'Agent die vader neerschoot toch vervolgen'

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft het gerechtshof geadviseerd de agent die een vader neerschoot op een schoolplein in Heerenveen toch te vervolgen. Dat zegt Jan Boone, de advocaat van de vader.

De vader werd vorig jaar januari neergeschoten. De politie vreesde dat de man uit Zwagerbosch zijn kinderen iets aan wilde doen. Hij was eerst bij het werkadres van zijn ex geweest. Zij was daar niet, waarna hij naar de school van zijn kinderen ging. Daar zou de man hebben geprobeerd binnen te dringen, waarop een agent drie schoten loste. De man werd in zijn arm en been geraakt. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden concludeerde eerder dat de agent volgens de geweldsinstructie had gehandeld en dat vervolging niet nodig was. De vader was het hier niet mee eens, waarop het OM in Arnhem zich over de zaak boog. Dat OM oordeelde twee weken geleden volgens Boone dat het derde schot niet had mogen worden gelost.

Wat Boone betreft had de agent helemaal niet mogen schieten. "De ex probeerde op alle manieren te verhinderen dat deze vader zijn kinderen mocht zien. Iedereen zou daar wanhopig van worden", is de lezing van de advocaat. De vader was volgens de advocaat van plan zelfmoord te plegen, en wilde zijn kinderen nog één keer zien.

Op het schoolplein loste een agent een schot, maar dat was mis. "Daarop werd de vader in zijn heup geschoten." De vader viel volgens de advocaat op de grond en probeerde zelfmoord te plegen met een mesje. "Maar dat mes stelde niets voor, het klapte dubbel." Daarop zou de agent de vader in de schouder hebben geschoten.

Voor het laatste schot zou justitie vervolging adviseren. Het gerechtshof moet besluiten of het daadwerkelijk tot vervolging komt. Het OM was niet bereikbaar voor een toelichting.