President Argentinië herkozen

Redactie

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft de verkiezingen in haar land zondag met een overweldigende meerderheid gewonnen. Ze behaalde met 53 procent van de stemmen een absolute meerderheid, wat een tweede stemronde overbodig maakte.

Driekwart van de stemmen is inmiddels geteld. De socialistische gouverneur van Sante Fé Hermes Binner kreeg 17 procent van de stemmen en werd tweede. Volgens de minister van binnenlandse zaken Florencio Randazzo zal de overwinning van Fernandez nog ruimer uitvallen aangezien nog niet alle stemmen zijn geteld in de provincie Buenos Aires, waar de president veel steun geniet.

"Reken er op dat ik doorga met het nastreven van het project", zei Fernandez in haar overwinningstoespraak. "Ik wil alleen maar doorgaan met samenwerken (...) om Argentinië te laten doorgroeien." Het is voor het eerst dat een vrouwelijke president in Latijns-Amerika wordt herkozen.

De overwinning is voor Fernandez op persoonlijk vlak bitterzoet. Haar man Nestor Kirchner, die haar voorging als president, overleed in oktober aan een hartaanval.


President Argentinië herkozen (Foto: Novum)