag met hem wilde spelen en dat beaamde ik omdat hij een goede speler is", aldus Suarez, zich ook thuisvoelt in Engeland.

"Voor mij is het ook een verrassing dat het zo goed gaat. Als ik vroeger Engels voetbal op tv keek, viel me op hoe sterk en groot spelers waren, dat er veel fysiek gespeeld werd. Het ritme is zo verschillend, veel intenser. Het gaat hier altijd door, je kan nooit even stilstaan. Het is zwaarder", zei de spits, die Ajax kampioen zag worden vorig seizoen nadat het met Suarez niet lukte. "Ik gunde het Frank de Boer en bovenal al mijn teamgenoten", besluit de goaltjesdief.

Apen kleden mooie studente (22) uit

Charmian Chen heeft onlangs een wild dagje dierentuin meegemaakt. Tijdens het bezoeken van de apen hadden deze nogal veel belangstelling voor hetgeen zich tussen haar borsten bevond. De 22-jarige studente werd door de dieren half uitgekleed.

Het Aziatische fotomodel is sinds kort uitgegroeid tot een wereldster. Niemand zou haar buiten haar thuisland Taiwan hebben gekend, ware het niet dat de pikante vakantiefoto's op internet zijn beland.

De kiekjes zijn geschoten in Sacred Monkey Forest Ubud op Bali. Tijdens het bezoeken van de apen liet een van de makaken een stukje maïs tussen de tieten van de studente vallen. Terwijl het aapje probeert het eten terug te bemachtigen, worstelde Chen om haar jurkje aan te houden. Hetgeen haar uiteraard maar half is gelukt.

Nu de foto's over heel internet zijn verspreid, is de Taiwanese zelf minder blij. Ze zegt niet te willen worden geroemd om haar boezem. "Ik was op vakantie, en aanvankelijk vond ik de foto's wel grappig", zo verklaart ze. "Bij terugkomst bleek iedereen mij ineens te willen toevoegen op Facebook. Uiteindelijk bleek het dus te zijn om mijn vakantiefoto's."

Benieuwd naar de pikante vakantiefoto's? Deze zijn hier te zien

Toro Rosso baalt van missen zevende plaats

Teambaas Franz Tost is niet helemaal tevreden over het afgelopen Formule 1-seizoen, ondanks dat zijn team Scuderia Toro Rosso de achtste plaats bij de constructeurs wist te behalen.


"Aan het begin van het seizoen hadden we onszelf het doel gesteld om minimaal de achtste plaats te halen in het constructeurskampioenschap. Dat is ons gelukt, maar we kunnen niet tevreden zijn", aldus Tost tegen GPUpdate. "We hebben namelijk een enorme kans om één plek hoger te eindigen, laten liggen. We zaten erg dicht bij de zevende plaats, maar wisten helaas geen punten meer te pakken in de laatste twee races."

Scuderia Toro Rosso scoorde dit jaar 41 punten, drie minder dan Sauber. De rijders van de Italiaanse renstal, Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi, wisten respectievelijk 26 en 15 punten te bemachtigen in het afgelopen seizoen. Daarmee eindigden zij op de veertiende en vijftiende plaats in het coureurskampioenschap.

Ubisoft trakteert op PSN

Ubisoft viert hun 25 jarige bestaan en wie jarig is trakteert. Daarom geeft het bedrijf flinke korting op 25 van games op PSN. De korting gaat morgen 30 november in en het aanbod duurt tot 7 december. Hieronder de complete lijst:

(DLC)
Assassin’s Creed II DLC bundle -50% off
Assassin’s Creed Brotherhood – The Da Vinci Disappearance DLC -25% off
Tom Clancy’s H.A.W.X. – Air Supremacy -75% off
Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 – all in one pack -50% off
Haze – Destruction Pack – 60% off
Michael Jackson – New track: Another Part of Me -50% off
Ruse – All in one bundle DLC -50% off

PS3 volledige spellen
Beyond Good & Evil HD – 50% off
Might & Magic Clash of Heroes – 47% off
Outland – 50% off
Scott Pilgrim vs. The World: The Game – 60% off
Prince of Persia Classic and Cell Factor bundle -75% off
From Dust – 33% off
Assassin’s Creed Brotherhood – 25% off
Assassin’s Creed – 50% off
Far Cry 2 – 66% off
Tom Clancy’s G.R.A.W 2 – 66% off
Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas 2 – 66% off
Tom Clancy’s Splinter Cell Trilogy HD – 40% off
Prince of Persia Trilogy – 55% off

PSone spellen
Driver – 40% off
Rayman – 40% off

Video Content
Assassin’s Creed Ascendance – 50% off

'Agent die vader neerschoot toch vervolgen'

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft het gerechtshof geadviseerd de agent die een vader neerschoot op een schoolplein in Heerenveen toch te vervolgen. Dat zegt Jan Boone, de advocaat van de vader.

De vader werd vorig jaar januari neergeschoten. De politie vreesde dat de man uit Zwagerbosch zijn kinderen iets aan wilde doen. Hij was eerst bij het werkadres van zijn ex geweest. Zij was daar niet, waarna hij naar de school van zijn kinderen ging. Daar zou de man hebben geprobeerd binnen te dringen, waarop een agent drie schoten loste. De man werd in zijn arm en been geraakt. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden concludeerde eerder dat de agent volgens de geweldsinstructie had gehandeld en dat vervolging niet nodig was. De vader was het hier niet mee eens, waarop het OM in Arnhem zich over de zaak boog. Dat OM oordeelde twee weken geleden volgens Boone dat het derde schot niet had mogen worden gelost.

Wat Boone betreft had de agent helemaal niet mogen schieten. "De ex probeerde op alle manieren te verhinderen dat deze vader zijn kinderen mocht zien. Iedereen zou daar wanhopig van worden", is de lezing van de advocaat. De vader was volgens de advocaat van plan zelfmoord te plegen, en wilde zijn kinderen nog één keer zien.

Op het schoolplein loste een agent een schot, maar dat was mis. "Daarop werd de vader in zijn heup geschoten." De vader viel volgens de advocaat op de grond en probeerde zelfmoord te plegen met een mesje. "Maar dat mes stelde niets voor, het klapte dubbel." Daarop zou de agent de vader in de schouder hebben geschoten.

Voor het laatste schot zou justitie vervolging adviseren. Het gerechtshof moet besluiten of het daadwerkelijk tot vervolging komt. Het OM was niet bereikbaar voor een toelichting.

Vuurwerkbom door brievenbus in Heerlen

Bij een woning in het Limburgse Heerlen is maandagnacht een zwaar explosief door de brievenbus geduwd. Volgens de politie ging het waarschijnlijk om een vuurwerkbom. Niemand raakte gewond. Wel ontstond grote schade in de hal van de woning.

De woning aan de Wormstraat is al elf keer het doelwit geweest van vandalen. Zo zijn er ruiten ingegooid en kwetsende leuzen op de gevel aangebracht. Er zijn nog geen verdachten in beeld.

Een op drie dijken voldoet niet aan veiligheidseisen

Een derde van de Nederlandse dijken en duinen voldoen niet aan de veiligheidseisen. Dat heeft een inspectie uitgewezen, schrijft staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij gaat de waterkeringen aanpakken.

Volgens het ministerie is er geen gevaar voor de veiligheid. Ongeveer de helft van de betreffende dijken staat al op de rol om aangepakt te worden. De Nederlandse waterkeringen zijn in totaal bijna vierduizend kilometer lang.

De overige twee derde van de dijken, duinen en dammen voldoet wel aan alle normen. Dat is meer dan bij de vorige toetsing. De inspectie wordt eens in de zes jaar gedaan.

Janssen krijgt alsnog afscheid bij Twente

Theo Janssen neemt op donderdag 22 december afscheid van de supporters van FC Twente. Dit doet hij voor aanvang van de bekerwedstrijd tegen PSV.

In eerste instantie zou Janssen aanstaande donderdag afscheid nemen van Twente tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Fulham in de Grolsch Veste. De club neemt dan ook afscheid van Bryan Ruiz, en Janssen is van mening dat alle ogen die avond op de Costaricaan gericht moeten zijn. Dat meldt TC Tubantia dinsdag.

In overleg met FC Twente heeft Janssen nu een afspraak gemaakt. Voorafgaande aan het bekerduel met PSV kunnen supporters de middenvelder uitzwaaien.

Janssen maakte afgelopen zomer na een fantastisch seizoen de overstap van FC Twente naar Ajax. Ook in Amsterdam is hij basisspeler. Na een wat moeizaam begin heeft de voormalige speler van Vitesse zijn draai inmiddels gevonden.

Bestelde escortgirl blijkt dochter

Titus Ncube heeft onlangs de schrik van zijn leven gehad. De Zimbabwaan bestelde namelijk een hoertje op zijn hotelkamer. Toen zij eenmaal bij hem aanklopte, bleek het zijn bloedeigen dochter te zijn.

Ncube was geschokt dat zijn dochter bijkluste als hoer. Het 20-jarige meisje was zelf ook enorm geschrokken, en nam snel de benen.

De beste man heeft een therapeut in de arm genomen. Met diens hulp is de dochter uit de prostitutie gestapt en gaat ze zelfs weer naar school.

Ncube komt nog goed weg met zijn ontrouw. Hij heeft spijt betuigd waarna zijn vrouw hem heeft vergeven. Samen werken zij nu hard aan hun huwelijk.

Tegenvaller van 30 miljard pond in VK

Het Verenigd Koninkrijk stevent door het verslechterende economische klimaat af op een fikse tegenvaller op de begroting. Dit maakt de Britse minister van Financiën George Osborne dinsdag bekend, zo meldt de zakenkrant Financial Times.

In zijn begrotingsplan van maart ging Osborne nog uit van een begrotingsoverschot van 6 miljard pond (7 miljard euro) in 2015. Volgens de nieuwste berekeningen van het Britse begrotingsbureau is er in dat jaar nu sprake van een tekort van 24 miljard pond, zo meldt de krant.

Osborne zei afgelopen weekeinde nog vast te houden aan zijn begrotingsdoelstellingen, waardoor een verlenging van de huidige bezuinigingsronde in het vooruitzicht lijkt te liggen. Dit is een flinke streep door de rekening van de regeringscoalitie, die had gehoopt voor de verkiezingen van 2015 de bevolking te kunnen paaien met fiscale meevallers.

Miljardentegenvaller voor Britten
Tegenvaller van 30 miljard pond in Verenigd Koninkrijk (Foto: ANP)

Racistische moeder ware internethit

Een Britse moeder is ongewild een internethit geworden. De 34-jarige vrouw, die een hekel heeft aan alles wat niet blank is, is sinds zondag op internet te bewonderen. Inmiddels hebben al bijna 2,5 miljoen mensen het filmpje bekeken.

De Londense Emma West moest vandaag voor de rechter verschijnen wegens racistische uitlatingen. Zij kon naar aanleiding van het filmpje, dat geheel discreet werd gemaakt, eenvoudig worden opgespoord en aangehouden.

West is te zien in de tram met een klein ventje op haar knie. Ineens richt ze het woord op negroïde medepassagiers. Zij vindt dat zij terug moeten gaan naar hun eigen land omdat ze niet in Engeland thuishoren. De jonge moeder is uiteindelijk opgepakt nadat het filmpje op het internet belandde.


Het zou je moeder maar zijn...

ANP krimpt en vernieuwt; alle fotografen eruit

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) slankt de nieuws- en fotoredactie volgend jaar af met 33 volledige arbeidsplaatsen, 15 procent van het totale personeelsbestand. De ingreep is noodzakelijk vanwege dalende oplages en advertentie-opbrengsten bij kranten en bezuinigingen bij de publieke omroep.

Volgens algemeen directeur Erik van Gruijthuijsen is het ANP-nieuws en beeldmateriaal "massaal op websites, smartphones en tablets te vinden, maar levert het weinig op omdat de ANP-klanten er op digitaal vlak weinig mee verdienen."

Het ANP neemt onder meer afscheid van alle fotografen in vaste dienst en gaat uitsluitend nog met freelancers werken. "De prijs van fotomateriaal verkeert in een vrije val", aldus Van Gruijthuijsen. "Vakorganisaties als NVF en NVJ waarschuwen daar al langer voor. Maar het ANP, als de grootste opdrachtgever in deze sector, kan niet langer wachten op een kentering ten goede. We moeten nu maatregelen nemen."

Ook de nieuwsredactie schakelt meer en meer over op freelance medewerkers. Volgens ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen is dat een geschikte methode om, naast de afslanking van het ANP, ruimte te maken voor nieuwe producties en tevens de erkende kwaliteit van het ANP te behouden. "We starten, naast de vertrouwde nieuwsproducten van het ANP, ook met berichtgeving over entertainment. En we gaan, op verzoek van een aantal grote klanten, op maat gemaakte reportages maken," aldus de ANP-hoofdredacteur.

Volgens Van Lingen is kopieergedrag in de mediasector een extra probleem voor het nationale persbureau. "Links en rechts worden onze spullen gekopieerd, zonder bronvermelding overgenomen en in een enkel geval brutaal doorverkocht: voor een koopje. Toch blijven wij vasthouden aan een goede nieuwsvoorziening en aan kwaliteitsjournalistiek."

Begrotingstekort NL naar 4,5 procent

Het begrotingstekort loopt dit jaar naar verwachting op tot 4,5 procent. Dat is een stijging van 0,3 procent ten opzichte van de raming die op Prinsjesdag werd gepresenteerd, schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in de Najaarsnota, die hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De verslechtering wordt grotendeels veroorzaakt door lagere inkomsten uit de belastingen. Ook het toegenomen tekort van de lokale overheden is van invloed op het saldo. Meevaller is dat de rentelasten lager uitvallen. Het kabinet kampt met overschrijdingen bij de sociale zekerheid (vierhonderd miljoen) en de zorg (1,2 miljard). Er zijn echter maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de totale uitgaven binnen het afgesproken plafond blijven, stelt De Jager.

"De Nederlandse economie heeft het moeilijk, vooral als gevolg van de schuldencrisis en de onzekere situatie in Europa", licht de minister toe. De stijging van het begrotingstekort komt daarom niet als een complete verrassing, schrijft hij. Er is nog steeds sprake van een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het tekort 5,1 procent bedroeg.

De staatsschuld komt dit jaar uit op 65 procent van het bbp, blijkt uit de Najaarsnota, waarin de tussenbalans van het lopende begrotingsjaar wordt opgemaakt. Ook dat is een lichte stijging ten opzichte van Prinsjesdag, toen werd uitgegaan van 64,7 procent, en de Voorjaarsnota (64 procent).

Het kabinet werkt hard om de overheidsfinanciën op orde te brengen en om het begrotingstekort verder terug te dringen om weer aan de Europese afspraken te voldoen, schrijft De Jager. Volgens de Europese begrotingsregels mag het tekort niet boven de 3 procent uitkomen.

Commentaar Thais koningshuis Facebook is misdrijf

Facebookgebruikers die materiaal delen dat de Thaise monarchie beledigt lopen het risico vervolgd te worden. Dat heeft de Thaise minister van informatie en communicatietechnologie Anudith Nakornthap dinsdag laten weten.

Anudith zei dat het online verspreiden van illegaal materiaal, 'direct of indirect', een misdrijf is. Belediging van het koningshuis wordt streng bestraft in Thailand. De afgelopen jaren hebben vanwege politieke instabiliteit meer vervolgingen plaatsgevonden.

Iedereen die 'Vind ik leuk' aanklikt bij een beledigend Facebookbericht, het deelt of er commentaar bij zet kan worden vervolgd, aldus Anudith. "Zelfs als een buitenlander commentaar plaatst, wordt er een rechtszaak aangespannen en zal die persoon, als hij naar Thailand komt, worden vervolgd", zei Anudith.

Atsma wil ganzen Schiphol vergassen

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) vindt dat ganzen die het vliegverkeer in gevaar brengen, moeten kunnen worden vergast. Hij wil zo snel mogelijk toestemming vragen van Brussel. Dat zegt hij dinsdag in een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In het rapport staat dat de vliegveiligheid in gevaar is door de sterke toename van het aantal vogels rond Schiphol. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet volgens de raad daarom maatregelen nemen om het risico op botsingen met vogels op korte termijn terug te dringen.

Aanleiding voor het onderzoek was een noodlanding die een vliegtuig in juni vorig jaar moest maken na een botsing met een groep ganzen. Volgens Atsma geeft dit incident opnieuw aan dat de groeiende ganzenpopulatie een probleem is dat moet worden opgelost. "Ik wil met klem benadrukken dat we de mogelijkheid om ganzen te vergassen als aanvullende maatregel nodig hebben."

De maatregelen die tot nu toe zijn genomen, zoals het verjagen van vogels en het bewerken van nesten, blijken onvoldoende, zegt Atsma. "In de directe omgeving van Schiphol is sinds 2008 het aantal ganzen bijna verdubbeld."

Militair aangehouden met zwaar vuurwerk

De politie heeft dinsdag een 26-jarige militair uit Oisterwijk aangehouden voor het bezit van zwaar vuurwerk. De man had in zijn schuur 350 kilo aan onder meer mortieren, seinraketten en cobra's opgeslagen. Dat meldt de politie.

De politie trof de man aan in zijn schuur aan de Biezenstraat bij een preventieactie tegen woninginbraak. De verdachte was op dat moment bezig om twintig dozen met vuurwerk in zijn auto te laden. Hij is overgedragen aan de marechaussee. Het vuurwerk wordt vernietigd.

PVV: Geen downloadverbod, maar vergroting legaal aanbod

De PVV is tegen het voorgestelde downloadverbod van staatssecretaris Teeven. Woordvoerder Louis Bontes stelt dat men best wil betalen voor het downloaden van een film of een cd, zolang dit op een gebruiksvriendelijke en betaalbare manier kan.

Ook het uitbreiden van de huidige thuiskopieheffing ziet de PVV niet als een oplossing omdat dit zal leiden tot dubbele heffingen die geïncasseerd gaan worden via de aanschaf van telefoons, mp3-spelers en andere apparaten die muziek of filmbestanden kunnen opslaan of afspelen. Daar komen dan nog extra kosten bovenop voor het downloaden van de content.

De PVV ziet liever dat het legale aanbod wordt vergroot en dat de collectieve beheersorganisaties, zoals Buma/Stemra, onder toezicht van de OPTA worden geplaatst opdat musici, schrijvers, acteurs, en andere rechthebbenden meer inzicht krijgen in de verdeelsleutels die gehanteerd worden door deze machtsblokken in de entertainmenstindustrie.

Marechaussee houdt verdachte bankfraude aan

Een 40-jarige man uit India is vorige week op Schiphol aangehouden op verdenking van bankfraude. Dat laat de Koninklijke Marechaussee dinsdag weten. De man wordt verdacht op het wegsluizen van 150 miljoen dollar in de Verenigde Staten.

De verdachte kwam met een vlucht uit Mexico op Schiphol aan. Hij stond gesignaleerd in een opsporingsysteem en liep tegen de lamp bij een paspoortcontrole. De man wordt vastgehouden totdat Amerika een officieel verzoek tot uitlevering indient. De rechtbank in Haarlem beslist dan of de man wordt uitgeleverd.

Europa uit de gratie in Formule 1

De Formule 1 heeft geen toekomst meer in Europa. Dat zegt formule 1-baas Bernie Ecclestone dinsdag in de Spaanse sportkrant Marca. "Over enkele jaren zullen er denk ik nog hooguit vijf races overblijven. Europa is voorbij, geschiedenis", aldus de 81-jarige Brit.

Het Europese continent telt in 2012 nog acht grand-prixraces, inclusief de klassiekers in Monaco, Spa-Francorchamps, Silverstone en Monza. Ecclestone noemde geen namen van circuits die op termijn zullen verdwijnen. Hij maakte wel duidelijk dat de Formule 1 de grenzen blijft verleggen naar andere continenten. "Misschien Zuid-Afrika en Mexico."

Groningen verlengt contract Huistra

Pieter Huistra is ook volgend seizoen trainer van FC Groningen. Dat laat algemeen directeur Hans Nijland dinsdag weten. Huistra, die in het bezit was van een aflopend contract, tekent een nieuwe éénjarige verbintenis bij de huidige nummer acht van de Eredivisie.

"Wij zijn zeer tevreden over de wijze waarop Huistra leiding geeft aan zijn staf en de selectie en hoezeer hij betrokken is bij het wel en wee binnen FC Groningen. Huistra heeft in anderhalf jaar tijd laten zien dat hij uitstekend past bij de club." De eredivisionist gaat de komende tijd in gesprek met assistenten Erwin van de Looi en Dick Lukkien.

De 44-jarige Huistra is bij de Groningers aan zijn tweede seizoen bezig als hoofdtrainer. Hij volgde in 2010 Ron Jans op die naar sc Heerenveen vertrok. Vorig jaar behaalde Groningen de finale van de play-offs, die zij verloren van ADO Den Haag.

Ron Gilbert onthult eerste character-art

Ron Gilbert, één van de ontwerpers achter Maniac Mansion en Monkey Island, heeft de eerste concept-art van zijn nieuwe game, die nog geen titel heeft, getoond. Hij maakt de game in samenwerking met voormalig Lucas Arts-medewerker Tim Schafer. Het zijn twee speelbare karakters.

Helaas zijn er nog geen andere details. Al ontbreekt het Gilbert niet aan enthousiasme. Op zijn site schreef hij: "Dit is een spel dat gewoon gemaakt moet worden."

RTV Noord-Holland neemt AT5 over

De regionale omroep RTV Noord-Holland wil samen met Het Parool en de AVRO stadszender AT5 overnemen. Het personeel van de Noord-Hollandse omroepen zijn hier dinsdag over ingelicht.

Beide zendgemachtigden blijven bestaan. RTV Noord-Holland blijft regionaal en AT5 blijft de stadszender voor Amsterdam. De drie partijen denken op AT5 goedkoper programma's te kunnen maken, omdat ze al beschikken over locaties, studio's en ondersteunende afdelingen.

Over AT5 heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan. De laatste jaren kampte de zender met financiële problemen. Een eerder overleg over een fusie met RTV Noord-Holland strandde. Het plan is nog niet door alle partijen worden goedgekeurd. Zodra dat is gebeurd, moet de overname per juli zijn voltooid.

MRSA is niet uit te roeien

Het uitroeien van de ziekenhuisbacterie MRSA in de veehouderij is praktisch onmogelijk. Wiskundig onderzoek toont aan dat intensieve contacten tussen boerderijen de besmetting in stand houden, ook als de bacterie slechts heel weinig voor zou komen. Het gaat hierbij echter om een andere stam dan die in ziekenhuizen voorkomt.

De stam in ziekenhuizen is bestand tegen meerdere antibiotica, maar groeit daardoor langzamer. Dat betekent dat de bacterie moeilijk te bestrijden is in het ziekenhuis, maar erbuiten moeilijk kan leven. Dat meldt het UMC Utrecht, dat een Europees onderzoek naar de bacterie leidde.

MRSA komt sinds 1960 voor in ziekenhuizen en is daarom ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie. Pas sinds de jaren negentig duikt de resistente bacterie ook buiten het ziekenhuis op, de laatste jaren ook in de veehouderij. In zestig tot zeventig procent van de varkenshouderijen is de bacterie tegenwoordig aanwezig. De MRSA-bacterie is niet ontsnapt uit ziekenhuizen, maar is onder meer door antibioticagebruik in de veehouderij opgekomen.

Nederlandse ziekenhuizen lijken de bacterie goed in de hand te hebben, zegt microbioloog van het UMC Utrecht Ad Fluit. "Maar de bacterie is genetisch flexibel en kan zich makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden."

MRSA blijft daarom een risico, stelt Fluit. "Een oplossing bestaat nog niet, maar isolatie van patiënten in ziekenhuizen en terughoudend omgaan met antibiotica is de enige manier om de bacterie binnen de perken te houden."

MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, een bacterie die niet gevoelig meer is voor 'normale' antibiotica. Gezonde mensen worden er zelden ziek van, maar voor patiënten met wonden, infusen, katheters of een zwakke gezondheid kan de bacterie wel gevaar opleveren. Zieken blijven langer ziek en soms sterven mensen na een MRSA-infectie. De verspreiding vindt plaats via de lucht of via lichamelijk contact.

Mutu: "Had de Gouden Bal kunnen winnen"

Adrian Mutu is van mening dat hij niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. De Roemeen denkt dat hij de Gouden Bal had kunnen winnen als hij de juiste beslissingen had genomen.

Mutu droeg de afgelopen tien jaar de shirts van Inter, Chelsea, Juventus en Fiorentina. Maar coacïnegebruik deed zijn loopbaan niet goed. "Als ik andere beslissingen had genomen in het verleden, dan had ik misschien wel eens de Gouden Bal gewonnen", zegt Mutu tegen Corriere dello Sport. "Maar daar denk ik liever niet te veel aan."

De inmiddels 32-jarige aanvaller had drie jaar geleden de overstap naar AS Roma kunnen maken. Hij koos er toen voor om bij Fiorentina te blijven. "Ik heb het wel overwogen. Ik heb altijd al warme gevoelens gehad bij die club. Maar op dat moment speelden we met Fiorentina erg goed. Ik denk dat ik toen de juiste beslissing heb genomen door te blijven."

Sinds afgelopen zomer maakt Mutu deel uit van de selectie van Cesena. In negen competitiewedstrijden scoorde hij drie keer.

Vliegveiligheid Schiphol in gevaar door vogels

De vliegveiligheid is in gevaar door de sterke toename van het aantal vogels rond Schiphol. De minister van Infrastructuur en Milieu moet daarom maatregelen nemen om het risico op botsingen met vogels op korte termijn terug te dringen. Dat staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De Onderzoeksraad komt met het rapport, nadat 6 juni vorig jaar een Boeing van Royal Air Maroc op Schiphol tijdens de start in botsing kwam met een groep ganzen. Door de vogels raakte de linkermotor zwaar beschadigd en moest het toestel een noodlanding maken. Ook waren er problemen met het landingsgestel. Bij het voorval raakte niemand gewond.

Het onderzoek van de raad wijst ook uit dat de noodlanding niet helemaal volgens de richtlijnen is uitgevoerd. Het toestel vloog te laag over een dichtbevolkt gebied. De noodlanding was nodig, omdat de botsing op vijf meter hoogte plaatsvond en de snelheid van het toestel al te hoog was om nog op dezelfde baan te kunnen landen.

De luchtverkeersleiders blijken de plaats en hoogte van eventuele obstakels als hoge torens rondom Schiphol niet zichtbaar op hun radarscherm te hebben. De enige uitzonderingen zijn bij IJmuiden en Lopik.

Zowel de piloten als de luchtverkeersleiding hadden niet door dat de Boeing op een kilometer afstand aan de rand van Haarlem een 145 meter hoge KPN-toren passeerde. Het toestel vloog op dat moment op een hoogte tussen 115 en 145 meter. Volgens de raad is de kans op een botsing met een toren weliswaar klein, maar zijn de potentiële gevolgen enorm. "Het risico is daarom onaanvaardbaar hoog."

Vliegtuigen in nood die laag vliegen, moeten volgens de raad worden geïnformeerd over hoge obstakels in het gebied van Schiphol.


Vliegveiligheid Schiphol in gevaar door vogels (Foto: Novum)

Studie toont verband games en emotionele controle aan

Het eeuwenoude debat gaat door: Zijn gewelddadige games slecht voor onze lieve kindertjes? Is het niet te gevaarlijk? Twee groepen staan daar recht tegenover elkaar: Gamers vinden het onzin; ouders, leraren en onderzoekers vinden het gevaarlijk. Een studie van onderzoekers aan de Indiana University toont een zeker verband aan.

De onderzoekers hebben een groep van tweeëntwintig jonge mannen tussen de 18 en 29 jaar genomen. Zij hadden geen tot weinig ervaring met gewelddadige games. De groep hebben ze opgesplist in twee groepen van elf. Groep één heeft twee weken lang geen gewelddadig spel aangeraakt. Groep twee heeft één week meer dan tien uur een gewelddadige shooter gespeeld en daarna een rustweek gehad.

Van tevoren en achteraf hebben beide groepen twee proeven gedaan met betrekking tot het cognitieve vermogen en een proef waarin (gewelddadige) woorden met een kleur worden geassocieerd. De groep die de games wel had gespeeld bleek minder hersenactiviteit te vertonen in gebieden waar zich de zelfbeheersing en het cognitieve vermogen bevindt dan de groep die de games niet had gespeeld. Daarmee kan onder andere beredeneerd worden dat gamers zichzelf minder goed in de hand hebben dan anderen en dan gamers.

Toch is er een boel kritiek. Ten eerste was het onderzoek gefinancieerd door Center for Succesfull Parenting, dat zich afzet tegen het geweld in films, muziek en games. Ten tweede toont dit onderzoek niets aan voor ervaren gamers die vaak geweldadige games spelen. Ten derde is het discutabel welke games als gewelddadig worden beschouwd. Valt Kirby ook onder de categorie gewelddadige games? Hoe lief ons roze bolletje van buiten lijkt, hij slaat toch alles aan gort en zuigt van alles en nogwat op. Als laatste heerst de vraag: Welke shooter hebben ze gespeeld? Een lineaire Call of Duty zal andere resultaten vertonen dan een open-world Fallout.

Wisgerhof vraagteken voor duel met Fulham

Het is onzeker of aanvoerder Peter Wisgerhof donderdagavond kan aantreden in de Europa League-wedstrijd in de Grolsch Veste tegen Fulham. De 30-jarige verdediger heeft zich dinsdag ziek gemeld en ontbrak op de training. Of hij op tijd hersteld is voor het duel met Fulham is onduidelijk.

Waar trainer Co Adriaanse zijn aanvoerder niet op het veld zag verschijnen, verwelkomde hij proefspeler Sheys Rezei. De Iraanse voetballer mag de komende dagen proberen een contract af te dwingen in Enschede. Tegen Fulham moet FC Twente het in ieder geval doen zonder Sander Boschker en Nicky Kuiper. Het tweetal is nog geblesseerd.

Twente gaat momenteel aan kop in groep K met tien punten uit vier wedstrijden. Fulham staat tweede met zeven punten. De eerdere ontmoeting dit seizoen in Londen eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Nieuwe arrestaties voor doorzeven woonwagen

De politie in Amsterdam heeft dinsdag twee nieuwe verdachten aangehouden voor een fatale schietpartij in een woonwagenkamp in Breda. Het gaat om twee mannen van 28 en 43 jaar, meldt de politie. Bij de schietpartij kwam vorig jaar een 12-jarige jongen om het leven in een woonwagen.

De woonwagen in het kamp aan de Rijnauwenstraat werd op 14 juli met automatische wapens doorzeefd. Het ging er volgens de politie 'extreem gewelddadig' aan toe voor Nederlandse begrippen.

In totaal zijn nu acht mensen verdacht in de zaak. Drie van hen zitten nog vast. In verband met het onderzoek werden dinsdag op vier plaatsen in Amsterdam en Eindhoven invallen gedaan. Of daarbij iets is gevonden, is niet bekendgemaakt.

Man betaalt gestolen geld na ruim zestig jaar terug

Een bejaarde man heeft geld dat hij eind jaren veertig uit de kassa van een winkel ontvreemdde maandag terugbetaald - met rente. Dat heeft de manager van een filiaal van de Amerikaanse winkelketen Sears gezegd.

De man leverde persoonlijk een envelop af geadresseerd aan 'de manager van Sears'. In de envelop zaten een briefje en een biljet van honderd dollar. Op het briefje stond dat de man tientallen jaren geleden twintig tot dertig dollar had gestolen uit de kassa en graag honderd dollar wilde terugbetalen.

Manager Gary Lorentson zei dat 'de man de afgelopen zestig jaar last van zijn geweten moet hebben gehad'. Beveiligingscamera's hebben de man opgenomen, maar Sears zegt niet te weten wie hij is en is niet van plan de videobeelden vrij te geven.

De winkel wil het geld gebruiken om armlastige mensen tijdens de feestdagen te helpen.


Man betaalt gestolen geld na ruim zestig jaar terug (Foto: Novum)

Eerste perfecte score voor westerse game in Famitsu

Bij FOK!games proberen we niet te veel reviewscores van andere websites te behandelen, maar voor deze ene keer maken we een uitzondering. Het gerespecteerde Japanse gamesmagazine Famitsu heeft namelijk voor het eerst in zijn geschiedenis een perfecte score aan een westerse game gegeven. De eer gaat naar Elder Scrolls V: Skyrim die een 40/40 krijgt.

Famitsu heeft aan vier verschillende reviewers gevraagd om de game te reviewen. Deze gaven de game alle vier een 10/10 waardoor de totale score op 40/40 komt. Skyrim is de eerste westerse game die een perfecte score krijgt en de zeventiende game in de geschiedenis van het blad. De game staat nu in het rijtje van onder andere The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Soulcalibur en Vagrant Story. Eerder dit jaar wist ook de nieuwste Zelda voor de Wii, Zelda Skyward Sword, een perfecte score te krijgen.

Van FOK!games waren we ook enorm tevreden over Skyrim. Lees hier onze review.

Amerikaanse verliest voogdij over kind van 90 kilo

Een 8-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Ohio is door de kinderbescherming bij zijn moeder weggehaald. De jongen weegt negentig kilo. Door de kwestie is een debat opgelaaid over het afnemen van het ouderlijk gezag als een kind met ernstig overgewicht kampt.

De jongen werd in oktober uit huis gehaald en bij een pleeggezin ondergebracht. Volgens de kinderbescherming deed zijn moeder onvoldoende om het gewichtsprobleem van de jongen aan te pakken en was er sprake van medische verwaarlozing. Het kind zou een groot risico lopen op diabetes of een hoge bloeddruk. Een normaal gewicht voor een kind zijn van lengte en leeftijd ligt zo rond de 27 kilo. "We hebben twintig maanden hard gewerkt met het gezin voordat het tot dit punt kwam", zei Patricia Rideout van Children and Family Services.

Het zorgwekkende gewicht van de jongen kwam begin vorig jaar aan het licht. Hij werd door zijn moeder naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij moeite had met ademhalen. De jongen bleek slaapapneu te hebben, een mogelijk gevolg van zijn overgewicht.

De moeder van de 8-jarige zei haar best te hebben gedaan om het gewicht van haar kind onder controle te krijgen. "Ze proberen me af te schilderen als ongeschikt, alsof ik niet hou van mijn kind", zei ze in een lokale krant. De vrouw gaat de ontheffing uit het ouderlijk gezag aanvechten. Volgens haar is het kind niet in direct gevaar.

De kwestie heeft geleid tot een hoop discussie. Een eenduidig antwoord over wie er schuld heeft in dit soort gevallen is er echter niet, aldus Naim Alkhouri, een arts die in Cleveland werkt met kinderen met overgewicht. "Het zijn niet alleen de ouders of het kind. Obesitas is een epidemie in de Verenigde Staten. Als gemeenschap zijn we allemaal verantwoordelijk." Volgens hem is het niet voldoende kinderen aan te sporen gezonder te eten en te sporten, omdat er ook een 'grote psychologische component' meespeelt. "Als wordt overgegaan tot het inschakelen van de autoriteiten dan ontbreken er heldere richtlijnen. Het aangaan van het debat is goed. We hebben meer richtlijnen nodig over hoe we om moeten gaan met deze kwestie."

Al eerder is in de VS ouders het gezag ontnomen, omdat hun kinderen te zwaar waren. Volgens een opiniestuk in de Journal of American Medical Association is het verstandiger om kinderen tijdelijk bij een pleeggezin onder te brengen dan de kinderen te opereren en bijvoorbeeld een maagverkleining uit te voeren. Volgens David Ludwig, een obesitas-specialist in het Boston Children's Hospital, gaat het er niet om ouders te schuld te geven, maar juist om het handelen in het belang van het kind. De kinderen moeten volgens de arts hulp krijgen die de ouders eenvoudigweg niet kunnen bieden.

Van Gaal wacht ontwikkelingen rustig af

Louis van Gaal wacht rustig af hoe de toekomst bij Ajax er voor hem uit gaat zien. "Het woord is nog steeds aan de raad van commissarissen, het interim-bestuur, de interim-directie en vervolgens de aandeelhoudersvergadering", vertelt hij vanuit zijn vakantieadres in Hong Kong aan Voetbal International. "Ik ben nog lang niet aan de beurt."

Van Gaal begint volgens planning op 1 juli volgend jaar aan zijn functie als algemeen directeur van Ajax. Onduidelijk is welke gevolgen het door de ledenraad gewenste vertrek van de huidige rvc heeft voor de met Van Gaal en interim-directeuren Danny Blind en Martin Sturkenboom afgesloten contracten.

De commissarissen van Ajax hebben nog niet laten weten of ze het verzoek van de ledenraad ter harte zullen nemen. Steven ten Have zei maandagavond 'er nog een nachtje over te willen slapen.' Paul Römer heeft mogelijk langer de tijd nodig. "Dat kan een dag tot een week duren", vertelde hij bij BNR Nieuwsradio. "Je kunt als commissaris niet ineens alles uit je handen laten vallen."

Hillen overlegt met Denen en Noren over JSF

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is in gesprek met Denemarken en Noorwegen om samen te werken bij de aankoop van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Dat zei hij dinsdag op Radio 1.

De VVD zal dinsdag in de Tweede Kamer voorstellen samen te werken rondom de JSF. Hillen is daar al mee bezig, zei hij. "Ik vind dat een hele goede gedachte." Hillen denkt aan een soort 'poule', waarbij de toestellen op gemeenschappelijke bases staan en Nederland het vliegtuig naar believen kan reserveren. Ook gemeenschappelijk oefenen behoort tot de mogelijkheden.

De Noren en Denen zijn er niet op tegen, maar of het ook echt gaat gebeuren is vers twee, zei Hillen. Nederland heeft nog geen besluit genomen over de aankoop van de JSF, die de F-16 moet vervangen. Daarover beslist het volgende kabinet. Nederland heeft wel twee testtoestellen aangeschaft.


Hillen overlegt met Denen en Noren over JSF (Foto: Novum)

Pabostudenten moeten toets alsnog maken

De ruim honderd studenten van de pabo van de Hanzehogeschool in Groningen moeten alsnog een voortgangstoets maken. De toets werd eerder deze maand afgeblazen omdat er geen surveillanten waren. Studenten kregen daarom automatisch een voldoende. Volgens een woordvoerder is er een fout gemaakt.

Een voortgangstoets is noodzakelijk voor de studievoortgang, maar levert geen studiepunten op. De studenten krijgen er twaalf per jaar en moeten er minimaal acht halen voor deelname aan een volgende tentamen. De toets moet nu zo snel mogelijk alsnog gemaakt worden.

De Groninger Studentenbond liet maandag al weten de gang van zaken onacceptabel te vinden. De bond eiste dat de school een nieuwe datum zou prikken. Daaraan is nu gehoor gegeven.

Fraudeprof in de race voor woord van het jaar

Fraudeprof, occupyer en tuigdorp. Dat zijn drie van de tien woorden die kans maken op het Van Dale woord van het jaar 2011. Ook bejaardenchip, casinopensioen, caviapolitie, dominorevolutie, EHEC-bacterie, schuldenunie en tijgermoeder maken kans.

De tien woorden zijn door Van Dale genomineerd. Tot en met 19 december kan worden gestemd op woordvanhetjaar.nl.

Drie dagen geleden verkozen de ruim 1400 bezoekers van het congres van het genootschap Onze Taal het woord weigerambtenaar tot het woord van het jaar 2011. De tweede plaats was voor Arabische lente, gevolgd door plaszak. Verder waren de woorden occupy, wordfeud, app, casinopensioen, eurocrisis, schuldencrisis en bedrijfspoedel genomineerd.

Vorig jaar kwam gedoogsteun bij Onze Taal als winnaar uit de bus, bij Van Dale was dat gedoogregering.

Psychiatrisch rapport: Breivik is krankzinnig

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is krankzinnig. Dat melden diverse Noorse media dinsdag op basis van het onderzoeksverslag van de forensische psychiaters die Breivik onderzochten. De psychiaters overhandigden hun rapport dinsdag aan de rechter. In het rapport wordt een 'duidelijke conclusie' getrokken over de psychische gesteldheid van Breivik, zei een van de psychiaters eerder zonder in te gaan op details.

Het verslag is van belang voor de beslissing of Breivik toerekeningsvatbaar kan worden verklaard voor het bloedbad dat hij op 22 juli aanrichtte en dat aan 77 mensen het leven kostte. De belangrijkste bevindingen van de onderzoekers worden later dinsdag op een persconferentie gepresenteerd, maar als Breivik inderdaad krankzinnig is, zou dat betekenen dat hij niet verantwoordelijk voor zijn daden kan worden gehouden.

Breivik heeft bekend dat hij een bomaanslag in Oslo heeft gepleegd en op het eiland Utøya het vuur heeft geopend op deelnemers aan een politiek zomerkamp, maar ontkent dat hij daarmee een misdrijf heeft begaan. Hij noemt zich de bevelhebber van een Noorse verzetsbeweging die strijdt tegen multiculturalisme.

Onderzoekers hebben geen enkele aanwijzing voor een dergelijke beweging gevonden en zijn van mening dat Breivik de aanslagen in zijn eentje voorbereidde en uitvoerde.

De psychiaters spraken in totaal 36 uur met Breivik en bestudeerden videobeelden van het politieverhoor. Het 243 pagina's tellende onderzoeksverslag wordt door een panel van de Noorse Raad voor Forensische Geneeskunde tegen het licht gehouden. Mogelijk verzoekt de Raad om nadere informatie.

Het hoofd van dit panel zei in juli nog dat het niet waarschijnlijk is dat Breivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, omdat de aanslagen minutieus waren voorbereid en uitgevoerd. Om ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard moet een verdachte op het moment van het plegen van een misdrijf in een psychose verkeren, waarmee wordt bedoeld dat hij het contact met de werkelijkheid heeft verloren en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.

Als Breivik schuldig wordt bevonden kan hij 21 jaar gevangenisstraf krijgen of een alternatieve straf waarmee hij voor onbepaalde tijd achter de tralies verdwijnt.


Psychiatrisch rapport: Breivik is krankzinnig (Foto: Novum)

Zwaardzwaaier aangehouden in Vianen

De politie heeft maandag een man uit Vianen aangehouden omdat hij met een samoeraizwaard probeerde een medewerker van de Algemene Inspectie Dienst (AID) en een agent van de milieupolitie buiten de deur te houden. Dat meldt de politie dinsdag.

Met hulp van agenten lukte het de 36-jarige man aan te houden. De AID voerde de controle daarna alsnog uit. Hierbij zijn een slechtvalk, een putter en een schildpad in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Het zwaard is in beslag genomen.

Ik wil ook op tv!

Tegenwoordig lijkt het wel of je een bekende Nederlander of Vlaming moet zijn om nog op tv te kunnen komen. Expeditie Robinson, Wie is de Mol?, Ford Boyard, Eeuwige Roem, Sterren dansen op het IJs, Echte Meisjes in de Jungle, Peking Express, Dancing with the Stars, en de lijst gaat maar door! Bij de kandidaten zie je de voornaam, leeftijd en beroep. Maar het had er net zo goed niet kunnen staan. Wie zijn die mensen in godsnaam? Wat kunnen zij wat ik niet kan?

Succesvolle rentree tennisster Rus

Arantxa Rus heeft dinsdag bij het ITF-toernooi in Dubai een succesvolle rentree gemaakt. In haar eerste partij sinds begin oktober won de tennisster uit Monster met 6-4 6-3 van de Japanse Erika Sema.

De als zesde geplaatste Rus kwam mede door ziekte ruim anderhalve maand niet in actie. Ze speelde haar laatste wedstrijd in de kwalificaties voor het WTA-toernooi in Linz.

In Dubai treft ze in de tweede ronde de Zwitserse Conny Perrin.

VVV test Fins jeugdinternational

VVV-Venlo heeft verdediger Tero Mäntylä op proef. De 20-jarige Fin trainde dinsdag voor het eerst mee bij de hekkensluiter van de Eredivisie, waar hij mag proberen een contract af te dwingen. De speler kwam zes keer uit voor de nationale ploeg onder 21 jaar.

Mäntylä stond drie jaar onder contract bij het Engelse Portsmouth, waar hij het niet tot de hoofdmacht wist te schoppen. De afgelopen twee seizoenen speelde de centrale verdediger in eigen land voor FC Inter Turku.

Battlefield 3 verboden in Iran

De Iraanse politie heeft het spel Battlefield 3 in de ban gedaan. Vanaf dinsdag is het illegaal om deze game te hebben en te spelen. Verder moeten alle computerzaken de spellen uit de schappen halen. Doen ze dit niet dan riskeren ze een boete.

Battlefield 3 is verboden in Iran vanwege de verhaallijn. In dit verhaal speel je namelijk als een soldaat van het Amerikaanse leger in Teheran, de hoofdstad van Iran. "We begrijpen dat het verhaal van Battlefield 3 niet op waarheid gebaseerd is, maar we geloven wel dat de VS het spel uitgebracht hebben om ervoor te zorgen dat mensen meer vrees krijgen voor ons land", aldus een politieagent.

Er is een petitie gestart die ondertekend is door 5.000 Iraniërs om het spel weer legaal te krijgen. De kans dat deze petitie iets uithaalt is erg klein, Battlefield 3 is namelijk nooit uitgebracht in Iran.

"Battlefield 3 is nooit uitgebracht in Iran, wij steunen dit verbod dan ook. Hopelijk zorgt dit ervoor dat er geen illegale kopieën meer verkocht worden", aldus EA.


Battlefield 3 verboden in Iran (Beeld: EA)

Ontploffing in woonwagenkamp Wilnis

Een bijgebouw van een woonwagen in het Utrechtse Wilnis is dinsdagochtend rond 09.00 uur ontploft. In de woonwagen was een vrouw aanwezig maar zij raakte niet gewond. Na de explosie brak een brand uit die de woonwagen compleet verwoestte. De bewoonster bracht zichzelf in veiligheid.

De brand sloeg over naar een leegstaande woonwagen die ook in de as werd gelegd. De rook trok over het nabijgelegen Mijdrecht. De politie adviseerde omwonenden met een megafoon om ramen en deuren gesloten te houden. De brandweer had de brand na een uur onder controle.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Volgens de bewoner was er mogelijk sprake van kortsluiting.

Gevaarlijke stoffen vrij bij ongeval in Bodegraven

Bij een ongeval op een bedrijf in het Zuid-Hollandse Bodegraven zijn dinsdagochtend gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Omliggende bedrijven zijn ontruimd, zegt een brandweerwoordvoerder. Hij kon nog niets zeggen over de schaal van het ongeluk.

Bij het ongeval aan de Europaweg is volgens een brandweerwoordvoerder chloor en waterstofperoxide vrijgekomen. Het zou gaan om frisdrankfabrikant Refresco.

Trapattoni langer bondscoach van Ierland

Giovanni Trapattoni blijft nog zeker twee jaar bondscoach van Ierland. De 72-jarige Italiaan loodste de Ieren naar het EK van volgend jaar in Polen en Oekraïne en wordt daarvoor beloond met een nieuw contract. De voormalig trainer van onder meer AC Milan, Juventus en Bayern München is sinds 2008 werkzaam bij de Ierse bond.

Trapattoni zal in ieder geval de kwalificatie voor het WK van 2014 voor zijn rekening nemen. Ierland is ingedeeld in een poule met Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Kazachstan en Faeröer. Vrijdagavond weet hij de tegenstanders op het komende Europees kampioenschap. Dan vindt in Kiev de loting plaats.

Ierland plaatste zich onder Trapattoni voor het eerst sinds tien jaar voor een groot toernooi. Het WK in Zuid-Afrika liepen de Ieren op het nippertje mis door na een controversiële handsbal van Thierry Henry in de play-offs van Frankrijk te verliezen.


Trapattoni langer bondscoach van Ierland (Foto: Novum)

Oude spellen niet beschikbaar voor Vita

Gamers die begin volgend jaar oudere spellen op hun nieuwe PlayStation Vita willen spelen, komen bedrogen uit. Klassiekers uit het tijdperk van de eerste PlayStation zijn dan nog niet beschikbaar. Daarnaast moeten PSP-games opnieuw gekocht worden tegen gereduceerd tarief. Dat heeft de Japanse tak van Sony bekendgemaakt.

De mogelijkheid PlayStation-klassiekers te spelen op de Vita wordt later toegevoegd. Het is niet bekend waarom Sony de functie niet vanaf het begin verwerkt in de spelcomputer. Ook op de PSP en de PlayStation 3 werd de functie pas veel later geïntroduceerd.

De Vita is de eerste draagbare spelcomputer die via een 3G-verbinding online kan. Gamers kunnen online tegen en met elkaar gamen of contact hebben via sociale media. De PlayStation Vita ligt vanaf 22 februari in de winkel.


Oude spellen niet beschikbaar voor Vita (Foto: Novum)

Acteur verraadt Resident Evil 6

Het zesde spel in de Resident Evil-horrorreeks is in productie. Dat blijkt uit het portfolio van stemacteur Joe Cappelletti. Techweblog Siliconera constateerde de vermelding, al heeft Cappelletti deze inmiddels weer verwijderd. De acteur sprak eerder stemmen in voor spellen als Call of Duty en Command & Conquer.

Het zesde deel in de serie zou meer gericht zijn op spanning en schrikmomenten. In de voorgaande twee spellen draaide het juist meer om actie. Dat schreef het magazine Computer and Videogames in september. Capcom heeft het bestaan van Resident Evil 6 nooit bevestigd.

Ondanks het uitblijven van een aankondiging lijkt de komst van Resident Evil 6 commercieel gezien een zekerheid. Het in 2009 uitgebrachte Resident Evil 5 is met 5,5 miljoen verkochte exemplaren een van de meest succesvolle games uit de serie. Binnen de reeks zijn achttien spellen, vier films en twee animatiefilms verschenen.


Skyrim-applicatie voor de iPhone

Binnenkort kunnen gamers die een iPhone hebben een applicatie downloaden van Skyrim. In deze applicatie zit een map van Skyrim met daarin drop markers.

Wanneer je de applicatie opstart krijg je een map van Skyrim te zien. Op deze map kun je in- en uitzoomen en er zullen diverse drop markers op aanwezig zijn. Deze drop markers houden in dat je te zien krijgt waar bepaalde loot te vinden is en in welk gebied. Verder zullen er op de map ook aanwijzingen zijn waar bepaalde alchemy-recepten te verkrijgen zijn. Spelers kunnen daarnaast ook chatten met elkaar via deze applicatie, plaatjes uploaden en hun map delen met anderen.

Eind deze week moet de app te downloaden zijn via de iTunes-store. Wanneer dit op Android uitkomt is momenteel nog onbekend.

Reizigers uren vast in gestremde trein

Treinreizigers tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist hebben dinsdagochtend urenlang vastgezeten in de trein. Door een beschadigde bovenleiding was er geen treinverkeer meer mogelijk en moesten de treinstellen worden weggesleept of geëvacueerd. Dat meldt Prorail dinsdag.

Om hoeveel reizigers het ging, weet de woordvoerder niet. De bovenleiding raakte beschadigd rond 07.00 uur door een kraan bij een overweg in Driebergen. Om 09.00 uur konden twee treinen worden weggesleept. Ruim een uur later werd het derde treinstel geëvacueerd. De reizigers zijn door bussen opgehaald.

Reparatiewerkzaamheden duren vermoedelijk nog tot 13.00 uur. Tussen Utrecht Centraal en Schiphol moeten reizigers rekening houden met een vertraging van vijftien tot dertig minuten. Tussen Utrecht en Driebergen-Zeist rijden geen treinen maar bussen.

Studenten eisen openbaring onderzoek Vonk

Studenten van de Nijmeegse universitaire studentenvereniging Asap eisen dat het onderzoek naar Roos Vonk openbaar wordt gemaakt. De Radboud Universiteit in Nijmegen, dat onderzoek naar haar deed, weigert dat te doen. Volgens de studenten is dat niet in het belang van de wetenschap.

Vonk kwam in opspraak door haar samenwerking met 'fraudeprofessor' Diederik Stapel. Samen onderzochten ze de effecten van vlees. In het in de media breed uitgemeten onderzoek werd geconcludeerd dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan mensen die geen vlees eten. Later bleek dat Stapel jarenlang onderzoeksdata heeft bedacht.

In tegenstelling tot de universiteit van Tilburg, dat onderzoek deed naar de praktijken van Stapel, maakt de Radboud Universiteit het rapport over Vonk niet openbaar. Dat zou niet de normale procedure zijn.

Volgens de studenten is openbaring van het onderzoek nodig omdat de wetenschappelijke wereld zich anders niet kan herstellen. "Het is logisch dat een universiteit de naam van haar wetenschappers wil beschermen, maar wanneer dit in strijd komt met de belangen van de wetenschap, moet men altijd voor het laatste kiezen", schrijven zij in een verklaring.

De Radboud Universiteit liet overigens wel weten dat Vonk is berispt voor haar onzorgvuldige werk. Ze werd niet schuldig bevonden aan fraude.

Seksuele voorlichting voor geestelijken

De GGD Amsterdam organiseert, in samenwerking met zes leiders van verscheidene religieuze groepen, een training over seksuele gezondheid voor geestelijken. Dat meldde de instelling dinsdag.

De zesdaagse training is samen met de zes religieuze leiders uit het christendom, hindoeïsme en islam ontwikkeld. Onder de noemer 'train de trainer' leren geestelijk leiders hoe ze moeten omgaan met vragen van hun volgelingen over bijvoorbeeld seksualiteit en hiv.

Tbs'er verkracht kind vriendin en pleegt zelfmoord

Een tbs'er heeft zaterdag in zijn huis in Doesburg de minderjarige dochter van zijn vriendin gedrogeerd en verkracht en vervolgens zelfmoord gepleegd. Dat meldt de Gelderse politie dinsdag.

De man misbruikte het meisje in zijn woning. Na een tijd wist zij te vluchten en hulp te zoeken. De politie vond de man vervolgens dood in zijn woning. Uit onderzoek bleek dat hij zelfmoord had gepleegd.

De 46-jarige man zat in de voorwaardelijke beëindiging van zijn tbs en woonde onder voorwaarden en onder toezicht van de reclassering op zichzelf. De rechtbank in Rotterdam had hem in 1999 veroordeeld voor een zedendelict en het gevangen houden van een vrouw. Hij heeft hiervoor een celstraf uitgezeten en een tbs-behandeling gehad.

Het is niet gebruikelijk dat een onderzoek na de dood van een verdachte wordt voortgezet, maar nu gebeurt dat wel. De politie en justitie willen achterhalen hoe de verdachte zich de laatste tijd heeft gedragen en of er meer slachtoffers zijn. Op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor.

Meer jongeren aangehouden met vuurwerk

Bureau Halt ziet dit jaar een flinke stijging in het aantal vuurwerkzaken met jongeren vergeleken met vorig jaar. In 2010 werden in de periode van januari tot en met november 599 jongeren aangehouden. In dezelfde periode in 2011 zijn al 647 jongeren aangehouden die te vroeg vuurwerk hebben afgestoken, zegt een woordvoerder van bureau Halt.

Volgens haar heeft de stijging te maken met betere controle van de politie. Het gaat voornamelijk om jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. De woordvoerder verwacht dat er nog een flink aantal bij komt vanwege de vuurwerkmaand december. In 2010 werden in december 1635 jongeren aangehouden.

Een tiener die betrapt wordt met vuurwerk krijgt een boete of wordt doorgestuurd naar bureau Halt. Hier krijgt een jongere een 'goed gesprek' of een werkstraf die kan variëren van twee tot zestien uur.

Ezio in Final Fantasy XIII-2

Square Enix laat weten dat in Final Fantasy XIII-2 spelers het hoofdpersonage, Noel, kunnen aankleden als Assassin's Creed 2's Ezio Auditore da Firenze.

Helaas laten Square Enix, en tevens ook Ubisoft, niet weten of dit in een DLC-uitbreiding zal gaan komen of dat het al in het spel zal zitten. Ezio komt steeds vaker terug in games. In Soul Calibur 5 is het namelijk ook mogelijk om als deze meester-assassin te spelen.

Veel klachten over waskosten verzorgingshuizen

Steeds meer ouderen klagen over de stijgende waskosten bij verzorgings- en verpleeghuizen. Dat is volgens de landelijke cliëntenorganisatie LOC ook niet verrassend. "In 2009 lagen de kosten voor het draaien van de was tussen de 35 en zeventig euro. Nu zijn er uitschieters tot 225 euro per maand", zegt plaatsvervangend directeur Marthijn Laterveer dinsdag.

In het verleden vielen de waskosten bij verzorgingshuizen onder de AWBZ. Bij verpleeghuizen was het meer zoals bij ziekenhuizen geregeld, daar werden bewoners geacht zelf voor de was te zorgen, of ze moesten een vergoeding betalen om het te laten doen. In 2009 kwam daar een einde aan.

"Sindsdien geldt voor de verzorgingshuizen hetzelfde regime", zegt Laterveer. In principe mogen bewoners nog steeds zelf hun was doen, maar vaak is er volgens Laterveer geen keus. "Je moet wel een wasmachine hebben om de was te kunnen doen."

De LOC pleit er al langer voor de waskosten onder de verzekering te laten vallen. De Tweede Kamer nam enkele maanden geleden een motie aan waarin staat dat er een richtbedrag voor de waskosten moet komen. De LOC werkt hier nu samen met het instituut voor budgetvoorlichting Nibud aan. De richtprijs moet eind volgende maand bekend worden.

Duitsland arresteert opnieuw rechtsextremist

De Duitse politie heeft dinsdag een 36-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), een terreurnetwerk van neonazi's, te hebben ondersteund bij het plegen van zes moorden in tien jaar. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Openbaar aanklagers zeiden in een verklaring dat de politie Ralf W. dinsdagochtend heeft opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan zes moorden en één poging tot moord. Een aantal van de slachtoffers was van Turkse en Griekse afkomst.

De aanklagers verdenken de man ervan sinds de jaren negentig met zeker drie leden van de extreemrechtse NSU nauwe banden te hebben onderhouden. Ook wordt hij ervan verdacht het netwerk van geld en wapens te hebben voorzien.

'Bemiddelingspoging FNV muurvast'

De bemiddelingspoging in het conflict binnen vakcentrale FNV is 'nog geen steek verder gekomen'. Dat schrijft de NOS op basis van een rondgang langs betrokkenen.

Begin oktober werden twee verkenners, PvdA'er Han Noten en ex-SER-topman Herman Wijffels, aangesteld om de ruzie rond het pensioenakkoord op te lossen. De vakcentrale stemde in met het akkoord, terwijl FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw ernstige bezwaren hadden.

Volgens de NOS is verdeeldheid tussen de negentien bonden binnen de FNV nog net zo groot als enkele maanden geleden. Volgens een bron blijven Bondgenoten en Abvakabo hangen bij de schuldvraag. "Ze eisen de kop van Agnes", zegt de bron doelende op FNV-voorzitter Jongerius. De schuldvraag brengt de FNV echter niet verder, 'maar verdeelt en verscheurt de vakbeweging.

Komend weekend vergaderen de FNV-bonden over het tussenrapport van de twee verkenners. Maandag schreef NRC Handelsblad op basis van bronnen dat de twee verkenners gaan concluderen dat het conflict wordt veroorzaakt door 'een gebrek aan individueel leiderschap en organisatievermogen'.

TomTom krijgt opdracht van provincie Noord-Holland

TomTom heeft van de provincie Noord-Holland een opdracht gekregen om de fileproblemen in de regio te bestrijden. Dat meldt de leverancier van navigatiesystemen dinsdag.

Het concern geeft geen financiële details.

De opdracht betreft de optimalisering van het gebruik van een wegennet van in totaal vijfduizend kilometer op basis van gegevens verzameld via de navigatiesystemen van TomTom.

Zorguitgaven blijven komende decennia stijgen

De uitgaven in de gezondheidszorg nemen ook de komende decennia sterk toe. Dat heeft positieve effecten op de kwaliteit van de zorg en de levensverwachting van Nederland, maar negatieve gevolgen voor de portemonnee. Dat concludeert het Centraal Plan Bureau (CPB) in een dinsdag verschenen rapport.

De zorguitgaven zijn sinds 1972 onafgebroken gestegen, van 8 procent van het bruto binnenlands product toen naar 13 procent nu. De onderzoekers van het CPB voorspellen dat dit in 2040 is opgelopen tot tussen de 19 en 31 procent. Dit komt naast de vergrijzing ook doordat iedereen steeds betere en duurdere zorg afneemt.

Positief gevolg hiervan is dat de levensverwachting van een Nederlander in het meeste gunstige scenario oploopt tot 89 jaar. Nu ligt dat voor mannen op 78,8 jaar en voor vrouwen op 82,7 jaar. Door een goede gezondheid zijn mensen daarnaast beter in staat een opleiding te volgen, te werken en dus een inkomen te verdienen. "Daarvan profiteert de maatschappij als geheel", schrijft het CPB.

Zorg is echter niet gratis. Momenteel worden de zorgkosten voor het grootste deel collectief georganiseerd en betaald. Hierdoor draagt een modaal gezin bijna een kwart van zijn inkomen af aan zorgpremies. Dit kan in 2014 oplopen tot tussen de 30 en 45 procent van de inkomsten. Dat kan de solidariteit in de zorg - tussen jong en oud en arm en rijk - op termijn onder druk zetten, stellen de onderzoekers.

De beleidsmakers worden hierdoor volgens het CPB onder druk gezet om keuzes te maken over de omvang en de financiering van de zorg. Een vraag is bijvoorbeeld of de hogere zorgkosten bij de overheid of bij de burgers moeten komen te liggen. Ook een dilemma is hoe de zorgvraag af te remmen. Dat kan door bijvoorbeeld door het basispakket te beperken of door het eigen risico te verhogen.

Kiest de overheid ervoor om de premies en belastingen te verhogen, dan is het negatieve gevolg daarvan dat werken onaantrekkelijker wordt. "Hoe deze keuzes ook uitvallen, makkelijke uitwegen zijn er niet", stellen de onderzoekers.


Zorguitgaven blijven komende decennia stijgen (Foto: Novum)

GroenLinks wil zwarte lijst voor leraren

Leraren en schoolbestuurders moeten in een register worden opgenomen. Onderwijzers die slecht presteren, kunnen zo beter worden aangepakt. Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver dinsdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting.

Wanneer leraren grove fouten hebben gemaakt, moet een tuchtcommissie sancties opleggen en zo nodig hun bevoegdheid ontnemen, vindt GroenLinks. In het onderwijsregister moet naast de staat van dienst worden bijgehouden of een leraar de juiste opleiding heeft en of hij voldoende aandacht aan bijscholing besteedt.

"Onze leerlingen hebben recht op de beste leraar. En leraren op goede collega's", licht Klaver toe. "Met een register zijn scholen verplicht bevoegde docenten aan te nemen en bijscholing aan te bieden. Van docenten wordt verwacht dat ze hun kennis en kunde bijhouden."

Nu kunnen leraren en schoolbestuurders na wangedrag gewoon weer aan de slag bij een andere school. Volgens Klaver zal het register ervoor zorgen dat de status van het beroep omhoog gaat. "Uiteindelijk krijgen leraren steeds meer te zeggen over de vormgeving van het onderwijs", zegt hij. Het register moet onder verantwoording vallen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Wenger: "Van Persie dichtbij burn-out"

Arsenal-trainer Arsène Wenger denkt dat als Robin van Persie niet tegen zichzelf in bescherming wordt genomen hij een burn-out kan krijgen. Ook Theo Walcott en Aaron Ramsey zitten vanwege de hoeveelheid duels die ze gespeeld hebben op de grens.

Vandaag staat het League Cupduel tussen Arsenal en Manchester City op het programma, een wedstrijd die een topper is. Wenger wil om zijn spelers te sparen niet het sterkste team de wei in sturen. Dit omdat het toernooi minder belangrijk is dan de Champions League en de competitie. Van Persie is in de 23 wedstrijden die hij dit seizoen speelde belangrijk geweest, omdat hij 21 doelpunten maakte.

Omdat tegen Fulham vermoeidheid te zien was wil Wenger wat spelers rust gunnen. "We hebben een paar spelers, zoals Robin, die op de rand zitten nu. Theo Walcott liep al een hamstringblessure op, Ramsey kan ook niet in dit tempo doorgaan. Op de dag van de wedstrijd zal ik nog kijken hoe iedereen zich voelt, maar ik moet spelers rust gaan geven," zei Wenger.

City heeft volgens de Fransman geen moeite om een goed elftal op de been te brengen. "Je moet gewoon naar de elf namen kijken die zondag tegen Liverpool speelden en naar de elf namen die op de tribune zaten. Die laatste elf spelen dus tegen ons…"

Nederlandse Ouwehoeren ook populair in buitenland

De Nederlandse documentaire Ouwehoeren is verkocht aan omroepen in Israël, Zweden, en België. Ook omroepen in andere landen hebben interesse getoond, waaronder Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Distributeurs in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn zelfs van plan de film over twee oude prostituees in de bioscoop uit te brengen. Dat laat distributeur A-Film dinsdag weten.

Ouwehoeren vertelt het verhaal van Louise en Martine Fokkens, twee zussen die al bijna vijftig jaar op de wallen wonen en werken. Rob Schröder en Gabrielle Provaas volgden de twee dames de afgelopen jaren en legden dit vast in de documentaire. Zo is te zien wat er de afgelopen decennia is veranderd en wat normaliter achter de gordijnen verborgen blijft.

Ouwehoeren was voor het eerst te zien tijdens het Internationaal Amsterdams Documentaire Festival, eerder deze maand, en eindigde met een 8,8 in de top 5 van de Publieksprijs. De film is vanaf donderdag te zien in bioscopen en filmhuizen in Amsterdam, Den Bosch, Haarlem, Hoorn, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Celstraf geëist tegen Utrechter Gerndt

Alexander Gerndt hangt een celstraf boven het hoofd. De officier van justitie in Helsingborg wil dat de spits van FC Utrecht voor drie maanden achter de tralies belandt. Gerndt wordt beschuldigd van mishandeling van zijn ex-vrouw. De Zweed was zelf bij de zitting aanwezig. Op 13 december doet de rechter uitspraak.

Gerndt werd begin dit seizoen door Utrecht overgenomen van Helsingborg, waar hij aan de lopende band scoorde. Met slechts één goal in acht wedstrijden vallen de prestaties in de Domstad vooralsnog tegen.

HEMA roept brekende vouwfiets terug

HEMA roept een vouwfiets terug die bij het scharnier kan breken. In een advertentie in landelijke dagbladen waarschuwt de winkelketen dinsdag dat dit verwondingen kan veroorzaken. Of het al tot verwondingen heeft geleid, is niet bekend.

Het gaat om vouwfietsen die vanaf augustus 2009 zijn verkocht. Klanten kunnen hun vouwfiets met aankoopbon terugbrengen in ruil voor een gelijkwaardige vouwfiets, maar de aanbieding geldt alleen zolang de voorraad strekt.

Räikkönen keert terug in Formule 1

Kimi Räikkönen keert terug in de Formule 1. De Finse autocoureur stapt volgend seizoen in de bolide van Lotus. Hij tekent een contract van 2 jaar bij de renstal die dit seizoen nog onder de naam Lotus Renault GP actief was in de koningsklasse van de autosport.

De 32-jarige Räikkönen veroverde in 2007 de wereldtitel met Ferrari. Hij nam na het seizoen 2009 afscheid en koos voor de rallysport. De Fin won in zijn carrière 18 keer een grote prijs.

Kimi Räikkönen keert terug in Formule 1
Kimi Räikkönen keert terug in Formule 1 (Foto: ANP)

Moody's waarschuwt Europese banken

Kredietbeoordelaar Moody's onderzoekt een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 85 Europese banken, waaronder zes banken met een hoofdkantoor in Nederland. Dit maakte Moody's dinsdag bekend.

De zes Nederlandse banken zijn ABN Amro, ING, Rabobank, Friesland Bank, SNS Bank en Royal Bank of Scotland NV, dat een hoofdkantoor in Amsterdam heeft. Moody's heroverweegt zijn kredietoordeel omdat het er rekening mee houdt dat staatsgaranties op achtergestelde leningen in heel Europa gaan verdwijnen. Eerder gebeurde dit al in Ierland, Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië.

Het feit dat het stoppen van de garanties op dergelijke leningen in Ierland geen besmetting richting andere soorten leningen met zich meebracht, is volgens Moody's reden aan te nemen dat zulke garanties alleen in uitzonderlijke gevallen zullen worden voortgezet.

Moody's waarschuwt Europese banken
Moody's waarschuwt Europese banken (Foto: ANP)

[upd] Stroomstoring in centrum Amsterdam voorbij

Door een storing is de stroom in het centrum van Amsterdam uitgevallen. Dat laat netbeheerder Liander weten.

De storing treft onder meer huishoudens en winkels aan de Kalverstraat, het Damrak, het Spui en de Singel. De oorzaak is nog niet bekend. "Voorlopig richten we ons op het zo snel mogelijk zorgen voor een oplossing door de stroom om te leiden, dan gaan we op zoek naar de oorzaak", legt een medewerker uit. De verwachting is dat er rond 10.00 uur weer stroom is.

Update 10:00: Er is weer stroom in het getroffen gebied.

Directeur NS ziet te veel bemoeienis NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit bemoeit zich te veel met het beleid van de Nederlandse Spoorwegen. "De NMa moet toetsen hoe het zit. Die is er niet voor aangenomen om advies te geven over toekomstig beleid", zegt president-directeur Bert Meerstadt van de NS dinsdag in een interview met Trouw.

Hij reageert op uitlatingen van NMa-voorzitter Chris Fonteijn. Die stelde enkele weken geleden in Trouw dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zich niet in de 'luren moet laten leggen door mooie praatjes'. Ook wees hij op een onderzoek naar klanttevredenheid van de Europese Commissie. Daaruit zou blijken dat de NS bij de middenmoot van Europa hoort.

Het is volgens Meerstadt 'niet goed' dat Fonteijn 'op die manier losjes wat opmerkingen maakt over ons'.

Maggie Gyllenhaal weer zwanger

Maggie Gyllenhaal is in verwachting van haar tweede kind. Dat bevestigt de woordvoerder van de 34-jarige actrice aan het Amerikaanse blad People.

Gyllenhaal en haar man Peter Sarsgaard kregen in 2006 hun eerste kind, dochter Ramona. Het acteurskoppel trouwde in 2009. Maggie, de oudere zus van acteur Jake Gyllenhaal, brak in 2002 door met de film Secretary. De broer en zus waren ook samen te zien in Donnie Darko. De 40-jarige Sarsgaard was onder meer te zien in Flightplan en An Education.

Terry ondervraagd door politie

De Britse politie heeft voetballer John Terry van Chelsea ondervraagd over zijn vermeende racistische uitlatingen jegens Anton Ferdinand van Queens Park Rangers.

In diverse Britse media bevestigde een woordvoerder van de politie dat de Engelse international vrijdag is verhoord over het incident in de wedstrijd tussen Chelsea en QPR op 23 oktober.

De politie heeft werk gemaakt van de zaak nadat beelden op internet verschenen die zouden aantonen dat Terry racistische taal roept naar Ferdinand. De verdediger ontkent de beschuldigingen. Hij zou juist naar zijn tegenspeler hebben geroepen dat hij nooit dergelijke taal zou gebruiken.

John Terry ondervraagd door politie
John Terry ondervraagd door politie (Foto: ANP)

'Facebook gaat in 2012 naar de beurs'

Sociale netwerksite Facebook maakt zich klaar voor een beursgang in 2012, tussen april en juni. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag.

De officiële bekendmaking van de datum waarop Facebook naar de beurs gaat, staat nog voor dit jaar op de rol. Maar daar worden binnen het bedrijf nog discussies over gevoerd, zo weet de krant.

Facebook wil zo'n 10 miljard dollar ophalen met een beursnotering. Het bedrijf wilde niet reageren op de berichtgeving.

Australië onderzoekt gloeiende iPhone

De Australische vervoersautoriteiten onderzoeken een iPhone van Apple, die na een vlucht naar Sydney spontaan begon te gloeien en te roken.

"We onderzoeken het voorval. We hebben de telefoon in ons bezit en bevinden ons nog aan het begin van het onderzoek", aldus een woordvoerder van het Australische Transport and Safety Bureau.

De zegsman kon het model van de iPhone niet noemen, maar sprak van een "ongebruikelijke gebeurtenis". Apple heeft aangegeven volledig mee te werken aan het onderzoek.

Australië onderzoekt gloeiende iPhone
Australië onderzoekt gloeiende iPhone (Foto: ANP)

Piraterij bestrijden met eersteklas spellen

Fork Parker, financieel directeur bij Devolver Digital, heeft in een interview met Destructoid gezegd niet bang te zijn voor piraterij bij Serious Sam 3: BFE. Dit komt volgens hem omdat 'mensen goede games kopen'.

"Piraterij is probleem dat niet ontkend kan worden, maar het succes van spellen als Skyrim en onze eigen Serious Sam 3 op pc laat duidelijk zien dat er een markt is die bereid is ervoor te betalen".

Volgens Parker is het aan de ontwikkelaars en uitgevers om een spel in de markt te zetten dat het waard is om voor te betalen. "De mensen die de consument de schuld geven moeten eens goed kijken naar de kwaliteit van hun eigen product en de frequentie waarmee zij elk jaar nieuwe titels naar buiten schuiven", aldus Parker.

"Piracy will happen but don't blame sales below expectations on just pirates. Maybe the game sucks", schrijft hij op Twitter. Hier heeft hij later nog aan toegevoegd "Piracy is a fact of life. Like lasagna or herpes".

Orka Morgan vertrekt naar Tenerife

Orka Morgan vertrekt dinsdag naar Loro Parque op Tenerife. Dat heeft het Dolfinarium in Harderwijk dinsdagmorgen vroeg laten weten.

De voorbereidingen zijn in volle gang om het ruim 1200 kilo wegende dier te transporteren.

Morgan legt de reis af in een speciale container. Per vrachtwagen wordt hij naar een vliegveld gebracht, waar een transporttoestel klaarstaat om het zeezoogdier te vervoeren.

Orka Morgan vertrekt naar Tenerife
Orka Morgan vertrekt naar Tenerife (Foto: ANP)

Sint jaagt hulpsinten op kosten

Hulpsinterklazen voelen zich door het nieuwe uiterlijk van Sinterklaas op kosten gejaagd. Om zoveel mogelijk te lijken op de Sinterklaas die bij de op televisie uitgezonden intocht te zien is, moeten ze een nieuwe baard en een nieuwe mijter aanschaffen. "Alleen een nieuwe mijter kost 350 euro", zegt presentator en stemacteur Bart Bosch dinsdag in De Telegraaf.

Hij is met zijn bedrijf ook actief in hulpsinterklazen en spreekt van een 'sinterklaasoorlog'. Bedrijven worden volgens hem op enorme kosten gejaagd. Voor iedere hulpsinterklaas moet namelijk een nieuwe outfit worden geregeld. "Er zijn zelfs plannen om een nieuwe intocht te regelen en die dan op een van de commerciële zenders te laten zien volgend jaar", dreigt hij in de krant.

Marcel Karhof van het Sint Nicolaas Genootschap in Den Helder vindt vooral de nieuwe logo's op de habijt een probleem. De kruizen zijn vervangen door afbeeldingen van mijters. Karhof is echter niet van plan aanpassingen door te voeren. "Kinderen snappen ook wel dat sint meer in zijn kast heeft hangen dan één pak."

Omroep NTR zegt in de krant al sinds de presentatie van de nieuwe sint in mei klachten te krijgen. "Maar van de kinderen horen we niets en daar gaat het om", zegt een woordvoerder. De omroep is dan ook niet van plan iets in de Sinterklaasjournaals of de jaarlijkse intocht aan te passen. "Hij bepaalt uiteraard zelf hoe hij eruitziet. Het is nu eenmaal zo dat Sinterklaas vindt dat deze nieuwe look beter bij zijn gezicht past." De woordvoerder benadrukt dat de omroep niemand verplicht op de televisiesint te lijken.

CoD-veteraan zet de aanval in met eigen studio

Voormalig senior vice president van Activision Dusty Welch heeft een eigen gameontwikkelaar opgericht, U4iA Games. Zijn eerste doel met dit bedrijf is het onttronen van Call of Duty als leidende game in het FPS-genre.

Welchs eerste game wordt een free-to-play browser-based FPS. "Ik heb Call of Duty destijds ontwikkeld om de bestaande leiders te onttronen en je mag ervan uitgaan dat dat ook mijn doel is met U4iA", aldus Welch.

Volgens Welch is weliswaar het Multiplayer Online Battle Arena-genre aan het groeien, maar de fanbase is nog slechts een fractie van die van de First Person Shooter. Hij wil met zijn online FPS een compleet nieuwe ervaring bieden voor spelers van dit genre.

Dusty Welch heeft in zijn tijd bij Activision een belangrijke rol gespeeld voor series als Guitar Hero en Call of Duty.

Rutte ontmoet Obama vandaag

Premier Mark Rutte brengt dinsdag voor het eerst sinds zijn aantreden een bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vergezelt hem daarbij.

Rutte en Obama zullen spreken over de aanpak van de schuldencrisis en over de economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Ook de situatie in de Arabische wereld en de NAVO-top volgend jaar in Chicago komen aan de orde. Die top gaat onder meer over de toekomstige rol van het militaire bondgenootschap in Afghanistan na 2014.

Rutte, die heel sterk gelooft in de band met de VS, kondigde vorige week al aan dat hij tijdens het bezoek vooral de "uitstekende trans-Atlantische verhoudingen" wil benadrukken.

Nederland is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst de derde grootste investeerder in de VS. Andersom is ons land de grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen die de VS doen. Verder is Nederland de negende grootste exportpartner voor de Amerikanen.

Rutte ontmoet Obama
Rutte ontmoet Obama (Foto: ANP)

Noorden Israël bestookt met raketten

Het noorden van Israël is in de nacht van maandag op dinsdag bestookt met zeker vier raketten uit Libanon. Volgens het Israëlische leger en medici hebben zeker twee gebouwen schade opgelopen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Getuigen in het westen van de streek Galilea meldden dat ze twee explosies hoorden en dat de huizen trilden. Het Israëlische leger beantwoordde de aanval met artillerievuur.

Het is de eerste keer sinds 2009 dat raketten vanaf Libanees grondgebied worden afgevuurd op Israël. Daarvoor werd in 2006 voor het laatst met raketten vanuit Libanon geschoten op Israël tijdens een kortstondige oorlog tegen de sjiitische Hezbollah-beweging.

Het Israëlische leger richtte grootschalige verwoestingen aan in het zuiden van Libanon, nadat strijders van Hezbollah vanuit dat gebied raketten hadden afgevuurd op Israël. Tijdens het 34 dagen durende gewapende conflict stierven meer dan 1200 inwoners van Libanon, vooral burgers, en 160 Israëli's, merendeels militairen.

Feitenoverzicht fluwelen revolutie Cruijff

De 'fluwelen revolutie' die Johan Cruijff ruim een jaar geleden ontketende om Ajax naar zijn ideeën te kunnen hervormen, is ontaard in een 'smerige oorlog'. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

20 september 2010:
"Dit is Ajax niet meer", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. Hij is bereid bij Ajax in te stappen om de club te hervormen.


15 november:
Cruijff roept oud-spelers van Ajax op zitting te nemen in de ledenraad.

6 december:
Martin Jol stapt op als trainer van Ajax en wordt vervangen door Frank de Boer, een vertrouweling van Cruijff.

14 december:
Zeven oud-spelers treden op voorspraak van Cruijff toe tot de ledenraad.

16 maart:
Cruijff presenteert een plan waarin oud-voetballers De Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp het technische hart van Ajax vormen.

24 maart:
Topberaad tussen de technische werkgroep van Cruijff, het bestuur en de directie van Ajax zet de verhoudingen op scherp. Volgens de clubleiding eist Cruijff de totale regie.

30 maart:
Het bestuur en de rvc-leden van Ajax, onder wie voorzitter Uri Coronel, kondigen hun vertrek aan.

17 april:
Algemeen directeur Rik van den Boog kondigt zijn vertrek aan.

6 juni:
De ledenraad gaat akkoord met vijf nieuwe rvc-leden: Cruijff, Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers. Op 25 juli worden zij officieel benoemd, Cruijff is daarbij niet aanwezig.

12 augustus:
Een delegatie van Ajax bezoekt Cruijff in Barcelona om de samenwerking te bespreken. Cruijff is boos dat de andere rvc-leden niets voelen voor Tscheu La Ling als nieuwe algemeen directeur.

15 september:
Cruijff neemt de afgewezen Ling mee naar een rvc-vergadering.

25 oktober:
De ledenraad benoemt een 'verzoeningscommissie' die de impasse binnen de rvc moet oplossen.

26 oktober:
De NOS publiceert een brief waarin de overige rvc-leden Cruijff verwijten dat hij de komst van Marco van Basten heeft gefrustreerd.

9 november:
Cruijff laat na overleg met de verzoeningscommissie weten niet uit de rvc te stappen.

16 november:
Zonder medeweten van Cruijff stellen de overige vier rvc-leden Louis van Gaal voor als nieuwe algemeen directeur.

20 november:
Cruijf geeft aan dat hij niet verder wil met de andere vier leden van de rvc. Het bestuur treedt formeel af.

27 november:
Cruijff en tien jeugdtrainers nemen juridische stappen tegen de benoemingen van Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal.

28 november:
De ledenraad zegt het vertrouwen op in de voltallige raad van commissarissen.

Nova Zembla rekent af met Twilight

Twilight: Breaking Dawn - Part 1 is niet langer meest bezochte film van Nederland. Nova Zembla, de eerste Nederlandse 3D-film, verovert de toppositie deze week van de vampierenfilm.

De nieuwe film van regisseur Reinout Oerlemans trok sinds donderdag al ruim honderdduizend bezoekers naar de bioscopen en kreeg daar maandagmiddag een Gouden Film voor. Nova Zembla bracht al bijna een miljoen euro in het laatje.

Breaking Dawn moet genoegen nemen met een tweede plaats in de Nederlandse bioscooplijst. De film, die vorige week binnenkwam op de eerste plek, leverde al bijna 2,3 miljoen euro op in Nederland.

De pinguïns van Happy Feet 2 veroveren deze week de derde plek in de box office. Daardoor vallen Tintin: The Secret of the Unicorn en Immortals 3D buiten de top drie.

Szczesny: "Top als we Engeland loten"

Arsenal-doelman Wojciech Szczesny hoopt dat Polen en Engeland samen worden geloot voor het EK. Dan gaat hij zijn haar flink laten groeien als stunt.

Jan Tomaszewski was in 1974 de Poolse doelman die met een aantal geweldige reddingen op Wembley Engeland van het WK afhield. De doelman kreeg als bijnaam 'De Clown' vanwege zijn uitbundige haardos.

Szczesny ziet hem als voorbeeld. "Een hoofdband zou ook idioot zijn, maar die zou ik misschien ook dragen. Misschien wordt het wel een pruik als ik te weinig tijd heb om het te laten groeien!"

De doelman keek ook serieus vooruit naar het toernooi. Polen is bij de loting in pot 1 ingedeeld. "De concurrentie is enorm, omdat wij het organiseren. De loting is enorm belangrijk, omdat we geen favoriet zijn. De loting zal een enorme impact hebben op hoe we het gaan doen. Ik kan niet wachten."

"Het zou geweldig zijn als we Engeland loten op het EK. Als dat gebeurt, laat ik mijn haar groeien en proberen net zo goed te zijn als Tomaszewski toen", zei hij tegen de Daily Mirror.

De loting voor het EK2012 in Polen en Oekraïne is komende vrijdag in Kiev!

[Upd] Hele RvC Ajax moet vertrekken

De ledenraad van Ajax zou uit zijn op een vertrek van de gehele Raad van Commissarissen. De beslissing van de 24 leden heeft weliswaar geen juridische basis, Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer, Edgar Davids én Johan Cruijff worden wel verzocht om de eer aan zichzelf te houden.

In de speciale vergadering die vanavond wordt gehouden en op dit moment nog altijd bezig is, zou zelfs al een akkoord zijn bereikt. In de nieuwe nog te plannen vergadering moet de stellingname nog bekrachtigd worden.

Update 0:28 uur

Keje Molenaar heeft een toelichting gegeven over wat er in de ArenA besproken is. "We hebben de voltallige Raad van Commissarissen verzocht vrijwillig af te treden. De ledenraad heeft met grote meerderheid het vertrouwen opgezegd in de gehele RvC," zei hij.

"Er wordt nu een nieuwe bestuursraad gevormd, met uitstekende mensen erin. Zij gaan een nieuwe RvC samenstellen die het plan van Johan Cruijff met de jeugdopleiding gaat volgen. Het werk van Cruijff op De Toekomst blijft gehandhaafd. Of de komst Van Gaal gestopt kan worden? Dat zoeken we uit. De rust is behoorlijk terug bij Ajax, ja."

"Johan heeft positief gereageerd op dit nieuws. En Rob Been jr. (voorzitter ledenraad) heeft Steven ten Have gebeld. Hij heeft het sportief opgevat en belt zijn overige commissarissen," zei Molenaar, die weet dat Cruijff zo aan kan blijven als erelid. Ten Have heeft inmiddels laten weten dat hij het verzoek tot terugtreding in overweging neemt en na een nachtje slapen met een antwoord komt.

Tot er een bestuursraad is gevormd zullen enkele leden van de ledenraad Rob Been jr., Roger van Boxtel en Ernst Ligthart een interim bestuur gaan vormen bij de Amsterdammers.

Super Mario 3D Land

Het is toepasselijk dat het kind van de twee grote Mario-games op de kleinere console is verschenen. Super Mario 3D Land past niet alleen qua concept precies goed bij de 3DS, het heeft ook Nintendo's handheld helemaal toegeëigend door fantastisch gebruik van het 3D-effect. Als Mario-game delft deze het onderspit in vergelijking met de Wii-games, desondanks is er aan lol geen gebrek.

FOK!filmtip van de dag: JCVD

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... JCVD.

JCVD

Jean Claude van Damme speelt in JCVD de rol van... Jean Claude Van Damme. Hij ziit als acteur volledig aan de grond. Zijn agent kan geen rol voor hem vinden, de bankrekening wordt steeds leger en hij vecht voor de voogdij over zijn enige dochter. Als het hem allemaal te veel wordt verhuist hij terug naar Brussel, waar Van Damme nog als een held wordt gezien.

Als Van Damme geld van een cheque wil incasseren, belandt hij midden in een overval van de bank. De politie denkt dat de acteur het meesterbrein achter de overval is, waardoor de situatie er voor Van Damme steeds slechter uit ziet. Als verdachte, onderhandelaar en mogelijke redder profileert de vechtersbaas zich in de rol van zijn leven.

JCVD is vanavond om 20:30 te bekijken op RTL 7.

Kortfilm: Jolie Bobine

Vier studenten van een Franse animatieschool hebben als afstudeerproject een prachtige animatiefilm gemaakt. Jolie Bobine is een pop die in een speelgoedwinkel woont en daar kapotte poppen repareert. Als een ballerina in de winkel arriveert komt de duistere kant van de pop naar boven.

Jolie Bobine is een film van Nicolas Deruy, Sylvain Simao, Samuel Riviere en Stéphanie Burnet. Het viertal is afkomstig van de ESIA 3D (École Supérieure d’Infographie Animation 3D). De film is gebaseerd op een verhaal van Alexandra Latour.

Van het filmpje werd ook een 'making of' gemaakt die net als het animatiefilmpje hieronder te zien is.


Jolie Bobine.


The making of Jolie Bobine.

'It was 10 Years Ago Today' George Harrison (1943-2001)

Het is vandaag alweer tien jaar geleden dat de legendarische ex-Beatle George Harrison overleed aan de gevolgen van kanker. Omdat de groep uit Liverpool al een tweetal kapiteins aan boord had (John Lennon en Paul McCartney) raakte de rol van Harrison vaak ondergesneeuwd. Vandaag op FOK! een special over de man die the Beatles liet kennis maken met transcendentale meditatie en de twaalfsnarige gitaar, maar die door velen ondergewaardeerd werd als muzikant.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.