'It was 10 Years Ago Today' George Harrison (1943-2001)

dekatophetspek

Op 25 februari 1943 wordt George Harrison geboren in Liverpool. George is de jongste in een gezin van vier kinderen en heeft één oudere zus genaamd Louise en twee broers genaamd Harry en Peter. Als George twaalf jaar oud is hoort hij Elvis Presley's 'Heartbreak Hotel' op de radio van de buren. Vanaf dat moment is Harrison zijn interesse in school verloren en wil hij muzikant worden. Als George 14 jaar oud is krijgt hij van zijn moeder zijn eerste gitaar. Een akoestische gitaar van het Nederlandse merk Egmond. Na een blauwe maandag te hebben gespeeld in het bandje the Rebels ontmoet Harrison een nieuwe schoolvriend genaamd Paul McCartney. McCartney zat in een ander bandje, samen met ene John Lennon, genaamd The Quarrymen. Nadat Harrison aan Lennon laat horen dat hij 'Raunchy' van Bill Justis kan spelen wordt ook hij tot de groep toegelaten.

In 1960 gaat de groep voor het eerst optreden in Hamburg. De groep treedt op in de Kaiserkeller en maakt opnames met de Duitse zanger Tony Sheridan. De tour wordt echter voortijdig beëindigd als Harrison het land uit wordt gezet vanwege zijn leeftijd. Gedurende de vroege jaren zestig treedt de groep regelmatig in Groot-Brittannië op. Zo is de groep regelmatig te gast in de Cavern Club in Liverpool. Na een optreden in die club in november 1961 ontmoeten the Beatles een enthousiaste eigenaar van een lokale platenwinkel genaamd Brian Epstein. Epstein geeft aan veel toekomst in de groep te zien en is al snel de manager van de jongens uit Liverpool. Het is Epstein die ervoor zorgt dat de mannen hun wilde rock-'n-roll imago achter zich laten om verder te gaan als brave jongeheren in een net pak. Ook zorgt Epstein dat de groep een contract krijgt bij EMI.


George in Ready Steady Go.

Zoals ik al eerder aangaf waren the Beatles als een schip met twee kapiteins aan boord. John Lennon en Paul McCartney waren de mannen die de meest eigen composities aanleverden. De eerste Harrison track die op een Beatles-lp verschijnt is 'Don't Bother Me' op de tweede lp With the Beatles uit 1963. Pas twee jaar later treffen we wederom één Harrison-nummer op de lp Help aan, getiteld 'I Need You'. Pas vanaf het volgende album Rubber Soul staan er standaard minimaal twee Harrison-liedjes op een Beatles-lp. 

I've got a word or two 
To say about the things that you do
You're telling all those lies
About the good things that we can have If we close our eyes

Op Rubber Soul treffen we het eerste maatschappijkritische nummer van Harrison aan. In 'Think for Yourself' laat de Beatle duidelijk zijn mening blijken over de Engelse regering. Bij de opname van het nummer maken the Beatles voor het eerst gebruik van een fuzzbox over de baspartij. Ook bij de andere compositie van Harrison horen we een vernieuwend geluid voor de groep. Op 'If I Needed Someone' speelt Harrison op de 12-snarige Rickenbacker-gitaar. Bij dit nummer is duidelijk te horen dat Harrison een liefhebber was van de muziek van the Byrds. Harrison stuurde zelfs een brief naar the Byrds' Roger McGuinn en David Crosby om aan te geven hoe hij voor 'If I Needed Someone' beinvloed was door hun nummers 'The Bells of Rhymney' en 'She Don't Care About Time'. Wat ook in het nummer opvalt is de invloed van Indiase muziek. 'If I Needed Someone' staat in 1965 en 1966 regelmatig op de setlist van de groep en is daarmee het enige Harrison-nummer wat de groep ooit live heeft gespeeld. In 1966 zouden The Hollies een top-20-hit scoren met een cover van het nummer.

Let me tell you how it will be; 
There's one for you, nineteen for me. 
'Cause I’m the taxman, 
Yeah, I’m the taxman. 
Should five per cent appear too small, 
Be thankful I don't take it all. 
'Cause I’m the taxman,

In augustus 1966 verschijnt het album Revolver. Revolver opent met een liedje van de hand vanHarrison over één van de meest gehate instanties ter wereld... De belastingsdienst. In 'Taxman' geeft de Beatle aan hoe hij denkt over de hoge belastingen die hij moet betalen. Drie songs later laat Harrison wederom zijn interesse voor Indiase instrumenten horen in het nummer 'Love You To'. In de tekst van het nummer laat hij horen dat de groep ook serieuze onderwerpen aan weet te snijden. "There's people standing round. Who screw you in the ground. They'll fill you in with all their sins you'll see." Op de andere kant van de lp treffen we dan nog een Harrison-nummer aan. 'I Want to Tell You' is het derde nummer van Harrison, op een Beatles-lp die duidelijk een nieuw gezicht van de groep laat zien en horen.

Na hun optreden in Candlestick Park in San Francisco zetten The Beatles een punt achter hun optredens. De groep is ook al lang het stadium van een beatbandje ontgroeid en is meer een studioband geworden. Namen ze in 1963 hun eerste lp nog op in twaalf uur, voor hun album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band zit de groep een jaar in de studio. Op het album treffen we slecht één Harrison-compositie aan. 'Within You Without You' wordt officieel erkend als een Beatles-nummer maar eigenlijk is het George Harrison solo, samen met een groep onbekende Indiase muzikanten. Oorspronkelijk was Harrisons 'Only a Northern Song' ook voor Sgt Pepper geschreven maar deze haalde het album niet. De originele versie van 'Within You Without You' was een nummer van 30 minuten. Volgens John Lennon was het één van Harrisons beste nummers ooit. 

There's a fog upon LA, 
and my friends have lost their way.

Ook op Magical Mystery Tour uit 1967 treffen we wederom maar één Harrison nummer aan. In augustus 1967 huurt Harrison tijdelijk een huis in Hollywood. 1567 Blue Jay Way om precies te zijn en de straatnaam vormt de inspiratiebron voor Harrisons bijdrage aan de soundtrack voor de tv-film Magical Mystery Tour. Harrison zou in 1968 in een interview op de Amerikaanse radio uitleggen hoe hij op het idee voor Blue Jay Way kwam: "Derek Taylor got held up. He rang to say he'd be late. I told him on the phone that the house was in Blue Jay Way. And he said he could find it okay... he could always ask a cop. So I waited and waited. I felt really nackered with the flight, but I didn't want to go to sleep until he came. There was a fog and it got later and later. To keep myself awake, just as a joke to pass the time while I waited, I wrote a song about waiting for him in Blue Jay Way. There was a little Hammond organ in the corner of this house which I hadn't noticed until then... so I messed around on it and the song came."

In 1968 verschijnt het epische dubbelalbum The Beatles, bij fans ook wel bekend onder de noemer White Album. Op kant 1 van de dubbelelpee treffen we 'While My Guitar Gently Weeps' aan. Op het nummer wordt de leadguitar gespeeld door niemand minder dan Eric Clapton. Het nummer wordt door vele Beatlesfans erkend als één van zijn mooiste composities en staat dan ook op nummer 10 in de The Beatles 100 Greatest Songs lijst. Op kant 2 van de eerste lp vinden we Harrisons reactie op de graaicultuur van de heersende klasse in de vorm van het nummer 'Piggies'. Het nummer werd helaas door velen als een anti-politie nummer bekeken en de sekteleden van Charles Manson begrepen er al helemaal niks van. Mede door de tekst 'Clutching forks and knives to eat their bacon' was voor de 'familieleden' van Manson genoeg reden om gruwelijk moorden te plegen waarbij ook bovengenoemd eetgerei werd gebruikt.

Kant 3 van de dubbelelpee eindigt met één van de minder geslaagde nummers van George. 'Long Long Long' laat zich het beste omschrijven als een psychedelische jazzwals. Bij de opname van het nummer, dat eerst 't's Been a Long, Long, Long Time' als werktitel had, blinkt Lennon uit door afwezigheid. Het nummer wordt in 67 takes opgenomen. Volgens de critici is 'Long Long Long' één van de meest ondergewaardeerde Beatles-nummers en wordt het ook wel eens aangeduid als één van de eerste liefdesliedjes van Harrison. Als laatste Harrison nummer op het White Album treffen we het mooie 'Savoy Truffle' aan op kant 4. Het nummer is gebaseerd op de chocoladeverslaving van Eric Clapton. Ook op dit nummer ontbreekt Lennon. Het rommelt al behoorlijk binnen de gelederen van de groep uit Liverpool. Zo nemen Lennon en McCartney afzonderlijk van elkaar delen voor het album op en stapt zelfs Ringo Starr tijdelijk uit de groep.

Datzelfde jaar verschijnt ook de soundtrack voor de tekenfilm Yellow Submarine. Het is een bijzonder album met op één kant The Beatles en op de andere kant het orkest van George Martin. Van Harrison treffen we twee nummer aan op dit album. Ten eerste is daar Harrisons 'Only a Northern Song', een nummer wat al een jaar op de plank lag. In een interview met Brian Southall zou Harrison het nummer omschrijven als: "A joke relating to Liverpool, Holy City in the North of England. In addition the song was copyrighted to Northern Songs Ltd. which I didn't own." Naast 'Only a Northern Song' treffen we nog een Harrison-nummer aan, namelijk 'It's All Too Much'. Ook 'It's All Too Much' was al in 1967 opgenomen en zou eigenlijk al op Magical Mystery Tour komen te staan. Het is één van de weinige nummer waarop The Beatles gebruikmaken van feedback (een ander nummer met veel feedback is 'I Feel Fine'). Zonder enige twijfel is dit het heftigste nummer wat Harrison met The Beatles opnam.

In 1968 verschijnt ook het eerste soloalbum van de 'stille Beatle' George Harrison. Wonderwall Music is de soundtrack van de gelijknamige film en laat horen hoe Harrison experimenteert met de mellotron. Op het album speelt Harrison met Ringo Starr, Eric Clapron en Peter Tork (van The Monkees). Het album is weliswaar geen commercieel succes maar laat duidelijk de muzikale voorkeur van de Beatle voor de muziek uit India horen. Het is eveneens de eerste lp op het Apple label van The Beatles. In mei 1969 verschijnt het tweede soloalbum van George. Electronic Sound verschijnt op het Zapple-Records-label en laat horen dat ook Harrison de Moog ontdekt heeft. Het album bestaat uit het 18 minuten durende 'Under The Mersey Wall' en het 25 minuten durende 'No Time Or Space'. Ook dit album is commercieel gezien een flop.

In 1969 verschijnt ook het voorlaatste album van The Beatles. Op Abbey Road treffen we de eerste Harrison compositie aan die op single zou worden uitgebracht. 'Something' was de eerste single van The Beatles die niet door het duo Lennon McCartney geschreven was. De single zou in vele landen bovenaan de hitlijsten prijken. Kant 2 van Abbey Road opent het Harrisons 'Here Comes The Sun'. In zijn autobiografie herinnert Harrison zich hoe hij op het idee voor dat nummer kwam. "Here Comes the Sun" was written at the time when Apple was getting like school, where we had to go and be businessmen: 'Sign this' and 'sign that'. Anyway, it seems as if winter in England goes on forever, by the time spring comes you really deserve it. So one day I decided I was going to sag off Apple and I went over to Eric Clapton's house. The relief of not having to go see all those dopey accountants was wonderful, and I walked around the garden with one of Eric's acoustic guitars and wrote "Here Comes the Sun"

 

Vanwege een auto-ongeluk kon Lennon niet bij de opname van het nummer zijn. 1969 was geen gemakkelijk jaar voor George. Zo was hij gearresteerd voor het bezit van marihuana, waren zijn amandelen geknipt en was hij zelfs even uit The Beatles gestapt. in 1970 verschijnt het twaalfde en eveneens laatste album van The Beatles. De opnames van het album vonden plaats in januari 1969 en laten duidelijk zien dat de groep in haar laatste dagen zat. Let It Be laat de groep in de studio zien en zelfs het moment waarop Harrison de studio verlaat met de woorden "I play if you want me to play or i dont play any at all" komt in de film voorbij. Op de Let It Be lp treffen we een tweetal Harrison-composities aan. Op kant 1 horen we 'I Me Mine', een nummer wat tijdens de sessies in de Twickenham-studio ontstond. 'I Me Mine' was één van de laatste nummers die werden opgenomen onder de naam The Beatles. Ten tijde van dit nummer was Lennon al uit de groep gestapt. Het blijft dan ook onduidelijk of hij nog op enige manier aan dit nummer heeft meegewerkt. Op kant 2 van Let It Be vinden we dan als voorlaatste nummer 'For You Blue' aan. Het nummer zou, samen met 'The Long and Winding Road' als single met dubbele A-kant worden uitgebracht. 'For You Blue' had als werktitel 'George's Blues (Because You're Sweet and Lovely)'. Het zou het laatste nummer zijn wat Harrison voor The Beatles schreef.

Nadat begin 1970 The Beatles uit elkaar zijn gegaan is het vooral Harrison die muzikaal zijn hart kan gaan luchten. Op 27 november 1970 verschijnt zijn derde soloalbum, een box met maar liefst drie elpees, iets wat nog niet eerder in de popmuziek was vertoond. In zijn biografie zou George over All Things Must Pass zeggen: "I didn't have many tunes on Beatles records, so doing an album like All Things Must Pass was like going to the bathroom and letting it out." Voor de opnames van het immense album neemt Harrison nummers op samen met Ringo Starr, Eric Clapton, Dave Mason, Klaus Voormann, Gary Wright, Bobby Whitlock, Billy Preston, Gary Brooker, Jim Gordon, Alan White, Phil Collins, Ginger Baker, Pete Drake en de groep Badfinger. Voor de productie van het album werkt hij met grootmeester Phil Spector, de bedenker van 'the wall of sound' opnametechniek. Van het album worden wereldwijd 18 miljoen exemplaren verkocht.

Op 1 augustus 1971 organiseert George Harrison The Concert for Bangla Desh. In het Madison Square Garden in New York staan Harrison en veel van zijn muzikale vrienden op een benefiet voor de slachtoffers van overstromingen en burgeroorlog in Bangladesh. Zo zien we onder meer optredens van Eric Clapton, Billy Preston, Badfinger, Leon Russell, Ravi Shankar en Ringo Starr, samen met Harrison. Ook is er nog een verrassingsoptreden van niemand minder dan Bob Dylan, een persoonlijke vriend van Harrison. De benefietactie levert uiteindelijk 15 miljoen dollar op maar door allerlei gedonder met de belastingsdienst (ja daar is de Taxman weer) is het onbekend hoeveel geld er uiteindelijk bij de slachtoffers terecht is gekomen. Een actie waar Harrison, op zijn zachts gezegd, 'kotsmisselijk' van was geweest.

Gedurende de jaren zeventig kabbelt Harrisons solocarrière rustig voort. Zo verschijnen albums als Living in the Material World (1973), Dark Horse (1974), Extra Texture (Read All About It) (1975), Thirty Three & 1/3 (1976) en George Harrison (1979). Ook gedurende de jaren tachtig verschijnen er nog leuke albums van Harrison zoals Somewhere in England (1981). Na de moordaanslag op John Lennon komen Harrison, Ringo Starr en Paul McCartney samen om het nummer 'All Those Years Ago' op te nemen. Het nummer zou Harrisons grootste hit worden sinds 'Give Me Love (Give Me Peace on Earth)' uit 1973. 

Na het album Gone Troppo uit 1982 is het vijf lange jaren erg stil rondom Harrison. De muzikant was de muziekbusiness meer dan zat. In 1987 maakt hij een comeback met zijn album Cloud Nine waarop we ook de hitsingle 'Got My Mind Set on You' aantreffen. Voor het album werkt Harrison met Jeff Lynne van the Electric Light Orchestra. Op het album staat ook 'When We Was Fab', een eerbetoon aan de jaren dat Harrison nog deel uitmaakte van The Beatles.

Met Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan en Tom Petty richt Harrison in 1988 de groep the Traveling Wilburys op. De groep was eigenlijk alleen voor een nummer op een single nodig maar na uitgebreid jammen in de garage van Dylan heeft de groep genoeg materiaal voor een album. Als eind 1988 Roy Orbison overlijdt nemen de vier overgebleven Wilburys een tweede album op. Om de fans in de war te brengen stelt Harrison voor om het album Volume Three te noemen. Velen tuinen in de geslaagde grap. 

Eind 1999 overleeft Harrison een aanslag op zijn leven. Op 30 december 1999 breekt de dan 36-jarige Michael Abram in, in het huis van Harrison. Hij schreeuwt dat hij op een missie van God is en dat hij Harrison wil vermoorden. Harrison wordt door de idioot aangevallen met een keukenmes en het is aan vrouw Olivia te danken dat hij de aanval overleeft, door de indringer met een welgemikte klap van een kachelpook uit te schakelen. Harrison laat zich vanaf dat moment weinig aan de buitenwereld zien. 

In 1997 wordt bij Harrison keelkanker geconstateerd. Hij wordt hier succesvol voor behandeld. In mei 2001 wordt een gezwel uit Harrisons long verwijderd. Een paar maanden later wordt bekend dat hij ook in Zwitserland wordt behandelt in verband met een hersentumor. Op 25 november 2001 maakt de Engelse krant Sunday People bekend dat het erg slecht gaat met de ex-Beatle. Op 29 november 2001 overlijdt George Harrison op 58-jarige leeftijd in Hollywood.