Psychiatrisch rapport: Breivik is krankzinnig

Redactie

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is krankzinnig. Dat melden diverse Noorse media dinsdag op basis van het onderzoeksverslag van de forensische psychiaters die Breivik onderzochten. De psychiaters overhandigden hun rapport dinsdag aan de rechter. In het rapport wordt een 'duidelijke conclusie' getrokken over de psychische gesteldheid van Breivik, zei een van de psychiaters eerder zonder in te gaan op details.

Het verslag is van belang voor de beslissing of Breivik toerekeningsvatbaar kan worden verklaard voor het bloedbad dat hij op 22 juli aanrichtte en dat aan 77 mensen het leven kostte. De belangrijkste bevindingen van de onderzoekers worden later dinsdag op een persconferentie gepresenteerd, maar als Breivik inderdaad krankzinnig is, zou dat betekenen dat hij niet verantwoordelijk voor zijn daden kan worden gehouden.

Breivik heeft bekend dat hij een bomaanslag in Oslo heeft gepleegd en op het eiland Utøya het vuur heeft geopend op deelnemers aan een politiek zomerkamp, maar ontkent dat hij daarmee een misdrijf heeft begaan. Hij noemt zich de bevelhebber van een Noorse verzetsbeweging die strijdt tegen multiculturalisme.

Onderzoekers hebben geen enkele aanwijzing voor een dergelijke beweging gevonden en zijn van mening dat Breivik de aanslagen in zijn eentje voorbereidde en uitvoerde.

De psychiaters spraken in totaal 36 uur met Breivik en bestudeerden videobeelden van het politieverhoor. Het 243 pagina's tellende onderzoeksverslag wordt door een panel van de Noorse Raad voor Forensische Geneeskunde tegen het licht gehouden. Mogelijk verzoekt de Raad om nadere informatie.

Het hoofd van dit panel zei in juli nog dat het niet waarschijnlijk is dat Breivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, omdat de aanslagen minutieus waren voorbereid en uitgevoerd. Om ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard moet een verdachte op het moment van het plegen van een misdrijf in een psychose verkeren, waarmee wordt bedoeld dat hij het contact met de werkelijkheid heeft verloren en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.

Als Breivik schuldig wordt bevonden kan hij 21 jaar gevangenisstraf krijgen of een alternatieve straf waarmee hij voor onbepaalde tijd achter de tralies verdwijnt.


Psychiatrisch rapport: Breivik is krankzinnig (Foto: Novum)