ANWB boos om creëren file op A2

Redactie

De ANWB is boos dat de politie afgelopen weekend een file heeft gecreëerd op de A2 om twee benzinedieven op te kunnen pakken. ANWB-directeur Guido van Woerkom stelt niet te hebben geweten dat zo'n drastisch middel kon worden ingezet door de politie, zegt hij maandag tegen RTL Nieuws.

De politie achtervolgde zaterdagochtend twee mensen in een auto, die bij een tankstation bij Culemborg weg waren gereden zonder te betalen. Bij de achtervolging reden de benzinedieven een paar keer opzettelijk tegen politieauto's aan.

Uiteindelijk reden ze om 10.00 uur bij Abcoude vol op de door de politie gecreëerde file in die ze had moeten afremmen. Een 35-jarige Maastrichtenaar die net in de file was aangesloten kwam daardoor om het leven. Ook de twee benzinedieven raakten gewond.

De ANWB-directeur vraagt zich af of de politie weet wat voor effect een dergelijke actie kan hebben. Mensen die van niks weten worden gebruikt om dieven in de kraag te kunnen vatten, zegt hij. "Uiteindelijk valt een dode omwille van een paar liter benzine. Je moet je afvragen of doel en middel met elkaar nou goed met elkaar in evenwicht waren."

De directeur vindt dat over het inzetten van rode kruizen om bijvoorbeeld benzinedieven in de kraag te kunnen vatten eerst een debat had moeten plaatsvinden. "Ik vraag me af of er een draaiboek voor is. Wie mag dat besluiten? Moet er een officier van justitie bij komen? De samenleving heeft recht op die antwoorden."

Daarbij vermindert een dergelijke actie de geloofwaardigheid van rode kruizen nog verder, vindt Van Woerkom. "Ze worden al meer genegeerd dan vroeger. Als ze worden ingezet voor iets anders dan het oorspronkelijke doel, vermindert dat de geloofwaardigheid van het rode kruis. Het effect is onvoldoende doordacht en bediscussieerd."

De ANWB wil met de politie praten over de kwestie en onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie om opheldering vragen.

Een van de twee benzinedieven is maandag vrijgelaten. Het gaat om de man die op de passagiersstoel zat, een 24-jarige Rotterdammer, meldde het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) eerder op de dag. Het tweetal werd zaterdag aangehouden voor poging tot doodslag op politiemensen, dood door schuld en doodslag. Onderzoek moet uitwijzen wat de rol van de Rotterdammer in het verhaal is.