FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 oktober 2011

Politie schiet bij achtervolging Rotterdam

Agenten hebben vrijdagavond bij een achtervolging door Rotterdam geschoten op een agressieve automobilist. De bestuurder reed diverse keren in op de politie en raakte daarbij een motoragent. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De politie zette een achtervolging in toen de auto er met hoge snelheid vandoor ging. Even daarvoor probeerden agenten de auto aan de kant te zetten omdat het voertuig zonder verlichting door de Gaasbeekstraat reed. In de wilde achtervolging die volgde, scheurde de bestuurder onder meer over de stoep. Toen de auto ook nog op agenten inreed, loste de politie enkele schoten.

De auto kon op de Brielselaan worden gestopt. De twee inzittenden zijn gearresteerd. Waarom zij op de vlucht sloegen, is nog niet bekend.

Betogers tegen Wall Street opgepakt

Bij Amerikaanse demonstraties tegen de macht van grote bedrijven zijn vrijdag tientallen mensen opgepakt. Dat meldden media in de Verenigde Staten.

In de stad Denver werden 23 betogers gearresteerd, toen agenten een tentenkamp voor het parlement van de staat Colorado ontruimden. In Seattle hield de politie tien mensen aan die vermoedelijk hun tenten wilden opzetten in een park.

De protesten tegen het Amerikaanse economische stelsel begonnen ongeveer een maand geleden in New York. De betogingen hebben zich verspreid over het land. Ook in steden als Boston, Chicago en San Francisco wordt gedemonstreerd.

[EK] Tafeltennisster Li Jiao naar kwartfinales

Tafeltennisster Li Jiao heeft op het Europees kampioenschap in Polen de laatste acht bereikt. De Nederlanders was in de kwartfinale in Gdansk in vijf games te sterk voor de Duitse Kristin Silbereisen: 11-5, 9-11, 11-8, 11-6 en 11-6.

Li Jiao zal nu tegen de Hongaarse Georgina Pota strijden om een plaats in de halve finale. Eerder deze week won de 38-jarige tafeltennisster al van haar in de finale van de landencup waarin Nederland wederom goud wist te behalen.

Ook in het dubbelspel is er Nederlands succes, want Li Jie en Elena Timina hebben zich geplaatst voor de halve eindstrijd door de Poolses Partyka/Jie Xu met 11-8, 11-8, 11-6 en 11-9 aan de zegekar te binden. Op weg naar de finale wachten nu de Litouwse Ruta Paskauskieneen de Russin Oksana Fadejeva.

Optimisme overheerst op Wall Street

De beurzen op Wall Street zijn vrijdag met winst gesloten. Beleggers kregen bemoedigende berichten over de Amerikaanse economie en bleven optimistisch over de mogelijkheid dat de oplossing voor de schuldencrisis in zicht komt.

De Dow-Jones index van 30 hoofdfondsen sloot 1,5 procent hoger op 11.644,49 punten. De S&P 500 klom 1,7 procent tot 1224,58 punten. Daarmee sloot de brede graadmeter voor de tweede achtereenvolgende week hoger dan de week ervoor. Mede dankzij stevige winstcijfers van Google steeg technologiegraadmeter Nasdaq 1,8 procent tot 2667,85 punten.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek vrijdagmiddag dat Amerikaanse winkeliers vorige maand ruim 1 procent meer verkochten dan een maand eerder. Daarnaast gaf een nieuwe schatting aan dat de verkopen in juli met 0,3 procent toenamen, terwijl eerder een stagnatie van de omzet in die maand werd gemeld.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie nam afgelopen maand wel onverwacht opnieuw af. Dit bericht had echter weinig invloed op de beurshandel.

In Parijs kwamen ministers van Financiën van de G20-landen bij elkaar voor een tweedaags overleg over de internationale economie. Frankrijk en Duitsland gaven in de aanloop nogmaals aan het eens te zijn over de aanpak van de crisis. Daarbij ging het onder meer om de noodzaak om de positie van Europese banken te versterken en de vraag hoe het noodfonds EFSF verder kan worden versterkt.

Concrete stappen worden er dit weekeinde niet verwacht, maar niet-Europese landen zullen de ontmoeting zeker gebruiken om de druk op de eurolanden op te voeren.

Het aandeel Google won 5,9 procent. Het bedrijf achter de gelijknamige internetzoekmachine en aanbieder van internetdiensten boekte in het afgelopen kwartaal een kwart meer winst en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

Apple werd 3,3 procent meer waard. Het elektronicaconcern won vrijdag in Den Haag een rechtszaak die was aangespannen door concurrent Samsung en introduceerde de nieuwe iPhone op de Amerikaanse markt.

De wegebbende recessievrees stuwde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 3,7 procent tot 87,40 dollar. Oliebedrijf Chevron stond mede hierdoor bovenin de Dow Jones met een plus van 2,7 procent. Het aandeel Exxon Mobil klom 2,3 procent.

De euro werd vrijdagavond voor 1,3880 dollar verhandeld, tegen 1,3860 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

VN: Turkije moet rechtspraak verbeteren

Turkije moet maatregelen nemen om de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de Turkse rechterlijke macht te garanderen. Daar heeft een mensenrechtendeskundige van de Verenigde Naties op aangedrongen.

Volgens Gabriela Knaul, de speciale rapporteur van de VN over de onafhankelijkheid van rechters en advocaten, moet Turkije ervoor zorgen dat de rechterlijke macht volledig onafhankelijk is. Knaul rondde vrijdag een vijfdaags bezoek aan Turkije af.

Knaul bekritiseerde de voorzittersrol van de Turkse minister van Justitie bij een hof dat toeziet op de benoeming en promotie van rechters en openbaar aanklagers. De raad moet volgens Knaul volledig onafhankelijk kunnen werken.

Turkije moet bovendien extra aandacht besteden aan de periode die mensen in voorarrest doorbrengen en de rechten van de verdediging.

Landgraaf dreigt journalist met rechter

Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf dreigt internetjournalist Brenno de Winter voor de rechter te slepen. De Winter is niet ingegaan op het ultimatum van Vlecken om af te zien van openbaarmaking van privacygevoelige gegevens. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Het ultimatum liep vrijdagmiddag om 5 uur af.

Landgraaf eist dat De Winter afziet van openbaarmaking van de gegevens die de journalist vorig weekend plukte van een verouderde backup-server van de gemeente. Eenzelfde eis geldt voor GeenStijl en Webwereld waarvoor De Winter werkt.

[Bundesliga] Dortmund wint bij Werder en pakt tweede plek

Borussia Dortmund heeft in de Bundesliga de tweede plaats overgenomen van Werder Bremen. De landskampioen won het onderlinge treffen in Bremen met 2-0.

Vijf minuten voor rust opende Ivan Perisic de score. De Kroaat eiste in de tweede helft weer de aandacht voor zich op. Perisic werd met tweemaal geel van het veld gestuurd. Werder drukte de bezoekers uit Dortmund vervolgens ver achteruit, maar wist het overwicht niet in doelpunten uit te drukken. Aan de andere kant scoorde verdediger Patrick Owomoyela zelfs de 0-2.

Door de derde zege op rij passeert Dortmund op doelsaldo Werder. Beide ploegen hebben net als Borussia Mönchengladbach zestien punten. Koploper Bayern München heeft drie punten voorsprong en komt bovendien zaterdag nog in actie tegen Hertha BSC.

Immigratie nog niet gehalveerd

Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt is nog niet gedaald. In de eerste zes maanden van 2011 vroegen vrijwel hetzelfde aantal mensen asiel aan als vorig jaar. Dat antwoordt minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) op vragen van enkele Kamerfracties.

PVV-leider Geert Wilders wil dat het aantal niet-westerse migranten gehalveerd wordt, maar dat is volgens Leers nog niet het geval. "Dat er nog geen daling zichtbaar is, is niet verwonderlijk aangezien de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord nog niet, of pas recent, in werking zijn getreden", schrijft Leers.

De minister verwacht op langere termijn wel een daling. Dat is wel onder voorbehoud, vindt hij. "De omvang van immigratie wordt niet alleen in Nederland bepaald. Migratie is van een groot aantal gecombineerde factoren afhankelijk met als gevolg dat een kwantitatieve meerjarige voorspelling niet goed mogelijk is."


Immigratie nog niet gehalveerd (Foto: Novum)

Rapper DMX heeft cocaÔne afgezworen

DMX zegt niet langer verslaafd te zijn aan cocaïne. De 40-jarige rapper heeft de drugs vooral afgezworen omdat hij een goed voorbeeld wil zijn voor zijn kinderen.

"Iedereen maakte misbruik van mij en mijn financiën. Ze probeerden me in de richting van mislukking te sturen", vertelt DMX aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. "Ik heb tien kinderen. Ik moet hen juist in de goede richting sturen, dus heb ik de cocaïne losgelaten."

De rapper zat de afgelopen jaren verschillende keren in de cel, onder meer wegens drugs- en wapenvondsten in zijn woning. Volgens hem bevindt hij zich nu op 'een spirituele reis met als doel een goed leven te leiden'. "Ik ban al het negatieve uit mijn leven en blijf op de weg naar het positieve."

Lintje voor Hans Dorrestijn

Cabaretier, tekstschrijver, zanger en schrijver Hans Dorrestijn is vrijdagavond benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede reikte hem de versierselen die bij de onderscheiding horen uit na afloop van zijn voorstelling Het buigen in theater Junushoff in Wageningen.

Dorrestijn (71) heeft de onderscheiding gekregen voor zijn hele oeuvre, waarmee hij 'het kleinkunst- en schrijflandschap van Nederland artistiek heeft verrijkt', aldus de gemeente Ede. De cabaretier, bekend om zijn somberheid, schreef ruim 35 boeken en 15 theaterprogramma's en maakte tien cd's. Daarnaast schreef hij heel veel teksten voor anderen, onder wie Herman van Veen, Jenny Arean en Adèle Bloemendaal. Samen met Willem Wilmink maakte hij onder meer de kinderprogramma's J.J. de Bom en de Stratemaker-op-Zeeshow.

Dorrestijn stopte in 2008 met theatervoorstellingen in grote zalen. Wel treedt hij nog regelmatig in kleinere gelegenheden op. De artiest kreeg in 2003 al een Gouden Harp voor zijn hele oeuvre.

Lintje voor Hans Dorrestijn
Lintje voor Hans Dorrestijn (Foto: ANP)

'In Turkije' wint Europese mediaprijs

Het VPRO-programma In Turkije heeft de Erasmus Euro Media Awards 2011 gewonnen. Makers Doke Romeijn en Stefanie de Brouwer namen de prijs vrijdag in ontvangst in Wenen, meldde de VPRO.

De award wordt jaarlijks toegekend aan producties waarin aandacht wordt besteed aan 'Europese waarden'. In de zevendelige serie reist Bram Vermeulen, correspondent voor de NOS en NRC Handelsblad in Turkije, het land rond. In 2008 werd Vermeulen gekozen tot journalist van het jaar.

VS sturen militairen naar Uganda

De Verenigde Staten sturen rond de honderd militairen naar Uganda. De militairen gaan helpen in de strijd tegen het Verzetsleger van de Heer (LRA). Dat heeft president Barack Obama vrijdag in een brief aan het Amerikaanse Congres laten weten.

Het LRA is berucht om aanvallen op burgers, martelingen en het ontvoeren van kinderen die vervolgens gedwongen worden mee te vechten. De leider van het LRA, Joseph Kony, wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC). De beweging is al ruim twintig jaar actief.

De Amerikaanse militairen gaan adviseren bij de jacht op Kony, maar verrichten geen gevechtshandelingen. Obama benadrukte dit nog eens in zijn brief. "Onze militairen gaan informatie leveren, adviseren en ondersteuning bieden (...)", aldus Obama. "Hoewel onze militairen zijn toegerust op een gevecht gaan ze geen strijd leveren met LRA-strijders, tenzij uit zelfverdediging."

De eerste Amerikaanse militairen zijn woensdag gearriveerd in Uganda.

Assassin's Creed: Revelations in 3D

Fans van Assassin's Creed en diepte gaan een mooie toekomst tegemoet. De nieuwste versie van het spel, Assassin's Creed Revelations, zal in 3D bespeelbaar zijn voor Xbox 360, PS3 en Windows. Je zal uiteraard wel zelf voor je 3D-spullen (scherm, bril) moeten zorgen, maar dan kun je je wel voor het eerst volledig in de AC-wereld wanen.

De 3D-versie van Assassin's Creed zal gebruikmaken van de TriOviz Inficolor 3D-techniek. De meeste 3D-televisies zullen de 3D-versie wel gewoon kunnen afspelen hierdoor. Windows-gebruikers zullen NVIDIA’s 3D Vision moeten gebruiken om het effect te zien.

Creed

Munitiedepot onder nucleair complex ondekt

Het noorden van Frankrijk lijkt de afgelopen jaren te zijn ontsnapt aan een ramp. Onder een nucleaire installatie uit 2003 werd een munitiedepot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Daarin lagen maar liefst 253 granaten. Dat hebben de de atoomautoriteiten in Parijs vrijdag laten weten aan Franse media.

De granaatopslag werd begin deze maand gevonden toen de bodem werd gesaneerd. Bovenop de munitie werd licht radioactief afval verwerkt. De installatie ligt tussen Nancy en Troyes. In het gebied werd tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) hevig gevochten.

'Transfer Beckham naar PSG bijna rond'

De transfer van David Beckham naar Paris Saint Germain is nagenoeg rond. Dit melden althans diverse media uit Frankrijk en Engeland.

"De overgang is nagenoeg rond", aldus de Franse krant Le Parisien. "Alles is bijna geregeld, het contract, het salaris, de portretrechten en de marketing. Alleen zijn handtekening ontbreekt nog." De 36-jarige Beckham speelt nu nog in de Verenigde Staten voor de Los Angeles Galaxy, maar dat contract loopt eind december af. Ook diverse clubs uit Engeland zouden daarom interesse hebben in de 115-voudig Engels international.

Paris Saint Germain is afgelopen zomer overgenomen door een investeringsmaatschappij uit Qatar en gaf afgelopen zomer al 85 miljoen euro uit op de transfermarkt.  Bovendien werkte technisch directeur Leonardo eerder bij AC Milan met Beckham. "Hij is meer dan een voetballer. Hij is een popster."

Berlusconi wint vertrouwensstemming parlement

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vrijdagmiddag een vertrouwensstemming in het parlement gewonnen. De krappe meerderheid van de parlementariërs die het vertrouwen in zijn kabinet uitsprak werpt de vraag op of de regering-Berlusconi nog de daadkracht aan de dag kan leggen die de economische crisis in Italië vereist.

De premier kreeg vrijdagmiddag het vertrouwen van 316 volksvertegenwoordigers. Een aanzienlijke minderheid van 301 afgevaardigden stemde tegen. Berlusconi had om de vertrouwensstemming verzocht nadat het parlement er eerder deze week niet in was geslaagd overeenstemming te bereiken in een routinestemming over de begroting van 2010.

De positie van de Italiaanse premier is de afgelopen tijd flink verzwakt door persoonlijke schandalen, rechtszaken en de steeds zwakker worden financiële positie van Italië. Diverse malen is vanuit de oppositie opgeroepen tot nieuwe verkiezingen, maar Berlusconi heeft deze aanvallen tot dusverre steeds weten af te slaan.


Berlusconi wint vertrouwensstemming parlement (Foto: Novum)

FIFA straft Caribische officials

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de voorzitter van de Jamaicaanse bond, Horace Burrell, voor zes maanden geschorst voor het Jamaicaanse aandeel in de omkopingszaak rond Mohammed Bin Hammam. De voormalig vicevoorzitter van de FIFA zou tijdens een bijeenkomst van de Caribische voetbalbond in mei alle aanwezigen een envelop hebben aangeboden met veertigduizend euro. Burrell zou vervolgens zijn stem toegezegd hebben.

Burrell moet tevens zijn kandidatuur intrekken voor de presidentsverkiezingen van de Caribische voetbalbond, die in november plaatshebben.

De FIFA schorste verder Franka Pickering van de Britse Maagdeneilanden voor achttien maanden en twee andere officials voor dertig dagen. In september werd Colin Klass, voorzitter van de voetbalbond van Guyana, al voor 26 maanden uitgesloten.

Laatste Final Fantasy Type-0 trailer

Square Enix strooit vandaag met nieuwe trailers en informatie. Zo ook deze trailer van Final Fantasy Type-0. Waarschijnlijk is dit de laatste Japanse trailer die uitkomt, aangezien de game op 27 november uitkomt in het land van de rijzende zon.

Final Fantasy Type-0 is een compleet nieuw Final Fantasy-avontuur die los verbonden is aan de mythologie van Final Fantasy XIII. De game heette hiervoor dan ook Final Fantasy Agito XIII. Waar de naamsverandering goed voor was, weet niemand. Een Europese releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

bekijk de trailer hieronder.

Resistance 3 minder succesvol dan deel 2

In een interview met Eurogamer heeft een analyst vertelt dat de verkoopcijfers van Resistance 3 beduidend minder zijn dan zijn voorganger. Tot op heden heeft de game rond de 180.000 kopieën verkocht daar waar Resistance 2 385.000 games verkocht in de eerste maand.

Uiteindelijk verkocht Resistance 2 rond de drie miljoen keer. De game kwam vorige maand binnen en verkocht niet slecht. Het stond in de UK-cijfers op een mooie vierde plek. Kennelijk zijn de nummers daarna wat gaan zakken, waardoor de game op een kleine 180.000 uitkwam. In de Verenigde Staten deed de game het minder goed, daar kwam het binnen op een zevende plek.

Prijswinnaars van de maand september!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand september! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Flypaper
SwollyBoy
rene90,
evil_ien
homie_tmac
1walma1.

Tickets voor de lezing van Bruce Lipton
jbravo25
Epitome

Vrijkaarten The Notorious IBE 2011
Den_Haag
Roovers
destrovel
Archibaltus
08gnoT.

FOK!Ubi-maandag winnaar (5 september)
Het spel Driver: San Francisco

Necrodeath

FOK!Ubi-week winnaars (T-shirts):
• meissie00
• JohnDorian
• gpodan
• Archibaltus
• Teddy80
• Racerblade
• Kikopuz

Winnaars Dead Island
WoesteGorilla
Poit
DjNivek
B-flip
GlenSpey
Gvdw78
rumble909

Prijzenpakket Swamp Thing 4
alexzel
TheFallenAngel
J-Style
silvada
cindy29
Rossi-46
OverRated
datisstom
J.Doe
Milan00

Winnaars Firstlook kaarten:
jbravo25
eekhoorn12
Henise
Broodjekipcorn
reatrix

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Teasertrailer van Transformers

Eerder is al aangekondigd dat er een nieuw deel komt in de Transformers-reeks genaamd Transformers: Fall of Cybertron. Vandaag zijn de eerste beelden te zien. De video is een typische teasertrailer, weinig informatie, een beetje hinten en in dit geval weinig kleur. Wel zijn de eerste beelden van dinobot Grimlock te zien. Transformers: Fall of Cybertron zal in 2012 gaan verschijnen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Marco Borsato constateert verbeterd stemgeluid

Marco Borsato is verheugd over het herstel van zijn stembanden. De 44-jarige zanger zegt dat zijn zang nu al beter klinkt dan voor de operatie aan een poliep op zijn stembanden.

Borsato ging twee maanden geleden onder het mes en de eerste show van zijn najaarstournee staat al weer gepland op 28 oktober. "Het gaat lukken en hoe, want ik heb mijn stem weer terug en die is helderder dan die lange tijd geweest is", zei hij vrijdagavond in RTL Boulevard.

Borsato doet er alles aan om zichzelf klaar te stomen en bezocht onder meer een stemosteopaat in Londen. "Praten is eigenlijk niet zo goed voor de stem", zei hij. "Zingen is eigenlijk beter dan praten, dus dat probeer ik nog te beperken."

Krajicek door in Joue-Les-Tours, Bertens strandt

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ITF-toernooi in het Franse Joue-Les-Tours. De 22-jarige tennisster won in drie sets van de Française Julie Coin: 6-7, 6-1 en 7-5. Krajicek (4) speelt bij de laatste vier tegen Andrea Hlavackova uit Tsjechië (2) of de Amerikaanse Alison Riske (5).

Kiki Bertens strandde in de kwartfinale. Ze verloor kansloos met 6-3 en 6-2 van de Russin Alexandra Panova, de mondiale nummer 130. Bertens, zelf 178e van de wereld, versloeg in de vorige ronde nog verrassend de nummer één van de plaatsingslijst, Laura Pous-Tio.


Krajicek door in Joue-Les-Tours, Bertens strandt (Foto: Novum)

Extra lichten pitstraat Zuid-Korea

De pitstraat op het Korea International Circuit zal worden voorzien van extra lichten om zo aan de coureurs op het circuit en in de pitstraat duidelijk te maken dat er aan de andere kant van de muur iemand rijdt.

De reden voor de extra lichten is het ongeval dat Mercedes-coureur Nico Rosberg vandaag in de tweede vrije training kende. De Duitser verloor aan het eind van het natte rechte stuk de macht over zijn bolide en botste op de auto van Jaime Alguersuari die net de pits kwam uitgereden. Het aanpassen van de pitstraat kan in deze korte periode niet meer.

Rosberg moest zich na het incident melden bij de stewards, maar kon duidelijk maken dat er bij de botsing geen opzet in het spel was. Hierdoor kwam hij er vanaf met een waarschuwing. Wel moest hij 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, overmaken naar de FIA omdat hij te laat bij de stewards op kwam dagen.

Huub Stapel weigerde driemaal filmaanbod Von Trier

Huub Stapel vindt het steeds makkelijker om rollen af te wijzen. De 56-jarige acteur wees regisseur Lars von Trier tot drie keer toe af. "Het zijn best moeilijke beslissingen, maar ik heb wel geleerd om daar niet langer dan een half uur verdrietig om te zijn", legt Stapel uit voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik heb een heleboel mooie projecten moeten afzeggen omdat ik niet meer overdag wil filmen en 's avonds wil optreden." Acht jaar geleden had Stapel een burn-out. Sindsdien doet hij het een stuk rustiger aan. "Je kunt niet meer overdag een fatsoenlijke draaidag hebben en dan 's avonds een voorstelling spelen. Dan ben je gewoon vijftien, zestien uur aan het werk op een dag. Dat red ik geen week meer, dan heb ik een tweede burn-out."

Stapel wees onder meer een rol in Von Triers Europa af. "Dat is jammer, maar je moet een keuze maken", blikt de acteur terug. "Uiteindelijk zijn het rolletjes waarbij je drie seconden in beeld bent, maar daarvoor moet je een maand naar Zweden of Denemarken."

Hoewel Stapel het rustiger aan doet, heeft hij nog steeds liefde voor het vak. "Ik heb nu meer dan 120 rollen gespeeld en ik hoop dat er nog een heleboel komen, maar ik ren niet meer zo achter m'n staart aan de wereld over. Ik moet alleen maar leuke dingen doen en zorgen dat het met mezelf goed gaat."


Huub Stapel wees Von Trier de deur (Foto: Novum)

Iets minder vluchtelingen naar Nederland

In de eerste helft van dit jaar zijn iets minder vluchtelingen naar Nederland gekomen dan in de eerste helft van vorig jaar. De eerste 6 maanden van 2011 waren dat er 7120, in dezelfde periode een jaar eerder nog 7290. Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vrijdag geantwoord op vragen van een aantal Kamerfracties.

De cijfers laten nog geen echte daling zien, schrijft Leers, maar dat komt omdat de maatregelen die hij heeft aangekondigd, nog niet of nog maar net in werking zijn getreden. Het kabinet streeft naar een 'zeer substantiële daling' van de instroom. De PVV gaat ervan uit dat het aantal asielzoekers met een kwart kan afnemen.

Kabinet praat later over weigerambtenaren

Het kabinet heeft vrijdag een besluit over trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk voor zich uitgeschoven. De ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) hadden voorgesteld dat gemeenten ambtenaren in dienst mogen hebben die geen homoseksuelen willen trouwen.

De gemeenten moeten er dan wel zorg voor dragen dat mensen van het gelijke geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden. Maar verder willen de ministers de beslissing om weigerambtenaren aan te stellen bij de gemeenten laten liggen.

Van Bijsterveldt liet deze zomer tijdens een Kamerdebat over emancipatie al weten dat het mogelijk moet blijven dat ambtenaren van de burgerlijke stand het sluiten van een huwelijk tussen homoseksuelen weigeren. Ook Donner maakte al eerder duidelijk dat gemeenten de vrijheid hebben trouwambtenaren met gewetensbezwaren aan te stellen.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde in 2008 dat een gemeente mag weigeren een ambtenaar aan te stellen die alleen hetero's wil huwen.

Homobelangenorganisatie COC noemt het voorstel vrijdag "zeer teleurstellend." Voorzitter Vera Bergkamp vindt het ,,bizar dat 10 jaar na de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht ambtenaren nog steeds kunnen zeggen dat ze geen zin hebben de wet uit te voeren."

Zodra het kabinet de knoop doorhakt, wil GroenLinks een uitspraak van de Tweede Kamer over weigerambtenaren. Kamerlid Ineke van Gent heeft een oproep aan het kabinet klaarliggen om te regelen dat trouwambtenaren geen homohuwelijk meer mogen weigeren. Met steun van de VVD kan het voorstel het halen, maar die partij wil nog niet reageren.

Veel rook bij brand autosloperij Utrecht

Bij een autosloperij in Utrecht woedt vrijdagavond een brand, die gepaard gaat met grote rookontwikkeling. Op een gebied van tien bij tien meter staan stapels autowrakken in brand, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 19.00 uur uit bij het bedrijf aan de Leptonenweg op industrieterrein Lage Weide. De brand is volgens de zegsman moeilijk te blussen doordat de auto's allemaal op elkaar staan. De rook lijkt richting Maarssen te waaien. Er komen echter geen gevaarlijke stoffen vrij. Niemand raakte gewond.

Boek: Debby Kowsoleea - Madzy

 Madzy Heuerts is een meisje van zestien. Ze is vernoemd naar een personage uit De Roos van Dekama, geschreven in de negentiende eeuw door Jacob van Lennep. Madzy is helemaal niet blij met die naam en noemt de schrijver ook "knar". Het is een opstandig meisje en heeft constant ruzie met haar ouders, die ook enorm verschillen in de opvatting van het opvoeden. Ook haar broer Stef en Madzy zijn water en vuur.

Madzy

Koeman geeft Leerdam plaats als rechtback terug

Kelvin Leerdam keert zondag in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo terug in de basisopstelling van Feyenoord. De jeugdinternational neemt nu zijn schorsing van een wedstrijd erop zit zijn plek als rechtsback weer in.

De rentree van Leerdam gaat ten koste van Dani Fernandez. "Ik wil duidelijkheid creëren', verklaart trainer Ronald Koeman op de site van de Rotterdamse club. "Ik heb vanaf het begin voor Kelvin gekozen en hij heeft het goed gedaan. Hij verdient het om te spelen."

Koeman benadrukt dat hij Fernandez niet geslachtofferd heeft na de 0-3 nederlaag tegen ADO Den Haag. "Hij heeft het tegen AZ goed gedaan en tegen ADO duidelijk iets minder. Maar gelukkig geeft hij zelf ook aan dat hij nog een aantal procent meer kan geven." Feyenoord begon het seizoen voortvarend maar is na nederlagen tegen AZ en ADO Den Haag afgezakt naar de vijfde plaats in de Eredivisie.

FOK! Boekentop 100

Dit jaar wordt voor de vijfde keer de FOK! Boekentop 100 georganiseerd. Jij kunt meehelpen bij het samenstellen van de top 100, door een lijst met jouw favoriete boeken in het topic in Theater, Taal & Kunst (TTK) te posten.

Boekenlijsten mogen maximaal 30 titels bevatten, waaraan punten worden toegekend. De punten van alle boekenlijsten tezamen vormen de uiteindelijke FOK! Boekentop 100 2011.

Vorig jaar was 'De ontdekking van de Hemel' van Harry Mulisch het populairste boek op FOK!. Of dat dit jaar weer zo is, of dat een ander boek bovenaan de FOK! Boekentop 100 2011 zal staan, wordt op zondag 23 oktober bekendgemaakt.

En als je meedoet maak je ook nog eens kans op een van de vijf boekenpakketten die FOK! weg mag geven.

CBR mag blijven van minister Schultz

Het CBR mag blijven bestaan. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft volgens verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) voldoende verbetering laten zien. De minister eiste begin dit jaar beterschap van het CBR, dat onder vuur lag wegens onder meer lange wachttijden en chaotische administratie.

Schultz eiste dat het bureau in Rijswijk zijn prestaties zou verbeteren, maar ook onder meer versobering van de pensioenregeling, een nieuwe medezeggenschapsstructuur en een statutenwijziging. Daar heeft het CBR volgens de minister nu aan voldaan.

Het CBR dreigde door de minister opgeheven te worden en door een nieuwe instantie te worden vervangen. Uit een onderzoek naar het functioneren van het zelfstandige bestuursorgaan bleek begin dit jaar dat het een puinhoop was bij de administratie en de financiën. Ook had het interne toezicht gefaald.

De minister stelt wel dat er nog veel ruimte is voor verdere verbetering. Ze wil dat de klanten van het CBR in de komende periode in toenemende mate gaan merken dat het professionaliseert.

Aegon zet vraagtekens bij sponsoring Ajax

Aegon wil wellicht dat de sponsordeal met Ajax in de toekomst een andere invulling krijgt. Directeur communicatie Jan Driessen zegt dat in een interview met Adformatie. Ajax en Aegon hebben een overeenkomst die nog 3,5 jaar doorloopt. De landskampioen krijgt jaarlijks zo'n tien miljoen euro en dat bedrag kan oplopen naar twaalf miljoen euro.

Volgens Driessen wil Aegon alleen met Ajax verder als er 'maatschappelijke relevantie aan de sponsoreuro wordt toegevoegd'. "We gaan nu al de wijken in met Ajax en laten jongeren voetballen", zegt hij tegen Adformatie. Aegon is sinds het seizoen 2008-2009 shirtsponsor.

"Het voetbal in de wijken zet die wijken op hun kop, maar het geeft ook nieuwe kaders voor een jeugd die verder het spoor kwijt dreigt te raken. Dat vinden we belangrijk. Pure sportsponsoring is eindig", besluit Driessen.

Kabinet wil opheldering van CuraÁao

Het kabinet stuurt op korte termijn een brief aan de regering van Curaçao met het verzoek uit te leggen hoe de bestuurlijke chaos op het eiland wordt aangepakt. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Curaçao weigert een commissie van wijzen in te stellen die de integriteit van ministers zou moeten onderzoeken. Dat was een aanbeveling uit een rapport van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, die onderzoek heeft gedaan nadat de premier en de bankpresident van Curaçao elkaar van corruptie hadden beschuldigd.

Rutte wilde niet vooruitlopen op de vraag wat het kabinet doet als Curaçao niet met een bevredigend antwoord komt.

Rechter wijst verbod iPhone en iPad af

Het door Samsung geëiste verbod op de verkoop van de iPhone en iPad van Apple is afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding.

Samsung eiste het verbod omdat de apparaten van Apple inbreuk zouden maken op een patent in handen van het Zuid-Koreaanse bedrijf betreffende 3G-technologie. Ook wilde Samsung dat Apple een miljoen euro boete zou betalen.

De rechter wijst de eisen van Samsung af, omdat het 3G-patent zo allesomvattend is dat Apple een licentie moet kunnen afnemen. Omdat Samsung hier nog geen redelijk bod voor had gedaan, wijst de rechter het verzoek van Samsung af.

Samsung en Apple voerden al gesprekken over een licentie. Mochten de twee bedrijven er niet uitkomen, terwijl Samsung wel een redelijk bod heeft gedaan, dan kan Samsung alsnog naar de rechter stappen.

Gewonden na schietpartij bij Grasberg-mijn

Gewapende mannen hebben vrijdag bij de Grasberg-mijn in Papoea, de grootste goudmijn ter wereld, een politiewagen onder vuur genomen. Daarbij zijn een militair en een burgerwacht gewond geraakt. Dat heeft de Indonesische politie bekendgemaakt.

Het is al de tweede keer dat onbekende schutters een aanval plegen in de buurt van de mijn. In januari werd een konvooi van de mijn in een hinderlaag gelokt. Vier agenten en twee burgers raakten daarbij gewond.

Eerder deze week opende de Indonesische politie het vuur op stakende mijnwerkers. Daarbij vielen een dode en ten minste twaalf gewonden.

Wielrenner Soler na vier maanden uit ziekenhuis

Juan Mauricio Soler is vier maanden na zijn crash in de Ronde van Zwitserland ontslagen uit het ziekenhuis. De 28-jarige Colombiaan kwam half juni zwaar ten val en werd met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis opgenomen. Soler werd daarna een tijd kunstmatig in coma gehouden, maar inmiddels gaat het dus een stuk beter.

De winnaar van de bolletjestrui in de Tour van 2007 blijft naar verwachting nog een maand in Spanje om te revalideren, waarna hij terugkeert naar zijn geboorteland. "Dat lijkt lang, maar eigenlijk is het weinig als je ziet wat we de laatste maanden door hebben moeten maken", zegt zijn vrouw Patricia Flores tegen de Colombiaanse wielerwebsite Revistamundociclistico. "We zijn erg blij, want dit is een volgende stap in Mauricio's herstel."

In de door Raborenner Steven Kruijswijk gewonnen zesde etappe miste Soler een bocht in een lichte afdaling en belandde met zijn hoofd op een stoeprand. De coureur die rijdt voor het Spaanse Team Movistar liep naast hoofdletsel ook enkele breuken op. Of Soler overweegt op termijn terug te keren in het wielerpeloton is niet bekend.

Criticus Bulgaarse regering ontsnapt aan aanslag

Een Bulgaarse journalist en fel criticus van de centrumrechtse regering is ontsnapt aan een bomaanslag. Een provisorisch explosief beschadigde donderdagavond de auto van Sasho Dikov, maar verwondde niemand.

De bomaanslag viel samen met een bezoek van voorzitter van de Europese commissie José Manuel Barroso en het hoogtepunt van de campagnes voor de presidents- en burgemeestersverkiezingen van volgende week. De Bulgaarse politie zegt nog geen verdachte of motief op het oog te hebben.

De bom ging donderdagavond af onder de auto van Dikov, die voor zijn huis in de hoofdstad Sofia was geparkeerd. De populaire Dikov, die tv-zender Kanal 3 leidt, zei geen bedreigingen te hebben ontvangen.

"De explosie is bedoeld om mij en iedereen die de waarheid spreekt vrees aan te jagen", zei Dikov vrijdag. Hij wilde niemand in het bijzonder beschuldigen van de aanval, maar verklaarde niet te zullen zwijgen over het lakse optreden van de regering van premier Boiko Borisov tegen corruptie en de georganiseerde misdaad.

De in Wenen gevestigde Zuidoost-Europese Mediaorganisatie (SEEMO) heeft de aanval veroordeeld en de politie opgeroepen de daders in de kraag te vatten. Secretaris-generaal Oliver Vujovic bracht de Bulgaarse autoriteiten in herinnering dat de plegers van de bomaanslag van februari jongstleden op het oppositieweekblad Galleria ook nog niet zijn gevonden. "In een democratisch land moeten journalisten en media kunnen werken zonder angst", aldus Vujovic.

Deelnemers G20 overwegen grotere slagkracht IMF

De leiders van de G20-landen overwegen meer vaart te zetten achter plannen om de leencapaciteit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te vergroten. Hiermee kan de eurozone worden bijgesprongen in de bestrijding van zijn schuldencrisis, aldus een van de deelnemers aan de gesprekken vrijdag.

Door het voorstel zou de leencapaciteit van het IMF tot 750 miljard dollar verhoogd kunnen worden, eerder dan de voorgenomen uitbreiding in 2012. Het voorstel is een van meerdere die in een ontmoeting van ministers van financiën besproken zal worden.

Ook al vindt het voorstel voldoende steun tijdens de G20-top vrijdag en zaterdag, dan zou het nog kunnen stranden in de parlementen van afzonderlijke landen. Zo wordt onder leden van het Amerikaanse congres ook gesproken over verlaging van de bijdrage aan het IMF.

Inclusief een speciale pot met 590 miljard dollar waarmee landen in 2009 akkoord gingen, heeft het IMF nu nog 630 miljard dollar aan beschikbare middelen. Daarvan is zo'n twee derde beschikbaar om uitgeleend te worden onder de huidige regels van het IMF. Sommige G20-landen zijn nu voor het permanent maken van de speciale pot, tot dusver aangeduid met 'new arrangements to borrow'.

De landen van de eurozone zijn naarstig op zoek naar manieren om het eigen reddingsfonds, European Financial Stability Facility (EFSF), meer vuurkracht te geven zonder extra geld of garanties van lidstaten. De zeventien landen hebben al besloten dat het fonds een omvang krijgt van 780 miljard euro.

Het fonds is al aangewend voor reddingsoperaties om bankroet af te wenden van de landen Griekenland, Ierland en Portugal. Naar schatting is hierna nog 330 miljard euro inzetbaar voor nieuwe reddingsoperaties.

In het geval dat het tot wanbetaling van eurolanden komt, zal ook de Europese bankensector waarschijnlijk moeten aankloppen voor kapitaalinjecties. Ramingen van de kapitaalbehoefte van banken in dat geval lopen in de honderden miljarden.

Britse defensieminister weg om vriendjespolitiek

De Britse minister van defensie Liam Fox is opgestapt vanwege aantijgingen van vriendjespolitiek. Fox gaf eerder toe Adam Werritty, zijn voormalige huisgenoot en de getuige op zijn huwelijk, te hebben meegevraagd op achttien reizen naar het buitenland. De 34-jarige Werritty zou bovendien in Dubai een potentiële leverancier aan Fox hebben voorgesteld. Werritty was niet in dienst van defensie, maar deelde desalniettemin visitekaartjes uit waarop hij zich als adviseur van de minister van defensie uitgaf.

''Ik heb de grens tussen mijn persoonlijke belangen en mijn regeringswerk ten onrechte laten vervagen'', schreef Fox de Britse premier David Cameron in zijn ontslagbrief. ''De gevolgen daarvan zijn de afgelopen dagen steeds duidelijker geworden. Dit spijt me heel erg.''

Cameron, die had verklaard de bevindingen van het onderzoek naar Fox' handelen te willen afwachten, zal naar verwachting minister van vervoer Philip Hammond aanstellen als Fox' vervanger.

Het ministerie van defensie meldde vrijdag dat Fox is afgetreden vanwege de aanhoudende storende publiciteit over de contacten die hij met Werritty onderhield.

Dode bij ongeluk vliegshow China

Tijdens een vliegshow in China is vrijdag een jachtbommenwerper van de Chinese luchtmacht neergestort. Een van de bemanningsleden wist zich met de schietstoel in veiligheid te brengen, de ander is vermoedelijk om het leven gekomen.

Op beelden van de Chinese staatstelevisie is te zien hoe de JH-7 tijdens de vliegshow in Xi'an met de neus naar beneden in een veld duikt en maar een van de piloten aan een parachute landt.

De oorzaak van het vliegongeluk wordt onderzocht. China beschikt over ruim honderd JH-7's, die in eigen beheer zijn gebouwd. Het toestel beschikt over twee straalmotoren die als betrouwbaar gelden en waarvan onwaarschijnlijk is dat ze allebei tegelijk zijn uitgevallen.

China verschaft zelden informatie over militaire ongelukken, maar omdat deze crash plaatshad tijdens een vliegshow en veel mensen er getuige van waren en er foto's en video's van verspreidden via internet kon dit ongeluk niet geheim worden gehouden.


Dode bij ongeluk vliegshow China

Samenwerken met Uncharted 3-buddy systeem

Uncharted 3, die in november zal verschijnen, zal bij veel gamers op het verlanglijstje staan. Veel van deze gamers zullen vooral geïntereseerd zijn in de singleplayer maar ook de multiplayer begint steeds meer aan populariteit te winnen. Voor deze multiplayer introduceert Sony nu een buddy-systeem die jullie in onderstaande video kunnen zien.

Met het buddy-systeem probeert de game het samenwerken te stimuleren. Zo zul je worden gekoppeld aan een buddy waarbij je kunt spawnen en kun je elkaar high-fiven. Uncharted 3 verschijnt in november exclusief voor de PlayStation 3.

Eerste 15 minuten Spider-man: Edge of Time

Deze week ligt Spider-man: Edge of Time in de winkels. Waar we in het vorige deel nog met vier verschillende spinnenmannen uit verschillende dimensies mochten spelen zal dit deel volledig draaien om de Amazing Spider-Man en Spider-Man 2099. Van de game zijn de eerste vijftien minuten online verschenen die jullie hieronder kunnen zien.

Spider-man: Edge of Time ligt in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii en Nintendo 3DS.

Mannelijk stel runt bordeel in eigen woning

De politie heeft donderdag een mannelijk koppel aangehouden omdat zij in hun huis in Almelo betaalde seks organiseerden. Wat er precies gebeurde in het illegale bordeel en of er andere mensen in het huis aanwezig waren tijdens de aanhoudingen, wil een politiewoordvoerder in belang van het onderzoek niet zeggen.

De mannen van 48 en 26 jaar werden donderdag rond 19.00 uur aangehouden in de woning aan de Parallelweg. Het huis van het stel is doorzocht. Mensen die meer weten over de activiteiten die zich afspeelden in het sekshuis, wordt gevraagd zich te melden bij de politie.

Ruzie over rekening leidt tot steekpartij

Bij een steekpartij in Arnhem zijn donderdagavond twee gewonden gevallen. De dader, een 51-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is aangehouden, meldt de politie vrijdag.

Het incident vond rond 23.00 uur plaats in een horecazaak in het centrum van Arnhem. De 51-jarige man kreeg ruzie met de medewerkers over de rekening, waarbij hij dreigde met een steekwapen.

Twee Arnhemmers van 31 en 36 jaar die te hulp schoten probeerden de man te overmeesteren. Een van hen werd daarbij in zijn borst gestoken. De tweede raakte gewond aan zijn hand. De verdachte raakte gewond aan zijn ribben toen hij werd opgepakt. Hij zit nog vast.

Seizoensopening Serie A ingehaald in december

De eerste speelronde van de Serie A wordt ingehaald op 20 en 21 december. Dat heeft de organisatie van de Italiaanse voetbalcompetitie vrijdag bekendgemaakt.

De seizoensopening ging in het weekend van 27 en 28 augustus niet door vanwege een collectieve staking van de spelers. De voetballers waren het oneens met een voorstel waardoor clubs overbodig geworden spelers tot een transfer konden dwingen. Ook zouden ze niet langer met het eerste team mee mogen trainen als de club dat wenste.

Met een tijdelijk contract dat loopt tot 30 juni kwam er een einde aan de staking en kon de tweede speelronde gewoon volgens schema worden afgewerkt. De Serie A wordt na vijfspeelronden aangevoerd door Juventus en Udinese.

Ziekenhuis Zevenaar weer vliegvrij

In het Rijnstate Ziekenhuis in Zevenaar kan maandag weer geopereerd worden. Het operatiekamercomplex is weer vliegvrij, meldt het ziekenhuis vrijdag.

De operaties werden afgezegd nadat eerder deze week vliegjes werden gevonden in de operatiekamers. Ruim honderd patiënten zagen hun operatie uitgesteld worden of moesten noodgedwongen naar een ander ziekenhuis.

De vliegjes kwamen vermoedelijk uit een aantal piepkleine gaatjes in de afdichting van leidingen op de wanden van de operatiekamers. De gaatjes werden door middel van rook gevonden nadat met infraroodcamera's niets werd aangetroffen.

Eerder had het ziekenhuis in samenwerking met experts van de ongediertebestrijding alle kiertjes en gaten gedicht met purschuim. Aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw is in naden en kieren insecticide aangebracht. Tussen de plafonddelen van de operatiekamers zijn plakstroken geplaatst om vliegen te vangen. Ook is het operatiekamercomplex grondig schoongemaakt.

Het ging volgens Rijnstate om een soort vlieg dat er om bekend staat graag te overwinteren in hooggelegen delen van gebouwen. Het operatiekamercomplex bevindt zich op de bovenste verdieping van het ziekenhuis.

Om soortgelijke vliegjesproblemen in de toekomst te voorkomen, worden voortaan extra controles uitgevoerd op de afdichting van leidingen. Ook worden aan het einde van de zomer maatregelen genomen om overwinterende vliegen buiten de deur te houden.

Teams willen 107-procentregel handhaven

De meerderheid van de Formule 1-teams zijn niet van plan om de huidige 107-procentregel in te wisselen voor een 110-procentregel. De regel geldt in het eerste deel van de kwalificatie om zo te langzame deelnemers uit de race te weren.

De deelnemers aan een F1-weekend moeten in het eerste deel van de kwalficatie een tijd rijden die binnen 107 procent is van de snelste tijd in Q1. Doet een coureur dit niet dan kan hij uitgesloten worden voor de race als de stewards besluiten hem alsnog niet toe te laten.

Volgens Autosport hebben enkele achterhoedeteams gevraagd om de regel op te rekken naar 110 procent, maar de meerderheid van de renstallen zijn dat net als FIA-wedstrijdleider Charlie Whiting niet van plan. Ook het HRT van teambaas Colin Kolles dat dit jaar door de regel al eens niet mee mocht doen steunt de regel. "Het is een idee dat al vaker besproken is, maar wij als HRT zijn tevreden met de 107-procentregel en hebben er geen problemen mee," zei de Duitser die hiermee lijkt te melden dat het plan niet uit zijn kamp afkomstig is.

Final Fantasy XIV-plannen bekendgemaakt

Square Enix heeft een volledige herziening van Final Fantasy XIV aangekondigd door de introductie van v2.00 voor pc. Daarnaast heeft het bedrijf de releasedatum van de PlayStation 3-versie bekendgemaakt.

Als onderdeel van de herziening zal de MMO beginnen met betaalde abonnementen vanaf eind november-begin december van dit jaar. Sinds de release van vorig jaar september is het spel gratis geweest door de nogal slechte start. Mensen die automatische verlenging hebben aangezet, hebben de mogelijkheid deze uit te zetten, zodat ze niet meteen automatisch een abonnement aanschaffen.

"Tussen nu en de release van de nieuwe Final Fantasy XIV zullen we zo veel mogelijk doen door middel van fine-tuning van het spel en het toevoegen van nieuwe content. Onze focus zal liggen op de thema van een verhaal dat alleen kan worden ervaren in het hier en nu en de dramatische veranderingen in Eorzea zullen worden opgenomen in dat verhaal", zei producer en regisseur Naoki Yoshida in een open brief. "Elke update levert een ongekende en onherhaalbaar game-ervaring. Voor degenen onder jullie die verder te spelen, beloof ik dat de release van deze updates en de uiteindelijke overgang naar de nieuwe Final Fantasy XIV soepel en naadloos zullen zijn."

Square Enix heeft ook aangekondigd dat het van plan is om de PlayStation 3-versie van Final Fantasy XIV in het vierde kwartaal van 2012 uit te brengen. Deze versie is voor het eerst aangekondigd op de E3 2009. In die periode zal een tweede gratis abonnement worden aangeboden, maar ook een verplichte overgang naar een nieuwe client voor pc-gebruikers.

"In de tien maanden sinds de herstructurering van Final Fantasy XIV door het team hebben wij de grootst mogelijke moeite gestopt om niet alleen bestaande functies in het spel te verbeteren, maar ook om een concreet plan voor het spel uit te lijnen", aldus CEO Yoichi Wada. "Vandaag ben ik blij aan te kunnen kondigen dat we vol vertrouwen dat plan presenteren aan onze klanten. Wij beseffen het volledig dat dit maar een enkele stap op weg naar ons uiteindelijke doel is en om aan de hoge eisen die in het plan staan te voldoen, meer tijd nodig is. In de tussentijd zullen we niet aarzelen om ons in te zetten om spelers spannende en boeiende inhoud te bieden, zelfs als het spel zich evolueert."

FFXIV

Nederlandse films breeduit belicht in BraziliŽ

De komende maanden zijn veel Nederlandse films te zien in Brazilië. Aanleiding is het 2011- Holland Jaar in Brazilië, de viering van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Brazilië. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

De openingsfilm van de Nederlandse Filmweek, die van 18 tot 23 oktober duurt en georganiseerd wordt door het Nederlandse Consulaat, is het drama Kan Door Huid Heen van Esther Rots. Tijdens het internationale filmfestival van Sao Paulo, dat duurt van 21 oktober tot 3 november, is er dit jaar ook speciale aandacht voor Nederlandse films. Zo zijn onder andere de films Shocking Blue, Somewhere Tonight en Great Kills Road te zien, evenals de documentaires The Terrestrials en This is My Picture When I Was Dead.

Ook het Cine Fest in de Braziliaanse stad Arraial heeft dit jaar een speciaal Nederlands programma. Diverse Nederlandse films, zoals De Gelukkige Huisvrouw, Duska en Offcscreen zijn te zien. Daarnaast worden twaalf korte Nederlandse films vertoond, waaronder Suiker, Bridge en Behind the Wall. Dit festival vindt plaats van 25 november tot 8 december.

Aanklacht tegen makers The Hurt Locker verworpen

De aanklacht van een Irak-veteraan tegen de makers van de oorlogsfilm The Hurt Locker is donderdag verworpen. Bommenexpert en sergeant Jeffrey Sarver vond dat de film op zijn leven was gebaseerd. Hij werd echter niet in de aftiteling genoemd, en eiste een deel van de opbrengst.

Bij de aanklacht had Sarver het over miljoenen. Nu worden de kosten van de rechtszaak die de aangeklaagden hebben gemaakt op hem verhaald.

Scenarist Mark Boal is in 2004 enkele maanden op stap geweest met Sarver om zo onderzoek te doen voordat hij aan het script van The Hurt Locker begon. Vervolgens zou de bommenexpert model hebben gestaan voor hoofdpersonage Will James, gespeeld door Jeremy Renner. De makers hebben dat nooit erkend.

Volgens een federale rechter is het succes van de film vooral te danken aan de creatieve kwaliteiten van de filmmakers. "Door deze uitspraak worden de verstikkende effecten van aanklachten op alle kunstuitingen een stuk minder", zegt Tom Gorry, advocaat van de geldschieters van The Hurt Locker.

Ook advocaat Jeremiah Reynolds, die Boal en regisseur Kathryn Bigelow verdedigde, is verheugd. "Geen enkele kunstenaar moet ooit gedwongen worden een hele wereld te verzinnen die niets met de onze te maken heeft, alleen uit angst voor een rechtszaak."

Sarver is van plan in hoger beroep te gaan. Hij klaagde de filmmakers vorig jaar aan, enkele dagen voor de Amerikaanse première van The Hurt Locker, maar volgens hem zijn de effecten na het succes van de film alleen maar verergerd. Hij zou worden uitgelachen door zijn collega's in het leger en daardoor zijn werk niet meer naar behoren kunnen doen.


Aanklacht tegen makers The Hurt Locker verworpen (Foto: Novum)

BBC-presentator verklaart Richard Gere dood

Een radiopresentator moest zijn excuses aanbieden, nadat hij zijn luisteraars had verteld dat Richard Gere dood was. BBC-gastheer Shane O’Connor voerde een gesprek over de acteur en nodigde luisteraars uit om te reageren als ze Richard Gere fans waren, in het bijzonder als ze in de rouw waren vanwege zijn overlijden.

Pas nadat zijn sidekick hem vroeg of hij serieus meende dat de 62-jarige Hollywoodster was overleden realiseerde O'Connor zijn enorme blunder. "Op één of andere manier zijn mijn hersens zo ingesteld dat ik altijd aan Patrick Swayze moet denken als ik het over Richard Gere heb. Het spijt mij ontzettend." aldus de BBC-presentator.

Luisteraar Kate Livingstone beschreef de verspreking van O'Connor: "Ik was geschokt toen ik op de radio hoorde dat Richard Gere was overleden. Het is sowieso al ziek om grappen te maken over iemands dood, maar bij een icoon als Gere is het nog erger. Ik vond die grap getuigen van slechte smaak." Een woordvoerder van de Engelse omroepmaatschappij verklaart dat "O'Connor op geen enkel moment de dood van de acteur had aangekondigd maar in een vlaag van verstandsverbijstering Gere had genoemd terwijl hij Swayze bedoelde. O'Connor had zich in dezelfde uitzending ook meteen gecorrigeerd."

Tien jaar cel voor serieverkrachter Amsterdam

Een 33-jarige Amsterdammer is vrijdag veroordeeld tot tien jaar cel voor een serie verkrachtingen en aanrandingen in 1996. De rechtbank in Amsterdam acht de man ook schuldig aan gijzeling, afpersing en diefstal met geweld.

De opgelegde straf is fors hoger dan tegen de man, Rufus S., was geëist. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank eerder de man een gevangenisstraf van vier jaar en drie maanden en tbs op te leggen.

De man is na 1996 diverse keren veroordeeld tot lange celstraffen voor misdrijven die hij later pleegde. Bij het opleggen van een straf moet de rechtbank hiermee volgens de wet rekening houden, wat betekent dat hij maximaal vier jaar en drie maanden opgelegd kon krijgen. De rechter vindt echter dat deze zogeheten samenloopregeling in dit geval niet moet worden toegepast, omdat zo'n lage straf niet uit te leggen is aan de samenleving en de slachtoffers.

De verdachte werd eind 2009 aangehouden na een dna-match. Binnen een tijdsbestek van enkele maanden sloeg S. in 1996 bij verschillende vrouwen toe. Hij overviel ze, randde ze aan of misbruikte ze.

De verkrachtingen stopten in augustus 1996. In die tijd werd S. aangehouden voor een gewelddadige beroving. Daarna werd hij vaker veroordeeld voor soortgelijke misdaden. Sindsdien is hij haast niet meer op vrije voeten geweest.

Oppas mishandelt baby

De politie heeft donderdag een 31-jarige vrouw uit Arnhem aangehouden voor de mishandeling van haar 9 maanden oude oppaskind. Het meisje liep blauwe plekken op en een zwelling in haar gezicht en ligt in het ziekenhuis voor verder onderzoek. Dat meldt de politie vrijdag.

De ouders van het meisje brachten haar woensdagavond naar het huis van de 31-jarige vrouw die vaker op de baby paste. De volgende middag zagen ze de blauwe plekken en brachten hun kind naar het ziekenhuis. Daar bleek dat de plekken waren ontstaan door invloeden van buitenaf.

Artsen waarschuwden de politie en rond 23.00 uur werd de oppas aangehouden. Zij blijft vastzitten voor verder onderzoek.

Batman: Arkham City-launchtrailer

Batman: Arkham City is vanaf 20 oktober a.s. verkrijgbaar en om je voor te bereiden op de gevechten, stadsbeelden en gevaarlijke ontmoetingen in Arkham City brengen Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment de launch trailer van Batman: Arkham City met de grootste schurken van Gotham in de hoofdrol.

Mr. Freeze, Hugo Strange, Two-Face, Penguin en The Joker zijn slechts enkele van de tegenstanders die het op de Dark Knight hebben voorzien. Batman: Arkham City is beschikbaar op Xbox 360 en PlayStation 3. In november komt de Windows-versie uit.

Petrovic stapt op als bondscoach ServiŽ

Vladimir Petrovic is opgestapt als bondscoach van Servië nadat het land er niet in slaagde zich te plaatsen voor het EK van 2012. De Serviërs gingen dinsdag met 1-0 onderuit tegen Slovenië, waar een gelijkspel volstond. Estland eindigde daardoor als tweede in groep C achter Italië.

De 56-jarige Petrovic nam vorig jaar september het stokje over van de ontslagen Radomir Antic. "We hebben ons niet gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap en daarom zijn we overeengekomen dat dit de beste oplossing is", zei de Serviër. Petrovic, die in het verleden voor Arsenal speelde, was eerder onder meer bondscoach van China.

Rutte: Kabinet goed uit de startblokken

Het kabinet is goed uit de startblokken gekomen, maar 'we zijn er nog lang niet'. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie waarin hij terugblikte op het eerste jaar van zijn kabinet.

"We moeten het tempo erin houden en koersvast blijven", zei de premier. Het was daarom vrijdag 'gewoon business as usual' in de ministerraad. "We hebben geen taart besteld en zelfs geen gevulde koeken. Dat doen we graag aan het einde in 2015 als we aan de finish staan."

Rutte herinnerde aan de drie beloftes van zijn regering: het op orde brengen van de schatkist, de economische groei aanzwengelen en Nederland 'sterker uit de crisis' brengen. Een reeks voorstellen zijn inmiddels in gang zijn gezet, zoals de invoering van een nationale politie, het pensioenakkoord en een aantal bezuinigingsvoorstellen.

De premier zei dat hij ook 'veel waardering' heeft voor de oppositiepartijen, omdat gedoogpartner Geert Wilders het kabinet niet op alle punten steunt, bijvoorbeeld als het gaat om de eurocrisis en het pensioenakkoord.

Wilders waarschuwde vrijdag in een interview met het AD dat 2012 een 'zwaar jaar' wordt. "Ik hoop dat we de rit uitzitten, maar dit jaar zal nog geen schaduw blijken te zijn van wat ons volgend jaar te wachten staat", zei hij. Rutte is optimistischer. "Ik ben niet zo somber over het tweede jaar, we gaan daar goed uitkomen", zei hij.

Zonderland wil beste oefening ooit laten zien

Epke Zonderland weet wat hem zondag op het wereldkampioenschap turnen in Tokyo te doen staat. De Nederlander moet in de finale op de rekstok een medaille halen wil hij zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Hij is bereid veel risico te nemen om zijn doel te bereiken.

Bij de afgelopen twee wereldkampioenschappen pakte Zonderland het zilver en hij weet dat in Japan de ogen van iedereen, inclusief zijn collega's, op zich gericht zijn. "Natuurlijk merk ik dat. Datzelfde heb je bijvoorbeeld als de Braziliaan Hypolito de vloer op gaat," zei de Nederlander die weet dat hij een status geniet.

Zondag zal hij als derde in de finale in actie gaan komen. "Misschien vind ik het wel de gunstigste positie. Er zit een korte periode tussen het inturnen en het moment dat je in actie komt. Ik houd er niet van als ik lang moet wachten, maar de eerste of tweede startpositie vind ik dan weer net te snel. Op dat moment wil ik even rust hebben om me te concentreren."

Zonderland weet dat mocht hij het niet halen er nog een kans is, maar in januari zal dat via de meerkamp moeten. De Fries heeft door verschillende blessures echter al sinds 2007 geen volledige meerkamp meer geturnd, maar vooralsnog ligt de focus op zondag. "De trainingen gaan goed en de focus ligt volledig op zondag. De spanning die ik nu voel heb ik nodig om maximaal ervoor te gaan. Ik kan echt toeleven naar zo'n finale. Ik heb er zin in om mijn beste oefening ooit te laten zien," zei de turner die een oefening zal laten zien met een moeilijkheidsgraad van 7,8.

Honden vanaf 2012 verplicht gechipt

Honden die vanaf volgend jaar worden geboren, moeten verplicht worden gechipt. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. De eigenaren van mishandelde of achtergelaten honden kunnen zo beter worden opgespoord.

Vanaf komend voorjaar moeten honden moeten binnen zeven weken na de geboorte een chip onder de huid aangebracht krijgen. Daarop staan onder andere naam en adres van de eigenaar van het dier. Jaarlijks zullen zo'n honderdduizend pups een chip krijgen. Een dierenarts brengt die aan met een injectienaald.

De gegevens worden opgeslagen in databanken. Behalve bij het opsporen van de eigenaren van mishandelde honden zijn ook misstanden bij fokkerijen en illegale handel in honden straks beter aan te pakken, denkt staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Veel honden worden nu al voorzien van een chip. Een chip maakt ook de kans groter dat een weggelopen hond met zijn baasje wordt herenigd.

Diablo III-bŤtakeys via facebook te winnen

Voor de fans van Diablo III die al tijden wachten of ze een uitnodiging krijgen is er nog een extra kans erbij gekomen. Via Facebook kun je namelijk een bètakey winnen. Enige nadeel is dat je als je woonachtig in Nederland bent niet mee mag doen.

Via de Facebookpagina van Diablo III kun je met een loterij meedoen. De prijs is een uitnodiging om mee te doen met de bèta van het langverwachte spel dat pas in 2012 uit gaat komen. Er zijn tweeduizend keys te vergeven en de trekking begint 17 oktober en gaat door tot in december. Elke vierde winnaar wint vier keys. Omdat deze praktijken in Nederland bij wet verboden zijn is Nederland uitgesloten van deelname.

Diablo III

Opstelten neemt procedure Raad van State over

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wordt verantwoordelijk voor de benoeming van de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State. Hij neemt die taak over van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA). Het koninklijk besluit dat dit regelt, is vrijdag gepubliceerd in het Staatsblad.

Het besluit betekent dat Donner zich kandidaat kan stellen voor de functie, omdat hij nu niet langer zelf verantwoordelijk is voor de selectieprocedure. De 62-jarige Donner staat al geruime tijd te boek als de voornaamste kandidaat om de nieuwe 'onderkoning' van Nederland te worden, maar zijn benoeming is nog altijd niet zeker.

Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie niet ingaan op de eventuele kandidatuur van Donner. Het besluit om Opstelten verantwoordelijk te maken, is volgens Rutte bedoeld om 'alle opties open te houden'. De 67-jarige Opstelten is vanwege zijn leeftijd de enige minister die geen kandidaat is, zei Rutte. De vicevoorzitter van de Raad van State mag maximaal 70 zijn.

De vacature-advertentie voor de functie wordt begin volgende week gepubliceerd in de Staatscourant, zei Rutte. Daarna kunnen kandidaten zich formeel melden. Rutte zei een benoeming in december te verwachten. Rutte wilde bevestigen noch ontkennen dat hij PvdA-leider Job Cohen onlangs voor de functie heeft gepolst, zoals NRC Handelsblad vrijdag meldde.

De huidige vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink (PvdA) vertrekt op 1 februari. Dat zijn opvolging nog niet rond is, zou te maken hebben met weerstand in het CDA en mogelijk ook bij koningin Beatrix tegen Donner.

Opstelten en Donner wilden vrijdag na afloop van de ministerraad geen commentaar geven.


Opstelten neemt procedure Raad van State over (Foto: Novum)

Verwachte drukte op wegen valt mee

De verwachte drukte door vakantieverkeer op de snelwegen valt mee. Rond 16.30 uur stond er ruim 180 kilometer file, meldt een woordvoerder van de ANWB.

Vooral in het midden en zuiden van het land is het druk. Met name de A1 richting Amersfoort en de A12 richting Arnhem liepen vol met respectievelijk bijna twintig en tien kilometer. Volgens de ANWB speelt het mooie weer een grote rol. Vorig jaar kwam het door regen tot vierhonderd kilometer file.

Dit weekeinde gaan er naar verwachting 675 duizend Nederlanders op pad. In totaal gaan zo'n 1,3 miljoen mensen weg in de herfstvakantie. Daarvan gaat de helft naar het buitenland.

Wakker worden prank

Iemand met heel veel lawaai wakker maken zorgt ervoor dat het eerste wat die persoon doet is in paniek raken. In de welbekende filmpjes waarbij autopassagiers opeens gaan schreeuwen en gillen in het bijzijn van iemand die slaapt doet dat blijken, aangezien de slaapkop dan met een bang gezicht wakker schrikt en ook gaat gillen, denkend dat de auto gaat crashen.

Mensen blijken in een paniekerige toestand ook gelijk instructies op te volgen. Hoe vreemd die ook kunnen zijn.

Hells Angels opgepakt voor afpersing Arnhem

De nationale recherche heeft vrijdagochtend drie Hells Angels aangehouden op verdenking van afpersing, vuurwapenbezit en drugshandel. Een van de verdachten is een 34-jarige onderofficier en schietinstructeur bij de landmacht.

De drie komen uit Veenendaal, Arnhem en Soest en zijn vermoedelijk betrokken bij de afpersing van de uitbater van een uitgaansgelegenheid in Arnhem. Die deed volgens het Openbaar Ministerie in september onder bedreiging van een vuurwapen en fysiek geweld afstand van zijn belangen bij de zaak.

Een van de verdachten, een 37-jarige man uit Arnhem, is mede-exploitant van de uitgaansgelegenheid. De aangehouden militair werkt als portier in deze zaak.

In de woningen van de verdachten en de uitgaansgelegenheid in Arnhem een verboden wapen, een stroomstootwapen en administratie in beslag genomen. Naast de nationale recherche en de marechaussee was ook de regiopolitie Gelderland-Midden betrokken bij de actie.

De verdachten worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht.

Vrouw (23) verouderde 50 jaar in enkele dagen

Dokters in Vietnam staan voor een waar raadsel. Een 23-jarige vrouw is in enkele dagen tijd ongeveer 50 jaar verouderd na een heftige allergische aanval.

De inmiddels 26 jaar oude Nguyen Thi Puong was zo beschaamd, dat ze zich jarenlang verschool achter een masker. Inmiddels heeft ze voldoende moed verzameld om met haar bizarre verhaal naar buiten te treden. Ze hoopt dat ze met de hulp van dokters het bizarre verouderingsproces nog terug kan draaien.

Tuyen, de 33-jarige echtgenoot van de vrouw, benadrukt dat hij nog evenveel van haar houdt als toen hij met haar in het huwelijksbootje stapte. "Ik ben met Phuong getrouwd toen ze een prachtige vrouw was. Ik ben aan haar zijde gebleven tijdens haar hele gevecht tegen die vreemde ziekte. Hoewel ik niet te veel wil vertellen over ons seksleven, kan ik zeker bevestigen dat ik haar nog even aantrekkelijk vind."

Visallergie
De vrouw vermoedt dat een visallergie de boosdoener is. "Ik denk dat mijn ziekte te maken heeft met een levenslange allergie voor vis en ander voedsel dat uit de zee komt. Drie jaar geleden had ik een extreem slechte reactie. Ik had zware jeuk over mijn hele lijf. Zelfs 's nachts moest ik de hele tijd krabben."

"Omdat mijn man Tuyen en ik te arm waren om naar een ziekenhuis te gaan, nam ik medicijnen uit de plaatselijke apotheek. Na een maand nam de jeuk af, maar bleven er rode vlekken op mijn huid zichtbaar. Daarna schakelde ik over op traditionele medicijnen en de vlekken verdwenen. Helaas begon toen mijn huid plotseling in te zakken en te 'verwelken'. Ik probeerde een ander traditioneel medicijn, maar die extreme veroudering kon ik niet meer stoppen."

"Ik was zo beschaamd over mijn uiterlijk dat ik altijd een masker droeg als ik buitenkwam. Na een jaar stopte ik met elke behandeling omdat ik dacht dat het mijn lot was. Het lijkt wel of ik een oude vrouw ben met een aantal bevallingen achter de rug, als je de slappe huid op mijn gezicht, borst en buik ziet. Toch heeft die snelle veroudering mijn tanden, haar, ogen, geest en menstruatiecyclus niet aangetast. Het blijft gelukkig beperkt tot mijn huid."

Dokters denken dat de veroudering van de huid van de vrouw toe te schrijven is aan de traditionele medicijnen. Deze hebben mogelijkerwijs een ernstige vorm van mastocutose, overmatig aanmaken van mestcellen, veroorzaakt. Als dit het geval is, is de genezingskans 50 tot 70 procent, aldus de artsen.

Omdat het echtpaar amper meer dan honderd euro per maand verdient, kan het een grondig onderzoek in een ziekenhuis niet betalen. Artsen hebben daarom besloten om de vrouw gratis te onderzoeken. Maar tot op heden hebben de artsen geen sluitende verklaring voor de bizarre ziekte. Sommigen schrijven de veroudering toe aan de traditionele medicatie, anderen stellen zelfs dat het om een totaal nieuw, tot dusver onbekend extreem verouderingssyndroom gaat.

Rosenthal: Seksopmerking Berlusconi vervelend

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt het 'vervelend' dat de Italiaanse ambassadeur donderdag boos is weggelopen na een toespraak van een NOS-correspondent, die seksueel getinte opmerkingen maakte over de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

De bewindsman heeft die boodschap laten overbrengen aan de ambassadeur, liet hij vrijdag na afloop van de ministerraad weten.

NOS-correspondent Andrea Vreede deed de gewraakte uitspraak; zij vergeleek Berlusconi met op seks beluste Etruskische koningen. Dat deed zij ter gelegenheid van de opening van een tentoonstelling over de Etrusken in het Amsterdamse Allard Pierson Museum.

"Ik vind het vervelend dat de ambassadeur van een bevriend land zich genoodzaakt voelt om een bijeenkomst te verlaten", zei Rosenthal. Een hoge ambtenaar heeft die boodschap vrijdagochtend overgebracht aan de ambassadeur. Wat Rosenthal betreft, is hiermee de kous af.

De bewindsman velde geen oordeel over de uitspraken van Vreede, die donderdagavond aangaf geen enkele reden te zien om excuses aan te bieden. Wel vindt ze het vervelend dat de ambassadeur boos werd en wegliep.

Grote gemeenten willen meer lokale belastingen

Gemeenten willen meer eigen belastingen heffen omdat hun inkomsten drastisch teruglopen. Dat schrijven dertien grote gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht, in een brief aan premier Mark Rutte, schrijft NRC Handelsblad vrijdag. Om onenigheid over geld te voorkomen moet er bovendien een onpartijdig instituut komen dat als arbiter optreedt.

De financiële risico's dreigen omdat het kabinet steeds meer taken afschuift en bezuinigingen oplegt. "Er is een reëel risico dat zoals het nu gaat een substantieel aantal gemeenten de komende jaren failliet gaat", zegt de Eindhovense wethouder Staf Depla in de krant.

De gemeenten begrijpen dat bezuinigingen onvermijdelijk zijn en accepteren allerlei taken die het kabinet doorschuift, maar dat betekent volgens Depla dat ze wel op een volwassen manier moeten worden behandeld. De gemeenten willen onder meer nieuwe ozb-heffingen of opcenten.

Goede vangst Belastingdienst bij verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole op de A6 bij Almere hebben de politie en de Belastingdienst donderdag voor meer dan 2,5 miljoen euro aan openstaande vorderingen geïnd. Wie zijn openstaande schuld of boete niet direct betaalde, liep het risico zijn auto in te moeten leveren.

Elf automobilisten moesten hun wagen direct inleveren, op dertig andere voertuigen is beslag gelegd. In totaal inde de Belastingdienst hiermee tweehonderdduizend euro.

Bij de verkeerscontrole scande de politie de kentekens van al het langsrijdende verkeer. Dat leverde voor de politie 64 hits op met openstaande boetes, voor de Belastingdienst kwam dit op tachtig hits. In totaal inden medewerkers van de politie en de Belastingdienst zo ter plekke nog eens tienduizend euro.

Agenten bekeurden bestuurders verder nog voor onder andere onverzekerd rijden, rijden tijdens rijontzegging en rijden met een verlopen APK. Ook was de technische staat van auto's niet altijd in orde.

Murray treft Nishikori in halve finale Shanghai

Andy Murray is eenvoudig doorgedrongen tot de halve finale van het Masters-toernooi in Shanghai. De als tweede geplaatste Schot rekende in twee sets af met de Australische qualifier Matthew Ebden: 6-3 en 6-2. Na een uur en 25 minuten benutte de 24-jarige Murray zijn eerste wedstrijdpunt.

Murray neemt het zaterdag op tegen Kei Nishikori uit Japan. Nishikori stuurde verrassend Alexander Dolgopolov naar huis. De als twaalfde genoteerde Oekraïner ging met 6-4 en 6-3 onderuit.

Occupy-kampement in Denver ontruimd

Tientallen agenten van de oproerpolitie hebben demonstranten van de Occupy-beweging vrijdag verjaagd van voor het parlement van de staat Colorado in Denver. De betogers scandeerden 'Vreedzaam!' en verzetten zich niet. De politie sloeg enkele demonstranten in plastic boeien.

De autoriteiten begonnen voor zonsopgang met het neerhalen van tenten, omdat de actievoerders het ultimatum hun kampement voor elf uur donderdagavond op te breken hadden genegeerd. De politie trad gehelmd en met getrokken wapenstok betogers tegemoet die met een menselijke keten hun provisorische nederzetting wilden beschermen.

De demonstranten van de Occupy-beweging protesteren tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld. De ontruiming van het plein in Manhattan waar actievoerders van Occupy Wall Street hun kamp hebben opgeslagen is vrijdag uitgesteld. Volgens locoburgemeester van New York City Cas Holloway heeft de eigenaar van het particuliere plantsoen dit besloten.

Amsterdamse agenten dreigen met acties

Amsterdamse agenten die goed presteren krijgen geen opslag. Volgens politievakbond ACP weigert het korps zich te houden aan afspraken die zijn gemaakt over de promotie van agenten. De vakbond dreigt daarom met acties.

De ondernemingsraad van het korps Amsterdam-Amstelland heeft de zaak eerst aangekaart bij de korpsleiding en daarna bij de minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD). Die heeft gezegd dat de agenten bij goed presteren bevorderd moeten worden naar een hogere rang en bijbehorende salarisschaal.

Het korps heeft toegezegd de afspraken na te komen, maar de ACP heeft daar weinig vertrouwen in. Als er volgende week vrijdag geen concreet signaal is dat er gevolg wordt gegeven aan de afspraken die in de Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden Politie staan worden acties gestart. Onduidelijk is om wat voor acties het gaat.

Verbeek: "AZ beter dan Ajax"

AZ-trainer Gertjan Verbeek kijkt met vertrouwen uit naar de topper die dit weekend in de Eredivisie op het programma staat. De Alkmaarders zijn koploper in de Eredivisie en moeten het in Amsterdam opnemen tegen Ajax.

"'We zijn als team beter dan Ajax. Daar zijn de spelers ook van overtuigd. Wij gaan ons niet aanpassen aan Ajax. Het maakt niet uit hoe ze spelen. We hebben er wel een antwoord op," zei Verbeek over de wedstrijd die morgen op het programma staat.

Doelman Marsman maakt debuut bij Twente

Nick Marsman verdedigt zaterdag het doel van FC Twente in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. De Tukkers kunnen door blessures niet beschikken over Nikolay Mihaylov en Sander Boschker, waardoor de 21-jarige Marsman zijn officiële debuut in de ploeg van trainer Co Adriaanse maakt.

Mihaylov liep bij de nationale ploeg van Bulgarije een lichte enkelblessure op. Tweede keus onder de lat Sander Boschker kampt al enige tijd met een kuitblessure. Twente beschikt verder over een nagenoeg fitte selectie. Alleen aanvaller Nacer Chadli ontbreekt.

Derde goud op rij voor Uchimura op meerkamp

De Japanner Kohei Uchimura heeft in eigen land overtuigend de meerkampfinale van het WK turnen gewonnen. De 22-jarige titelverdediger behaalde een totaalscore van 93.631. Hij bleef de Duitser Philipp Boy daarmee ruim drie punten voor. Het brons ging naar Koji Yamamuro uit Japan.

Uchimura was de afgelopen twee jaar ook de beste op de meerkamp. In 2009 veroverde hij de wereldtitel in Londen en vorig jaar legde hij in Rotterdam beslag op het goud.

Xbox live accounts gebruikt om Fifa 2012 te kopen

Een gebruiker op Eurogamer heeft duidelijk gemaakt dat zijn Xbox live-account misbruikt is om allemaal Fifa 2012-spullen te kopen. Ook een aantal anderen heeft geklaagd. Hoeveel spelers getroffen zijn is nog niet duidelijk.

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen gegeven: Er bestaat een kans dat "hackers" hetzij toegang hebben tot je email, hetzij de EA helpdesk bellen en zich voordoen als jij. Microsoft heeft toegeven dat er een mogelijke fout in EA's servers ligt en ze daardoor kwetsbaar zijn. Ze hebben de getroffen accounts afgesloten voor verder onderzoek. EA wil niet reageren, maar benadrukt wel dat iedere gebruiker op de hoede moet zijn. Zij verzoeken iedereen de voorschriften op het EA forum op te volgen.

Mocht dit jou ook overkomen vraagt Microsoft om hen te contacteren via de support.

Amerikanen consumeren fors meer

Amerikanen hebben in september fors meer uitgegeven. De consumentenuitgaven stegen 1,1 procent in vergelijking met augustus. De core retail sales, zonder de verkoop van auto's, stegen 0,6 procent op maandbasis.

De cijfers zijn fors hoger dan economen vooraf hadden verwacht. Zij gingen uit van stijgingen van 0,5 en 0,2 procent. Het nieuws lijkt goed voor president Barack Obama en de kwakkelende Amerikaanse economie, dat voor 70 procent op consumentenuitgaven leunt.


Amerikanen hebben weer goed geluisterd naar Arnold

Verwarde vrouw spaarde gestolen grafmonumenten

De politie heeft in een woning van een verwarde vrouw uit Oirschot onlangs 120 graf- en herdenkingsmonumenten aangetroffen. De politie maakte vrijdag bekend op zoek te zijn naar mensen die de gedenkstenen en beeldjes missen.

De vrouw zit sinds september 2009 in een inrichting omdat ze geestelijk in de war is. Vermoedelijk had ze de gedenktekens voor die tijd al gestolen van begraafplaatsen in Nederland en mogelijk ook in het buitenland.

Op de website van de politie zijn foto's geplaatst van de monumentjes.


Verwarde vrouw spaarde gestolen grafmonumenten (Foto: Novum)

Anzhi weigert Eto'o aan Inter te verhuren

Internazionale verkocht deze zomer spits Samuel Eto'o aan het Russische Anzhi Makhachkala maar lijkt hier nu spijt van te hebben. Een poging om de Kameroener, in januari en februari, in de Russische winterstop, los te weken bij zijn werkgever levert niets op.

"Begin volgend jaar zijn we in volle voorbereiding. Hij zal zich met ons op trainingskamp in Turkije en Spanje in het zweet werken, en niet in de Serie A. Geen Inter voor hem," zo meldt de technisch directeur van Anzhi, German Chistyakov, op de website van de Russische club.

Chistyakov is dan ook niet blij met de poging van de Italianen om te trekken aan de best betaalde voetballer ter wereld. "Massimo Moratti (de Inter-voorzitter, red.) probeert een beetje te flirten met de tifosi om de aandacht af te leiden van de slechte resultaten. Ze zijn er trouwens wel snel achter gekomen dat ze niet zonder Eto'o kunnen."

Lindsay Lohan riskeert opnieuw gevangenisstraf

Lindsay Lohan loopt het risico volgende week weer achter tralies te verdwijnen. De 25-jarige actrice, die al drie keer is veroordeeld tot een celstraf, heeft zich weer niet aan de gestelde voorwaarden gehouden. Woensdag moet Lindsay bij de rechter tekst en uitleg geven over het verloop van haar taakstraf.

Lohan werd in mei veroordeeld tot een taakstraf van 480 uur, daarvan zou ze 360 uur doorbrengen in een opvangcentrum voor vrouwen. Daar is ze nu niet meer welkom, verklappen ingewijden aan entertainmentwebsite TMZ.

Lindsay moest zich van de rechter gedragen in het opvangcentrum en minimaal vier uur per bezoek werken. Volgens ingewijden verdween Lohan vaak al na een half uur en kwam ze negen keer niet opdagen. Het opvangcentrum opent daarom haar deuren niet meer voor de actrice, die haar taakstraf nu uitvoert bij het Rode Kruis.

Een woordvoerder van het Rode Kruis bevestigt tegenover entertainmentprogramma Access Hollywood dat Lohan daar sinds kort werkt. Wat de actrice precies moet doen, wil de woordvoerder niet loslaten.

Lohan zou bovendien veel te weinig tijd in haar taakstraf hebben gestoken. Voor de 480 uur kreeg Lindsay een jaar de tijd. Volgens TMZ heeft Lindsay echter pas 21 uur gewerkt. Lohan kreeg in juli al een standje van de rechter omdat ze te weinig tijd in haar taakstraf stak.

Niet alleen haar taakstraf brengt Lohan mogelijk in de problemen. Ze zou ook een keer per week een psychiater moeten bezoeken vanwege de diefstal van een ketting. Ook aan die voorwaarde heeft Lohan zich niet gehouden, naar verluidt omdat ze in het buitenland zat.

Tijdens de veroordeling in mei heeft de rechter echter al aangegeven dat dat geen geldig excuus is en dat Lohan geen tweede kans meer krijgt. Als ze zich weer niet aan de voorwaarden zou houden, verdwijnt Lindsay voor langere tijd achter tralies, waarschuwde de rechter.

[EK] Li Jiao naar achtste finales, rest uitgeschakeld

Bij het EK tafeltennis in Polen heeft Li Jiao zich als enige Nederlandse in het enkelspel geplaatst voor de achtste finales. Voor Britt Eerland, Elena Timina en Li Jie bleek de derde ronde het eindstation te zijn. In het dubbelspel strijden Li Jie en Timina later vandaag om een plaats in de halve finale.

Li Jiao had in haar partij geen kind aan de Engelse Kelly Sibley en won dan ook makkelijk met 4-0 in games (11-6, 11-5, 11-8 en 11-7). Later vandaag neemt ze het in de kwartfinale op tegen de Duitse Kristin Silbereisen.

Li Jie kon het voorbeeld van Li Jiao niet volgen. Ze verloor verrassend met 3-4 van de Tsjechische Renata Strbikova. De gamestanden waren 11-9, 9-11, 9-11, 10-12, 11-7, 11-8 en 8-11. De 17-jarige Eerland pakte in de partij tegen de Hongaarse Petra Lovas brutaal een 2-0 voorsprong, maar ging daarna alsnog met 2-4 onderuit (11-9, 11-6, 2-11, 4-11, 2-11 en 5-11). Timina verloor kansloos met 0-4 tegen de Duitse Wu Jiaduo (8-11, 9-11, 9-11 en 5-11).

'Quadrijden zeer gevaarlijk'

Quadrijden wordt in Nederland steeds populairder. Nu al zijn er 12.000 van deze voertuigen in het land te vinden. Het rijden op de vierwielige motorrijtuigen is echter zeer gevaarlijk, zegt traumachirurg Joost Peters die onderzoek deed naar de gevaarlijke gevolgen van het quadrijden.

Volgens Peters is het aantal ongevallen in zijn werkgebied verdrievoudigd in vergelijking met vorig jaar. In vergelijking met de jaren 2007, 2008 en 2009 is het aantal zelfs verzesvoudigd. Volgens de chirurg is quadrijden dan ook veel gevaarlijker dan motorrijden.


'Quadrijden zeer gevaarlijk'

Vettel vreest bandenprobleem in Zuid-Korea

Red Bull-coureur Sebastian Vettel vreest dat er in de Grand Prix van Zuid-Korea zeer veel pitstops plaats zullen gaan vinden. De wereldkampioen denkt dat de hoge bandenslijtage er voor zorgt dat er vaker dan normaal van rubber gewisseld zal moeten gaan worden.

"We kunnen maximaal vijf pistops doen, meer droogweerbanden hebben we niet, dus dan moeten er richting de finishvlag maar een set intermediates onder," zei een grappende Vettel vanuit Zuid-Korea na de verregende vrijdagsessie. "Misschien pakt het beter uit dan we verwachten, maar het kan ook slechter zijn. Het is een zware baan voor de banden. Er zijn wel lange rechte stukken, maar het rubber krijgt daarna geen tijd om tot rust te komen, waardoor het niet makkelijk zal worden."

Pirelli heeft voor deze race de zachte en superzachte banden meegenomen. De verwachting is dan ook dat rijders in de kwalificatie banden zullen gaan sparen. Vandaag hebben de coureurs in ieder geval weinig kunnen leren, omdat de baan nat was en de verwachting is dat er in de rest van het weekend weinig regen meer zal vallen.

Woning met tonnen aan coke gevonden

In een woning in Vlaardingen is een zogenoemde cocaïnewasserette gevonden. In het huis werden drugs die verstopt zaten in kruiden teruggewonnen, om gereed te maken voor de verkoop. De politie pakte er woensdag vijf verdachten op. In het huis en in de woning van een van de verdachten werd 2600 gram coke gevonden.

Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie waren de drugs op professionele wijze opgelost in de kruiden. Met behulp van benzine en ammoniak kon de cocaïne uit de specerijen worden 'gewassen'. De gevonden drugs hebben een straatwaarde van enkele honderdduizenden euro's.

De hoofdverdachte is een 49-jarige Amsterdammer. De overige verdachten zijn drie broers van 26, 36 en 37 jaar en een man van 42 uit Almere. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of ze langer vastgehouden kunnen worden. Hoe veel drugs in de wasserette is behandeld, wordt nog onderzocht.

In de woonkamer van de drugswasserette werden grote bakken met benzine, ammoniak en kruiden gevonden. Twee kilo natte cocaïne was waarschijnlijk kort daarvoor teruggewonnen uit de kruiden. Er stonden verder jerrycans benzine en literflessen ammoniak. Er hing een sterke chemische lucht, waardoor rechercheurs mondkapjes moesten dragen.


Woning met tonnen aan coke gevonden (Foto: Novum)

Nieuw actieschip Greenpeace in de vaart

Milieuactiegroep Greenpeace heeft vrijdag een nieuw actieschip in de vaart genomen, de Rainbow Warrior III. De voor 24 miljoen euro gebouwde schoener komt in de plaats van een vijftig jaar oud schip dat talrijke keren in actie kwam tegen de walvis- en robbenjacht en illegale houtkap.

De Rainbow Warrior III werd vrijdag bij een werf bij Bremen in Duitsland door een Canadese vrouw van de Cree-indianen gezegend met rook van traditionele medicijnen. De naam Rainbow Warrior is aan de mythologie van de Cree ontleend.

De Rainbow Warrior III komt waarschijnlijk voor het eerst in actie tegen het gebruik van steenkool voor elektriciteitscentrales in de Verenigde Staten. Later zet het schip koers naar het zuiden om de vernietiging van het Amazone-woud onder de aandacht te brengen.

Alle vlaggenschepen van Greenpeace dragen de naam Rainbow Warrior, naar het eerste actieschip dat in 1985 door de Franse geheime dienst in een haven in Nieuw-Zeeland tot zinken werd gebracht om een protestactie tegen Franse atoomproeven te saboteren. Bij de aanslag kwam een Greenpeace-fotograaf om het leven.


Nieuw actieschip Greenpeace in de vaart (Foto: Novum)

Epische Final Fantasy XIII-2 trailer

Square Enix heeft een trailer uitgegeven van Final Fantasy XIII-2. De trailer duurt meer dan zeven minuten en gooit een familiecontainer aan nieuwe informatie over je heen.

In de trailer zien we veel oude bekenden, nieuwe gezichten, nieuwe systemen en nieuwe locaties. Ook komen we wat te weten over de oorsprong en de motieven van diverse personages.

Final Fantasy XIII-2 is een vervolg op de matig ontvangen game uit 2009. De game begint direct na het einde van Final Fantasy XIII en zal veel nieuwe karakters introduceren. Zo is Caius bijvoorbeeld heerser over de tijd en is hoofdpersoon Noel een tijdreiziger die samen met Serah de toekomst probeert te veranderen.

De game is onlangs uitgesteld naar 3 februari 2012 en komt uit voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Bekijk de trailer hieronder.

Reden van vertraging Rocksmith

Ubisoft heeft telefoontjes en e-mails van de rockband Rocksmith genegeerd volgens de band, terwijl de uitgever bezig was de naam te registreren voor de Europese markt.

De uitgever heeft vanmorgen gezegd dat het spel Rocksmith pas in 2012 wordt uitgegeven door muzieklicenties en "andere externe factoren". De band wilde eigenlijk geen zaak maken om de naam, maar juist proberen om elkaar te helpen. De band zou het spel willen promoten en daarvoor in het spel willen voorkomen. Pas toen de band een officiële klacht indiende bij de OHIM, de trademarkinstantie, tegen de naam van het spel reageerde Ubisoft op hun.

De band wil de aanklacht nog best intrekken als Ubisoft op normale wijze om de tafel wil zitten, maar Ubisoft heeft ondertussen de band weer aangeklaagd om dingen die zij in de media hebben geroepen. Ubisoft geeft als commentaar dat ze de regels van de OHIM respecteren en naar die regels gaan handelen. Het ziet er dus naar uit dat de OHIM pas eind februari naar de zaak kijken en dat er geen schikking komt.

De release van Rocksmith in Europa zal dus nog even duren voordat deze zaak is opgelost.

'Rutte vroeg Cohen voor Raad van State'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft PvdA-leider Job Cohen onlangs gevraagd of hij vicevoorzitter van de Raad van State wilde worden. Cohen heeft nee gezegd. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen in Den Haag.

Rutte zou Cohen hebben gevraagd tijdens een diner kort voor de Algemene Beschouwingen, die twee weken geleden plaatsvonden. Cohen heeft al eerder publiekelijk verklaard niet in te zijn voor de opvolging van Herman Tjeenk Willink, die begin volgend jaar vertrekt als vicevoorzitter.

De opvolging van Tjeenk Willink is een beladen onderwerp in de coalitie. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) geldt al geruime tijd als de voornaamste kandidaat, maar zijn benoeming is nog altijd niet beklonken. Dat zou te maken hebben met weerstand in het CDA en mogelijk ook bij koningin Beatrix.

Ruim tachtig zwartrijders betrapt in Hoorn

Bij een grote ov-controle donderdag op het station in het Noord-Hollandse Hoorn zijn 85 mensen betrapt die geen geldig vervoersbewijs hadden. Ook werden twee mensen aangehouden. De een had nog een boete openstaan, de ander moest nog elfduizend euro betalen of 89 dagen de cel in voor een mishandeling waarbij het slachtoffer in coma raakte, meldt de politie vrijdag.

Aan de controle werkten zestig medewerkers van openbaarvervoerbedrijven en de politie mee. De actie vond van 14.00 tot 21.00 uur plaats op en rond het station. Alle achtduizend trein- en 435 busreizigers werden gecontroleerd. Mensen die geen geldig vervoerbewijs hadden, moesten meteen de trein of bus verlaten.

EO lanceert eigen online versie Spuiten en Slikken

De EO komt met een eigen versie van Spuiten en Slikken, maar dan online. De site, genaamd Denkstof, is voor jongeren vanaf 16 jaar, zo laat de omroep vrijdag weten.

Denkstof moet een gesaneerde variant worden van het populaire tv-programma van BNN over drugs en seks. In de versie van de EO gaat het over 'gebrokenheid, seks, vergeving' en de obsessie met schoonheid. De video's op de site moeten antwoord geven op de vragen waar jongeren mee worstelen.

De christelijke omroep baseerde zich voor de site op een onderzoek van de Gereformeerde Hogeschool Zwolle. Daaruit blijkt dat jongeren steeds minder vaak bij de kerk aankloppen voor advies over geloof. Ze praten daarover liever met generatiegenoten, zo staat in het onderzoek.

Denkstof gaat vanaf 16 oktober online.

NHL 12

IJshockey zorgt wekelijks voor veel commotie in Amerika en omstreken. In Vancouver slopen ze na een verliespartij de gehele stad en in Boston vieren ze groot feest na de gewonnen Stanley Cup. Met de emoties rond de ijshockeygames van EA valt het de laatste jaren mee. De games zijn ieder jaar wel van goede kwaliteit, maar er verandert bijna niets om ze interessant te houden voor de Europese markt. Dit jaar heeft EA een belofte gemaakt, de game zou de beste NHL-game tot nu toe zijn en er  zou veel veranderd moeten zijn. Maakt EA deze belofte waar of is de game een flater op het ijs?

 

Heel weekeinde non-stop bijbellezen

De jongerengroep Bijbel in Context (BIC) uit Voorthuizen (Gelderland) is vrijdagochtend begonnen aan een marathon bijbellezen, die tot zondagavond gaat duren.

De eerste lezer is nu bezig aan het bijbelboek Genesis 1. De laatste lezer eindigt naar verwachting over 82 uur met de laatste woorden van Openbaringen 26.

Iedereen die zin heeft mag meedoen. BIC zorgt voor voldoende bijbels, maar liefhebbers mogen ook hun eigen boek meebrengen. De marathon vindt plaats in de gereformeerde kerk aan het Bunckmanplein in de Gelderse plaats..

Heel weekeinde non-stop bijbellezen
Heel weekeinde non-stop bijbellezen (Foto: ANP)

Daytona USA racet richting consoles

SEGA heeft aangekondigd dat de arcaderacer Daytona USA deze maand een terugkeer zal maken naar de thuisconsoles.

Daytona USA debuteerde in 1993 en wordt nu uitgebracht op Xbox LIVE Arcade en het PlayStation Network. De klassieke titel is getuned en gereviseerd met verbeterde graphics in breedbeeldformaat, ondersteuning voor stuurwielen en voor het eerst op de thuisconsoles zal er online multiplayer tot maximaal acht spelers ondersteund worden.  De originele soundtrack, die ook beschikbaar is in karaokemodus, zal op de achtergrond klinken.

Daytona USA zal verkrijgbaar zijn als een digitale download op 26 oktober voor Xbox LIVE Arcade voor 800 Microsoft Points. In Europa wordt het spel eind november uitgebracht op PlayStation Network.

Zorgkosten ouderen extreem hoog

De zorgkosten van 65-plus ouderen zijn gemiddeld drie keer zo hoog als mensen die jonger zijn. Dit blijkt uit een donderdag uitgezonden reportage van Nieuwsuur. De zorgkosten van 75- tot 85-jarigen zijn het hoogst met gemiddeld 5.000 euro per jaar.


Jaarlijkse kosten zorgverzekeringswet per leeftijd (Bron: Nieuwsuur)

Veel ziekten die vroeger dodelijk waren, zijn nu door de medische vooruitgang chronische aandoeningen geworden. Mensen leven steeds langer, maar helaas ook met steeds meer gebreken. Veel 80-plussers hebben drie, vier, soms wel vijf chronische aandoeningen.

"Gezond honderd worden is een illusie", zegt een hoogleraar ouderengeneeskunde in de reportage. "Door dat langer leven komen mensen vaak in situaties terecht die ze niet willen. Ze zeggen: 'ik wil niet afhankelijk worden, ik wil niet dement worden, ik wil niet naar het verpleeghuis.' Maar dat is juist wel het lot van veel 85-plussers."


Zorgkosten ouderen extreem hoog

Ruim vijfhonderd hardrijders betrapt op A1

Bij een grote controle op de A1 en in de directe omgeving in Deventer zijn donderdagnacht 515 hardrijders betrapt. Ook werd voor 6165 euro aan achterstallige belastingschulden geïnd, is beslag gelegd op een auto en werden vier bestuurders betrapt die met een borrel te veel op achter het stuur zaten. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De controle vond plaats tussen 22.30 en 04.00 uur. Aan de actie werkten ruim tachtig medewerkers van onder meer de Nederlandse en Duitse politie, het Openbaar Ministerie, de douane, de marechaussee en de Voedsel en Waren Autoriteit mee.

Van 2785 voertuigen werd de snelheid gecontroleerd. Tijdens de actie werden ook drie slagwapens gevonden en in beslag genomen. Tegen de bezitters is proces-verbaal opgemaakt. Verder werd voor 772,50 euro aan openstaande boetes geïnd, kregen zes Nederlanders een boete omdat ze een auto hadden met een buitenlands kenteken, werden 34 boetes uitgedeeld voor onder meer onverzekerd rijden en verlichting die het niet goed deed en werden twee illegalen ontdekt.

Een automobilist die een aanrijding had veroorzaakt, dronken achter het stuur zat en een achterstallige belastingschuld bleek te hebben werd aangehouden. Een bestuurder weigerde te stoppen voor de politie, maar kon even verderop worden achterhaald. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt, evenals tegen een buitenlandse automobilist die ondanks dat hij niet mocht rijden, toch achter het stuur was gekropen.

Skype nu echt in handen Microsoft

De overname van internetbeldienst Skype door Microsoft is afgerond. Dat maakte de softwaregigant vrijdag bekend.

Vorige week gaf de Europese Unie toestemming voor de overname, waarmee de laatste horde was weggenomen. De overname werd in mei al aangekondigd. Microsoft heeft 8,5 miljard dollar (6,1 miljard euro) betaald, waarmee dit de grootste overname is in de 36-jarige historie van het bedrijf.

Met de aankoop van Skype probeert Microsoft een grotere speler te worden op internet en de steeds belangrijkere markt voor smartphones. Maandelijks maken ongeveer 170 miljoen mensen gebruik van Skype. In 2010 werd 207 miljard minuten 'gebeld' met de dienst, waarvan de meeste minuten gratis. Iets meer dan een procent van de gebruikers betaalde voor de diensten die Skype aanbiedt.


Skype nu echt in handen Microsoft (Foto: Novum)

Limburgse politie rolt wiettaxi op

Negen mensen die een wiettaxidienst bestierden zijn donderdag opgepakt in de Limburgse regio Parkstad en het dorp Merkelbeek. Ongeveer vijftig klanten werden door koeriers van drugs voorzien. De politie spreekt vrijdag van een professionele organisatie die achter de wiettaxi schuilging.

De drugs werden vanuit een pand in Hoensbroek de wereld in gestuurd. De politie heeft bij diverse invallen in woningen in Heerlen en Kerkrade in totaal ongeveer duizend hennepplanten, 750 stekjes, 25 kilo wiet en 21 kilo hasj gevonden. Ook werden 52 duizend euro aan contant geld, televisies en een vuurwapen in beslag genomen.

De aangehouden verdachten zijn zes mannen en drie vrouwen van tussen de 21 en 40 jaar. Een 40-jarige man uit Merkelbeek wordt gezien als de hoofdverdachte. Deze man zou ook betrokken zijn bij de productie en handel in synthetische drugs als xtc en amfetamine. De politie kreeg hem vorig jaar in het vizier bij een onderzoek in Duitsland naar de levering van chemicaliën voor amfetamine.

Vuvuzela's in Team Fortress 2

Sports Interactive en SEGA Europe Ltd. hebben aangekondigd dat er vanaf vandaag diverse Football Manager 2012-items verkrijgbaar zullen zijn via de winkel van Team Fortress 2.

Deze items, waaronder voetbalschoenen, sjaals en een vuvuzela-geluidspakket, worden gratis weggegeven aan iedereen die Football Manager 2012 reserveert op Steam, maar liggen ook in de winkel ná de release van het spel.

"Toen Steam en Valve naar ons toekwamen met het idee om samen te werken, onderstreepte dat voor ons nog maar eens hoe briljant ze eigenlijk zijn", aldus Miles Jacobson, Studio Director van Sports Interactive. "Het is zo goed hoe ze buiten de kaders denken. We hopen dat alle spelers van Team Fortress 2 in het spel zullen genieten van de items, en we bieden alvast onze excuses aan voor alle irritatie die het vuvuzela-geluidspakket in de wereld zal gaan opwekken."

Football Manager 2012 is vanaf 21 oktober 2011 verkrijgbaar op Steam.

FUUUUUUUUUUU
Ook kabaal in Team Fortress 2 (Novum)

Plassende winkelier ontdekt kassagraaier

Een visboer uit Delft heeft donderdag tijdens een plaspauze een dief ontdekt met dank aan zijn goede gehoor. De man hoorde tijdens het plassen de twee kassa's opengaan en merkte bij terugkomst dat er een greep in de kassa's was gedaan. Een medewerkster die even langs was gekomen en op de zaak lette bleek de dader.

De 17-jarige weekendhulp kwam rond 17.30 uur even 'buurten' en de filiaalmanager vroeg het meisje even op de zaak te letten. Toen hij terugkwam van het toilet ging de medewerkster ervandoor. De politie kon haar kort daarop in de omgeving aanhouden.

Er is een proces-verbaal opgemaakt tegen de stelende medewerkster. Ze moet zich waarschijnlijk later voor de rechter verantwoorden.

Vluchtende snelheidsduivels gestopt met politieheli

De politie heeft met behulp van een politiehelikopter vrijdagochtend in Nieuwegein twee mannen aangehouden die met meer dan 240 kilometer per uur op de vlucht waren. Waarom het duo meer dan twee keer te hard reed is nog onduidelijk, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

Agenten zagen rond 04.40 uur een Audi S3 met Frans kenteken spookrijden op de A20. De inzittenden negeerden een stopteken en gingen er met hoge snelheid vandoor. Omdat de politiewagen de snelheid van de vluchtauto niet kon bijbenen, werd een helikopter ingezet. De helikopter leidde de agenten naar de verdachten, die konden worden aangehouden toen ze een tuin in vluchtten.

De identiteit van de verdachten kon niet vastgesteld worden, omdat de twee geen legitimatiebewijs bij zich hadden. Ook weigerden ze mee te werken aan een alcoholtest. De verdachten blijven vastzitten en worden verhoord. De auto is in beslaggenomen.

Lady Gaga zegt 'nee' tegen Lady Googoo

Het liedje The Moshi Dance van de virtuele popster Lady Googoo mag niet meer gebruikt worden. Lady Gaga en haar advocaat hebben daar een stokje voor gestoken. Van de rechter mag gamestudio Mind Candy het gamepersonage niet meer gebruiken in filmpjes en liedjes en het nummer niet meer publiceren. Dat schrijft de website Music Week. Het gamepersonage mag nog wel in het spel Moshi Monsters verschijnen.

De plannen van Mind Candy vallen door de rechtelijke uitspraak in het water. Via Moshi Music wilde het bedrijf een verzamelalbum uitgeven met onder meer het nummer van Lady Googoo. Het liedje is ook verwijderd van Youtube.

"Kinderen kunnen gemakkelijk onderscheid maken tussen het personage en de zangeres", zegt studiobaas Michael Acton Smith van Mind Candy. Smith is teleurgesteld dat Lady Gaga de humor van de parodie niet inziet.

Lady Googoo is een populair gamepersonage in het spel Moshi Monsters. De persiflage op de popzangeres is populair onder de jonge gamers. Op Youtube was het nummer, voordat het offline gehaald werd, miljoenen keren bekeken.

Moshi Monsters is een webspel dat wereldwijd door vijftig miljoen kinderen tussen zes en twaalf jaar wordt gespeeld.


Lady Gaga zegt 'nee' tegen Lady Googoo

Veel mobieltjes te vies om aan te raken

Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 6 mobiele telefoons is vervuild met kleine hoeveelheden poep en plas. Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag op basis van bevindingen van de Universiteit van Londen en de School voor Hygiëne en Tropische Medicijnen in Londen.

Onderzoekers van deze onderwijsinstellingen hebben 400 monsters genomen van mobiele telefoons en handen in twaalf Britse steden. De publicatie van de onderzoeksgegevens valt samen met de Wereldwijde Dag voor het Handenwassen, die zaterdag plaats heeft. Het jaarlijkse evenement is bedoeld om het belang van goede persoonlijke hygiëne onder de aandacht te brengen.

Volgens een van de onderzoekers waren mobiele telefoons en handen in het noorden van Groot-Brittannië relatief vaker vervuild dan toestellen in het zuiden van het land. "Het kan zijn dat de bacteriën beter overleven in koude en natte omgevingen of misschien wassen mensen hun handen er minder vaak", aldus de onderzoeker.

Positieve Jol mogelijk gestraft door FA

Martin Jol wacht mogelijk een schorsing. De Fulham-trainer liet zich in de aanloop naar het treffen met Stoke City van dit weekende uit over de arbiter en dat is verboden.

Arbiter Martin Atkinson is aangesteld voor de wedstrijd van de Londenaren ondanks de kritiek op zijn functioneren tijdens de wedstrijd tussen Everton en Liverpool. Jack Rodwell werd met rood van het veld gestuurd na een vermeende overtreding op Luis Suárez. Rodwell werd daar later van vrijgesproken.

Jol liet weten dat het goed is dat Atkinson niet wordt gestraft voor zijn fout. "Hij is een goede scheidsrechter", vindt de coach. "In Nederland gebeurde het weleens. Dan floot een topscheidsrechter in de eerste divisie. Dat lijkt me geen goede oplossing."

De uitspraken van Jol zijn positief, maar toch hangt hem een schorsing boven het hoofd. Een coach mag zich voor de wedstrijd niet uitlaten over de dienstdoende arbiter. Sir Alex Ferguson kreeg daar in mei van dit jaar problemen mee, toen hij arbiter Howard Webb een compliment gaf voor het treffen met Chelsea.

MŠxima: Muziek is belangrijk voor kinderen

"Muziek is essentieel voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren zich te concentreren, naar anderen te luisteren en hun verbeeldingskracht te ontwikkelen."

Dat zei prinses Máxima vrijdag op de slotdag van de Radio 4-actie Klassiek geeft. Daarbij kunnen luisteraars instrumenten of geld doneren voor muziekonderwijs aan basisschoolleerlingen.

Máxima is beschermvrouwe van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze zei dat haar dochters Alexia en Ariane piano leren spelen, en Amalia viool.

Máxima: muziek is belangrijk voor kinderen
Máxima: Muziek is belangrijk voor kinderen (Foto: ANP)

'Gemeente mag weigerambtenaar hebben'

Gemeenten behouden de ruimte om ambtenaren in dienst te hebben die geen homoseksuelen willen trouwen. De gemeenten moeten er wel zorg voor dragen dat mensen van gelijke geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

Over dat voorstel van de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) buigt de ministerraad zich vrijdag. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze weigerambtenaren in dienst hebben.

'Gemeente mag weigerambtenaar hebben'
'Gemeente mag weigerambtenaar hebben' (Foto: ANP)

Tien tips over ontsnapte gevangene Breda

De politie heeft tien tips binnengekregen over Shahin Gheiybe, de Bredase gevangene die op 6 oktober ontsnapte tijdens een ziekenhuisbezoek. De tips kwamen binnen nadat donderdag een foto van de 28-jarige man werd gepubliceerd. De politie onderzoekt nu of de informatie bruikbaar is, meldt een woordvoerder van het landelijk parket vrijdag.

De man uit Rosmalen werd in 2011 in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel voor een dubbelde moordpoging in juli 2009. De slachtoffers raakten zwaargewond toen ze werden neergeschoten bij een zakendeal in Den Bosch.

In het opsporingsbericht wordt geadviseerd de man niet zelf te benaderen, maar contact op te nemen met de politie.

Gheiybe wist donderdag 6 oktober rond 14.10 uur te ontkomen aan zijn begeleiders. Daarna is hij die avond om 22.45 uur voor het laatst gezien bij een bushalte aan de Erasmusweg in Breda.

Playlogic geeft Toki Tori uit

De Amsterdamse game-uitgever Playlogic komt dit najaar met zijn eerste game sinds de doorstart die het 1 januari maakte. Samen met gamestudio Two Tribes uit Harderwijk wordt het puzzelspel Toki Tori voor PlayStation 3 uitgegeven. Dat heeft Playlogic bekendgemaakt.

Het origineel van het puzzelspel Toki Tori werd in 2001 door Capcom uitgegeven voor Gameboy Color. Sinds die tijd is het spel verschenen voor diverse spelcomputers. De versie die Playlogic uitgeeft voor de PlayStation 3 komt met de bewegingsgevoelige PlayStation Move en kan in 3D op een daarvoor geschikte televisie gespeeld worden.

Playlogic ging in augustus 2010 failliet nadat het een schuld had opgebouwd van zeker zes miljoen euro. Het nieuwe Playlogic Entertainment richt zich op het digitaal distribueren van games via de online winkels van de PlayStation 3-, Xbox 360- en Wii-spelcomputers.


Playlogic geeft Toki Tori uit

Directeur Van Abbemuseum wint Europese cultuurprijs

De directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven, Charles Esche, heeft de Prinses Margriet Award gewonnen. Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt. De prijs, die wordt uitgereikt door de Europese Culturele Stichting (ECS) is 25.000 euro waard.

De jury roemde Esche voor zijn voortrekkersrol in de museumwereld. De prijs werd in 2007 in het leven geroepen om de rol van kunst in de multiculturele samenleving te benadrukken en om het werk van prinses Margriet te eren. Ze stond 24 jaar aan het roer van de ECS. Nu is prinses Laurentien voorzitter.

Naast Esche werd ook filmmaker John Akomfrah met de prijs geëerd voor zijn 'baanbrekende' oeuvre. Beide laureaten ontvangen de prijs in maart uit handen van prinses Margriet.


Directeur Van Abbemuseum wint Europese cultuurprijs (Foto: Novum)

Lijk aangetroffen in vijver begraafplaats Tiel

De beheerder van een begraafplaats aan de Papesteeg in Tiel heeft vrijdagochtend rond 09.00 uur een dode man aangetroffen in een vijver op het kerkhof. Uit de kleding valt af te leiden dat het vermoedelijk gaat om een oudere man. Dat meldt een woordvoerder van de politie vrijdag.

De dode man lag met zijn hoofd voorover in de vijver, volgens de beheerder van het kerkhof. Tot nu toe zijn de identiteit en doodsoorzaak nog niet achterhaald.

De politie doet forensisch onderzoek. Een misdrijf wordt niet uitgesloten.

Ferrer verslaat Roddick in kwartfinale Shanghai

David Ferrer heeft de halve finale van het Masters-toernooi in Shanghai bereikt. De 29-jarige Spanjaard was vrijdag in drie sets te sterk voor Andy Roddick uit de Verenigde Staten: 6-7 (5), 6-2 en 7-6 (2). De als derde geplaatste Ferrer neemt het bij de laatste vier op tegen zijn landgenoot Feliciano Lopez of Florian Mayer uit Duitsland.

Ferrer en Roddick, die als tiende was genoteerd, waren in de eerste set aan elkaar gewaagd. Roddick kreeg twee kansen om uit te lopen, maar geen van beide breekpunten werd verzilverd. In de tiebreak trok de Amerikaan alsnog aan het langste eind. Roddick kon dat in het tweede bedrijf geen goed vervolg geven.

Ferrer wist twee breaks te plaatsen en trok de stand eenvoudig gelijk. In de beslissende set ging het weer gelijk op. Ferrer kreeg bij 5-4 op de opslag van zijn opponent zijn eerste wedstrijdpunt, maar dat werd weggewerkt door Roddick. De Spanjaard was even later in de tiebreak alsnog te sterk.


Ferrer verslaat Roddick in kwartfinale Shanghai (Foto: Novum)

[Video] Cynisch applaus levert Neymar rood op

De Braziliaanse voetballer Neymar is in zijn jonge voetbalcarrière voor de zoveelste keer in opspraak geraakt. Het talent van Santos kan goed voetballen, maar staat ook bekend als een fopduikspecialist. Dit keer leverde een ander stukje theater hem een rode kaart op.

Neymar kreeg in de door Santos met 2-1 verloren wedstrijd tegen Atlético Mineiro een gele kaart voor commentaar op de scheidsrechter. Dit beantwoordde hij met een cynisch applaus, waarna hij kon gaan douchen. Santos-coach Muricy Ramalho was dan ook not amused dat zijn pupil zijn emoties niet in bedwang kon houden.

"Hij moet leren kalm te blijven, ook als de scheidsrechter een fout maakt. Hij is een topspeler, met een heel goede dribbel. Hij is er aan gewend geraakt om onderuit gehaald te worden. Hij wordt soms echt opgejaagd. De scheidsrechter zal de eerste paar keer nog een vrije trap geven, maar zich daarna misschien bezwaard voelen om maar te blijven fluiten," zei Ramalho die Neymar huilend in de kleedkamer aantrof.

Nieuwe trailer voor The Muppets

Na een reeks Muppets-parodietrailers en met de Amerikaanse verschijningsdatum in het vooruitzicht heeft Disney nu een nieuwe trailer over de film zelf vrijgegeven. 

De nieuwe trailer toont iets meer van het verhaal. Ook komen enkele Amerikaanse sitcom-celebrities langs, zoals Rico Rodriguez (Modern Family), Rashida Jones (Parks & Recreation), Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother) en zie je een brede selectie van Muppets.

The Muppets, met naast de genoemde acteurs ook Jason Segel, Amy Adams, Jack Black, Mila Kunis en nog een hele reeks namen, verschijnt eind november in de Amerikaanse bioscopen. De Nederlandse markt krijgt de officiële release pas op 8 februari 2012.

Vacansoleil trekt Denifl en Mortensen aan

Wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Stefan Denifl en Martin Mortensen, zo maakte de ploeg vandaag bekend. Beide wielrenners komen over van Leopard-Trek dat volgend jaar fuseert met RadioShack.

De 26-jarige Mortensen keert hiermee terug op het oude nest, want hij reed in 2009 en 2010 ook al voor Vacansoleil. Hij werd dit seizoen tweede in het Deens kampioenschap. De 24-jarige Denifl werd dit seizoen vijfde in de GP Montréal. De Oostenrijker treft bij Vacansoleil ploegleider Jean-Paul van Poppel met wie hij in 2010 al samenwerkte bij Cervélo Test Team. Bij Vacansoleil liggen inmiddels 27 renners vast voor het seizoen 2012.

Amsterdamse politie lost schot bij overval

De politie heeft vrijdagochtend in Amsterdam-West een schot gelost na een gewapende overval op een supermarkt. Twee verdachten zijn aangehouden, een derde overvaller wist te ontkomen. Niemand is gewond geraakt door het schot. Wel moest een medewerker van de supermarkt die door de overvallers werd mishandeld naar een ziekenhuis.

De overval vond rond 07.00 uur plaats bij een supermarkt aan de Van Limburg Stirumstraat, meldt de politie. De daders bedreigden personeel van de winkel met een vuurwapen en bonden ze vast. Na de overval renden de drie daders de supermarkt uit.

Bij de arrestatie van een van de verdachten op de Wittenkade werd een schot gelost. Bij een zoekactie in de omgeving werd een tweede verdachte opgepakt.

Of de overvallers iets buit hebben gemaakt, is nog onbekend.

Chantal Janzen vaak onzeker over eigen kunnen

Chantal Janzen twijfelt vaak aan zichzelf. Elke keer dat de actrice zich voorbereidt op een nieuwe musicalrol, komt er een moment dat ze onzeker wordt over haar eigen kunnen.

"Ik heb vaak gedacht: jongens, ik kap ermee. Dit was het", geeft ze toe tegen Novum Nieuws. "Heb ik zo vaak gehad en ik heb het nog steeds. Ik denk elke musical weer: oké, nu gaat het niet lukken, dit wordt mijn fiasco. Dat gevoel heb ik dus al tien jaar. Maar ik hoef er nog niet voor in therapie."

Janzen is momenteel bezig met de voorbereidingen op de musical Wicked en weet zeker dat de twijfel wederom zal toeslaan. "We zijn nu aan het repeteren en dat gaat goed. Maar op een gegeven moment kom je in een try out-fase, heb je een keer een rotavond gehad en denk je: dit gaat 'm niet worden."

Toyota keert terug op Le Mans

Toyota heeft vandaag bekendgemaakt dat het volgend jaar weer deel zal gaan nemen aan langeafstandsraces, inclusief de 24 uur van Le Mans. De Japanners zullen dit doen met een hybride benzine-auto die in de LMP1-klasse uit zal gaan komen.

Het is niet voor het eerst dat Toyota deel zal gaan nemen in Le Mans. De laatste keer was in 1999, waarna de stekker uit het project werd getrokken en ingezet werd op de Formule 1. Voor de auto van volgend seizoen wordt er gebruik gemaakt van de in Japan ontwikkelde hybride aandrijflijn en een door het raceteam in Keulen ontworpen chassis.

Toyota is het tweede team dat op Le Mans meedoet met een hybride. Jan Lammers was dit jaar met zijn inschrijving van een hybride auto nog niet succesvol. In andere langeafstandsraces rijden sinds vorig jaar de Porsches 911 GT3 Hybryd rond die mede dankzij het door Williams ontworpen Kinetic Energy Recovery System in hun klasse regelmatig succes boeken. Voor een Porsche in de LMP1-klasse op Le Mans moet nog gewacht worden tot 2014.

Batman VIP-pas biedt extra poezelige content

Warner Bros Interactive Entertainment heeft bevestigd dat er een VIP-pas bestaat voor Batman: Arkham City. De pas biedt extra content waarin je als Catwoman speelt.

Catwoman is een uniek personage met haar eigen verhaal, bewegingen en wapens. Je kunt haar personage krijgen door de 'first buyer'-code in de hoes te gebruiken of door de pas te kopen als je het spel tweedehands hebt gekocht. De VIP-pas kost 800 Microsoft Points of 7,99 pond, zo rond de tien euro. De code is niet nodig om het verhaal van Batman uit te spelen, ze komt nog steeds voor in het verhaal dat je met Batman volgt.

Batman: Arkham City komt 21 oktober uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De Windows-versie komt in november.

Prrrr

Zes arrestaties voor factuurfraude in Noord-Brabant

Twee mannen en vier vrouwen zijn aangehouden voor fraude met facturen. Ze wisten 21 bedrijven in de omgeving van Helmond ruim honderdduizend euro afhandig te maken door facturen te vervalsen. Dat meldt de politie.

Het zestal wist echte facturen aan de bedrijven te onderscheppen. Vervolgens veranderden ze het rekeningnummer, waarna de bedrijven geld overmaakten aan de fraudeurs in plaats van aan hun crediteuren.

De verdachten komen uit Almere, Lelystad, Purmerend en Rotterdam en zijn tussen de 25 en 56 jaar oud. Ze worden verdacht van witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte. Vier van hen zijn na verhoor weer vrijgelaten, twee vrouwen uit Rotterdam van 25 en 43 jaar oud zitten nog vast. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De Vries geweigerd bij De Heineken Ontvoering

Peter R. de Vries is niet welkom bij de voorvertoning van de film De Heineken Ontvoering. De Vries zou de film vrijdag bespreken in het tv-programma Nieuwsuur, maar mag hem niet zien van de distributeur A-Film. De Vries liet zich eerder kritisch uit over De Heineken Ontvoering. Zijn boek over de ontvoering van de biermagnaat wordt namelijk ook verfilmd en hij noemde dat project 'een echte verfilming'.

"Ik word niet toegelaten bij de persviewing van De Heineken Ontvoering met Nieuwsuur. Zeker bang dat ik zie hoeveel er gepikt is...", schrijft de misdaadverslaggever op Twitter. Een woordvoerder van A-Film laat weten dat Nieuwsuur De Vries wel heeft aangemeld voor de persvoorstelling, maar dat besloten is hem niet toe te laten. "Hij zit niet in ons persbestand."

De Heineken Ontvoering is vanaf 27 oktober in de bioscoop te zien. De hoofdrol van Freddy Heineken wordt gespeeld door Rutger Hauer.


De Vries geweigerd bij De Heineken Ontvoering (Foto: Novum)

Voorzitter Stern vreest voor NBA-seizoen

Het hele seizoen in de NBA dreigt in gevaar te komen als er dinsdag geen akkoord wordt bereikt tussen spelers en clubeigenaars. Dat zegt de voorzitter van de Amerikaanse basketbalcompetitie David Stern. "Als er dinsdag geen overeenstemming komt wordt er met kerst nog niet gespeeld."

De seizoensstart in de NBA is al met twee weken uitgesteld omdat spelers en eigenaren overhoop liggen over het percentage van de winst dat naar de spelers gaat. In het bijzijn van mediator George Cohen moet er een doorbraak komen. Beide partijen gaan maandag al afzonderlijk in gesprek met Cohen.

Kramer keert terug in wedstrijdverband

Sven Kramer schaatst zaterdag voor het eerst in anderhalf jaar weer een wedstrijd. De 25-jarige Fries gaat in het Duitse Inzell van start op de 3000 meter. "Het wordt spannend. Mijn laatste race was een tien kilometer op het WK allround in maart 2010", zegt Kramer op de website van zijn ploeg TVM.

"Een persoonlijke record zit er nog niet in. Ik weet verder nog niet wat ik zaterdag kan verwachten", zegt de meervoudig wereldkampioen. "Vast staat wel dat ik pijnvrij ben en daar ben ik heel blij mee. Als ik lekker schaats en makkelijk mijn rondjes kan rijden, dan ben ik heel tevreden."


Kramer keert terug in wedstrijdverband (Foto: Novum)

Amazing Spider-Man onthuld op poster

Er is een nieuwe Spider-Man-game in ontwikkeling die gelijk met de nieuwe film uit moet gaan komen. Door een poster die bij de Comic-Con in New York hangt is dat al duidelijk.

De poster bij de Comic-Con onthult The Amazing Spider-Man dat door Beenox wordt ontwikkeld en wordt uitgegeven door Activision. Beenox is de studio die al eerder Spider-Man: Shattered Dimensions en Spider-Man: Edge of Time heeft gemaakt. De film en de game komen op 4 juli 2012 uit in Amerika.

Comic-Con New York is vandaag gestart en eindigt zondag. In die periode zal er meer informatie komen over de nog onaangekondigde game.

The Amazing Spider-Man

Uitslag tweede vrije training Zuid-Korea

Lewis Hamilton heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Zuid-Korea de snelste tijd gereden. De Brit was op een nat Yeongam-circuit met een tijd van 1.50,828 te snel voor zijn McLaren-teamgenoot Jenson Button en wereldkampioen Sebastian Vettel.

De baan was iets beter dan in de eerste vrije training, maar dat belette Lotus Renault GP-coureur Bruno Senna er niet van om veelvuldig uitstapjes te maken. Ook was er nog een botsing tussen Mercedes-coureur Nico Rosberg en Toro Rosso-rijder Jaime Alguersuari.

Uitslag tweede vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:50.828 26
2 Jenson Button McLaren 1:50.932 19
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:52.646 30
4 Fernando Alonso Ferrari 1:52.774 25
5 Mark Webber Red Bull 1:53.049 27
6 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:53.402 25
7 Felipe Massa Ferrari 1:53.707 24
8 Nico Rosberg Mercedes 1:53.914 18
9 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:53.948 27
10 Paul di Resta Force India 1:53.957 32
11 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:54.200 26
12 Adrian Sutil Force India 1:54.392 26
13 Rubens Barrichello Williams 1:54.831 30
14 Michael Schumacher Mercedes 1:54.965 21
15 Bruno Senna Lotus Renault 1:55.187 28
16 Sergio Perez Sauber 1:55.203 24
17 Kamui Kobayashi Sauber 1:55.544 23
18 Pastor Maldonado Williams 1:56.067 22
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:56.669 20
20 Jarno Trulli Team Lotus 1:57.173 19
21 Timo Glock Virgin 1:58.269 25
22 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:59.458 26
23 Daniel Ricciardo HRT 1:59.958 19
24 Vitantonio Liuzzi HRT 2:00.165 20

'Occupy'-protesten veroveren de wereld

Dit weekeinde gaan overal ter wereld mensen de straat op om hun onvrede te uiten over de inhaligheid en macht van de financiële wereld. Van New York tot Sydney en van Amsterdam tot Madrid; wat begon als een kleinschalige demonstratie van het Canadese tijdschrift Adbusters bij het beursgebouw op Wall Street in New York is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Eerder dit jaar werden twee redacteuren van Adbusters getroffen door de beelden van Egyptenaren die in Caïro demonstreerden voor democratie en van Spaanse jongeren die hun bivak opsloegen in het centrum van de grote steden in hun land uit protest tegen de hoge werkloosheid. Ze vroegen zich af: waarom gebeurt dit niet in de Verenigde Staten?

Half juli plaatste het tijdschrift een bericht op verscheidene sociale media waarin het een oproep deed om met twintigduizend 'verlossers, rebellen en radicalen' het zuidelijke deel van Manhattan over te nemen en Wall Street een paar maanden lang te bezetten. Er werden geen activiteiten georganiseerd en de redacteuren van het tijdschrift waren er zelf niet eens bij, maar de protestbeweging was geboren.

De eerste protesten zorgden niet alleen voor politieke aandacht, maar breidden zich tevens uit naar tientallen andere steden en inmiddels ook naar het buitenland. "Het heeft een nationale dialoog op gang gebracht", aldus Kalle Lasn, een van de redacteuren van Adbusters.

De doelen van de beweging zijn niet eenduidig en hierdoor trekt ze een breed publiek aan. De grootste gemene deler lijkt een gevoel van onbehagen te zijn over de economische ongelijkheid in de wereld. Mensen zijn bovendien ontevreden over de invloed van grote bedrijven en superrijken op het economische en politieke systeem.

De betogers hebben geen leiders aangewezen en nemen beslissingen door simpelweg te stemmen op een 'algemene vergadering', zoals de bijeenkomsten worden genoemd.

In Sydney willen demonstranten voor het gebouw van de Reserve Bank of Australia hun tenten opslaan. Ze zeggen vanaf zaterdag voor onbepaalde tijd op Martin Place te zullen bivakkeren. Ook elders in Australië staan 'Occupy'-protesten op de planning. "Mensen gaan om allerlei redenen de straat op. Er is een algemeen gevoel dat de wereld wordt gedomineerd door de één procent superrijken", aldus de organisator van Occupy Sydney.

Ook in Groot-Brittannië vinden zaterdag protesten plaats. Onder het motto 'It's time to say enough is enough' willen demonstranten de London Stock Exchange bezetten. Ze verzamelen zich rond het middaguur voor St. Pauls Cathedral.

Amsterdam is zaterdag eveneens aan de beurt. Volgens een Facebookpagina verschijnen er dan ruim drieduizend mensen om Beursplein 5 te bezetten. Zo'n zes op de tien Nederlanders staan volgens een onderzoek van Maurice de Hond positief tegenover de Occupy-beweging. Ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn 'bezettingen' gepland.

Chavez: Vliegtuigen met drugs neerschieten

Vliegtuigen waarmee drugs worden gesmokkeld moeten worden neergeschoten als ze het bevel van de autoriteiten om te landen, negeren. Dit vindt althans de Venezolaanse president Hugo Chavez. Chavez heeft het parlement geadviseerd het leger deze bevoegdheid te geven.

In een toespraak op de televisie zei Chavez donderdagavond dat de kartels die nu het Venezolaanse luchtruim gebruiken om drugs te smokkelen zich wel twee keer zullen bedenken als een dergelijk ingrijpen van de Venezolaanse strijdkrachten tot de mogelijkheden behoort.

Nu hebben de Venezolaanse autoriteiten het nakijken als drugstoestellen hun luchtruim binnenkomen. Als de Venezolaanse luchtmacht een drugstoestel volgt en gelast te landen heeft zij geen enkel middel om de order af te dwingen en wordt deze dan ook genegeerd, zei Chavez.

Venezuela geldt voor de drugskartels in het buurland Colombia als een belangrijke doorvoerhaven voor drugssmokkel naar de Verenigde Staten en Europa.

'Nederland belastingparadijs voor multinationals'

Nederland is een belastingparadijs voor multinationals. De honderd grootste bedrijven op de beurs in Londen hebben samen 8492 vennootschappen en joint-ventures, waarvan 1330 in Nederland. Alleen in het Amerikaanse staat Delaware zijn er meer, meldt de Volkskrant vrijdag.

Nederland heeft een gunstig belastingklimaat voor de multinationals. Volgens hulporganisatie Actionaid wordt Nederland gebruikt als tussenstation waar vanuit bedrijven geld zonder veel problemen kunnen doorsluizen naar echte belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden.

Er is overigens geen sprake van belastingontduiking, maar van belastingontwijking. Via ingewikkelde legale constructies stallen de multinationals, maar ook grote popbands zoals U2, hun geld in Nederland.

Auto rijdt woning Oude Pekela binnen

Een auto heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een gat veroorzaakt in een gevel van een woning in het Groningse Oude Pekela. De bestuurder van de auto maakte zich daarna uit de voeten, meldt de politie.

De bewoners van de woning aan de Burgemeester van Bakkeneslaan werden 's nachts opgeschrikt door de harde klap. Beneden aangekomen zagen ze het grote gat dat de auto in de muur had veroorzaakt.

De bestuurder van de auto was in geen velden of wegen te bekennen. Het voertuig is in beslag genomen. De vermoedelijke bestuurder is bij de politie bekend.

Greenpeace-directeur mag IndonesiŽ niet in

Greenpeace-directeur John Sauven mag Indonesië niet in. De Indonesische regering beschouwt hem als ongewenst vanwege de rapporten die zijn organisatie over de toestand van het milieu in Indonesië heeft uitgebracht.

Sauven, in het bezit van een visum voor Indonesië, kwam donderdag op de luchthaven van Jakarta aan, maar werd onmiddellijk weer op een retourvlucht gezet. De Greenpeace-voorman had ontmoetingen gepland staan met regeringsvertegenwoordigers en zakenlieden voorgaande aan een rondreis langs regenwouden die door de steeds verdere uitbreiding van plantages worden bedreigd.

Volgens een woordvoerder in Jakarta heeft de Indonesische regering door de rapporten van Greenpeace 'moeilijkheden' ondervonden.

Amsterdam verliest groot filmevenement

Amsterdam verliest het filmevenement CineEurope, dat al vijftien jaar elke zomer in de RAI plaatsvond. Dat heeft de organisatie van het evenement vrijdag op haar website gemeld.

CineEurope is een beurs voor exploitanten, distributeurs en toeleveranciers van bioscoopapparatuur uit heel Europa. Op het evenement komen jaarlijks grote namen uit de filmwereld vertellen over hun nieuwe projecten. De afgelopen jaren deden onder meer James Cameron, Tom Cruise en Ridley Scott in het kader van CineEurope Nederland aan.

De beurs verhuist van Amsterdam naar Barcelona.

Confrontatie dreigt bij kamp Wall Street-protest

De actievoerders van Occupy Wall Street zeggen hun kamp in het Zuccotti Park op Manhattan niet te zullen verlaten. Volgens de eigenaar moet het park worden schoongemaakt. De actievoerders hebben daarop van burgemeester Michael Bloomberg van New York te horen gekregen dat zij hun kamp moeten opbreken. De demonstranten van Occupy Wall Street protesteren tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.

De actievoerders, die al dagen in het Zuccotti Park bivakkeren, zijn donderdagavond zelf aan het schoonmaken geslagen. Zij vrezen dat het argument van eigenaar Brookfield Properties en burgemeester Bloomberg slechts een truc is om hen uit het park te krijgen.

Volgens locoburgemeester Cas Holloway zijn in het Zuccotti Park onhygiënische toestanden ontstaan. Brookfield Properties heeft de politie gevraagd te helpen het plantsoen te ontruimen zodat het gereinigd kan worden.

Bloomberg zei woensdag dat hij niet wil tornen aan het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting van de actievoerders, maar dat zij de eigenaar nu eenmaal niet kunnen beletten de boel schoon te houden.

Volgens Holloway mogen de demonstranten terugkeren als het schoonmaakkarwei geklaard is. Brookfield Properties liet weten dat er niet meer in het park gekampeerd zal mogen worden.


Confrontatie dreigt bij kamp Wall Street-protest (Foto: Novum)

[EK] Ook Li Jie, Eerland en Timina naar derde ronde

Li Jie, Britt Eerland en Elena Timina hebben een voorbeeld genomen aan Li Jiao door allen de derde ronde van het WK tafeltennis in het Poolse Gdansk te halen.

Li Jie had totaal geen moeite met de Litouwse Vaskeviciute. Onze landgenote won erg simpel met 4-0 (11-5, 11-3, 11-4 en 11-3). In de derde ronde treft Li Jie de Tsjechische Strbikova. Ook Eerland had geen enkele moeite om de Spaanse Zhu opzij te zetten. Net als Jie won de 17-jarige tafeltennister haar partij opvallend gemakkelijk met 4-0 (11-6, 11-6, 11-8 en 11-6. Zij treft in de derde ronde de Hongaarse Lovas.

De 42-jarige Timina, bezig aan haar laatste EK, won haar partij met 4-0 (11-6, 11-9, 11-9 en 11-9) van de Engelse Bates. In de volgende ronde treft zij de Duitse Wu.

[WK Honkbal] Oranje stunt tegen Cuba

De Nederlandse honkballers hebben op het WK in Panama voor een stunt gezorgd door Cuba te verslaan. De ploeg van bondscoach Brian Farley was in Santiago met 4-1 te sterk voor de Cubanen en verzekerde zich daarmee van een plek in de finale. Het is voor het eerst in de 39 edities van het toernooi dat een Europese ploeg de eindstrijd bereikt.

Door vertraging in het speelschema ging de wedstrijd slechts over zeven innings. Eerder op de dag had Nederland al van Australië gewonnen. Slechts 3,5 uur later volgde de ontmoeting met Cuba, maar ook de grootmacht werd verslagen. Oranje boekte eerder op het WK al zeges op titelverdediger Amerika en olympisch kampioen Zuid-Korea.

Bryan Engelhardt nam Nederland in de tweede inning bij de hand door de bal het veld uit te jagen en een teamgenoot mee te nemen. Kalian Sams evenaarde dat kunstje van Engelhardt in de vijfde inning.

De honkballers zijn al verzekerd van een medaille. Een vierde plaats in 2005 en 2007 is tot nu toe het beste resultaat. Vrijdag treft Nederland nog Venezuela, dat laatste staat.

'Dode in kofferbak was handlanger Holleeder'

De dode man die 3 oktober werd aangetroffen in de kofferbak van een uitgebrande auto langs de A58 in Spoordonk, is Senol Tuna. De politie heeft vrijdag een bericht daarover in diverse media bevestigd.

Tuna stond bekend als bodyguard en handlanger van topcrimineel Willem Holleeder. De identiteit van de man is vastgesteld na een DNA-test. Omdat Tuna al eerder veroordeeld was, zat er materiaal van hem in de DNA-databank.

De politie stelde eerder al dat het om een afrekening in het criminele circuit zou gaan. Verder kan de zegsvrouw nog geen uitspraken doen over het onderzoek. Zo is nog onduidelijk hoe de man om het leven is gekomen en waar dat gebeurd zou zijn. De recherche doorzocht donderdag drie woningen en een bedrijfspand in Amsterdam in verband met de zaak.

De 47-jarige Tuna werd eerder onder meer veroordeeld voor moord en wapenbezit. In de zaak-Holleeder werd Tuna echter vrijgesproken.

'Gezondheid banken onhelder'

Het is onduidelijk hoe het is gesteld met de gezondheid van grote banken in Europa. De Europese Commissie en de Europese bankentoezichthouder hebben geen idee en dat vormt een belemmering voor de gewenste snelle besluitvorming over een gecoördineerde kapitaalversterking aan banken.

"Alle schattingen die nu de ronde doen, kloppen niet, want niemand heeft de meeste actuele informatie", zegt een anonieme bron uit Brussel tegen Het Financieele Dagblad. EU-ambtenaren menen dat ook dat dat de reden is dat zowel de European Banking Authority als de Europese Commissie nog niet met nieuwe kapitaaleisen is gekomen.

'Gezondheid banken onhelder'
'Gezondheid banken onhelder' (Foto: ANP)

Trapattoni: "Estland niet onderschatten"

Giovanni Trapattoni neemt het met Ierland in de play-offs voor het EK voetbal op tegen Estland. Op het eerste gezicht lijkt dit een simpele klus voor de Ieren, maar Trapattoni waakt voor onderschatting.

De Ieren hebben echter wel het voordeel dat ze eerst uit mogen spelen. "Het is erg positief dat we eerst uit spelen, we mogen de tegenstanders echter niet onderschatten", aldus de Italiaanse bondscoach van Ierland.

"We mogen geen enkele ploeg onderschatten, dus ook Estland niet", vervolgde Trapattoni. "Ze zijn niet voor niets in de play-offs terecht gekomen. Je moet dan over kwaliteiten en mentale krachten beschikken." Voor Estland betekent de tweeluik met Ierland een primeur. Zij wisten nog nooit een hoofdtoernooi of de play-offs te bereiken voor een EK of WK.

'Chipkaart vervangt papieren kentekenbewijs'

Het papieren kentekenbewijs wordt per 2013 vervangen door een chipkaart. Op de pas, die even groot is als een creditcard, staan alle gegevens over het voertuig en de eigenaar. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) besloten.

Volgens de bewindsvrouw is de chipkaart lastiger na te maken. Autodiefstal kan zo worden teruggedrongen, verwacht zij. Bij gestolen auto's worden nu vaak vervalste kentekenbewijzen gebruikt.

De chipkaart wordt niet duurder dan het huidige kentekenbewijs. Alle nieuwe auto's krijgen vanaf 2013 de nieuwe kaart, oudere auto's krijgen de chipkaart als ze van eigenaar wisselen.

Blizzard veilt World of Warcraft-servers

Blizzard Entertainment gaat de komende vier weken een aantal servers veilen op eBay. Deze servers zijn gebruikt in de vroege dagen van het uiterst succesvolle spel World of Warcraft.

Er gaan rond de tweeduizend Hewlett Packard ProLiant-bladeservers geveild worden.  Deze hebben ooit zo'n vijfhonderd World of Warcraft-realms voor Noord-Amerika en Europa gehost.

De opbrengst gaat naar het St. Jude Children's Hospital, een van 's werelds grootste centra voor onderzoek en behandeling van kinderkanker en andere levensbedreigende kinderziekten.

De servers zullen vanaf 17 oktober de komende vier weken in batches worden geveild op eBay. Blizzard Entertainment heeft een FAQ en veilingschema voor potentiële kopers op hun website geplaatst.

Elke geveilde server zal als bonus een aangepaste behuizing krijgen: de zijkant is doorzichtig en de kast heeft een World of Warcraft-logo. Je krijgt ook een gedenkplaat dat ondertekend is door het World of Warcraft-team.

"World of Warcraft-realms zijn als de virtuele buurten van de game-community: ze bevatten de ruimtes waar miljoenen spelers vriendschappen, vriendelijke rivaliteit en blijvende herinneringen hebben gemaakt", aldus Blizzard CEO Mike Morhaime. "Elke winnaar van deze veiling zal een klein monument voor deze collectieve ervaringen bezitten. Het beste is dat deze veiling een goed doel steunt, dat geweldig werk verzet in het helpen van kinderen uit de VS en over de hele wereld."

World of Warcraft

Wilders verwacht zwaar tweede jaar voor kabinet

Geert Wilders verwacht dat het kabinet een zwaar jaar te wachten staat. De samenwerking tussen regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV kan vanwege Europese immigratieplannen, mogelijke extra bezuinigingen en de instabiliteit binnen het CDA onder hoogspanning komen te staan.

Dat zegt hij vrijdag in een interview met het AD, precies een jaar nadat het kabinet van premier Rutte werd geïnstalleerd. "Ik hoop dat we de rit uitzitten, maar dit jaar zal nog geen schaduw blijken van wat ons volgend jaar te wachten staat", waarschuwt de PVV-leider. "Echt, er komen meer beren op de weg dan we tot nu hebben gezien."

Wilders is verder tevreden over de vorderingen die het kabinet maakt op punten die voor de PVV belangrijk zijn, zoals veiligheid, het terugdringen van immigratie en het aanstellen van extra verpleegkundigen.

Ierse rechters bezuinigen pruiken weg

Na meer dan 350 jaar leggen de Ierse rechters hun verplichte pruiken af. Het overblijfsel uit de tijd van de Engelse kolonisatie is te duur geworden.

Dit heeft de Ierse Raad voor de Rechtspraak donderdag laten weten. De traditionele pruiken van paardenhaar kostten de belastingbetaler tot nu toe voor elke nieuwe rechter zo'n 2200 euro.

De pruiken werden in Engeland verplicht gesteld nadat met de troonsbestijging van koning Karel II in 1660 de monarchie werd hersteld, na de republikeinse periode onder Oliver Cromwell. Aangezien Ierland toen door de Engelsen was bezet en gekoloniseerd, gold de regel ook op het eiland. Toen de Ierse Republiek in 1921 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk, bleef de regel gehandhaafd.

 Enige tijd geleden braken Ierse rechtbanken al met een andere traditie. Het is niet meer nodig de rechters aan te spreken met 'My Lord'. Een simpel 'Judge' of 'A Bhreithim', oftewel 'Rechter' in respectievelijk het Engels en het Iers, volstaat.

Vleminckx wil 'knalprestatie' tegen AA Gent

Club Brugge staat een belangrijk speelweekeinde te wachten. De nummer drie speelt zondag tegen het als tweede geplaatste AA Gent. Björn Vleminckx, inmiddels weer bijna helemaal fit, hoopt op een 'knalprestatie' van zijn ploeg.

"Gent is geen slechte ploeg, maar thuis moeten we altijd voor de drie punten gaan. Als we voetballen zoals we kunnen en we tonen de juiste mentaliteit dan zal het goed aflopen. Ik hoop op een knalprestatie van mezelf en ook van de ploeg", zegt hij op de website van Club.

Vleminckx hoopt met goed spel en doelpunten het schoen-incident van begin oktober achter zich te laten. Het weggooien van zijn schoenen na het duel met Beerschot kwam de oud-NEC-spits op veel kritiek te staan. "Eigenlijk zou het incident al vergeten moeten zijn maar de pers moet over iets kunnen schrijven. Ik heb ook de beelden gezien en eigenlijk viel het nog mee."

"Het was tegen niemand gericht, ik was gewoon ontgoocheld dat ik vervangen werd", aldus Vleminckx. "Het was een foute reactie om mijn schoenen uit te doen en weg te gooien. Ik had mezelf even niet in de hand en dat mag niet meer gebeuren."

Man opgepakt wegens omhelzen vrouw in 1983

In China is een man gearresteerd omdat hij in 1983 een vrouwelijke collega had omhelsd zonder haar instemming. Dit meldden staatsmedia in de Volksrepubliek vrijdag.

De ouders van de vrouw hadden destijds aangifte gedaan. Het OM stelde de man daarop in staat van beschuldiging wegens 'vandalisme', een vergrijp waar toen nog maximaal de doodstraf op stond. China voerde in de jaren 80 een streng beleid tegen "immoreel gedrag". De vandalismeparagraaf werd in 1997 geschrapt.

De dader vluchtte destijds meer dan 1000 kilometer. Nu de politie hem eindelijk heeft opgespoord, blijkt dat de man inmiddels met het 'slachtoffer' is getrouwd. Het stel heeft twee zoons en een dochter.

De politie probeert het OM te overtuigen van strafvervolging af te zien omdat de vrouw bang is dat haar man wordt veroordeeld.

Squashter Grinham bereikt finale in Monte Carlo

Squashter Natalie Grinham heeft tijdens de Monte Carlo Classic gisteren de finale weten te bereiken. Onze landgenote won in de halve finale met 3-1 van de als derde geplaatste Engelse Sarah Kippax.

Voor Grinham betekende dit de vierde finaleplaats dit jaar in een WISPA World Tour-evenement. In de eindstrijd neemt onze landgenote het op tegen Annie Au uit Hongkong. Zij is als eerste geplaatst in Monte Carlo.

Skyrim in recordtempo uitgespeeld

Een QA-tester bij Bethesda heeft de te kloppen tijd gezet voor The Elder Scrolls V: Skyrim-speedruns door het spel in een indrukwekkende twee uur en zestien minuten uit te spelen.

In de Bethesda Blog werd de wedstrijd tussen tester Sam Bernstein en ontwikkelaar Jeff Browne beschreven. Deze wedstrijd werd gehouden omdat het spel klaar is om in productie te gaan.

Bernstein eindigde het spel in 2:16:10, twintig seconden sneller dan Browne. Er mocht niet gecheat worden en blijkbaar hebben beide deelnemers een andere route genomen in het spel. De prijs voor de winnaar bestond uit een bescheiden beker en een taart naar keuze die door director Todd Howard gebakken zou worden.

De blog meldt wel dat de gemiddelde speler iets langer bezig zal zijn met de game: "Onze ontwikkelaars hebben jarenlange ervaring en kennen alle truukjes om snel door de game te gaan."

De pre-release speedruns in het kantoor van Bethesda lijken een traditie te worden. In een identieke wedstrijd met Fallout 3 won Bernstein ook al van Browne door dat spel in vijfenzeventig minuten uit te spelen.

Voordat wij door The Elder Scrolls V: Skyrim mogen gaan rennen, moeten we nog even wachten: 11 november mogen de gamers proberen of ze de tijd alsnog kunnen verbeteren.

De speedrunner

Opera WTF

Om de vrijdag ochtend eens lekker te beginnen met een WTF momentje. Het volgende filmpje veroorzaakt een stormloop aan vragen in mijn hoofd. Waarom bijvoorbeeld staan er Nederlandse namen op de achtergrond? Waar hebben ze het over? Waar zijn alle kleren gebleven? En vooral, waarom blijf je kijken naar die dame met de F-cup. Filmpje achter de lees verder, want zwaar NSFW.

Wenger: "Geen sprake van rechtsback crisis"

Arsenal-verdediger Bacary Sagna is momenteel geblesseerd. Volgens Arsène Wenger zijn er genoeg opties om hem te vervangen. Volgens de Franse trainer is er geen sprake van een crisis op de rechtsbackpositie.

Sagna viel in de derby van Noord-Londen tegen Tottenham Hotspur uit met een beenbreuk. De back is hoogstwaarschijnlijk drie maanden uit de roulatie. Een slecht bericht voor The Gunners.

"We hebben genoeg opties", meent Wenger tegenover SkySports. "We hebben Jenkinson en Koscielny in de selectie. En ook Djourou kan op de back positie uit de voeten. Koscielny was eerder altijd een rechtsback", overtuigt Wenger. "Zelfs André Santos kan naar de rechterkant uitwijken."

Wenger geeft toe dat een keuze voor Jenkinson het meest voor de hand ligt. "We hebben ook nog Coquelin. Maar Carl is een betere optie." Opties genoeg dus voor de Franse oefenmeester. Komend weekend speelt Arsenal thuis tegen Sunderland.

Twee Double Dragons naar Virtual Console

De eerste Double Dragon-game van de Game Boy zal in de 3DS Virtual Console via eShop verschijnen op 20 oktober. Daarna zal de NES-versie van Double Dragon 2 verschijnen op de Wii Virtual Console.

Beide games vertellen het verhaal van twee broers, Billy en Jimmy Lee, die martial arts-specialisten zijn. Zij schoppen hordes slechterikken van het scherm af om hun vriendin Marian te redden.

Uitslag eerste vrije training Korea

Michael Schumacher heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Korea. De Duitser wist tijdens de verregende sessie zijn landgenoot Sebastian Vettel een halve tiende voor te blijven. Paul di Resta reed naar de derde tijd, gevolgd door Adrian Sutil en Sebastien Buemi.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Schumacher Mercedes 2:02.784 10
2 S. Vettel Red Bull 2:02.840 +0:00.056 8
3 P. di Resta Force India 2:02.912 +0:00.128 12
4 A. Sutil Force India 2:03.141 +0:00.357 12
5 S. Buemi Toro Rosso 2:03.182 +0:00.398 9
6 K. Kobayashi Sauber 2:03.292 +0:00.508 13
7 L. Hamilton McLaren 2:03.391 +0:00.607 6
8 N. Rosberg Mercedes 2:04.311 +0:01.527 12
9 S. Perez Sauber 2:04.797 +0:02.013 8
10 M. Webber Red Bull 2:05.183 +0:02.399 5
11 K. Chandhok Lotus 2:06.350 +0:03.566 11
12 P. Maldonado Williams 2:06.852 +0:04.068 11
13 J. Vergne Toro Rosso 2:07.541 +0:04.757 9
14 R. Barrichello Williams 2:08.218 +0:05.434 5
15 N. Karthikeyan HRT 2:08.832 +0:06.048 14
16 D. Ricciardo HRT 2:09.232 +0:06.448 14
17 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 2:12.658 +0:09.874 7
18 T. Glock Marussia-Virgin 2:14.508 +0:11.724 4
19 F. Massa Ferrari -:--.--- -:--.--- 1
20 F. Alonso Ferrari -:--.--- -:--.--- 5
21 B. Senna Renault -:--.--- -:--.--- 1
22 V. Petrov Renault -:--.--- -:--.--- 1
23 H. Kovalainen Lotus -:--.--- -:--.--- 1
24 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 1

FOK! Filmtip van de dag: Iron Man

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Iron Man.

In 2008 mocht Robert Downey jr. in de huid kruipen van een niet alledaagse superheld. Downey jr. is Tony Stark, een gewetenloze wapenhandelaar die niet vies is van vrouwen en regelmatig iets te diep in het glaasje kijkt. Dat hij de meest verschrikkelijke wapens verkoopt lijkt Stark niet te deren tot hij het resultaat ziet van zijn wapentuig in Afghanistan. Stark besluit zijn leven te beteren en transformeert tot een superheld.

Iron Man bewees in 2008 dat het genre van de superheldenfilm nog lang niet uitgestorven was. In de eerste week bracht de film alleen in Amerika al zo'n 100 miljoen Dollar op. Ook in de pers kreeg de film veel lovende kritieken. Regisseur Jon Favreau maakte eerder ook het iets minder geslaagde Zathura: A Space Adventure (2005) maar is bij velen ook bekend als regisseur van Cowboys and Aliens, die eerder dit jaar uitkwam. In 2010 verscheen het eveneens succesvolle Iron Man 2.

Iron Man

Iron Man is vanavond vanaf 20.30 uur te zien op RTL5.

Dode door botsing trein met brommobiel

De bestuurder van een brommobiel is donderdagavond om het leven gekomen door een botsing met een trein. Dat gebeurde in het Gelderse dorp Stroe, maakte de politie bekend.

Over de oorzaak van de botsing en de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. Het ongeluk gebeurde op de spoorwegovergang aan de Wolweg, aan de rand van het dorp.

Het treinverkeer werd voor de rest van de avond stilgelegd, waardoor reizigers tussen Amersfoort en Apeldoorn moesten omreizen via Zwolle.

Nederlandse honkballers dicht bij finale

De Nederlandse honkballers hebben op het WK in Panama een belangrijke stap gezet richting de finale. De ploeg van bondscoach Brian Farley was in Santiago met 2-1 te sterk voor Australië en staat daardoor stevig op de tweede plaats in de finalegroep. Nederland speelt de komende dagen nog tegen Cuba en Venezuela. De nummers een en twee van de groep spelen zaterdag de finale.

De wedstrijd tussen Nederland en Australië had eigenlijk woensdag gespeeld moeten worden, maar werd toen in de zevende inning vanwege hevige regenval gestaakt. Donderdag was Oranje, dat weliswaar negen honkslagen moest toestaan, direct weer bij de les. Curt Smith kwam in de tweede helft van de zevende inning over de thuisplaat, waarna de voorsprong niet meer uit handen werd gegeven.

Donderdagnacht om 2.30 uur Nederlandse tijd is Cuba de volgende tegenstander, de ontmoeting met Venezuela staat voor vrijdag gepland. Om de achterstand in het speelschema in te halen, gaan beide wedstrijden over zeven innings.

Een finaleplaats op een WK zou voor Nederland een mijlpaal betekenen. Een vierde plaats in 2005 en 2007 is tot nu toe het beste resultaat.

Nederlander blijkt geen harde werker

Nederlanders besteden gemiddeld zes uur per dag aan verplichtingen zoals werk, huishouden, onderwijs en gezin. Dat is zo'n vijftig minuten minder dan in de rest van Europa. Nederlanders hebben een halfuur meer vrije tijd dan de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit vrijdag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders denken misschien harde werkers te zijn, zegt het SCP, maar in Zuid-Europa besteden mensen veertig minuten meer aan verplichtingen als werk en huishouden. In Oost-Europese landen is dit zelfs een uur meer.

De Nederlandse man werkt gemiddeld acht uur per dag, mannen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zuid-Europa een halfuur langer. Een gemiddelde werkdag van een vrouw in Nederland duurt iets meer dan zes uur, die van een vrouw in Zweden ruim een uur langer.

Met gemiddeld 5,5 uur vrije tijd per dag - het weekend meegerekend - hebben Nederlanders een halfuur meer vrij te besteden dan de rest van Europa. Die tijd gaat deels op aan sociale activiteiten als vrijwilligerswerk en mantelzorg. De tijd die overblijft voor ontspanning wordt grotendeels doorgebracht op de bank voor de tv, net als de andere Europeanen.

Mannen besteden minder tijd aan het huishouden dan vrouwen: twee uur tegenover 3,5 uur. Wie een echt goede huisvrouw wil, moet het zuidelijker zoeken: in Spanje en Italië poetsen de vrouwen gemiddeld vijf uur per dag.

Rotterdamse gevangenis verkocht voor 4,7 miljoen

De Rotterdamse gevangenis Noordsingel is verkocht. HD Projectrealisatie en BAM Woningbouw Rotterdam tellen samen 4,65 miljoen euro voor het gevangeniscomplex en de bijbehorende rechtbank neer. De gevangenis is nog tot februari 2014 in gebruik. Tot dan hebben de kopers nog de tijd om de plannen voor de gevangenis uit te werken.

In totaal deden zeven partijen een bod op het complex, dat nu nog eigendom is van de staat. Het bod van HD Projectrealisatie en BAM was het hoogst en voldeed het beste aan de eisen voor de ontwikkeling van de gebouwen. De gevangenis stond sinds september 2010 te koop.

De kopers moeten rekening houden met de monumentale status van de voormalige rechtbank en het notarieel archiefgebouw dat ook bij het complex hoort. Ook moet onder meer aan de eisen van de gemeente en bewoners voor een park tegemoet worden gekomen. Wat er verder met het complex gebeurt is nog onduidelijk.


Rotterdamse gevangenis verkocht voor 4,7 miljoen (Foto: Novum)

Natasja Froger: Twintig jaar huwelijk bijzonder

Natasja Froger is er trots op dat haar huwelijk met René Froger al zo lang stand houdt. De 46-jarige presentatrice en de 50-jarige zanger zijn op 31 december precies twintig jaar met elkaar getrouwd.

"Natuurlijk is het heel bijzonder, zeker anno nu, dat je twintig jaar getrouwd blijft", zei de presentatrice donderdag in RTL Boulevard. "En voor haar bijzonder dat ze het twintig jaar met me volhoudt", voegde René daar snel aan toe.

"Het belangrijkste is dat we het heel gezellig hebben samen", zei de zanger over het geheim van een succesvol huwelijk. "Dat je vrienden bent, dat is eigenlijk het allerbelangrijkste."

Rutte bezoekt maandag Sarkozy

Premier Mark Rutte (VVD) brengt maandag een bezoek aan de Franse president Nicolas Sarkozy. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag laten weten. Onderwerp van gesprek is de aanpak van de Europese schuldencrisis.

Vorige week vrijdag bezocht Rutte de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dinsdag ontving hij voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Zowel Merkel als Barroso liet zich positief uit over het Nederlandse plan om de begrotingsregels voor de eurolanden aan te scherpen.

Hulpverleners ontvoerd in Kenia

Gewapende lieden, vermoedelijk uit Somalië, hebben donderdag in een vluchtelingenkamp in Kenia twee Spaanse logistiek medewerkers van Artsen zonder Grenzen ontvoerd. De politie zette ter land en in de lucht de achtervolging in op de ontvoerders, maar wist hen niet te achterhalen.

De ontvoerders kaapten het voertuig van hun slachtoffers en schoten de chauffeur in zijn nek. De politie denkt dat zij uit Somalië afkomstig zijn, omdat zij in de richting van dat land op de vlucht sloegen. Het vluchtelingenkamp Dadaab waar zij toesloegen, het grootste ter wereld in zijn soort, ligt op zo'n tachtig kilometer afstand van de grens met Somalië.

AzG liet weinig los over de ontvoering, maar zei wel dat de gewonde chauffeur in het ziekenhuis is opgenomen. Zijn toestand is stabiel.

Google boekt 26 procent meer winst

Google heeft in het derde kwartaal van dit jaar 26 procent meer winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag nabeurs gepubliceerde cijfers van de internetgigant.

De nettowinst kwam uit op 2,7 miljard dollar, of 8,33 dollar per aandeel, tegen een winst van 2,2 miljard dollar, of 6,72 dollar per aandeel, in het derde kwartaal van 2010.

Aangepast voor eenmalige items bedroeg de winst 9,72 dollar per aandeel. De netto-omzet steeg naar 7,51 miljard dollar, van 5,48 miljard dollar een jaar eerder.

Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters rekenden gemiddeld op een aangepaste winst van 8,74 dollar per aandeel en een omzet van 7,2 miljard dollar.


Google boekt 26 procent meer winst (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.