Ik wil ook op tv!

Tegenwoordig lijkt het wel of je een bekende Nederlander of Vlaming moet zijn om nog op tv te kunnen komen. Waar je vroeger nog 24 uur per dag kon genieten van een stel onbekende en normale Nederlanders in één huis, lijken tv-makers het nu niet meer aan te durven zónder bekende Nederlanders. Expeditie Robinson, Wie is... de Mol?, Ford Boyard, Eeuwige Roem, Sterren dansen op het IJs, Echte Meisjes in de Jungle, Peking Express, Dancing with the Stars, en de lijst gaat maar door! Wie nog op tv wil komen, moet al bekend zijn. En het maakt niet uit waarvan.

Vroeger waren BN'ers nog schaars op televisie. Bekende mensen waren destijds reuze-interessant, want dit was de eerste keer dat we ze op een andere manier konden zien. Het was gaaf als een BN'er mee mocht doen met Waku Waku, want wat zouden ze weten over dieren? Wie werd er bloedjefanatiek bij Sterrenslag? Zou die politieke saaie lul eigenlijk wel grappig kunnen zijn bij De Lama's? We kregen als kijker ineens een heel ander beeld van iemand. De BN'er werd wat normaler en toegankelijker als hij op zijn bek ging bij een spelletje. Fantastische televisie!

Helaas is het succes van de BN'er in spelletjes door zijn eigen roem ten onder gegaan. Er zijn te veel programma's voor te weinig bekende mensen die mee willen doen aan weer een nieuw programma. Neem nou Expeditie Robinson: who the fuck is Niko van JIMtv? Wat is is JIMtv in hemelsnaam? Wie is Tanja Dexters? Esther Schouten? Nicolas? Ook de deelnemers van Wie is de Mol? zijn inmiddels bekend. Bij de kandidaten zie je de voornaam, leeftijd en beroep. Maar het had er net zo goed niet kunnen staan. Wie zijn die mensen in godsnaam? Wat kunnen zij wat ik niet kan?

Ik wil ook op tv. Ik kan dingen. De tijd is er rijp voor. Ik schrijf nu zo'n drie jaar als vaste columnist voor FOK!, De Telegraaf heeft me eens gebeld voor een interview, ik sta door het hele land op podiums en het maakt niet uit dat er soms maar vijftien mensen in het publiek zitten om naar mij en zeven anderen te kijken. Ik ben open, spontaan en niet bang om te falen, wat heel goed uitkomt als het om sportieve dingen gaat, mijn slechte conditie in aanmerking genomen. Ik speel ook vals als het moet. En daarbij vertegenwoordig ik een minderheid op de Nederlandse buis: ook al ben ik véél te licht om deel te nemen aan Obese, mijn billen zijn wel groot genoeg om het halve scherm te vullen. En dat zie je maar weinig op tv!

Ik heb al een idee voor het soort programma waar ik aan mee wil doen. Meedoen aan Wie is de Mol? is sinds de eerste aflevering nog steeds mijn ultieme droom. Maar ik sta ook open voor iets nieuws. Er zijn namelijk nog enkele programma's die niet uitsluitend voor BN'ers zijn en daar kunnen we best nog verandering in brengen. Ik zou wel eens mee willen doen aan de Rijdende Rechter, waar ik ruzie maak met Patty Brard over wie de grootste kleedkamer mag hebben. Of De Allerslechtste Chauffeur van Nederland, die ik zeker ga winnen omdat ik geen rijbewijs heb. Pim is er niets bij, ik rijd Ruben gemakkelijk twee keer aan! Per aflevering zelfs! Of wat denk je van Blik op de Weg, waar alleen BN'ers worden aangehouden, Verhalen achter Plastische Chirurgie waar we het échte verhaal van Marijke Helwegen horen, Dubbeltje op zijn Kant met failliete BN'ers die hun villa moeten verkopen wegens de cultuurbezuinigingen, The Pain Game waarin ik letterlijk een wedstrijdje spijkerpoepen ga winnen van Dennis Weening.

Ieder tv-programma draait tegenwoordig op BN'ers. Maar laten we eerlijk zijn: die mensen kunnen helemaal niets. Half Nederland zit dus 's avonds op de bank om te kijken naar een zeer select groepje mensen die totaal onbekend zijn, behalve bij een vage vriend die toevallig degene kent die het programma maakt. Maar ze mogen wel overal het prijzengeld binnenslepen als bonus op hun acteursloontje. Bij veel programma's betwijfel ik of er ook nog maar iemand kijkt als er geen bekenden in zaten. Alleen écht goede programma's kunnen nog wel een aantal seizoenen mee zonder te vervelen. Dat zijn programma's die vanwege hun concept zo fantastisch zijn, dat er geen BN'ers voor nodig zijn. Dus vraag ze dan ook niet meer! Dan kunnen mensen zoals jij en ik het ook eens proberen!