Zware storm stelt niks voor

Grote koppen in de media vandaag zoals, "Storm met orkaankracht op pakjesavond". Feitelijk klopte dit ook, echter de kaarten waren op het moment van publiceren wat bijgedraaid. Als het maar sensatie is dan wordt het wel geplaatst.

Gisteren liet het Amerikaans weermodel GFS duidelijk een zware storm zien op de weerkaarten. Een diepe depressie, die zich vormde bij Engeland trok richting het noordoosten. De kerndruk van die depressie was 951 Hpa. Daarbij zat een behoorlijk windveld op die 12 Bft aangaf, in combinatie met windstoten die opliepen tot zo'n 140 kilometer per uur. We spreken dan over een storm met orkaankracht. De laatste keer dat op een enkele plaats aan onze kust eventjes windkracht 12 is gemeten was 16 december 1979. Ook in de nacht van 2 op 3 januari 1976 werd in IJmuiden windkracht 12 gemeten, maar toen is op verscheidene andere plaatsen enkele uren achtereen een gemiddelde windsnelheid van 115 km/u gemeten, net iets onder orkaankracht. Op 7 september 1944 registreerde Vlissingen gemiddeld over een uur een windsnelheid van 122 km/u. Voor zover bekend is dat de enige storm geweest ooit, waarin de windmeter geruime tijd op windkracht 12 stond. Dit is was dus een zeer zeldzame situatie wat op de kaarten stond aangegeven.

Het verloop
De kaarten daaropvolgend gaven aan dat de storm minder zou zijn dan eerst berekend werd, echter het Europees weermodel ECMWF deed er nog een schepje boven op sinds de laatste berekeningen. Het noordwestelijk deel van het land en het noorden kunnen te maken gaan krijgen met een 10 Bft (storm) en windstoten die op kunnen gaan lopen tot zo'n 120 kilometer per uur. Het Amerikaans weermodel doet het wat rustiger aan en berekende een 9 Bft met windstoten oplopend tot zo'n 110 kilometer per uur.

Actuele stand van zaken
De actuele stand van zaken, volgens het weermodel GFS is dat er geen zware storm komt en ook geen storm. Een stormachtige wind, 8 Bft lijkt vooralsnog het hoogst haalbare. Echter dit wil nog niet zeggen dat er geen storm of zware storm voor kan gaan komen. De aankomende runs van de Weermodellen ECMWF en GFS zullen daar meer duidelijkheid over moeten geven.

Weermodel
Volgens de kenners geen storm des doods