Paniek in Iran na beving Turkije

 De aardbeving die zondag het oosten van Turkije zwaar getroffen heeft, heeft ook in het naburige Iran tot paniek geleid. In diverse stadjes langs de grens met Turkije vluchtten Iraanse burgers de straat op. In de stad Chaldoran ontstonden scheuren in gebouwen en knapten elektriciteitskabels, meldde de Iraanse staatstelevisie.

In Turkije zijn ten minste 85 doden gevallen, hoewel deskundigen denken dat dit aantal nog enorm kan oplopen. De stad Ercis werd het zwaarst getroffen. Hier vielen zeker 59 doden. In de stad Van kwamen 25 mensen om en in de provincie Bitlis verloor een kind het leven. Tevens raakten honderden mensen gewond.

Overlevenden in Ercis klaagden dat er een tekort is aan zwaar materieel om puin te ruimen. In Van probeerden reddingswerkers met scheppen en hun blote handen mensen vanonder het puin te redden.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst vonden er acht grote naschokken plaats, waaronder twee met een kracht van 5,6.

Israël en Griekenland hebben Turkije humanitaire hulp geboden. Ook de Amerikaanse president Barack Obama zei dat zijn land klaarstaat om de Turkse autoriteiten te hulp te schieten.