FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 oktober 2011

Turkse tanks steken grens met Irak over

Turkse tanks en andere gepantserde voertuigen zijn maandag de grens met Irak overgestoken. De voertuigen zijn op weg naar een kamp van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, aldus bronnen binnen de veiligheidsdiensten.

Turkse commando's jagen sinds vorige week op PKK-strijders in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Irak. Koerdische strijders doodden toen 24 Turkse millitairen. De PKK vecht al decennia voor meer rechten voor de Koerden. De strijd heeft tienduizenden levens geëist.

Het kamp waar de colonne naar op weg is, ligt vlakbij de Noord-Iraakse stad Zakho.

Turkse tanks steken grens met Irak over
Turkse tanks steken grens met Irak over (Foto: ANP)

Brinkman overweegt aangifte tegen Noord-Holland

PVV'er Hero Brinkman overweegt aangifte te doen tegen de provincie Noord-Holland als de klokkenluider die de gebreken van de provinciale website blootlegde, wordt vervolgd. Dat laat Brinkman maandag weten. Het Tweede Kamerlid maakt ook deel uit van de Provinciale Staten van Noord-Holland.

De provincie deed eind september aangifte tegen de man die ontdekte dat het ambtelijke informatie- en managementsysteem van de provincie met een standaardwachtwoord voor iedereen toegankelijk was.

Brinkman ontkent dat hij zelf opdracht heeft gegeven tot het hacken van de site; de klokkenluider heeft dat op eigen initiatief gedaan. Vervolgens heeft de hacker wel meegeholpen met het 'dichten van de gaten' in de site, waarbij Brinkman als tussenpersoon fungeerde. Maar dat gebeurde op verzoek van de provincie, stelt de PVV'er.

Brinkman snapt dan ook niet dat aangifte tegen de klokkenluider is gedaan. Hij heeft het provinciebestuur tevergeefs verzocht de aangifte in te trekken. Als de aangifte wordt geseponeerd door justitie, is daarmee voor hem de kous af. Gebeurt dat niet, dan overweegt hij om zelf aangifte te doen tegen de provincie en wil hij zich laten horen als getuige.


Brinkman overweegt aangifte tegen Noord-Holland (Foto: Novum)

Politie rolt harddrugslaboratoria op

De afgelopen dagen zijn op verschillende plekken in het land laboratoria waar harddrugs werden gemaakt opgerold. Maandag werd bij een boerderij in het Drentse Zandberg een xtc-laboratorium aangetroffen, vrijdagavond was het raak in Eindhoven. Daar was een drugsfabriek waar vermoedelijk crystal meth werd geproduceerd en cocaïne gewassen.

In Zandberg zijn vier mannen en een vrouw opgepakt. Twee van hen zijn bewoners van het pand, dat aan de Schaapsbergweg ligt. Het aangetroffen laboratorium was nog in werking. Wat er exact is aangetroffen, kan de politie nog niet zeggen. Vanwege de arrestaties moest voor opvang van kinderen en dieren worden gezorgd.

Het drugslaboratorium in Eindhoven zat in een pand en een bijbehorende garagebox in een woonwijk. Er werden onder meer een reactievat en een destillatieketel, bedoeld voor de productie van synthetische drugs, een cocaïnepers en grote hoeveelheden chemicaliën gevonden. Het laboratorium is dit weekend ontmanteld, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Grand Slam Tennis 2 Roster Reveal Trailer

Ontwikkelaar Electronic Arts heeft een trailer uitgebracht voor het aankomende spel Grand Slam Tennis 2.

De trailer laat het grootste deel van de tennissers zien die in het spel verwerkt zitten. Naast de huidige sterren zoals Nadal, Federer Djokovic en Sjarapova zijn ook toppers van weleer uit te dagen. Zo is in de trailer te zien dat Bjorn Borg en John McEnroe in het spel zitten en aan het eind zie je nog snel de naam van Boris Becker voorbij komen.

Grand Slam Tennis 2 komt in 2012 uit op PS3 en Xbox 360. Wanneer precies in 2012 is nog niet bekend.

Occupy Nederland komt met radiozender

De Nederlandse Occupy-beweging komt binnen een week met een eigen radiozender. Dat hebben woordvoerder van Occupy Den Haag maandag laten weten.

Voor de kust van Den Haag komt volgens hen dit weekeinde een oud zendschip te liggen. Hiervandaan gaan volgelingen van Occupy op zenderfrequentie 107FM speciale uitzendingen verzorgen voor andere volgelingen en geïnteresseerden. De bezitter van het schip zou een sympathisant van de beweging zijn, aldus een zegsman.

Occupy Nederland komt met radiozender
Occupy Nederland komt met radiozender (Foto: ANP)

'Kemna machtigste vrouw van Nederland'

Hoofd beleggingen bij de Algemene Pensioen Groep (APG) Angelien Kemna is de machtigste vrouw van Nederland. Dat vindt althans maandblad Opzij. Kemna werd gekozen uit een lijst van honderd vrouwen.

Kemna beheert een beleggingsportefeuille van 280 miljard euro van met name pensioenfonds ABP. De jury vindt dat het hoofd beleggingen 'een geweldige en eigen stempel drukt op de financiële sector'. Ondertussen zou ze ook nog oog houden voor duurzame, maatschappelijke ontwikkelingen.

Kemna is sinds november 2009 hoofd beleggingen bij de APG. Van 2001 tot 2007 bekleedde ze topfuncties bij de ING. Ook is ze onder meer hoogleraar financiële markten geweest bij de Universiteit Maastricht.

Gadhafi wordt in woestijn begraven

De voormalige Libische leider Moammar Gadhafi en zijn zoon Mutassim worden dinsdag op een geheime locatie in de woestijn begraven. Dat zei een functionaris van de Nationale Overgangsraad (NTC) maandag.

De lichamen van Gadhafi, zijn zoon Mutassim en de oud-minister van Defensie, Abu Bakr Younes, zijn maandag in Misrata uit de koelcel gehaald en overgebracht naar een onbekende plaats. Dat meldde een tv-ploeg van persbureau Reuters ter plaatse. Het trio lag daar sinds hun dood afgelopen donderdag in Sirte.

Volgens de NTC-functionaris worden Gadhafi en zijn zoon tegelijk begraven. De oud-dictator krijgt een 'simpele begrafenis' waarbij een islamitische geestelijke aanwezig zal zijn. De functionaris zei dat er geen overeenstemming is bereikt met de stam van Gadhafi over de overdracht van het lichaam.

Gadhafi wordt in woestijn begraven
Gadhafi wordt in woestijn begraven (Foto: ANP)

Gouden Film voor dansfilm Body Language

Body Language heeft meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscopen getrokken. De dansfilm werd daarom maandagavond onderscheiden met de Gouden Film. Dat heeft het Nederlands Film Festival, die de prijs toekent, bekendgemaakt.

Regisseur Jeffrey Elmont en acteurs en dansers Boris Schreurs, Ingrid Jansen, Ruben Solognier en Luciano Hiwat namen de prijs in ontvangst in Pathé de Munt in Amsterdam. Body Language gaat over een aantal dansers die op goed geluk naar New York gaan om hun geluk te beproeven. De film ging op 6 oktober in première.

Afgelopen weekeinde werd ook All Stars 2: Old Stars al onderscheiden met een Gouden Film. De film, het vervolg op het in 1997 verschenen All Stars, draait om zeven vrienden die voetballen bij de club Swift Boys.

Nederland ongevoelig voor Paranormal Activity

Het Nederlandse bioscooppubliek raakt niet echt in hogere sferen van Paranormal Activity 3. De horrorfilm over het bovennatuurlijke komt deze week binnen op de vijfde plaats in de lijst van bestbezochte films van afgelopen weekeinde. In de Verenigde Staten brak de film juist verschillende records.

De top vier van de Nederlandse bioscooplijst blijft ongewijzigd ten opzichte van een week geleden. Johnny English Reborn met Rowan Atkinson staat voor de derde achtereenvolgende week bovenaan, gevolgd door de Nederlandse voetbalfilm All Stars 2: Old Stars. The Three Musketeers 3D en Lion King 3D zijn wederom nummer drie en vier.

Paranormal Activity 3 was dit weekend het bestbezocht in de Amerikaanse bioscopen. Met een opbrengst van 54 miljoen dollar was het de beste opening van een horrorfilm ooit. Bovendien is dat de hoogste opbrengst aller tijden van een film die in oktober verscheen. Dat record stond op naam van het vorig jaar in oktober uitgebrachte Jackass 3D, met ruim vijftig miljoen dollar.

Chadli kan verlengen bij FC Twente

FC Twente heeft Nacer Chadli een voorstel gedaan om zijn contract met een jaar te verlengen. De huidige verbintenis met de Belg, die afgelopen weekend een sterke rentree maakte na langdurig blessureleed, loopt tot medio 2013.

Voorzitter Joop Munsterman liet tegenover Voetbal International weten Chadli langer te willen behouden: "Wij willen Nacer langer vasthouden en daarom staat er ook geen clausule over een transfersom in het nieuwe contract."

Chadli maakte in de zomer van 2010 de overstap van AGOVV naar FC Twente en maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling door. De 22-jarige aanvaller verdiende een basisplaats bij zowel de Tukkers als bij het nationale elftal van België.

Munsterman liet tevens ook weten binnenkort met verdediger Douglas om de tafel te willen. Het contract van de Braziliaan loopt na dit seizoen af. De verbintenis bevat wel een optie voor een extra jaar.

'Google werkt aan overname Yahoo'

Internetbedrijf Google zou twee investeringsmaatschappijen willen helpen met de financiering van een overnamebod op concurrent Yahoo. Dat schrijft de zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen rond de zaak.

Google zou voorlopige gesprekken hebben gevoerd met de twee maatschappijen, maar is er nog geen formeel voorstel gedaan. Ook kan het bod nog worden afgeblazen. Het is niet bekend om welke investeringsbedrijven het gaat. Vorige week meldde The Wall Street Journal dat Microsoft zou werken aan een overname van Yahoo met behulp van investeerders.

Een overname van Yahoo door Google zou vrijwel zeker op bezwaren stuiten van de kartelautoriteiten. In 2008 werd een advertentiesamenwerking tussen de twee bedrijven tegengehouden door de Amerikaanse autoriteiten. Daarna ging Yahoo in zee met Microsoft.

'Google werkt aan overname Yahoo'
'Google werkt aan overname Yahoo' (Foto: ANP)

Hans Klok baalt van kort geding

Hans Klok baalt van het kort geding dat tegen hem is aangespannen. De 42-jarige illusionist zegt voor de camera van Novum Nieuws dat ook hij niet goed snapt waar de zaak over gaat. "Woensdag dient het kort geding, dus dan weet ik er meer over." Een Belgische illusionist beschuldigt Klok van plagiaat.

Klok zou tijdens de show met de Chippendales in Las Vegas zonder toestemming twee trucs van de Belg opgevoerd hebben. "Dat vind ik een wel zeer grove beschuldiging", zegt Klok. "Het is vervelend, eigenlijk is het gewoon een oud-medewerker. Deze zaak geeft mij het gevoel dat iemand een beetje op mijn succes wil meesurfen."

Het kort geding wordt woensdag behandeld door de rechtbank in Den Haag. De rechtszaak heeft gevolgen voor Kloks creativiteit. "Je gaat natuurlijk nog meer letten op wat je doet. Of het niet al een keer eerder is gedaan en of het wel afwijkend genoeg is."

Klok zou zelf niet zo snel naar de rechter stappen. "Ikzelf ben de meest gekopieerde illusionist ter wereld. Als je op Youtube kijkt zie je alleen maar 'Hans Klokken'. Allemaal staan ze daar met windmachines."

Volgens Hans is hij het brein achter 's werelds meest gekopieerde truc. "De illusie met de vuursperen, die heb ik beroemd gemaakt en wordt nu door iedereen uitgevoerd. Maar zolang ik koploper blijf vind ik het leuk dat ik veel mensen kan inspireren."

Klok zal blij zijn als het woensdag is geweest. "Het nare is dat iedereen je een rechtszaak aan kan doen. Ik kan morgen ook een zaak tegen David Copperfield beginnen en dan moet hij ook voor de rechter komen. Er is altijd wel wat te verzinnen."

School schorst conciŽrge om ontucht

Een basisschool in Krimpen aan den IJssel heeft een conciërge geschorst na beschuldigingen van ontucht met een leerling. Een moeder heeft afgelopen weekend aangifte gedaan van ontucht met haar dochter, meldt een politiewoordvoerder.

Waaruit de ontucht zou bestaan, weet de woordvoerder niet. De politie moet nog praten met het meisje. Op de school was maandagmiddag niemand bereikbaar voor commentaar.

RTV Rijnmond meldt dat de conciërge pas drie weken in dienst was van basisschool Kortland. De ontucht zou hebben plaatsgevonden op de locatie Lansingh Zuid. De leerlinge zou onzedelijk zijn betast. De schoolleiding heeft de ouders een brief gestuurd.

Favorieten sneuvelen in Sint-Petersburg

Het tennistoernooi van Sint-Petersburg is op de eerste dag beroofd van twee favorieten voor de eindzege. De als eerste geplaatste Gilles Simon en de nummer drie van de plaatsingslijst, Alexandr Dolgopolov, gingen onderuit.

Simon verloor in een Frans onderonsje van zijn landgenoot Adrian Mannarino. De mondiale nummer 86 was in drie sets te sterk voor de 74 posities hoger genoteerde Simon: 2-6, 6-4, 6-4. Mannarino speelt in de tweede ronde tegen Ernests Gulbis of Lukas Rosol.

Dolgopolov (3) uit Oekraïne verloor kansloos met tweemaal 6-2 van Dudi Sela uit Israël. Mikhail Youzhny overleefde de eerste ronde wel. De Rus (5) rekende in twee sets af met de Oekraïner Sergiy Stakhovsky: 6-3, 7-6 (7).


Favorieten sneuvelen in Sint-Petersburg (Foto: Novum)

Gijp: Bert, er zijn ook medicijnen voor

Voetbal International (VI) is maandag op bezoek geweest bij René van der Gijp om de door het programma gewonnen Gouden Televizier-Ring te overhandigen. Hij zei erg blij te zijn met de waardering van de kijkers en denkt binnenkort weer helemaal hersteld te zijn van zijn burn-out.

Van der Gijp reageerde ook op de opmerkingen van tv-kenner Bert van der Veer, die zei dat de Gouden Televizier-Ring 'begraven is' nu VI de prijs heeft gewonnen. "Daar heb ik zelf ook nog wel eens een beetje last van, dat moet je ook altijd voor zijn. Dat als er heel vaak naar je mening gevraagd wordt dat je in de veronderstelling ben dat je gaat geloven dat wat je zegt waar is. En dat is niet altijd het geval", aldus Van der Gijp.

Tot slot had de voetbalanalist ook nog een gouden tip voor Van der Veer: "Dat heb ik zelf ook nog wel eens bij een speler, en dat ik denk: 'Gijpie... kijk nou uit want het is wel gewoon jouw bescheiden mening'. Het is niet zo dat het ook zo is. Bert lijdt daaraan. Maar daar zijn wel gewoon medicijnen voor."


Voetbal International op bezoek bij René van der Gijp

[FOK!@] Het Gouden Televizier-Ring Gala

Met trots gepresenteerd: een nieuw video-item op FOK!, waarin René (MrManiak) en Martijn (Beaudelaire) de leukste evenementen bezoeken. Gewapend met een FOK!-microfoon en een camera maken zij een amusant, maar informatief sfeerverslag. Als vuurdoop bezochten we de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring.

Tussen Novum en Radio 1 kregen wij vele bekende Nederlanders voor de camera. Onder andere Hennie Huisman, Linda de Mol, Horace Cohen en FOK!-held Alberto Stegeman kregen de witte microfoon onder hun neus. We hebben moeten vechten voor een goede plek bij de rode loper en het aantal journalisten was enorm. Sommige beelden kunnen hierdoor 'dynamischer' dan normaal overkomen.

Helaas waren de mannen van Voetbal International niet aanwezig bij het Gala, dus hebben we de altijd sympathieke Johan Derksen niets kunnen vragen. Zij gaven de voorkeur aan het maken van hun eigen programma tijdens de uitreiking. Wees trouwens niet bang dat wij FOK!tv gaan vervangen, Stefan blijft gewoon FOK!tv maken. 

De leader is gemaakt door Hans de Jonge van OculusFilm.

> Download de video in FLV en bekijk hem onder andere in de VLC Media Player.

[Jupiler League] Volendam maakt gehakt van AGOVV

FC Volendam heeft in eigen huis een ruime overwinning geboekt op AGOVV Apeldoorn. Mede dankzij drie treffers van Jack Tuyp won de ploeg met 6-1.

Achmed Ahahaoui profiteerde na negen minuten van een fout in de verdediging van AGOVV. De aanvaller schoot de bal met binnenkant voet in de verre hoek. Toch kwam de ploeg uit Apeldoorn na ruim twintig minuten weer op gelijke hoogte. Tim Receveur was de gevierde man.

Vijf minuten later pakte Volendam echter weer de leiding in de wedstrijd. Tuyp scoorde de 2-1 en niet veel later schoot Rick Kruys fraai de 3-1 binnen. Hij schoot de bal hard via de onderkant van de lat in het doel.

Na rust had Volendam weinig meer te duchten van AGOVV en liep het via twee doelpunten van opnieuw Tuyp en een treffer van Roy Bakkenes uit naar 6-1. Volendam stijgt door de ruime overwinning naar de vierde plaats, terwijl AGOVV met slechts vier punten hekkensluiter blijft. De ploeg incasseerde in tien duels al dertig tegendoelpunten.

'Gadhafi dinsdag begraven'

Het lichaam van Moammar Gadhafi wordt waarschijnlijk dinsdag ter aarde besteld op een geheime locatie. Dat heeft een woordvoerder van de militaire raad in Misrata maandag gezegd. De woordvoerder, Ibrahim Beit al-Mal, is er 'voor negentig procent zeker van dat de lichamen morgen begraven worden'.

De lichamen van Gadhafi, zijn zoon Muatassim en de voormalige minister van defensie Abu Bakr Younis lagen maandag voor de vierde dag op rij in een koelruimte van een winkelcentrum in Misrata. Inwoners van de stad stonden in de rij om de lichamen met eigen ogen te zien.

Eerder maandag zei het hoofd van de Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul-Jalil, dat aan de hand van een fatwa, een islamitisch edict, wordt bepaald wat er met het lichaam van de vermoorde Gadhafi, zijn zoon en de minister moet worden gedaan.


'Lichaam van Gadhafi dinsdag begraven' (Foto: Novum)

Drentse woningen ontruimd wegens gaslek

Veertig tot vijftig woningen zijn maandag in het Drentse Eelde ontruimd wegens een gaslek. Het lek werd aan het einde van de middag ontdekt. Niemand is erdoor onwel geworden of gewond geraakt. Beheerder Enexis probeert het lek te dichten, meldt een politiewoordvoerder.

Het lek is aan de Westerhorn. Woningen in een straal van honderd tot tweehonderd meter zijn ontruimd. Van de geëvacueerde bewoners zijn er 25 opgevangen in een buurtcentrum, de rest is naar vrienden of familie.

De oorzaak van het lek ligt mogelijk in graafwerkzaamheden. De uitstroom van gas zou flink zijn geweest. "Mensen roken een behoorlijk sterke gaslucht." Het lek is inmiddels afgedekt.

Eriksson ontslagen bij Leicester City

Sven-Goran Eriksson is ontslagen als manager van Leicester City. Dit melden diverse Britse media vanavond.

Eriksson werd in oktober 2010 trainer bij de club die momenteel dertiende staat in de Championship, de divisie net onder de Premier League. Als trainer boekte Eriksson eerder wel successen met Lazio Roma, met die club werd hij 2000 kampioen in de Serie A. Daarna was Eriksson van 2001 tot en met 2006 de eerste buitenlandse bondscoach van Engeland. Voor de 63-jarige Zweed was Leicester zijn veertiende klus als trainer.

ANWB boos om creŽren file op A2

De ANWB is boos dat de politie afgelopen weekend een file heeft gecreëerd op de A2 om twee benzinedieven op te kunnen pakken. ANWB-directeur Guido van Woerkom stelt niet te hebben geweten dat zo'n drastisch middel kon worden ingezet door de politie, zegt hij maandag tegen RTL Nieuws.

De politie achtervolgde zaterdagochtend twee mensen in een auto, die bij een tankstation bij Culemborg weg waren gereden zonder te betalen. Bij de achtervolging reden de benzinedieven een paar keer opzettelijk tegen politieauto's aan.

Uiteindelijk reden ze om 10.00 uur bij Abcoude vol op de door de politie gecreëerde file in die ze had moeten afremmen. Een 35-jarige Maastrichtenaar die net in de file was aangesloten kwam daardoor om het leven. Ook de twee benzinedieven raakten gewond.

De ANWB-directeur vraagt zich af of de politie weet wat voor effect een dergelijke actie kan hebben. Mensen die van niks weten worden gebruikt om dieven in de kraag te kunnen vatten, zegt hij. "Uiteindelijk valt een dode omwille van een paar liter benzine. Je moet je afvragen of doel en middel met elkaar nou goed met elkaar in evenwicht waren."

De directeur vindt dat over het inzetten van rode kruizen om bijvoorbeeld benzinedieven in de kraag te kunnen vatten eerst een debat had moeten plaatsvinden. "Ik vraag me af of er een draaiboek voor is. Wie mag dat besluiten? Moet er een officier van justitie bij komen? De samenleving heeft recht op die antwoorden."

Daarbij vermindert een dergelijke actie de geloofwaardigheid van rode kruizen nog verder, vindt Van Woerkom. "Ze worden al meer genegeerd dan vroeger. Als ze worden ingezet voor iets anders dan het oorspronkelijke doel, vermindert dat de geloofwaardigheid van het rode kruis. Het effect is onvoldoende doordacht en bediscussieerd."

De ANWB wil met de politie praten over de kwestie en onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie om opheldering vragen.

Een van de twee benzinedieven is maandag vrijgelaten. Het gaat om de man die op de passagiersstoel zat, een 24-jarige Rotterdammer, meldde het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) eerder op de dag. Het tweetal werd zaterdag aangehouden voor poging tot doodslag op politiemensen, dood door schuld en doodslag. Onderzoek moet uitwijzen wat de rol van de Rotterdammer in het verhaal is.

'Grenzen aan bankenbijdrage Griekenland'

Er zijn grenzen aan de bereidwilligheid van de banken aan een vrijwillige bijdrage aan de Griekse redding. Bovendien kan een verkeerde aanpak worden gezien als wanbetaling van Griekenland. Dat heeft de algemeen directeur van de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IFF) maandag gezegd.

Directeur Charles Dallara van het IFF, dat ruim 400 banken vertegenwoordigt, stelt er grenzen zijn aan wat beleggers zien als een vrijwillige bijdrage. Ook moet elk plan ontstaan door onderhandeling en tot gezamenlijke actie leiden, anders wordt het opgevat als wanbetaling. Dit zou de Griekse economie voor jaren isoleren van de internationale kapitaalmarkten, aldus Dallara.

Europese leiders willen dat private investeerders forse afschrijvingen doen op Griekse schuldbezittingen. In juli werd een afschrijving afgesproken van 21 procent. De banken hebben aangeboden 40 procent af te stempelen, maar politici zouden mikken op afschrijvingen tot 60 procent op de waarde van Griekse staatsleningen.

'Grenzen aan bankenbijdrage Griekenland'
'Grenzen aan bankenbijdrage Griekenland' (Foto: ANP)

'Brands geeft Reis kleine kans op terugkeer'

Jonathan Reis keert mogelijk toch nog terug bij PSV. De Braziliaanse spits herstelt op dit moment van een zware blessure aan zijn knie en is deze week in Eindhoven om onder meer een medische check-up te ondergaan.

Het bezoek van Reis aan Eindhoven heeft vooralsnog een sociaal karakter. Marcel Brands, technisch directeur van PSV, liet echter ook weten de deur nog op een kier te houden. "We gaan om de tafel om eens te bekijken hoe beide partijen de toekomst zien", liet hij aan Voetbal International weten.

Reis heeft op dit moment geen contract bij PSV, maar de Eindhovenaren investeren nog altijd tijd en geld in de Braziliaan. "We hebben ook een morele verplichting, vinden wij", lichtte Brands deze opvallende keuze toe. De aanvaller weigerde in de zomer nog een éénjarig contract bij PSV. "We hebben hem uit de goot (Reis was verslaafd aan drugs, red.) opgeraapt, daarna raakte hij zwaargeblesseerd."

Begin december 2010 scheurde Reis beide kruisbanden van zijn mediale binnenband in zijn rechterknie af. Her herstel van de speler vordert gestaag, waardoor er inmiddels geruchten gaan dat hij in januari 2012 weer op het veld staat.

Daarnaast gaan er ook nog geruchten dat PSV hem wil verleiden de laatste periode van de revalidatie in Nederland te doen. Bij de eerste testen, die eerder vandaag werden uitgevoerd, bleek namelijk dat de knie van Reis sterker was dan men aanvankelijk dacht.

Battlefield 3 wordt afgerekend op reviewscores

Patrick Bach, uitvoerend producent van DICE, geeft in een interview met Eurogamer aan dat het voor ontwikkelaars moeilijk is om op iets anders dan de reviews te worden beoordeeld. Vlak voor de release van Battlefield 3 geeft Bach aan dat DICE een interne Metacritic-doelstelling heeft, die hij overigens niet publiek wil maken.

"Het is altijd moeilijk als je een nieuw project begint om een target te stellen voor de kwaliteit, maar dat is zo'n beetje de enige target die je kunt stellen. Dat is een Metascore", zegt Bach. "Uiteraard zeg je dan dat het spel gefaald heeft wanneer die score niet gehaald wordt." 

Bach zegt ook dat het lastig is als goede reviewscores zich niet vertalen in goede verkopen. Je kunt zeggen dat de kwaliteit van een spel een graadmeter is voor de verkopen, maar die vlieger gaat volgens hem niet op. "Een spel met een score van 85 kan veel beter verkopen dan een spel met 95. Je hebt dan een geweldige game gemaakt, maar de verkoopcijfers zeggen dat je geen geweldige game hebt gemaakt." Volgens Bach is dat heel vervelend voor de ontwikkelaar, omdat deze daar de rekening voor gepresenteerd krijgt.

Screenshot Battlefield 3

Battlefield 3 komt op 27 oktober uit op PC, PS3 en Xbox 360

Neymar: "Wil nog lang in BraziliŽ spelen"

Wonderkind Neymar is nog altijd niet uitgeleerd in Brazilië. De 19-jarige aanvaller van Santos beseft dat hij op zijn leeftijd zoveel mogelijk moet spelen.

Neymar werd afgelopen zomer veelvuldig gelinkt aan zowel FC Barcelona als Real Madrid. Een overgang leek slechts een kwestie van tijd, maar tot dusver is de jongeling nog altijd te bewonderen in het shirt van Santos. Neymar toonde afgelopen weekend nog maar eens zijn liefde voor zijn huidige club, door na zijn treffer tegen Flamengo (1-1) een hart te maken met zijn vingers.

"Dat hart was voor de fans", vertelt Neymar aan AS. "Ik kijk er erg naar uit om nog lang in Brazilië te spelen. Santos heeft alles in zich om elk toernooi te winnen waar ze aan deelnemen. Helaas vergaten we afgelopen zondag te winnen." Santos staat momenteel op een teleurstellende twaalfde plaats in de Braziliaanse competitie.

Ondertussen denkt Neymar ook al vooruit. De jongeling wil graag schitteren op het WK van 2014, dat in Brazilië plaats zal vinden. "Ik wil de finale spelen in het Maracana Stadion", zo laat hij weten aan TV Bandeirantes. "Het is een prachtig stadion met veel ruimte voor aanvallers om hun acties te kunnen maken."

Sloveense voetbalbond stelt Stojanovic aan

Slavisa Stojanovic is de nieuwe bondscoach van Slovenië. De 41-jarige Serviër is de opvolger van Matjaz Kek, die de Slovenen de afgelopen vier jaar onder zijn hoede had. Kek moest plaats maken, nadat hij er niet in geslaagd was Slovenië naar het EK 2012 in Polen en Oekraïne te loodsen.

Stojanovic is geen onbekende in Slovenië. Tussen 2002 en 2008 leidde hij de nationale club NK Domzale tweemaal naar het landskampioenschap. De afgelopen drie jaar was Stojanovic assistent-trainer bij het nationale voetbalelftal van de Verenigde Arabische Emiraten.

Dertigste verdachte Kuiprellen opgepakt

Een 25-jarige man uit Alphen aan den Rijn is opgepakt voor zijn aandeel in de rellen bij De Kuip in Rotterdam half september. De man werd vorige week gearresteerd, meldt de politie maandag. Het totaal aantal opgepakte verdachten komt met de aanhouding van de man uit op dertig.

De hooligans protesteerden op 17 september tegen het beleid van Feyenoord. Ze probeerden met geweld het Maasgebouw bij de Kuip binnen te komen. Agenten konden dat slechts verhinderen door hun dienstwapen te trekken.

In hun poging om zo veel mogelijk verdachten op te sporen, besloten politie en justitie enkele weken geleden om de foto's van enkele verdachten in de Rotterdamse binnenstad te tonen op grote reclameborden.

ServiŽr Vidic stopt als international

Voetballer Nemanja Vidic heeft zijn interlandloopbaan voor Servië beëindigd. Dat schrijft de 30-jarige verdediger van Manchester United in een open brief aan de Servische voetbalbond. Vidic is de kritiek van het publiek en de media rondom zijn functioneren in het nationale elftal beu.

Met Servië slaagde Vidic er niet in zich te kwalificeren voor het EK 2012 in Oekraïne en Polen. "Na tien jaar voel ik dat het moment is aangebroken om een stap terug te doen", legt Vidic uit.

De verdediger maakte in oktober 2002 tegen Italië zijn debuut en speelde sindsdien 56 interlands. Daarin scoorde hij tweemaal. Vidic was vorig jaar met zijn land actief op het WK in Zuid-Afrika. Servië werd toen in de groepsfase uitgeschakeld.


Serviër Vidic stopt als international (Foto: Novum)

MRSA-bacterie in ziekenhuis Dordrecht

Op een verpleegafdeling in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is afgelopen weekeinde de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen. Een aantal mensen is besmet, meldt het ziekenhuis maandag. Het gaat om een patiënt en drie medewerkers. Op de afdeling oncologie, waar de bacterie werd gevonden, is een opnamestop ingesteld.

De drie medewerkers mogen voorlopig niet meer werken. De patiënt is inmiddels overleden. Hij overleed niet aan de bacterie. Zeker honderd andere patiënten en medewerkers worden uit voorzorg uitvoerig getest of zij de MRSA-bacterie bij zich dragen.

De vijftien patiënten die nog op de afdeling liggen, blijven daar voorlopig. Wanneer ze worden ontslagen, worden ze grondig gereinigd en gedesinfecteerd.

MRSA is niet direct schadelijk voor mensen, maar kan gevaar opleveren voor mensen met een verminderde weerstand. In Nederland gelden daarom strikte regels om bacteriën in ziekenhuizen uit te bannen. Volgens het Albert Schweitzer Ziekenhuis is dat protocol nu ook gevolgd.

Melker beste rookie in F3 Euroseries

Nigel Melker heeft zich gisteren tot beste rookie in de Formule 3 Euroseries kunnen kronen. De Nederlander werd dit weekend op Hockenheim in de twee sprintraces vijfde en in de hoofdrace tweede, waardoor hij de titel aan zijn palmares toe kan voegen.

Kampioen in de F3 Euroseries werd de Spanjaard Robert Merhi, voor de Duitser Marco Wittman, de Spanjaard Daniel Juncadella en Melker. De Nederlander reed daarnaast in de GP3 Series waarin hij in het kampioenschap derde werd. Voor volgend seizoen probeert hij een zitje in de GP2 te bemachtigen.

VI laat Renť van der Gijp meedelen in feestvreugde

Voetbal International eert René van der Gijp maandag voor zijn aandeel in de winst van de Gouden Televizier Ring 2011. Het voetbalpraatprogramma van RTL 7 won vrijdag de prestigieuze tv-prijs, terwijl een oververmoeide Van der Gijp thuis zat.

In de uitzending van Voetbal International die maandagavond te zien is krijgt de oud-voetballer de Gouden Televizier Ring thuis overhandigd, laat de zender weten. Van der Gijp maakt deel uit van het vaste team van het programma, maar zit vanwege zijn oververmoeidheid al enige tijd niet meer aan tafel met Johan Derksen en Wilfred Genee.

Voetbal International won vrijdagavond tot verbazing van velen de Gouden Televizier Ring, ten koste van kijkcijferkanonnen The Voice of Holland en Wie is De Mol? Jeroen de Goeij, chef redactie van tv-gids Televizier, benadrukt dat de ring 'de prijs van de kijker' is. "Dat wil zeggen dat het tv-publiek stemt en het laatste woord heeft", zegt hij.

"Voetbal International weet duidelijk de eigen kijkers in het hart te raken", vervolgt De Goeij. "Het zijn fans, die er veel voor over hebben om hun helden naar de overwinning te stemmen. Voetbal International is dus een fantastische winnaar."

Johan Derksen maakte vrijdag bovendien kans op de Zilveren Televizier Ster Man, maar die ging naar Jeroen van Koningsbrugge. Van der Gijp was vorig jaar genomineerd voor de Televizier Talent Award, maar zag die naar Jan Kooijman gaan.

Twee ministers Zuid-Afrika ontslagen om corruptie

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft maandag twee ministers ontslagen en de chef van de Zuid-Afrikaanse politie geschorst omdat zij zich aan corruptie hebben bezondigd. Dat maakte Zuma maandag in een televisierede bekend.

Thuli Madonsela, die namens de regering strijdt tegen overheidscorruptie, had al in februari geconcludeerd dat politiechef Bheki Cele wetten en regelgeving had geschonden doordat hij had nagelaten de huur van politiekantoren openbaar aan te besteden. Cele's handelen was 'ongepast, onwettig en kwam neer op wanbeheer', stelde Madonsela destijds vast. Cele's voorganger was enkele maanden tevoren veroordeeld omdat hij zich regelmatig te buiten ging aan mateloze koopzucht met een drugssmokkelaar. Minister van publieke werken Gwen Mahlangu-Nkabinde, wier ministerie bij de huur van de politiekantoren was betrokken, kreeg maandag ontslag.

Zuma stuurde ook minister Sicelo Shiceka, die verantwoordelijk was voor het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende overheidsniveaus, de laan uit. Volgens de Zuid-Afrikaanse Sunday Times 'misbruikte hij belastinggeld om het leven van een multimiljonair te kunnen leiden'. Zo baadde Shiceka volgens de krant een jaar lang op publieke kosten in weelde in een luxueus hotel in Kaapstad. Belastingbetalers betaalden ook voor Shiceka's prijzige reisje naar zijn minnares, een stewardess die in een Zwitserse cel verbleef vanwege een drugszaak.

Critici verweten Zuma de afgelopen maanden dat hij niet doortastend genoeg optreedt tegen corruptie en riepen hem op snel stappen te ondernemen tegen zijn corrupte ministers.


Twee ministers Zuid-Afrika ontslagen om corruptie (Foto: Novum)

Eric Bana gaat Elvis Presley spelen

Eric Bana kruipt in de huid van de legendarische zanger Elvis Presley. De acteur heeft de hoofdrol in de film Elvis & Nixon. Danny Huston speelt president Richard Nixon, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 43-jarige Bana speelde in films als Black Hawk Down, Munich en The Time Traveler's Wife. De acteur gaat Elvis & Nixon ook produceren. Elvis & Nixon wordt het regiedebuut van acteur Cary Elwes, die ook het scenario schreef.

De film gaat over een waar gebeurd verhaal uit 1970, toen Presley naar Washington reisde om de toenmalige president Nixon te ontmoeten. De zanger had de president een brief gestuurd met daarin de suggestie als speciaal agent de strijd tegen drugs aan te gaan. De zanger nam familiefoto's en een pistool mee als geschenk voor de president. Het verhaal werd in 1997 al verwerkt in de tv-film Elvis Meets Nixon.

Elvis & Nixon is niet de enige film in de maak over de zanger en acteur die in 1977 overleed aan een hartstilstand na een hele lading pillen te hebben geslikt. Regisseur John Scheinfeld maakt Fame & Fortune over de relatie tussen Presley en zijn lijfwacht Sonny West. Wie daarin de rol van de beroemde zanger speelt is nog onbekend.


Eric Bana gaat Elvis Presley spelen (Foto: Novum)

All Stars 2: Old Stars bereikt gouden status

All Stars 2: Old Stars heeft de status van gouden film bereikt. Dat heeft Independent Films maandag bekendgemaakt. De voetbalfilm van Jean van de Velde verscheen twee weken geleden in de bioscopen en trok binnen tien dagen honderdduizend bezoekers.

'Old Stars' Danny de Munk, Daniël Boissevain en Thomas Acda werden zondag in de Amsterdam Arena tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord verrast met de Gouden Film. De prijs wordt toegekend door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds wanneer honderdduizend bioscoopkaartjes zijn verkocht voor een film.

All Stars 2: Old Stars is het vervolg op het in 1997 verschenen All Stars, over zeven vrienden die voetballen bij de club Swift Boys. Antonie Kamerling speelde in het eerste deel de rol van Hero. Ondanks zijn overlijden vorig jaar werd besloten het tweede deel te maken.


All Stars 2: Old Stars bereikt gouden status (Foto: Novum)

Sledgehammer: 'Modern Warfare 3's engine is als een Porsche'

De general manager van Sledgehammer, Glenn Schofield, is het niet eens met de kritiek die Modern Warfare 3 op zijn engine krijgt. Dit laat hij weten in een interview met Computerandvideogames.com. Volgens Schofield is de IWengine die Modern Warfare 3 gebruikt 'één van de beste engines waar hij ooit mee heeft gewerkt'.

De engine die Modern Warfare 3 gebruikt, dateert nog uit het Call of Duty 2-tijdperk. Schofield vindt echter dat de engine nog prima mee kan komen.

"Well I'll tell you one thing, I've worked on a lot of engines over my lifetime and spent a lot of time putting graphics in to them and this thing is Porsche. And what I mean by that is that it is stream-lined, everything in it is perfectly freaking clean. You can tell it's been worked on for years. It's easy to upgrade."

"We worked with engines before that are like f***ing spaghetti. You can't work on a part and put it back in without messing with everything else. Modern Warfare 3's levels now are so much bigger than the old ones because they go more vertically, they have a bigger footprint and on top of that, higher fidelity, more textures and a lot more detail."

Hij heeft het vooral niet op de "cut and paste-critics": mensen die zeggen dat Modern Warfare 3 'gewoon Modern Warfare 2.5' is. 

"If you put Modern Warfare 2 next to Modern Warfare 3 you would see a huge difference. Look at all the character models, look at all the gun models, look at the reflections, look at the water. There is so much that we've added, so when someone says 'cut and paste', I don't even want to talk to them because they don't know. They just don't know. They have no idea."

De rest van het interview is hier te lezen. In het interview praat Schofield ook over het verschil tussen de PS3 en Xbox-versie, hoe de studio's de concurrentie van Battlefield 3 zien en het volgende project van Sledgehammer.

SoulCalibur komt 'binnenkort' naar iOS

Namco Bandai vice-president van marketing, Carlson Choi, heeft aangegeven dat SoulCalibur, de allereerste, uiteindelijk ook zijn opwachting maakt op één van je iDevices. Een specifieke datum gaf hij niet en hield het dan ook bij 'binnenkort'.

De eerste versie van SoulCalibur werd uitgebracht in 1998 in de arcadehallen, werd daarna geport naar de Dreamcast in '99 en drie jaar terug verscheen hij op Xbox Live en PlayStation Network. Verwacht wordt dat deze versie op de iPod, iPad en iPhone uitkomt.

Consoleversie Battlefield 3 krijgt patch

David Goldfarb, lead designer voor Battlefield 3, heeft via Twitter laten weten dat er op de eerste dag van de consoleversie van Battlefield 3 een patch komt die alles zal bevatten. Wat er precies in de patch zal zitten is niet bekendgemaakt maar de Xbox 360-versie zal 167MB zijn.

Battlefield 3 komt morgen uit in Amerika en later deze week in Europa. Bekijk hieronder een live action-trailer die dit weekend is uitgebracht.

Eerste DLC NBA 2K12 onthuld

2K heeft bekendgemaakt dat NBA 2K12 zijn eerste downloadable content mag opwachten, getiteld Legends Showcase. In december moet het pakket te downloaden zijn voor 800 Microsoft Points of omgerekend 9,99 euro op PlayStation Network.

Met de Legends Showcase-content kun je kiezen uit de 150 beste NBA-spelers en hen in verschillende modes laten spelen, inclusief het nieuwe veld New York City's Times Square.

De DLC bevat ook mini-games, zoals 21 en H-O-R-S-E, en andere nieuwe features zoals the 2-on-2 Teammate Challenge en 3-on-3 Era Challenge. Spelers spelen daarnaast unieke NBA-spelers vrij en kunnen daarmee unieke teams maken; met all-time favourites of een mix van de beste spelers van toen en nu. 


 

'Effectiviteit griepprik niet bewezen'

Er is geen overtuigend bewijs dat de jaarlijkse griepprik voor ouderen en risicogroepen werkzaam en effectief is. De beschikbare onderzoeken vertonen namelijk tekortkomingen of de conclusies zijn tegenstrijdig, concludeert het Geneesmiddelenbulletin op basis van een analyse van een aantal onderzoeken en studies naar de jaarlijkse influenzavaccinatie.

"Een groot deel van het bewijs over de werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie is afkomstig uit een lagere categorie van wetenschappelijk bewijs, waarvan de conclusies grotendeels lijken te zijn vertekend door verstorende factoren," stelt het bulletin.

"Derhalve kan worden vastgesteld dat er geen valide bewijs is uit gerandomiseerd onderzoek of meta-analysen daarvan dat de jaarlijkse influenzavaccinatie bij ouderen en risicopatiënten werkzaam en effectief is."

Er zijn meer en grotere onderzoeken nodig om de werkzaamheid en effectiviteit van de griepprik bij de verschillende risicogroepen vast te stellen, luidt de conclusie. Miljoenen mensen krijgen jaarlijks een griepprik.


'Effectiviteit griepprik niet bewezen' (Foto: Novum)

Nividia lanceert nieuwe drivers voor Battlefield 3

Nvidia heeft nieuwe drivers uitgebracht die er voor moeten zorgen dat Battlefield 3 en andere games nog beter zullen gaan lopen. De GeForce 285.62 WHQL-drivers zorgen onder andere voor een verbeterde prestatie tot 11% in Battlefield 3. Ook Batman: Arkham City zal beter draaien met de drivers.

Bekijk hier een lijstje met welke games beter zullen draaien met welke grafische kaart in combinatie met de nieuwe drivers. Wil je kijken of er updates zijn voor je drivers of deze nieuwe driver downloaden, kijk dan hier. Battlefield 3 komt aanstaande vrijdag uit en Batman: Arkham City is afgelopen vrijdag uitgekomen.

Verweij: "Race van mijn leven rijden"

Koen Verweij wil komend schaatsseizoen in de wereldbeker graag de 5.000 meter rijden en daarnaast in de allroundtoernooien zich laten zien. De rijder uit de Hofmeierploeg weet dat met name op de 5.000 meter de concurrentiestrijd begin november op het NK allround hevig zal worden.

"Er kunnen zich wel tien schaatsers plaatsen voor de vijf beschikbare tickets voor de wereldbekerwedstrijden. Je moet de race van je leven schaatsen om aan de World Cup te kunnen deelnemen," zei Verweij die weet dat naast de teruggekeerde Sven Kramer ook een leger van marathonschaatsers meedoet op de vijf kilometer. "Ik zie het als een uitdaging," zei de schaatser hierover.

Hofmeiercoach Jan van Veen beaamt de woorden van Verweij. "Je kan er wel twintig naar de World Cup sturen. Ik denk dat je 6.22 moet rijden voor een WB-ticket. Dat is best pittig. Het belooft in elk geval spannend te worden."

Batman: Arkham City heeft goede launch

Batman laat de competitie ver achter zich. Batman: Arkham City heeft een mooie eerste plek in de verkoopcijfers van Engeland deze week. Buiten dat neemt het spel ook nog eens de vierde plek qua meest verkochte games in de eerste week van dit jaar in.

De eerste plek in de laatstgenoemde lijst is voor L.A. Noire, de tweede plek voor Gears of War 3 en de derde plek voor FIFA 12. Buiten dat kwam Football Manager 2012 ook binnenstormen, hetzij op een lagere plek. Dit spel neemt de derde plek in, met een achterstand van 1.800 exemplaren op Fifa 12. De topper van vorige week, Forza Motorsport 4, is afgezakt naar de vierde plek en Just Dance 3 neemt de vijfde plek in bezit.

Rachet & Clank: All 4 One is ook binnengekomen in de verkoopcijfers. Dit spel neemt een teleurstellende 24e plek in. Dance Central 2 deed het nog slechter, deze staat nu op de veertigste plek.

Rijkswaterstaat beproeft snelheidsslot

60 automobilisten uit Noord- en Zuid-Holland hebben de afgelopen tijd meegedaan aan een proef met een snelheidsbegrenzer in hun auto. De begrenzer grijpt in op het moment dat de bestuurder de maximumsnelheid overschrijdt of geeft een waarschuwingssignaal. Dat maakte Rijkswaterstaat maandag bekend.

De 60 deelnemers werden geselecteerd na een oproep. "We hebben gekeken of het pittige rijders waren", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De proef eindigt binnenkort. Volgens de woordvoerster was was die vooral van technische aard. Rijkswaterstaat wil weten of de begrenzer werkt en of het apparaat kan worden ingezet bij notoire hardrijders om zodoende de verkeersveiligheid te vergroten.

Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings stelde in 2008 voor een snelheidsslot in te voeren voor snelheidsduivels. Zijn opvolger Melanie Schultz van Haegen startte in februari met de proef met ISA, Intelligente Snelheidsadaptie.

Kubica moet polsoperatie ondergaan

Robert Kubica moet op weg naar zijn volledig herstel toch nog een operatie ondergaan. De Pool is grotendeels hersteld van de rallycrash van begin februari, maar zal volgens dr. Igor Rossello nog een kleine polsoperatie ondergaan om de functie van de arm te verbeteren.

Dankzij alle operaties en de revalidatie heeft Kubica het gevoel in de vingers van zijn rechterhand terug en functioneert zijn elleboog weer naar behoren. Hij heeft alweer objecten op kunnen tillen en auto kunnen rijden. Het enige probleem dat de Pool nog van de Formule 1 af kan houden is zijn rechterpols, maar daaraan wordt hij binnenkort geholpen.

Vietnamezen infiltreren in Nederlandse wietteelt

De politie vermoedt dat Vietnamese bendes proberen te infiltreren in de Nederlandse hennepteelt. In het oosten van Brabant zijn al Vietnamese kinderen zonder ouders en verblijfsvergunning aangetroffen die hennep aan het knippen waren. Ook uit het noordoosten van het land zijn signalen gekomen.

Dat heeft korpschef van de politie Midden- en West-Brabant Frans Heeres gezegd tegen de NOS. Vietnamezen sturen volgens hem kinderen naar Nederland, die een plek in de hennepbranche zouden proberen te bemachtigen. Op die manier wordt getracht de hele branche te 'infecteren'. Gevreesd wordt dat de infiltratie van de hennepteelt door Vietnamezen leidt tot meer geweld tussen rivaliserende bendes.

In onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Tsjechië en Canada zouden Vietnamezen al actief zijn in de hennepteelt. De Nederlandse politie werd voor de praktijken gewaarschuwd door Engelse collega's, vertelt Heeres. Ook zouden Vietnamezen een rol spelen in de vastgoedbranche. Met de buitenlandse politiediensten en de marechaussee wordt informatie uitgewisseld.

Aangetroffen kinderen worden overgedragen aan de vreemdelingendienst en verhoord. Doel is volgens Heeres vooral erachter komen welke organisatie achter de praktijken schuilgaat en om barrières op te werpen.

'Modern Warfare 3 verkoopt twee keer zoveel als Battlefield 3'

De allerbekende glazenbolspecialist Michael Pachter heeft aangegeven dat Modern Warfare 3 wel zestien miljoen keer over de toonbank zal gaan dit najaar. In dezelfde tijdsperiode zal Battlefield 3 maar acht miljoen keer over de toonbank gaan. Daarnaast zouden de games samen voor zo'n vijftien procent van alle verkopen zorgen dit najaar.

Deze twee games gaan dit najaar samen meer dan 1,4 miljard dollar omzet verzorgen. Pachter vermoedt dat Modern Warfare 3 in 2012 nog eens zes miljoen stuks zal verkopen en Battlefield 3 twee miljoen waarvan veel gamers beide games zullen oppakken. Pachter vermoedt dat zo'n twee à drie miljoen Battlefield 3 consolespelers ook Modern Warfare 3 zullen oppakken. Battlefield 3 zal aanstaande vrijdag uitkomen en Modern Warfare 3 kom 8 november uit. Beide games komen onder andere op PS3, Xbox 360 en Windows uit.

Agenten gewond bij relletje in Delft

Drie agenten zijn maandagochtend in Delft gewond geraakt toen ze werden belaagd door een groep jongeren. Ze werden onder meer bekogeld met bierflesjes. Zes mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

De vlam sloeg om 04.40 uur in de pan toen de groep een discotheek op de Burgwal verliet. Agenten moesten hun wapenstok trekken om de jongeren in toom te houden. Daarbij werden enkele klappen uitgedeeld. Ook grepen enkele politiehonden in om de groep tot de orde te roepen. Een van de arrestanten raakte daarbij gewond.

De politie verwacht later meer aanhoudingen te verrichten.

Twee aanhoudingen in fraudezaak Den Haag

De politie heeft maandag twee vrouwen aangehouden die verdacht worden van fraude in de schuldhulpverlening in Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een van de verdachten is een voormalig medewerkster van de gemeente. Door de twee zijn verschillende Hagenaars met schulden nog verder in de financiële problemen geraakt.

Rechercheurs hadden een onderzoek ingesteld nadat de gemeente vorige week melding van de zaak had gedaan. Een van de verachten, een 31-jarige vrouw, werd gepakt in Utrecht. De tweede verdachte, een 27-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats, meldde zich even later op het bureau in Den Haag.

De gemeente liet vorige week al weten dat zeker elf mensen slachtoffer zijn geworden van de praktijken van de twee vrouwen. De gemeentemedewerkster loodste Hagenaars met schulden naar het bedrijf Schuldenvrij Dienstverlening. Dat was van haar handlanger.

De gedupeerden tekenden bij het bedrijf een contract zodat hun inkomsten direct op de rekening van het bedrijf werden gestort. Het bureau stak het geld waarmee de schuldhulpverlening moest worden afgehandeld vervolgens in eigen zak. Volgens de gemeente gaat het in totaal om ruim 37.000 euro.

De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond. Per gedupeerde moet nu gekeken worden naar de rol van de twee vrouwen en het malafide bedrijf.

Amper vrouwen in Nederlandse game-industrie

Nederland telt iets meer dan tweehonderd vrouwen die games maken. Dat komt neer op ongeveer 8,5 procent van het totaal. Dat blijkt uit onderzoek door gamevakblad Control. In de Nederlandse game-industrie werken ongeveer 2500 mensen.

Volgens het onderzoek zal het aantal vrouwen in de industrie niet snel toenemen. Ook bij opleidingen die te maken hebben met de productie van games komt het aandeel van vrouwen namelijk niet veel verder dan tien procent.

Vorig jaar telde de Nederlandse game-industrie zo'n honderdzestig bedrijven. Ondanks het gebrek aan vrouwelijke werknemers maken deze bedrijven geregeld spellen die specifiek gericht zijn op vrouwen. Het gaat dan vaak om puzzel- en zoekspelletjes op het internet of voor smartphones.

Nederlanders spendeerden vorig jaar 626 miljoen euro aan games. Volgens een rapport van Deloitte uit april groeit dit over twee jaar naar 805 miljoen euro.


Amper vrouwen in Nederlandse game-industrie(FOTO:Novum)

Oldman en Bonham Carter gevraagd voor remake Akira

Gary Oldman en Helena Bonham Carter zijn benaderd voor de Amerikaanse remake van de Japanse animefilm Akira. Hij zou kolonel Shikishima spelen, zij Lady Miyako. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch Film. De productie heeft recentelijk groen licht gekregen van producent Warner Bros.

Vorige week werd onthuld dat Garret Hedlund, bekend van de sciencefictionfilm Tron: Legacy, in onderhandeling is voor de hoofdrol van motorbendeleider Shotaro Kaneda.

Geruchten over een Amerikaanse remake van Akira, gebaseerd op de gelijknamige Japanse mangastrip, circuleren al jaren. Door de goedkeuring van Warner Bros gonst het nu weer van de castinggeruchten.

Voor de rol van Kaneda passeerden al vele grote namen de revue, waaronder Robert Pattinson, Andrew Garfield en James McAvoy. Morgan Freeman was al benaderd voor de rol van kolonel Shikishima. Die onderhandelingen zijn echter op niets uitgelopen.

De nieuwe Akira staat onder regie van Jaume Collet-Serra, bekend van de horrorfilm Orphan. Het scenario is van Steve Kloves, die meerdere van de scripts voor de Harry Potter-films schreef.

Het oorspronkelijke verhaal gaat over een futuristisch Japan, waarin sommige mensen superkrachten bezitten. De Japanse regering heeft besloten deze mensen al van kinds af aan in te lijven in het leger, waarna kolonel Shikishima zich over hen ontfermt om ze tot levende wapens te trainen.

Of de Amerikaanse remake zich in Japan afspeelt, valt te betwijfelen. Akira moet in 2013 in de bioscoop verschijnen.


Oldman en Bonham Carter gevraagd voor remake Akira (Foto: Novum)

Geld verdienen met aangepaste StarCraft

Gamers die een modificatie maken op het strategiespel StarCraft 2 kunnen daar binnenkort geld mee verdienen. Via Blizzard Arcade worden volgend jaar aangepaste spellen gratis of tegen een kleine betaling aangeboden. Dat heeft gamestudio Blizzard, het bedrijf achter onder meer StarCraft en WarCraft, dit weekend bekendgemaakt tijdens zijn eigen evenement, Blizzcon.

De gamestudio denkt dat meer gamers een poging zullen wagen een leuk spel te verzinnen. Door gamers geld te laten verdienen, hoopt Blizzard een nieuwe hit binnen te halen.

Een aangepaste versie van het strategiespel Warcraft 3, genaamd Defense of the Ancients (DOTA) was in 2006 een enorme hit, dat zelfs leidde tot een muziekhit van de Zweedse dj Basshunter. Zowel Blizzard als Valve werkt nu aan een nieuwe versie van DOTA.

DOTA is niet het eerste en het enige spel dat naam heeft gemaakt als gratis modificatie op een bestaand spel. De populaire schietspelserie Counter-Strike begon als aangepaste versie van Half-Life, waarna het door gamestudio Valve gecommercialiseerd is tot de serie die het nu is.

Het Nederlandse Interwave Studios bracht deze maand het strategie- en schietspel Nuclear Dawn op de markt. Het spel begon in 2006 als aangepaste versie van het schietspel Counter-Strike: Source.


Geld verdienen met aangepaste StarCraft

Scrolls wordt Free-to-Play

Minecraft-developer Mojang meldt dat hun opkomende fantasy-based collectable kaartspel Scrolls free-to-play zal worden. Dit gebeurt echter pas na een eenmalige betaling. Niet helemaal free-to-play dus.

Minecraft creator Markus "Notch" Persson meldde aan Gamasutra dat het spel gratis speelbaar is na een eenmalige betaling. Deze betaling houdt in dat je levenslang nieuwe scrolls erbij krijgt, en dat je door mee te doen aan wedstrijden ook scrolls erbij krijgt. Hij zei echter wel dat het niet helemaal free-to-play zal worden, aangezien het in feite geen gratis spel is. Het spel bevat wel free-to-play-aspecten. Persoonlijk heeft Notch een hekel aan free-to-play-games, vanwege het feit dat alhoewel het spelen van het spel gratis is, gamers zelf zo veel geld uit kunnen geven aan credits en dergelijken. Zo kan je het spel dus zo duur maken als je zelf wilt.

Velen van jullie zullen het spel Scrolls wel kennen van de rechtzaak tussen Bethesda en Mojang omtrent de naam van het spel. Bethesda vindt dat de naam Scrolls afgeleid is van hun franchise The Elder Scrolls. Veel was niet bekend over het spel Scrolls, totdat een making of-documentaire vorige week werd uitgebracht, gevolgd door het besluit van de rechters om Mojang gelijk te geven in deze zaak.

Scrolls

Televizier: VI terechte winnaar

Televizier vindt het terecht dat de RTL 7-talkshow Voetbal International (VI) de Gouden Televizier-Ring 2011 heeft gewonnen. Dat heeft de redactie van het weekblad maandag laten weten in een persbericht. Op de winst van VI werd massaal verontwaardigd gereageerd door de media-elite in Hilversum.

Kijkcijfers tellen niet alleen
Het kan er bij een aantal tv-ciritci niet in dat The Voice of Holland, dat ruim drie miljoen kijkers trekt, naast de prijs greep. "Als alleen programma's met de hoogste kijkcijfers in aanmerking zouden komen voor een Gouden Televizier-Ring, zou er geen verkiezing nodig zijn", zet hoofdredacteur Jeroen de Goeij daar tegenover.

Volgens de Televizier-redactie is het eerder gebeurd dat programma's die de prestigieuze tv-prijs wonnen, terwijl concurrenten hogere kijkcijfers hadden: "Denk bijvoorbeeld aan de realitysoap Gewoon Jan Smit (2005) of het humoristische De Lama’s (2006). Alle goed bekeken programma's, maar relatief bescheiden tegenover grote kijkcijferkanonnen."

Kijker heeft altijd gelijk
De kijker heeft volgens De Goeij altijd gelijk: "Er bestaan natuurlijk andere mooie tv-prijzen in Nederland, maar de Gouden Televizier-Ring is de prijs van de kijker. Dat wil zeggen dat het tv-publiek stemt en het laatste woord heeft. VI weet duidelijk de eigen kijkers in het hart te raken. Het zijn fans, die er veel voor over hebben om hun helden naar de overwinning te stemmen. VI is dus een fantastische winnaar."

Voor de hoofdredacteur kwam het niet als een verrassing dat VI de ring won: "Ook in de eerste internetronde van de verkiezing deed het voetbalprogramma het extreem goed. We zagen dat VI al vanaf het begin een toppositie innam. Uiteindelijk scoorde het praatprogramma in deze ronde ook het beste van de drie genomineerde."

Derksen, Genee en Van der Veer in P&W
Maandagavond schuiven de VI-heren Wilfred Genee en Johan Derksen samen met tv-kenner Bert van der Veer aan in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman​ om te praten over het winnen van de Gouden Televizier-Ring.


Televizier: Voetbal International terechte winnaar

IGZ: 'Zorg moet wensen helder hebben'

Pas als zorginstellingen duidelijk voor ogen hebben welke patiëntinformatie relevant is om uit te wisselen tussen instellingen en zorgverleners, kan daar een goed ICT-systeem voor komen. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het maandag verschenen rapport De Staat van de Gezondheidszorg.

De inspectie constateert al tijden dat de dossiervorming in veel zorginstellingen onder de maat is. Daar gebrekkige informatie-uitwisseling kunnen er risico’s ontstaan, maar de oplossing ligt volgens de IGZ niet alleen in een ICT-toepassing. "Eerst moeten er duidelijke afspraken komen over welke informatie relevant is, daarnaast moeten er afspraken komen over het opslaan en delen van de informatie", zo staat in het rapport.

De inspectie roept het zorgveld op om zo snel mogelijk zorgbrede normen en standaarden te ontwikkelen.

FIFA bepaalt WK-kwalificatieschema Oranje

De wereldvoetbalbond FIFA moet eraan te pas komen om het speelschema voor kwalificatiegroep D voor het WK 2014 te bepalen. Vandaag kwamen de nationale bonden van Nederland, Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra er in Amsterdam dankzij Roemenië onderling niet uit.

Voornaamste struikelpunt was de weigering van de Roemenen om in maart 2013 tegen Nederland uit te komen, meldt een woordvoerder van de KNVB. Roemenië vindt dat te kort na de winterstop. Het aanbod om de wedstrijd naar juli te verplaatsen vond ook geen doorgang, omdat de kans bestaat dat Oranje dan uitkomt op de Confederations Cup.

De FIFA gaat zich nu buigen over het speelschema. De bonden hadden tot 30 november om er onderling uit te komen.

Verdachte fatale steekpartij Eindhoven langer vast

De 38-jarige Belg die verdacht wordt van het doodsteken van een 27-jarige man uit Bergeijk blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris in Den Bosch heeft zijn voorarrest met veertien dagen verlengd.

De steekpartij vond zaterdagochtend plaats voor de deur van een discotheek aan de Dommelstraat in Eindhoven. De verdachte uit Luik had even voor sluitingstijd ruzie gekregen met het slachtoffer, waarna hij de Brabander neerstak. De man overleed kort daarna op straat aan zijn verwondingen.

Overvaller gedood door bejaarde

De 16-jarige Ilyas El-Hassami is zondag in Borgerhout (België) door zijn bejaarde slachtoffer doodgestoken. De jongen dacht waarschijnlijk samen met een kornuit een gemakkelijk doelwit uitgezocht te hebben door een bejaard echtpaar te overvallen, maar dit ging bepaald niet zoals hij gedacht had.

De 84-jarige Roger Verheyen stond 's middags plots oog in oog met zijn belager die met een schroevendraaier dreigde en geld eiste. De bejaarde Roger had daar andere ideeën over, pakte een mes en stak de inbreker in zijn keel. Bloedend vluchtte de overvaller de straat op alwaar hij aan zijn verwondingen overleed.

De krasse bejaarde is niet door de Belgische politie aangehouden, omdat hij uit zelfverdediging gehandeld zou hebben. Het zou, volgens Het Laatste Nieuws, al de vijfde keer dit jaar zijn dat het echtpaar overvallen is.

Uit protest tegen deze beslissing togen woedende allochtone jongeren uit de wijk zondagavond de straat op. De bejaarde man (84) en vrouw (82) moesten daarop door de politie in veiligheid worden gebracht.

Amateurarcheologen teisteren duinen Den Helder

Sinds bekend is gemaakt dat in de duinen bij Den Helder een in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat is gevonden zijn al meerdere amateurarcheologen betrapt. Een van hen is bekeurd. Anderen hebben een waarschuwing gekregen, zegt duinbeheerder Do van Dijck maandag.

Ook worden regelmatige vers gegraven gaten gevonden. "Mensen gaan met metaaldetectoren op zoek en zodra ze een piep horen gaan ze graven. Dat komt de natuur hier niet ten goede", legt Van Dijck uit.

De vondst van de soldaat werd dit voorjaar gedaan tijdens werkzaamheden, maar pas deze maand bekendgemaakt. "We waren al bang dat het nieuws de interesse van amateurarcheologen zou wekken. Daarom hebben we tot na het broedseizoen gewacht."

De duinbeheerder vertelt liever niet dat de betrapte amateurs inderdaad al vondsten hadden gedaan omdat dit tot nog meer gelukszoekers kan leiden. Zo had er een musketkogels gevonden.

"Het is niet de bedoeling dat amateurs dit allemaal opgraven. Dat moet professioneel gebeuren. We zijn bezig met natuurontwikkelingsprojecten en als we op waardevolle dingen stuiten, waarschuwen we professionele archeologen."

De soldaat is omgekomen toen de Engelsen met de Russen tegen de Fransen vochten. Holland maakte in deze periode deel uit van de Bataafse Republiek, een staat onder Franse invloed.

"We gaan nu zelf extra toezicht houden. Dat doen we ook op rare tijdstippen. Ook hebben we de politie gevraagd hier scherper te controleren." Er zijn volgens Van Dijck genoeg middelen om amateurarcheologen aan te pakken. "Als iemand buiten het pad treedt kunnen we al een boete uitschrijven. Ook het vernielen van de duinen is strafbaar."

Woedende machinist weigert verder te rijden

Een machinist heeft maandagmiddag in het Gelderse Terborg zijn trein stilgezet. Een groep jongeren bonsde aanhoudend op zijn deur en uitte beledigingen. De machinist was volgens de politie behoorlijk ontdaan over wat hem was overkomen en wilde absoluut niet verder rijden. De trein werd leeggehaald. De passagiers werden met de eerstvolgende trein meegenomen.

De machinist had zijn trein eerder tijdens de rit in Doetinchem al even stilgezet. De jongeren kregen toen te verstaan dat ze moesten stoppen of de trein moesten verlaten. De jongeren bleven zitten en hielden zich even stil, waarna de trein verder reed. Toen opnieuw op de deur werd gebonsd zette de machinist de trein in Terborg definitief stil.

De politie werd rond 14.15 uur ingeschakeld. Die kon de jongeren niet vinden. Mensen die vermoedelijk wat hadden gezien, wilden geen verklaring afleggen en mensen die wel wat wilden zeggen zaten te ver weg en hadden zodoende wel geschreeuw gehoord, maar niets gezien. De machinist had de jongeren ook niet goed gezien.

Assange: FinanciŽle problemen nekken WikiLeaks

Financiële problemen leiden er mogelijk toe dat klokkenluiderswebsite WikiLeaks voor het einde van het jaar wordt gesloten. Dat heeft oprichter en voorman Julian Assange maandag gezegd.

Maandag schreef WikiLeaks in een verklaring dat de organisatie stopt met het publiceren van geheime documenten, omdat zij zich wil gaan richten op het binnenhalen van fondsen. De organisatie heeft geen andere keus, omdat financiële bedrijven, waaronder Visa, MasterCard, Western Union en PayPal een blokkade hebben ingesteld tegen WikiLeaks.

"Als WikiLeaks niet een manier vindt om deze blokkade te verwijderen, dan zijn we tegen het einde van het jaar simpelweg niet in staat om door te gaan", aldus Assange. Om te overleven moet WikiLeaks 'op agressieve wijze fondsen gaan werven om zo terug te vechten tegen de blokkade en haar voorstanders', schrijft WikiLeaks.

WikiLeaks kampt al lange tijd met financiële problemen. De problemen werden erger toen WikiLeaks geheime Amerikaanse diplomatieke berichten begon vrij te geven. Amerikaanse financiële instellingen stelden een blokkade in, waardoor de inkomsten van de klokkenluiderswebsite opdroogden.

Dronken Pool op snelwegsnelheid door Schiedam

Een 25-jarige Pool is zondagochtend aangehouden omdat hij binnen de bebouwde kom van Schiedam 120 kilometer per uur reed. Op de weg waar hij reed was 50 kilometer per uur de maximaal toegestane snelheid. De man moest zijn rijbewijs meteen inleveren.

De politie zag rond 05.30 uur een auto met hoge snelheid over de Burgemeester van Haarenlaan rijden. Na een blaastest bleek dat de man drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken had. Volgens de politie schoot de man in een aantal bochten flink over de stoeprand.

De man heeft in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats. Er is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en te hard rijden.

India wil tweede F1-circuit bouwen

Komend weekend wordt de eerste Grand Prix van India verreden. Het Aziatische land maakte vandaag bekend dat ze plannen hebben om een tweede Formule 1-circuit te bouwen. De nieuwe baan zou in de buurt moeten komen van Mumbai.

Een consortium van bedrijven is door het Indiase equivalent van Rijkswaterstaat aangewezen om hiervoor plannen te maken. Deze bedrijven waren eerder betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe circuit van Silverstone, het Olympisch Stadion in Londen, het nieuwe Wembley en het dak van het Centre Court van Wimbledon.

Deze groep zal eerst een geschikte locatie zoeken en vervolgens een businessplan opstellen. Tijdens de ontwikkeling van de plannen voor het nieuwe circuit zal het consortium nauw samenwerken met de internationale autosportbond FIA en de internationale motorsportfederatie FIM.

Marcellis tot winterstop uitgeschakeld

AZ kan tot en met de winterstop geen beroep doen op Dirk Marcellis. De linksback blijkt in het duel tegen Roda JC (1-0 winst) een breuk in zijn middenvoetsbeentje te hebben opgelopen. Door deze kwetsuur kan de ploeg uit Alkmaar tot de winterstop geen beroep doen op de verdediger.

De blessure van Marcellis betekent een fikse domper voor Gertjan Verbeek, aangezien de linksbackpositie erg zwak bezet is in zijn selectie. De komende vier tot zes weken zal Marcellis met zijn linkervoet in het gips gaan. Hij speelde overigens de wedstrijd tegen Roda JC wel uit.

Reusachtig witgoed bij bol.com

Dat bol.com cds, dvds en boeken verkoopt, mag algemeen bekend verondersteld worden. Maar ook voor witgoed ben je bij de webshop aan het juiste adres. Er is echter één maar, het witgoed dat de keten verkoopt, lijkt volgens de specificaties werkelijk van gigantische afmetingen te zijn.

FOK!user destrovel zag op de website van bol.com een wasdroger, en bestudeerde de specificaties van het apparaat eens. Wat schetste zijn verbazing: het ding meet volgens de website maar liefst 600 bij 850 bij 600 centimeter. Oftewel, de droger is volgens de webshop zo groot als een huis.

specificaties wasdroger
De specificaties van de betreffende wasdroger

Zoals een echte FOK!ker betaamt, maakte destrovel direct een topic over de onhandelbaarheid van dit volgens dezelfde specificaties 43 ton zware apparaat aan in ons forum Klaagbaak. Bovendien schreef hij ook een review, die op de site van bol.com geplaatst is.

Na wat rondkijken op de site van bol.com, kwamen enkele onderzoekende FOK!users tot de conclusie dat dit geen incident is. Bij meerdere producten lijkt er iets misgegaan te zijn met de eenheden waarin maten en gewichten weergegeven zijn. Wat te denken van een wasmachine van 70.000 kilo, of een koelkast van bijna 18 meter hoog?

De review van destrovel
De review die destrovel schreef op bol.com (klik voor vergroting)

Klantgegevens cheaptickets.nl op straat door lek

Gegevens van 715.000 klanten van cheaptickets.nl zijn op straat komen te liggen. De gegevens konden uitlekken door een server niet goed genoeg was beveiligd, meldt technologienieuwssite Webwereld maandag.

Webwereld werd op de hoogte gebracht door een bron die anoniem wilde blijven. De bron wist in een database te komen waarin onder meer de volledige naam, adres, woonplaats, maaltijdvoorkeur en telefoonnummer van 715.000 klanten staan.

De klanten kochten samen ruim 1,2 miljoen tickets, waarbij voor tickets naar onder meer de Verenigde Staten paspoortnummers zijn opgegeven. Daarvan zouden er zeker tachtigduizend in de database staan. Met die informatie kunnen criminelen identiteitsdiefstal plegen.

De klantgegevens stammen uit 2008 en 2009. Het huidige systeem waarmee cheaptickets.nl werkt en waarin informatie van drie miljoen klanten staat, is niet gekraakt.

GroenLinks is verbijsterd dat opnieuw is gebleken dat persoonsgegevens niet veilig zijn op internet. Kamerlid van de partij Arjan El Fassed stelt dat dit nieuwste lek aantoont dat niet langer kan worden gewacht op een meldplicht voor ict-incidenten. Dat zou moeten leiden tot een verbetering van de beveiliging van gegevens.

In de Kamer wordt al langer gesproken over een dergelijke meldplicht. Het kabinet lijkt hier echter geen haast mee te hebben, aldus GroenLinks.

Dertig rechercheurs op zoek naar maker flitspaalbom

Dertig rechercheurs zijn op zoek naar de maker van de flitspaalbom in Voorschoten. Dat laat het Openbaar Ministerie maandag weten. Bij de ontploffing raakten zondag in Voorschoten twee medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en een rechercheur gewond. Een 44-jarige sergeant-majoor ligt nog in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel.

Burgemeester van Voorschoten Jeroen Staatsen roept getuigen op zich te melden. "Ik roep iedereen die iets gezien heeft met klem op om zich te melden bij de politie." Er zijn al diverse getuigen gehoord over de bom op de flitspaal. Hier zitten bruikbare tips tussen. Ook heeft de politie diverse beelden bekeken van dit incident.

De politie onderzoekt ook of er een verband is tussen de bom op de flitspaal en een ontploffing die zondagavond een dug-out in Leiden vernielde. De dug-out is hemelsbreed minder dan twee kilometer van de flitspaal verwijderd.

Limburgse PVV'ers huren zichzelf in

Twee Statenleden van de Limburgse PVV huren zichzelf in als fractiemedewerker, waardoor ze een extra vergoeding toucheren. Maar dat is volledig 'binnen de kaders van de wet', laat de Limburgse fractievoorzitter Laurence Stassen maandag weten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft volgens Stassen ook laten weten dat deze constructie wettelijk is toegestaan, maar het dat het betrokken Statenlid voor zichzelf wel de afweging moet maken of hiermee de integriteit niet in het geding komt. En die afweging is gemaakt, stelt Stassen. "Dit model past het beste bij een jonge partij in opbouw."

Vorige maand bleek dat ook in de provincie Noord-Holland bij de PVV sprake is van een dubbelfunctie, waarna commissaris van de koningin Johan Remkes (VVD) een onderzoek gelastte. De PvdA stelde Kamervragen aan minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over de kwestie, die de bewindsman nog niet heeft beantwoord.

Estland verlengt contract succesvolle bondscoach

Tarmo Rüütli heeft zijn contract met de voetbalbond van Estland verlengd. De 57-jarige bondscoach tekende maandag een verbintenis tot eind 2013. Estland wist zich eerder deze maand voor het eerst te plaatsen voor de play-offs van het EK. Daarin moet Estland het op 11 en 15 november opnemen tegen Ierland.

Rüütli zit sinds 2008 in zijn tweede periode als bondscoach van Estland. Tijdens de afgelopen kwalificatie presteerde hij goed door in een poule met onder meer Italië, Servië en Slovenië als tweede te eindigen. Estland is tijdens de kwalificatiecyclus voor het WK 2014 een van de tegenstanders van het Nederlands elftal.

De voormalig trainer van JK Tulevik Viljandi, FC Flora Tallinn en FC Levadia Tallinn is zeer content met zijn nieuwe verbintenis. "Ik bedank iedereen die het team steunt", zegt de bondscoach. "Ik ben erg blij dat ik met mijn werk bij het nationaal elftal kan doorgaan."

Valencia maanden zonder Canales

Valencia moet het drie tot zes maanden stellen zonder Sergio Canales. De 20-jarige aanvaller heeft zondag in de competitiewedstrijd tegen Athletic Bilbao (1-1) zijn rechterknieband gescheurd. De medische staf van de Spaanse club onderzoekt nog of Canales geopereerd moet worden.

Canales wordt dit seizoen door Valencia gehuurd van Real Madrid met een optie tot koop. In acht wedstrijden kwam de Spaanse jeugdinternational een keer tot scoren.


Valencia maanden zonder Canales (Foto: Novum)

Vermeer ťťn duel geschorst

Ajax-keeper Kenneth Vermeer is voor één duel, plus één voorwaardelijk, geschorst voor zijn rode kaart in de Klassieker tegen Feyenoord. Na ruim een uur spelen haalde hij aanvaller Guyon Fernandez buiten zijn strafschopgebied neer.

De Amsterdammers gingen direct akkoord met het voorstel. Daardoor mist Ajax de keeper weliswaar in het bekerduel tegen Roda JC, maar er was vooraf al afgesproken dat tweede doelman Jasper Cillessen alle bekerwedstrijden zou keepen.

LibiŽ onderzoekt dood Gadhafi

 Libië gaat onderzoeken hoe Moammar Gadhafi om het leven is gekomen. Dat heeft het hoofd van de Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdul-Jalil, maandag bekendgemaakt.

Vanuit de internationale gemeenschap was aangedrongen op een onderzoek naar de dood van Gadhafi. Abdul-Jalil zei op een persconferentie dat de Overgangsraad een onderzoekscommissie in het leven heeft geroepen. Gadhafi kwam donderdag om het leven bij de inname van Sirte, waar hij zich schuilhield.

PVV verbaasd over vertrek Friese fractieleider

De PVV is verbaasd over het besluit van hun fractievoorzitter in de Friese Provinciale Staten Jelle Hiemstra om op te stappen en als onafhankelijk Statenlid verder te gaan. Dat laat de partij van Geert Wilders maandagmiddag in een reactie weten.

Reden voor Hiemstra's besluit is dat zijn milde standpunt over hoofddoekjes en islamisering niet op prijs wordt gesteld door de PVV in Den Haag, zo zei hij tegen Omrop Fryslân. Vorige maand werd hij door twee mannen mishandeld in zijn woning in Sneek. Het motief daarvoor ligt volgens Hiemstra in de politieke sfeer, maar hij zou daarna niet zijn gesteund vanuit Den Haag.

De PVV bestrijdt dat Hiemstra 'ooit enig voorbehoud' heeft gemaakt bij het Friese verkiezingsprogramma, laat de partij weten. In dat programma gaat het over hoofddoekjes en islamitische scholen.

Wilders laat weten dat hij 'enorm' was geschrokken toen Hiemstra thuis in elkaar was geslagen. "We hebben deze kwestie ook direct en herhaaldelijk onder de aandacht van justitie gebracht. Ik heb mij daar persoonlijk vanaf het moment van de laffe overval voor ingespannen." Ook heeft de fractie bloemen gestuurd en was Hiemstra te gast tijdens Prinsjesdag, aldus de PVV-leider.

Suikerfeestomzet supermarkten 35 procent hoger

Nederlandse supermarkten hebben door het Suikerfeest in 2011 flink meer verkocht. De aan het moslimfeest gerelateerde extra omzet bedroeg 2,7 miljoen euro, 35 procent meer dan tijdens het Suikerfeest in 2010. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SymphonyIR op basis van kassagegevens.

Van chocola gingen tijdens de week van het Suikerfeest voor 1,5 miljoen euro meer over de toonbank dan in een normale week. Ook bladerdeeg, diepgevroren broodsnacks, kruiden en bakbenodigdheden werden meer verkocht dan gemiddeld.

Vlak voor het Suikerfeest, dat dit jaar op 30 augustus viel, constateerde onderzoeksbureau Labyrinth al dat meer winkels dit jaar expliciet aandacht besteedden aan het moslimfeest. In 2010 had de HEMA al schappen ingericht met bijvoorbeeld een Arabische chocoladeletter, dit jaar volgde onder meer Albert Heijn.

De Suikerfeestomzet maakte overigens maar een fractie uit van de totale omzet van supermarkten. Die bedroeg volgens onderzoeksbureau GfK over heel augustus 3,06 miljard euro.


Suikerfeestomzet supermarkten 35 procent hoger (Foto: Novum)

Vaticaan wil hervorming wereldeconomie

Het Vaticaan heeft opgeroepen tot een radicale hervorming van het globale financiële systeem. Volgens de kerkstaat moet er een wereldwijde politieke autoriteit worden opgericht om de economie te besturen.

Het voorstel van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede voorziet in de oprichting van een nieuwe economische wereldorde, gebaseerd op ethiek en de zoektocht naar het gemeenschappelijk goed. Paus Benedictus XVI deed in 2009 al zijn beklag over de 'winst-ten-koste-van-alles-mentaliteit', die volgens hem ten grondslag ligt aan de wereldwijde financiële crisis.

De raad erkent dat 'er nog een lange weg te gaan is voor de oprichting van een algemene autoriteit met universele rechtsbevoegdheid'. Het Vaticaan oppert om het hervormingsproces te beginnen met de Verenigde Naties als referentiepunt.

De hervormingen moeten ervoor zorgen dat het financiële en monetaire beleid geen schade toebrengen aan de zwakste economieën. Ook moet er worden toegezien op een eerlijke verdeling van de rijkdom in de wereld.

Het Vaticaan ageert in het voorstel ook tegen 'utilitair denken'. Wat goed is voor het individu is niet altijd in het algemeen belang, aldus de kerkstaat.


Vaticaan wil hervorming wereldeconomie (Foto: Novum)

Verdubbeling aantal werkgerelateerde zieken

Het aantal nieuwe meldingen van beroepsziekten, zoals burn-out en rugklachten, is in 2010 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal meldingen kwam uit op twintigduizend. Dat schat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) in een maandag gepubliceerd rapport.

Het merendeel van de klachten is van psychische aard. Het gaat dan om bijvoorbeeld overspannenheid of burn-out. Daarnaast zijn gehoorschade en aandoeningen van spieren en gewrichten veelgehoorde klachten. De meeste klachten ontstaan in de bouwsector.

Tot drie jaar geleden kwamen rond de zesduizend meldingen per jaar binnen. De stijging komt deels door een betere registratie. Het rapport van het NCvB is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

'Euskaltel verdwijnt uit peloton'

Er bestaat een zeer grote kans dat Euskaltel de sponsoring van de wielerploeg niet zal voortzetten. Aan het eind van dit seizoen loopt het contract af en de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst verlopen allerminst makkelijk.

Samuel Sanchez, kopman van de Spaanse formatie, liet aan Marca weten dat het er somber uit ziet voor de ploeg: “Als dit zo doorgaat, zal Euskaltel verdwijnen en staan veel mensen op straat.” De Spanjaard heeft al een 'ontsnappingsroute' in gedachten: “Of ik met Alberto Contador zou willen fietsen in één team? Ik heb al met veel plezier met hem in de nationale ploeg gereden.”

De onzekerheid over de toekomst van Euskaltet staat symbool voor de huidige situatie in het wielrennen. Geox en HTC-Highroad keren in 2012 niet meer terug in het peloton, terwijl ze met coureurs als Juan José Cobo en Mark Cavendish grote namen herbergden. Leopard-Trek en RadioShack zijn genoodzaakt om te fuseren. Dit geldt ook voor Omega Pharma en Quick Step.

HernŠndez tekent nieuw contract

Manchester United heeft de verbintenis van aanvaller Javier Hernández opengebroken en tot 2016 verlengd. De Mexicaanse aanvaller was nog in het bezit van het eerste contract dat hij voor de Noord-Engelse club tekende. Nu hij door zijn goede prestaties meer status heeft bij The Mancunians, wil Manchester de spits graag belonen.

Volgens Goal.com tekent Chicharito een vijfjarige verbintenis bij de club waarmee hij vorig jaar de Premier League won. "Ik ben erg gelukkig bij Manchester en spelen voor deze club is als een droom die werkelijkheid wordt", aldus de speler op de officiële website.

Ook manager Sir Alex Ferguson is te spreken over zijn pupil. "De laatste die zoveel impact heeft gemaakt als Javier is Ole Gunnar Solkskjaer. Hij is erg goed in het creëren van ruimte en gevaar. Bovendien is hij als afmaker één van de besten die er rondloopt", aldus de Schot.

Liesblessure voor Sulejmani

Ajax-trainer Frank de Boer moet het komende woensdag, tijdens het bekerduel tegen Roda JC, mogelijk stellen zonder Miralem Sulejmani. De aanvaller moest zich gisteren tegen Feyenoord in de tweede helft vanwege liesklachten laten vervangen.

Morgen wordt met de medische staf overlegd of het verantwoord is om Sulejmani weer mee te laten doen aan de groepstraining. Zo niet, dan mist de Servische aanvaller de confrontatie met Roda JC.

Daar tegenover staat wel de terugkeer van Aras Özbiliz, die volledig is hersteld van zijn enkelblessure. De Armeense buitenspeler liep in de voorbereiding op het seizoen, waarin hij grote indruk maakte, eerst een rugblessure op en aansluitend een kwetsuur aan de enkel. Sinds vrijdag traint Özbiliz weer volop mee met de groep.

Fletcher: "Dit doet pijn"

Manchester United-middenvelder Darren Fletcher heeft gereageerd na de gevoelige 1-6 nederlaag van zijn ploeg tegen Manchester City. In gesprek met Manchester Evening News laat de Schot weten dat hij bewust is van de gevolgen van de oorwassing. "Voor onze fans is dit heel erg. Die moeten de komende tijd de gevolgend van onze nederlaag dragen. Dit verlies doet heel erg pijn."

De middenvelder tekende zelf voor de enige treffer van United en weet dat hij de komende periode nog last zal hebben van de nederlaag. "Behalve voor de fans is het ook erg voor onszelf. Wij wonen ook in de stad en zullen vaak te horen krijgen dat we hebben verloren.''

Ondanks dat Manchester City door de nederlaag vijf punten voor staat op stadsgenoot United denkt Fletcher dat zijn ploeg er weer bovenop komt. "Het seizoen is nog lang en er is nog niets verloren. We moeten de draad weer oppakken en vol voor de titel strijden."

Alarmlijn voor dierenleed: 144

Mensen die menen dierenleed te bespeuren, kunnen vanaf 15 november alarm slaan via het speciale meldnummer 144. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat maandag laten weten.

Het meldpunt '144, red een dier’ wordt ondergebracht bij het Korps landelijk politiediensten (KLPD). Speciaal opgeleide politiemensen gaan de meldingen beoordelen en sturen indien nodig meteen het regionale politiekorps op een dier in nood af. Ook kunnen ze een dierenambulance of gespecialiseerde diensten zoals de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) inschakelen. De nVWA houdt zich vooral met dieren in bedrijven bezig, de LID met dieren als hobby.

De ministeries van Veiligheid en Economische Zaken hebben afspraken gemaakt over de gezamenlijk bestrijding van dierenleed met de Dierenbescherming, de Federatie Dierenambulances Nederland en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Het meldnummer van de Dierenbescherming wordt vanaf 15 november dan ook doorgeleid naar 144.

Het meldnummer is onderdeel van een centrum bij het KLPD dat ook onderzoek doet naar internationale illegale dierenhandel en verbanden tussen dierenmishandeling en andere strafbare feiten zoals partner- en kindermishandeling.

Alarmlijn voor dierenleed: 144
Alarmlijn voor dierenleed: 144 (Foto: ANP)

Moskee beklad in Arnhem

Onbekenden hebben maandagochtend vroeg de Türkiyemmoskee in de Arnhemse wijk Presikhaaf beklad. Ook werd een busje dat bij de moskee stond in brand gestoken, waardoor het gebouw aan de Eemslaan brandschade opliep. De politie doet onderzoek, aldus een zegsman maandag.

Volgens de politie zijn bij de moskee sporen gevonden die wijzen op een poging tot brandstichting. Op de muren stond onder meer 'PKK'. Mogelijk heeft de actie te maken met de huidige onlusten tussen Koerden en Turken in Turkije.

Moskee beklad in Arnhem
Moskee beklad in Arnhem (Foto: ANP)

Granaataanslag op cafť in Nairobi

Bij een granaataanslag op een café in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn twaalf mensen gewond geraakt, van wie drie ernstig. De Somalische terreurorganisatie Al-Shabab heeft gedreigd met aanslagen in Kenia als wraak voor een inval van het Keniaanse leger in Somalië. Volgens de politie van Nairobi lijkt de aanslag evenwel niet het werk te zijn van Al-Shabab.

Het Keniaanse leger viel vorige week Al-Shababgebied in Somalië binnen, nadat in korte tijd vier Europese vrouwen in het Keniaanse grensgebied met Somalië waren ontvoerd.


Granaataanslag op café in Nairobi (Foto: Novum)

Gezamenlijk busbedrijf RET en Qbuzz van de baan

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET en Qbuzz gaan geen gezamenlijk busbedrijf oprichten. Dat hebben de bedrijven besloten na onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die denkt dat de samenwerking de markt kan verstoren.

De twee vervoerders wilden zich gezamenlijk inschrijven voor de aanbesteding van het busvervoer in de regio Rotterdam. De NMa liet de bedrijven echter weten daarvoor een vergunningseis te stellen en dat uitgebreider onderzoek nodig is om vast te stellen of de concurrentie bij de aanbesteding wordt belemmerd door het samengaan.

Door het oordeel van NMa komt er volgens de RET een einde aan de mogelijkheid zich samen met Qbuzz in te schrijven voor de concessie. De directie van de RET is 'zeer verbaasd' over het oordeel van de NMa. "De invoering van martkwerking door verplichte aanbesteding zorgt al jaren voor schaalvergroting op de markt. Het is onbegrijpelijk dat juist een samenwerking tussen twee relatief kleine vervoerbedrijven de markt zou verstoren", zeg algemeen directeur Pedro Peters.

Qbuzz verzorgt het vervoer in de regio Rotterdam, en in Groningen, Drenthe en Friesland. Eind augustus werd bekend dat het bedrijf vanaf eind volgend jaar ook het ov in de regio Utrecht verzorgt.

Grote woede over Televizier-winst VI

De media-elite in Hilversum heeft wederom verontwaardigd gereageerd op het winnen van de Gouden Televizier-Ring 2011 door Voetbal International (VI). Tv-kenner Bert van der Veer haalde maandag op Radio 1 opnieuw uit naar de RTL 7-talkshow.

Van der Veer: Internethooligans
Van der Veer: "Uiteindelijk zijn die internethooligans lekker op Voetbal International gaan stemmen. Het was een soort geintje denk ik." Wat de tv-kenner beweert is feitelijk al onjuist, want bij de internetstemmen was Wie is de Mol juist het meest populaire programma. De winst van VI was dus te danken aan andere kanalen zoals sms.

Van der Veer vindt dat The Voice of Holland meer recht had op de prijs, omdat het talentenjachtprogramma met 3,5 miljoen kijkers meer 'van het volk' zou zijn. Tussen alle andere Gouden Televizier-Ring-winnaars uit de historie hoort VI niet thuis, aldus de tv-goeroe. Hij vindt dat de stemming anders moet, bijvoorbeeld door een vakjury erbij te halen die de nominaties kiest. Van der Veer vindt dat de Televizier-Ring nu failliet is.

Linda: Enorme domper
Linda de Mol heeft het ook gehad met VI. Ze zei dat de zege van de talkshow 'een enorme domper voor de feestvreugde' was, want ze vond dat The Voice of Holland van haar broer John de Mol natuurlijk had moeten winnen.

Bouwman: Verbijsterd
Mies Bouwman zegt maandag tegenover het AD dat ze verbijsterd was toen zij in het Carré de Gouden Televizier-Ring aan VI moest uitreiken. Zo verbazingwekkend dat de 81-jarige televisie-icoon 'de heren van de organisatie' na afloop aanraadde 'eens goed na te denken' over de volgende editie van de prijzenshow.

"Die sms-stemming is natuurlijk een modern fenomeen, maar of het werkt is de vraag. Ik zou zeggen: ga met elkaar om de tafel en zorg dat er volgend jaar weer een voor iedereen begrijpelijke winnaar komt", zegt de 81-jarige oud-presentatrice.

Derksen, Genee en Van der Veer in P&W
Maandagavond schuiven de VI-heren Wilfred Genee en Johan Derksen samen met Van der Veer aan in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman. Derksen noemde Van der Veer zondag in het RTL 4-programma Life 4 You net 'een verliezer die een liter azijn had opgedronken'.

Genee verklaarde dat hij alleen van John de Mol een blije sms heeft gehad, 'terwijl de rest van het Carré na de uitslag meteen teleurgesteld leegliep'.


Grote woede over Televizier-winst Voetbal International

Oldman en Bonham Carter gevraagd voor remake Akira

Gary Oldman en Helena Bonham Carter zijn benaderd voor de Amerikaanse remake van de Japanse animefilm Akira. Hij zou kolonel Shikishima spelen, zij Lady Miyako. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch Film. De productie heeft recentelijk groen licht gekregen van producent Warner Bros.

Vorige week werd onthuld dat Garret Hedlund, bekend van de sciencefictionfilm Tron: Legacy, in onderhandeling is voor de hoofdrol van motorbendeleider Shotaro Kaneda.

Geruchten over een Amerikaanse remake van Akira, gebaseerd op de gelijknamige Japanse mangastrip, circuleren al jaren. Door de goedkeuring van Warner Bros gonst het nu weer van de castinggeruchten.

Voor de rol van Kaneda passeerden al vele grote namen de revue, waaronder Robert Pattinson, Andrew Garfield en James McAvoy. Morgan Freeman was al benaderd voor de rol van kolonel Shikishima. Die onderhandelingen zijn echter op niets uitgelopen.

De nieuwe Akira staat onder regie van Jaume Collet-Serra, bekend van de horrorfilm Orphan. Het scenario is van Steve Kloves, die meerdere van de scripts voor de Harry Potter-films schreef.

Het oorspronkelijke verhaal gaat over een futuristisch Japan, waarin sommige mensen superkrachten bezitten. De Japanse regering heeft besloten deze mensen al van kinds af aan in te lijven in het leger, waarna kolonel Shikishima zich over hen ontfermt om ze tot levende wapens te trainen. Ook motorbendeleider Kaneda bezit deze superkrachten, maar hij is niet van plan zich door de megalomane generaal te laten grijpen.

Of de Amerikaanse remake zich in Japan afspeelt, valt te betwijfelen. Akira moet in 2013 in de bioscoop verschijnen.

Toch opslag voor Amsterdamse agenten

Agenten in Amsterdam die goed presteren krijgen met terugwerkende kracht toch opslag. Politievakbond ACP dreigde met acties als dit niet zou gebeuren, maar die acties zijn nu van de baan. Dat laat de bond maandag weten.

Vrijdag verstreek een deadline die de ACP had opgelegd. Als er dan nog geen concreet signaal zou zijn dat gemaakte afspraken worden nagekomen, zouden acties volgen. Maandagochtend heeft de korpsleiding volgens de vakbond toegezegd dat alle agenten die aan bepaalde voorwaarden voldoen naar een andere salarisschaal gaan.

Volgens de ACP zijn er meer regio's die dreigen afspraken over loonsverhoging niet na te komen. De bond roept korpsleidingen op het voorbeeld van Amsterdam te volgen.

Verdachte dodelijk ongeluk A2 vrijgelaten

Een van de twee benzinedieven die op de vlucht voor de politie een dodelijk ongeluk veroorzaakten is maandag vrijgelaten. Het gaat om de man die op de passagiersstoel zat. Het is niet bekend of hij nog wordt verdacht, meldt de NOS.

De twee waren zaterdagochtend bij Abcoude achter op een door de politie veroorzaakte file gebotst. Een 35-jarige Maastrichtenaar die net in de file was aangesloten kwam daardoor om het leven.

De twee voortvluchtigen, een 47-jarige Tilburger en een 24-jarige Rotterdammer, raakten gewond. Zij werden aangehouden voor poging tot doodslag op politiemensen, dood door schuld en doodslag.

De politie had een lagere snelheid op de matrixborden gezet om het verkeer te vertragen en zo de verdachten, die bij een tankstation in Culemborg waren weggereden zonder te betalen, op te kunnen pakken. Bij de achtervolging die volgde reed de bestuurder van de auto een paar keer expres tegen politiewagens aan.

De rijksrecherche onderzoekt of de voorschriften voor het creëren van een file zijn nageleefd.

Sin City 2 volgend jaar in productie

Frank Miller heeft een boekje open gedaan over Sin City 2. Het vervolg van de stripverfilming gaat volgend jaar in productie. "Sin City 2 is gebaseerd op het boek A Dame to Kill for", zegt de bedenker van de strip tegen muziekzender MTV.

De film heeft ook elementen van drie korte verhalen waaronder Just Another Saturday Night. Miller vertelt ook dat de personages Nancy Callahan en Marv, in Sin City gespeeld door Jessica Alba en Mickey Rourke, terugkeren. Marv komt in de eerste film om het leven.

Het idee voor een vervolg op Sin City uit 2005 werd al jaren gepland. De stripverfilming was het regiedebuut van Frank Miller van het gelijknamige stripboek dat hij zelf schreef. Hij regisseerde de film samen met Robert Rodriguez. De twee hebben het scenario van het tweede deel net afgerond. Miller is enthousiast over de samenwerking. "Robert en ik hebben een magische chemie."

In Sin City waren Benicio Del Toro, Clive Owen, Bruce Willis en Rutger Hauer te zien. Welke acteurs in het vervolg op de film gaan spelen, is nog onbekend.

Henk Pleket vrijdag in besloten kring begraven

Henk Pleket wordt vrijdag in besloten kring begraven in Apeldoorn. Voor de fans wordt donderdagavond een condoleancedienst gehouden. Havenzanger Henk Pleket overleed zondag op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

De begrafenis vindt vrijdag plaats op de natuurbegraafplaats in Assel, een gehucht dat onder Apeldoorn valt. De herdenking voor de fans vindt de dag daarvoor plaats tussen 19.00 en 21.00 uur bij uitvaartcentrum Monuta in Apeldoorn, vertelt zoon Aernout aan Novum Nieuws.

Bij Pleket werd in 2009 kanker geconstateerd. De zanger werd geopereerd aan tumoren in zijn hoofd en had uitzaaiingen in zijn darmen, longen en lever. Hij stierf zondag thuis in zijn woonplaats Apeldoorn, in het bijzijn van zijn zoon en vrouw.

Pleket brak in 1977 door met zijn groep De Havenzangers. Zij scoorden hits als 's Nachts na Tweeën en Daar bij de Waterkant.

"Rafael kan meedingen om topscorerstitel"

Rafael van der Vaart heeft er al vijf in liggen in de Premier League. Twee van die doelpunten scoorde hij zondag tijdens de 1-2 zege van Tottenham Hotspur bij Blackburn Rovers. Door de doeltreffendheid van Van der Vaart staat Tottenham in de subtop van de Engelse competitie.

Manager Harry Redknapp acht de Nederlander in staat om de topscorerstitel te veroveren. "Rafa is een echte afmaker. Ik heb voor aanvang van het seizoen al gezegd dat hij 20 doelpunten kan maken en zich kan meten met de erkende topscorers", aldus de coach.

Van der Vaart was blij met zijn doelpunten en de zege. "Het was een moeilijk duel, maar het zegt veel dat we hier hebben gewonnen en tot het einde hebben gevochten. We willen in de topvier eindigen. Het is nog een lange weg, maar we zijn vol vertrouwen." Afgelopen seizoen maakte de international dertien treffers in de Premier League.

Eis: veertien jaar voor moord op miljonairsdochter

Tegen Bob H., die verdacht wordt van de moord op miljonairsdochter Sandra Hazeleger is maandag veertien jaar celstraf geëist. De officier van justitie acht bewezen dat H. zijn partner heeft vermoord. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

H. wurgde Hazeleger eind februari met een hondenriem omdat ze relatieproblemen hadden. Het lichaam van de 45-jarige vrouw werd enkele dagen later gevonden in de bossen bij het Utrechtse Woudenberg. H. was kort daarvoor aangehouden en had de vindplaats aangewezen. De twee hadden samen vier kinderen.

De vermoorde vrouw was op dat moment enkele dagen vermist. In eerste instantie werd gedacht dat ze ontvoerd was. De vrouw komt uit de steenrijke familie Hazeleger, een van de rijkste families van Nederland. De Hazelegers staan in de Quote 500. Ze verwierven hun fortuin in de wegenbouw en later met vastgoed.

Miljoenen bijen ontsnapt na crash vrachtwagen

Een vrachtwagen die miljoenen bijen vervoerde is zondag in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah omgeslagen. De insecten ontsnapten en de autoriteiten zetten alles op alles om de bijenzwermen te vangen.

De vrachtwagencombinatie vervoerde naar schatting 25 miljoen bijen. Hoeveel dieren precies zijn ontsnapt is niet duidelijk. De autoriteiten zijn in overleg met het departement van landbouw van Utah om te bepalen hoe de insecten moeten worden gevangen of gedood. De bestuurder van de vrachtenwagen en een bijrijder moesten in een ziekenhuis worden behandeld aan verwondingen die waren veroorzaakt door de bijen.

Automobilisten in de regio zijn gewaarschuwd hun ramen gesloten te houden.

CD: Houses - Clean Life

Clean Life ligt inmiddels alweer dik een maand in de schappen, maar het zou zonde zijn om een getalenteerde band van eigen bodem niet de verdiende aandacht te schenken. De uit Leiden en Amsterdam afkomstige bandleden hebben sinds hun oprichting al de nodige sporen nagelaten. Hun in 2010 uitgebrachte EP End Of Story werd goed ontvangen en bracht ze zelfs zendtijd op radio en televisie. Dit resulteerde erin dat ze een jaar geleden al hun minutes of fame in ontvangst mochten nemen bij De Wereld Draait Door. Vergelijkingen met bands als Death Cab For Cutie en Brokal Social Scene werden vervolgens snel gemaakt. Ook vergelijkingen met Bettie Serveert werden niet uit de weg gegaan, een grote naam die ook in het buitenland succes heeft bereikt. Op Clean Life, welke officieel gereleased is op 19 september, bewijst dat ze een band zijn waar in ieder geval genoeg potentieel in zit.


Houses

Ecclestone vreesde voor niet doorgaan GP India

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft toegegeven dat hij zich zorgen maakte over het doorgaan van de Grand Prix van India. Hij hield in de media vol dat het Buddh International Circuit op tijd gereed zou komen, maar geeft nu in The Guardian aan dat hij zelfs twee weken geleden nog twijfels kende.

"Twee weken geleden was ik nog pessimistisch. Ik had foto's ontvangen van hoe het er toen uitzag en dacht dat ze de boel nooit op tijd op orde zouden krijgen. Het zag er niet best uit. Maar wat ze sindsdien hebben gedaan, is geweldig," zei Ecclestone in The Guardian. De Birt heeft er nu wel vertrouwen in. "De laatste foto's zien er echt geweldig uit. De mensen in India zijn er bovendien op gebrand er een succes van te maken en het is duidelijk dat ze veel om de Formule 1 geven."

De Brit denkt verder dat de laatste drie races van het seizoen leuk zullen gaan worden. "De coureurs hoeven zich niet meer druk te maken om het kampioenschap, dus ze kunnen gewoon vrijuit racen en gaan allemaal dus voor de overwinning. De Grands Prix die nog volgen, gaan daardoor heel spannend worden."

'IJmeerlijn kan veel goedkoper'

Het aanleggen van een metrolijn over het IJmeer kan veel goedkoper dan alle varianten waarover tot nu toe wordt gepraat. De Stichting Almere Bereikbaar heeft een plan uitgewerkt dat niet meer dan vijfhonderd miljoen euro kost. Bouwbedrijven gaan er nog van uit dat de ov-verbinding circa drie miljard euro kost.

Almere Bereikbaar komt tot veel lagere kosten door te kiezen voor een korte overbrugging die in ondiep water wordt aangelegd. Ook wordt gebruikgemaakt van een bestaand eiland. Hierdoor worden de hoge kosten vermeden die een 'kilometerslange brug of tunnel dwars door het IJmeer' zouden vergen.

Nadeel van deze variant is dat IJburg niet wordt ontsloten, maar dat kan op een andere manier worden opgelost, meldt de stichting. De IJmeerbrug zou verder kunnen worden gecombineerd met een provinciale autoweg of een fietspad. Uit een studie die minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, bleek nog dat een tolweg over het IJmeer niet rendabel is.

Anouk stopt met optreden

De Haagse zangeres Anouk stopt na komende zomer voor onbepaalde tijd met optreden. De moeder van vier kinderen wil meer tijd thuis en in de studio doorbrengen. Zo laat ze maandag weten.

Op zondag 11 maart geeft de zangeres nog een groot concert in de GelreDome in Arnhem. "Op den duur zal ik wel weer eens live gaan spelen maar ik denk dat ik na de GelreDome-show niet snel meer een stadionconcert ga geven."

Anouk: "Ik wil meer thuis en in de studio zijn. Dat bevalt mij goed en daar voel ik mij het best. Mijn passie ligt nu meer bij het maken van muziek dan bij het optreden."

Kaarten voor het laatste stadionconcert van de zangeres gaan vrijdag om 10.00 uur in de verkoop.

Anouk stopt met optreden
Anouk stopt met optreden (Foto: ANP)

Automobilist scheurt met 160 door Westland

Een 23-jarige Hagenaar heeft zaterdagochtend zijn rijbewijs moeten inleveren. Hij reed binnen de bebouwde kom van Wateringen 160 kilometer per uur. Op de provinciale weg waar hij reed was 50 kilometer per uur de maximaal toegestane snelheid.

De politie zag rond 04.25 uur de automobilist van de A4 af komen. Daarna zag de politie de man met hoge snelheid wegrijden bij een stoplicht. Op de Wateringveldseweg bereikte hij zijn hoge snelheid.

Na een korte achtervolging is de man staande gehouden bij een tankstation. Hij moest zijn rijbewijs direct inleveren.

El Ahmadi: "Nieuwe start gemaakt"

Karim El Ahmadi is begonnen aan een tweede leven bij Feyenoord. Zondag was hij een van de uitblinkers tijdens de Klassieker op bezoek bij Ajax.

"Je kunt wel stellen dat ik een nieuwe start heb gemaakt", aldus de Feyenoord-middenvelder tegen NUsport. "Ik ben dit seizoen begonnen om met Feyenoord hoog te eindigen, mezelf te ontwikkelen en te laten zien dat ik nog altijd tot de beste middenvelders van Nederland behoor. Tot nu toe ben ik tevreden over hoe het gaat. Maar het kan altijd beter."

Afgelopen zomer leek een vertrek nog in de maak. "Het is heel simpel. Als je geen vertrouwen van de club krijgt, wil je weg. En als je wel het vertrouwen krijgt, wil je blijven. Technisch directeur Martin van Geel en Ronald Koeman hebben na hun komst meteen hun vertrouwen in mij uitgesproken. Dat is voor mij het belangrijkste."

El Ahmadi was tevreden met het 1-1 gelijkspel bij Ajax. "Na die gelijkmaker voetbalden we niet meer zo rustig als daarvoor. Daardoor maakten we het onszelf moeilijk. Ik denk dat we uiteindelijk tevreden moeten zijn met het gelijkspel, al had ik hier natuurlijk liever met drie punten gestaan."

Dekker wacht op antwoord van Garmin

Thomas Dekker wacht op uitsluitsel van Garmin-Cervélo-manager Jonathan Vaughters over zijn wielertoekomst. De Nederlander keerde dit jaar terug van een dopingschorsing en zet nu alle kaarten op de Amerikaanse ploeg om hem weer tussen de andere profs te laten koersen.

Dekker mocht in juli weer koersen en ging meteen aan de slag in enkele Belgische kermiskoersen. Hierna werd hij in de opleidingsploeg van Garmin ondergebracht met als doel om hem klaar te stomen voor het seizoen 2012. Vaughters stippelde hiervoor een route uit die Dekker gevolgd heeft.

Vaughters zei vorige week al tegen de NOS dat de Nederlandse wielrenner op de goede weg is. "Mooi dat Vaughters daar zegt dat Thomas heeft bewezen goed genoeg te zijn om clean in het peloton te horen, door snel progressie te maken en Duo Nomand te winnen. Het belangrijkste zijn vooral de testen en die zijn goed," zei de manager van Dekker, Martijn Berkhout.

De bal ligt nu bij Garmin dat nog moet beslissen of er in 2012 plaats is voor de Nederlander. "Wij hebben alle hindernissen genomen en goed afgesloten. We mogen concluderen dat Thomas zijn werk heeft gedaan. Wij wachten nu op verdere instructies van Vaughters en Garmin. Thomas wacht geduldig en gefocust af. Hij weet waar hij vandaan komt en kan daardoor opbrengen om geduldig te zijn."

Netflix begint in 2012 in Engeland en Ierland

Netflix heeft vandaag bekendgemaakt dat hun streamingservice vanaf begin 2012 ook in Engeland en Ierland te gebruiken zal zijn. De service komt naar verschillende consoles, handhelds en mobiele apparaten. Of de service ook naar andere Europese landen zal komen is nog niet bekendgemaakt.

Netflix zorgt ervoor dat je meer dan duizend films kan streamen via je internetverbinding tegen een bepaald bedrag per maand. Meer details over hoe en wat van de service zal bekendgemaakt worden zodra de lancering in zicht komt. De service komt onder andere naar PS3, Xbox 360, Windows, Mac, 3DS, tablets en verschilende telefoons.

Netflix

[FOK!@] Het Gouden Televizier-Ring Gala

Met trots gepresenteerd: een nieuw video-item op FOK!, waarin René (MrManiak) en Martijn (Beaudelaire) de leukste evenementen bezoeken. Gewapend met een FOK!-microfoon en een camera maken zij een amusant, maar informatief sfeerverslag. Als vuurdoop bezochten ze de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring.

Tussen Novum en Radio 1 kregen zij vele bekende Nederlanders voor de camera. Onder andere Hennie Huisman, Linda de Mol, Horace Cohen en FOK!-held Alberto Stegeman kregen de witte microfoon onder hun neus. Ze hebben moeten vechten voor een goede plek bij de rode loper en het aantal journalisten was enorm. Sommige beelden kunnen hierdoor 'dynamischer' dan normaal overkomen.

Helaas waren de mannen van Voetbal International niet aanwezig bij het Gala, dus hebben ze de altijd sympathieke Johan Derksen niets kunnen vragen. Zij gaven de voorkeur aan het maken van hun eigen programma tijdens de uitreiking. Wees trouwens niet bang dat René en Martijn FOK!tv gaan vervangen, Stefan blijft gewoon FOK!tv maken.

De leader is gemaakt door Hans de Jonge van OculusFilm.

Website van het Jaar: stem en win een abo

Header Website vh Jaar

De eindsprint is ingezet. Nog slechts enkele dagen te gaan waarin gestemd kan worden op FOK! voor de Website van het Jaar verkiezing. Stemmen kan nog tot 10.00 uur op 28 oktober!

Abo's winnen!
Als jij stemt voor deze verkiezing maak je nu tijdens deze laatste paar dagen kans op:

- 10 full abo's voor 3 maanden
- 1 pimp abo voor 6 maanden

Hoe maak ik kans?
Stem voor de Website van het Jaar verkiezing, daarna krijg je een bevestigingsmail. Stuur deze bevestigingsmail (degene met als onderwerp 'Bedankt!') van de Website van het Jaar verkiezing door aan bestewebsite@fok.nl met je eigen username in de onderwerpregel. VERGEET JE USERNAME DUS NIET, anders loot je niet mee.

Binnen 2 weken na de uitslag zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

Ik had al gestemd en wil toch kans maken!
Als je de bevestigingsmail van de Website van het Jaar verkiezing nog hebt, mag je die alsnog doorsturen aan bovengemeld mailadres, dan ding je gewoon mee!

Ik heb al een abo...
Dan wordt de looptijd van het eventueel gewonnen abo gewoon bij de looptijd opgeteld die je nog hebt!

Succes en uiteraard bedankt voor jullie steun.

Panda's rijden in Harvest Moon 3DS

De eerste beelden van de 3DS-game Harvest Moon: First Earth zijn op YouTube verschenen. De beelden laten de bekende Harvest Moon-gameplay zien: een veldje omploegen, je gewassen oogsten, je dieren verzorgen, praten met de andere bewoners van je dorp en rondrijden op een reuzenpanda (?!).

De game ziet er echter nog niet erg af uit, maar gelukkig komt hij volgend jaar pas uit en is er nog genoeg tijd voor developer Marvelous AQL om te polijsten en bugs te fixen. Harvest Moon: First Earth is exclusief voor 3DS. Bekijk hieronder de gameplaybeelden.

'Rekening pensioentekort wordt bij jongeren gelegd'

Meer dan vijftig procent van de werknemers en de werkgevers vindt dat de rekening van het pensioentekort wordt doorgeschoven naar de jongere generatie. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction.

De verschillende generaties denken uiteenlopend over waar de rekening komt te liggen. Van de groep jonger dan 35 jaar denkt 61 procent dat zij opdraaien voor het pensioentekort. De groep tussen 35 en 45 jaar is het daarmee eens, met 71 procent. Ouderen vinden dat het met dat doorschuiven wel meevalt. Slechts 41 procent vindt dat de jongere generatie de lasten draagt.

Bijna de helft van de werknemers vindt dat de eigen werkgever een goede pensioenregeling biedt. Jongeren zijn hier minder positief over dan ouderen.

Van de werknemers zou een derde liever het eigen pensioen regelen. Twee derde van hen wil zelf meer zeggenschap over het eigen pensioen. Verplichte deelname aan een regeling is voor de helft van de werknemers niet nodig.

Voor een op de twee werknemers is deeltijdpensioen een optie. De mogelijkheid om met 65 jaar met pensioen te gaan moet blijven bestaan, vinden zowel werknemers als werkgevers. Dit thema is voor jongere werknemers wel minder belangrijk dan voor oudere.

Begin oktober lanceerden verschillende politieke jongerenorganisaties een manifest tegen het in september gesloten pensioenakkoord. Ook zij vinden dat de rekening te veel bij de jongeren komt te liggen. De initiatiefnemers verzamelden vijfduizend handtekeningen. Ze werden half oktober uitgenodigd voor een gesprek met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

Reis terug in Eindhoven

Jonathan Reis heeft zich weer gemeld bij PSV. De aanvaller arriveerde maandagochtend op trainingscomplex de Herdgang. De 22-jarige Braziliaan raakte bijna een jaar geleden ernstig geblesseerd aan zijn knie in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Reis staat niet meer onder contract bij PSV, omdat zijn verbintenis afgelopen zomer afliep.

Reis vertrok na zijn blessure richting zijn geboorteland om te revalideren, maar was daarna tijden lange tijd niet te traceren. Onlangs beloofde hij terug te keren naar Eindhoven. De spits ondergaat enkele medische testen om te zien hoe het staat met de revalidatie.

Kramer mag op NK op vijf kilometer starten

Sven Kramer zal bij het NK afstanden in Heerenveen gewoon aan het vertrek staan bij de vijf kilometer. De TVM-rijder had niet aan de eisen van schaatsbond KNSB voldaan, maar het Sectiebestuur Langebaan en Kortebaan maakte een uitzondering. Het toernooi wordt van 4 tot en met 6 november verreden.

Kramer keerde recent terug van een slepende beenblessure en maakte meteen al indruk op de 3.000 meter. Afgelopen weekend legde hij de 5.000 meter in Inzell af in 6.23,05 waarmee hij ruim onder de A-limiet van de KNSB bleef. Daarom is besloten om in plaats van 24 26 deelnemers toe te laten op de 5.000 meter en naast Kramer ook de eerste reserve voor deze afstand op te roepen.

AZ wil Poulsen en Holman langer binden

Voetbalclub AZ wil Simon Poulsen en Brett Holman graag langer behouden. De koploper in de Eredivisie weet dat het duo een na dit seizoen aflopend contract heeft en in de belangstelling staat van diverse Engelse clubs uit de Premier League.

"We laten ze in de winter echter niet zomaar vertrekken. Alleen als er bijzondere bedragen worden geboden, zullen we over een transfer praten. We houden ze liever hier," zei AZ-directeur Toon Gerbrands. Hij weet dat met de Deen en de Australiër de kans op plaatsing voor de Champions League groter is.

AZ wil daarom het duo graag langer behouden en zal ze binnenkort een aanbieding doen. Ook willen de Alkmaarders het contract van Niklas Moisander openbreken en verlengen. De Fin heeft bij de club van trainer Gertjan Verbeek nog een contract voor anderhalf jaar, maar kan als het aan AZ ligt langer blijven.

Tarantino wil Joseph Gordon-Levitt in western

Joseph Gordon-Levitt is in onderhandeling voor een rol in Django Unchained. De acteur heeft een maand geleden met regisseur Quentin Tarantino om de tafel gezeten over de western, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Tarantino wil de 30-jarige acteur graag in zijn film, die een ode wordt aan de Italiaanse spaghettiwesterns. Gordon-Levitt wil zich ook graag bij de cast voegen, maar de acteur heeft een druk schema, waardoor het de vraag is of hij de tijd kan vinden. Welke rol de acteur zou spelen, is nog onbekend.

Gordon-Levitt, van wie het gerucht gaat dat hij Scarlett Johansson aan de haak heeft geslagen, was vorig jaar te zien in de dromenthriller Inception. Hij werkt momenteel aan de Batman-film The Dark Knight Rises en heeft een rol in het drama Lincoln van Steven Spielberg. Hij is daarin te zien als zoon van de president.

Django Unchained gaat over een slaaf gespeeld door Jamie Foxx die zich weet te bevrijden van slavendrijver Candy, een rol van Leonardo DiCaprio. De slavernijfilm moet volgend jaar december in de Amerikaanse bioscopen draaien. Wanneer de film naar Nederland komt, is nog onbekend.


Joseph Gorden-Levitt mogelijk in nieuwe film Tarantino

Noodweer belemmert vliegverkeer Faro

Door hevig noodweer is de luchthaven bij de Portugese stad Faro maandagochtend onbereikbaar. Ook stortte een deel van het dak van de vertrekhal in, meldden Portugese media maandag. Daarbij zouden 5 mensen lichtgewond zijn geraakt.

De luchthaven van Faro is bekend van de ramp in december 1992. Toen stortte een DC-10 van Martinair neer. Daarbij kwamen 56 mensen om het leven.

Noodweer belemmert vliegverkeer Faro
Noodweer belemmert vliegverkeer Faro (Foto: ANP)

Banen weg bij TomTom

TomTom gaat banen schrappen als onderdeel van een reorganisatie die vijftig miljoen euro aan kostenbesparingen moet opleveren. Dat maakte de onderneming maandag bekend bij de kwartaalcijfers. Ontslagen bij het bedrijf met 3500 werknemers worden niet uitgesloten. Hoeveel banen verdwijnen moet eind dit jaar bekend worden.

Aan het einde van het jaar maakt TomTom meer details bekend over de reorganisatie. De onderneming wil zich aanpassen aan de veranderde markt van autonavigatiesystemen. Door de opkomst van gratis navigatie worden steeds minder losse navigatiekastjes verkocht. De omzet behaald uit consumentenverkoop daalde in het derde kwartaal dan ook met 23 procent.

TomTom wil zich daarom meer richten op de inbouw van systemen in auto's en op de verkoop van 'content en services'. In die sectoren wist de onderneming in het afgelopen kwartaal respectievelijk 43 en 19 procent meer omzet te behalen. De verkoop van navigatiekastjes aan consumenten maakte echter nog een overgroot deel van de omzet uit.

In het derde kwartaal boekte TomTom een tien procent lagere omzet van 336 miljoen euro. Geholpen door lagere kosten en valutaschommelingen boekte de onderneming wel een vijftig procent hogere nettowinst. De winst bedroeg 29 miljoen euro, van 19 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De fabrikant van navigatieapparatuur verwacht voor heel 2011 aan de bovenkant van de eerder afgegeven vooruitzichten uit te komen. TomTom rekent voor het hele jaar op een omzet van tussen de 1,225 miljard euro en 1,275 miljard euro. De winst per aandeel zal tussen de 0,25 euro en 0,30 euro uitkomen.


Banen weg bij TomTom (Foto: Novum)

Bank doet aangifte tegen medewerker om wapenhandel

De Rabobank in Rotterdam heeft aangifte gedaan tegen een medewerker die verdacht wordt van wapenhandel. De man, die in verband met het onderzoek vastzit, heeft misbruik gemaakt van zijn positie en functie en is op non-actief gesteld, laat de bank maandag weten.

De 25-jarige man uit Gouda werkte op een Rabobank-filiaal in Capelle aan den IJssel en is verdachte in een onderzoek van de politie naar wapenhandel. Hij werd eerder deze maand aangehouden op een parkeerterrein van een tankstation aan de A12 bij Reeuwijk, waar hij een afspraak had om een aantal vuurwapens te verhandelen.

Uit onderzoek van de politie en van de bank zelf is gebleken dat de man misbruik maakte van zijn positie bij de bank. De bank laat weten de gang van zaken te betreuren en maatregelen te hebben genomen om onbedoeld gebruik van klant- en bankgegevens te voorkomen.

Buschauffeur belaagd met stokken en stenen

Een Rotterdamse buschauffeur is zondagavond lichtgewond geraakt aan zijn hand toen hij werd bekogeld met stokken en stenen. De man stopte rond 20.00 uur bij de halte Lepelaarssingel in de deelgemeente Charlois. Hier stond een groepje jongens met stenen en stokken. Toen de deuren geopend werden, gooiden ze die naar de chauffeur.

De chauffeur is in het ziekenhuis op de eerste hulp behandeld. Daarna kon hij naar huis. De Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft camerabeelden van het incident aan de politie gegeven. Waarschijnlijk doet de chauffeur maandag aangifte.

Originele Sonic in Sonic Generations

Tijdens een vragenmoment heeft Takashi Iizuka, ontwikkelaar voor Sonic Generations, aangegeven dat de originele Sonic The Hedgehog-game vrij te spelen is. Het zal gaan om de volledige game die in 1991 voor het eerst uitkwam. Hoe je de game vrijspeelt is niet gezegd.

Sonic Generations is gemaakt om de 20e verjaardag van Sonic te vieren. In de game zullen de oude en nieuwe Sonic moeten samenwerken om het kwaad te verslaan en op tijd te gaan zitten voor de taart en striptease. De game komt 1 november uit voor Windows, Xbox 360, PS3 en Nintendo DS.

Naamswijziging Team Lotus en Lotus Renault aanstaande

De gewenste naamswijziging voor de Formule 1-teams Team Lotus en Lotus Renault GP is nog slechts een kwestie van tijd nu steeds meer teams aangegeven hebben er geen bezwaar meer tegen te hebben. Team Lotus zou omgedoopt gaan worden in Caterham Team AirAsia, terwijl Lotus Renault GP de naam Renault laat vallen.

Naamswijzigingen moeten worden goedgekeurd door de meerderheid van de leden van de Formule 1-commissie. Red Bull Racing, Mercedes GP en McLaren hebben al aangegeven voor de naamswijzigingen te zijn, omdat deze de sport ten goede komen. Nu zijn er nog twee Lotus-teams op de grid, wat voor verwarring bij de fans kan zorgen. Red Bull-teambaas Christian Horner heeft wel gewaarschuwd dat het een uitzonderingssituatie is en geen vrijbrief voor andere teams om telkens hun naam te wijzingen.

Er wordt gewerkt aan Diablo III voor consoles

Het hoge woord is er uit. Blizzard wil nog niet volledig bevestigen dat Diablo III naar de consoles komt, maar ze hebben wel bevestigd dat een team met deze versie van de game bezig is. Het is niet zo dat ze bij Blizzard nu allemaal bezig zijn met deze versie, want het team bestaat maar uit drie man.

Al voor lange tijd zijn er geruchten dat Blizzard met Diablo III naar de consoles zou komen. Zo waren er vacatures voor mensen die ervaring hadden met het ontwikkelen voor de PlayStation 3, heeft Blizzard laten weten serieus na te denken over games voor de console en lieten ze zelfs weten dat de controller een geweldige tool was om de game mee te besturen.

Iedereen had dan ook gehoopt dat Blizzard op Blizzcon de console-versie aan zou kondigen. Helemaal toen Blizzard's lead console designer, Josh Mosquiera, op kwam dagen. Hij kon de game nog niet bevestigen maar wist wel te melden dat ze er met drie man mee bezig zijn.

"We're not announcing anything because, literally, there's three of us on the team right now ... but that's what we're trying to do... We're trying to build the best console team at Blizzard."

Naast de vraag of Diablo III naar de console komt is er ook nog steeds geen antwoord op de vraag wanneer Diablo III eindelijk op de pc en MAC zal verschijnen.

Diablo III

Stamsnijder naar opvolger Skil-Shimano

Tom Stamsnijder fietst vanaf volgend seizoen voor een Nederlandse ploeg. De 26-jarige Twentenaar heeft een contract getekend bij Project 1t4i, de opvolger van Skil-Shimano. Stamsnijder reed dit jaar voor Leopard-Trek, waar door de fusie met RadioShack veel renners moeten vertrekken.

Stamsnijder fietste voor zijn periode bij Leopard voor Gerolsteiner en Rabobank. "Daar heb ik veel ervaring opgedaan. Nu kijk ik met veel ambitie uit naar deze nieuwe stap in mijn carrière." Stamsnijder is de zevende renner die door de ploeg van manager Iwan Spekenbrink is vastgelegd voor volgend seizoen.

Project 1t4i is slechts een tijdelijke naam. Begin volgend jaar wordt de nieuwe hoofdsponsor, een Europese multinational, gepresenteerd.

[Primera Divisiůn] Levante nieuwe koploper in Spanje

Levante staat voor het eerst in de clubhistorie bovenaan in de Spaanse Primera Division. De club uit Valencia won de uitwedstrijd tegen Villarreal met 3-0 en wipt daarmee in de stand over Real Madrid en Barcelona heen. Juanlu Gomez scoorde voor rust twee keer. Arouna Koné, voormalig speler van Roda en PSV, maakte na een uur spelen de derde.

Levante begon aan het seizoen met twee gelijke spelen en raakte daarna op stoom. De zege tegen Villarreal is al de zesde op rij voor de club met het kleinste budget in de Primera Division. De succesformatie van trainer Juan Ignacio Martinez is pas bezig aan het tweede opeenvolgende seizoen op het hoogste niveau.

Na acht speelronden heeft Levante een voorsprong van één punt op Real Madrid en twee op Barcelona. Stadgenoot Valencia, dat zondag op het nippertje met 1-1 gelijkspeelde thuis tegen Athletic Bilbao, staat net achter Sevilla vijfde.


Levante nieuwe koploper in Spanje (Foto: Novum)

V&D waarschuwt voor knoop kindervestje

V&D waarschuwt consumenten maandag dat het knoopje van recent verkochte kindervestjes kan losraken. De bevestiging van het knoopje aan de voorkant voldoet niet, wat bij kinderen kan leiden tot verstikkingsgevaar, meldt het warenhuis.

Het gaat om zogeheten Frendz-vestjes in de maten 50/56, 62, 68, 74, 80 en 86 in de kleuren donkergrijs en sneeuwwit. De vestjes lagen sinds 31 augustus in de winkel.

Mensen die een mogelijk gevaarlijk vestje hebben gekocht kunnen het terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Beschonken puber slaat over de kop met auto vader

Een beschonken puber heeft zaterdagnacht in Gorinchem de wagen van zijn vader in de prak gereden. Na een avondje stappen was de 16-jarige jongen er stiekem met de auto vandoor gegaan.

Op de Spijksedijk belandde de wagen echter in de berm, sloeg over de kop en eindigde tegen een boom. Een getuige belde de politie. Dat de jongen, die te jong is om te mogen rijden, verre van nuchter was bleek toen de politie hem liet blazen.

De jongen is aangehouden en met zijn inmiddels gewaarschuwde vader meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij naar huis. Het Openbaar Ministerie bekijkt wat voor straf de jongen krijgt.

'Assassin's Creed-film een zekerheid'

Vorige week lieten we weten dat Sony Pictures en Ubisoft rondom de tafel waren gaan zitten voor een film over Assassin's Creed. Sony en Ubisoft hebben er nog niet met media over gesproken, maar het lijkt erop dat de deal rond is. Sony heeft namelijk een zestiental domeinnamen laten registreren afgelopen week.

We zullen nog even moeten wachten op een officiële bekendmaking maar bekijk hieronder alle domeinnamen geregistreerd door Sony.

 • assassins-creed-movie.com
 • assassins-creed.net
 • assassins-creedmovie.com
 • assassinscreed-film.com
 • assassinscreed-film.net
 • assassinscreed-movie.com
 • assassinscreed-movie.net
 • assassinscreed-thefilm.com
 • assassinscreed-thefilm.net
 • assassinscreed-themovie.com
 • assassinscreed-themovie.net
 • assassinscreedfilm.com
 • assassinscreedfilm.net
 • assassinscreedthefilm.com
 • assassinscreedthefilm.net
 • assassinscreedthemovie.net

'Misgelopen demonstratie Turken goed ingeschat'

De politie heeft het zondag uit de hand gelopen Turks protest in Amsterdam goed ingeschat. "Dat opeens uit het niets een groep van tachtig jongeren komt opdagen om een vechtpartij te beginnen, is niet te voorspellen", zegt een politiewoordvoerder maandag. Volgens hem had dit ook kunnen gebeuren zonder dat er een demonstratie was.

De demonstratie op het Museumplein zelf verliep zoals de politie had gepland, maar op het eind kwam er uit het niets een groep van tachtig jongeren die een Koerdisch centrum aan de Sloterkade bestormde. Er waren slechts twintig agenten om hen tegen te houden, waardoor de jongeren door de politielinie wisten te breken, legt de woordvoerder uit.

Ze gooiden rond 16.00 uur ramen van het centrum in en het kwam tot vechtpartijen tussen Turken en Koerden. Er vielen verschillende gewonden. Vijf agenten liepen onder meer schaafwonden en kneuzingen op. Vijf verdachten werden opgepakt. Zij zitten nog vast en worden in de loop van maandagochtend verhoord. Later op de dag wordt besloten of ze worden vrijgelaten.

De demonstratie is volgens de woordvoerder niet onderschat. "Het was wel pech dat het ME-peloton net naar huis was gegaan na de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord." De jongeren hadden volgens hem niets met de demonstratie te maken. "Ze werden door de organisatie weggestuurd."

Zondag gingen geruchten dat Koerden uit het hele land naar Amsterdam zouden willen vertrekken. Daar is volgens de woordvoerder niks van gebleken. "We houden contact met andere korpsen. Ook houden we de social media in de gaten."

De demonstratie was gericht tegen de Koerdische arbeidserspartij PKK, die in Turkije strijdt voor Koerdische autonomie. Woensdag kwamen 24 militairen om het leven en raakten er achttien gewond bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak

De onrust bij het centrum hield enige tijd aan, maar rond 18.00 uur was het weer rustig. De groep viel in kleinere groepjes uiteen. De politie moest ook in de buurt van het centrum enkele keren ingrijpen, maar dat was omstreeks 21.15 uur ook niet meer nodig.

[Premier League] Uitslagen speelronde 9

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de negende speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 9:

Thuis Uit Uitslag
Wolverhampton Wanderers Swansea City 2-2
Aston Villa West Bromwich Albion 1-2
Bolton Wanderers Sunderland 0-2
Newcastle United Wigan Athletic 1-0
Liverpool Norwich City 1-1
Arsenal Stoke City 3-1
Fulham Everton 1-3
Manchester United Manchester City 1-6
Blackburn Rovers Tottenham Hotspur 1-2
Queens Park Rangers Chelsea 1-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 9 8 1 0 25 33-7
2 Manchester United 9 6 2 1 20 26-12
3 Chelsea 9 6 1 2 19 20-10
4 Newcastle United 9 5 4 0 19 12-6
5 Tottenham Hotspur 8 5 1 2 16 15-13
6 Liverpool 9 4 3 2 15 12-10
7 Arsenal 9 4 1 4 13 15-18
8 Norwich City 9 3 3 3 12 11-12
9 Stoke City 9 3 3 3 12 7-11
10 Queens Park Rangers 9 3 3 3 12 7-14
11 Aston Villa 9 2 5 2 11 11-11
12 West Bromwich Albion 9 3 2 4 11 9-11
13 Everton 8 3 1 4 10 10-12
14 Sunderland 9 2 3 4 9 12-10
15 Swansea City 9 2 3 4 9 9-14
16 Wolverhampton Wanderers 9 2 2 5 8 8-14
17 Fulham 9 1 4 4 7 11-12
18 Bolton Wanderers 9 2 0 7 6 12-24
19 Wigan Athletic 9 1 2 6 5 6-15
20 Blackburn Rovers 9 1 2 6 5 10-20


Topscorers:

Pos Naam Team Goals
1 Sergio Agüero Manchester City 9
= Wayne Rooney Manchester United 9
3 Edin Dłeko Manchester City 8
4 Robin van Persie Arsenal 7
5 Mario Balotelli Manchester City 5
= Rafael van der Vaart Tottenham Hotspur 5
= Demba Ba Newcastle United 5


Programma speelronde 10:

Datum Thuis Uit
za 29 okt, 13:00 uur
Everton Manchester United
za 29 okt, 13:45 uur Chelsea Arsenal
za 29 okt, 16:00 uur Manchester City Wolverhampton Wanderers
za 29 okt, 16:00 uur Norwich City Blackburn Rovers
za 29 okt, 16:00 uur Sunderland Aston Villa
za 29 okt, 16:00 uur Swansea City Bolton Wanderers
za 29 okt, 16:00 uur Wigan Athletic Fulham
za 29 okt, 18:30 uur West Bromwich Albion Liverpool
zo 30 okt, 17:00 uur Tottenham Hotspur Queens Park Rangers
ma 31 okt, 21:00 uur Stoke City Newcastle United

FOK!tv: DJ Mai-Lan in de Hollywood Music Hall

In de Rotterdamse Hollywood Music Hall krijgt Mai-Lan les van de huis-dj, om daarna aan de slag te gaan voor een volle zaal op een drukke zaterdagavond. Mixen, scratchen en plaatjes uitzoeken, het blijkt allemaal nog niet zo eenvoudig te zijn als het lijkt.

Download de flv en speel af met oa VLC Media Player.

President ArgentiniŽ herkozen

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft de verkiezingen in haar land zondag met een overweldigende meerderheid gewonnen. Ze behaalde met 53 procent van de stemmen een absolute meerderheid, wat een tweede stemronde overbodig maakte.

Driekwart van de stemmen is inmiddels geteld. De socialistische gouverneur van Sante Fé Hermes Binner kreeg 17 procent van de stemmen en werd tweede. Volgens de minister van binnenlandse zaken Florencio Randazzo zal de overwinning van Fernandez nog ruimer uitvallen aangezien nog niet alle stemmen zijn geteld in de provincie Buenos Aires, waar de president veel steun geniet.

"Reken er op dat ik doorga met het nastreven van het project", zei Fernandez in haar overwinningstoespraak. "Ik wil alleen maar doorgaan met samenwerken (...) om Argentinië te laten doorgroeien." Het is voor het eerst dat een vrouwelijke president in Latijns-Amerika wordt herkozen.

De overwinning is voor Fernandez op persoonlijk vlak bitterzoet. Haar man Nestor Kirchner, die haar voorging als president, overleed in oktober aan een hartaanval.


President Argentinië herkozen (Foto: Novum)

Armstrong 23e op WK XTerra-triatlon

De Amerikaan Lance Armstrong heeft zondag (plaatselijke tijd) met de 23e plaats een bevredigend debuut gemaakt op het wereldkampioenschap XTerra-triatlon.

De zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk deed na 1,5 kilometer zwemmen en 30 kilometer mountainbiken nog met de besten mee, maar moest terrein prijsgeven tijdens de afsluitende 10 kilometer lopen. De wereldtitel ging naar de Oostenrijker Michael Weiss, die op Hawaii finishte na 2 uur en 27 minuten.

De Zuid-Afrikaan Dan Hugo kwam op ruim een halve minuut als tweede over de finish, het brons was voor de Spanjaard Eneko Llanos.

Armstrong 23e op WK XTerra-triatlon
Armstrong 23e op WK XTerra-triatlon (Foto: ANP)

Douane Vietnam onderschept ton ivoor

De Vietnamese douane heeft meer dan een ton ivoor gevonden in een bootje dat probeerde de grens met China over te steken. Ongeveer 221 stukken slagtand, vermoedelijk van olifanten, zijn in beslag genomen, aldus de douane maandag.

Drie mensen, onder wie twee Chinezen, zijn gearresteerd. De douane onderzoekt nog waar de slagtanden vandaan kwamen en waar ze naartoe moesten.

In China is ivoor zeer populair, ondanks dat de handel in het kostbare materiaal is verboden.

Douane Vietnam onderschept ton ivoor
Douane Vietnam onderschept ton ivoor (Foto: ANP)

Tennisster Schoofs maakt flinke sprong

De Nederlandse tennisster Bibiane Schoofs heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De 23-jarige Schoofs drong vorige week via de kwalificatie verrassend door tot de kwartfinales van het WTA-toernooi in Luxemburg. Op de maandag uitgebrachte ranking steeg ze van de 199e naar de 156e plaats.

Arantxa Rus, die niet in actie kwam, is de nummer 82 van de wereld, Michaëlla Krajicek steeg naar de 109e plek. De Deense Caroline Wozniacki voert de ranglijst aan.

Tennisster Schoofs maakt flinke sprong
(Foto: ANP)

India: polio bijna uitgeroeid

Er is al negen maanden geen geval van polio vastgesteld in India. Dat heeft het Indiase ministerie voor volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Nog niet eerder was India zo lang poliovrij.

India begon twintig jaar geleden met pogingen om de ziekte uit te roeien. Het is slechts een van de vier landen waar polio vandaag de dag nog geregeld voorkomt. Volgens het ministerie is het land nog nooit zo dichtbij de uitroeiing van de ziekte geweest.

De minister van volksgezondheid Ghulam Nabi Azad zei maandag dat het laatste geval van polio in januari werd gemeld in de deelstaat West-Bengalen. Elk nieuw geval van polio zal in de toekomst worden gezien als een crisis voor de volksgezondheid, aldus Azad.

Texas naast St. Louis in World Series

Texas Rangers heeft de stand in de World Series tegen St. Louis Cardinals gelijkgetrokken. In Arlington zegevierde de thuisploeg met 4-0. Beide honkbalteams hebben nu twee wedstrijden gewonnen. Maandag staat, opnieuw in Texas, de vijfde ontmoeting in de best-of-sevenserie op het programma.

Josh Hamilton zette Texas al in de eerste inning op voorsprong. Dankzij een homerun van Mike Napoli werd het in de zesde inning 4-0. Derek Holland zorgde ervoor dat St. Louis niet terug in de wedstrijd kon komen. De pitcher van de Rangers stond in meer dan acht innings slechts twee hits toe.


Texas naast St. Louis in World Series (Foto: Novum)

Mishandelde PVV-voorzitter Statenfractie stapt op

Voorzitter van de Statenfractie van de PVV in Friesland Jelle Hiemstra stapt per direct op. In een verklaring schrijft hij dat zijn mildere standpunt over hoofdoekjes en islamisering niet op prijs wordt gesteld door de PVV in Den Haag, meldt Omroep Friesland maandagochtend.

Hiemstra werd in september nog door twee mannen mishandeld in zijn woning in Sneek. De mannen drongen de woning PVV'er binnen en sloegen hem en zijn vrouw. Daarna gingen de mannen ervandoor. Het motief voor de mishandeling ligt volgens Hiemstra in de politieke sfeer.

Hiemstra gaat nu verder als onafhankelijk Statenlid.

PvdA eist helder euro-akkoord

De PvdA geeft geen steun aan een reddingspakket voor de schuldencrisis als het geen helder akkoord is. "Een wazig compromis dat tegenstellingen moet verhullen zullen wij niet steunen", zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk maandag in Trouw. Hij doelt vooral op de tegenstellingen tussen Frankrijk en Duitsland. Die landen zitten nog niet op één lijn.

Verwacht wordt dat de Europese regeringsleiders woensdag overeenstemming bereiken over een reddingsplan voor onder meer Griekenland. Alle lidstaten moeten met het akkoord instemmen.

Het kabinet is voor een meerderheid in de Tweede Kamer afhankelijk van de oppositie, omdat gedoogpartner PVV weigert in te stemmen met steun aan Griekenland. Bij een stemming over een akkoord dat 21 juli werd bereikt, haalde het kabinet dankzij de PvdA toch nog een Kamermeerderheid.

PvdA-leider Job Cohen heeft al gewaarschuwd dat het kabinet niet eeuwig op de PvdA kan blijven steunen. Plasterk wijst nu op de verrassingen die het vorige akkoord heeft opgeleverd.

Na de instemming bleek dat premier Mark Rutte (VVD) een lager bedrag had genoemd dat naar Griekenland zou gaan omdat hij het over een kortere periode bleek te hebben. Finland bleek een onderpand te willen. Het Duits parlement bleek instemmingsrecht te hebben en Griekenland bleek meer geld nodig te hebben. "Zo moet het met het nieuwe akkoord dus niet gaan", zegt Plasterk nu.

Hij zegt een akkoord te willen dat 'een echte oplossing biedt voor de kredietproblemen op korte en lange termijn'. Het verhaal achter het akkoord moet volgens hem goed uit te leggen zijn in de 'kleine zaaltjes in het land'.


PvdA eist helder euro-akkoord (Foto: Novum)

'Sarkozy en Cameron botsen op EU-top'

Op de EU-top in Brussel zou het zondag tot een aanvaring tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron zijn gekomen. Dat hebben diplomatieke bronnen laten weten aan de Britse kranten The Guardian en The Daily Telegraph.

"We zijn het zat dat je ons bekritiseert en zegt wat wij moeten doen. Je zegt dat je de euro haat, je wilde je niet aansluiten en nu wil je je bemoeien met onze bijeenkomsten", zou Sarkozy hebben gezegd.

Cameron had zondag zijn twijfels getoond over de aanpak van de financiële problemen door de eurozone. Hij zei te vrezen dat landen die de euro niet als munteenheid hebben, zoals Groot-Brittannië, worden buitengesloten. "De landen in de eurozone nemen mogelijk beslissingen die gevolgen hebben voor de gehele gezamenlijke markt", aldus Cameron.

Cameron staat in eigen land onder druk. Het parlement debatteert maandag over een referendum over het Britse EU-lidmaatschap. Dat referendum zal er niet komen, maar het debat geeft aan hoeveel steun Cameron binnen zijn Conservatieve Partij nog heeft.

'Sarkozy en Cameron botsen op EU-top'
'Sarkozy en Cameron botsen op EU-top' (Foto: ANP)

'C2000 brengt nog steeds hulpverleners in gevaar'

Het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 brengt ondanks doorgevoerde verbeteringen nog altijd hulpverleners in gevaar. Dat schrijft De Pers maandag op basis van een rapport dat het via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg. De krant had ook inzage in klachten die de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers binnenkreeg.

Een groot aantal brandweerkorpsen zou problemen hebben met de digitale portofoons. "Deze problemen bedreigen de veiligheid van hulpverleners", citeert de krant uit het vertrouwelijke rapport van 29 maart vorig jaar. Het is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

"In ons korps gebeurt het eigenlijk wel bij iedere oefening dat een portofoon het soms wel, soms niet doet", is een van de klachten die bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers binnenkwam. Direct contact leggen met een andere portofoon zou vaak niet lukken en de oortjes die in de helm zitten zouden vaak onverstaanbaar zijn.

De hoop op verbetering bij de huidige portofoons is volgens De Pers opgegeven. Wel bestaan er al betere portofoons met minder tekortkomingen. Dat zou betekenen dat de apparatuur in één klap kan worden afgeschreven. Maar geld voor het massaal aankopen van nieuwe portofoons is er niet.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt in de krant dat leverancier Motorola met de brandweer overlegt om de problemen op te lossen. Bij korpsen die niet hadden gepland snel nieuwe portofoons te kopen zou een 'optimalisatieslag' worden uitgevoerd.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers wijst erop dat de slecht werkende portofoons nog steeds in het hele land in gebruik zijn. "We slepen de problemen dus nog steeds mee in het dagelijkse werk", zegt een woordvoerder.


'C2000 brengt nog steeds hulpverleners in gevaar' (Foto: Novum)

Politie schiet bij achtervolging over A27

Bij een achtervolging over de A27 tussen Nieuwegein en Utrecht heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag schoten gelost. Ook is een helikopter ingezet, meldt de politie.

De achtervolging begon toen een auto met Frans kenteken bij een routinecontrole bij Nieuwegein wegscheurde. De achtervolging ging heen en weer tussen Gorinchem en Utrecht. De auto reed volgens de NOS een paar keer in op een politieauto. Ook zou een pakketje uit het raam zijn gegooid.

Rond 04.30 uur probeerde de bestuurder bij knooppunt Everdingen vanaf de A27 de A2 richting Den Bosch op te sturen. Hij verloor volgens de Verkeersinformatiedienst de macht over het stuur en crashte op de verbindingsweg. Twee verdachten zijn aangehouden. De weg bleef voor het politieonderzoek tot 07.30 uur volledig afgesloten.

Een woordvoerder van het KLPD wil niet op de zaak ingaan. Omdat door de politie is geschoten, onderzoekt de politie Utrecht of de schoten hadden mogen worden gelost. "Alles wat ik zeg, kan het onderzoek schaden", zegt de woordvoerder.

[Serie A] Uitslagen speelronde 7

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de zevende speelronde op het programma. Udinese, dat zelf Novara met 3-0 naar huis stuurde, is na deze ronde de nieuwe koploper, aangezien Juventus in eigen huis niet verderkwam dan 2-2 tegen Genoa. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de volgende speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Fiorentina Catania 2-2
Juventus Genoa 2-2*
Lecce AC Milan 3-4
Cagliari Napoli 0-0
Internazionale Chievo 1-0
Parma Atalanta 1-2
AS Roma US Palermo 1-0
AC Siena Cesena 2-0
Udinese Novara Calcio 3-0*
Bologna Lazio Roma 0-2
* Klik op de uitslag voor een verslag

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Udinese 7 4 3 0 15 10-1
2 Lazio Roma 7 4 2 1 14 11-7
3 Juventus 7 3 4 0 13 11-5
4 Cagliari 7 3 3 1 12 8-5
5 Napoli 7 3 2 2 11 10-5
6 AS Roma 7 3 2 2 11 8-6
7 AC Milan 7 3 2 2 11 12-11
8 Catania 7 2 4 1 10 9-10
9 US Palermo 7 3 1 3 10 9-10
10 Fiorentina 7 2 3 2 9 8-6
11 AC Siena 7 2 3 2 9 6-4
12 Genoa 7 2 3 2 9 11-10
13 Chievo 7 2 3 2 9 6-6
14 Parma 7 3 0 4 9 9-13
15 Atalanta 7 4 2 1 8 10-8
16 Internazionale 7 2 1 4 7 9-13
17 Novara Calcio 7 1 2 4 5 10-15
18 Lecce 7 1 1 5 4 6-13
19 Bologna 7 1 1 5 4 4-12
20 Cesena 7 0 2 5 2 2-9

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Di Natale Udinese 6
2. Palacio Genoa 5
Giovinco Parma 5

Programma speelronde 8
Datum Thuis Uit
di 25 okt, 20:45 Juventus Fiorentina
wo 26 okt, 20:45 Atalanta Internazionale
wo 26 okt, 20:45 Cesena Cagliari
wo 26 okt, 20:45 Chievo Bologna
wo 26 okt, 20:45 Genoa AS Roma
wo 26 okt, 20:45 Lazio Roma Catania
wo 26 okt, 20:45 AC Milan Parma
wo 26 okt, 20:45 Napoli Udinese
wo 26 okt, 20:45 Novara Calcio AC Siena
do 27 okt, 20:45 US Palermo Lecce

Blizzard DOTA-trailer uitgebracht

Blizzard heeft een trailer uitgebracht voor het aankomende Defense of the Ancients (DOTA). Wat hierbij gelijk opvalt is dat het aantal bespeelbare heroes erg laag lijkt te zijn, de trailer laat er maar twaalf zien. Of dit uitgebreid gaat worden is niet bekend.

Ook lijkt Blizzard trots te scheppen in hun onbetrouwbaarheid in releasedata voor spellen, getuige het "coming soonish" aan het eind van de trailer.

Courteney Cox en David Arquette maken comedyserie

Courteney Cox en David Arquette gaan een comedyserie maken voor de Amerikaanse zender ABC. De twee gingen een jaar geleden uit elkaar, maar zijn nog altijd zakenpartners.

De nog titelloze serie gaat over een vrouw die haar strijd met overgewicht heeft overwonnen, maar nog dagelijks te maken heeft met verleidingen omdat ze in een restaurant werkt. Dat haar ex-vriend daar ook werkt maakt het er niet makkelijker op. Cox en Arquette tekenen voor de productie van de show, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Het is het derde project dat de twee binnen korte tijd weten te slijten. Zender NBC verbond zich eerder deze maand aan Ten Years. Cox en Arquette bedachten de serie die losjes is gebaseerd op hun eigen leven na hun breuk. Daarvoor verkochten ze al een spelshow getiteld Identity Crisis aan zender CBS.

De 47-jarige Cox en de 40-jarige Arquette waren veertien jaar getrouwd toen ze bekendmaakten uit elkaar te gaan. Ze hebben samen een 7-jarige dochter genaamd Coco.

Wozniacki tegen Kvitova bij Championships

Caroline Wozniacki neemt het bij de WTA Championships in Istanbul op tegen Petra Kvitova. Net als de Wimbledon-winnares zijn ook Vera Zvonareva en Agnieszka Radwanska samen met de nummer één van de wereld ingedeeld in de rode groep. Dat heeft de loting zondagavond uitgewezen.

De witte groep wordt aangevoerd door Maria Sharapova. De mondiale nummer twee treft daarin Victoria Azarenka, Na Li en Samantha Stosur. Sharapova is de enige deelneemster die het toernooi al eens wist te winnen. Ze rekende in 2004 in de finale af met Serena Williams.

Het officieuze WK gaat dinsdag van start. De finale wordt volgende week zondag gespeeld.


Wozniacki tegen Kvitova bij Championships (Foto: Novum)

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 10

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de tiende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Augsburg Werder Bremen 1-1
Borussia Dortmund 1.FC Köln 5-0
1.FC Nürnberg VFB Stuttgart 2-2
FC Kaiserslautern SC Freiburg 1-0
1899 Hoffenheim Borussia Mönchengladbach 1-0
Hertha BSC FSV Mainz 05 0-0
Hamburger SV VFL Wolfsburg 1-1
Bayer Leverkusen FC Schalke 04 0-1
Hannover 96 Bayern München 2-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 10 7 1 2 22 26-3
2 Borussia Dortmund 10 6 1 3 19 20-7
3 FC Schalke 04 10 6 0 4 18 19-15
4 Hannover 96 10 5 3 2 18 13-13
5 VFB Stuttgart 10 5 2 3 17 16-8
6 Werder Bremen 10 5 2 3 17 17-13
7 Borussia Mönchengladbach 10 5 2 3 17 11-7
8 1899 Hoffenheim 10 5 1 4 16 13-9
9 Bayer Leverkusen 10 4 2 4 14 12-14
10 Hertha BSC 10 3 4 3 13 12-13
11 VFL Wolfsburg 10 4 1 5 13 12-17
12 1.FC Köln 10 4 1 5 13 15-23
13 1.FC Nürnberg 10 3 3 4 12 12-14
14 FC Kaiserslautern 10 3 2 5 11 8-13
15 FSV Mainz 05 10 2 3 5 9 12-19
16 FC Augsburg 10 1 5 4 8 8-17
17 Hamburger SV 10 2 2 6 8 12-22
18 SC Freiburg 10 2 1 7 7 14-25

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 10
2 Huntelaar Schalke 04 8
3 Abdellaoue Hannover 96 7
3 Papiss Cissé SC Freiburg 7
3 Pizarro Werder Bremen 7
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 7

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 28 okt, 20:30 SC Freiburg Bayer Leverkusen
za 29 okt, 15:30 Bayern München 1.FC Nürnberg
za 29 okt, 15:30 FC Schalke 04 1899 Hoffenheim
za 29 okt, 15:30 VFB Stuttgart Borussia Dortmund
za 29 okt, 15:30 VFL Wolfsburg Hertha BSC
za 29 okt, 15:30 Borussia Mönchengladbach Hannover 96
za 29 okt, 18:30 FSV Mainz 05 Werder Bremen
zo 30 okt, 15:30 1.FC Köln FC Augsburg
zo 30 okt, 17:30 Hamburger SV FC Kaiserslautern

Win een goodie op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet de hoofdpersonage in I Am Alive?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

"...dan spraken we nu allemaal Duits!"

"'Fúck die Fransen! Fúck de Fransen, als wíj ze niet hadden gered in twee wereldoorlogen, spraken ze allemaal Duits nu!' Waarop ik reageer, 'Oh, waren wij dat? Waren dat jij en ik, Tommy, wij hebben de Fransen gered? Jezus! Ik weet dat ik een beetje buiten bewustzijn raakte na dat vierde shotje Jägermeister gisteravond, maar ik kan me niet herinneren... Ik weet nog dat we naar de Wendy's-drive through gingen om zo'n “Freschetta”-sandwich te halen die er zo lekker uitzag in de reclame, maar dat we toen geen geld hadden en we gauw moesten wegrijden voor het tweede raampje, en dat die sukkels in de rij achter ons met de muziek met veel te harde bas erin waarschijnlijk onze bestelling kregen, en hoe we daarom moesten lachen. Maar ik weet niks meer over Fransen redden.”

Paniek in Iran na beving Turkije

 De aardbeving die zondag het oosten van Turkije zwaar getroffen heeft, heeft ook in het naburige Iran tot paniek geleid. In diverse stadjes langs de grens met Turkije vluchtten Iraanse burgers de straat op. In de stad Chaldoran ontstonden scheuren in gebouwen en knapten elektriciteitskabels, meldde de Iraanse staatstelevisie.

In Turkije zijn ten minste 85 doden gevallen, hoewel deskundigen denken dat dit aantal nog enorm kan oplopen. De stad Ercis werd het zwaarst getroffen. Hier vielen zeker 59 doden. In de stad Van kwamen 25 mensen om en in de provincie Bitlis verloor een kind het leven. Tevens raakten honderden mensen gewond.

Overlevenden in Ercis klaagden dat er een tekort is aan zwaar materieel om puin te ruimen. In Van probeerden reddingswerkers met scheppen en hun blote handen mensen vanonder het puin te redden.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst vonden er acht grote naschokken plaats, waaronder twee met een kracht van 5,6.

Israël en Griekenland hebben Turkije humanitaire hulp geboden. Ook de Amerikaanse president Barack Obama zei dat zijn land klaarstaat om de Turkse autoriteiten te hulp te schieten.

Warner wil Ben Affleck voor The Stand

Filmstudio Warner Bros probeert Ben Affleck te strikken als regisseur van een nieuwe filmbewerking van Stephen King's klassieker the Stand. Affleck regisseerde eerder films zoals Gone Baby Gone en The Town.

Affleck is momenteel druk bezig met de voltooiing van zijn nieuwe film Argo. Via de website van Deadline vernemen we dat Warner Brothers graag met Affleck in zee wil. The Stand zou een "grote uitdaging" zijn voor de jonge regisseur, aldus de studio.

In 1994 werd al eens een miniserie van the Stand van Stephen King gemaakt.


Een trailer voor de miniserie uit 1994.

Texturekwaliteit Battlefield 3 erg verschillend

Battlefield 3 komt dinsdag uit in de Verenigde Staten en dat is te merken. Velen hebben al hun hand kunnen leggen op een exemplaar van de game en zetten het hele internet vol met hun meningen. Eén van de meest besproken dingen is toch wel het verschil in de kwaliteit van textures. Er zijn al meerdere screenshots van dezelfde scene op Xbox en pc opgedoken, en het verschil is reusachtig.

De Xbox-versie van de game biedt je de mogelijkheid om een bestand van 1,5GB te installeren op je harde schijf. Dit zorgt ervoor dat de textures een hogere resolutie krijgen. Aan de hand van de onderstaande screenshots blijkt dat dit zeker de moeite waard is. Klik op de foto's voor een grotere versie.

Gebruiker Shonadem25 zette onderstaande foto op Reddit: boven de pc-versie van de game en onder de Xbox-versie. Let er wel op dat bij de onderste screenshot het optionele texturepack NIET is geïnstalleerd.

Een andere Redditor, xxgrplayer, liet ons onderstaande foto zien. Hier is ook het verschil te zien tussen de 360-versie mét en zonder texturepack. Let vooral eens op de vingers van de man in de pc- en Xbox-versie.

Als laatste liet gebruiker Teufelshunden ons op het EA-forum onderstaande foto's zien. Boven de Xbox-versie zonder texturepack, onder de versie met het texturepack geïnstalleerd.

[DTM] Uitslag race Hockenheim

Jamie Green heeft de DTM-race op Hockenheim op zijn naam geschreven. De Brit bleef met de Mercedes in de laatste wedstrijd van het seizoen de Audi van kampioen Martin Tomczyk en de Audi van Miguel Molina voor. Renger van der Zande eindigde met zijn Mercedes als twaalfde.

Molina mocht van poleposition vertrekken, maar het was Green die als eerste de eerste bocht in dook. Hij bouwde zijn voorsprong gestaag op en werd gedurende de race niet meer bedreigd. Molina moest in de eerste ronde zijn tweede plaats inleveren aan de goed gestarte Tomczyk, waarna dit aan de finish ook de volgorde zou blijven.

Daarachter eindigde Mike Rockenfeller als vierde, voor Gary Paffett en Mattias Ekström die dankzij de zesde plaats de tweede plaats in het kampioenschap overnam van Bruno Spengler die als negende over de meet kwam. Daartussen reden nog Timo Scheider en Oliver Jarvis. De tiende plaats ging naar Filipe Albuquerque. Een opvallend moment was nog dat een pitstop van David Coulthard de mist in ging nadat hij de monteur die de band rechtsvoor zou verwisselen aanreed. Christian Vietoris was de enige uitvaller nadat de band rechtsvoor bij een pitstop niet goed gemonteerd bleek te zijn.

De uitslag van de race kan hier worden gevonden.

HRT-rijder Liuzzi zal GP van India missen

Niet Daniel Ricciardo maar Vitantonio Liuzzi zal de Grand Prix van India aan zich voorbij moeten laten gaan. De Italiaanse coureur is in dienst bij HRT dat Narain Karthikeyan het stoeltje geeft voor zijn thuisrace. De eerste GP van India zal op 30 oktober gehouden gaan worden.

"Ik heb Tonio gevraagd om deze race uit te zitten omdat we onze rijdersprogramma's met Narain en Daniel nog moeten afwerken," zei teambaas Colin Kolles die verder niet wilde zeggen wat het programma inhoudt. Wel meldt hij erbij dat Liuzzi er geen probleem van maakte dat hij een race vanaf de zijlijn toe moet kijken. "Ik ben Tonio dankbaar voor zijn professionele houding en gedrag."

Karthikeyan zal eenmalig weer instappen bij HRT. Hij is erg blij met deze mogelijkheid. "Het wordt echt een onwerkelijke ervaring. Dit is iets dat je maar één keer in je leven meemaakt, dus ik ben blij dat ik de kans krijg om dit te doen. De race zelf wordt bovendien vast geweldig, net als het evenement in zijn geheel. Ikzelf ga in ieder geval mijn uiterste best doen om een goed resultaat voor het team en mijn sponsoren te behalen. Ik wil de bedrijven die mij ondersteunen - waaronder de Tata Group - bovendien graag danken voor de manier waarop ze me tijdens mijn loopbaan geholpen hebben," zei de Indiër.

7: Gruwelijkste game-scenes

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. De afgelopen jaren hebben we verschrikkelijke dingen in games gezien. Bloed, dood en verderf! games zitten er vol mee. De zeven redacteuren zijn op zoek gegaan naar de gruwelijkste scenes in games. Pheno, WesleyB, RubberDuck94, Kn0x, KoosyNL, D-Vide en Notorious_Roy maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

FOK!filmtip van de dag: Lang leve de Koningin

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Lang leve de koningin.

Lang leve de koningin is een film uit 2005 waarin de 8-jarige Sara (gespeeld door Tiba Tossijn) niet gelukkig is totdat haar nieuwe klasgenootje Victor haar leert schaken. Ze koopt van haar zakgeld een decoratief schaakspel dat in haar fantasie vervolgens tot leven komt. Ze raakt dan ook bevriend met de Witte Koningin (Monique van de Ven) en de andere stukken. Tegelijkertijd komt Sara meer te weten over haar vader, die ze nooit gekend heeft. Zowel het schaken als het leren kennen van haar vader valt haar niet gemakkelijk. 

Kortom, een prachtig vormgegeven en sprookjesachtige jeugdfilm die vandaag om 20:30 te zien is op RTL 8.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.