MRSA is niet uit te roeien

Harry

Het uitroeien van de ziekenhuisbacterie MRSA in de veehouderij is praktisch onmogelijk. Wiskundig onderzoek toont aan dat intensieve contacten tussen boerderijen de besmetting in stand houden, ook als de bacterie slechts heel weinig voor zou komen. Het gaat hierbij echter om een andere stam dan die in ziekenhuizen voorkomt.

De stam in ziekenhuizen is bestand tegen meerdere antibiotica, maar groeit daardoor langzamer. Dat betekent dat de bacterie moeilijk te bestrijden is in het ziekenhuis, maar erbuiten moeilijk kan leven. Dat meldt het UMC Utrecht, dat een Europees onderzoek naar de bacterie leidde.

MRSA komt sinds 1960 voor in ziekenhuizen en is daarom ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie. Pas sinds de jaren negentig duikt de resistente bacterie ook buiten het ziekenhuis op, de laatste jaren ook in de veehouderij. In zestig tot zeventig procent van de varkenshouderijen is de bacterie tegenwoordig aanwezig. De MRSA-bacterie is niet ontsnapt uit ziekenhuizen, maar is onder meer door antibioticagebruik in de veehouderij opgekomen.

Nederlandse ziekenhuizen lijken de bacterie goed in de hand te hebben, zegt microbioloog van het UMC Utrecht Ad Fluit. "Maar de bacterie is genetisch flexibel en kan zich makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden."

MRSA blijft daarom een risico, stelt Fluit. "Een oplossing bestaat nog niet, maar isolatie van patiënten in ziekenhuizen en terughoudend omgaan met antibiotica is de enige manier om de bacterie binnen de perken te houden."

MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, een bacterie die niet gevoelig meer is voor 'normale' antibiotica. Gezonde mensen worden er zelden ziek van, maar voor patiënten met wonden, infusen, katheters of een zwakke gezondheid kan de bacterie wel gevaar opleveren. Zieken blijven langer ziek en soms sterven mensen na een MRSA-infectie. De verspreiding vindt plaats via de lucht of via lichamelijk contact.