'Grenzen aan bankenbijdrage Griekenland'

Er zijn grenzen aan de bereidwilligheid van de banken aan een vrijwillige bijdrage aan de Griekse redding. Bovendien kan een verkeerde aanpak worden gezien als wanbetaling van Griekenland. Dat heeft de algemeen directeur van de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IFF) maandag gezegd.

Directeur Charles Dallara van het IFF, dat ruim 400 banken vertegenwoordigt, stelt er grenzen zijn aan wat beleggers zien als een vrijwillige bijdrage. Ook moet elk plan ontstaan door onderhandeling en tot gezamenlijke actie leiden, anders wordt het opgevat als wanbetaling. Dit zou de Griekse economie voor jaren isoleren van de internationale kapitaalmarkten, aldus Dallara.

Europese leiders willen dat private investeerders forse afschrijvingen doen op Griekse schuldbezittingen. In juli werd een afschrijving afgesproken van 21 procent. De banken hebben aangeboden 40 procent af te stempelen, maar politici zouden mikken op afschrijvingen tot 60 procent op de waarde van Griekse staatsleningen.

'Grenzen aan bankenbijdrage Griekenland'
'Grenzen aan bankenbijdrage Griekenland' (Foto: ANP)