'Misgelopen demonstratie Turken goed ingeschat'

De politie heeft het zondag uit de hand gelopen Turks protest in Amsterdam goed ingeschat. "Dat opeens uit het niets een groep van tachtig jongeren komt opdagen om een vechtpartij te beginnen, is niet te voorspellen", zegt een politiewoordvoerder maandag. Volgens hem had dit ook kunnen gebeuren zonder dat er een demonstratie was.

De demonstratie op het Museumplein zelf verliep zoals de politie had gepland, maar op het eind kwam er uit het niets een groep van tachtig jongeren die een Koerdisch centrum aan de Sloterkade bestormde. Er waren slechts twintig agenten om hen tegen te houden, waardoor de jongeren door de politielinie wisten te breken, legt de woordvoerder uit.

Ze gooiden rond 16.00 uur ramen van het centrum in en het kwam tot vechtpartijen tussen Turken en Koerden. Er vielen verschillende gewonden. Vijf agenten liepen onder meer schaafwonden en kneuzingen op. Vijf verdachten werden opgepakt. Zij zitten nog vast en worden in de loop van maandagochtend verhoord. Later op de dag wordt besloten of ze worden vrijgelaten.

De demonstratie is volgens de woordvoerder niet onderschat. "Het was wel pech dat het ME-peloton net naar huis was gegaan na de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord." De jongeren hadden volgens hem niets met de demonstratie te maken. "Ze werden door de organisatie weggestuurd."

Zondag gingen geruchten dat Koerden uit het hele land naar Amsterdam zouden willen vertrekken. Daar is volgens de woordvoerder niks van gebleken. "We houden contact met andere korpsen. Ook houden we de social media in de gaten."

De demonstratie was gericht tegen de Koerdische arbeidserspartij PKK, die in Turkije strijdt voor Koerdische autonomie. Woensdag kwamen 24 militairen om het leven en raakten er achttien gewond bij aanvallen van Koerdische rebellen op politie- en legerposten langs de grens met Irak

De onrust bij het centrum hield enige tijd aan, maar rond 18.00 uur was het weer rustig. De groep viel in kleinere groepjes uiteen. De politie moest ook in de buurt van het centrum enkele keren ingrijpen, maar dat was omstreeks 21.15 uur ook niet meer nodig.