FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 oktober 2011

Bekerstunt Achilles '29 de boeken in

De overwinning van Achilles '29 op MVV Maastricht (1-0) in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi gaat de boeken in. De overwinning hield in dat Achilles'29 voor de derde maal in vier jaar de laatste zestien wist te bereiken van het bekertoernooi. Nog nooit eerder lukte dit een amateurploeg.

Op 11 november 2008 wist de ploeg uit Groesbeek voor de eerste keer de achtste finales te bereiken ten koste van RKC Waalwijk. In de achtste finales werd Achilles'29 vervolgens uitgeschakeld door de latere landskampioen AZ. Precies twee jaar later, op 11 november 2010, wist Achilles'29 opnieuw te stunten. Ditmaal werd Heracles Almelo in eigen huis met 5-3 verslagen.

Door de overwinning mocht Achilles'29 het in de achtste finales opnieuw opnemen tegen RKC Waalwijk. De spannende wedstrijd eindigde na verlenging in een 2-2 gelijkspel en zodoende moesten strafschoppen de beslissing brengen. RKC nam deze beter en de achtste finales waren opnieuw het eindstation voor Achilles'29.

Dit seizoen werd MVV Maastricht met 1-0 verslagen en zodoende plaatste Achilles'29 zich voor de derde keer in vier jaar voor de achtste finales van het nationale bekertoernooi. Wellicht dat de ploeg, dit seizoen uitkomend in de Topklasse, ditmaal tot een nog grotere stunt in staat is.

'Hier word ik wel/niet* vrolijk van'

Presentator Rob Geus, bekend van zijn uitspraak "Hier word ik niet vrolijk van", is ook de komende twee jaar nog bij SBS 6 te zien. Het contract van de keurmeester is met twee jaar verlengd. Vanaf maandag 31 oktober zal Geus te zien zijn met een nieuw seizoen van zijn programma De Smaakpolitie.

Rob Geus is blij met zijn contractverlenging. "Ik ben helemaal op mijn plek bij SBS 6. De Smaakpolitie  is in dertien seizoenen uitgegroeid tot een begrip en de OK-sticker is een belangrijk keurmerk voor horecaondernemers geworden. Ik hoop nog vele jaren te mogen bijdragen aan het verbeteren van de hygiëne in Nederland en, met programma’s als Red Mijn Vakantie, in het buitenland."

Ook zendermanager Remko Terlouw is blij dat Geus nog twee jaar blijft. "Rob Geus is een vaste waarde voor de familiezender geworden en een absolute topper in zijn vak. We zijn blij dat we ook de komende jaren nog mooie programma’s met hem kunnen maken."

Nieuw seizoen De Smaakpolitie
Ook in het vernieuwde veertiende seizoen van De Smaakpolitie zal Rob Geus weer vele keukens inspecteren. In de eerste aflevering lukt het de kok weer eens om bij een Chinees restaurant binnen te komen. Dat belooft wat, zeker als de medewerkers van het restaurant denken dat hij van de vreemdelingenpolitie is.

Maar in het nieuwe seizoen blijft het niet bij het goed- of afkeuren van horecagelegenheden. In het nieuwe item 'Rob Helpt' steekt de keurmeester dit seizoen de handen uit de mouwen om horecagelegenheden met potentie te helpen het keurmerk alsnog te bemachtigen. Ook tips voor thuis zullen niet uitblijven.

* Doorhalen wat niet van toepassing is.

Rob Geus en Remko Terlouw
Rob Geus (rechts) en Remko Terlouw worden hier wel vrolijk van (Foto: Jean Pierre Heijmans)

Benzinedief A2: Politie schuldig aan dood man

De politie is op zijn minst deels verantwoordelijk voor de dood van een 35-jarige man uit Maastricht op de A2 zaterdag. Dat zeiden de bijrijder en advocaat van de 47-jarige Tilburger die het ongeval na een benzinediefstal veroorzaakte dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De politie zat achter de Tilburger en zijn 24-jarige zoon uit Rotterdam, die naast hem zat, aan, nadat ze bij een tankstation in Culemborg waren weggereden zonder te betalen voor de getankte benzine. De twee botsten na een tijdje op de A2 bij Abcoude op een door de politie veroorzaakte file, waardoor de Maastrichtenaar om het leven kwam. De politie is flink bekritiseerd vanwege het organiseren van de file.

De Tilburger wordt verdacht van poging tot doodslag op agenten en doodslag. De politie meldde eerder dat de bestuurder tijdens de achtervolging een paar keer met zijn wagen expres tegen politiewagens botste.

De 24-jarige Rotterdammer die op de passagiersstoel zat, vertelde dinsdagavond dat de politie ze na de diefstal van de weg probeerde te drukken. "We hadden die file zien aankomen als we alleen vooruit hadden gekeken en niet naar de politieauto's die ons van de weg probeerden te drukken."

Hij vindt dat de politie zeker schuld heeft aan de dood van de man uit Maastricht, aangezien de politie burgers als menselijk schild heeft ingezet. "Ze wisten op dat moment dat stoppen niet aan de orde was."

Advocaat Gerald Roethof zegt dat in eerste instantie geen sprake was van een dollemansrit. "Aanvankelijk hebben ze zich gewoon aan de normale snelheid gehouden. Pas toen de politie ze insloot en van de weg drukte, is het uit de hand gelopen."

De raadsman wilde dinsdagavond niet ingaan op de vraag waarom zijn cliënt niet afrekende voor de getankte benzine. De Tilburger zou voor nog geen zestig euro aan benzine hebben gestolen.

Roethof vroeg zich in de uizending af waarom een middel als een roadblock moest worden ingezet voor zo'n klein vergrijp. "Het zijn geen overvallers van Brinks", zei hij. Hij verwees hiermee naar de gewelddadige overval op het geldtransportbedrijf eind juni in Amsterdam, waarbij onder meer op de politie is geschoten. Ook wees de advocaat erop dat zijn cliënt op camerabeelden bij het tankstation was vastgelegd. "Er is minstens sprake van gedeelde verantwoordelijkheid."

Stosur klopt Sharapova op WTA Championships

Samantha Stosur heeft haar eerste zege tijdens de WTA Championships te pakken. De Australische won in Istanbul met 6-1 en 7-5 van Maria Sharapova. De Russin had in de tweede set een break voorsprong, maar kon de US Open-winnares niet van zich afhouden. Na Li en Victoria Azarenka kwamen in de witte poule nog niet in actie.

Eerder op de dag had Caroline Wozniacki in de rode poule een zwaarbevochten zege geboekt op Agnieszka Radwanska: 5-7, 6-2, 6-4. Omdat Petra Kvitova het eerste duel in diezelfde poule met 6-2 en 6-4 van Vera Zvonareva won, staat de Tsjechische bovenaan in de poule. Wozniacki staat tweede voor Radwanska en Zvonareva.

Stallone aangeklaagd voor plagiaat

Actieheld Sylvester Stallone is aangeklaagd in verband met plegen van plagiaat in zijn film the Expendables. In de film draait het om een groep huurlingen die ingehuurd worden om een dictator te beschermen.

Stallone werd afgelopen dinsdag aangeklaagd door schrijver Marcus Webb. Webb gaf aan dat het script van the Expendables bijna identiek is aan zijn eigen scenario getiteld 'The Cordoba Paper'. Webb schreef zijn script in 2006.

Stallone's woordvoerder Michelle Bega weigerde in te gaan op de zaak. Ook Millennium Films en Lions Gate hebben geen commentaar op het gebeuren.

Gevangenisrellen in Turkije na zware naschok

Gevangenen in Van, in het oosten van Turkije, zijn dinsdag in opstand gekomen toen de autoriteiten hen na een zware naschok niet vrij wilden laten. Dat heeft het persbureau Dogan gemeld.

De gevangenen staken hun matrassen in brand waarna veiligheidsdiensten het complex omsingelden om te voorkomen dat er opnieuw gevangen zouden ontsnappen. Zondag vluchtten al enkele gevangenen toen door een zeer zware aardbeving een van de muren van de gevangenis instortte.

Het dodental van die aardbeving is inmiddels opgelopen tot 459, meldt de staatstelevisie. Zeker 1352 mensen zijn gewond geraakt.


Gevangenisrellen in Turkije na zware naschok (Foto: Novum)

Tot acht jaar cel geëist voor cocaïnesmokkel

Tegen zes verdachten van grootschalige cocaïnesmokkel zijn dinsdag straffen tot acht jaar cel geëist. De drugs, drie zendingen van in totaal meer dan vijfhonderd kilo cocaïne, werden vorig jaar gevonden in zeecontainers met meubels, waardeloze tandwielkasten en dieselmotoren.

De verdachten maakten volgens het Openbaar Ministerie gebruik van een dekmantelbedrijf om de drugs te importeren.

De officier van justitie gaf dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam aan dat met de drugshandel geweld, corruptie en ellende gepaard gaat. "Cocaïnehandel holt staten uit, ondermijnt de economie en stimuleert oorlog, georganiseerde misdaad en terrorisme", aldus de officier van justitie.

De hoofdverdachte zou voor zijn praktijken gebruik hebben gemaakt van een vriendengroep, waartoe ook zijn partner en ex-vriendin behoorden. De man hoopte met de cocaïnehandel uit de financiële problemen te komen. Tegen hem werd acht jaar cel geëist.

Ook tegen een man die de juiste zakelijke 'ingangen' voor het leveren van de drugs in Colombia zou hebben gehad, werd een gevangenisstraf van acht jaar geëist. De andere verdachten wil de officier van justitie voor twee, vier, vijf en zes jaar in de cel zien zitten.

De rechtbank doet naar verwachting 11 november uitspraak.


Tot acht jaar cel geëist voor cocaïnesmokkel (Foto: Novum)

Muster (44) opnieuw met pensioen

Thomas Muster stopt weer met tennissen. De inmiddels 44-jarige Oostenrijker verloor in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Wenen van zijn 18-jarige landgenoot Dominic Thiem: 6-2, 6-3. Muster, die na elf jaar afwezigheid vorig jaar zijn rentree maakte, had van tevoren al aangekondigd dat het toernooi in Wenen zijn laatste zou zijn.

De rentree van Muster was weinig succesvol. Van de 26 partijen die hij speelde won hij er slechts twee, beide in challengertoernooien. De oud-winnaar van Roland Garros en voormalig nummer één van de wereld speelde het merendeel van de wedstrijden van zijn tweede carrière op het tweede internationale niveau.

[DFB Pokal] Bundesliga-clubs moeizaam door

Vanavond werden de eerste acht wedstrijden gespeeld in de zestiende finales van de Duitse beker, de DFB Pokal. Alle Bundesliga-clubs die in actie kwamen, wisten door te stoten tot de achtste finales. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden. Morgen volgen de overige acht duels uit de zestiende finales van de DFB Pokal.

Hamburger SV had het lang moeilijk tegen SV Eintracht Trier, dat twee niveau's lager uitkomt dan HSV. Na negen minuten nam de thuisploeg brutaal de leiding. Pas twintig minuten voor tijd wist Markus Berg namens HSV de gelijkmaker te scoren, waarna er in de resterende reguliere speeltijd niet meer gescoord werd. Diep in de verlenging wist David Aogo alsnog de bevrijdende 1-2 te maken.

Ook andere Bundesliga-ploegen hadden het vanavond lastig. Borussia Mönchengladbach had een strafschoppenserie nodig om zich uiteindelijk te ontdoen van 1. FC Heidenheim 1846, uitkomend in de 2.Bundesliga. FC Augsburg wist slechts met 0-1 te winnen van RasenBallsport Leipzig, dat uitkomt op het vierde niveau van Duitsland.

Uitslagen zestiende finales

Thuis Uit Uitslag
Unterhaching (3)
VFL Bochum (2)*
1-4
1. FC Heidenheim 1846 (2)
Borussia Mönchengladbach* 0-0 (3-4)
Fortuna Düsseldorf (2)*
1860 München (2)
3-0
SV Eintracht Trier (4)
Hamburger SV* 1-2
Borussia Dortmund* 1. FC Dynamo Dresden (2)
2-0
SpVgg Greuther Fürth (2)*
SC Paderborn 07 (2)
4-0
1899 Hoffenheim* 1.FC Köln 2-1
RasenBallsport Leipzig (4)
FC Augsburg* 0-1

* door naar achtste finales

F1 racet in 2013 in New Jersey

De Formule 1-bolides zullen vanaf 2013 gaan racen in New Jersey met de skyline van New York op de achtergrond. Vandaag is bekendgemaakt dat er een tienjarig contract is getekend om de auto's te laten racen over een stratencircuit in West New York en het naburige Weehawken.

De door Hermann Tilke ontworpen baan zal 5,1 kilometer lang zijn en de rijders deels langs de rivier Hudson gaan voeren. De organisatoren verwachten dat de race, die aan de wedstrijd in Canada gekoppeld zal worden, 100.000 toeschouwers zal gaan trekken.

De wedstrijd in New Jersey zal de tweede race binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten worden. Volgend jaar staat al een wedstrijd in Austin, Texas op het programma. De laatste keer dat de F1-bolides in de Verenigde Staten raceten was in 2007 toen Indianapolis nog werd aangedaan.

"Mark Hamill is een vuile leugenaar"

Mark Hamill, de stem van The Joker in niet alleen Batman: Arkham City maar ook in vele andere Batman-series, heeft recentelijk aangegeven te gaan stoppen als stem van de bekendste aartsvijand van Batman.

Hierop heeft Paul Crocker, narrative developer bij Rocksteady, gereageerd door Hamill een vuile leugenaar te noemen om deze uitspraak. "Er zijn twee dingen die je moet weten over Mark Hamill en één is dat hij een vuile leugenaar is. Maar alle gekheid op een stokje, ik doe alle voice-overs al jaren met hem en hij heeft nog nooit, voor zover ik weet, gezegd dat hij het niet meer wil doen. Het is gewoon volledig uit zijn verband gerukt."

Batman: Arkham City is sinds 20 oktober beschikbaar voor Xbox 360, Playstation 3 en Windows.

[League Cup] Manchester United, Arsenal door

Ook in Engeland werd er bekervoetbal gespeeld. Vanavond stonden de eerste vierduels uit de achtste finales van de League Cup op het programma. Onder meer Manchester United en Arsenal kwamen in actie. Beide ploegen wisten de volgende ronde te bereiken. De overige vier wedstrijden worden morgen afgewerkt.

Manchester United, dat aantrad zonder een aantal vaste basisspelers, had totaal geen moeite met Aldershot. Voor rust wisten Dimitar Berbatov en Michael Owen beiden het net te vinden en na de pauze was vleugelaanvaller Antonio Valencia trefzeker.

Arsenal had een ongunstige loting in de achtste finales en trof Premier League-club Bolton Wanderers. Zij kwamen in het Emirates Stadium na rust aan de leiding via Fabrice Muamba. Andrei Arshavin en Chu-Young Park wisten de achterstand om te buigen in een 2-1 voorsprong. Morgen komen onder meer Chelsea, Manchester City en Liverpool in actie.

Uitslagen achtste finales

Thuis Uit Uitslag
Aldershot (4) Manchester United* 0-3
Arsenal* Bolton Wanderers 2-1
Cardiff City (2)* Burnley (2) 1-0
Crystal Palace (2)* Southampton (2) 2-0

* door naar kwartfinales

[KNVB Beker] Uitslagen derde ronde (25/10/2011)

Vanavond worden de eerste wedstrijden uit de derde ronde van de KNVB-beker afgewerkt. Morgen en donderdag volgen de overige wedstrijden uit deze ronde. GVVV en Achilles'29 wisten te stunten door respectievelijk Excelsior (0-3) en MVV Maastricht (1-0) uit te schakelen. Hieronder de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. 

SC Heerenveen* - Harkemase Boys 6-1
17' Djuricic 1-0
24' Zomer 2-0
26' Dost 3-0
38' Van Wijk 3-1
55' Narsingh 4-1
70' Fellinga (Harkemase Boys)
71' Dost 5-1
83' Martinus 6-1


Luciano Narsingh, de maker van de 4-1, en Harvey Bishop (Foto: Pro Shots)

FC Oss* - FC Den Bosch 3-1 (n.v.)
89' Van Weert 0-1
90' Van den Ouweland 1-1
97' Van der Sloot (pen.) 2-1
117' Bieber 3-1

Almere City - FC Eindhoven* 1-2
23' Koç 0-1
60' Van Kruijssen 0-2
68' Malone 1-2

Excelsior - GVVV Veenendaal* 0-3
43' Meegdenburg 0-1
79' Bolland 0-2
86' Meegdenburg 0-3


GVVV viert feest, ze winnen met 0-3 van Excelsior (Foto: Pro Shots)

Achilles '29* - MVV Maastricht 1-0
15' Knops (MVV Maastricht)
21' Smits 1-0
34' Hendriks (Achilles'29)

FC Zwolle - RKC Waalwijk* 0-1
83' Van Hout 0-1

* door naar achtste finales

Pijnlijke nederlaag tafeltennissters

De Nederlandse tafeltennissters hebben in de finale van de Europese Nations League een pijnlijke nederlaag geleden. Nederland, overigens niet in de sterkste opstelling, ging met 0-3 onderuit tegen Duitsland.

Linda Creemers was nog het dichtst bij de winst. Ze kwam van 0-2 nog wel terug tot 2-2, maar verloor de beslissende vijfde game. Europees kampioene Li Jiao ging met 3-1 onderuit tegen Wu Jiaduo. De 17-jarige Britt Eerland, vervangster van de niet fitte Li Jie, slaagde er niet in te winnen van Kirsten Silbereisen. Ondanks dat ze in de tweede en derde game redelijk in de buurt bleef verloor ze uiteindelijk met 3-0.  

Turkije bereid buitenlandse hulp te accepteren

Turkije is bereid buitenlandse hulp te accepteren in de nasleep van de zware aardbeving die het land zondag trof. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd. Ook hulp van Israël wordt geaccepteerd.

Een bron bij de autoriteiten zei dat Turkije besloot hulp te accepteren toen bleek dat het land prefabhuizen en containers nodig heeft om de overlevenden te huisvesten. Duizenden mensen brengen noodgedwongen de nachten buiten door uit angst voor naschokken of omdat hun huis is verwoest door de aardbeving met een kracht van 7,2. De nachtelijke temperaturen in het oosten van Turkije liggen momenteel rond het vriespunt.

Israël bood eerder dinsdag al zijn hulp aan, ondanks een ruzie tussen beide landen vanwege een Israëlische commandoraid vorig jaar op een Turks flottielje die op weg was naar Gaza. Daarbij kwamen negen activisten om het leven.

Risen 2: Dezelfde kwaliteit op alle consoles is niet logisch

Daniel Oberlerchner, senior brand manager voor Risen 2, zegt in een interview met Strategy Informer dat het niet logisch is als spelontwikkelaars proberen een spel uit te brengen met dezelfde kwaliteit op alle consoles. Wat zij zouden moeten nastreven is het maximale halen uit elke console. Er is namelijk een te groot technologisch gat tussen pc, PlayStation 3 en Xbox 360 volgens Oberlerchner.

Risen 2 Dark Waters

"Sommige studios zeggen dat ze dezelfde kwaliteit gaan leveren op alle consoles. Dit betekent dat wanneer je de zwakste console neemt, de Xbox 360, je dezelfde slechte texturen krijgt op PS3 en pc", aldus Oberlerchner. Hij geeft ook als voorbeeld dat zij een pc-game wilde maken met high resolution graphics. "Het is dan niet logisch om de graphics te vertroebelen voor een console en het dan weer terug te zetten op de pc."

Met Risen 2 heeft men volgens Oberlerchner gepoogd alle consoles te maximaliseren. Zo is volgens hem de PlayStation 3 beter in aliasing, terwijl het geheugen bij de Xbox 360 weer veel beter is omdat de PlayStation 3 geen direct geheugen heeft en dus alles moet delen. "Het spel wordt dus verschillend, maar het blijft hetzelfde spel met dezelfde features", alldus Oberlerchner.

Risen 2: Dark Waters komt in 2012 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Wanneer in 2012 is nog niet bekend.

Duinbranden: strafeisen tot 3 jaar cel

"Lariekoek. Ik geloof niet dat deze mannen niets van de eerdere reeks duinbranden in Schoorl en Bergen wisten. In mijn optiek hebben ze heel bewust brand gesticht. Het kan best zijn dat zij bezig waren de grote duinbrand van 1 mei na te doen.”

Dit zei officier van justitie Marijke van der Plas dinsdagavond voor de rechtbank in Alkmaar, waar zij respectievelijk 3 en 2 jaar celstraf eiste tegen Nando F. (20) en Ziad A. (18) uit Schagen. Zij stichtten op 7 mei van dit jaar kort na elkaar twee duinbranden bij Bergen aan Zee.

Duinbranden: strafeisen tot 3 jaar cel
Duinbranden: strafeisen tot 3 jaar cel (Foto: ANP)

Eerste vier hoofdstukken Battlefield-boek te lezen

De eerste vier hoofdstukken van het boek Battlefield 3: The Russian zijn nu te lezen op Gamespot. Het boek komt vandaag uit, maar is vooralsnog niet in Nederlandse webshops te vinden. Het boek werd geschreven door Andy McNab, die al vele oorlogsthrillers op zijn naam heeft staan. 

Het boek gaat vooral over de verhaallijn van Battlefield 3. Het is echter wel een volwaardig boek, en is maar liefst 314 pagina's dik. Het eerste en tweede hoofdstuk zijn hier, het derde en vierde hoodstuk hier. Ook is op deze pagina een Q&A met Andy McNab te vinden.

'Hulpverlener' opgepakt voor misbruik in Cambodja

In Cambodja is vorige week een 38-jarige Nederlander opgepakt op verdenking van het misbruiken van vijf minderjarigen. Een 7-jarig meisje en vier jongens van tussen de 9 en 13 jaar werden via een hulpproject van de Nederlander opgevangen, meldt ontwikkelingsorganisatie Terre de Hommes dinsdag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon het bericht niet direct bevestigen.

De man werd een jaar gevolgd door Action pour les Enfants (Aple), een partner van Terre des Hommes. Aple stapte vervolgens naar de politie. Een rechter besloot zaterdag dat de man vast moet blijven zitten totdat zijn zaak voorkomt.

Het is niet de eerste keer dat in het buitenland een Nederlander die zich zou inzetten voor kwetsbare kinderen wordt verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. Ook in bijvoorbeeld Nepal en Suriname deden zich soortgelijke zaken voor.

Vorig jaar werd nog een 65-jarige Nederlander eveneens na onderzoek van Aple opgepakt in Cambodja. De man beheerde een opvangproject voor kinderen in de badplaats Sihanoukville. De Nederlander werd in februari veroordeeld en na zijn vrijlating werd hem de toegang tot Cambodja ontzegd.

Terre des Hommes vindt dat er beter toezicht moet komen op particuliere hulpinitiatieven in ontwikkelingslanden, aangezien nu totaal onduidelijk zou zijn of er strafbare feiten worden gepleegd.

Tévez voetbalt maand voor niets

Carlos Tévez moet vier weken salaris inleveren bij zijn huidige ploeg Manchester City. De Argentijnse spits kreeg deze straf naar aanleiding van het weigeren van een invalbeurt tijdens het Champions League-duel tegen Bayern München.

Trainer Roberto Mancini wilde Tévez in de rust in het veld brengen, maar de aanvaller weigerde in te vallen. Hij werd hiervoor al twee weken geschorst en nu werd duidelijk dat hij ook nog eens vier weken salaris moet terugbetalen. Dit komt neer op ongeveer een miljoen euro.

Kamer eist ingrijpen in Curaçao

De Tweede Kamer legt zich niet neer bij de weigering van Curaçao om onderzoek te doen naar mogelijke corruptie binnen de regering van premier Gerrit Schotte. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een debat over de begroting van het koninkrijk met minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA).

Het instellen van een commissie die de integriteit van de ministers op het eiland onder de loep neemt was een van de aanbevelingen uit een uiterst kritisch rapport van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller over de bestuurscultuur op Curaçao. Volgens Schotte is dat rapport echter gebaseerd op roddels en ook het parlement van Curaçao herkent zich niet in de conclusies en aanbevelingen.

De Kamer neemt hiermee geen genoegen. Als Schotte blijft weigeren, is wat PvdA'er Martijn van Dam de rijksministerraad aan zet om een 'grondig onderzoek' te starten. "Ingrijpen van de rijksministerraad zal de volle steun hebben van de PvdA", zei hij. VVD'er André Bosman eiste dat de gouverneur van het eiland een eigen onderzoek start.

Eric Lucassen (PVV) heeft al langer genoeg van Curaçao, dat hij omschreef als het 'Sicilië van het Caribisch gebied'. Het rapport-Rosenmöller wordt volgens hem als 'wc-papier' gebruikt. Hij wilde ook weten wat Donner gaat doen. Wat hem betreft draait Nederland de geldkraan dicht.

Donner reageert woensdag op de stellingname van de Tweede Kamer. Het kabinet kondigde naar aanleiding van het rapport al aan de regering van Curaçao te vragen hoe de bestuurlijke chaos op het eiland wordt aangepakt.

Verkoop huurwoningen wordt eenvoudiger

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vereenvoudigt de voorwaarden waaronder woningcorporaties huurhuizen mogen verkopen. Hierdoor hoeven corporaties vanaf volgende maand bij verkoop geen toestemming meer te vragen aan de minister als ze meer dan tien procent korting willen geven.

Met de aanpassingen wil Donner de procedures en kosten rond de verkoop van huurwoningen terugdringen, meldt zijn ministerie dinsdag. Corporaties moeten achteraf verantwoording afleggen in het jaarverslag.

De vereenvoudiging geldt vooral voor de verkoop van woningen in de vrije sector met een huur vanaf 652 euro, waarvoor geen staatssteun mogelijk is. Als corporaties meerdere woningen tegelijk van de hand willen doen, hebben ze nog wel toestemming van de minister nodig.

Als corporaties fikse kortingen geven op de verkoopprijs, moeten er wel afspraken liggen over winstdeling. Wordt de woning binnen tien jaar doorverkocht, dan moet de koper de korting terugbetalen. Als de woning bewoond gaat worden door ouders of kinderen van de nieuwe eigenaar, hoeft voortaan ook geen toestemming meer worden gevraagd aan het ministerie.

Corporaties bezitten ongeveer 2,4 miljoen woningen. Ongeveer 150 duizend hiervan hebben een huur van 652 euro of hoger. De afgelopen tijd zijn vooral woningen in deze laatste categorie verkocht, aldus een ministeriewoordvoerder.

Ook Wozniacki wint eerste wedstrijd

Na Petra Kvitova is ook Caroline Wozniacki de WTA Championships goed begonnen. De Deense nummer een van de wereld wist de eerste wedstrijd van de jaarafsluiting in Istanbul te winnen van Agnieszka Radwanska. Ze klopte in de rode groep de Poolse met 5-7, 6-2 en 6-4.

In Istanbul spelen de beste acht speelsters ter wereld tegen elkaar. Bij het toernooi is een prijzengeld van maar liefst 4,9 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) te verdelen.

Islamisten aan kop in Tunesische verkiezingen

Ennahda, de partij die in Tunesië voor de gematigde politieke islam staat, lijkt op basis van de eerste officiële uitslagen de grote winnaar van de eerste vrije verkiezingen in het land. Ennahda (Renaissance) wist beslag te leggen op de eerste 18 zetels van de 44 die tot nu toe vergeven zijn. Dat maakte de kiescommissie dinsdag bekend.

De Tunesiërs kozen zondag een Constitutionele Vergadering die in totaal 217 zetels telt. Ennahda eiste maandag al de overwinning op. Haar grote rivaal, de seculiere centrumlinkse partij PDP, erkende haar nederlaag.

DLC voor WWE '12 bekend

Een maand voor de officiele release van WWE '12 heeft ontwikkelaar THQ de inhoud van het eerste pakket downloadable content voor het spel bekendgemaakt. De add-on bevat Shawn Michaels, Jim Ross en Michael Cole. Het pakket zal vanaf de eerste dag beschikbaar zijn.

Hieronder een aantal previews van de DLC.

Jim Ross finisher

Michael Cole finisher

Shawn Michaels entrance

WWE '12 komt op 22 november 2011 uit op Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii.

Kvitova opent WTA Championships met overwinning

Petra Kvitova heeft dinsdag de openingswedstrijd van de WTA Championships in Istanbul gewonnen. De Tsjechische Wimbledonkampioene versloeg Vera Zvonareva met 6-2 en 6-4. In de tweede set stond Kvitova met 4-1 voor, maar liet ze Zvonareva terugkomen tot 4-4. Een nieuwe break van de debutante op het eindejaarstoernooi was de Russin echter te machtig.

Caroline Wozniacki en Agnieszka Radwanska spelen later dinsdag hun eerste partij in de rode poule. In de witte poule staat dinsdag nog het duel tussen Maria Sharapova en Samantha Stosur op het programma. In die poule zijn ook Victoria Azarenka en Na Li ingedeeld., maar zij hoeven dinsdag nog niet aan de bak.

[Upd][MotoGP] Gresini toch naar Valencia

De dood van Marco Simoncelli heeft er stevig ingehakt bij het motorsportteam van Fausto Gresini. De Italiaan had zijn landgenoot die afgelopen weekend in Maleisië om het leven kwam onder contract staan. Daarom zal hij zijn Moto2- en MotoGP-machines niet laten racen bij de laatste race in Valencia.

Simoncelli racete sinds 2010, toen hij debuteerde in de MotoGP, voor het team van Gresini en had net zijn contract met een seizoen verlengd. Hij zou gaan rijden op een fabrieksmachine van Honda. Zo ver kwam het door de fatale crash op het circuit van Sepang niet meer.

"Mijn team zal niet in actie komen tijdens de Grand Prix van Valencia en de tests die hierop volgen," zei Gresini tegen Corriere dello Sport. De teambaas is kapot van de crash. "De dag erop lijdt je alleen maar meer. Alles gebeurde zo snel, ik heb er geen woorden voor. Ik weet dat het gevaarlijk is en dat het bij het spel hoort, maar je hoopt altijd dat er niets gebeurt. Maar wanneer het wel gebeurt en je er midden in staat dan verandert alles, het is lastig te bevatten."

"Gedurende de crash was er een opeenvolging van negatieve omstandigheden. De motor ging naar binnen in plaats van naar buiten, zoals normaal en hij werd overreden op de breedste baan van het seizoen," zei Gresini.

"Ik heb veel herinneringen van de twee jaren die hij met ons doorgebracht heeft. Marco was spontaan, deed altijd wat hij dacht dat het beste was, had een fantastisch hart en had altijd een goed humeur. Ik kan me niet herinneren dat hij ooit boos is geworden. Hij was altijd eerlijk naar zichzelf en naar anderen en was iemand die van uitdagingen hield. Wij, zijn team, waren het instrument om zijn dromen uit te laten komen en zijn passie te laten ontketenen."

Update 20:56 uur

Fausto Gresini zal toch naar het circuit van Valencia gaan voor de laatste race van het motorsportseizoen 2011. Het hele weekend zal er bij de renstal het nummer 58 te zien zijn, het nummer waarmee Marco Simoncelli in de MotoGP reed.

Het team moet nog beslissen of MotoGP-rijder Hiroshi Aoyama of de Moto2-rijders Michele Pirro en Yuki Takahashi in actie zullen gaan komen bij het raceweekend dat van 4 tot en met 6 november loopt.

GroenLinks woest om 'heksenjacht' op illegalen

GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad wil een spoeddebat met burgemeester Ahmed Aboutaleb over een plan om illegale vreemdelingen actief te gaan opsporen. Fractievoorzitter Arno Bonte spreekt van een heksenjacht.

Minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) wil in Rotterdam experimenteren met het opsporen van illegalen. Agenten moeten op straat aan de hand van vingerafdrukken gaan controleren of iemand illegaal is.

GroenLinks denkt dat de uitvoering van het plan in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. "Loopt straks iedereen op straat die niet lijkt op Henk en Ingrid de kans te worden onderworpen aan een politiecontrole?" vraagt Bonte zich af. Hij denkt ook dat de politie belangrijker zaken te doen heeft, zoals het opsporen van overvallers, winkeldieven en inbrekers.

Slagter jaar langer bij Rabobank

Wielrenner Tom-Jelte Slagter rijdt ook in 2013 voor de Rabobankploeg. Dat meldt de Nederlandse formatie dinsdag. De neoprof had nog een contract tot eind volgend jaar, maar heeft een verbeterde verbintenis getekend, waardoor hij een jaar langer aan de ploeg verbonden blijft.

Slagter debuteerde dit jaar in de Giro in een grote ronde. Door een zware valpartij reed hij de Italiaanse rittenkoers niet uit. In september kwam hij wel aan de finish van de Vuelta. In Spanje reed hij in dienst van Bauke Mollema.

De 22-jarige Slagter reed eerder voor de Continentalploeg van Rabobank.

VN veroordelen VS embargo Cuba - opnieuw

Voor het twintigste jaar op rij heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Amerikaanse embargo tegen Cuba veroordeeld. Alleen Israël schaarde zich achter de Verenigde Staten.

Afgevaardigden uit Vietnam, Rusland, Nicaragua en veel andere landen spraken zich uit voor opheffing van het embargo. Ze noemde het een anachronisme uit de Koude Oorlog dat veel gewone mensen nodeloos straft.

De Cubaanse minister van buitenlandse zaken Bruno Rodriguez rekende voor dat de sancties in een halve eeuw één biljoen dollar aan economische schade hebben veroorzaakt.

Vacansoleil blijft in World Tour

De wielerploeg van Vacansoleil is zo goed als zeker van in een plek in de World Tour voor 2012. De Nederlandse ploeg staat op de lijst van vijftien ploegen die normaal gesproken in 2012 deel uit maken van de World Tour.

De UCI maakte vandaag de lijst, waar zoals verwacht ook Rabobank op staat bekend. De beoordelingscommissie heeft bij het maken van de lijst gekeken naar de prestaties van de belangrijkste renners in 2010 en 2011, van wie al vast staat dat ze volgend jaar voor de betreffende ploeg rijden. Zo zorgt Philippe Gilbert voor veel punten voor BMC, waar de Belg volgend jaar voor zal rijden.

Helemaal zeker zijn de ploegen nog niet van de World Tour, er volgt namelijk nog een ethische, financiële en administratieve controle. Vijf ploegen zitten nog in de wachtkamer, drie daarvan zullen alsnog een plek in de World Tour krijgen.

1 t/m 15: Astana, BMC, Garmin-Cervélo, GreenEdge, Katoesja, Lampre-ISD, Liquigas-Cannondale , Lotto, Movistar, Omega Pharma-Quick-Step, Rabobank, RadioShack-Nissan, Saxo Bank Sungard, Sky Procycling, Vacansoleil-DCM.

16 t/m 20: AG2R La Mondiale, Geox-TMC, FDJ, Euskaltel-Euskadi, Europcar.

Deep Silver: 'Dead Island-patch voor consoles is onderweg'

Dead Island-developer Deep Silver heeft gezegd dat de consolepatch van Dead Island onderweg is. Ze willen nog geen datum geven, maar verzekeren spelers ervan dat ze er hard mee bezig zijn en dat de patch zo snel mogelijk op PSN en Xbox Live staat. 

Developer Aubrey Norris vertelde aan VG247.com waarom ze nog geen releasedatum wilde geven.

“People put so much pressure on devs to announce specific release dates and then when something happens to change that they just rage again,”

“I’ve seen tons of instances of fan rage when devs announce delays. ‘Oh it needs more time? It must be shit then.”

De consolepatch zal waarschijnlijk dezelfde content hebben als die voor pc. De changelist van de pc-versie staat hieronder.

Gameplay improvements

  • Level cap raised to 60
  • New blueprints for weapon mods added
  • Infected damage reduced
  • Infected no longer interrupt player attacks
  • A series of improvements to subsequent playthroughs implemented: quest XP rewards adjusted, XP rewards for challenges adjusted, XP awarded for all quests completed in co-op
  • Purna's ammo carrying capacity increased by 50%
  • Character state from a save game can now be loaded when using the Start from Chapter option
  • New balancing option added: enemy levels can now be adjusted independently for each co-op player
  • Players respawn with more health
  • Lock pick skill level required to open a lock is now clearly indicated
  • Improved rewards in weapon crates
  • All weapon crates now contain rewards
  • Fixes and interface improvements
  • Fix: players are no longer left without a weapon after dropping the equipped item and healing with a medkit.
  • Fix: equipped items no longer swap mysteriously after drinking an energy drink
  • Tweak: healing with medkits from inventory works better, makes smarter choices of medkits
  • Fix: loot from dead enemies is now always identical for all co-op players
  • Fix: Purna no longer finishes her Fury with fists equipped
  • Fix: map tracking after death
  • Fix: zone info in the quarantine zone (City of Moresby)
  • Tweak: respawn point selection is now smarter

General

  • Improved stability and network performance in co-op
  • V-sync option added
  • Quest and reward fixes implemented

DLC aangekondigd voor Space Marine

THQ heeft het eerste pakket downloadable content aangekondigd voor Warhammer 40.000: Space Marine. Het add-on pakket zal beschikbaar komen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De adviesprijs is USD 9,99 of 800 Microsoft Points.

In de add-on zit onder andere een nieuwe Exterminatus mode met de naam Chaos Unleashed. In deze uitbreiding op de co-op mode zullen spelers de rol oppakken van Chaos Space Marine in gevecht met zowel de Ork Horde als de Imperial Guard Forces. Met nieuwe eindbazen, nieuwe co-op arena's en nieuwe vijanden zoals de Imperial Sanctioned Psyker is dit een must-have voor spelers op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Hiernaast bevat de add-on ook drie nieuwe multiplayer kaarten Habs Ablaze, Station Tertius en Aquila Canyon. Deze zijn alle drie te spelen in elke multiplayer mode van het spel. Ook brengt deze add-on tien nieuwe achievements en trophies.

Naast het DLC-pakket ontvangen alle Space Marine spelers gratis een multiplayer capture-the-flag mode, die bespeelbaar is op alle multiplayer kaarten van het spel. Zoals de naam doet vermoeden moet je in deze modus de vlag van de tegenstander zien te veroveren terwijl de tegenstander hetzelfde probeert bij jouw vlag.

Jim Huntley, vice-president Global Brand Management bij THQ, heeft aangegeven te verwachten dat met deze uitbreidingen op de bestaande multiplayer ervaring spelers nog maanden Space Marine zullen blijven spelen.

Naast het add-on pakket zal THQ ook een aantal nieuwe player skins uitbrengen op Xbox Live, PlayStation Network en Steam. Spelers kunnen hier unieke Salamanders, Alpha Legion, Legion of the Damned en Blood Angel skin packs kopen. De adviesprijs is USD 2,99 of 240 Microsoft Points per stuk.

Het Space Marine add-on pakket is beschikbaar vanaf 22 november 2011 voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

The Secret World-bèta heeft meer dan een half miljoen geregistreerden

Funcom heeft bekendgemaakt dat er momenteel zo'n half miljoen mensen zich hebben aangemeld om mee te willen doen aan de bèta van The Secret World. De MMORPG zal zich afspelen in de moderne wereld en daarin zitten mythische elementen en geheime organisaties verwerkt. De game moet in april 2012 uitkomen voor de pc.

De game gebruikt geen klassen of levels voor de personages waardoor ze op een meer natuurlijke manier ontwikkelen door verschillende skills te kiezen. Bekijk hieronder een trailer van het spel.

NEC-hooligans vast op basis van videobeelden

De politie heeft vier mensen aangehouden die betrokken waren bij de rellen na NEC - Vitesse. Een van hen heeft zichzelf gemeld, de anderen werden aangehouden na analyse van videobeelden. De mannen zijn allen in de leeftijd van 14 tot 37 jaar en komen uit de buurt van Nijmegen, zegt een politiewoordvoerder.

Eerder werden al twaalf NEC-supporters aangehouden voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden. De vier nieuwe aanhoudingen werden maandag en dinsdag verricht; daarmee komt het totaal op zestien.

Een grote groep NEC-supporters reageerde vorige week zondag gefrustreerd na de met 1-0 verloren derby, waarin drie rode kaarten vielen. De hooligans gooiden met stokken en stenen naar de politie en naar politiepaarden. Ook wilden ze de confrontatie aangaan met Vitesse-supporters, maar dat wist de ME met charges te voorkomen. Vijf politiemensen te paard raakten gewond.

Acht van de supporters die eerder zijn aangehouden, moeten 15 november voor de rechter verschijnen. Daarop vooruit lopend besloot de KNVB dinsdag al dat vijf relschoppers een landelijk stadionverbod krijgen voor zes jaar. Daarnaast besloot burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen dat de vijf de komende twee jaar niet meer in de buurt van het stadion van NEC mogen komen.

De politie is nog op zoek naar andere relschoppers. Donderdag worden er beelden van de rellen vrijgegeven op internet.

'Seif al-Islam Gadhafi onderweg naar Niger'

Seif al-Islam Gadhafi, een van de zonen van wijlen Moammar Gadhafi, is onderweg naar Niger, een buurland van Libië. Dat heeft Rissa ag Boula, adviseur van de Nigerese president en raadslid in de noordelijke stad Agadez, dinsdag gezegd. Ag Boula is een voormalig rebellenleider van de nomadische Toearegs.

Seif neemt waarschijnlijk dezelfde route als zijn broer Al-Saadi, die in september uitweek naar Niger. Volgens Ag Boula wordt Seif begeleid door leden van de Toeareg-gemeenschap. De Toearegs behoorden tot de trouwste bondgenoten van Gadhafi.

Al-Saadi, die niet wordt gezocht door het Strafhof maar wel een sanctie van de Verenigde Naties opgelegd heeft gekregen, staat momenteel in de hoofdstad van Niger Niamey onder huisarrest.

De regering van Niger heeft laten weten dat leden van het regime van Gadhafi die worden gezocht door het Internationaal Strafhof zullen worden overgedragen aan het hof. Seif is de enige van de twee overlevende leden van het oude bewind die worden gezocht vanwege misdaden tegen de menselijkheid.


'Seif al-Islam Gadhafi onderweg naar Niger' (Foto: Novum)

Recherche vindt 130 kilo cocaïne in Rucphen

Bij 25 doorzoekingen in het zuiden van Nederland heeft de nationale recherche honderddertig kilo cocaïne, ruim 6,5 miljoen euro en acht vuurwapens in beslag genomen. De drugs met een straatwaarde van zo'n tien miljoen euro lagen verborgen in een loods achter een woning in Rucphen. Hierbij werden een 28-jarige man en een 27-jarige vrouw aangehouden.

De doorzoekingen vonden dinsdag en twee weken geleden plaats in een grootschalig onderzoek naar de productie van synthetische drugs, wietteelt en witwassen van crimineel geld. In België werden op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie drie woningen en twee bedrijven doorzocht.

Het onderzoek begon in de zomer van 2009 en richtte zich aanvankelijk op de productie van en de handel in verdovende middelen en grondstoffen voor synthetische drugs, vermoedelijk amfetamine. De winst is weggesluisd en besteed aan dure auto's, vermoedt het landelijk parket van het OM.

In de loop van het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten zich ook bezighielden houden met wietproductie en -handel. Het onderzoek bracht een aantal wietkwekerijen aan het licht in onder meer Tilburg.

Het leeuwendeel van het contante geld werd aangertroffen in een doos op de zolder van een woning in Breda. De vuurwapens, waaronder een Kalashnikov AK-47, zijn bij verschillende verdachten in beslag genomen. In Tilburg is dinsdagochtend een 42-jarige man aangehouden vanwege illegaal wapenbezit.

De nationale recherche zette op beide dagen ongeveer honderdvijftig man in en werd geassisteerd door regiokorpsen in Zuid-Nederland en Belgische opsporingsdiensten. Het ministerie van Defensie leverde een genieteam, dat met speciale apparatuur en technieken verborgen ruimtes kan vinden en doorzoeken.


Recherche vindt 130 kilo cocaïne in Rucphen (Foto: Novum)

Creëer alvast je personage voor Saints Row: The Third

De bèta van het Initiation Station van Saints Row: The Third is vanaf 1 november beschikbaar. Voor iedereen die het Saints Row Double Pack heeft gekocht, of een preorder had voor Red Faction: Armageddon, is de bèta nu al beschikbaar. In het Initiation Station kun je alvast je personage voor Saints Row: The Third creëren.

Het Initiation Station is enorm uitgebreid en je kunt bijna elk personage dat je kunt bedenken, ook daadwerkelijk maken. In het Initiation Station kun je ook je creaties uploaden naar SaintsRow.com, alwaar je kunt stemmen op je favorieten en anderen jouw creaties kunnen bekijken. 

Vanaf 15 november, als de game uitkomt, kun je je zelfgemaakte personages downloaden in Saints Row: The Third en gebruiken in de game. Eén van de leukste features is echter dat je ook de characters kan gebruiken die anderen hebben gemaakt. Met een beetje geluk kun je straks dus met Obama, Balkenende, Bill Murray of Bobby Kotick een ravage aanrichten in Steelport.

THQ en Volition hebben vast een trailer gemaakt om je de weg te wijzen in het Initiation Station. Deze is hieronder te bekijken. We hebben ook de hand weten te leggen op een aantal screenshots, die tevens onder dit bericht staan om bekeken te worden.

Silent House vanaf maart 2012 in de bioscoop

Open Road Films en Liddell Entertainment hebben vandaag bekend gemaakt dat Silent House vanaf 9 maart 2012 op het witte doek te zien zal zijn. Op het afgelopen Sundance Film Festival was de film met Elizabeth Olsen in de hoofdrol al te zien.

Silent House gaat over een vrouw (Olsen) die ontdekt dat ze opgesloten zit in een afgelegen huis aan een meer. Afgesloten van de buitenwereld, met geen weg naar buiten, verandert de paniek al snel in angst als de gebeurtenissen om haar heen steeds onheilspellender worden.

Silent House is vanaf 9 maart 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien. In de film zien we naast Elizabeth Olsen, Adam Trese, Eric Sheffer Stevens, Julia Taylor Ross, Haley Murphy en Adam Barnett in de belangrijkste rollen. Silent House is geregisseerd door Chris Kentis en Laura Lau.

Elizabeth Olsen is daarnaast ook te zien in de film Martha Marcy May Marlene, die eveneens op het afgelopen Sundance Festival te zien was en vele goede kritieken ontving.


E;ozabeth Olsen over haar films op het Sundance Festival.

Orkaan Rina wint in Caribisch gebied aan kracht

De orkaan Rina, die zich voor de Caribische kust bevindt, zwelt langzaam maar zeker aan. Mexico heeft inmiddels een orkaanwaarschuwing voor de oostkust van het schiereiland Yucatan afgegeven.

Het is nog niet duidelijk of Rina zich daarna zal verplaatsen richting Cuba of richting de Amerikaanse staat Florida, aldus het Amerikaanse orkaancentrum in Miami.

Er zijn windstoten met snelheden tot 165 kilometer per uur gemeten. Verwacht wordt dat Rina snel in kracht zal toenemen.


Orkaan Rina wint in Caribisch gebied aan kracht (Foto: Novum)

Minimale en aanbevolen Skyrim-specificaties

Bethesda heeft vandaag de minimale en aanbevolen specificaties van The Elder Scrolls V: Skyrim bekendgemaakt. De game zal 11 november uitkomen voor Windows, PS3 en Xbox 360. Naast onderstaande informatie zal er over enkele dagen meer informatie over de game op de Bethesda Blog verschijnen.

Minimale PC Specs:

  • Operating System: Win XP/7/Vista (32 or 64 bit)
  • CPU: Dual Core 2GB
  • Memory: 2GB RAM
  • Video Card: DirectX9c video card w/ 512MB RAM

Aanbevolen PC Specs:

  • Operating System: Win XP/7
  • CPU: Quad-Core Intel/AMD CPU
  • Memory: 4GB RAM, 6GB Hard Drive Space
  • Sound: DirectX compatible sound card
  • Video Card: DirectX9 video card with 1GB memory. GTX 260/Radeon 4890 or higher

THQ geeft kadootjes weg voor Space Marine

THQ heeft vandaag aangekondigd dat de co-op mode Exterminatus gratis te downloaden is voor de third-person action/shooter, Warhammer 40.000: Space Marine.

Spelers die inloggen op Xbox LIVE , PlayStation Network of Steam zullen een bericht krijgen over een update die Exterminatus zal toevoegen aan het systeemmenu en hen zal begeleiden door de download.

Space Marine Exterminatus biedt een elite eenheid van vier Space Marines tegen hordes buitenaardse vijanden in een score-based strijd tot de dood. Spelers kunnen kiezen voor de Tactical Marine, Devastator of Assault Marine. Tevens kunnen zij gebruikmaken van alle wapens en extra’s die beschikbaar zijn voor deze classes.

Allebei de scenario's, 'Assault on Hab Center Andreas' en 'Escape From Kalkys Facility,' hebben wereldwijde ranglijsten waarbij spelers worden uitgedaagd om hun scores te verbeteren door het spelen van dynamische challenges en door gebruik te maken van score modifiers die de mogelijkheid geven de challenges moeilijker te maken in ruil voor meer punten. Alle experience die spelers verdienen in de co-op mode telt ook mee in de multiplayer van Space Marine. Hierdoor kan vooruitgang worden geboekt in zowel de co-op als de multiplayer.

Jim Huntley, vice-president Global Brand Management, heeft gezegd, "We zijn blij de trouwe fans van Space Marine te kunnen belonen met een nieuwe gratis uitbreiding en met het verbeteren van hun spelervaring. Exterminatus zal zorgen voor een nieuwe uitdaging voor alle spelers, oud en nieuw. "

Space Marine Exterminatus is gratis te downloaden voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

 

PVV wil verbod op weigerambtenaar

De PVV wil af van ambtenaren die weigeren een homohuwelijk te sluiten. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders dinsdag laten weten. Dat betekent dat het kabinet geen Kamermeerderheid heeft voor het plan om niet op te treden tegen weigerambtenaren.

"Iedere ambtenaar dient iedereen te trouwen: heteroseksueel of homoseksueel", twitterde Wilders. Hij kondigde aan dat de PVV de wet wil wijzigen om de weigerambtenaar te verbieden.

Het kabinet besprak anderhalve week geleden een voorstel dat bepaalt dat homo's in elke gemeente moeten kunnen trouwen. Gemeenten worden volgens dit plan niet verplicht weigerambtenaren te ontslaan. Een besluit heeft het kabinet nog niet genomen.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt het standpunt van de PVV 'goed nieuws'. Ze denkt dat de Tweede Kamer volgende week kan stemmen over haar motie om een eind aan het fenomeen van de weigerambtenaar te maken.

Pijpbom in Limburgse tuin

In een tuin in Kerkrade is maandagavond een zelfgemaakte pijpbom gevonden. Een bewoner van de woning aan de Nieuwstraat trof het explosief zelf aan in zijn voortuin. Hoe het projectiel daar terecht is gekomen en waarom het niet is ontploft, is niet bekend, meldt de Limburgse politie.

Explosievendeskundigen hebben de bom dinsdagmiddag ontmanteld. Het ontmantelde projectiel wordt nader onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut.

Een buurtonderzoek heeft nog niet naar een verdachte geleid.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag wie de hoofdpersonage in I'm Alive is is Adam Collins. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van een verrassingspakket dat zo'n verrassing is, dat we zelf niet weten wat het is!

Deze gaat naar internal. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, T-shirt of zoals nu een grote verrassing voor iedereen. Tot volgende week maandag!

Verrassing!

Piraterij komt door slechte service

Valve-baas Gabe Newell heeft tijdens een conferentie aangegeven dat piraterij van games niet komt door de hoge prijs maar door de service die een ontwikkelaar aanbiedt. Newell geeft aan dat ontwikkelaars niet zoveel aan anti-piraterij manieren moet besteden maar service moet bieden.

Als voorbeeld noemt Newell de tijd dat Valve naar Rusland toe kwam. Ze kregen waarschuwingen dat je als ontwikkelaar of uitgever niet in Rusland moest zijn vanwege de piraterij. Valve ging toch aan de slag daar en momenteel is Rusland het tweede beste Europese land voor Valve na Duitsland.

Volgens Newell wordt er veel gekopieerd in Rusland vanwege uitgevers en ontwikkelaars die een half jaar wachten met lokaliseren van content. Door het verbeteren van de service die je met je product levert zal de piraterij ook zakken.

Bert van der Veer met dood bedreigd

Naar aanleiding van zijn forse kritiek op Gouden Televizier-Ringwinnaar Voetbal International heeft tv-kenner Bert van der Veer een doodsbedreiging gekregen. Dit zegt hij dinsdag in een column in HP/De Tijd.

"Zoals de Televizier-Ring de hoogste beloning voor televisiemakers was, zo is de doodsbedreiging de ultieme erkenning voor columnisten. Nou, ik heb 'm hoor. En daarvoor hoefde ik alleen maar de verbale hooligan Johan Derksen op de punten van zijn rode schoentjes te trappen", aldus Van der Veer.


Bert van der Veer met dood bedreigd

Turkse Koerden boos na aardbeving

In de door een aardbeving geteisterde Turkse stad Van hebben tientallen mensen zich dinsdag tegen politieagenten en journalisten gekeerd. Ze gooiden stenen uit woede over de berichtgeving van enkele Turkse media en over anti-Koerdische opmerkingen die via sociale media zijn verspreid.

De politie verjoeg de boze betogers onder meer met behulp van pepperspray.

Een tv-presentator had bijvoorbeeld gezegd mee te leven met de slachtoffers "ook al waren die in Van gevallen". Vier dagen voor de aardbeving van zondag vielen de Koerdische extremisten van de PKK Turkse militairen aan, waarbij 24 militairen sneuvelden en 18 gewond raakten.

Een andere bekende tv-presentator had kritiek op de hulpvraag van door de aardbeving getroffen Koerden. "Ze gooien met stenen wanneer ze daar zin in hebben en jagen op militairen in de bergen. Als er dan iets gebeurt, hebben ze ineens hulp nodig van politie en leger", zo zei Muge Anli verontwaardigd.

Op sociale mediasites als Twitter waren geluiden te horen van mensen die de aardbeving zien als straf voor de aanval van de PKK.

Ruim 53% FOK!kers koopt DLC

53.4 procent van de bezoekers op FOK!games met een console koopt weleens DLC (downloadable content) voor hun games. Dit blijkt uit een enquête gehouden onder bijna 700 deelnemers. De rest koopt of geen DLC, of heeft geen gameconsole.

FOK!kers lopen daarmee ruim twee procent voor op de Noord-Amerikanen waarbij het percentage bleef steken op 51 procent. Wel geven de stemmers aan dat het vooral afhankelijk is van de prijs van de betreffende DLC. Geld uitgeven voor een goudkleurig pistool lijkt daarmee minder populair dan nieuwe episoden voor bijvoorbeeld een game als Fallout New Vegas.

Enkele quotes:

Redboyke: "Alleen als het echt iets leuks is en niet te duur."

Yi-Long: "Met bepaalde DLC heb ik geen problemen, als het ECHT een toevoeging is dat niet puur en alleen expres is weggelaten uit de release om er vervolgens na een paar weken een slaatje uit te slaan, maar helaas is er voor ieder stuk goede DLC zo'n 30 stukken DLC dat puur en alleen om uitmelken en geldklopperij gaat..."

Rikketik: "Vooral nummers voor Rock Band 2 en 3, afgewisseld met een paar kleine extra's hier (kostuums voor Street Fighter bijvoorbeeld) en nieuwe missies daar (bijv. voor Mass Effect 2). Het merendeel was mijn geld meer dan waard trouwens."

Sterke bezetting tijdens Tennis Masters

De KNLTB Tennis Masters, die van 13 tot en met 17 december in het Topsportcentrum Rotterdam worden gehouden, kent dit jaar een sterke bezetting. Titelverdedigers Thomas Schoorel en Michaëlla Krajicek zullen proberen hun titel te prolongeren.

Verder is het toernooidirecteur Raemon Sluiter gelukt om Robin Haase en Arantxa Rus, de huidige nummers één van Nederland, te strikken voor het toernooi. Sluiter, die voor het tweede jaar directeur is van de Tennis Masters, is blij met de bezetting: “Je hoopt natuurlijk altijd dat toppers als Haase, Schoorel, Krajicek en Rus meedoen. En dan is het geweldig dat ze toezeggen er te staan.”

Op 1 december wordt de volledige deelnemerslijst voor de Tennis Masters bekendgemaakt.

Taliban willen twee Zwitsers ruilen voor strijders

Twee Zwitserse toeristen die worden vastgehouden door de Pakistaanse Taliban verzoeken de Pakistaanse regering in een video om gevangen Talibanstrijders voor hen te ruilen. De video kwam dinsdag in handen van het persbureau AP.

De man en de vrouw zeggen dat ze vrezen te worden gedood. Op de video, waarop ook gewapende en gemaskerde mannen te zien zijn, tonen de twee een krant van 15 september. Ze worden vastgehouden in het noordwesten van Pakistan niet ver van de grens met Afghanistan. De twee werden in juli in Pakistan ontvoerd.

Diablo III gratis aanbieden is een bedankje

Paul Sams, COO bij Blizzard, heeft aangegeven dat het gratis aanbieden van Diablo III bij een World of Warcraft-jaarpas een bedankje is naar de spelers. Op deze manier hoeven World of Warcraft-spelers niet meer te betalen voor de MMO terwijl ze wel beide games kunnen spelen.

Sams geeft aan dat ze al langer dachten aan een manier om iets te geven aan de spelers. Op deze manier kunnen beide profiteren van deze actie. Mensen blijven World of Warcraft spelen terwijl ze Diablo III uitproberen. Spelers krijgen geen latere DLC van Diablo III bij de actie. Daarnaast geeft Sams aan dat er op deze manier misschien wel meer mensen Diablo III gaan spelen en ook het nieuwe veilingsysteem zullen gaan gebruiken.

De World of Warcraft-jaarpas zal voor een gelimiteerde tijd beschikbaar zijn. Naast Diablo III krijgen spelers ook toegang tot de bèta van de nieuwe WOW-uitbreiding en een speciale mount.

"Zonder Jordania was er geen Vitesse meer"

Volgens technisch directeur Ted van Leeuwen was de komst van Merab Jordania naar Vitesse zeer belangrijk. Mocht dit niet gebeurd zijn, dan bestond volgens Van Leeuwen de club Vitesse niet meer.

Van Leeuwen is zeer te spreken over Jordania als persoon: "Hij is charmant, als een Duitser. We hebben dagelijks contact. Het is fijn samenwerken, Jordania heeft behoorlijk veel verstand van voetbal en is open minded. Soms ga ik bij hem thuis een hapje eten. Dan word ik volgepropt met Georgisch eten. Echt heerlijk, een beetje Aziatisch. Jordania is warme, zachte man, die moeilijk nee kan zeggen."

Tegenover NUsport liet Van Leeuwen weten het volste vertrouwen te hebben in Jordania: "Wat ik dacht toen Jordania Vitesse overnam? Niet veel. In de media verschenen meteen grote verhalen over zijn veronderstelde criminele verleden. Typisch Nederlands. Ik zal hem nooit vragen naar zijn herkomst van zijn geld, dat is mijn zaak niet. De KNVB heeft uitgebreid onderzoek verricht en niks dubieus gevonden, daar vertrouw ik op."

Jordania liet al snel weten wat zijn ambities zijn met Vitesse. Hij wil uiteindelijk landskampioen worden met de club uit Arnhem. Van Leeuwen is niet bang dat Jordania de ploeg in de steek zal laten: "Ik vrees niet dat Jordania Vitesse plotseling in de steek laat. Hij heeft het geweldig naar zijn zin in Arnhem. (...) En stel: hij stopt wel. Dan nog heeft hij ons een hoop opgeleverd. Zonder Jordania was Vitesse er niet meer geweest."

Door de komst van Jordania is er ineens erg veel mogelijk bij Vitesse. De Gelderse ploeg wist onder meer Anthony Annan te huren van Schalke 04 en wist de ploeg de Ivoriaanse spits Wilfried Bony voor een miljoen euro over te nemen van Sparta Praag. Daarnaast kwamen er diverse spelers op huurbasis over van Chelsea, waar Jordania's vriend Roman Abramovich eigenaar is. Op dit moment staat Vitesse op een keurige vijfde plaats in de Eredivisie.

Keith Bakker blijft langer in cel

Verslavingsdeskundige Keith Bakker moet langer in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten tijdens een zogeheten pro-formazitting. Bakker wordt verdacht van seksueel misbruik.

Zijn advocaat Lucy Oldenburg pleitte ervoor dat haar cliënt het onderzoek in vrijheid mag afwachten. Hij zei zelf aan het einde van de zitting dat hij dolgraag naar zijn twee kinderen wil, een tweeling van ongeveer 5 maanden oud.

Het Openbaar Ministerie (OM) was van mening dat, gelet op de ernst van de feiten en de hoeveelheid, er geen reden was Bakkers voorlopige hechtenis te schorsen of op te heffen. De rechtbank ging hierin mee. "Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan uw belang", aldus de voorzitter van de rechtbank.

De verslavingsdeskundige zit inmiddels 6 maanden vast op verdenking van seksueel misbruik van negen vrouwen en meisjes die hij behandelde in zijn afkickkliniek. Twee van hen waren minderjarig.

FA stelt Chelsea in staat van beschuldiging

De Engelse voetbalbond FA heeft Chelsea dinsdag aangeklaagd omdat het zijn spelers onvoldoende in toom heeft gehouden. De spelers van de Londense club belaagden scheidsrechter Chris Foy in het met 1-0 verloren duel met Queens Park Rangers, nadat de arbiter Chelsea-verdediger Jose Bosingwa in de 33e minuut met rood van veld had gestuurd.

De bond heeft daarnaast coach Andre Villas-Boas gevraagd een verklaring te geven voor zijn gedrag na de wedstrijd. Hij was tegenover de media zeer kritisch over het optreden van de leidsman. De Portugees vond Foy 'heel slecht' fluiten en klaagde dat de arbiter zich liet leiden door het publiek. De coach heeft tot vrijdag om zijn verklaring bij de FA in te dienen.

Vacature Raad van State aangepast

De vacature-advertentie voor de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State is aangepast. Uit de advertentie wordt nu duidelijk dat zowel mannen als vrouwen kunnen solliciteren. De tekst is dinsdag aangevuld met de toevoeging 'v/m'.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent trok vorige week aan de bel, omdat uit de advertentie niet duidelijk werd dat zowel mannen als vrouwen in aanmerking komen voor de baan. Ze vroeg het kabinet de tekst aan te passen.

Solliciteren voor de functie kan tot 10 november. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is de gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van de huidige vicevoorzitter, Herman Tjeenk Willink (PvdA). Die gaat op 1 februari met pensioen.

Bertens onderuit in ITF Barnstaple

Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het ITF-tennistoernooi in het Britse Barnstaple niet weten te winnen. Onze landgenote verloor van de lokale favoriete Anna Keothavong; 6-4 en 6-2.

De als derde geplaatste Britse, 91e op de wereldranglijst, staat meer dan honderd plaatsen hoger dan onze landgenote. Bertens neemt op dit moment de 196e plaats in beslag. Keothavong was vorige week ook al verantwoordelijk voor de uitschakeling van Bibiane Schoofs in de kwartfinales van het WTA-toernooi van Luxemburg.

Ook Michaëlla Krajicek komt in actie tijdens het ITF-toernooi van Barnstaple. Onze landgenote, als achtste geplaatst, neemt het in de openingsronde op tegen Tatjana Malek. De Duitse is de huidige nummer 172 van de wereldranglijst.

Werkgroep FIFA werkt aan wijziging spelregels

Een technische werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA, onder leiding van de Duitse oud-international Franz Beckenbauer, werkt aan voorstellen om twee spelregels aan te passen. Het gaat daarbij om een versimpeling van de huidige bepalingen over buitenspel en over een wijziging van de straf voor minder zware overtredingen in het strafschopgebied.

Volgens Der Kaiser zullen de suggesties van zijn 'task force' in maart tijdens een vergadering van de IFAB, de commissie die de spelregels in het voetbal beheert, aan de orde komen.

Werkgroep FIFA werkt aan wijziging spelregels
Werkgroep FIFA werkt aan wijziging spelregels (Foto: ANP)

Fietser kan zelf straatverlichting regelen

Fietsers die van het Drentse Zuidlaren naar De Groeve willen, een dorpje enkele kilometers verderop, kunnen zelf de verlichting langs het fietspad aanzetten. Het gaat om een proef, zo maakte de provincie Drenthe dinsdag bekend.

Als het donker is, branden de straatlantaarns langs het fietspad op hun laagste stand. Fietsers kunnen aan het begin van het fietspad de verlichting feller zetten door een knop in te drukken. Na verloop van tijd gaan de lampen weer in hun laagste stand branden.

Pizza bestellen in feodaal Japan

Altijd al een Domino's Pizza in het Japan van 1563 willen hebben? Nu kan het door de samenwerking van Tecmo Koei en Domino's Pizza Japan. Ze brengen namelijk een echte Domino's Pizza naar je kasteeldorpje in Samurai Warriors 3. De pizzatoko is tot 24 januari te downloaden.

De game kwam in 2010 uit voor de Wii. De game is ook uitgekomen in Japan voor de PlayStation 3 in het begin van 2011. Bekijk hieronder een plaatje van de toko in het spel, om hem te krijgen hoef je niks bijzonders te doen zoals eerst een pizza bestellen.

SW3

FOK! Filmtip van de dag: Star Wars: Ep. 1 + 2

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag zijn dat... Star Wars: Episode I - The Phantom Menace + Episode II - Attack of the Clones.

De komende drie dagen is het genieten geblazen voor de liefhebbers van Star Wars. In chronologische volgorde worden op drie avonden de zes delen van 's werelds meest succesvolle ruimtesaga uitgezonden. Zoals bekend begon Lucas zijn Star Wars cyclus in 1977 met het vierde deel van het verhaal. Maar vanavond gaan we terug naar het begin van het verhaal.

Star Wars Phantom Menace

Om 20.30 uur begint Star Wars: Episode I - The Phantom Menace. Jedi's Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi zijn op de planeet Naboo om de bewoners te waarschuwen voor een  dreigende invasie. Samen met hun Gungan vriend Jar Jar Binks gaat het tweetal naar koningin Amidala, die ook moet vluchten voor de troepen van Nute Gunray. De Jedi's komen op Tatooine terecht waar ze kennis maken met de jonge Anakin Skywalker. Vooral Qui-Gon voorziet een grootse toekomst voor de jonge Skywalker. De vraag is wat deze toekomst zal zijn.

Star Wars Attack of the Clones

Om 23:05 uur is het dan tijd voor het tweede deel van de saga. In Star Wars: Episode II - Attack of the Clones zijn we tien jaar verder in de tijd. Obi-Wan Kenobi ontdekt dat senator Palpatine druk bezig is met de ontwikkeling van een leger van droids. Nadat er een aanslag wordt gepleegd op Padmé Amidala worden Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker haar beschermers. Terwijl Obi-Wan de moordaanslagen op Amidala onderzoekt ontstaat er iets moois tussen de senator en Anakin. Ondertussen ontstaat op een afgelegen planeet een leger van klonen.

Vanavond dus de eerste twee delen van de Star Wars saga, uit respectievelijk 1999 en 2002. Morgen deel drie (Revenge of the Sith) en vier (A New Hope). Donderdag deel vijf (The Empire Strikes Back) en zes (Return of the Jedi).

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace + Episode II - Attack of the Clones zijn vanavond te zien vanaf 20.30 uur op RTL7.

Sylvie van der Vaart dost zich uit als heks

Sylvie van der Vaart is binnenkort te bewonderen als heks. Halloween staat namelijk voor de deur en dat wordt in huize Van der Vaart groots gevierd.

"Damián heeft binnenkort herfstvakantie en dan organiseren we een Halloweenparty voor al zijn vriendjes", schrijft Sylvie in haar column in Grazia. Samen met Damiáns nanny en hulp in huis gaan ze 'als drie heksjes verkleed voor de deur staan'. "Ik moet alleen nog ergens een goede heksenhoed zien te scoren." Damián dost zich uit als een van zijn superhelden.

Ook een reisje naar Amsterdam met Damián staat in de planning. In de Amsterdamse vestiging van Madame Tussauds zijn de wassen evenbeelden van Sylvie en echtgenoot Rafael te bewonderen. "In Londen is hij al drie keer geweest", zegt Sylvie over haar zoon. "Elke keer hoopt hij mama en papa tegen te komen, maar wij staan natuurlijk in Nederland."

Battlefield 3 haalt drie miljoen pre-orders

Battlefield 3 heeft tegen de drie miljoen pre-orders lopen. EA heeft dit vandaag bekendgemaakt alleen is het niet bekend of dit getal alleen voor Amerika telt of voor de gehele wereld. Aanstaande donderdag maakt EA hun cijfers van het tweede kwartaal bekend, hierbij zitten de verkopen van Battlefield 3 nog niet meeberekend.

Wel wordt verwacht dat EA dan wat meer bekend zal maken over de pre-order cijfers van het spel. Vorige week lag het aantal pre-orders nog rond de twee miljoen, eind september lag dit rond de 1.25 miljoen. Battlefield 3 is vandaag in Amerika uitgekomen en komt vrijdag in Europa uit voor Windows, PS3 en Xbox 360.

BF3

Water bereikt vliegveld Bangkok

De overstromingen in Thailand hebben het tweede vliegveld van Bangkok bereikt. Het vloedwater is een deel van de luchthaven Don Muang binnengedrongen. Dat hebben de Thaise autoriteiten gezegd.

Een woordvoerder van de luchthaven heeft bevestigd dat water naar binnen is gestroomd, maar benadrukte dat het de landingsbanen nog niet heeft bereikt. Het vliegveld wordt vooralsnog niet gesloten. Het vloedwater heeft de internationale luchthaven van Bangkok niet bereikt.

Het vliegveld wordt hoofdzakelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten. Een van de vliegmaatschappijen die gebruik maakt van de luchthaven heeft alle vluchten tot 1 november opgeschort.

Het dodental als gevolg van de overstromingen is inmiddels opgelopen tot 366. Dat heeft het watersnoodcentrum van de Thaise regering bekendgemaakt.

Sophie Hilbrand zwanger van tweede kind

Sophie Hilbrand is opnieuw in verwachting. De 36-jarige presentatrice en haar vriend Waldemar Torenstra hebben al een dochter. Het management van Torenstra laat weten dat Hilbrand langer dan drie maanden zwanger is.

De presentatrice mijmerde een maand geleden nog over gezinsuitbreiding. "Ik ben nu 36 en ik zou nog wel meer kinderen willen", vertelde ze aan Flair. "Het komt wanneer het komt."

Hilbrand en de acteur hebben sinds vijf jaar een relatie. Ze speelden samen in de verfilming van het boek Zomerhitte. Hilbrand presenteerde programma's als Spuiten en Slikken en was ze te zien in Try Before You Die. De 37-jarige Torenstra speelde in films als Bride Flight en De Gelukkige Huisvrouw. Hun dochter Robin is inmiddels 2 jaar.

Twee miljoen Batman-games in een week

Twee miljoen gamers hebben in de eerste week een exemplaar van de actiegame Batman: Arkham City in huis gehaald. Hiermee is de game wereldwijd een van de snelst verkopende games van het jaar. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Batman zal de recordverkoop van Call of Duty: Black Ops, waarvan vorig jaar in een week tijd meer dan 5,6 miljoen exemplaren verkocht werden, waarschijnlijk niet verbreken. In het Verenigd Koninkrijk staat de actiegame op dit moment op de eerste plaats in de verkooptoptien. In Nederland moet de gemaskeerde wreker het doen met een zevende plaats.

In totaal heeft uitgever Warner Bros Interactive 4,6 miljoen exemplaren van de nieuwe game in de winkels gelegd. In potentie kan Arkham City de 4,3 miljoen verkochte spellen van voorganger Batman: Arkham Asylum verbreken.


Twee miljoen Batman-games in een week

Bondgenoot Berlusconi: Val regering mogelijk

Umberto Bossi, de leider van de Italiaanse partij Lega Nord, trekt zich mogelijk terug uit de coalitie van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi als diens kabinet geen akkoord weet te bereiken over een pakket economische maatregelen. Dat meldt een naaste medewerker van Bossi.

Berlusconi kreeg afgelopen weekend tijdens de eurotop de oproep om meer tempo te maken met economische hervormingen en bezuinigingen. Hiermee moet de Italiaanse schuldenlast van 1,9 biljoen euro terug worden gedrongen en de economie een impuls worden gegeven. Een van de maatregelen die werd geëist was de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Lega Nord is daar fel op tegen.

Maandagavond werden de besprekingen over het bezuinigingspakket afgesloten zonder een gezamenlijke verklaring. Dat kan duiden op grote onenigheid binnen het kabinet.

Als Bossi zijn steun aan de conservatieve coalitie intrekt, zou Italië zonder regering komen te zitten. Het land probeert juist zijn partners in Europa te overtuigen dat het zijn kwakkelende economie weer op de rails zal krijgen.

Als Bossi zich terugtrekt kan dit de weg vrijmaken voor vervroegde verkiezingen of voor een interim-regering. Die kan mogelijk gemakkelijker maatregelen nemen om de economie uit het slop te trekken en de Italiaanse overheidsfinanciën te verbeteren.

Pleidooi voor meer camera's in rechtszaal

Rechtbanken moeten vaker toestaan dat zaken rechtstreeks worden uitgezonden. Dat bepleit een commissie die in opdracht van de Amsterdamse rechtbank onderzoek heeft gedaan naar het verloop van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

Als media een zaak rechtstreeks willen uitzenden, moet dat in principe worden toegestaan. "De commissie acht het niet wijs de luiken weer te sluiten in een tijd waarin in toenemende mate gevraagd wordt om openheid", staat in het dinsdag verschenen rapport.

Redenen om te weigeren zijn de privacy van bijvoorbeeld verdachten en de veiligheid. Ook moet het verloop van het proces zelf niet te veel worden beïnvloed door de rechtstreekse uitzending.

De commissie, voorgezeten door oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy, doet geen uitspraken over de invloed van de camera's in de rechtszaal op het verloop van de zaak-Wilders. Daarover 'is nog weinig op betrouwbare manier vast te stellen'. "Maar zeker is dat de rechtspraak publiekelijk veel wind heeft gevangen tijdens dit proces."

Het proces tegen Wilders werd integraal rechtstreeks uitgezonden door de NOS, op sommige momenten op televisie, maar vooral via internet. Dat was een primeur. De commissie spreekt van 'een nieuwe en verregaande vorm van openbaarheid binnen de rechtspraak'.

De commissie doet geen uitspraken over een themazender waarop louter rechtszaken worden uitgezonden. Binnen de rechtspraak zijn er voor- en tegenstanders, zegt de commissie, die voorstelt dat de Raad voor de rechtspraak zich erover gaat buigen.

PlayStation Vita beperkt door cartridge

Games voor de PlayStation Vita die de voortgang van de speler opslaan op de cartridge, de kaart waarop een spel staat die je in de winkel koopt, kunnen niet worden uitgebreid met extra missies of levels. Alle gegevens van spellen met downloadbare extra's moeten opgeslagen worden op een geheugenkaart. Dat heeft de Japanse afdeling van Sony bekendgemaakt bij het gameweblog Kotaku.

De keuze waar een game wordt opgeslagen, ligt bij de makers van een spel. Zij bepalen of gamers een extra geheugenkaartje nodig hebben of niet. Alleen spellen die gamegegevens opslaan op een geheugenkaart kunnen uitgebreid worden met bijvoorbeeld nieuwe spelfuncties en missies.

Spellen als Uncharted: Golden Abyss en Ridge Racer vereisen een geheugenkaart. Voor onder meer de vechtgame Ultimate Marvel vs. Capcom 3 en de muziekgame The Michael Jackson Experience worden spelgegevens opgeslagen op de cartridge. Deze spellen zullen dus niet uitgebreid worden met nieuwe muziek of gamepersonages om mee te vechten.


PlayStation Vita beperkt door cartridge (Foto: Novum)

Daytona USA snelt morgen naar de consoles

Sega heeft vandaag aangekondigd dat Daytona USA morgen wordt uitgebracht op Xbox Live. In Europa zal Daytona USA eind november ook verkrijgbaar zijn op het PlayStation Network. Beide versies van het spel moeten net als de arcadeklassieker aanvoelen en bevatten nieuwe en verbeterde graphics, ondersteuning voor stuurwielen en online multiplayer.

Daytona USA kan op PSN worden gedownload voor €7,99 en is daarnaast verkrijgbaar voor 800 Microsoft Points. “Daytona USA is het spel dat voor een hele generatie arcadegamers toonaangevend was op het gebied van raceduels”, aldus Haruki Satomi, Vice President of Digital Publishing voor SEGA of America. “We hebben elke element van de Daytona-ervaring opnieuw gecreëerd voor de nieuwe consoleversie. Omdat je het spel in online multiplayer kunt spelen, verandert je woonkamer in een speelhal van weleer.

De re-release van Daytona USA bevat:

· Verse olie en een nieuwe laklaag: Geniet van de klassieke retrographics van de originele speelhalhit op een verbeterd breedbeeldformaat van 16:9.

· Kom, we gaan op reis: Beleef de gloriedagen van het racen opnieuw en geniet van de originele soundtrack van Daytona USA, die ook beschikbaar is in karaokemodus.

· Geef plankgas: Rijd als een pro dankzij de ondersteuning voor de Logitech GT Driving Force-stuurwielcontroller op de PS3 en alle ondersteunde Xbox 360-stuurwielcontrollers.

· Eindig bij de top: Daag AI-tegenstanders uit in arcademodus, race tegen de klok in survival- en tijdritmodi, en bots tegen maximaal acht spelers in online multiplayer om jezelf in het wereldwijde klassement te plaatsen.

 

 

John Cusack vervangt Ethan Hawke in actiefilm

John Cusack heeft zich gevoegd bij de cast van de film The Numbers Station. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Ethan Hawke zou de hoofdrol van de film spelen, maar heeft zich om onbekende redenen teruggetrokken.

De Zweedse actrice Malin Akerman had al getekend voor de film. De 45-jarige Cusack speelt een gedegradeerde commando bij clandestiene operaties. Hij is opgescheept met de taak een medewerker, gespeeld door Akerman, van een afgelegen radiostation van de CIA te beschermen. Dan komt de CIA-tak onder vuur te liggen.

Het scenario van de film is geschreven door F. Scott Frazier. De regie van The Numbers Station is in handen van de Deen Kasper Barfoed. Wanneer de film in productie gaat, is onbekend.


John Cusack vervangt Ethan Hawke in actiefilm (Foto: Novum)

Rotterdammer langer vast voor moord Jennefer

De 26-jarige Rotterdammer die vastzit op verdenking van de moord op de 10-jarige Jennefer van Oostende blijft voorlopig vastzitten. Zijn voorlopige hechtenis is met negentig dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag.

Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd eerder deze maand in de woning van de Rotterdammer gevonden. Ze werd ruim een dag na haar vermissing op 8 oktober gevonden en is met geweld om het leven gebracht.

De verdachte is de ex-vriend van de zus van het slachtoffer. Hij heeft het meisje waarschijnlijk ook seksueel misbruikt.

Rutten kiest voor de jeugd in bekerduel

PSV-trainer Fred Rutten zal morgen in de bekerwedstrijd tegen FC Lisse een basisplaats inruimen voor Memphis Depay, Funso Ojo en Jetro Willems. Ola Toivonen zal niet in actie komen tegen de Topklasser. De Zweed is lichtgeblesseerd.

Willems maakte afgelopen zomer de overstap van Sparta Rotterdam en maakte afgelopen zondag zijn debuut in de competitiewedstrijd tegen Vitesse. Hij loste in de 67e minuut Abel Tamata af als linksback.

Depay maakte eerder al minuten in het bekertoernooi namens PSV. In de wedstrijd tegen VVSB scoorde hij zowel de 0-1 als de 0-5. De wedstrijd werd uiteindelijk met 0-8 gewonnen. Ojo werd vorig seizoen verhuurd aan VVV-Venlo, maar keerde begin dit seizoen terug bij PSV. Hij startte in de eerste competitiewedstrijd meteen in de basis tegen AZ (3-1 verlies), maar moest het vervolgens voornamelijk doen met invalbeurten.

Rutten heeft ook Jong PSV-spelers Jürgen Locadia, Marcel Ritzmaier en Imad Najah opgenomen in de selectie voor het duel tegen Lisse. Zij zullen op de bank beginnen.

Twee Satudarah-leden op vrije voeten

Twee leden van de Molukse motorclub Satudarah die vorige week zijn aangehouden, zijn op vrije voeten gesteld. Het gaat om een 42-jarige Rotterdammer en een 43-jarige man uit Bergen op Zoom. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Breda.

De mannen blijven verdachten van bedreiging van twee portiers in een café in Breda medio augustus. Het is volgens het OM voor het onderzoek echter niet nodig om ze nog langer vast te houden.

Vorige week werden elf leden van de motorclub aangehouden. Een deel bij een inval in een clubhuis van Satudarah in het Brabantse Zundert en de anderen in Breda en op de A16. Acht mannen zitten nog vast. Een lid werd eerder al op vrije voeten gesteld. Hij blijft ook verdachte.

Een deel van de leden die nog vastzitten wordt verdacht van de bedreiging van de portiers en de mishandeling van twee mensen in Rijsbergen. Vijf leden worden ook verdacht van vuurwapen- en munitiebezit en een van de verdachten ook nog van drugsbezit.

Hoofdverdachte explosie Ritthem blijft in cel

De 20-jarige hoofdverdachte van het veroorzaken van de explosie van een caisson op het strand van Ritthem blijft langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Middelburg heeft dinsdag besloten dat de man in ieder geval nog dertig dagen mag worden vastgehouden.

De man werd begin oktober opgepakt voor de explosie, die 23 september plaatsvond. De ontploffing vernielde het caisson, een betonnen funderingsconstructie uit de Tweede Wereldoorlog, volledig. Betonnen brokstukken werden zelfs honderden meters verderop gevonden. Ook werd een diepe krater in het strand geslagen en sneuvelden ruiten in de buurt.

Behalve de 20-jarige man uit Oost-Souburg werden een kleine drie weken geleden ook zijn 59-jarige vader en 50-jarige moeder aangehouden. Zij werden eerder vrijgelaten, maar zijn nog wel verdachten in de zaak, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Westerse hulpverleners ontvoerd in Somalië

Gewapende Somaliërs hebben dinsdag twee westerse hulpverleners ontvoerd in het noorden van Somalië. Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gezegd.

Volgens een van de bronnen gaat het om een Deense man en vrouw. Een andere bron stelt echter dat een van de hulpverleners de Deense nationaliteit heeft en de andere de Amerikaanse.

Twee weken geleden werden twee vrouwen die werkzaam zijn voor Artsen zonder Grenzen ontvoerd uit een vluchtelingenkamp in buurland Kenia. Vermoedelijk zitten Somalische militanten achter de ontvoeringen.

'Farfán aangeboden bij Bayern München'

De zaakwaarnemer van oud-PSV'er Jefferson Farfán zou zijn speler hebben aangeboden bij Bayern München. Volgens de Duitse krant Bild heeft belangenbehartiger Clemens Tönnies al met Bayern-voorzitter Uli Hoennes gesproken over een mogelijke overgang.

De Peruviaan, die morgen 27 wordt, heeft bij zijn huidige ploeg Schalke 04 een aflopend contract. Hoeness zou tijdens het gesprek met Tönnies echter hebben laten weten geen interesse te hebben in Farfán, die afgelopen weekend het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde tegen Bayer Leverkusen.

De directie van Schalke 04 heeft nu duidelijkheid geëist van Farfan. Horst Heldt, de manager van Die Königsblauen, wil uiterlijk eind deze maand weten hoe de toekomst van Farfán eruit gaat zien. Eerder liet de aanvaller nog weten om de tafel te willen gaan met Schalke: "Schalke is mijn eerste gesprekspartner."

Hoe het niet moet

Een oude wijsheid onder geschiedenisleraren luidt dat leerlingen het vak interessant vinden als het gaat over seks (Genghis Khan kon er wat van, hij heeft nu naar schatting 16 miljoen nakomelingen), vieze dingen (Romeinen gebruikten urine om kleding te wassen), oorlog (toen Duitsland Nederland in mei 1940 binnen viel had Nederland één tank) en opmerkelijke dingen (de tank kwam niet in actie, de motor was er uit gehaald).

Vier Nederlanders genomineerd voor Gouden Bal

Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart zijn allen genomineerd voor de FIFA Gouden Bal 2011. Het kwartet werd door Van Persie aan de vooravond van het WK in Zuid-Afrika nog omgedoopt tot De Grote Vier van Oranje.

FC Barcelona is het best vertegenwoordigd op de voorlopige shorlist met spelers die kans maken op de Gouden Bal. De Champions League-winnaar van afgelopen jaar heeft tien speler op de lijst staan; Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Abidal, Pique, Fabregas, Dani Alves, Villa en Alexis Sanchez.

Volgens El Mundo Deportivo staan, naast de tien Barcelona-spelers en de vier Nederlanders, de volgende namen op de voorlopige lijst: Iker Casillas, Xabi Alonso, David Silva, Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Mario Gomez, Miroslav Klose, Thomas Müller, Franck Ribéry, Samuel Eto'o, Sergio Agüero, Luis Suárez, Diego Forlan, Javier Hernandez, Wayne Rooney, Neymar en Antonio Di Natale. Daarmee zijn 34 van de 50 genomineerde namen al uitgelekt.|

Op 1 november zullen de FIFA en het tijdschrift France Football de 23 spelers bekendmaken die uiteindelijk kans zullen maken op de troffee, waarmee de beste voetballer van het jaar wordt onderscheiden. De namen van de drie uiteindelijke finalisten worden op 5 december bekendgemaakt. Tijdens een gala op 9 januari 2012 wordt bekend wie de opvolger zal worden van Lionel Messi. De Argentijn is grote favoriet om de Gouden Bal dit jaar opnieuw te winnen.


Cristiano Ronaldo won de Gouden Bal in 2008 (Foto: Pro Shots)

Van Gerner dreigt OKT te missen

Turnster Céline van Gerner moet vrezen het Olympisch kwalificatietoernooi in januari in Londen te missen. Bij de Nederlandse is bij onderzoek in het AMC een breuk geconstateerd in één van de voetwortelbeentjes. Bij het WK in Tokio, ruim een week geleden, klaagde de 16-jarige turnster al over een pijnlijke voet.

Volgens haar coach Gerben Wiersma staat voor het herstel een periode van 6 tot 12 weken, afhankelijk van de behandelwijze. De Nederlandse turnsters kunnen in januari op het zogenoemde testevent plaatsing voor de Spelen afdwingen.

DICE praat over Xbox 720 en PlayStation 4

"De pc-versie van Battlefield 3 is wat gamers kunnen verwachten van de next-gen consoles", zei developer DICE onlangs. Dit geeft ons een beetje een beeld van wat we van de volgende consolegeneratie kunnen verwachten. Volgens sommige geruchten hebben vele developers al een devkit van de opvolger van de huidige Xbox en PlayStation liggen.

De prestaties van de nieuwe consoles zou zelfs boven de prestaties van de pc uit kunnen stijgen:

"The big step is to go from single processor to multi-processor. Single graphics card to multi-graphics card. To multi-memory. Do you do multiple memory pools or one memory pool? Since we can handle both consoles now, we control that as well. We have all the streaming systems. We have whatever we might need for the future.

"I would be surprised if there were something we couldn't do with the next-generation of consoles."

Patrick Bach van DICE voegt hieraan toe dat gamers niet bang hoeven te zijn dat consoles hierdoor net zo duur worden als een degelijke hedendaagse pc.

"Remember when the 360 and PS3 came out they weren't as expensive as an expensive PC," legt hij uit. "If you optimise things and say, instead of building 10,000 of these graphics cards we want 50 million of these graphics cards, it's like, wait a minute, we can push the price down to zero. Then you get a cheaper console. So if you take this PC technology and just mass produce it for consoles you will get a much lower price."

Roemeense bondscoach kwaad op KNVB

De Roemeense bondscoach Victor Piturca is kwaad op voetbalbond KNVB. Hij zegt dat de Nederlandse voetbalbond er voor verantwoordelijk is dat het speelschema voor de kwalificatie van het WK van 2014 nog niet rond is.

"We hadden al min of meer overeenstemming bereikt met Hongarije, Turkije, Andorra en Estland. Toen kwamen de Nederlanders binnen. Ze waren agressief en wilden eigenlijk alleen maar de anderen het door hen bedachte speelschema opleggen," zei Piturca op de website van de Roemeense voetbalbond FRF.

Nederland wil in maart 2013 tegen Roemenië spelen, iets wat voor dat land onbespreekbaar is. "Dat is onacceptabel omdat de Nederlanders dan al volop in het speelseizoen zitten en voor ons de winterstop net voorbij is. De Roemeense winters zijn niet te vergelijken met de Nederlandse."

Nog niet bekend is of er nieuwe onderhandelingen komen om het speelschema voor groep D samen te stellen of dat voetbalbond FIFA zelf met een schema op de proppen komt.

Achterstand betalen hypotheek neemt toe

Het aantal mensen met een achterstand in het betalen van de hypotheek is in een jaar tijd met 20 procent toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

In het derde kwartaal van vorig jaar waren er 49.228 mensen die een betaalachterstand hadden van 3 maanden of meer. Dat cijfer is opgelopen naar 59.607 in het derde kwartaal van dit jaar.

Echtscheiding en werkloosheid worden genoemd als belangrijkste oorzaken van de betalingsachterstand.

Poppodia bezorgd om toekomst

Poppodia maken zich zorgen om de toekomst. Ze staan volgens de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) al langer onder druk, maar zagen de bezoekersaantallen vorig jaar verder teruglopen. De btw-verhoging op concertkaarten zal de situatie naar verwachting alleen maar verslechteren.

Vorig jaar daalde het aantal concertgangers met acht procent, zo blijkt uit onderzoek dat de VNPF naar buiten bracht. Dat komt onder meer doordat de kosten, en daardoor de entreeprijzen, sneller stijgen dan de koopkracht of de inflatie. Concertkaartjes worden daardoor relatief duurder.

Om de teruglopende inkomsten tegen te gaan, worden zalen steeds vaker besloten verhuurd. Podia nemen minder risico's in de programmering om lege zalen te voorkomen. Jong talent krijgt minder ruimte en de diversiteit van het aanbod over het algemeen neemt af.

De VNPF liet weten dat de daling van zowel de muziekactiviteiten als de bezoekersaantallen al was ingezet voor de btw-verhoging op concertkaartjes deze zomer. De btw-verhoging drijft de situatie echter verder op de spits, denkt de VNPF.

Tieners de cel in voor doodtrappen Spanjaard

Twee tieners uit Berkel-Enschot zijn dinsdag veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie voor het doden van een Spaanse man in de populaire Spaanse badplaats Lloret de Mar in 2008. De rechtbank in Breda acht bewezen dat de twee het slachtoffer net zo lang hebben geslagen en geschopt dat hij het leven liet.

Het slachtoffer werd op 12 juli 2008 dood in een steegje in Lloret de Mar gevonden. De twee jongens werden in pas in juli van dit jaar opgepakt, nadat een meisje dat op stap was geweest met onder anderen de verdachten bij de Spaanse politie aan de bel trok.

Aanvankelijk was het Nederlandse meisje verteld dat twee Duitsers de man zouden hebben doodgeslagen, maar een paar weken later kreeg zij van een van de andere leden van de groep te horen dat de twee Nederlandse jongens erachter zaten. Het OM onderzocht de zaak op verzoek van de Spaanse autoriteiten.

Aanleiding voor de vechtpartij zou zijn geweest dat het slachtoffer de portemonnee van een van de twee jongens wilde stelen. Hierop gingen de jongens volledig door het lint. De bewering dat twee Duitsers achter de fatale mishandeling zaten, gelooft de rechter niet.

Tegen de tieners was twintig maanden jeugddetentie geëist. De rechter komt echter tot een lagere straf, omdat de jongens een nagenoeg blanco strafblad hebben, ze 16 jaar waren toen de mishandeling plaatsvond en omdat ze hun leven op de rit lijken te hebben.

GroenLinkser maakt PVV uit voor racisten

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft de PVV dinsdag betiteld als een 'stelletje racisten'. Reden is dat de PVV wel een debat in de Tweede Kamer wilde over weggepeste homo's, maar niet over weggepeste allochtonen.

Dibi sprak op Twitter van een 'dieptepunt voor de Kamer', en gaf zijn bericht de hashtag #stelletjeracisten mee. "Ik gebruik dat woord alleen als het echt moet", voegde hij eraan toe.

Korte tijd eerder had Dibi er in de Kamer voor gepleit een spoeddebat over weggepeste homo's, aangevraagd door de PVV, ook te laten gaan over weggepeste allochtonen. De meeste fracties steunden dat, maar de PVV blokkeerde het. PVV-Kamerlid Joram van Klaveren zei dat het wegpesten van homo's niet mocht 'ondersneeuwen in een debat over van alles en nog wat'.

De Tweede Kamer besloot uiteindelijk eerst een spoeddebat over weggepeste homo's te houden, gevolgd door een spoeddebat over weggepeste allochtonen.

Hongaar met ruim honderd mitrailleurs onderschept

Een 20-jarige man uit Hongarije is maandag aangehouden op de A76 bij Heerlen met ruim honderd semiautomatische vuurwapens in zijn bestelbusje. De man gaf aan dat de wapens waren bedoeld om aan verzamelaars in Groot-Brittannië te verkopen. De Hongaar is in een cel gezet.

Marechaussees troffen de chauffeur bij een controle slapend in zijn busje aan op een parkeerplaats. Toen de man desgevraagd de laadbak opende, troffen de marechaussees kratten en dozen aan met 102 semiautomatische wapens en wapenonderdelen, zoals kijkers en richtmiddelen.

De Hongaar beschikte niet over de juiste documenten om de wapens binnen Nederland te vervoeren. Ook waren de wapens niet onklaar gemaakt volgens de Nederlandse regelgeving, zoals met wapens voor verzamelaars mag worden verwacht. Verder bleek uit documenten dat hij 110 wapens zou vervoeren, maar er werden in het busje 102 wapens aangetroffen.

De marechaussee onderzoekt de zaak.


Hongaar met ruim honderd mitrailleurs onderschept (Foto: Novum)

Sutil: "Snel duidelijkheid van Force India"

Formule 1-coureur Adrian Sutil wil snel horen of er voor hem nog toekomst is bij Force India. De Duitser vindt dat de door teameigenaar Vijay Mallya genoemde deadline van 15 december te laat komt.

In de paddock duiken steeds meer geruchten op dat Sutil voor 2012 zijn stoeltje bij Force India kwijtraakt aan zijn landgenoot Nico Hülkenberg. Paul di Resta zal dan net als dit jaar de andere stoel bezetten. Daarom wil Sutil nu duidelijkheid, omdat anders de stoeltjes bij andere teams bezet zijn.

"Ik kan niet wachten tot december en wil daarom op korte termijn met Vijay praten en horen wat zijn ideeën zijn," zei Sutil tegen Reuters. De Duitser benadrukt niet helemaal van Force India afhankelijk te zijn met betrekking tot zijn F1-toekomst. Hij lijkt te zinspelen op opties bij mogelijk Williams en Lotus Renault GP. "Ik weet wat ik kan en wat mijn opties zijn, dus ik maak me niet ongerust. Ik denk bovendien niet dat ik tot half december op een stoeltje hoeft te wachten."

Frits Bom walgt van Bert van der Veer

Frits Bom heeft het helemaal gehad met tv-kenner Bert van der Veer. De oud-presentator walgt van zijn voorstel om een vakjury op de Televizier-verkiezing te zetten.

"We gaan, alsof hij daarover gaat, volgend jaar 'op een hoger niveau', met als het aan hemzelf ligt Van der Veer in de jury. De man die er als directielid bij diverse zenders vanwege financieel wanbeleid gekoppeld aan gebrek aan programmaverstand al meerdere malen is uitgeflikkerd. Maar dat moeten wij kijkers anders zien", aldus Bom.

Charlatans
"Immers, wij hebben van huis uit geen begaafdheid meegekregen om een programma dat we leuk vinden te kunnen lauweren. Daar hebben wij zelfbenoemde charlatans voor"
, vervolgt Bom. Van der Veer vindt het een schande dat Voetbal International de Gouden Televizier-Ring 2011 heeft gewonnen.

"Bert van der Veer, altijd maar weer die Van der Veer, wiens beroep het is chronisch verkeerde conclusies te trekken over wat er in omroepland gebeurt, meende een weekend lang te moeten roeptoeteren dat de kijker oliedom is om Voetbal International de ring te gunnen", zegt de oud-presentator.

Beroepsmegalomaan
Bom blijft maar doorgaan met zijn kritiek op de tv-goeroe, na het optreden van Van der Veer maandagavond in Pauw & Witteman: "In het vervolg mag de kijker niet meer meedoen aan de nominaties, daar moet een vakjury voor komen, meende de beroepsmegalomaan. En of de mannen die de ring nu hadden gewonnen daar maar even naar wilden luisteren. Dat deden ze, heel vrolijk en aandachtig zelfs, maar gaven daarmee de dwaas zo geweldig lik-op-stuk dat je zou verwachten dat de stuurloze praatbril een poosje zijn waffel zou houden. Maar een nep-deskundige doet dat niet, luistert niet en ziet niet. Zo is zijn DNA gevormd."

Een warrig praatgeval, noemt de oud-presentator Van der Veer: "Het orakel had de ring zelf willen hebben en hoogst persoonlijk om zijn eigen dikke duim willen schuiven, maar liever nog, op een iets lager niveau dus, om zijn geslachtsdeel. En dat exhibitionisme dus in beeld, voor ons bestemd, het volk zonder stemrecht. Want meermalen heeft hij al gecommuniceerd programma’s van dat niveau toch de interessantste te vinden."


Bert van der Veer maandagavond in Pauw & Witteman over de Televizier-Ring

Opzet Televizier-Ring blijft onveranderd

Ondanks hevige kritiek gaat Televizier niets veranderen aan de opzet van de Gouden Televizier-Ring. De prijs voor het beste televisieprogramma van Nederland blijft een publieksprijs.

"We staan open voor overleg over de verkiezing, maar geen grote dingen veranderen", zegt organisator en hoofdredacteur Jeroen de Goeij dinsdag in het AD. Hij reageert hiermee op de commotie en kritiek na de winst van het RTL 7-praatprogramma Voetbal International (VI). De veel kleinere talkshow versloeg kijkcijferkanonnen The Voice of Holland en Wie is de Mol.

De Goeij: "Alle drie de genomineerden, Wie is de Mol, The Voice of Holland en Voetbal International, hebben te maken met hetzelfde speelveld. Ook The Voice had afgelopen vrijdag een oproep in beeld meelopen die 3,3 miljoen mensen hebben gezien. Allemaal hadden ze kunnen bellen of sms'en. Maar dat is niet gebeurd."

Dat naar verluidt veel fanatieke VI-aanhangers wel 35 keer sms'ten en via internet stemden voor hun show doet niets af aan de uitslag, vindt De Goeij: "Ook The Voice-fans hadden dat kunnen doen. Het gaat er ook om hoe hecht de band van de kijker is met een programma. Bij VI heel hecht dus. Wij zijn dolblij, want deze winnaars zijn spraakmakend."

Rechter verbiedt proefboring schaliegas Boxtel

In Boxtel mag voorlopig niet naar schaliegas worden geboord. De rechtbank in Den Bosch bepaalde dinsdag dat de gemeente nooit een tijdelijke ontheffing voor proefboringen had mogen verlenen, omdat niet vaststaat dat de boringen tijdelijk zijn.

De zaak was aangespannen door buurtbewoners. Die zijn bezorgd over vervuiling en vrezen aardschokken. Ook de Rabobank is tegen proefboringen. De bank heeft een datacentrum in de buurt van de beoogde boorlocatie en is bang dat het betalingsverkeer in gevaar komt door de gevolgen van de boringen.

Bij het verlenen van een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan moet vaststaan dat de activiteiten binnen vijf jaar definitief zijn beëindigd. Volgens de rechtbank is het echter goed mogelijk dat na de proefboring wordt overgegaan op het winnen van aardgas.

De gemeente moet van de rechtbank een nieuw besluit nemen. Het college van burgemeester en wethouders kan ook bij de Raad van State in beroep gaan.

Schippers maakt contacten met tabakslobby openbaar

De Tweede Kamer krijgt een overzicht van de contacten tussen het ministerie van Volksgezondheid en de takabsindustrie. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag toegezegd tijdens het wekelijkse vragenuur.

Schippers moest tekst en uitleg komen geven in de Tweede Kamer naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla, waarin werd gesteld dat zij nauwe banden heeft met de tabaksindustrie.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vroeg Schippers om een overzicht van de contacten tussen haar ministerie en de tabakslobby. Schippers zegde dat toe, maar voegt er wel een overzicht aan toe van contacten met antirookorganisaties. Die zijn er volgens haar veel vaker geweest.

Volgens Schippers is er niets mis met gesprekken tussen haar ambtenaren en de tabaksindustrie. "Het gaat erom argumenten te horen van voor- en tegenstanders. De tabakindustrie overtreedt bovendien geen wetten en betaalt netjes belasting."

MGS: Peace Walker HD in video

In november verschijnt de Metal gear Solis HD Collection in Japan. In Nederland moeten we hier nog iets langer op wachten maar om ons bezig te houden is er een nieuwe gameplay video van Metal Gear Solid: Peace Walker verschenen. Speciaal voor deze collectie is de van origine PSP-game omgezet naar HD, en dat is in onderstaande video goed te zien.

Metal Gear Solid HD Collection verschijnt voor de PlayStation 3, PlayStation Vita en Xbox 360. In de collectie zullen naast Peace Walker ook Metal Gear Solid 2 en Metal Gear Solid 3 zitten.

Facebook wil creditsysteem uitbreiden naar andere platforms

Facebook wil het creditsysteem waarmee je op Facebook ingame items kunt kopen, uitbreiden naar andere platforms. Daarvoor is een proef gestart met de game Collapse! Blast. In de game, die niet op Facebook speelbaar is, kunnen toch items met Facebook-credits gekocht worden.

De Facebook-API wordt steeds meer in allerlei websites geïntegreerd, en het lijkt erop dat nu dus ook games aan de beurt zijn. Als de pilot succesvol blijkt zal het vast in meer games worden toegepast. Je kunt dan in plaats van Paypal of je creditcard, Facebook gebruiken om ingame items te kopen. Op veel sites kan al met Facebook ingelogd worden, en straks kunnen we er dus ook onze rare hoedjes of armor mee kopen.

Aan de andere kant willen veel developers die nu games maken voor Facebook, graag van het sociale netwerk af. Zelfs Zynga, die door Facebook groot is geworden, probeert zich ervan los te weken. Dit komt door de hoge premies die Facebook vangt op de Facebook-credits. Als dus blijkt dat het animo onder de developers niet al te groot is, blijven we de komende jaren nog even met Paypal en creditcards aan de gang.

PVV hekelt bijbanen 'lobbysenatoren'

PVV-fractieleider Machiel de Graaf heeft dinsdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer de talrijke bijbanen van zijn collega's gehekeld. Senatoren zijn daarmee verworden tot lobbyisten, zei hij.

De Graaf rekende voor dat alle huidige senatoren buiten de politiek om 434 bijbanen hebben, met de PvdA als koploper. Daarmee lijkt wel sprake van een 'lobbycratie', zei de PVV'er. "U gaat me niet vertellen dat alles liefdewerk oud papier is." De vele betaalde bijbaantjes is ook een van de redenen waarom de kloof tussen de Eerste Kamer en 'Henk en Ingrid' zo groot is, stelde hij.

Recentelijk kwam VVD-fractieleider in de senaat Loek Hermans in opspraak vanwege een van zijn bijbanen. Hij was voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), waarvan onlangs directeur Nurten Albayrak op non-actief werd gesteld vanwege de hoogte van haar salaris.

De Graaf pleitte er verder voor om de Eerste Kamer af te schaffen. De senaat is volgens hem een 'relikwie' uit vervlogen tijden toen politici nog met de koets naar het Binnenhof kwamen om gewestelijke geschillen te beslechten.

Directeur ECI verscheurt petitie werknemers

Directeur van ECI Ton Cieraad heeft maandagmiddag een petitie verscheurd van twaalf ontevreden telefonistes die voor de boekenclub werken. Dat bevestigt Cieraad dinsdag na berichten hierover van vakbond FNV Bondgenoten.

De telefonistes wilden met de petitie duidelijk maken dat zij de voor hun verslechterde arbeidsomstandigheden niet pikken. De vijftien werkten voorheen voor ECI zelf, en zijn nu ondergebracht in een apart callcenterbedrijf, dat ook in handen is van Cieraad. Omdat de telefonistes door oude afspraken duurder zijn dan nieuwe medewerkers, worden zij er uitgewerkt door ingekorte pauzes en te strenge normen, zeggen zij zelf.

Cieraad was niet te spreken over de actie van de telefonistes, die volgens hem ten onrechte niet aan de nieuwe normen willen voldoen. "Ik kwam voor een inhoudelijk gesprek, en kreeg alleen een petitie", zegt Cieraad. "Daar gooi ik mijn agenda niet voor om." Volgens Cieraad namen de telefonistes vroeger hele lange pauzes. "Dat is niet meer van deze tijd."

FNV Bondgenoten zegt dat Cieraad steeds wist dat er alleen sprake was van een aanbieding van een petitie. "Hij zei dit weekend opeens dat hij meteen in gesprek wilde, maar dat hadden we niet afgesproken," aldus vakbondsbestuurder Niels Suijker.

De vakbond beraadt zich op vervolgstappen. De vakbond eist respect voor de werknemers en normale arbeidsomstandigheden. Cieraad noemt de eisen 'vaag'. "De petitie ging kennelijk alleen om de tamtam", stelt hij.


Directeur ECI verscheurt petitie werknemers (Foto: Novum)

Eerste beeld Metal Gear Solid voor PlayStation Vita

Hideo Kojima heeft in een tweet de eerste beelden van de PlayStation Vita-versie van de Metal Gear Solid HD-remakes laten zien. Dit zijn remakes van eerdere MGS-games op PS2 en PSP. Dit is de eerste keer dat we iets van de PlayStation Vita-versie van de game te zien krijgen. De game staat gepland voor februari 2012, en komt uit op PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation Vita. 

Fries krijgt cel en tbs voor ontucht met dochters

Een 34-jarige Harlinger is dinsdag veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met voorwaarden voor jarenlang seksueel misbruik van zijn twee dochters en een stiefdochter. De Fries mag van de Leeuwarder rechtbank ook op geen enkele wijze nog contact hebben met de kinderen.

Het Openbaar Ministerie had naast drie jaar cel tbs met dwangverpleging geëist. Tbs met dwang ging de rechtbank een stapje te ver, mede omdat de verdachte bereid is een behandeling te ondergaan. De man heeft nu tbs met voorwaarden gekregen, de lichtere vorm van tbs, en zal in een forensische kliniek behandeld worden.

De meisjes waren in de leeftijd van 11 tot 16 jaar toen ze tussen 2008 en 2010 door hun vader seksueel werden misbruikt. De rechtbank vindt dat niet bewezen kan worden dat de Harlinger zijn jongste dochter, het meisje is nu 7 jaar oud, ook heeft misbruikt. Het enige bewijs daarvoor was de verklaring van het meisje zelf.

De zaak kwam door haar aan het rollen toen zij en een ouder broertje uit huis werden geplaatst. Het pleeggezin trok bij de gezinsvoogd aan de bel toen het meisje seksueel getinte opmerkingen maakte. De voogd sprak daarop de vader aan, die uit pure wanhoop in het bijzijn van zijn kinderen een overdosis medicijnen nam.

De relatie met de stiefdochter was zo intens, dat de Harlinger meer op haar gericht was dan op zijn eigen vrouw. De man kon zelf niet goed uitleggen waarom hij zich aan zijn kinderen had vergrepen. Hij heeft een verstandelijke beperking en een gemengde persoonlijkheidsstoornis.

Ook bij de andere gezinsleden is sprake van een geestelijke achterstand. In het gezin werd open met seks omgegaan. Als vader en moeder gemeenschap hadden, stond de slaapkamerdeur wijd open, zodat de kinderen alles konden horen. De rechtbank vindt dat de Harlinger zijn eigen lustgevoelens boven het belang van zijn kinderen heeft gesteld.

Bouwsector verliest in twee jaar 18.500 banen

In twee jaar tijd is de werkgelegenheid in de bouwsector met 18.500 werknemers teruggelopen. Dat concludeert vakblad Cobouw uit cijfers van pensioenbeheerder Cordares. Eind 2010 waren er 185.000 bouwwerknemers, zo blijkt uit de pensioenadministratie. Eind 2008 waren dat er nog ruim 210.000.

De meeste banen gingen verloren op de bouwplaats. In juli was het aantal bouwplaatsmedewerkers vergeleken met twee jaar geleden met vijftien procent geslonken. Het aantal kantoorbanen is minder gedaald. In juli lag het aantal zeven procent lager dan in juli 2009.

Begin dit jaar voorspelde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat op termijn veertigduizend banen in de bouw op de tocht staan. De krimp in werkgelegenheid wordt veroorzaakt door de aanhoudende krimp in de bouwsector. De EIB berekende dat de sector in 2010 met tien procent is gekrompen.

Nether Realms zou graag meer crossovers zien in Mortal Kombat

Nether Realms, ontwikkelaar van Mortal Kombat, zou graag meer crossovers zien met hun game. Dat vertelde Ed Boon, bedenker van Mortal Kombat en de baas bij Nether Realms, onlangs in een interview met G4. Ze zouden graag een nieuwe "Mortal Kombat VS"-game maken, zoals Mortal Kombat VS DC Universe

Mortal Kombat is een lastige game om crossovers mee te maken, dankzij de gewelddadige stijl en de brute Fatalities. De meeste andere fighters hebben een T-rating, omdat ze zich inhouden met gewelddadige content. Daarom is het moeilijk de games "compitabel" met elkaar te maken.

“But we’ve all dreamt with crossing over with Street Fighter or Tekken. Killer Instinct was also one that was coming up since they were an M-rated game as well. But I’ll tell you that we’ve had many, many conversations along those lines,”

Ook vertelt hij dat de Fatalities het moeilijk maken om extra characters in de game te stoppen, zoals Kratos.

“The guys at Sony Santa Monica were as protective of Kratos as we are with our characters. At first, they were a little adverse to seeing fatalities performed on Kratos. But once they opened up to that idea, all of our characters certainly have that done on them, they were cool with it.”

“To me, it’d be cool to see other characters from other fighting games, Ken and Ryu from Street Fighter or someone from Tekken would be fun ones as well.”

Het is om bovenstaande redenen dus niet zo waarschijnlijk dat er nog characters uit andere games in Mortal Kombat zullen verschijnen.

Ajax zonder Sulejmani tegen Roda JC

Ajacied Miralem Sulejmani moet woensdag het bekerduel met Roda JC aan zich voorbij laten gaan. De Serviër heeft liesklachten overgehouden aan het duel zondag met Feyenoord. Aanvoerder Jan Vertonghen, die tegen Feyenoord met pijnstillers speelde, is wel op tijd fit voor het duel in Kerkrade.

In vergelijking met het duel met Feyenoord kent de selectie van Ajax twee wijzigingen. Jeroen Verhoeven en Lesley de Sa zijn de vervangers van de geschorste Kenneth Vermeer en de geblesseerde Sulejmani. Daarnaast zijn de jeugdspelers Jody Lukoki en Dico Koppers opnieuw van de partij. Het duel begint woensdagavond om 20.45 uur.

Bomendief op heterdaad betrapt

Een 43-jarige bomendief is op heterdaad betrapt in bosgebied de Roovert in Hilvarenbeek. De Tilburger werd na een achtervolging met een lading van vijftien boomstammen gesnapt.

Maandagavond zagen twee buitengewoon opsporingsambtenaren ineens een lichtschijnsel in het bos. De twee vertrouwden het niet omdat het gebied is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Toen ze een kijkje gingen nemen, ontdekten ze een auto met openstaande achterklep met een aantal gevelde bomen erin. Toen de Tilburger merkte dat hij was ontdekt, sprong hij in de auto en reed weg met de achterklep nog open.

Na een korte achtervolging negeerde de man het stopteken. Uiteindelijk konden de ambtenaren hem inhalen en zo dwongen ze hem te stoppen. De man is aangehouden.

De Jong: "Mensen zien City graag falen"

Nigel de Jong denkt dat Manchester City dit seizoen kampioen kan worden. "Bij City kun je nog historie schrijven." Dat is dan ook een reden dat de middenvelder naar de club is gekomen.

De Jong vertrok in januari 2009 naar City. "Iedereen verklaarde me voor gek", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Maar de mensen rond sjeik Mansour schetsten een verhaal van één voor één aankopen doen, stap voor stap omhoog en zo prijzen winnen. Alles onderbouwd. Letterlijk zeiden ze: binnen vier jaar moet er een elftal staan dat kan meedoen om de titel. Dit seizoen is dat voor het eerst zo. Ik denk echt dat we kampioen kunnen worden."

"Natuurlijk is het geld hier goed, laten we niet huichelachtig doen", vervolgt De Jong. "Maar het is zeker niet de enige reden waarom tal van topspelers die een keuze hebben juist bij City tekenen. Neem Sergio Agüero. Die kon deze zomer vanuit Spanje overal heen, maar ook hij heeft het verhaal aangehoord en beseft: bij deze club kun je nog historie schrijven, want City moet alles nog bereiken."

Daar hoort ook de nodige onrust bij, erkent De Jong. "Maar ik denk dat er bij elke club dingen spelen. Alleen ligt bij City nu werkelijk álles onder het vergrootglas. Meer dan bij andere clubs, omdat hier het succes nog verdiend moet worden. Een club als Barcelona zit middenin het succes. Dan mag je een keer slecht spelen of wat negatiefs meemaken zonder dat iedereen over je heen valt."

"City is de club in wording, die probeert te winnen en zijn nek uitsteekt. Mensen zien je dan extra graag falen, zo zit de wereld in elkaar. Ik zie de parallel met Chelsea in de eerste jaren van Roman Abramovich en Jose Mourinho."

Ruiten Turkse ondernemers ingegooid in Amersfoort

Bij acht Turkse winkels en horecagelegenheden in Amersfoort zijn afgelopen weekeinde ruiten ingegooid. De politie weet niet of de vernielingen verband houden met spanningen tussen Turken en Koerden, zegt een woordvoerder dinsdag.

Het gaat om panden aan de Van Randwijcklaan, het Neptunusplein en de Kamp. De ondernemers meldden zich maandagochtend bij de politie. Die houdt dinsdag een buurtonderzoek en kijkt of er camerabeelden van de vernielingen zijn. De bedrijven worden extra in de gaten gehouden.

De politie heeft geen aanwijzingen voor een verband met de spanningen tussen Turken en Koerden sinds vorige week 24 Turkse militairen om het leven kwamen bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak. "Het is natuurlijk wel opmerkelijk dat het om allemaal Turkse bedrijven gaat, maar de achtergrond blijft gissen."

In Amsterdam kwam het zondag tot een confrontatie tussen sympathisanten van beide kampen.

Australische Steam-prijs LA Noire verdubbeld

De pc-versie van LA Noire is voor Australische gamers onlangs twee keer zo duur geworden. Dit komt door een aanpassing die Rockstar heeft gedaan aan zijn prijs. De game stond aanvankelijk op Steam voor $44.99, maar gisteren is die prijs plotseling $89.99 geworden. Het komt wel vaker voor dat Australiërs vele malen meer voor games moeten betalen dan de rest van de wereld.

De Australische en Amerikaanse dollar zijn al maandenlang ongeveer evenveel waard, maar toch moeten Australische gamers vaak vele malen meer betalen voor hun games. Rockstar verandert wel vaker de prijzen van games op het laatste moment, om ze gelijk te laten lopen aan Australische retailers. De gemiddelde consolegame kost in Australië ongeveer $100, terwijl de Australische dollar dus evenveel waard is als de Amerikaanse.

Teddie en Naoto in Persona 4-fighter

Er zijn twee nieuwe personages voor Persona 4: The Ultimate in Mayonaka Arena aangekondigd. Ten eerste maakt Teddie zijn intrede. Hij is dus niet alleen gastheer van het toernooi, maar ook deelnemer. Ten slotte zal seksueel ambigu Naoto Shirogane ook meevechten.

De Persona 4-fighter komt in de lente (2012) uit op de Japanse arcades en is pas in de zomer ook op de consoles present. Een Westerse release is nog niet aangekondigd. Alle Persona 4-games hebben hun weg hier naartoe gevonden, dus een release lijkt waarschijnlijk.

November is Super Meat maand

Volgende maand is Super Meat Boy jarig, hij wordt dan één jaar. Om dit te vieren wordt de game op Xbox Live Arcade afgeprijsd  en worden er gratis nieuwe levels beschikbaar gesteld.

Via het hoofdstuk Teh Internets, dat exclusief is voor de Xbox 360-versie, worden die nieuwe levels vrijgegeven. Dit hoofdstuk gebruikt de Title Managed Store (TMS) binnen Xbox Live, waardoor de ontwikkelaar incstaat is gratis content aan te bieden rechtstreeks in het spel. Wanneer de nieuwe levels precies uitkomen is nog niet bekendgemaakt.

Verder heeft Team Meat november omgedoopt tot Super Meat Month. Het team achter Super Meat Boy heeft namelijk, naast de korting en nieuwe levels, meer voor ons in petto. De ontwikkelaar zal een aantal wedstrijden houden waarmee je exemplaren van de game of Super Meat Boy-comics kunt winnen. Meer informatie over de wedstrijden zijn te vinden op de website van Team Meat.

smb

Feyenoord wil Kuip verbouwen

Feyenoord denkt er over na om op de plek van de huidige Kuip een compleet nieuw stadion neer te zetten, nu de plannen voor een nieuw stadion aan de Maas op niets uit dreigen te lopen. De miljoenen kostende werkzaamheden zouden vier jaar moeten gaan duren. De plannen kunnen rekenen op de steun van de gemeenteraad.

Een club die deze manier al met succes heeft toegepast is Hannover'96. Algemeen directeur van Feyenoord, Eric Gudde, spiegelt zich hieraan. "Er wordt gedacht aan een sloop/nieuwbouwvariant waarbij elk seizoen een hele zijde van het stadion wordt herbouwd. De aannemers garanderen ons tijdens de bouw nog een capaciteit van ruim 40.000 plaatsen. Het nadeel is dat de club over een lange periode met een bouwval te maken heeft. Je zit met onaantrekkelijke bouwtorens, zoals FC Twente die ook had," zei Gudde die weet dat de nieuwe plannen eerst doorgerekend moeten worden.

'FIFA Vita net zo goed als spelcomputerversies'

FIFA Football op de PlayStation Vita overbrugt de kloof tussen draagbare spelcomputers en consoles. De consoleversie van de voetbalgame zou nog nooit zo goed op een draagbare systeem zijn overgezet. Dat schrijft de website Eurogamer.

"Je moet echt een FIFA-expert zijn om het verschil te zien", zegt een woordvoerder van gamestudio EA Sports in gesprek met de website Eurogamer. "Alleen de realitische manier waarop spelers tegen elkaar botsen ontbreekt, maar verder zit zo'n beetje alles uit de consoleversie in deze game."

Volgens de woordvoerder is de PlayStation Vita minder krachtig dan de PlayStation 3. De hoge grafische kwaliteit van de game zou dan ook vooral uit slim programmeerwerk voortkomen. Naast scherpe beelden biedt de game ook een nieuwe besturingsvorm waarbij spelers met behulp van het touchscreen de bal kunnen rondspelen.

FIFA Football moet in februari gelijktijdig met de PlayStation Vita in de winkel komen te liggen.


'Fifa Vita net zo goed als spelcomputerversies'

Roze en witte 3DS volgende maand beschikbaar

De Nintendo 3DS is vanaf volgend maand ook in het wit en het roze verkrijgbaar. De nieuwe versies van de draagbare spelcomputer worden vanaf 18 november verkocht. Dat heeft Nintendo dinsdag bekendgemaakt. Een zwarte en blauwe versie zijn sinds maart verkrijgbaar.

De roze Nintendo 3DS wordt geleverd met het huisdierenspel Nintendogs + Cats. De witte versie krijgt het avonturenspel Super Mario 3D Land erbij. Hoeveel de pakketten moeten kosten, is nog niet bekend. Een losse Nintendo 3DS kost op dit moment 170 euro.

In augustus is de prijs van de 3D-spelcomputer verlaagd naar 170 euro om de verkoop te stimuleren. Een maand later waren alleen in Europa al meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Rond de lancering van de Nintendo 3DS wilde Nintendo wereldwijd vier miljoen spelcomputers verkopen. Dit aantal heeft het bedrijf niet gehaald. Een gebrek aan populaire spellen zou de interesse van consumenten in de spelcomputer hebben doen dalen, concludeerden analisten eerder.


Roze en witte 3DS volgende maand beschikbaar (Foto: Novum)

Bejaarde overleden door klap van slagboom

Een 80-jarige man uit Gorinchem is maandagavond overleden aan de verwondingen die hij eerder op de dag had opgelopen toen hij een slagboom op zijn hoofd kreeg. Dat heeft de politie gemeld.

Het ongeluk gebeurde rond 11.40 uur bij de Korte Brug in Gorinchem. De man fietste over de brug terwijl de slagbomen aan het zakken waren. Een van de slagbomen raakte de achterkant van het hoofd van de man. Hij overleed in de loop van de avond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Tiger Woods minder prominent bij eigen golfgame

De 35-jarige golfer Tiger Woods staat volgend jaar weer op de cover van zijn eigen golfspel Tiger Woods PGA Tour 13. Deze keer zal de Amerikaan, die is afgezakt naar de 55e plaats op de wereldranglijst, niet meer prominent in beeld zijn. Hij moet de cover delen met 22-jarige Rory McIlroy en de even oude Rickie Fowler.

De twee nieuwe gezichten op de cover van het golfspel zijn gekozen door fans van de gameserie. Via Facebook hebben 250 duizend mensen gestemd op hun favoriete golfers. Dat heeft uitgever Electronic Arts bekendgemaakt.

Geruchten dat Electronic Arts de omstreden Woods aan de kant zou schuiven, zijn hiermee ontkracht. Sinds een schandaal in zijn privéleven in 2009 en de neerwaartse spiraal in zijn sportieve carrière bestaat het vermoeden dat de uitgever zoekt naar een nieuw gezicht voor zijn golfgames.

Tiger Woods PGA Tour 13 wordt gemaakt voor verschillende spelcomputers. Op de Xbox 360 werkt de game met Kinect, waardoor het spel met de stem en het lichaam te besturen is.


Tiger Woods minder prominent bij eigen golfgame (Foto: Novum)

Kroonprinselijk paar bij première Nova Zembla

De eerste 3D-film van Nederlandse bodem krijgt een koninklijke première. Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima wonen de eerste vertoning van Nova Zembla op 21 november bij. Dat maakten distributeur Benelux Film Distributors en de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekend.

Hoofdrolspelers Robert de Hoog, Derek de Lint, Victor Reinier, Jan Decleir en Doutzen Kroes zijn ook aanwezig bij de première in Amsterdam. De film is geregisseerd door Reinout Oerlemans, die in 2009 zijn regiedebuut maakte met Komt een Vrouw bij de Dokter.

Nova Zembla gaat over de laatste ontdekkingsreis die Willem Barentsz, gespeeld door De Lint, in 1596 maakte naar de noordpunt van Nova Zembla. De reizigers komen vast te zitten op Nova Zembla en bouwen noodgedwongen een onderkomen op een gletsjer. De film draait vanaf 24 november in de bioscopen.


Kroonprinselijk paar bij première Nova Zembla (Foto: Novum)

Simoncelli donderdag in Italië begraven

Motorcoureur Marco Simoncelli wordt donderdag begraven. Een dag eerder krijgt het publiek de gelegenheid afscheid te nemen van de zondag tijdens de MotoGP van Maleisië verongelukte Italiaan. Hij wordt dan in het theater van zijn thuisstad Coriano opgebaard.

Het lichaam van Simoncelli arriveerde dinsdag in Italië. Aan boord van het vliegtuig waren vader Paolo en collega en negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi. Zij werden op het vliegveld Leonardo da Vinci in Rome opgewacht door Giovanni Petrucci, voorzitter van het Italiaans olympisch comité.

Simoncelli overleed zondag aan de gevolgen van een crash op het circuit van Sepang. Naar de exacte toedracht van het ongeval is nog een onderzoek gaande. De voormalig wereldkampioen in de 250cc werd 24 jaar.

Flitspaalbom kost EOD'er een hand

De 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht die zondag ernstig gewond raakte bij een ontploffing van een explosief in Voorschoten moet zijn rechterhand missen. De man is geopereerd en buiten levensgevaar.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag laten weten. De explosievenopruimer is dinsdag naar een ziekenhuis bij hem in de buurt gebracht. Daar zal hij nog enige tijd moeten blijven.

Flitspaalbom kost EOD'er een hand
Flitspaalbom kost EOD'er een hand (Foto: ANP)

Scholier door busje meegesleurd aan rugtas

Een 13-jarige jongen uit Drachten is maandagmiddag gewond geraakt toen hij enkele meters door een bestelauto werd meegesleurd. De jongen werd geschept en bleef met zijn rugtas aan de auto hangen, zegt een politiewoordvoerder. De jongen is met hoofd- en beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis. Naar verwachting mag hij dinsdag naar huis.

Op de Zuiderhogeweg in Drachten was een file ontstaan. Toen de jongen de weg wilde oversteken had hij niet in de gaten dat het verkeer op de linkerrijstrook wel reed.

Musea "haben von nichts gewusst"

Het heeft even geduurd, maar ruim zeventig jaar na de oorlog zijn de immer hooggeëerde musea eindelijk op hun vingers getikt vanwege hun geroofde Joodse kunststukken. Na de uitzending van Brandpunt werkt de communicatieafdeling van het Amsterdam Museum op volle toeren om alle twijfels uit de wereld te helpen en plotseling op zoek te gaan naar de Joodse erfgenamen van de échte eigenaar. Maar dat is lang niet alles; de gesubsidieerde museumwereld heeft nog genoeg foute kunst voor ons in petto.

AH Eindhoven zet biefstukjes achter slot

Een filiaal van Albert Heijn in Eindhoven heeft een deel van de rundvleesproducten zoals biefstuk achter slot en grendel staan om diefstal tegen te gaan. Dat bevestigde een woordvoerster van de supermarktketen dinsdag.

In de schappen liggen nu een paar stukjes. Voor meer moet een klant bij een medewerker informeren. Volgens de zegsvrouw heeft de manager er zelf voor gekozen en ze vindt het 'jammer dat het blijkbaar nodig is'. In andere filialen van Albert Heijn spelen deze problemen niet, dus het wordt niet landelijk ingevoerd.

AH Eindhoven zet biefstukjes achter slot
AH Eindhoven zet biefstukjes achter slot (Foto: ANP)

Inversions nieuwe trailer zet de wereld op zijn kop

Er is een nieuwe trailer opgedoken voor de game Inversion. De grootste feature van deze shooter is dat het spelers de mogelijkheid biedt de zwaartekracht te veranderen. Dit kunnen ze op verschillende manieren in gevechten gebruiken. De game wordt gemaakt door studio Saber Interactive, die ook Timeshift maakte en aan Halo: Anniversary werkte.

De game staat gepland voor een release in februari 2012, en komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Bekijk de trailer hieronder.

CAS buigt zich volgende maand over FC Sion

Het Zwitserse FC Sion weet op 24 november of het definitief is uitgesloten van deelname aan de Europa League. Op die datum buigt het internationale sporttribunaal CAS zich over het beroep dat de club heeft aangetekend tegen de straf van de UEFA. Dat meldt de Europese voetbalbond dinsdag.

Sion werd door de UEFA bestraft met uitsluiting wegens het opstellen van enkele niet-speelgerechtigde spelers in het kwalificatieduel tegen Celtic. De club ging in beroep en is inmiddels bij de hoogste sportrechter aanbeland. De Zwitsers hopen nu dat de uitspraak van het CAS alsnog toegang tot het toernooi mogelijk maakt.

Mocht de uitspraak positief uitvallen voor de club, dan liggen er scenario's klaar om Sion in het toernooi te laten instromen. Een van de opties is om Sion als vijfde club toe te voegen aan Groep I. De andere mogelijkheid is om de club direct door te laten stromen naar de knock-outfase van de Europa League.

Na de uitsluiting uit het toernooi nam Celtic, dat het tweeluik tegen FC Sion verloor, de plaats van de Zwitsers over. Bij FC Sion staat de Nederlander Michael Dingsdag onder contract.

'Pic op poleposition voor Virgin-stoeltje'

Niet Giedo van der Garde, maar zijn voormalige GP2-teamgenoot Charles Pic lijkt de beste papieren te hebben om volgend jaar voor het Formule 1-team Marussia Virgin te racen, zo meldt de Belgische krant De Morgen. Momenteel is het stoeltje in bezit van de Belg Jerôme d'Ambrosio.

Volgens de geruchten wil Pic meer geld meenemen dan de andere coureurs kunnen of willen bieden voor het tweede stoeltje in het team waarvoor ook Timo Glock rijdt. De 21-jarige Pic zal volgende maand in ieder geval al voor Toro Rosso aan de slag gaan bij de test voor jonge coureurs in Abu Dhabi.

Garcia, Whitaker en Longoria in actiethriller

Andy Garcia, Eva Longaria en Forest Whitaker hebben getekend voor rollen in de actiethriller The Truth. Garcia heeft de hoofdrol van journalist die een bloedbad in Zuid-Amerika onderzoekt, schrijft de Amerikaanse tv- en film-site Deadline.

In The Truth speelt de 55-jarige Carcia een oud-CIA-agent die de journalistiek in is gegaan. Hij presenteert een politiek praatprogramma als hij door een klokkenluider wordt gevraagd het bedrijf waarvoor ze werkt te onderzoeken. Ze vermoedt dat het bedrijf een bloedbad in een Zuid-Amerikaanse dorpje geheim houdt. Welke rollen Longaria en Whitaker hebben is niet bekendgemaakt.

The Truth
wordt geregisseerd door Damian Lee die in 2007 King of Sorrow maakte en dit jaar leverde hij Sacrifice af. Garcia was dit jaar te zien als Georgische president Mikhail Saakashvili in de actiefilm 5 Days of War over de oorlog tussen Rusland en Georgië.


Garcia, Whitaker en Longoria in actiethriller (Foto: Novum)

Oogproblemen voor Gattuso: "Ik zag Zlatan vierdubbel"

AC Milan moet Gennaro Gattuso nog minimaal een halfjaar missen. De middenvelder kampt met een aandoening aan zijn ogen.

De middenvelder kwam begin september in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Lazio Roma voor het laatst in actie. Hij kwam in botsing met een medespeler. "De botsing was niet de oorzaak van het probleem, maar het zorgde ervoor dat ik erachter kwam dat er wat mis was", zegt Gattuso op een persconferentie.

"De twintig minuten die ik tegen Lazio speelden, waren een nachtmerrie. Het leek wel of ik dronken was. Ik zag Zlatan Ibrahimovic op vier verschillende plekken op het veld staan." De 33-jarige middenvelder heeft te maken met een zenuw in zijn oog die niet meer werkt. De Italiaanse club moet het nog minimaal een halfjaar zonder de speler stellen.

"Meestal gaat het probleem vanzelf over", zegt Gattuso. "Ik heb geluk gehad. Voetbal is mijn leven. Drie weken geleden zeiden de artsen nog dat de kans bestond dat ik nooit meer zou kunnen voetballen. Nu zeggen ze dat dat niet het geval is en zal ik er hard voor knokken om terug te keren."

"Ik ben een tijdje erg bang geweest over mijn toekomst. Nu ik verschillende onderzoeken heb ondergaan, ben ik kalmer. Er is meer voor nodig om mij klein te krijgen. Het belangrijkste is dat ik niet op moet geven. Bij Milan ben ik ook belangrijk in de kleedkamer. Ik voel me gerespecteerd omdat ik hier al zo lang speel. Hopelijk zien jullie me weer terug op het veld."

Metallica komt met 3D-film

De bandleden van Metallica werken aan een 3D-film. De heavymetalband heeft producent Charlotte Huggins in de arm genomen om het project van de grond te krijgen. Over Metallica werd in 2004 Some Kind of Monster gemaakt, een documentaire waarin de bandleden werden gevolgd.

Huggins produceerde 3D-films als Journey to the Center of the Earth en Journey 2: The Mysterious Island met Dwayne Johnson en Michael Caine. De band is nog op zoek naar een regisseur voor de film, schrijft de Amerikaanse tv- en film-site Deadline. Wat voor genre het wordt is nog onduidelijk. Metallica gaat de film zelf financieren.

Wanneer de 3D-film in productie gaat is onbekend. Maandag komt het nieuwe album dat Metallica met Lou Reed maakte uit.

Proef met commercieel sporenonderzoek verlengd

Een proef waarbij forensisch onderzoek wordt gedaan door bedrijven in plaats van door het Nederlands Forensisch Instituut, wordt verlengd. De proef zou eind dit jaar aflopen, maar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) trekt een half miljoen euro uit om de proef tot halverwege volgend jaar door te laten gaan, meldt zijn ministerie dinsdag.

Tegen die tijd moet de minister hebben besloten of bedrijven voortaan kunnen worden ingezet bij forensisch onderzoek of dat dit werk alleen door het NFI mag worden gedaan. Begin volgend jaar wordt een evaluatierapport verwacht waar de minister zijn besluit op kan baseren.

Omdat de vraag naar forensisch onderzoek sterk groeit bekijkt het ministerie of het NFI kan worden ontlast door forensisch onderzoek door bedrijven te laten doen. Bij de proef mag het werk alleen door een bedrijf worden gedaan als er haast is bij het onderzoek, als er expertise nodig is die bij het NFI niet aanwezig is, als het NFI zelf niet genoeg capaciteit heeft om het onderzoek uit te voeren of als om een contra-expertise wordt gevraagd.

Voor de proef is eerder al 3,5 miljoen euro uitgetrokken.

Blom aangesteld voor FC Twente-PSV

De KNVB heeft vandaag bekendgemaakt dat het topduel van komend weekend tussen FC Twente en PSV onder leiding zal staan van Kevin Blom. De wedstrijd tussen de nummers twee en drie van vorig seizoen begint komende zaterdag om 20:45 uur.

FC Twente en PSV staan op dit moment gedeeld tweede in de Eredivisie. Beide ploegen hebben een achterstand van vier punten op koploper AZ. De Alkmaarders spelen zondag een uitduel bij Heracles Almelo.

Laatste Javaanse neushoorn in Vietnam gestroopt

Het lijkt erop dat stropers de laatste Javaanse neushoorn in Vietnam hebben gedood voor zijn hoorn. Het ras komt nu alleen nog voor in Indonesië. Daar lopen in natuurpark Ujung Kulon de laatste veertig tot zestig exemplaren rond. Het dier wordt nergens in gevangenschap gehouden.

In 2004 bleek uit genetisch onderzoek naar uitwerpselen dat er nog zeker twee Javaanse neushoorns waren in het Vietnamese natuurpark Cat Tien. In april dit jaar werd in het park een neushoorn gevonden die door zijn poot was geschoten. Zijn hoorn was eraf gehakt. Sindsdien zijn in het park geen voetafdrukken of andere sporen van levende neushoorns gevonden.

Het aantal neushoorns in Vietnam nam de afgelopen decennia al af doordat hun leefgebied kleiner werd door de groeiende Vietnamese bevolking. Volgens het Wereld Natuur Fonds is de situatie door stropers en een falend toezicht toen razendsnel verergerd.

Parkdirecteur Tran Van Thanh verweert zich door erop te wijzen dat het onmogelijk is de honderdduizend inwoners die nabij het park wonen van jagen te weerhouden. De meesten verdienen rond de zeven euro per dag. Een kilo neushoornhoorn levert ongeveer honderdduizend dollar op.

Chandhok mist eerste GP van India

Karun Chandhok zal niet in actie komen in de race bij de Grand Prix van India. Team Lotus, dat de Indiër onder contract heeft staan, geeft met het oog op het constructeurskampioenschap de voorkeur aan de vaste rijders Jarno Trulli en Heikki Kovalainen. Chandhok zal vrijdag wel de eerste vrije training rijden.

"Het is absoluut cruciaal voor onze verdere groei dat we de tiende plaats veilig stellen en hoewel Karun elke keer vorderingen maakt als hij in de auto zit vonden wij het te veel gevraagd voor hem om in India om te gaan met alle druk van een thuisrace en tegelijkertijd op het niveau van onze vaste racecoureurs te presteren. Daarom hebben we de pragmatische beslissing genomen om te vertrouwen in de ervaring en snelheid van Jarno Trulli en Heikki Kovalainen," zei teameigenaar Tony Fernandes.

De Indiase fans zullen wel een landgenoot in de race in actie kunnen gaan zien, want Narain Karthikeyan zal bij HRT eenmalig weer achter het stuur gaan kruipen. Dit gaat ten koste van Vitantonio Liuzzi die dit keer vanaf de zijlijn toe moet kijken.

Janko mist duel tegen SC Genemuiden

FC Twente kan woensdag in de bekerwedstrijd tegen SC Genemuiden geen beroep doen op Marc Janko. De Oostenrijkse spits trainde vanmorgen apart van de groep.

Trainer Co Adriaanse kan tegen de Topklasser in ieder geval niet beschikken over Peter Wisgerhof. De verdediger liep afgelopen weekend tegen FC Groningen een enkelblessure op. Hij richt zich op de topper tegen PSV, dat komend weekend op het programma staat. Ook doelman Sander Boschker is nog niet geheel fit.

Slachtoffer web mag klagen in eigen land

Iemand die vindt dat zijn privéleven wordt getroffen door informatie op een buitenlandse website, mag klagen in het land waarin hij woont. De beheerder van de website mag daar echter niet strenger worden gestraft dan in het land waarin hij zich heeft gevestigd.

Dat bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag. De rechters benadrukken dat de inhoud van een website zich niet beperkt tot een bepaald verspreidingsgebied, maar meteen overal ter wereld kan worden bekeken.

Politie zoekt chauffeur geldtransport

De politie is met man en macht op zoek naar de verdwenen chauffeur van een geldtransport in Ridderkerk. De politie houdt er rekening mee dat sprake is van een overval. Voor zover bekend is geen buit gemaakt.

De collega's van de chauffeur haalden rond 09.30 uur geld op bij een bank in het centrum. Toen ze dat naar de geldwagen die voor de bank klaarstond brachten, bleek de chauffeur verdwenen.

Er zijn volgens een politiewoordvoerder sporen 'die niet direct duiden op een overval'. Maar alle opties worden opengehouden. De politiewoordvoerder zegt wel dat de mogelijkheden kunnen variëren van een weggelopen chauffeur tot een chauffeur die is gegijzeld voor losgeld. "We hebben nog geen getuigen gesproken die hebben gezien wat er is gebeurd."

Emma Watson heeft rol in film over Marilyn Monroe

Emma Watson, de actice die Hermione Granger speelde in de Harry Potter-films heeft een nieuwe filmrol te pakken. Ze gaat spelen in "My Week with Marilyn", een film over Marilyn Monroe. De film is gebaseerd op het boek van Colin Clark.

Marilyn Monroe was in 1957 een week in Groot-Brittanië voor haar rol in The Prince and the Showgirl. Dit bezoek staat centraal in My Week with Marilyn, waarin Michelle Williams de rol van Monroe speelt en Kenneth Branagh Laurence Oliver vertolkt.

Watson, die haar kunnen zonder toverstok blijkbaar nog moet aantonen, speelt echter de rol van een garderobe-meisje wier man verliefd wordt op Monroe.  De Harry Potter ster, die haar studie aan de universiteit van Oxford weer heeft opgepakt schrijft op haar eigen website: "Ik hoop dat jullie allemaal met veel plezier naar My Week with Marilyn zullen kijken". 

My Week with Marilyn draait vanaf januari in de bioscopen en werd in Cannes enthousiast ontvangen.

Haargels uit handel om verboden stof

Twee soorten haargel zijn uit de handel gehaald omdat er een te hoge concentratie van de verboden stof dioxaan in is aangetroffen. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dinsdag. Dioxaan is mogelijk kankerverwekkend.

De VWA onderzocht ruim honderd cosmeticaproducten als shampoo, zeep en gel. Dioxaan werd in bijna de helft van de onderzochte producten aangetroffen, in de meeste gevallen waren de gehaltes laag. Bij twee haargels waren de concentraties van de verboden stof zo hoog, dat de VWA de producten uit de handel heeft laten halen.

Dioxaan is verboden in cosmeticaproducten, omdat de stof bij dieren kankerverwekkend is. Of dat bij mensen ook zo is, is nog niet bekend.

'Kabinet schiet fundamenteel tekort'

Het kabinet schiet fundamenteel tekort met de aanpak van de economische crisis. De begroting voor volgend jaar houdt te weinig rekening met de sociale gevolgen van de bezuinigingen, die leiden tot onherstelbare maatschappelijke schade. Dat zei fractievoorzitter Marleen Barth (PvdA) dinsdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.

Barth uitte harde kritiek op het kabinet. Vooral de Europapolitiek van premier Mark Rutte (VVD) rondom de eurocrisis moest het ontgelden. De goede reputatie die Nederland in Brussel had, is verspeeld en Nederland zou nu bekend staan als 'weifelend' en 'altijd zeurend', zei de senator.

"Dat krijg je ervan, als je je politieke lot uitlevert aan een partij die er niet voor terugschrikt om uit electoraal-ideologische motieven Russische roulette te spelen met onze economie." Barth doelde daarmee op gedoogpartner PVV die de steunmaatregelen voor de euro niet steunt.

Barth eiste dat het kabinet zich weer uitgesproken pro-Europees zal opstellen in Brussel. In navolging van financieel woordvoerder in de Tweede Kamer Ronald Plasterk (PvdA) eiste ook Barth dat tijdens de Eurotop deze week een duurzame oplossing wordt gevonden. En de PvdA zal dat alleen steunen als het echt leidt tot een stabiele situatie. "Dat gedonder met die euro moet afgelopen zijn."

De senatrice uitte verder kritiek op de bezuinigingen die kwetsbare mensen raken, zoals het persoonsgebonden budget en de sociale werkplaatsen. In tijden van crisis moeten mensen juist hoop en perspectief worden geboden, aldus Barth.

De Eerste Kamer debatteert dinsdag nog de hele dag over de begroting voor 2012.


'Kabinet schiet fundamenteel tekort' (Foto: Novum)

Prijs huis in grote stad boven diepste punt

De huizenprijzen dalen in ons land, maar dat geldt niet voor de grote steden, meldde dinsdag het ING Economisch Bureau.

De huizen zijn sinds de piek in de zomer van 2008 gemiddeld 9,1 procent goedkoper geworden. Landelijk is er nog geen prijsherstel, maar in 20 van de 25 grootste steden zijn de huizenprijzen over een dieptepunt heen, ook al zijn ze nog niet terug op het niveau van 2008. Zo werd in Rotterdam in november vorig jaar een bodem bereikt en daar stegen de prijzen inmiddels met 7 procent.

De bevolking in de grote steden groeit harder dan elders in het land en dat heeft gevolgen voor de huizenprijzen. De prijsverschillen tussen de woningen in de grote steden en de rest van Nederland nemen de komende jaren waarschijnlijk verder toe.

In Amsterdam werd in augustus 2009 een bodem bereikt in de prijzen en daar is sindsdien een stijging te zien van 3,2 procent. In Den Haag en Utrecht is de prijsstijging veel minder.

Landelijk gezien is de woningmarkt nog verre van hersteld. In september van dit jaar daalden de huizenprijzen gemiddeld met 2,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar met 2,5 procent dalen.

Prijs huis in grote stad boven diepste punt
Prijs huis in grote stad boven diepste punt (Foto: ANP)

Racen met stuurtje in Mario Kart 7 voor 3DS

Binnenkort kunnen Japanse gamers het racespel Mario Kart 7 op de Nintendo 3DS spelen met een stuurtje. Hardwarefabrikant Hori brengt een plastic omhulsel op de markt dat als een stuur om de spelcomputer zit. De kart van de speler reageert op bewegingen met de spelcomputer.

Nintendo heeft goedkeuring gegeven voor de productie van het stuurtje. Het plastic stuur wordt los verkocht. Japanners kunnen het kopen voor 1280 yen, omgerekend iets meer dan twaalf euro. Het is niet bekend of het stuur van Hori ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Mario Kart 7 is vanaf begin december in de Nederlandse winkels te vinden.

Toen Nintendo het spel Mario Kart Wii voor de Nintendo Wii op de markt bracht, werd het spel uitgegeven inclusief een stuurtje. Het bleek een gouden zet te zijn. Wereldwijd zijn meer dan 28,5 miljoen exemplaren van het spel verkocht. Mario Kart voor de Nintendo DS is ruim 22 miljoen keer verkocht.


Plastic stuur laat gamers racen met Nintendo 3DS

Verhangingsdood voor drugssmokkel in Maleisië

Een Japanse verpleegster is in Maleisië ter dood veroordeeld wegens drugssmokkel. De vrouw zal worden opgehangen.

De 37-jarige Mariko Takeuchi werd veroordeeld voor het smokkelen van 3,5 kilo methamfetamine. De drugs zaten in haar koffer toen ze in 2009 van Dubai naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur vloog. Een veroordeling in Maleisië wegens drugssmokkel leidt automatisch tot de doodstraf.

De advocaat van Takeuchi zei dinsdag in hoger beroep te gaan. De rechtbank verwierp de claim van Takeuchi dat ze niet wist dat er drugs in haar bagage zaten en dat een Iraanse kennis haar had gevraagd de koffer mee te nemen. Takeuchi is 'verdrietig en teleurgesteld', aldus haar advocaat.

Van Veldhoven: "Ajax heel lastig maken"

Trainer Harm van Veldhoven treft met zijn ploeg Roda JC de komende vier dagen tweemaal Ajax in eigen huis. De Limbursge ploeg won in de competitie tot dusver vier van de vijf thuisduels en wil deze prestatie een passend vervolg geven tegen de Amsterdammers.

"We zijn, zeker in eigen huis en met de steun van het publiek, momenteel sterk genoeg om het Ajax heel lastig te kunnen maken”, aldus Van Veldhoven op de clubsite van Roda JC. "We zullen wel moeten vechten als leeuwen, want hoewel Ajax het zondag tegen Feyenoord moeilijk had zijn ze tot veel in staat.”

Komende woensdag staat de bekerwedstrijd tussen Roda JC en Ajax op het programma, terwijl dezelfde confrontatie komende zaterdag volgt in competitieverband.

Marijke Helwegen last van trillende handen

Marijke Helwegen heeft tijdens De Bijbelquiz minder gepresteerd door haar trillende handen. "Ik drukte daardoor steeds op het verkeerde knopje", vertelt de socialite aan het AD.

"Ik had na elke vraag maar vijf seconden om één van de vier antwoorden te kiezen. Als ik op A wilde drukken, drukte ik op C. Ik heb ongetwijfeld veel mensen aan het lachen gemaakt", vertelt de 62-jarige Helwegen.

Helwegen denkt dat als ze geen trillende handen had gehad, dat ze medekandidaat André Rouvoet wel eens had kunnen verslaan. "Ik wil niet zeggen dat ik de beste was in alle vragen, maar ik ben wel rooms-katholiek opgevoed. Bovendien ging een ander onderdeel van de test, waarin ik andere kandidaten moest interviewen over de Bijbel, wel heel goed. Gelukkig had ik mijn trillende handen daar niet voor nodig."

In de jaarlijkse quiz neemt Helwegen het op tegen oud-politicus André Rouvoet, Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Everon Jackson Hooi en musicalactrice Linda Wagenmakers. De Bijbelquiz wordt donderdag uitgezonden op Nederland 2.

Ben Affleck en Matt Damon maken weer samen film

Ben Affleck en Matt Damon gaan weer samenwerken. De twee willen samen een gangsterfilm maken over de crimineel Whitey Bulger, gespeeld door Damon. Affleck speelt ook in de film en gaat regisseren, schrijft de Amerikaanse tv- en film-site Deadline.

"Matt en ik zijn al een tijdje op zoek naar iets dat we samen kunnen doen", zegt Affleck. "We horen al over Whitey Bulger sinds we klein zijn en we hebben heel veel zin om het verhaal op het grote scherm te brengen." De crimineel vluchtte in 1994 en bleef zeventien jaar uit beeld bij de politie. Hij werd gezocht voor moorden, drugshandel en chantage. Bulger werd in juni gearresteerd in Santa Monica.

De film The Departed van Martin Scorsese uit 2006 is ook gebaseerd op het leven van Bulger, daarin speelde Damon een crimineel. Affleck en Damon concentreren zich voor hun film op de beginjaren van de crimineel uit Boston.

Het wordt de eerste keer sinds Good Will Hunting dat Affleck en Damon weer samen een film maken. Voor het drama uit 1997 kregen de twee een Oscar voor hun scenario. Het betekende hun doorbraak in Hollywood. Het scenario voor de film over Bulger wordt geschreven door Terence Winter, de bedenker van de serie Boardwalk Empire. Casey Affleck, de broer van Ben, krijgt ook een rol in de gangsterfilm.

De 39-jarige Affleck is ook in beeld om de verfilming van het boek The Stand van Stephen King te regisseren. Hij werkt momenteel aan de regie van de politieke thriller Argo. Wanneer de gangsterfilm met Damon in productie gaat, is nog onbekend.


Ben Affleck en Matt Damon maken weer samen film (Foto: Novum)

Politie onderzoekt uitlatingen Terry

De politie is een onderzoek gestart naar de mogelijke racistische uitlatingen die Chelsea-aanvoerder John Terry in het duel met Queens Park Rangers zou hebben gedaan.

Terry zelf is heilig van zijn onschuld overtuigd en wil koste wat het kost zijn naam zuiveren. Hij wordt ervan verdacht racistische opmerkingen tegen QPR-verdediger Anton Ferdinand zou hebben gemaakt. Op internet gaat een video rond van het duel van afgelopen weekeinde waaruit te zien zou zijn wat Terry zegt.

De aanvoerder ontkende direct na de wedstrijd, maar de leiding van QPR gaat dinsdag met Ferdinand in gesprek om de waarheid boven tafel te halen. Daaruit zal blijken of de verdediger wil dat de zaak voortgezet wordt. Volgens Terry was de situatie na de wedstrijd al opgelost.

"Ik heb niets te verbergen", zegt Terry tegen de Daily Mail. "Anton en ik hebben na afloop van de wedstrijd zo'n tien minuten in de kleedkamer gepraat. Daarmee is het klaar." De politie bevestigt dat er een onderzoek naar de zaak gestart is nadat een supporter geklaagd had.

Griekse primeur tijdens Superprestige veldrijden

Komende zondag zal tijdens de veldrit om de Superprestige in Zonhoven voor het eerst een Griekse renner aan de start verschijnen. Konstantinos Xirogiannes zorgt voor de primeur door als eerste Griek aan de start te staan.

Hij meldde zich een aantal maanden geleden aan. "Hij was de allereerste. Konstantinos is 32 jaar en hij woont in Athene", aldus de oraganisatie.

De wedstrijd in Zonhoven is de tweede veldrit van de Superprestige van dit seizoen. Op 9 oktober wist de Belgische coureur Niels Albert de openingscross in Ruddervoorde op zijn naam te schrijven.

'Lindsay Lohan uit de kleren voor Playboy'

Lindsay Lohan gaat naakt poseren voor het mannenblad Playboy. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Een bron verklapt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat de actrice voor de foto's een miljoen dollar ontvangt.

De 25-jarige actrice zou deze week al uit de kleren gaan voor het blad. De fotoshoot wordt gehouden in Los Angeles. De woordvoerder van Lindsay wil het bericht bevestigen noch ontkennen.

Lindsay moet de klus inplannen naast haar werkzaamheden in het mortuarium. De actrice werd vorige week in de boeien geslagen omdat ze zich niet aan de voorwaarden van haar taakstraf had gehouden. Na het betalen van honderdduizend dollar borg kwam ze weer vrij. Wel moet ze in het dodenverblijf. onder meer vloeren schrobben, toiletten schoonmaken en vieze lakens wassen.

Lohan moet volgende week woensdag weer voor de rechter verschijnen. Mogelijk verdwijnt ze voor de vijfde keer achter tralies. Ze kwam in de problemen doordat ze werd opgepakt wegens rijden onder invloed en diefstal.

Wielrenner Dekker wil WADA helpen

Wielrenner Thomas Dekker wil het wereldantidopingagentschap WADA bij gaan staan in de strijd tegen de verboden middelen. Hiervoor reist de Nederlander later dit jaar af naar Lausanne om vragen over doping in de wielersport te beantwoorden.

Dekker zat zelf tot halverwege dit jaar een schorsing van twee jaar uit vanwege epogebruik en probeert nu op een schone manier terug te komen in het peloton. "Eerst moet zijn contract met een ploeg rond zijn, daarna reist hij naar Lausanne voor een gesprek met WADA," zei Dekkers manager Martijn Berkhout. Hij hoopt dat zijn pupil onderdak kan vinden bij Garmin-Cervélo, nadat Dekker eerder dit jaar al uitkwam voor de opleidingsploeg van dit team, Garmin-Chipotle.

"Ik zal volledig meewerken aan vragen die u mogelijk heeft in verband met mijn kennis van dopinggebruik in de wereld van de professionele wielrennerij," meldde Dekker eerder dit jaar. De Nederlander is vastbesloten om zich aan deze toezegging te houden.

Cyclnignews vult uit een recente e-mail aan: "Ik heb er voor gekozen om honderd procent transparant te zijn richting het WADA over mijn verleden. Niet om mijn fouten goed te maken, maar om hen te helpen om effectiever te kunnen testen en om het gebruik van doping in de toekomst tegen te houden. Dit is geen 'deal' om hen te helpen met een of ander lopend onderzoek. Het is slechts mijn eigen wil om te helpen om de sport beter te maken. Punt."

Ledenraad Ajax onderzoekt impasse RvC

De ledenraad van Ajax stelt een onderzoek in naar de crisis in de Raad van Commissarissen. Het bestuur van de club heeft aan vijf leden, Hein Blocks, Hennie Henrichs, Keje Molenaar, Cees van Oevelen en Cees Vervoorn, gevraagd zich over de kwestie te buigen in een poging de huidige impasse te doorbreken.

Het botert bij Ajax niet tussen de commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids enerzijds en Johan Cruijff anderzijds en dat is de ledenraad een doorn in het oog. Scheidend voorzitter Uri Coronel wil zich niet persoonlijk met de zaak bemoeien en heeft daarom vijf leden opdracht gegeven een advies uit te brengen.

'Europees noodfonds verhoogd tot biljoen euro'

De leiders van de zeventien eurolanden willen het Europese noodfonds weer gaan verhogen. Dat blijkt uit een document dat persbureau AP heeft ingezien. Volgens Duitse parlementariërs wordt het fonds zelfs verhoogd tot meer dan een biljoen euro.

Het Europese noodfonds bestaat momenteel, nu Slowakije als laatste land akkoord is gegaan, uit 440 miljard aan bijdragen van de eurolanden. Plus de leningen van het Internationaal Monetair Fonds heeft het fonds een vermogen van 720 miljard euro. De regeringen van de eurolanden hopen door het fonds te verhogen ook grotere landen zoals Spanje en Italië te beschermen tegen een staatstschuldencrisis.

Uit het document in handen van AP blijkt dat het fonds meer slagkracht moet krijgen door kopers van obligaties van het fonds een verzekering aan te bieden tegen mogelijke verliezen. Ook willen de eurolanden meer geld ophalen van private investeerders en overheidsbeleggingsfondsen. Onder andere China en veel Arabische oliestaten hebben een dergelijk fonds.

Het Duitse parlement is maandag ingelicht over de plannen waarover de regeringsleiders het dit weekend eens zijn geworden. Eerder was afgedwongen dat een mogelijk verdere verhoging van het fonds goedgekeurd moet worden door het Duitse parlement.

De Duitse parlementsleden hebben na de briefing gezegd dat het fonds mogelijk 'tot meer dan een biljoen euro wordt opgehoogd'. In het document van AP wordt echter gesproken over een nader te bepalen bedrag. "Dat kan alleen worden bepaald na gesprekken met potentiële investeerders", zo las AP.

Kameroen wil Overtoom als international

De nationale voetbalbond van Kameroen heeft Heracles Almelo-speler Willie Overtoom gevraagd om voor het Afrikaanse land uit te komen. De 25-jarige voetballer heeft het voorstel in beraad.

"Mijn zaakwaarnemer Winny Haatrecht werd door een bestuurslid van de voetbalbond gebeld. Ik ga in november in Amsterdam het gesprek aan", liet OVertoom weten. De speler van Heracles heeft een Nederlandse vader en een Kameroense moeder. Overtoom werd in Bertoua geboren en verhuisde op driejarige leeftijd naar Nederland.

Overtoom, die als jeugdspeler uitkwam voor AZ en verder wedstrijden speelde voor het Nederlands elftal onder 16, 17, 18, 19 en het olympisch elftal, twijfelt over het voorstel van Kameroen: "Het is een heel eervolle uitnodiging van een heel groot voetballand, met heel veel grote spelers. Maar ik heb bijna mijn hele leven in Nederland gewoond en ontwikkel me momenteel goed."

"Ergens ben ik wel nieuwsgierig hoe mijn kansen bij Oranje liggen. Als ik nu voor Kameroen kies en ik daardoor het Nederlands elftal misloop, krijg ik misschien spijt. Gelukkig heb ik nog even om na te denken”, vervolgde hij.

Mocht Overtoom voor Kameroen kiezen, dan zal Heracles de speler begin volgend jaar geen weken moeten missen. Kameroen wist zich namelijk niet te plaatsen voor de Afrika Cup. "En dus ben ik in elk geval niet weken van huis”, liet Overtoom weten, die dit seizoen in tien wedstrijden al vier keer het net wist te vinden.

Aantal mobiele internetters verdubbeld

Het aantal mobiele internetters in Nederland is het afgelopen jaar verdubbeld. Van de internetgebruikers is 43 procent dit jaar aan online gegaan met een mobiele telefoon, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een jaar eerder was dat nog 21 procent.

In totaal gebruikten 12,2 miljoen mensen het afgelopen jaar internet. Zes miljoen Nederlanders gingen ook mobiel online met een mobiele telefoon of een laptop. De toename van het aantal mobiele internetters komt vooral doordat steeds meer mensen een smartphone hebben. Het gebruik van mobiel internet op laptops steeg het afgelopen jaar niet.

Ruim de helft van de internetgebruikers is de afgelopen drie maanden actief geweest op sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter. Vooral jongeren tot 25 jaar maken hier veel gebruik van (88 procent). Een op de vijf internetgebruikers is actief op de meer op zakelijke contacten gerichte netwerksite LinkedIn.

Bijna 80 procent van de internetgebruikers heeft dit jaar spullen gekocht via internet. Het aandeel e-shoppers ligt daarmee iets hoger dan een jaar eerder. Van de ondervraagde internetters die in de voorafgaande drie maanden online winkelden, kocht 72 procent uitsluitend nieuwe goederen. 4 procent kocht uitsluitend tweedehands spullen. Er wordt meestal online geshopt bij Nederlandse bedrijven of personen (93 procent).

Van Marwijk steunt Van der Wiel

De bondscoach van het Nederlands elftal, Bert van Marwijk steunt Gregory van der Wiel. De Ajacied ligt onder vuur bij de aanhang van de Amsterdammers en werd bij zijn wissel tegen Feyenoord uitgefloten, dit tot ergernis van Van Marwijk.

"Mensen moeten niet onderschatten hoeveel impact een fluitconcert en cynisch applaus van de eigen fans hebben. Je kunt wel zeggen dat je daar als speler overheen moet stappen. Maar dat is niet makkelijk," zei Van Marwijk die het niet nodig vond om de verdediger een sms te sturen. "Omdat hij precies weet hoe ik over hem denk en ik hem over een paar weken zie. Dan zal ik wel even met hem praten. Al moeten we er misschien ook niet te veel de nadruk op leggen. Vorm is er, gaat en komt weer terug. Ik kan alleen maar heel erg tevreden zijn over Greg bij Oranje."

Gebruik filefuik al in jaren negentig ontraden

Experts hebben het gebruik van een filefuik al in de jaren negentig 'gevaarlijk en onverantwoordelijk' genoemd. De politie negeerde het advies, schrijft het AD dinsdag. Zaterdag kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven toen benzinedieven op de A2 achterop een door de politie gemaakte file reden.

De werkgroep Roadblock stuurde in 1996 en in 1998 twee rapporten naar de Raad van Hoofdcommissarissen. Het gebruik van een filefuik werd in die rapporten afgeraden. "Het is nooit te rechtvaardigen als je andermans leven in de waagschaal stelt", zegt Frank Scheffer, destijds lid van de werkgroep, in de krant.

De groep concludeerde destijds dat de politie beter andere middelen kan inzetten om voortvluchtige verdachten op te pakken. Zo werd het gebruik van spijkermatten en blokkades aangeraden. Ook werd toen al aangeraden een landelijke richtlijn voor achtervolgingen in te voeren.

De korpsen zouden destijds hebben gevreesd dat agenten aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze zich niet precies aan de richtlijn houden. Daarom werd het advies niet overgenomen.

De politie heeft er al op gewezen dat de voortvluchtigen zaterdag niet alleen benzine hadden gestolen, maar ook meerdere keren politiewagens hadden geramd. Een 51-jarige automobilist wiens auto zaterdag ook werd geraakt, vindt dat geen goed argument.

In de krant zegt hij dat de politie zich dan had moeten afvragen of de dieven na zulke acties wel zouden stoppen voor een file. Ook moesten hij en andere automobilisten heel hard remmen voor de plotselinge file. "Dus voor de brandstofdieven was stoppen voor de file al helemaal niet te doen."

Veel blessures bij tennissers

Het eind van het jaar nadert, iets wat in de tennissport te merken is aan het grote aantal blessures bij topspelers. Een aantal van hen dreigde zelfs al met een staking als er niets zou worden gedaan aan de volle speelkalender. Ook bij Nederlandse spelers duiken de blessures op.

"Topspelers zitten tegen de grens aan. Je wilt die overbelasting voor zijn, maar dat is vaak moeilijk," zei Barbera Pluim, bondsarts van de Nederlandse tennisbond KNLTB. "Het tennis is in de loop der jaren veel krachtiger geworden. Bovendien is het 'off-season' heel kort. Spelers hebben eigenlijk maar een paar weken vakantie."

Van de Nederlanders is Jesse Huta Galung momenteel uitgeschakeld met elleboogklachten. Thomas Schoorel kampte eerder dit jaar met een schouderblessure, iets wat ook Igor Sijsling overkwam. "Je zou zo vaak serveren bijna ongezond kunnen noemen. Het is onnatuurlijk om die beweging steeds te maken. Je moet telkens een enorme klap maken met je arm." Thiemo de Bakker had last van fitheidsproblemen, terwijk Robin Haase hersteld is van een kniekwetsuur.

Volgens Pluim komen de blessures vooral doordat tennissers week in, week uit moeten spelen om hun positie op de ranglijst te beschermen. Doordat ze punten te verdedigen hebben kunnen ze nooit volledig herstellen. Daarnaast zijn er in het tennis minder mogelijkheden dan in het voetbal om blessures aan te pakken. "In het voetbal is vaak een sportfysiotherapeut bij een team aanwezig en kunnen spelers tijdens een wedstrijd gewisseld worden. Daar is bij tennis geen geld en ruimte voor. Spelers moeten het zelf oplossen. Daarin is nog veel te winnen."

'Turkse jongeren willen weer rellen'

Turkse jongeren zijn van plan woensdag om 17.00 uur weer op het Museumplein in Amsterdam bijeen te komen en te gaan rellen tegen Koerden. De politie is op de hoogte gebracht en neemt maatregelen, meldt dagblad Spits dinsdag. Een politiewoordvoerder kon dit niet direct bevestigen.

Na een Turkse demonstratie zondag bestormden tachtig jongeren een Koerdisch centrum aan de Sloterkade. De politie stelde maandag dat dit niets met de demonstratie had te maken. De jongeren waren zelfs bij de demonstratie weggestuurd. "Het had ook kunnen gebeuren zonder dat er een demonstratie was", zei een woordvoerder.

Omdat de actie niet was voorzien, waren er slechts twintig agenten aanwezig. Die konden de jongeren niet tegenhouden. Ze gooiden ramen in en het kwam tot vechtpartijen tussen Turken en Koerden. Er vielen verschillende gewonden. Vijf agenten liepen onder meer schaafwonden en kneuzingen op. Er werden vijf verdachten opgepakt.

Al zondag gingen geruchten dat Koerden uit het hele land naar Amsterdam zouden komen voor een wraakactie. De politie liet maandag weten daarom nauw contact te houden met andere korpsen en sociale media, zoals Twitter en Facebook, in de gaten te houden.

Het aangevallen Koerdisch centrum liet maandag weten een onderzoek te eisen naar het optreden van de politie. Die zou niets hebben gedaan om de aanval te voorkomen en te laat hebben ingegrepen. Omdat in Europa al meer Koerdische instanties zouden zijn aangevallen, had de politie het centrum volgens de Koerden beter moeten beschermen.

Ook zou de politie de mensen in het centrum hebben behandeld als aanvallers door met pepperspray naar binnen te stormen. Er zouden alleen Koerden en geen Turkse relschoppers zijn opgepakt.

Guidetti acht titel voor Feyenoord mogelijk

John Guidetti is onder de indruk van het spel dat Feyenoord dit seizoen in de Eredivisie laat zien. De Rotterdammers ogen fris en spelen met lef, zoals de van Manchester City gehuurde spits afgelopen zondag tegen Ajax vanaf de zijlijn kon zien. De Zweed legt de lat hoog.

"Waar we dit seizoen eindigen is afwachten, maar ik denk aardig hoog. Misschien worden we zelfs wel kampioen. Alles is mogelijk. Maar laten we ons eerst maar richten op plaatsing voor Europees voetbal," zei Guidetti die vanwege griep niet tegen Ajax in actie kon komen tegen NUsport. Hij weet nog niet wat hij na dit seizoen gaat doen, mocht Feyenoord hem nog een jaar willen huren. "Pff… Geen idee. Ik kijk nooit te ver vooruit. Op dit moment focus ik me alleen op dit seizoen bij Feyenoord."

Net als elke andere voetballer droomt ook de Zweed van een gouden toekomst. "Tuurlijk, iedereen heeft dromen! Ik wil met Zweden het WK winnen, de Gouden Bal in ontvangst nemen als beste speler ter wereld en de eerste spits van Manchester City worden. Het liefst zo snel mogelijk allemaal. Maar je moet in het heden leven, hè. En voor nu is mijn eerste doel: morgen zo goed mogelijk trainen. Verder kijk ik niet."

Texas Rangers op voorsprong in World Series

Texas Rangers is in de World Series tegen St. Louis Cardinals voor het eerst op voorsprong gekomen. Door in Arlington het vijfde duel met 4-2 te winnen gaat Texas in de best-of-sevenserie met 3-2 aan de leiding. Woensdag kan de ploeg in Missouri proberen voor het eerst in de historie de World Series te winnen.

Texas toonde in het vijfde duel aan over veerkracht te beschikken door een 2-0 achterstand om te buigen in winst. Mitch Moreland en Adrian Beltre trokken in de derde en zesde inning met solo homeruns de stand gelijk. Met dank aan slagman Mike Napoli maakte Texas in de achtste inning het verschil, waarna closer Neftali Feliz de zege veiligstelde.


Texas Rangers op voorsprong in World Series (Foto: Novum)

KPN ziet omzet verder dalen

KPN heeft de omzet op de Nederlandse markt in het derde kwartaal opnieuw zien dalen. Door de kosten van de eerder ingezette reorganisatie liep ook de winst achteruit, zo meldde het telecombedrijf dinsdag.

De omzet van KPN daalde vorig kwartaal met 115 miljoen euro tot 3,26 miljard euro. Die afname kwam door lagere inkomsten op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie. In het buitenland waren de opbrengsten stabiel. De nettowinst van KPN kwam met 368 miljoen euro ruim 9 procent lager uit dan een jaar eerder.

KPN waarschuwde eerder dit jaar al voor tegenvallende resultaten omdat het toenemende gebruik van mobiel internet leidt tot een afname in het bel- en sms-verkeer. Het concern kwam daarom in september met nieuwe abonnementsvormen, waarbij het gebruik van internet duurder is.

KPN ziet omzet verder dalen
KPN ziet omzet verder dalen (Foto: ANP)

'Asielzoekertjes mogen na 8 jaar blijven'

De PvdA en de ChristenUnie willen dat minderjarige asielzoekers voortaan na 8 jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat zij niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd. De twee partijen presenteren daartoe dinsdag een initiatiefwet.

Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind wil met de nieuwe wet schrijnende gevallen, zoals die van Mauro en Sahar, voorkomen. "De rechten van het kind moeten we zwaarder laten wegen dan de procedure", aldus de politicus, die berichtgeving uit het Nederlands Dagblad bevestigde.

De partijen willen af van ad hoc-regelingen, zoals gebeurde bij de Afghaanse Sahar Hbrahim Gel. Vanwege haar zaak besloot minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) een uitzondering te maken voor verwesterde meisjes uit Afghanistan. Daarna ontstond discussie over Mauro Manuel. Leers wil hem terugsturen naar Angola.

Als het voorstel van PvdA en ChristenUnie wordt aangenomen, mag Mauro blijven. Dat geldt volgens de krant dan ook voor enkele honderden andere minderjarige asielzoekers die in Nederland zijn geworteld.

Om te voorkomen dat het vertragen van procedures wordt beloond, moet de regeling alleen gelden als de lange procedure komt door overheidshandelen. Bijvoorbeeld als de Immigratie- en Naturalisatiedienst beslistermijnen heeft overschreden. Leers wil nieuwe schrijnende gevallen vooral voorkomen door de procedures te voorkomen.

Martijn en Amanda Krabbé bouwen relatie rustig op

Martijn Krabbé en zijn vrouw Amanda bouwen hun relatie rustig weer op. "Het gaat echt goed. We hebben het gezellig, kijken niet verder dan een paar dagen vooruit", vertelt Martijn aan De Telegraaf. "Het gaat de goede kant op."

Na spanningen in de relatie besloten de twee vorig jaar apart te gaan wonen. Van een scheiding is volgens het stel geen sprake geweest. "We hebben een HOLA, een huwelijk op loopafstand", vertelt Amanda.

Inmiddels slapen Amanda en de 43-jarige presentator weer af en toe bij elkaar. En zondag is bij de familie Krabbé bestempeld tot gezinsdag, die het stel doorbrengt met hun twee dochters en twee zoons.

Het huwelijk van Martijn en Amanda kwam al eerder in zwaar weer terecht. Ruim tien jaar geleden viel Amanda voor een andere man, waarvan ze mogelijk zwanger was. Na een DNA-test bleek dat Martijn de vader is van hun zoon Bickel.

Nicolette Kluijver wil zeker trouwen en kinderen

Nicolette Kluijver maakt er geen geheim van dat zij wil trouwen en kinderen krijgen. De 27-jarige presentatrice is momenteel dolgelukkig met vriend Joost en zou graag met hem een gezin stichten.

"Zeker dat we ooit gaan trouwen en kinderen krijgen", stelt Nicolette overtuigend voor de camera van Novum Nieuws. "Maar nog geen officiële plannen."

De BNN-presentatrice stapt met pijn in het hart in het vliegtuig als ze op reis moet voor haar werk. "Ik vind het verschrikkelijk om ieder keer weer weg te gaan bij Joost", zegt ze. "We hebben een hondje en een hartstikke leuk burgerlijk leven. Dan stap ik op het vliegtuig naar het avontuur en soms vind ik dat heel moeilijk."

Joost bekijkt de zaken positief. "Ze is af en toe vijf daagjes weg en dan een weekje, maar daarna is ze weer een paar weken thuis", zegt hij. "En dan is het weer extra leuk om haar op te halen van het vliegveld."

Johan Derksen overhoop met Van der Veer

Johan Derksen heeft maandagavond in de VARA-talkshow weer overhoop gelegen met tv-kenner Bert van der Veer. De tv-goeroe kan het nog steeds niet verkroppen dat het RTL 7-praatprogramma Voetbal International (VI) vrijdag de prestigieuze Gouden Televizier-Ring won.

Volgens Van der Veer moet de Televizier-stemming veranderen. Hij wil eerst dat een vakjury de nominaties kiest, en niet dat het publiek de drie nominaties uit een longlist kan halen.

Derksen: "Jij moet gewoon de Bert van der Veer-award beginnen, dan mag jij bepalen wie er wint. Maar je moet niet het publiek laten kiezen en dan het publiek neersabelen." Volgens de tv-kenner bestaat er al zo'n prijs: "De Bert van der Veer-award is de Nipkowschijf. Dat is een andere schijf, die kun je ook verdienen." "Die pakken we ook nog wel hoor", grapte Derksen daarop.

"Jij gaat vrij arrogant op de stoel van het publiek zitten. Het publiek mag stemmen en dan ben jij het er niet mee eens en dan ben jij gepikeerd en dan ga je af zitten geven. Want je noemt ze al internethooligans, dat vind ik minachting van de kijkers. Dat hebben die mensen niet verdiend", ging Derksen door.

Van der Veer noemt het ook een 'treurige aangelegenheid' dat Boer Zoekt Vrouw nog nooit de Gouden Televizier-Ring gewonnen heeft. Zo'n vakjury voor de voorselectie kan dat veranderen, vindt de tv-kenner. Toch feliciteerde Van der Veer Derksen en VI-presentator Wilfred Genee met de prijs.


Johan Derksen overhoop met tv-kenner Bert van der Veer

Tropico 4 demo voor de Xbox

Haemimont Games heeft een downloadable demo van Tropico 4 uitgebracht voor de Xbox 360. In de demo zitten de tutorials en één campaign mission, waarin je er achter moet komen of El Presidente zijn wel jouw ding is. De demo is beschikbaar in de Xbox Live Marketplace.

De vierde in de Tropico-reeks is in september al uitgekomen op de pc en sinds kort voor de Xbox 360. Mensen die het spel eerst willen uitproberen kunnen de demo gebruiken om de wereld van Tropico 4 te leren kennen. 

screenshot Tropico 4

Mother's Day

Een stel vrienden beleeft een fijn avondje thuis in de tot bar omgebouwde kelder. Een avond waarop de gezelligheid hoogtij viert en iedereen onbekommerd aan het genieten is van de leuke avond. De sfeer slaat om wanneer een stel broers zich in het huis verschranst om op hun moeder te wachten. Op voorhand natuurlijk de perfecte ingrediënten voor een keiharde slasher!

Geen Brits referendum over EU-lidmaatschap

De Britten kunnen zich niet uitspreken over de vraag of hun land lid van de Europese Unie moet blijven. Zoals verwacht stemde een meerderheid van het parlement in Londen maandagavond tegen een referendum over het EU-lidmaatschap.

Het referendum was voorgesteld door afvallige leden van de Conservatieve Partij van premier David Cameron. Het is nog niet bekend hoeveel van zijn partijgenoten voor het referendum hebben gestemd, dus tegen de koers van de regering.

Murdoch jr. opnieuw gehoord om afluisterschandaal

James Murdoch wordt op 10 november opnieuw aan de tand gevoeld door de mediacommissie van het Britse Lagerhuis. Dat heeft de commissie maandag laten weten. Eerder maandag ontkende Murdochs voormalige rechterhand Les Hinton voor de parlementaire commissie dat hij op de hoogte was van de omvang van de afluisterpraktijken bij de inmiddels opgeheven schandaalkrant News of the World toen hij een afluisterende verslaggever, in ruil voor een vorstelijke ontslagvergoeding, de laan uitstuurde.

Hinton, die indertijd de krantendivisie van het media-imperium News Corp. leidde, volgde met die ontkenning het voorbeeld van zijn voormalige chef. Ook James Murdoch, de kroonprins van News Corp., en zijn vader Rupert verklaarden tijdens een eerder verhoor door de mediacommissie dat zij niet wisten dat afluisteren bij News of the World schering en inslag was.

De Britse parlementariërs zullen Murdoch junior bevragen over de spanning tussen zijn getuigenis van 19 juli en de verklaringen van Colin Myler, ex-hoofdredacteur van News of the World, en Tom Crone, het voormalig hoofd juridische zaken van News International, de uitgever van News of the World. Myler en Crone suggereren dat James Murdoch wel degelijk bekend was met de afluisterpraktijken.


Murdoch jr. opnieuw gehoord om afluisterschandaal (Foto: Novum)

Verdachte moordcomplot VS bepleit onschuld

Een van de twee Iraniërs die in de Verenigde Staten terechtstaan voor het beramen van een moordaanslag op de Saudische ambassadeur heeft voor de rechtbank verklaard onschuldig te zijn.

Manssor Arbabsiar (56) zou een informant van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst (DEA), die hij voor een lid van een Mexicaans drugskartel hield, hebben gevraagd in een restaurant een bomaanslag uit te voeren op de Saudische ambassadeur. Arbabsiar bood de DEA-medewerker anderhalf miljoen dollar voor de moordklus.

Arbabsiar, die een Amerikaans en een Iraans paspoort bezit, heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten eerder zijn aandeel in de samenzwering bekend.

De Verenigde Staten verdenken Iran ervan de moordaanslag te hebben gelast. De regering in Teheran heeft alle aantijgingen verworpen en de beschuldigingen ongefundeerd genoemd.


Verdachte moordcomplot VS bepleit onschuld (Foto: Novum)

'Abbas is obstakel voor vrede'

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is een 'obstakel' voor de vrede. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman maandag gezegd. De minister zei te hopen dat Abbas snel opstapt.

Lieberman haalde in een gesprek met journalisten hard uit naar Abbas. Volgens hem geeft de president leiding aan een campagne die tot doel heeft Israël internationaal te delegitimeren. Abbas 'is een obstakel geworden dat moet worden verwijderd'. Volgens Lieberman vernoemt de Palestijnse president pleinen naar terroristen, deelt hij geld uit aan de vorige week vrijgelaten moordenaars en streeft hij naar een jodenvrije Palestijnse staat.

In het verleden heeft Abbas herhaaldelijk gedreigd op te stappen. Lieberman riep Abbas op dit dreigement uit te voeren. "Iedereen die na hem komt is beter", aldus Lieberman. Maar hij verdenkt Abbas ervan alles ondergeschikt te maken aan het consolideren van diens eigen machtspositie, nu zijn 'vrienden' in Tunesië, Egypte en Libië zijn afgezet.

Een belangrijke medewerker van Abbas noemde Lieberman in een reactie de 'meest extreme, racistische persoon in Israël'. "De Israëlische regering moet zich verontschuldigen voor wat de minister van buitenlandse zaken heeft gezegd." Volgens de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat kunnen Liebermans woorden worden opgevat als een oproep Abbas te vermoorden.

Abbas heeft kortgeleden een verzoek ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een volledig lidmaatschap voor de Palestijnen. Israël is hier fel tegen gekant. Lieberman zei er in het huidige klimaat 'honderd procent' zeker van te zijn dat de stichting van een Palestijnse staat zou leiden tot raketaanvallen op Israël.

Gullit erelid Belgische voetbalbond

Ruud Gullit is maandagavond benoemd tot erelid van de Belgische voetbalbond (KBVB). Met de Belgische premier Yves Leterme werd hij bedankt voor de steun die ze verleenden aan de kandidatuur van België en Nederland voor de organisatie van het WK voetbal in 2018. Gullit was voorzitter van het organisatiecomité.

"Ik ben heel gelukkig dat ik net als al die anderen die zoveel betekend hebben voor het Belgische voetbal wordt gehuldigd. We zijn er jammer genoeg niet in geslaagd de organisatie van het WK naar de Lage Landen te halen, maar ik onthoud wel de uitstekende samenwerking tussen vrienden", aldus Gullit.

Gullit erelid Belgische voetbalbond
Gullit erelid Belgische voetbalbond (Foto: ANP)

Minecraft voor Xbox komt in de lente van volgend jaar

Minecraft komt in de lente van 2012 uit voor Xbox 360. Dat werd gisteren getweet door Stuart Platt, een developer bij 4J Studios. 4J Studios is verantwoordelijk voor de consoleport van Minecraft. In zijn tweet zegt Stuart dat dit de enige informatie is die we voorlopig over de releasedatum gaan krijgen. Waarschijnlijk horen we volgend jaar pas een datum.

Minecraft voor Xbox 360 werd op de persconferentie van Microsoft dit jaar op de E3 aangekondigd. Microsoft liet ons onderstaande trailer zien, met de aankondiging dat 'de grootste indiegame van dit moment, Minecraft, exclusief naar Xbox 360 komt'. Verder is er tot op heden geen informatie vrijgegeven over de game, maar Stuart Platt is iets minder geheimzinnig dan Mojang of Microsoft. Hij probeert zoveel mogelijk vragen op zijn twitteraccount (@newbreedofnerd) te beantwoorden. 

Enkele van de dingen die Stuart Platt al op zijn twitteraccount heeft bevestigd:

  • "Minecraft on Xbox 360 is currently planned to be a downloadable XBLA title."
  • "Minecraft for Xbox 360 will not be free. Pricing information will be announced closer to launch."
  • "Right now 4J and Mojang are working incredibly hard at having a great playable build for the fans to play at Minecon in November."
  • "There will be Kinect support but we are not disclosing what that means just yet. You can expect some cool new Xbox features."
  • "@MartinezKev yes. Every XBLA title has a trial." (als reactie op de vraag of er ook een demo zal zijn)
Zoals je leest zal de Xbox-versie van Minecraft ook speelbaar zijn op Minecon, het Minecraft-evenement dat volgende maand plaatsvindt in Las Vegas. Tegelijk met Minecon is ook de officiële release van de pc-versie van Minecraft.

Hulpdiensten lieten Simoncelli vallen

Afgelopen zondag kwam motorcoureur Marco Simoncelli op 24-jarige leeftijd om het leven tijdens de MotoGP-race in Sepang. De hulpdiensten, die direct in actie kwamen na de enorme crash van de Italiaan, hebben enorm lopen prutsen. Terwijl zij de bewusteloze Italiaan op een brancard naar de ambulance vervoerden, lieten ze hem halverwege vallen.

Hieronder de beelden.


Beelden van de actie van de hulpdiensten.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.