Iraanse politie bevrijdt gijzelaars ambassade

De Iraanse politie heeft dinsdag zes medewerkers van de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran bevrijd. Zij waren door demonstranten gegijzeld. Dat meldde het semi-officiële persbureau Fars. Staatsmedia hadden de gijzeling aanvankelijk gemeld, maar het bericht daarna om onduidelijke redenen ingetrokken.

De Britse ambassade in Iran was dinsdag aangevallen door tientallen betogers. De bestorming volgt op oplopende diplomatieke spanningen tussen Londen en Teheran. Iran meldde de diplomatieke banden met Groot-Brittannië op een lager pitje te zetten. President Mahmoud Ahmadinejad is van plan de Britse ambassadeur Dominick Chilcott het land uit te zetten.

Groot-Brittannië besloot vorige week om sancties op te leggen aan Iraanse banken. De Verenigde Staten en Canada volgden dat voorbeeld. De drie landen willen Iran straffen voor zijn nucleaire programma. Volgens VN-atoomwaakhond IAEA heeft de islamitische republiek tot voor kort gewerkt aan een atoombom, en doet het land dat mogelijk nog steeds.

Iraanse politie bevrijdt gijzelaars ambassade
Iraanse politie bevrijdt gijzelaars ambassade (Foto: ANP)