Senaat Nigeria neemt anti-homowet aan

Redactie

De Nigeriaanse Senaat heeft dinsdag een voorstel aangenomen om het homohuwelijk, groepen die ijveren voor homorechten en openlijke uitingen van 'amoureuze verhoudingen' tussen personen van hetzelfde geslacht strafbaar te stellen.

Het wetsvoorstel moet nog door het Huis van Afgevaardigden worden aangenomen en door president Goodluck Jonathan ondertekend, maar de publieke opinie en parlementsleden willen eigenlijk nog strengere straffen dan in het voorstel staan. "Zulke elementen in de samenleving moeten worden gedood", zei senator Baba-Ahmed Yusuf Datti van de oppositiepartij Congress for Progressive Change.

Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is al sinds de Britse koloniale tijd verboden in Nigeria. Homoseksuele mannen en vrouwen worden openlijk gediscrimineerd, zowel door christenen als door moslims. In die gebieden in het noorden waar de shariah is ingevoerd kunnen homo's en lesbiennes zelfs gestenigd worden.

In het wetsvoorstel kunnen homostellen die trouwen veertien jaar gevangenisstraf krijgen. Getuigen of anderen die daarbij helpen lopen het gevaar voor tien jaar achter tralies te verdwijnen, net als mensen die homoclubs of -verenigingen oprichten. De straffen zijn nog zwaarder dan in het oorspronkelijke voorstel stonden.