Vaticaan wil hervorming wereldeconomie

Redactie

Het Vaticaan heeft opgeroepen tot een radicale hervorming van het globale financiële systeem. Volgens de kerkstaat moet er een wereldwijde politieke autoriteit worden opgericht om de economie te besturen.

Het voorstel van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede voorziet in de oprichting van een nieuwe economische wereldorde, gebaseerd op ethiek en de zoektocht naar het gemeenschappelijk goed. Paus Benedictus XVI deed in 2009 al zijn beklag over de 'winst-ten-koste-van-alles-mentaliteit', die volgens hem ten grondslag ligt aan de wereldwijde financiële crisis.

De raad erkent dat 'er nog een lange weg te gaan is voor de oprichting van een algemene autoriteit met universele rechtsbevoegdheid'. Het Vaticaan oppert om het hervormingsproces te beginnen met de Verenigde Naties als referentiepunt.

De hervormingen moeten ervoor zorgen dat het financiële en monetaire beleid geen schade toebrengen aan de zwakste economieën. Ook moet er worden toegezien op een eerlijke verdeling van de rijkdom in de wereld.

Het Vaticaan ageert in het voorstel ook tegen 'utilitair denken'. Wat goed is voor het individu is niet altijd in het algemeen belang, aldus de kerkstaat.


Vaticaan wil hervorming wereldeconomie (Foto: Novum)