'Ophef bezoek Balkenende-Bush ergerlijk'

Jaap de Hoop Scheffer vindt het nog steeds verbazingwekkend dat veel Nederlanders zo schamper reageerden op het eerste bezoek van toenmalig premier Jan-Peter Balkenende aan het Witte Huis in 2003. Dit zegt de CDA-coryfee en oud-minister dinsdag in de Volkskrant.

"Het heeft me verbaasd en geërgerd", zegt De Hoop Scheffer over de ophef, naar aanleiding van het bezoek van huidig premier Mark Rutte aan de Amerikaanse president president Barack Obama dinsdag. De beelden van een schuchtere Balkenende en een zichtbaar trotse De Hoop Scheffer leidden destijds in Nederland tot veel commentaar.


Bezoek Jan-Peter Balkenende aan George W. Bush in 2003

"Het is heel bijzonder om het Oval Office te betreden. Je weet: Hier zit de machtigste man ter wereld", verklaart De Hoop Scheffer acht jaar later. Maar er is nog altijd veel ergernis over de reacties bij de oud-NAVO-baas. "Sommigen gebruikten de beelden om de premier te ridiculiseren."

President George W. Bush was toentertijd wel onder de indruk van Balkenende. Hij noemde de CDA-premier 'Eén van de grote leiders van Europa'. Nederland behoorde tot de landen die de Amerikaanse aanval in Irak politiek hadden gesteund.


'Ophef bezoek Balkenende-Bush ergelijk'