Veel klachten over waskosten verzorgingshuizen

Steeds meer ouderen klagen over de stijgende waskosten bij verzorgings- en verpleeghuizen. Dat is volgens de landelijke cliëntenorganisatie LOC ook niet verrassend. "In 2009 lagen de kosten voor het draaien van de was tussen de 35 en zeventig euro. Nu zijn er uitschieters tot 225 euro per maand", zegt plaatsvervangend directeur Marthijn Laterveer dinsdag.

In het verleden vielen de waskosten bij verzorgingshuizen onder de AWBZ. Bij verpleeghuizen was het meer zoals bij ziekenhuizen geregeld, daar werden bewoners geacht zelf voor de was te zorgen, of ze moesten een vergoeding betalen om het te laten doen. In 2009 kwam daar een einde aan.

"Sindsdien geldt voor de verzorgingshuizen hetzelfde regime", zegt Laterveer. In principe mogen bewoners nog steeds zelf hun was doen, maar vaak is er volgens Laterveer geen keus. "Je moet wel een wasmachine hebben om de was te kunnen doen."

De LOC pleit er al langer voor de waskosten onder de verzekering te laten vallen. De Tweede Kamer nam enkele maanden geleden een motie aan waarin staat dat er een richtbedrag voor de waskosten moet komen. De LOC werkt hier nu samen met het instituut voor budgetvoorlichting Nibud aan. De richtprijs moet eind volgende maand bekend worden.